objasnjenje strucno

Moderator: moderator_dostave

objasnjenje strucno

Postod okano u Pon Jul 30, 2012 23:08:27

Da bi nekoga optužili sa :IZNUDA U POKUŠAJU:?

šta ta iznuda mora sadržavati, koje elemente.

JEL MOGUĆE OPTUŽITI NEKOG NA OSNOVU JEDNE SMS PORUKE
okano
 
Postovi: 3
Pridružio se: Pon Jul 30, 2012 23:03:13

Re: objasnjenje strucno

Postod mirakolo u Uto Jul 31, 2012 15:10:35

Nisam iz visokih redova (iz redova:tužitelja, sudaca ili advokata) , ali smatram (a vi to možete ocjeniti ) da sam u stanju dati prilično pravilan odgovor i savjet kao što bi ga “eventualno dobili” i od stručne osobe.
Zato odgovaram novom članu foruma OKANO:
Sigurno je da pravi odgovor iz redova sudske vlasi i pravnika na ovom forumu ne trebate očekivati. Oni Vam se neće ovde ni javljati. Pa kako će advokati zaradjivati ako će savjete dijeliti na Forumima.??? Stoga, zadovoljie se i našim ”skromnim odgovorima i savjetima iz sudske prakse”. Mislim i da će Vam ipak biti od koristi.

1) IZNUDA U POKUŠAJU.
Ko se smatra oštečenim treba znati da ON treba podnjeti Prijavu tužitelju, pa tek onda Tužitelj pokreće postupak i pokreće ga u slučajevima kada utvrdi da ima dovoljno elemenata za pokretanje . Nikad jedan dokaz nije dovoljan po zakonu i neće biti dovolja (zavisi i od vrste dokaza koliko je jak dokaz). .. Prijava se može izvršiti i u Policijskoj stanici – sve zavisi od vrste iznude i sl.U tom slučaju šef policije (po sl.dunžosti) sudu dostavlja Prijavu...

A kada je u pitanju pokušaj, to ne znači i DA JE IZNUDA IZVRŠENA TE TAKO TOM IZNUDOM DA JE NEKOME NAČINJENA ŠTETA , A DRUGOJ STRANI KORIST i sl.- ili učinjena korist trečoj osobi. Malo ima podataka o kojoj vrsti iznude se radi pa da bi se konkretnije i tačnije moglo više reči, tj. DATI još PRECIZNIJI ODGOVOR. Sam pokušaj iznude nije jak dokaz da nešto se pokreče jer podnosilac Prijave tako bi mogao imati samo izdataka i štetu te prijavljenom i naknaditi troškove postupaka i td.itd…..

2) OPTUŽITI NA OSNOVU JEDNOG SMS.
Isto kao u tački 1.Optužnicu podiže samo tužitelj a “eventualno oštečeni ili uvrjedjeni” podnosi Prijavu; ili ako se (sve zavisi kakav je SMS) kod povreda –uvreda koji se osječa uvrjedjenim na neki način može podnjeti gradjansku Tužbu za npr.povreda ugledi i časti ili sl.(sadrzaj SMS ne poznat- te se ne zna ni o karakteru POVODA I UZROKA koji je doveo do takog SMS….da bi se dao precizniji odgovor pa i kod pokretanja postupka da bi eventualno Tužbenom zahtjevu udovoljili gleda se i na povode i uzroke i sl.).
Optužiti nekoga na osnovu jedne SMS poruke JE JAKO TEŠKO ma kakav SMS bio (osim u onim slučajevima kada i gdje podnosilac Prijave IMA JAKE VEZE U REDOVIMA MEDJU PROVODIOCIMA VLASTI). Ne samo da je u i pod zakonskim uvjetima TEŠKO, već se može reći da JE I NEMOGUĆE . Primalac SMS bi mogao imati samo izdataka i štetu te prijavljenom i naknaditi troškove postupaka i td.itd….. Za veća objašnjenja i upustva morali bi dati više podataka o vrsti SMS.
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: objasnjenje strucno

Postod okano u Sri Avg 01, 2012 12:36:36

Hvala na odvojenom vremenu...

Koliko sam ja shvatio, da bi se moglo okarakterisat kao IZNUDA U POKUŠAJU, mora postojati više od SMS, mora postojati nekakva sila koja bi oštećenog primorala da se obrati policijskoj upravi. SMS može biti i predmet zezancije, jer nije čvrst dokaz i ako se navodi prijetnja porodici i imovini.
no pretrazivo sam i našo čl. Nepodobni pokušaj, gdje se navodi:
Nepodobni pokušaj
Član 27.
Učinitelj koji pokuša učiniti krivično djelo nepodobnim sredstvom ili prema nepodobnom predmetu, može se osloboditi od kazne ili se može blaže kazniti.
znači nema efekta jer će sud da ga oslobodi, ili možda uvjetno kazni...


Pa tako sam pokušaj po KZ

Pokušaj
Član 26.
(1) Ko s umišljajem započne činjenje krivičnog djela, ali ga ne dovrši, kaznit će se za pokušaj krivičnog djela ako se za to krivično djelo može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, a za pokušaj drugog krivičnog djela kad zakon izričito propisuje kažnjavanje i za pokušaj.
(2) Učinitelj će se za pokušaj krivičnog djela kazniti u granicama kazne propisane za to krivično djelo, a može se i blaže kazniti.


[b]NE MOŽE SE OKARAKTERISAT SMS KAO KRIVINO DJELO..

znači da bi mogao okarakterisat kao krivično djelo mora bit prisutna neka sila ili faktor koji je mogao da ugrozi, život ili imovinu..

Jesam li dobro ovo shvatio
okano
 
Postovi: 3
Pridružio se: Pon Jul 30, 2012 23:03:13

Re: objasnjenje strucno

Postod mirakolo u Sri Avg 01, 2012 14:34:24

Dobro ste shvatili i razumili. Kako nema tih jakih dokaza samo bi se izlagali maltretiranju i većoj sekiraciji kod vodjenja postupaka i na kraju imali bi duple troškove (vaše i druge strane) na Vašem teretu.
1 SMS , pa i ako je sa tel. ”optuženog”- on se može pravdat i i da ga on nije pisao . Tako, pa ma kako “jak SMS”bio on ne bi bio DOKAZ … – nebi se od suda prihvatilo

Trebate biti pažljivi i ostavite taj SMS, pa ako bi bilo i drugih uznemiravanja ma kakva bila od iste osobe –sve prikupljajte a vi ne odgovarajte na SMS i sl.jer upadate u igru i možete napraviti i grešu pa da eventualno sutra Vas ta druga osoba “optuži” – moj je savjet.

U slučaju da se nastavi… i imadnete više i boljih dokaza –tek onda možete razmišljati o eventualnim Prijavama itd.

Nadam se za Vaše dobro i da nećete imati više SMS i sl.tome.
Pitajte sve što Vas interesuje i odgovoriću Vam vrlo rado.
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: objasnjenje strucno

Postod okano u Čet Avg 02, 2012 13:49:09

Hvala vam i na ovom, lijepo je kad neko pročita nešto i odgovori a da mu ne uzme 50 KM :-)... hvala vam svakako
okano
 
Postovi: 3
Pridružio se: Pon Jul 30, 2012 23:03:13

Re: objasnjenje strucno

Postod mirakolo u Čet Avg 02, 2012 15:03:27

Ne trebate se zahvaljivati. Mirakolo je sretan da može pomoći. Nije od onih koji misle samo na sebe.

Znam šta znači naći se u neprilici (ovoj ili onoj). Pa i mene je gonilo. .. Zato u svako doba sam na raspolaganju da pomognem onima , onim ( nedužnim) kojima je potreban savjet ili slično.

Sretno
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59


Povratak na Dostava sudskih pismena: otvorena pitanja

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju

cron