SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Jan 22, 2011 15:49:15

Koji jad i beda!
BH sudije (a Branko Peric svakako prednjaci ) postali su svojevrsne "zvezde" medija!
Ne po dobru svakako! Kako vec rekoh, nesto se zanimljivo "iza brda valja"?
Cudi me da je bas "Avaz" objavio ovaj tekst ili mu je sada Novkovic glavni miljenik, umesto dosadasnjeg Perica? A ni Sanjica (Vlaisavljevic) se jos nije oglasila (Pericev svojevrsni "glasnogovornik" ili(ti) zastitnik "lika i dela" "novog" Aristotela...

Slika
"Dnevni avaz", 22.01.2011.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Čet Maj 03, 2018 23:21:26, izmjenjena 3 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Jan 22, 2011 16:24:30

Slika
http://www.zaslike.com/files/yrawb8obhelw1qnxmi36.jpg
"Dnevni avaz", 22.01.2011.

Pokusava li ovo Admir Arnautovic, portparol Kantonalnog tuzilastva TK opravdati (oprati) strucnost njihovog glavnog saradnika Zdenka Cihlarza?
Kao, Cihlarz nije imao "dokaze koji su naknadno prikupljeni..." ccc providno, providno Admire.
Kako portparol Tuzilastva TK ZNA da su nalazi iz Novog Sada "apsolutno pouzdani"?
Kako veliki strucnjak Cihlarz nije video "lom vratne kicme"?
Ali je zato znao napisati da bi moj Denis svakako umro, cak i da doktori nisu pogresili dijagnozu...
Cihlarzu, Cihlarzu, u normalnim i pravNim drzavama ostao bi bez licence...da, normalnim i pravNim!
Istina, ovde cuvate ledja jedni drugima (UKC-sudski vestak-Tuzilastvo TK), jako, jako i odavno poznata tuzlanska prica.


06.12.2008.
SRAMNA REAKCIJA TUZILASTVA TK

EDIT-PONOVO obnavljanje "izgubljenih" slika-clanaka...
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Jul 30, 2013 14:05:07, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Jan 23, 2011 17:40:39

Treba li sta dodati? Svaka cast udruzenju, svaka cast roditeljima!
Konacno da neko digne glas i kaze da nismo mi gradjani bas tolike budale da progutamo sve njihove gluposti.
Dokle ca nas obmanjivati, potcenjivati i praviti od nas nepismenim i nedoraslim za njihove konstrukcije i racunice?
Koje li su to bahate, nezainteresovane, drske i prodate duse!
Cihlarzu, Cihlarzu, nadam se da ce i tebe konacno "procitati", a Tuzilastvo TK je vec davno na samom dnu!


Povodom smrti bebe
Reagovanje na Saopštenje Kantonalnog tužilaštva TK
Autor: Dino O. 23. Januar 14:23

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH je od Kantonalnog tužilaštva Tuzla zatražilo nadvještačenje nalaza bočica i nalaza vještaka iz Novog Sada u slučaju smrti šestomjesečne bebe E.B. iz Lukavca.

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH je od Kantonalnog tužilaštva Tuzla zatražilo nadvještačenje nalaza bočica i nalaza vještaka iz Novog Sada u slučaju smrti šestomjesečne bebe E.B. iz Lukavca.

Nadvještačenje je zatraženo jer je Agencija za kontrolu lijekova BiH povrijedila princip nepristrasnosti u istražnom postupku. Naime, pristrasnost i zaštitnički stav Agencije prema proizvođačima vakcina se ogleda u tome što je uzorke dvije vakcine poslala na analizu u zemlje porijekla, što nigdje u svijetu nije praksa u istražnom postupku zbog mogućeg sukoba interesa . Pristrasnost se ogleda i u tome što je Agencija javnosti prećutala da su obje bočice iz kojih je E.B. primila vakcinu bačene i da se uopšte ne može vršiti laboratorijska analiza otvorenih bočica već analiza zatvorenih bočica iz iste serije, što je puno manje relevantno za sagledavanje problema. Pristrasnost se ogleda i u tome što Agencija nije reagovala na nalaz Centra za sudsku medicine i toksikologiju iz Novog Sada koji uopšte nije sadržavao toksikološke činjenice, pa je preuranjeno i ishitreno dao konačno mišljenje o nepostojanju uzročno- posledične veze između vakcinacije i smrti. Ovim se Agencija posebno ogriješila o sopstvenu ulogu kontrolora farmaceutskih preparata na BH tržištu. Pristrasnost Agencije se još vidi i u tome što je prećutala da se lošom organizacijom epidemiološke službe, odnosno neupisivanjem broja bočice u zdravstvenu knjižicu beba i davanjem dvije različite vakcine istovremeno direktno onemogućava praćenje i registrovanje post vakcinalnih reakcija, što je takođe zakonska obaveza u sektoru javnog zdravstva. Tako i da su iz kante za smeće sa pedijatrije u Lukavcu izvađene sve bačene bočice uopšte se ne bi znalo koje od njih su pripadale bebi E.T. jer broj bočica nigdje nije bio upisan.

Nadvještačenje je takođe zatraženo zbog javno izrečene saglasnosti u nalazima vještaka iz Tuzle i Novog Sada koja je samo prividna a ne i suštinska jer počiva na potpuno oprečnim činjenicama. Tuzlanski vještaci su prvo tvrdili da se radi o novorođenačkoj smrti bez razloga a da nisu bili u stanju da vide ili da daju nekom drugom da utvrdi smanjen dotok krvi u moždano stablo kao uzrok smrti. Drugo, ostaje nejasan izvor energije za bebino okretanje sa leđa na stomak kad iz prve policijske zabilješke rezultira da su joj glavica, rukice i nogice bile mlitave i polijegale prema dole. Treće, ostaje potpuno neobjašnjen uticaj tzv imunološkog “udara” pet istovremeno ubačenih antigena na bebin kardio vaskularni system koji je takođe mogao izazvati smanjen dotok krvi prema glavi. Bebi E.T. je 10. 11. 2010 godine u organizam ubačeni virusi i bakterije koji su trebali vještački izazvati pet paralelnih bolesti, difteriju, veliki kašalj, poliomielitis, tetanus i hemofilus influenca b i izgraditi imunitet u slučaju da beba nekad dođe u kontakt sa ovim bolestima. Nalaz iz Novog Sada javnosti u BiH takođe nije prikazao brojčane vrijednosti iz rezultata analize uzoraka na osnovu kojih je donešen sud o smanjenom dotoku krvi u moždano stablo. Isto tako nedostaje i objašnjenje da li se dobijene brojčane vrijednosti kreću u referentnim granicama i da li imaju statističku značajnost.

Obzirom na to da niti jedna od dvije primljene vakcine u konzervansu ne sadrži živu, nema razloga za preveliku uznemirenost roditelja, posebno ako bi insistrirali da se njihovoj djeci ove dvije vakcine ne daju isti dan.

Roditelji koji se žele konsultovati o postvakcinalnim reakcijama mogu se obratiti na mail adresu Udruženja:
bolesna.djeca@yahoo.com

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH
mob. 065 341 298


(Sodalive.ba)
Reagovanje na Saopštenje Kantonalnog tužilaštva TK

Evo jos jednom tog (vrlo "strucnog", "preciznog", bas na "visini") saopstenja Tuzilastva TK :
Beba iz Lukavca umrla zbog loma vratne kičme
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Jan 26, 2011 19:46:07

Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Čet Maj 03, 2018 23:22:17, izmjenjena 3 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Jan 28, 2011 00:16:22

Ni prvi, ni poslednji...navikli smo u TK na takve.
A koliko bi ih tek bilo s obzirom da je specijalnost Tuzilastva TK NEsprovodjenje i obustava istrag..."brinu" ljudi, pa nije dzaba "profesionalno" i "nezavisno" pravosudje.


U budućoj Vladi TK, osuđeni Aid Berbić?

Novinar: Ramo Abidović, Datum objave: 27.01.2011
Slika

Iako je novi i budući premijer Tuzlanskog kantona najavio da će za svoje ministre birati osobe koje nemaju kriminalnu prošlost, očito da bi mogao podleći pritiscima i prekršiti svoje obećanje što bi bila prva i velika postizborna greška Socijaldemokratske partije.

Naime ova stranka je za svog kandidata za ministra trgovine, turizma i saobraćaja predložila Aida Berbića. U Tuzli je javna tajna da Aid Berbić rukovodi Službom za komunalne poslove kao i to da se pita kome, gdje i za koliko će novca izdati neku komunalnu dozvolu.

-Na naše pitanje kojoj političkoj partiji ili stranci pripada Aid Berbić je rekao da pripada onoj kojoj on želi i da mi nemamo pravo to pitati.

Ovo je nastup budućeg ministra trgovine, turizma i saobraćaja kojeg će po svemu sudeći novi mandatar Sead Čaušević imenovati ministrom, doduše ne po zasluzi već zbog pritisaka kojima je svakodnevno izložen. Iako je u Tuzli javna tajna o tome ko je Aid Berbić, radio televizija Slon donosi samo dio sumnjive prošlosti državnog službenika.

Naime bivše Općinsko tužilaštvo Tuzla je 14. decembra 2001. godine podiglo optužnicu protiv Aida Berbića zbog krivičnog djela – Nesavjestan rad u službi osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 3 mjeseca. U drugostepenom postupku Kantonalni sud Tuzla je 2003. godine preinačio kaznu zatvora u pravosnažnu novčanu kaznu u iznosu od 4.500 KM . Tako je općinski službenik Aid Berbić bez imalo muke izdvojio 4.500 KM i platio predviđenu novčanu kaznu.

Pored ovog krivičnog djela Nesavjesan rad u službi, Berbić prolazi i kroz krivičnu evidenciju Skidanje ili povreda službenog pečata za koje je osumnjičen u 2006.godini. Za ovo krivično djelo Aid Berbić je trebao biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine, ali je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona donijelo naredbu o obustavi istrage.

U 2009. godini kroz krivičnu evidenciju Aid Berbić prolazi zbog krivičnog djela – Neizvršenje sudske odluke gdje naravno zbog pritisaka na ovu ustanovu donesena odluka da se istraga neće provoditi. Da nije bilo pritisaka Aid Berbić bi i za ovo krivično djelo u zatvoru proveo od tri mjeseca do tri godine.

U Službi za geodetske i imovinsko pravne poslove općine Tuzla, Aid Berbić nije naveden kao vlasnik nekretnina na području općine Tuzla, pa ostaje pitanje gdje ustvari Berbić živi?

Gdje živi i kako živi to najbolje znaju njegove komšije kao i političari iz Socijaldemokratske partije koji su ga kandidovali na mjesto ministra. Izbor Berbića na mjesto ministra značilo bi to da će Sead Čaušević pogaziti dato obećanje o “čistim” ministrima i time nanijeti mrlju tuzlanskoj socijaldemokratiji jer u slučaju izbora Berbića za ministra mogao bi se ponoviti slučaj NESAVJESTAN RAD U SLUŽBI.

RTV Slon
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Jan 28, 2011 19:59:47

Da vidimo STA CE Kantonalno tuzilastvo TK preduzeti? Bojim se NISTA, ili ce se kao i obicno osloniti na "strucna" vestacenja tima vestaka na celu sa Zdenkom Cihlarzom (uigranim "saradnikom" u cuvanju lika i dela UKC-a Tuzla)!

Saopštenje za javnost

Drugi zahtjev kantonalnom tužilaštvu Tuzla u vezi smrti lukavačke bebe

Autor: Semir D. 28. Januar 12:14
Slika

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH traži od Kantonalnog tužilaštva u Tuzli da ispita još jedan slučaj moguće teške post vakcinalne komplikacije.

Radi se o M.B., dvomjesečnoj bebi iz okoline Lukavca koja je 06. 11. 2010 godine primila obje vakcine, i doniranu Act HIB vakcinu i DTPr Infanrix IPV. Prije prijema vakcine bebu je pregledao pedijatar i odobrio vakcinaciju jer je pregledom ustanovio da je M.B. bio potpuno zdrav. M.B. je vakcine primio oko 18 sati naveče, nakon čega je cijelu noć preplakao.

Sutradan je prestao da jede, neprestano je palacao jezikom a oči su mu bile “kao ugašene“, kao da nije živo biće. Treće jutro mu se u urinu pojavila krv i počeo je da se guši. Kako gušenje nije prestajalo , MB je hitno prebačen u dječiju bolnicu u Tuzlu. U bolnici je proveo 13 dana i stalno je bio na aparatima. Nakon izlaska iz bolnice, MB je pronuđen da svako veče po pola sata koristi inhalator.

Pitanje na koje treba dati odgovor je da li se kod M.B. radilo o gušenju nakon vakcinacije koje je u komisijama za praćenje postvakcinacijskih komplikacija poznato i registrovano kao pojava koju treba pratiti. Dijagnoza na optusnom pismu M.B. je bronhijalna astma i veliki kašalj i pedijatri tvrde “da nije od vakcine“. Kako su etički pokazatelji poštovanja Hipokritove zakletve u ovoj dječijoj bolnici vrlo sporni, potrebno je od strane nezavisnih stručnjaka pažljivo ispitati medicinske pokazatelje bebe M.B.

Ono što izaziva najviše sumnje je činjenica da su bebi M.B. odmah po prijemu u bolnicu rađene bakteriološke analize koje kasnije nisu upisane u otpusno pismo. Izostanak ovog podatka je suprotan ljekarskoj praksi jer doktori obično navedu i pretrage koje je važno isključiti iz konačne ocjene o zdravstvenom problemu jer potkrepljuju samu ljekarsku ocjenu, pa se obično navede „bakteriološki nalazi negativni“. Još više sumnje izaziva i priča koja kruži Lukavcem da je bebin djed išao u dječiju bolnicu u Tuzlu i da su ljekari odbili da mu daju bakteriološke nalaze njegovog unučeta.

Zašto su ovi nedostupni bakteriološki nalazi važni? Prije svega, dezaktivirana bakterija Bordetella pertussis je treći sastavni dio DTPr vakcine i trebala je kod bebe M.B. prvo izazvati veliki kašalj a zatim antitijela koja bi ga u budućnosti štitila od ove teške zarazne bolesti. Inkubacija kod ove bolesti ima vidljive simptome jer podsjeća na prehladu praćenu kašljem i da je bakterija unešena u organizam prije vakcinacije, pedijatar bi to kod pregleda morao primijetiti.

Bakterija Haemophilus influenzae b se nalazila u doniranoj ActHIB vakcini i trebala je kod M.B. izazvati istu rekaciju na meningitis.

Beba je takođe mogla negdje doći u kontakt sa bakterijom Streptococcus pneumonia i dobiti bakterijsku upalu pluća koja se razvija u septičnu upalu , a koja ne bi imala nikakvu vezu sa primljenim vakcinama. Prve dvije bakterije su u bebin organizam mogle biti unešene nečistim vakcinama. ActHIB vakcina npr. uopšte nema konzervans koji bi polisaharide od kojih je sastavljena štitio od bakterija. Ali, ako je vakcina proizvedena u potpuno sterilnim uslovima onda nema opasnosti od zagađenja vakcine.

Procjena koju treba donijeti je da li se prisustvo bakterija može vezati uz vakcinu ili se radi o dva potpuno neovisna događaja koja su slučajno vremenski povezana.

Drugi sporan pokazatelj u dijagnostici bebe M.B. je prekid disanja. On se kao simptom javlja kod sve četiri bolesti koje bi se mogle pripisati bebi M.B. i kod gušenja nakon vakcinacije, i kod bronhijalne astme, i kod velikog kašlja i kod bakterijske upale pluća. Zato Udruženje od kantonalnog tužilaštva u Tuzli traži detaljne medicinske pokazatelje disajnih puteva i pluća bebe M.B. kao što su brzina disanja, mjerenje dišnog volumena, izmjena plinova u plućima, korištenje pomoćnih dišnih mišića, stanično disanje, volumen svakog daha, neadekvatna ventilacija i perfuzije, nedostatak kiseonika u krvi, volumen svakog daha, neadekvatna ventilacija i perfuzije, nedostatak kiseonika u krvi i ugljičnog dioksida u arterijskoj krvi (PaO2 i PaCO2), cijanoza i još neke druge Svrha ovih pretraga je da se ustanovi da li se kod bebe M..B radilo o upali, o infekciji disajnih puteva ili njihovom sužavanju.

Roditelji koji se žele konsultovati oko post vakcinacijskih komplikacija mogu to učiniti pismeno putem mail adrese bolesna.djeca@yahoo.com ili na telefon 065 341 298.

(Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH)


sodalive.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Čet Maj 03, 2018 23:23:03, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Jan 29, 2011 23:18:04

nevenkagaragic je napisao:Cuj, cuj Branka Perica! Pa da nije zalosno, stvarno bi bilo smesno!
"Sumrak profesionalne etike" se desio upravo za vreme Pericevog predsednikovanja VSTV-em, a sada je u totalnom mraku, zaista! Kad kola krenu nizbrdo (a krenula su za Pericevog vremena), onda se tesko zaustavljaju. Malo samokritike Pericu ne bi skodilo (i "pokrivanja usima").
Kaze on "sudija je vrh moralnosti i paradigma časti"..."sama suština poštenja i časti"...da, da, ali ne ovde i ne sa vama...pakazujete svakodnevno koliko vam je stalo do gradjana i poverenja u vasu "profesionalnost" i "cast" !
No, uskoro cemo saznati sta se "iza brda valja" i otkud bas Branko Peric odjednom postade takav zagovornik etike, casti, profesionalizna i odgovornosti sudijske profesije?


Sumrak profesionalne etike

Branko Perić - 21.01.2011 20:02
...
(Nezavisne novine)

Etika, cast, profesionalizam...sta to bi?
Malo podsecanja...mani lafine Pericu, na istim ste "talasnim duzinama"...

...
Ovo je samo mali, mali delic prikazanog jada i bede BH pravosudja...mali delic...
PRAVDA jeste spora (Pericu i Novkovicu), ali jeste i dostupna, kad-tad, videce se!

Jos jednom ponavljam (ovo je bas za ZAPAMTITI!):

Branko Perić: Slučaj ˝Šehalić˝ srušio reformu pravosuđa

Odgovor prozvanog sa interesantnim podacima iz proslosti sadasnjeg sudije Suda BiH i bivseg predsednika VSTV-a Branka Perica!!! Takvi nama gradjanima dele "pravdu"...??? FUJ, FUJ, FUJ!!!

Slika
http://s26.postimg.cc/4bsfh0iex/16_1_Av ... je_400.jpg
"Dnevni avaz", 29.01.2011.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Čet Maj 03, 2018 23:23:56, izmjenjena 3 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Feb 06, 2011 13:41:44

nevenkagaragic je napisao:Da vidimo STA CE Kantonalno tuzilastvo TK preduzeti? Bojim se NISTA, ili ce se kao i obicno osloniti na "strucna" vestacenja tima vestaka na celu sa Zdenkom Cihlarzom (uigranim "saradnikom" u cuvanju lika i dela UKC-a Tuzla)!

Saopštenje za javnost

Drugi zahtjev kantonalnom tužilaštvu Tuzla u vezi smrti lukavačke bebe

Autor: Semir D. 28. Januar 12:14
...
sodalive.ba

Kantonalno tuzilastvo TK nece uciniti nista...po obicaju.
Nije im u interesu.
Njihov zadatak je da stite i cuvaju nedodirljivu, posebnu vrstu.
Dok se njima licno ne desi? Ili se njima tako nesto NE MOZE desiti?


Udruženje roditelja teško oboljele djece: Jagoda Savić traži istragu protiv doktorice

Bebi M. B. iz Lukavca po prijemu u bolnicu rađene bakteriološke analize koje kasnije nisu upisane u otpusno pismo, smatra Savić

A. Mu. 06/02/2011 08:01:00
Slika
Savić: Skrivanje dokaza

Predsjednica Udruženja roditelja teško oboljele djece BiH Jagoda Savić zatražit će od Tužilaštva TK da protiv doktorice N. H. s Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla provede istragu o eventualnom slučaju nove pogreške i komplikacije nakon vakcinisanja dvomjesečnog dječaka M. B.

Prema riječima Savić, u ovom slučaju bebi M. B. odmah po prijemu u bolnicu rađene su bakteriološke analize koje kasnije nisu upisane u otpusno pismo.

- Ključno je to što su prikrili bakteriološki nalaz, a nije upisan ni u otpusno pismo. Ovo je skrivanje i uništavanje dokaznog materijala , zbog kojeg bi doktorica N. H. trebala biti pritvorena do okončanja postupka, što ćemo i tražiti od Tužilaštva TK. Djed dječaka M. B. tražio je nalaz bakterioloških analiza, ali mu u dječijoj bolnici nisu dali.

Doktori, kao i Jelena Ravlija, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, uporni su u nastojanjima da ubijede javnost kako vakcine nisu uzrok smrti prve bebe, te komplikacija druge bebe iz Lukavca, iako su svjesni da se to ne može utvrditi bez bakteriološkog nalaza - kaže Savić.

U novom, mogućem slučaju povrede vakcinacijske komplikacije radi se o M. B., dvomjesečnoj bebi iz okoline Lukavca koja je 6. 11. 2010. godine primila dvije vakcine.

- Prije prijema vakcine bebu je pregledao pedijatar i odobrio vakcinaciju jer je pregledom ustanovio da je beba potpuno zdrava. U bolnici je zbog nastalih komplikacija provela 13 dana i stalno je bila na aparatima. Nakon izlaska iz bolnice beba M. B. prinuđena je da svako veče po pola sata koristi inhalator - tvrdi Jagoda Savić.

Dnevni avaz
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Čet Maj 03, 2018 23:24:38, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Feb 09, 2011 22:26:32

nevenkagaragic je napisao:Da, da, ovo prenosi SVI portali, TV kuce i ostali.
Da, da, "tuzilastvo i sudstvo najslabije karike", pa o tome govorim godinama...


˝Strah me je!˝

12:58, 7 Januar, 2011
...
˝Tužilaštvo i sudstvo najslabije karike˝
...
[(TIP/A.U.)

Vezani članci


Zanimljiv preokret "NESPORNIH" obavljenih "vestacenja"...e strucnjaci, strucnjaci...

Tuzla: Elvis Krajnović pušten na slobodu

A evo i ORIGANAL saopstenja Kantonalnog tuzilastva TK od 03.01.2011.godine :

Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Čet Maj 03, 2018 23:25:11, izmjenjena 3 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Feb 11, 2011 19:50:09

nevenkagaragic je napisao:A sta je to koga briga, zar ne???
Kriminalce treba zastititi kao nacionalno blago, jel` tako?


Tuzlaci poručili: 'Strah nas je'
(Radio Slobodna Evropa)

Narode...gradjani...dzaba vam je...NEMA KO DA VAS CUJE!
Citiram samo jedan mali delic.


Hitno pristupiti izmjeni krivičnog zakonodavstva u FBiH
Koalicija NVO-a za borbu protiv nasilja i kriminala uputila zahtjev vlastima.
13:51, 11 Februar, 2011 (Tip.ba)
...
ZAHTJEVI ZA PRAVOSUDNE ORGANE (SUDOVI I TUŽILAŠTVA)
 Sudije na krivičnim referatima nadležnih sudova smatramo diretkno odgovornim za trenutnu sigurnosnu situaciju, jer su svojom blagom kaznenom politikom, odnosno težnjom ka odmjeravanju najnižih zakonom propisanih sankcija, doprinijeli ogromnom broju povratnika u krivična djela, koji nakon izostanka pravične sankcije, nastavljaju da vrše nasilje i teror nad građanima. Pozivamo sudije da shvate svoju društvenu odgovornost, te da odmjeravaju strožije kazne, koje će pravno i moralno biti u srazmjeru sa težinom počinjenog krivičnog djela.

 Činjenica da gotovo nikada nijedan sudija ili tužilac nije smijenjen zbog nerada i neodgovornosti, stvara osjećaj njihove svemoći i nedodirljivosti, što doprinosi daljnjoj neodgovornosti prema građanima koji finansiraju njihov rad. Od Sudskog i tužilačkog vijeća zahtijevamo unaprijeđenje mehanizama kontrole i ocjene rada pojedinih sudija i tužilaca, kako bi pojedinci koji ne odgovaraju postavljenim zahtjevima i društvenoj ulozi, bili zamijenjeni novim kadrovima.

 Uvažavajući zakonska rješenja koja obavezuju tužioce da sa jednakom pažnjom cijene kako okolnosti koje idu u korist osumječenih/optuženih, tako i okolnosti koje idu na njegovu štetu, od postupajućih tužitelja zahtijevamo veće uvažavanje položaja, prava i interesa žrtve/oštećenog, te veća zalaganja u cilju odmjerevanja strožijih i adekvatnih kazni za počinioce krivičnih dijela, naročito KD poput silovanja, incesta, nasilja u porodici itd.

 Nevladine organizacije smatraju da je potrebno propisati obavezu edukacije sudija i tužitelja iz oblasti nasilja, u cilju povećanja njihovog senzibiliteta i svijesti o težini problema, te svjesnosti o posljedicama koje ostavljaju razni oblici nasilja. Pored većeg broja uposlenih tužitelja i sudija potrebno je da sudovi i/ili tužilaštva imaju zaposlene i stručne saradnike iz oblasti pomažućih profesija (psiholozi, socijalni radnici, socijalni pedagozi i sl.)

 Pravosudne institucije (kao i organi policije) moraju obavezno oštećene / žrtve krivičnih dijela iz domena nasilja informisati i upućivati na tretman u odgovarajuće ustanove za rehabilitaciju.
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Feb 15, 2011 13:00:38

nevenkagaragic je napisao:Cuj, cuj Branka Perica! Pa da nije zalosno, stvarno bi bilo smesno!
"Sumrak profesionalne etike" se desio upravo za vreme Pericevog predsednikovanja VSTV-em, a sada je u totalnom mraku, zaista! Kad kola krenu nizbrdo (a krenula su za Pericevog vremena), onda se tesko zaustavljaju. Malo samokritike Pericu ne bi skodilo (i "pokrivanja usima").
Kaze on "sudija je vrh moralnosti i paradigma časti"..."sama suština poštenja i časti"...da, da, ali ne ovde i ne sa vama...pakazujete svakodnevno koliko vam je stalo do gradjana i poverenja u vasu "profesionalnost" i "cast" !
No, uskoro cemo saznati sta se "iza brda valja" i otkud bas Branko Peric odjednom postade takav zagovornik etike, casti, profesionalizna i odgovornosti sudijske profesije?


Sumrak profesionalne etike

Branko Perić - 21.01.2011 20:02
...
(Nezavisne novine)

Etika, cast, profesionalizam...sta to bi?
Malo podsecanja...mani lafine Pericu, na istim ste "talasnim duzinama"...


06.09.2010.
MRAK I BEDA BH PRAVOSUDJA

14.01.2010.
PRAVDA NA BH NACIN?

19.01.2010.
DILETANTI UKC-a TUZLA

11.08.2009.
VSTV OPRAVDALO SVOJU ANEMICNOST

18.12.2008.
SLAVEN KOVAL - KO JE TO?

16.12.2008.
UHODANA SPREGA (TUZILASTVO, VESTAK, KLINIKA)?

14.12.2008.
VSTV ANEMICNO, OSTALI NENADLEZNI

06.12.2008.
SRAMNA REAKCIJA TUZILASTVA TK

Ovo je samo mali, mali delic prikazanog jada i bede BH pravosudja...mali delic...
PRAVDA jeste spora (Pericu i Novkovicu), ali jeste i dostupna, kad-tad, videce se!

Opet ON! Branko Peric zaista obozava svoju bivsu bransu - medije.
Branko Peric deli lekcije svima, osim SEBI i svojoj sadasnjoj bransi - pravosudju.
Moje licno misljenje je da je on potpuno promasio, zapostavio i privatizovao SVOJ posao za koji ga "debelo placamo (mi, gradjani).
Gledajuci ga sinoc (prilicno se patio sa izrazavanjem, ne znam da li ima govornu manu ili je bio "uzbudjen" zbog "nepravde") i citajuci ovaj tekst, prvo na sta sam pomislila je : ah, Pericu, tekst bi se 100% mogao primeniti na stanje u BH pravosudju, posebno na (ne)rad VSTV-a na celu nekada sa bas istim Pericem, a sada Novkovicem!

Citiram "bisere" Periceve nezadovoljstva : "očigledno da se radi o otvorenoj sprezi politike, medija i državnih institucija"...da nije zalosno , bilo bi jako, jako smesno jer upravo (njegovo) pravosudje pociva na sprezi tuzilastvo-sudski vestak-klinika :
UHODANA SPREGA (TUZILASTVO, VESTAK, KLINIKA)?

A to da je RAK saučesnik "ove vrste medijskog terorizma" , upita li se bas taj Branko Peric ciji je ON saucesnik?
Onda kaze da je dobio "idiotsko objašnjenje"...da, Pericu, isto takvo objasnjenje sam JA dobila od Kantonalnog tuzilastva TK i VSTV-a! Jel`da kaka nepravda boli? Da, ali samo kad se smatra licnom, a to sto je BH pravosudje duzno da sve BH gradjane zastiti od kriminalaca, ubica i svih mogucim nepravdi, a to ne cini, izgleda nije tema za jednog sudiju Suda BiH i bivseg predsednika VSTV-a? Tu je normalna sprega? Tu su normalna "idiotska objasnjenja"? Zato Peric i ne komentarise i ne cini nista na poboljsanju jada i cemera u "svojim" institucijama i (ne)rada "profesionalaca" kojima i sam pripada...valjda jos uvek zali za novinarskom profesijom (mozda bi tu bio uspesniji?).
A ja? Ja jos cekam pravdu, sestu godinu, pravdu za mog sina Denisa...
Necu odustati, cekacu...zaigrace mecka...


Perić: Emisija ˝60 minuta˝ širi mržnju

Srna - 15.02.2011 09:01
Slika

BANJALUKA - Nekadašnji potpredsjednik Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Branko Perić ocijenio je da se emisijom "60 minuta" Federalne televizije širi mržnja i vodi politički rat, što je nezamislivo za demokratsko društvo.

"Ono što se godinama emituje u magazinu '60 minuta' i pojedinim informativnim emisijama Federalne televizije ne može biti eksces nekoliko novinara, već je očigledno da se radi o otvorenoj sprezi politike, medija i državnih institucija" , ocijenio je Perić u ponedjeljak naveče za Radio-televiziju Republike Srpske.

Perić, koji je sudija Suda BiH, istakao je da je RAK saučesnik "ove vrste medijskog terorizma" , da treba da odgovara za ovakvo stanje na Federalnoj televiziji, te da je jasno da državne institucije sarađuju sa medijima i da je to "projekat u koji je uključeno više protagonista".

Perić je napomenuo da se svojevremeno obratio RAK-u povodom konstantnih napada i vrijeđanja koji su o njemu emitovani u "60 minuta" i dodao da je dobio "idiotsko objašnjenje".

"Odgovoreno mi je da se tu radi o istraživačkom novinarstvu na osnovu kojeg javno mnjenje treba da izvuče svoj stav. To je bio odgovor nekoga ko je trebao da uspostavi standarde u javnom servisu", rekao je Perić.

Denis Kuljiš, novinar iz Hrvatske, rekao je da bi ovakvo izvještavanje bilo neprihvatljivo za bilo koji medij u regionu, ocijenivši da je teško procijeniti koja "politička kalkulacija" iza toga stoji.

Nezavisne novine
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Čet Maj 03, 2018 23:26:06, izmjenjena 3 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron