Članci o sudcima kriminalcima BiH

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Pon Sep 10, 2012 23:45:59

NEPISMENI, rekoh ja! Ili... hmmm... ne bi me cudili TALOVI?
Ipak je NEKO kriv za ulje, zar ne? Zna se KO je najodgovorniji!
"Lud, zbunjen, normalan" - ima li zadnjih?
Svasta u ovoj drzavi!


10.09.2012. | PIŠE: Jakub SALKIĆ

NAKON ŠTO GA JE SUD OSLOBODIO KRIVNJE U AFERI ULJE
Bivši direktor robnih rezervi od Vlade traži 200.000 KM odštete


Ukoliko Vlada FBiH ne ispuni zahtjeve Hrvoja Dragoja, kojeg je Sud oslobodio krivnje za nesavjestan rad u službi, slučaj će završiti na sudu, a u Vladi su svjesni da će izgubiti

Slika
Foto: Damir ČUMUROVIć
Dragoje vjerovatno neće prihvatiti staru poziciju

Prije pet godina kada je Federalna direkcija robnih rezervi reagovala na tržištu uljem iz robnih rezervi, na etiketama je pisalo da je ulje iz nepostojeće države Čehoslovačke i da je proizvedeno u budućnosti, pa su tako potrošači 2007. kupovali ulje proizvedeno 2008. godine, a kasnije je utvrđeno da ono nije proizvedeno od suncokreta nego od uljane repice.

Direktor, pa referent

Afera je rezultirala smjenom direktora Direkcije robnih rezervi Hrvoja Dragoja i optužnicom za nesavjestan rad u službi. Tri godine poslije toga Općinski sud Sarajevo je oslobodio krivnje Hrvoja Dragoju i Ivicu Dumančića, bivšeg pomoćnika direktora u Sektoru za robne rezerve Direkcije.

Nakon što je Sud presudio u korist Hrvoja Dragoja, bivši direktor Direkcije robnih rezervi traži od Vlade Federacije BiH da mu isplati obeštećenje za nezakonitu smjenu, razliku plata za protekle godine, od smjene do danas, jer je Dragoje u Direkciji sa pozicije direktora prebačen na mjesto referenta. Osim toga, Dragoje traži da se vrati na poziciju direktora s koje je smijenjen. Kako smo nezvanično saznali u Vladi Federacije BiH, odšteta koju traži bivši direktor Direkcije je oko 200.000 KM.

Advokat Hrvoja Dragoja Sadik Hota potvrdio nam je informaciju iz Vlade FBiH, zahtjev Vladi jeste predat, ali nije mogao da nam kaže koji je iznos odštetnog zahtjeva. Ukoliko Vlada FBiH ne pristane da na ovaj način riješi pitanje odštete, advokat Hota kaže da će zahtjev predati na sud. I u Vladi su, kako smo saznali, svjesni da će na sudu izgubiti i da će na kraju, ipak, morati platiti.

"Ostavljen je rok Vladi FBiH da se izjasni o zahtjevu, nakon toga ćemo znati šta dalje", kazao je Hota. On dodaje da će, ukoliko slučaj dođe do suda, tražiti i naknadu za narušavanje fizičkog zdravlja. Što se tiče zahtjeva za povratak na poziciju direktora, advokat vjeruje da Dragoje, čak i da mu to Vlada omogući, ipak, neće pristati na to jer bi mu to dodatno ugrozilo zdravlje.

Kontrola zaliha

A što se tiče samih robnih rezervi i onoga što potrošače najviše interesuje, u njima nema ničega dovoljno za ozbiljnu intervenciju na tržištu ukoliko, zbog suše, dođe do rasta cijena osnovnih proizvoda ili nestašice.
To nam je potvrdio dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović, dodavši da o količinama ne može govoriti jer je to poslovna tajna. On je kazao da je u toku kontrola zaliha, kako bi se utvrdilo stanje robnih rezervi po količini i kvalitetu, te je naglasio da je Direkcija vršila nabavke u skladu sa planom.
Alojz Jozinović, pomoćnik direktora Direkcije robnih rezervi za robe, također nam je kazao da ne može govoriti o količinama roba u robnim rezervama - to je državna tajna i o tome može govoriti jedino direktor Direkcije Tončo Bavrka. A Bavrka nije odgovarao na naše upite nego nas je uputio na Jozinovića.

oslobodjenje.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Uto Sep 11, 2012 21:29:18

Dakle POVRATNIK - hajde "Jovo nanovo" u svoj isplativi "biznis"?
Malo su mu ocito odrezali!


10.09.2012. | PIŠE: Lejla SOFRADŽIJA

SUD BiH
Husmiru Čoviću četiri i po godine zatvora


Čović osuđen zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela te krijumčarenja ljudi, preciznije pokušaj prebacivanja ilegalaca iz BiH u Hrvatsku

Slika
Husmir Čović: Već osuđivan za isto krivično djelo

Dvadesetsedmogodišnji Husmir Čović iz Cazina nepravomoćnom presudom Suda BiH osuđen je na jedinstvenu kaznu do četiri i po godine zatvora zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i krijumčarenja ljudi.

Istom presudom, koja je izrečena prošle sedmice, Čović je, zbog nedostatka dokaza, oslobođen krivnje za sprečavanje službene osobe u vršenju poslova sigurnosti.

Organizovao grupu

A Čović je proglašen krivim jer je organizirao grupu koja je tokom 2006. pokušala preko granice sa Hrvatskom prošvercovati ilegalce sa Kosova. Grupi su pristupili njegov brat Almir Čović iz Cazina (koji je ranije osuđen na kaznu zatvora od 12 mjeseci, nakon što je priznao krivicu, op.a.), te Edim Rovčanin, Kemal Hurla i Predrag Maljukan sva trojica iz Sarajeva i Muhamed Kljuno iz Foče (koji su, po nagodbama sa Tužilaštvom BiH, osuđeni na uslovne kazne).

Husmir Čović i ostali su, prema presudi, 19. avgusta 2006. godine, nakon dogovora sa državljanima drugih zemalja i ostalim njima poznatim osobama, u namjeri pribavljanja imovinske koristi, pokušali omogućiti Albancima sa Kosova, koji su u BiH ušli ilegalno, da se na nezakonit način dalje prebace u Hrvatsku.

Oni su, naime, više puta tokom avgusta 2006. učestvovali u krijumčarenju migranata i to tako što su automobilima prevozili 12 osoba koje nisu ispunjavale uslove za zakonit prelazak preko državne granice. Dalji prevoz ilegalaca otkrili su i spriječili pripadnici Granične policije.

Čovića je ista optužnica teretila da se u momentu kada je policajac koji ih je zaustavio, zahtijevao od njega da izađe iz vozila, oglušio na taj zahtjev, te je u namjeri da spriječi hapšenja, prema policajcu ispalio u hitac iz nepoznatog oružja i tom prilikom ga lakše ranio. Međutim, presudom je oslobođen krivnje za ovo krivično djelo.

Podsjećanja radi, Čović je i prije početka suđenja priznao da je krijumčario Albance, ali je negirao udruživanje radi vršenja krivičnih djela te napad na policajca. Odlukom suda od njega će biti oduzet automobil kojim su albanski migranti prevoženi.

Inače, Husmir Čović je odranije poznat po istim krivičnim djelima, zbog čega je početkom 2007, također u Sudu BiH, pravomoćno osuđen na dvije i po godine zatvora zbog krijumčarenja Albanaca u oktobru 2005.

Nova istraga

Pored toga, protiv Husmira i Almira, te njihove braće Đulage, Hasiba i Aleta, kao i oca Arifa Čovića, te Secgina Recepa Emira, državljanina Turske, državno Tužilaštvo vodi istragu zbog krijumčarenja Turaka preko granice BiH i Hrvatske, te dalje ka zemljama zapadne Evrope.

Njih su, naime, početkom jula ove godine uhapsili pripadnici Granične policije BiH u akciji Loka, koja je izvedena u saradnji sa MUP-om Republike Hrvatske. U tom postupku isprva im je određen pritvor, a onda im je omogućeno da se brane sa slobode.

oslobodjenje.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Uto Sep 11, 2012 21:38:03

Ti se draga moja odluci..., a BH sudovi imaju mnogo vaznijeg i pametnijeg posla (ako hoce da rade)!
Bas kako kaze komentator :
"N.
11 Septembar, 2012, 19:00
Vojska je sekularna organizacija i pritom nije obavezna nego dobrovoljna. Postoje pravila službe kao u svakoj drugoj armiji na svijetu. Vojska je uniformisana još iz doba Rimskih legija ne zato što je to lijepo ili kičasto nego zato da bi se disciplina i jednakost među vojnicima naglasili. Ova gospođica ako ne želi da poštuje pravila službe u smislu uniforme i oblačenja neka ostane kod kuće i čuva djecu. Demokratije nema u vojsci, a bez vojnih škola ( a kod nas ih nema), nema ni pravih vojnika, podoficira i oficira. Biti vojnik je zanat, a zanat se dugo izučava. Ovi što danas sebe zovu vojnicima su blago rečeno smješni, pogotovo kad traže neka svoja “prava” ili kad izmišljaju nešto pozivajući se na demokratiju ili slobodu. Trebala je pažljivije pročitati ugovor kad je pristupala oružanim snagama. Ovako se samo blamira svojim glupim i neprihvatljivim zahtjevima."


Vojnik ili muslimanka

11:45, 11 Septembar, 2012

Za Radiosarajevo.ba piše Emir Imamović

Slika

Emela Mujanović, podoficirka u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, odlukom Osnovnog suda u Sarajevu je vraćena u službu iz koje je prošle godine suspendirana zbog nošenja marame na radnom mjestu. „Nakon što sam se pokrila, komandant kasarne u Pazariću, gdje sam obavljala službu, zabranio je da uđem kroz kapiju.

Dva dana sam po nekoliko sati stajala ispred kasarne ponižena, dok su moje kolege bez problema ulazile u kasarnu”, ispričala je vojnik Emela nakon što joj je napismeno uručena odluka da ostane kod kuće. “Profesionalna služba u vojsci nije obavezna i svako ko želi da radi u Oružanim snagama mora da poštuje pravila ponašanja i oblačenja koja važe za sve pripadnike vojnih formacija. Nije u redu da postoje izuzeci”, rekao je, komentirajući sudsku odluku, zamjenik ministra odbrane BiH, Mirko Okolić.

Pravila službe i ljudska prava

Prije malo više od petnaest godina, u proljeće 1998, bio sam prvi i jedini put u Americi. Na pasoškoj kontroli red sam čekao iza para iz neke islamske zemlje: on tamnoput, neobrijan i sa dvije putne isprave u ruci; ona pod nikabom, pokrivena od tjemena do peta. Granični policajac ili tako nekako - nisam se trudio saznati kako se kod njih zove DGS - uzeo je pasoše, provjerio jedan, otvorio drugi i rukom ženi pokazao da se otkrije. Putnica je bez pogovora i reakcije muža podigla veo, da policajac uporedi njeno lice sa onim na fotografiji. Tako je, eto, izgledao susret pravila službe i ljudskog prava moje saputnice.

U istoj toj Americi je fizičar Bobby Henderson 2005. godine osnovao Crkvu čudovišnih letećih špageta, u znak protesta zbog uvođenja fakultetskih predavanja o „inteligentnom stvaranju svemira”, alternative izučavanju o evolucijskom nastanku. Pripadnici Hendersonove religije nazivaju se pastafarijancima i na glavi nose cjediljke. Austrijanac Niko Alm, pastafarijanac po vjeroispovjedi, godinama se ganjao sa doktorima i vlastima i pobijedio: odobreno mu je da se za vozačku dozvolu slika sa cjediljkom na glavi! Ljekari su, jednostavno, procijenili da je zdrav i psihički i fizički, dok su u saobraćajnoj policiji valjda shvatili kako nema manjih i većih prava pojedinaca, bez obzira što jedni pripadaju velikim monoteističkim religijama, a drugi se, možda, samo zajebavaju.

Koliko je poznato, u BiH nema pastafarijanaca, ali ako se neki pojavi pa odluči biti profesionalni vojnik, bit će zanimljivo vidjeti kako je šapku navukao na cjediljku. Zahvaljujući slučaju Emele Mujanović, niko ne može i ne smije tražiti da skine ono što kao član Crkve čudovišnih letećih špageta mora ili želi nositi.

Ako vama damo prava, moramo svima

Pripadnici velikih monoteističkih religija za čas će se složiti kako je bog jedan. Jednako brzo su se spremni međusobno poubijati dokazujući kako je njihova vjera jedina ispravna. Ježe se vjernici od svakog poređenja religija i izjednačavanja prava “pravovjernih” sa onim koji to kao nisu, ali im Zakon, onaj bosanskohercegovački, o slobodi vjere, tu pomoći ne može. A u njemu, pored ostalog, piše: „Diskriminacija, zasnovana na vjeri ili uvjerenju, označava svako isključivanje, ograničavanje, davanje prednosti, izostavljanje ili svako drugo razlikovanje koje je zasnovano na religiji ili uvjerenju, a koje ima cilj ili se njime može postići - direktno ili indirektno, namjerno ili nenamjerno - ukidanje ili umanjivanje priznanja, jednakog uživanja i ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim stvarima”.

U filmskom mega hitu Srđana Dragojevića Parada, ima i scena u kojoj organizatori beogradskog pridea traže policijsku zaštitu za učesnike, a inspektor im kaže: „Ako danas ta ljudska prava damo vama, sutra ćemo morati svima”. E, davanjem prava Emeli Mujanović da u skladu sa vjerskom pripadnošću „redizajnira” vojnu odoru, ostavljena je mogućnost svima da urade isto, pozivajući se na vjeru i uvjerenje, kako to već Zakon kaže. Teorijski se, dakle, može desiti da sutra na sarajevskom aerodromu, recimo, austrijskog kancelara, dočeka počasni vod vojnika sa cjediljkama na glavi.

Neke probleme je bolje ostaviti neriješenim, nego ih rješavati parcijalno. Slučaj marame u vojsci je baš takav i traži, što bi se reklo, širu društvenu raspravu o dvije mogućnosti. Prva je poput one sa graničnog prijelaza iz drugog pasusa. Hidžab je za vjernice obaveza, za ateiste pitanje izbora - kao i samo vjerovanje u boga - a vojska je za jedne i druge institucija sa svojim, nimalo fleksibilnim pravilima ponašanja i odijevanja. Kako, pri tome, služba u njoj nije obavezna, tako je svakome ko želi, kao recimo Emela, nositi i nešto što nije dio ni svečane ni radne uniforme, ostavljena mogućnost da bira između marame na glavi i plate u Oružanim snagama. Baš kao što je ona moja saputnica, ako već nije željela graničnom službeniku Sjedinjenih Država pokazati lice, mogla ostati kod kuće. Gdje god to bilo.

Svaka je kritika islamofobija

Da, zvuči kao zagovaranje, nazovimo je, institucionalne diskriminacije, a zapravo se radi o skoro pa prepisanom pravilniku za posjetitelje vjerskih objekata. A u njih se, znamo valjda, ne može ući gol do pasa ili u mini suknji. U prijevodu i pojednostavljeno kazano: sloboda kretanja i po džamijama i po crkvama (kada nije vrijeme molitve) je zagarantirana, ali odijevanja - nije. Jednako tako, pravo na rad ne podrazumijeva pravo na negiranje pravila na radnom mjestu, bilo ono u vojsci ili u veterinarskoj ambulanti.

Zrela, civilizirana društva se od našeg ili naših, razlikuju po tome što se prava kolektiva štite preko prava pojedinaca, te po sistematičnom pristupu pitanjima poput ovoga o vojsci i marami. U Norveškoj je, recimo, imenovan Odbor za vjersku politiku, koji treba kreirati pravilo prema kojem će se tamošnjim sudskim službenicama i policajkama omogućiti da, uz službenu odjeću, ako žele naravno, nose i onu koja označava vjersku pripadnost. „Imajući zadatak da uspostavi novu politiku po vjerskim pitanjima Odbor vjeruje da vjerskim simbolima poput marame i kršćanskog križa treba odobriti mjesto u norveškom javnom životu”, piše kršćanski list Vårt Land, te prenosi izjavu čelnika Odbora Sturla Stålsetta:”Naši zaključci će odražavati činjenicu da ni na koji način ne želimo sakriti ili smanjiti prisustvo vjerskih simbola. Želimo osigurati da raznolikost može biti snažna “.

Norvežani su, jednostavno, dobacili do toga da su neprisustvom vjerskih simbola u javnom životu, ugrožena prava pojedinih pripadnika i pripadnica norveškog društva da se odjevaju sa svojom vjerskom pripadnošću, pa su odlučili sistemski zaštiti i javni prostor i svakog pojedinca u njemu. Inače, Odbor je formiran prije dvije godine, a prijedlog novih društvenih pravila koja će poštovati pravo sudskih i policijskih službenica na nošenje marame na glavi ili križa oko vrata, norveškoj će Vladi biti upućen krajem ove godine.

Nakon skoro pola stoljeća marginalizacije religije, u BiH je došlo do, kako kaže predsjednik Naše stranke Denis Gratz, hiper-emancipacije vjerskih i nacionalnih identiteta, odnosno društvenih promjena koje, jednostavno, podrazumijevaju i nova pravila za javni prostor i iste takve službe. Krupna su to, važna i bitna pitanja koja niti počinju, niti završavaju sa vojnikom Emelom, a odgovore na njih se, sigurno, ne može tražiti niti na Osnovnom sudu u Sarajevu, niti u kasarni u Pazariću. Problem je, međutim, što se bilo kakva ozbiljna rasprava među onima koji bi je, obzirom na funkcije trebali, ako ne voditi, onda svakako inicirati, čini nemogućom jer je za bošnjačkomuslimansku političku i vjersku elitu svaka kritika javne osobe pod hidžabom manifestacija nekakve islamofobije, dok nemuslimanska u svakom hidžabu vidi oznaku pripadnosti Al Qaidi, a jedino oko čega bi se mogli složiti jeste da se za poređenje „njihovih” vjera sa, recimo, pastafarijanstvom ili za traženje jednakih prava za vjernike i ateiste, treba odrediti adekvatna kazna. Sad’ je li bičavanje ili kamenovanje, pitanje je za prvu narednu sjednicu nekakvog multireligijskog vijeća.

(TIP/Radiosarajevo.ba/Autor: Emir Imamović)
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Uto Sep 11, 2012 21:39:49

Cudno... cudno...
KO li je u stvari vozio, s obzirom da je Radinkoviceva BELA majica POTPUNO CISTA, a navodno je bio u UNISTENOM audiu?
Ciji je audi (bar to nije tesko utvrditi)?
Koga je to zvao Radinkovic, umesto da pomogne povredjenima?
ZATASKAVANJE slucaja ne bi bilo nista novo, zar ne?
Cuj, policija dosla "po izjavu" mesec dana posle nesrece?


Svjedoci nisu vidjeli ko je vozio audi

Nikola Morača - 11.09.2012 18:05
Slika

BANJALUKA - Nijedan svjedok banjalučkog Okružnog tužilaštva danas nije mogao potvrditi da je Nenad Radinković (24), nezaposleni pekar, iz Aleksića, kod Laktaša, u avgustu prošle godine skrivio nesreću u kojoj je poginuo Nikola Đurović (21) iz Banjaluke.

Boris Klečina, sestre Anđela i Brankica Bajičić, te Bojan Knežević, učesnici, odnosno očevici nezgode i ujedno svjedoci tužilaštva, na početku suđenja za ovu nesreću nisu potvrdili najbitniji navod optužnice - krivca.

Jedino što su vidjeli, kako su rekli, bio je Radinković, ali pored uništenog audija i bez tjelesnih povreda.

Određeni broj svjedoka je naveo da su na mjestu nesreće, a kasnije i pred banjalučkom Hitnom pomoći i Klinikom za hirurgiju, vidjeli pa i pričali sa misterioznom ženskom osobom u zelenoj haljini, a čiji identitet uopšte nije poznat banjalučkom tužilaštvu.

Svjedokinja Anđela Bajičić tako je posvjedočila da je sa pomenutom djevojkom i pričala kobne noći ispred banjalučke Hirurgije, dodavši da joj je djevojka potvrdila da je povrijeđena u nesreći.

Na pitanje "Nezavisnih" tužilac Snježana Petković je kazala da ta misteriozna djevojka nije dio procesa, jer smatra da je došla naknadno, te da nije učestvovala u nesreći.

Iako optužnica tereti upravo Radinkovića za izazivanje teške nesreće u kojoj je osim nastradalog Đurovića povrijeđeno još šest osoba, svjedoci su juče u banjalučkom sudu naveli da ne vjeruju da je Radinković vozio metalik sivi audi, niti da je uopšte bio u njemu.

Svjedoci su svoj stav objasnili da Radinković nije zadobio nijednu težu povredu s obzirom na uništeni audi koji je navodno vozio.

"Imao je na sebi bijelu majicu na kojoj nije bio nijedan trag krvi", izjavila je Brankica Bajičić, koja je u nesreći zadobila lakše povrede.

Prema navodima iz optužnice, Radinković je 21. avgusta prošle godine pola časa iza ponoći na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice u Rakovačkim barama proletio kroz crveno svjetlo brzinom od 116 kilometara na čas i udario u FIAT tipo, koji je vozio nastradali Đurović. Nakon sudara sa FIAT-om, Radinković je pokupio i pješaka Klečinu, a zatim i škodu fabiju, da bi na kraju završio desetak metara od raskrsnice.

Radinković, prema navodima iz optužnice, nije imao alkohola u krvi.

"Pokojni Nikola je u FIAT-u stajao na semaforu, kao i ja, i čekali smo da nam se upali zeleno svjetlo. Kada sam prelazio raskrsnicu, pogledao sam da vidim hoće li FIAT skrenuti iz pravca Rakovačkih bara prema Banjaluci, jer sam mu kao pješak sjekao put. Nikola je, međutim, krenuo ravno prema Lazarevu i ja sam krenuo na pješački u istom pravcu. U tom trenutku nije bilo nikoga iz pravca Laktaša, a onda se stravičnom brzinom približio auto i imao sam tek toliko vremena da okrenem glavu u drugu stranu kako ne bih vidio da i mene taj auto udara", ispričao je Klečina, koji je u nesreći zadobio teške povrede nogu i karlice.

Sestre Anđela i Brankica Bajičić, koje su bile u škodi fabiji, izjavile su da su samo primijetile svjetla automobila koji je velikom brzinom došao iz pravca Laktaša.

"Stajali smo na semaforu iz pravca Banjaluke u saobraćajnoj traci za Rakovačke bare. Sjećam se samo da sam odjednom vidjela svjetla nekog automobila, a zatim je uslijedio udar. Kada sam izašla iz auta, digla se velika prašina od sudara. Sjećam se da je pored audija bio optuženi Radinković u bijeloj majici i bez tragova krvi, a da je pored njega bila djevojka u zelenoj haljini. Ovu djevojku sam kasnije prepoznala na fotografijama u tužilaštvu, a na kojima je bio i optuženi Radinković", ispričala je Anđela Bajičić.

Njena sestra Brankica izjavila je da joj je posebno u sjećanju ostalo to što Radinković nakon nesreće nije prišao nijednom od povrijeđenih, već je, kako je rekla, sve vrijeme držao telefon u ruci i šetao oko uništenog audija.

Obje sestre su potvrdile da izjave nisu davale u policijskoj stanici, već u policijskom autu koji je mjesec dana nakon nesreće došao pred njihovu porodičnu kuću.

Zanimljivo je bilo i svjedočenje Slaviše Jovičića, prema optužnici suvozača Radinkovića u trenutku nesreće.

Jovičić se, naime, nije mogao sjetiti većine stvari, pa tako ni trenutka sudara audija i FIAT-a, jer je navodno u tom trenutku kucao SMS poruke nekom prijatelju.

Tokom istrage Jovičić je izjavio da je Radinković prije nesreće popio pivo u lokalu u Klašnicama, ali je juče "objasnio" da je pivo bilo za Radinkovićevim stolom, te da ne zna da li ga je ovaj pio.

Jovičić je u istrazi naveo i da je Radinković na raskrsnici prije mjesta nesreće prošao takođe kroz crveno svjetlo, ali je juče prvo rekao da je to bilo "trepćuće zeleno svjetlo", odnosno da se ne sjeća.

Đurović: "Nezavisne" prve objavile detalje o nesreći

Darko Đurović, otac nastradalog Nikole (21), izjavio je u banjalučkom Okružnom sudu da nijedan elektronski niti štampani medij nije objavio vijest nakon nesreće u kojoj je poginuo njegov sin.

"Prvi medij koji je pisao detaljnije o nesreći bile su 'Nezavisne novine'", dodao je Đurović.

Ogorčeni otac je naveo i da mu se optuženi u ranijem periodu nijednom nije javio, ali da je to učinila njegova majka nakon članaka u "Nezavisnim".

"Rekla mi je da je to uradio njen sin, ali ja sam joj odgovorio da njenog sina oslobađam, jer znam da je to neko drugi uradio", naveo je Đurović.

Tužilac o krivcu

Darko Đurović je tokom jučerašnjeg svjedočenja izjavio da mu se tužilac Snježana Petković u banjalučkom tužilaštvu obratila riječima: "Moj sin je sa vašim sinom Nikolom bio dobar drug i moje je prema Nikoli da utvrdim potpunu istinu o njegovoj smrti i ja ću to, budite sigurni, učiniti. Sada ću vam reći, kao građanin, a ne kao tužilac, da sam čula da je udes u kome je poginuo Nikola skrivio ministar policije Stanislav Čađo."

Petkovićeva je odgovorila da to nije tačno, te da je samo rekla kako postoje ogovaranja da je neko drugi skrivio nesreću.

Nezavisne novine

DODATAK 12.09.2012.
VRLO ZANIMLJIVO...
Dakle, potrudili su se svim silama da ZATASKAJU... od pocetka je "istraga" isla ka tom cilju...
Ipak, ISTINA je samo JEDNA i ona ce kad-tad biti OTKRIVENA!


Suđenje Nenadu Radinkoviću: Porodica Đurović tvrdi da MUP i Tužilaštvo kriju prave krivce za smrt njihovog jedinca Nikole - Ko je usmrtio Nikolu Đurovića?! - Smrt Nikole Đurovića – tri moguće verzije

Slika Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Sep 12, 2012 22:58:36, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Uto Sep 11, 2012 21:42:32

Ha, ha, ha... koja je to lisica uvlakacka (pogodite KO, nije tesko). A STO LI?

Ponedeljak, 10. Septembar 2012 u 15:57

„Avazove“ sličnosti godine

Dodjeli priznanja Dijani Kajmaković i Olegu Čavki nije prisustvovao čak ni Fahrudin Radončić!

Slika

Deset mjeseci nakon što su tužitelji Tužiteljastva Bosne i Hercegovine Dijana Kajmaković i Oleg Čavka dobili „laskavo“ priznanje „Dnevnog Avaza“ ličnost godine, danas su im nagrade uručene.

Kako je obrazložio glavni i odgovorni urednik „Avaza“ Fadil Mandal, Kajmaković i Čavka nagrade su zaslužili zbog „historijskog procesa razotkrivanja najtežih oblika kriminala“ (Riječ je o sudskom procesu protiv Zijada Turkovića i njegove zločinačke organizacije, koje Tužilaštvo BiH tereti za seriju najtežih krivičnih djela.)

Zašto je od proglašenja „ličnosti godine“ do uručenja nagrada Kajmakovićki i Čavki proteklo deset mjeseci, organizatori nisu objasnili, tek vrlo je indikativno da je dodjela upriličena u trenutku kada se pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća vodi postupak protiv tužitelja Čavke zbog nekoliko vrlo ozbiljnih optužbi, uzimanja mita, hakiranja bivšeg glavnog tužitelja Milorada Barašina...

Iako „Avaz“ navodi da su dodjeli priznanja prisustvovale „brojne ličnosti iz javnog života“, svečanosti u „Avazovom“ tornju nije nazočio skoro niko „ugledan“ osim uposlenika ove medijske kuće. Posebno je bio uočljiv izostanaka vlasnika „Avaza“, Fahrudina Radončića. (S.B./FOTO: Milutin Stojčević)

slobodna-bosna.ba - GALERIJA SLIKA
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Uto Sep 11, 2012 21:46:43

A kome ce reci nego "Dnevnom avaz"-u ... ccc... (samo corav ne vidi Fahru).
Ma daaa... kako fino zbori Milorad Novkovic... jos kad bi mu se verovalo!
Cuj "Da bi se bh. pravosuđe moglo bolje i efikasnije boriti protiv korupcije... potrebno je stvoriti bolje materijalno-tehničke okolnosti u pravosudnim institucijama"...
Hej covece! Dobili ste 30 miliona EURA!
DOKLE ce se Novkovic izvlaciti na "materijalno-tehničke okolnosti u pravosudnim institucijama" umesto na LJUDSKI FAKTOR (neradnika)?
Tolike milione je dobio, a pravosudje mu je jad i cemer! Svakodnevno nam dokazuju.
A ovo "nezavisno, nepristrasno i profesionalno" neka okaci macku o rep, i neka vec jednom POCNU raditi svoj posao!
Jeste, BH pravosudje JESTE NEEFIKASNO i to bas zahvaljujuci "sefu" - VSTV-u...
Sve u svemu : "Trla baba lan..." kao i ostali celnici i politicari u ovoj jadnoj drzavi!


VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE

Novković: Spremni smo na pravi obračun s korupcijom


Utorak, 11 Rujan 2012 07:19
Slika
Milorad Novković

Da bi se bh. pravosuđe moglo bolje i efikasnije boriti protiv korupcije, što je jedan od glavnih uvjeta za približavanje naše zemlje evropskim integracijama, potrebno je stvoriti bolje materijalno-tehničke okolnosti u pravosudnim institucijama, rekao je za "Dnevni avaz" predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milorad Novković.

Istakao je da efikasnost bh. pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije ne predstavlja problem, nego koordinacija između agencija za provedbu zakona.

Tvrdi da postoji spremnost institucija, sudova i tužilaštava da se uhvate ukoštac s najtežim slučajevima korupcije, kakvi će biti neminovnost.

"Kada je u pitanju borba protiv korupcije, ne može se u cijelosti reći da je pravosuđe BiH neefikasno. Predmeti koji dođu u sudove procesuiraju se u razumnom roku, ali smatram da bi policijske agencije, odnosno agencije za provedbu zakona, po tom pitanju trebale raditi sinhroniziranije te imati iz te oblasti edukaciju da bi raspolagali što stručnijim kadrovima i, svakako, morali bi ostvariti veću saradnju s tužilaštvima", kazao je Novković.

Dodao je da i tužilaštva u narednom periodu, osim procesuiranja predmeta ratnih zločina, trebaju i ovu vrstu krivičnih djela imati u prioritetu.

Naglasio je da BiH ima dovoljno kvalitetnih domaćih tužilaca koji su već preuzeli sve predmete od međunarodnih tužilaca.

"Bh. pravosuđe je u potpunosti spremno da radi s domaćim kadrovima, i to nezavisno, nepristrasno i profesionalno", poručio je Novković.

(Fena) /zurnal.info
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod muricenes u Uto Sep 11, 2012 23:53:36

nevenkagaragic je napisao:A kome ce reci nego "Dnevnom avaz"-u ... ccc... (samo corav ne vidi Fahru).
Ma daaa... kako fino zbori Milorad Novkovic... jos kad bi mu se verovalo!
Cuj "Da bi se bh. pravosuđe moglo bolje i efikasnije boriti protiv korupcije... potrebno je stvoriti bolje materijalno-tehničke okolnosti u pravosudnim institucijama"...
Hej covece! Dobili ste 30 miliona EURA!
DOKLE ce se Novkovic izvlaciti na "materijalno-tehničke okolnosti u pravosudnim institucijama" umesto na LJUDSKI FAKTOR (neradnika)?
Tolike milione je dobio, a pravosudje mu je jad i cemer! Svakodnevno nam dokazuju.
A ovo "nezavisno, nepristrasno i profesionalno" neka okaci macku o rep, i neka vec jednom POCNU raditi svoj posao!
Jeste, BH pravosudje JESTE NEEFIKASNO i to bas zahvaljujuci "sefu" - VSTV-u...
Sve u svemu : "Trla baba lan..." kao i ostali celnici i politicari u ovoj jadnoj drzavi!


VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE

Novković: Spremni smo na pravi obračun s korupcijom


Utorak, 11 Rujan 2012 07:19
Slika
Milorad Novković

Da bi se bh. pravosuđe moglo bolje i efikasnije boriti protiv korupcije, što je jedan od glavnih uvjeta za približavanje naše zemlje evropskim integracijama, potrebno je stvoriti bolje materijalno-tehničke okolnosti u pravosudnim institucijama, rekao je za "Dnevni avaz" predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milorad Novković.

Istakao je da efikasnost bh. pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije ne predstavlja problem, nego koordinacija između agencija za provedbu zakona.

Tvrdi da postoji spremnost institucija, sudova i tužilaštava da se uhvate ukoštac s najtežim slučajevima korupcije, kakvi će biti neminovnost.

"Kada je u pitanju borba protiv korupcije, ne može se u cijelosti reći da je pravosuđe BiH neefikasno. Predmeti koji dođu u sudove procesuiraju se u razumnom roku, ali smatram da bi policijske agencije, odnosno agencije za provedbu zakona, po tom pitanju trebale raditi sinhroniziranije te imati iz te oblasti edukaciju da bi raspolagali što stručnijim kadrovima i, svakako, morali bi ostvariti veću saradnju s tužilaštvima", kazao je Novković.

Dodao je da i tužilaštva u narednom periodu, osim procesuiranja predmeta ratnih zločina, trebaju i ovu vrstu krivičnih djela imati u prioritetu.

Naglasio je da BiH ima dovoljno kvalitetnih domaćih tužilaca koji su već preuzeli sve predmete od međunarodnih tužilaca.

"Bh. pravosuđe je u potpunosti spremno da radi s domaćim kadrovima, i to nezavisno, nepristrasno i profesionalno", poručio je Novković.

(Fena) /zurnal.info


Mislim da bi VSTV mnogo bolje radilo sa 10.000 uposlenih, nego sa samo 300 uposlenih - nedostaje im jos 1 milijarda EUR da uspostave tehnicko-materijalne uslove, pa da suci mogu da sude za platu od 3.400,00 KM NETO (preko 6.000 KM bruto) mjesecno.
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod mirakolo u Sri Sep 12, 2012 12:26:45

nevenkagaragic je napisao:Ha, ha, ha... koja je to lisica uvlakacka (pogodite KO, nije tesko). A STO LI?

Ponedeljak, 10. Septembar 2012 u 15:57

„Avazove“ sličnosti godine

Dodjeli priznanja Dijani Kajmaković i Olegu Čavki nije prisustvovao čak ni Fahrudin Radončić!

Slika

Deset mjeseci nakon što su tužitelji Tužiteljastva Bosne i Hercegovine Dijana Kajmaković i Oleg Čavka dobili „laskavo“ priznanje „Dnevnog Avaza“ ličnost godine, danas su im nagrade uručene....................

Zašto je od proglašenja „ličnosti godine“ do uručenja nagrada Kajmakovićki i Čavki proteklo deset mjeseci, organizatori nisu objasnili, tek vrlo je indikativno da je dodjela upriličena u trenutku kada se pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća vodi postupak protiv tužitelja Čavke zbog nekoliko vrlo ozbiljnih optužbi, uzimanja mita, hakiranja bivšeg glavnog tužitelja Milorada Barašina...
...............................

slobodna-bosna.ba - GALERIJA SLIKA


NIŠTA ME NE IZNENADJUJE. Nagradjuje se da se ne bi okrivio - jasno je svima.
GDJE IMA DIMA IMA I VATRE, te optužbe ne mogu biti u potpunosti ne osnovane. ....
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod mirakolo u Sri Sep 12, 2012 12:52:24

nevenkagaragic je napisao:A kome ce reci nego "Dnevnom avaz"-u ... ccc... (samo corav ne vidi Fahru).
Ma daaa... kako fino zbori Milorad Novkovic... jos kad bi mu se verovalo!
Cuj "Da bi se bh. pravosuđe moglo bolje i efikasnije boriti protiv korupcije... potrebno je stvoriti bolje materijalno-tehničke okolnosti u pravosudnim institucijama"...
Hej covece! Dobili ste 30 miliona EURA!
DOKLE ce se Novkovic izvlaciti na "materijalno-tehničke okolnosti u pravosudnim institucijama" umesto na LJUDSKI FAKTOR (neradnika)?
Tolike milione je dobio, a pravosudje mu je jad i cemer! Svakodnevno nam dokazuju.
A ovo "nezavisno, nepristrasno i profesionalno" neka okaci macku o rep, i neka vec jednom POCNU raditi svoj posao!
Jeste, BH pravosudje JESTE NEEFIKASNO i to bas zahvaljujuci "sefu" - VSTV-u...
Sve u svemu : "Trla baba lan..." kao i ostali celnici i politicari u ovoj jadnoj drzavi!


VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE

Novković: Spremni smo na pravi obračun s korupcijom


Utorak, 11 Rujan 2012 07:19
Slika
Milorad Novković

Da bi se bh. pravosuđe moglo bolje i efikasnije boriti protiv korupcije, što je jedan od glavnih uvjeta za približavanje naše zemlje evropskim integracijama, potrebno je stvoriti bolje materijalno-tehničke okolnosti u pravosudnim institucijama, rekao je za "Dnevni avaz" predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milorad Novković.

Istakao je da efikasnost bh. pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije ne predstavlja problem, nego koordinacija između agencija za provedbu zakona.

Tvrdi da postoji spremnost institucija, sudova i tužilaštava da se uhvate ukoštac s najtežim slučajevima korupcije, kakvi će biti neminovnost.

"Kada je u pitanju borba protiv korupcije, ne može se u cijelosti reći da je pravosuđe BiH neefikasno. Predmeti koji dođu u sudove procesuiraju se u razumnom roku, ali smatram da bi policijske agencije, odnosno agencije za provedbu zakona, po tom pitanju trebale raditi sinhroniziranije te imati iz te oblasti edukaciju da bi raspolagali što stručnijim kadrovima i, svakako, morali bi ostvariti veću saradnju s tužilaštvima", kazao je Novković.

Dodao je da i tužilaštva u narednom periodu, osim procesuiranja predmeta ratnih zločina, trebaju i ovu vrstu krivičnih djela imati u prioritetu.

Naglasio je da BiH ima dovoljno kvalitetnih domaćih tužilaca koji su već preuzeli sve predmete od međunarodnih tužilaca.

"Bh. pravosuđe je u potpunosti spremno da radi s domaćim kadrovima, i to nezavisno, nepristrasno i profesionalno", poručio je Novković.

(Fena) /zurnal.info


UVIJEK TRAŽE SE kao neki RAZLOZI ZA NEEFIKASNO PRAVOSUDJE. I glavni razlozi su im uvijek materijalno-tehnički. Nikad u sebi ne bide razloge ne efikasosti.

Posjetimo se na davna vremena kada su višečlane familije (i sa osmero djece) radili, odgajali i školovali djecu iako su im uslovi života (materijalna i prostorna) bili na jako niskom nivou. Šta A " OVIM" trebaju hale i savremeni-moderni namještaj za svakog pojedinog KAKO BI “MOGLI” RADITI ? :o
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod mirakolo u Sri Sep 12, 2012 13:40:39

nevenkagaragic je napisao:POMOC 30 MILIONA EURA???
Bojim se uzaludnih 7 godina "podrske"...
BH pravosudje - rupa bez dna?
Cuj, "USPESNO saradjuju sa VSTV-em"... zanimljivo, a REZULTATA NIGDE!


Predstavljeni rezultati projekta podrške EU pravosuđu BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH organizovalo je danas u Sarajevu konferenciju povodom okončanja projekta "Podrška pravosuđu Bosne i Hercegovine", koji je finansirala Evropska unija putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009), saopštilo je Vijeće.


04.09.2012 21:22
Slika

Kako se navodi, predstavljeni su ostvareni rezultati i aktivnosti koje je provelo VSTV BiH u okviru ovog projekta, te najavljeni budući programi pomoći EU, usmjereni ka nastavku podrške pravosuđu BiH. Zahvaljujući ovom projektu poboljšani su tehnički uslovi u bh. sudovima za procesuiranje predmeta ratnih zločina, te podignuta svijest bh. pravosuđa o potrebi adekvatne primjene procesnih mjera zaštite svjedoka u istim predmetima.

Takođe, nastavljen je pozitivan trend automatizacije radnih procesa i dalja informatizacija pravosuđa putem razvoja i usavršavanja funkcionalnosti CMS-a. Razvijen je softver za predaju predmeta male vrijednosti i izvršnih predmeta elektronskim putem, te je izvršeno poboljšanje kapaciteta sudskih izvršitelja u cijeloj BiH putem njihovog stručnog usavršavanja i tehničkog opremanja.

U uvodnom obraćanju, predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković s u ime cjelokupnog bh. pravosuđa zahvalio na dugogodišnjoj podršci EU pravosuđu BiH. "Vjerujem da će ova podrška doprinijeti približavanju pravosuđa BiH modernim standardima pravosudnih sistema u EU", kazao je Novković.

Govoreći o rezultatima projekta, rekao je da oni predstavljaju važne korake u osiguravanju nezavisnog, nepristranog i profesionalnog pravosuđa u BiH, jednakog pristupa pravdi i jednakosti svih građana pred zakonom. "Ovaj projekat smatramo uspjehom u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem i uvjereni smo da je doprinio našem zajedničkom cilju osiguravanja boljih usluga sudova građanima ove zemlje", kazao je šef Sektora operacija u Delegaciji EU u BiH Holger Schroeder.
............................................

(Onasa) / Federalna.ba - VIDEO

_________________________________
kako je izjavljeno REZULTATI PROJEKTA su:
1) VJERUJE DA ĆE DOPRINJETI… .. (vjeruje da će , ili je UVIDIO DA JE ??)
2) PREDSTAVLJAJU …(samo predstavljaju važne korake , ili su važni koraci ??)
3) SMATRAJU uspjehom u saradnji …. (samo SMATRAJU , Ili je i uspjeh ??)

Pa i nakon pomoći , još UVIJEK GOVORI SE U FUTURU a ne u perfektu i prezentu , stvarno žalosno .
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Sri Sep 12, 2012 22:47:27

Kao sto rekoh "TRLA BABA LAN...", nazalost godinama i nikome nista...
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron