Članci o sudcima kriminalcima BiH

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Pet Dec 17, 2010 10:07:51

Sta ono kaze Branko Peric, sudija Suda BiH i kolumnista "Nezavisnih novina" (juce)?
"Sudije i tužioci nisu marginalna društvena grupa koja se sticajem okolnosti našla na udaru kriminalaca. Oni su stub vlasti, garant pravne sigurnosti i simbol organizovane i snažne države..."
"Tako nam kriminalci stavljaju do znanja da sistem nije sposoban da zaštiti sam sebe."

Krasno, krasno...i profesionalno... i nezavisno i ... "svaka cast"!!!


Izlaze iz pritvora uz 10 miliona KM kaucije

Davud Muminović - 16.12.2010 18:50
Slika

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine dozvolio je da se Hamdo Dacić, Haris Zornić i Ačik Džan, optuženi za međunarodni šverc heroinom, brane sa slobode uz kauciju od gotovo deset miliona KM.

Sva trojica su u pritvoru od 24. februara prošle godine, a suđenje u Sudu BiH počelo je u martu ove godine.

"Sud je u odnosu na optužene prihvatio sljedeća jemstva: za Harisa Zornića u iznosu od 4.839.347 KM, za Hamdu Dacića u iznosu od 4.386.275 KM i za Ačika Džana u iznosu od 485.688 KM. Navedena jemstva sastoje se u upisu hipoteke na nekretninama", saopšteno je juče iz Suda BiH.

Dacić, Zornić i Džan biće pušteni iz pritvora nakon što dostave rješenja Sudu BiH kojima se dozvoljava uknjižba založnog prava u korist budžeta BiH na nekretninama.

"Zornić je kao kauciju uložio kuću u vrijednosti od 595.000 KM i hotel 'Ekskluziv' u vrijednosti od 4.244.000 KM. Dacić je založio stan u vrijednosti od 142.000 KM i hotel 'Ekskluziv' u vrijednosti od 4.244.000 KM, dok je Džan založio stambenu zgradu u vrijednosti od 485.000 KM", kazala je Manuela Hodžić, glasnogovornica Suda BiH, istakavši da je založena imovina uknjižena kao vlasništvo optuženih.

Sudu BiH za prihvatanje najveće kaucije u dosadašnjoj sudskoj praksi u BiH nije bila prepreka činjenica da u optužnici Tužilaštva BiH piše da su Haris Dacić, njegov brat Haris Zornić (ranije se zvao Ljutvija Dacić) i državljanin Turske Ačik Džan novac zarađen švercom heroina uložili u hotel "Ekskluziv" u Rajlovcu, kod Sarajeva.

Državljani BiH Zornić i Dacić uknjiženi su kao legalni suvlasnici ovog luksuznog hotela u Rajlovcu, i on je u njihovom vlasništvu dok se eventualno tokom suđenja u Sudu BiH ne dokaže da su hotel izgradili zaradom od pranja novca.

Prema optužnici, Dacić i Zornić organizirali su zločinačku organizaciju kojoj se od 1998. godine do kraja 2006. godine pridružio veliki broj osoba koje su na području BiH, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Austrije, Italije, Njemačke, Francuske i Španije "rasturale" heroin. Dacić i Zornić optuženi su da su zajedno s Ačikom Džanom 28. januara 2002. godine u Sarajevu osnovali preduzeće "Majorka". Ovo preduzeće, prema optužnici, osnovano je isključivo radi legalizacije nezakonito stečene imovinske koristi.

Ova firma je od BOR banke Sarajevo tražila više od milion KM kredita radi prikrivanja stvarnih izvora finansiranja izgradnje hotela "Ekskluziv" u Rajlovcu.

Zbog šverca drogom Hamdo Dacić ranije je u Italiji osuđen na osam godina zatvora.

Visina kaucije za optužene

4.839.347 KM Haris Zornić

4.386.275 KM Hamdo Dacić

485.688 KM Ačik Džan

(Nezavisne novine)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 19, 2018 09:45:15, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Pet Dec 17, 2010 10:29:49

Na zapadu nista novo : "kadija te tuzi - kadija ti sudi" i tako ce se razvlaciti do zaborava.
Povremeno ce se opet neko od novinara prisetiti i napisati koju i zbogom "pravna drzavo".

A Milorad Novkovic neka se i dalje "pravda" kako "pravosudje u BiH zavisi od politicke volje, sto se odrazava na njegovu NEZAVISNOST i EFIKASNOST"...ccc i on je PRETPOSTAVLJENI svim sudijama i tuziocima...
http://s26.postimg.org/q6v04t649/107_Da ... ic_400.jpg

I neka Branko Peric i dalje piskara i kuka nad "jadnim" sudijama i tuziocima :
"Nije reagovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće, ćute ministri pravde, ne čuju se parlamentarci, šefovi policija ne zakazuju konferencije za štampu."
"Sudije i tužioci nisu marginalna društvena grupa koja se sticajem okolnosti našla na udaru kriminalaca. Oni su stub vlasti, garant pravne sigurnosti i simbol organizovane i snažne države."


Dugogodišnje istrage tapkaju u mjestu: Nema optužnica u aferama CIPS i "Pravni fakultet"

Većina uhapšenih ubrzo oslobođena i danas su oni na svojim radnim mjestima

A. HADŽIĆ 17/12/2010 08:00:00
Slika
Kantonalno tužilaštvo Tuzla: Optužen samo vozač

Iako je u posljednjih nekoliko godina Kantonalno tužilaštvo Tuzla, pa i Federalno i Državno tužilaštvo, pokrenulo nekoliko istraga u kojima su se u centru korupcije i zloupotreba položaja našli visokopozicionirani službenici policije i mnogi drugi građani BiH, nijedan od tih slučajeva, prema saznanjima "Dnevnog avaza", još nije dobio sudski epilog.

Lažni dokumenti

Na sva zvona izvikana afera zloupotrebe ličnih podataka građana, poznatija kao "zloupotrebe CIPS projekta" , u kojoj je prije skoro tri godine, u nekoliko faza, uhapšeno na desetine pripadnika MUP-a RS, među kojima i šefovi pojedinih resora i načelnici policijskih stanica, još je u fazi istrage.

Hapšenja su uslijedila nakon što su otkrivene osobe koje su posjedovale CIPS-ove dokumente izdate na osnovu lažnih upisa u matične knjige rođenih i knjige državljana, a među kojima su se našli i poznati kriminalci iz RS i Srbije. Većina uhapšenih ubrzo je oslobođena i danas se oni nalaze na svojim radnim mjestima.

- Iz poznatih razloga, odlaska stranog tužioca i dolaska novoga koji se s predmetom morao upoznavati od početka, istraga u ovom slučaju još nije okončana. Naravno, istražne radnje su intenzivirane - kazao nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Ni slučaj "Pravni fakultet" , na kojem radi Kantonalno tužilaštvo Tuzla, a koji je svojevremeno potresao bh. akademsku zajednicu, također nije dospio na sudsku ocjenu.

Na predmetu se, kako saznajemo, smjenjivalo nekoliko tužilaca, radili su istražitelji SIPA-e, mediji nadugo i naširoko pisali, ali osim vozača koji je razvozio osumnjičenu akademsku klijentelu, drugih optuženih u ovom slučaju još nema.

Specifičan predmet

- Svi dokazi u slučaju "Pravni fakultet" prikupljeni tokom predistrage, trenutno su na analizi kod tužilaca. Riječ je o specifičnom predmetu gdje je trebalo pregledati i analizirati ogroman broj dokumenata. Hoće li i kada će biti donesena naredba o provođenju istrage, za sada ne možemo ništa govoriti - kazao nam je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Iseljavanje Bošnjaka iz RS

Kakva je sudbina aktera kriminalnog lanca poznatog kao "francuska veza" , u kojem je u posljednjih nekoliko godina u zemlje zapadne Evrope ilegalno iseljeno nekoliko hiljada bh. građana, uglavnom Bošnjaka s prostora RS, za sada se malo zna. Osim optužnica protiv Slaviše Boškovića i Muradifa Hamzabegovića iz Živinica, drugih optuženih u ovom slučaju nema.

Svojevremeno su zbog umiješanosti u ovaj slučaj iz službe istjerana dva policajca iz MUP-a TK. Prema procjenama, u džepove organizatora ilegalnog iseljavanja građana BiH, u zemlji i inozemstvu, slilo se nekoliko miliona maraka.
(Dnevni avaz)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 19, 2018 09:45:57, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Pet Dec 17, 2010 22:23:44

Evo nam u novom broju "Dana" novi intervju - drzavni tuzilac Milorad Barasin.
Hmmm...ni kod njega NIGDE samokriticnosti...ni malkice.
"Nema toga u drzavi koga mi ne mozemo uhapsiti" ...
Dragi moj tuzioce drzavni...velika je razlika izmedju MOCI i HTETI, zar ne?
Da, sve se MOZE kad se HOCE (AKO se hoce)!


1.
Slika
http://www.zaslike.com/files/wtonh5kxkprsp8ztxiv.jpg

2.
Slika
http://www.zaslike.com/files/1w5nkfjvoycbnodgipsa.jpg

3.
Slika
http://www.zaslike.com/files/q4m6ed8oefk3lk0w2sj.jpg

4.
Slika
http://www.zaslike.com/files/0fug1iqymdbryoatm2.jpg

"DANI", 17.12.2010.

EDIT-PONOVO obnavljanje "izgubljenih" slika-clanaka...
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Ned Jan 13, 2013 00:55:29, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Sub Dec 18, 2010 01:14:14

nevenkagaragic je napisao:Ovo je tek pocetak...hajde da vidimo hoce li biti OSUDJENIH (a ne samo ispitivanih i procesuiranih).
Nadam se da ce biti odradjeno do kraja i (konacno) profesionalno.
U Unsko-sanskom kantonu je otvorena "sezona" obracuna sa kriminalom i korupcijom.
Zalosna je cinjenica da se radi o ljudima "lsa statusom", kako kazu advokati osumnjicenih,
upravo iz redova onih koji su zaduzeni za otkrivanje i prijavljivanje kriminala i korupcije.
Koji je kanton sledeci?


14-12-2010 02:00

U šta je sve komesar Brkić imao umiješane prste
...


Oho...evo koji je Kanton trebalo da bude PRVI (ne sledeci)...
Hmmm...zanimljivo...kao da sam naslutila kad se upitah koji je Kanton sledeci?
Logicno, logicno, ma SVE SE ZNA!
Prenosim (uz dozvolu autora) :


OTKRIVAMO: Akcija Kastel trebalo je da bude provedena u Tuzli, pa tek onda u Bihaću

Petak, 17 Decembar 2010 09:22 Vidiportal.ba
Slika

Akcija Kastel u kojoj je po nalogu tužiteljstva BiH u Bihaću uhapšen policijski komesar Ramo Brkić i još 30 osoba, uglavnom policajaca i političara, trebalo je najprije da bude provedena u Tuzli , saznaje Vidiportal.

Naime, već godinama Uprava policije i Tužiteljstvo Federacije BiH raspolažu informacijama o nezakonitostima u MUP-u TK. O tome već godinama mediji izvještavaju argumentirajući odgovornost čelnih ljudi MUP-a TK Seada Omerbegovića i Nedima Mutapčića.

Informacije o nezakonitostima policijskog dvojca Omerbegović-Mutapčić, prema izvorima Vidiportala, stigle su i u Tužiteljstvo BiH i na osnovu njih razmatrane su opcije za provođenje akcije u Tuzli.

Ipak, odlučeno je da akcija započne u Bihaću, jer je ministar MUP-a USK - Senad Kajdić čist i bio je u stanju garantirati sigurnost operacije i bezbjednosti građana u Unsko-sanskom kantonu. To nije slučaj sa ministrom MUP-a TK Seadom Omerbegovićem, kojemu niko ne vjeruje i koji je i ranije bio zaobilažen u planiranju i provođenju policijskih operacija na području Tuzlanskog kantona. To je bio ključni razlog zbog čega se odustalo od provođenja akcije Kastel u Tuzli i zašto je realizirana u Bihaću. Od tuzle se odustalo, no ne za dugo, jer su metode zloupotrebe položaja i kršenja zakona vrlo slične u Tuzli i Bihaću. Zbog toga je realno očekivati provođenje akcije, slične Kastelu u Bihaću, i u Tuzli.

Toga je očigledno svjestan i policijski dvojac Omerbegović-Mutapčić, pa su započeli sa povlačenjem paničnih poteza. Naime,, sa rukovodnih pozicija smijenili su donedavne saradnike - inspektore koji imaju informacije o njihovim nezakonitostima, ali ih ne žele pokrivati, niti više šutjeti o tome.

(vidiportal.ba)

OTKRIVAMO: Akcija Kastel trebalo je da bude provedena u Tuzli, pa tek onda u Bihaću
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 19, 2018 09:46:42, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Sub Dec 18, 2010 22:23:03

Postalo je vec otracano...mislim tema o korupciji u BiH. BiH je postala sinonim za korupciju.
Kada cemo preci s reci na dela?
Ili cemo cekati nekog drugog (po obicaju) da resava probleme drzave u kojoj NISTA ne funkcionise, a SVI se hvale nekakvim "rezultatima" (??) dok drzava propada?
"Ne lipsi magarce dok trava naraste".


Fahir Karalić
Rođenje i smrt s kovertama

BiH je postala zemlja u kojoj se ništa ne može uraditi bez mita

18/12/2010 07:15:00
Slika
Dok cjelokupna industrija bilježi pad, proizvodnja i prodaja koverti vjerovatno je jedan od rijetkih poslova u BiH koji ne osjeća nikakve posljedice recesije. Posao cvjeta. Šume i drveta, hvala Bogu, imamo za izvoz, a potražnja nikad veća.

Bosna i Hercegovina postala je zemlja u kojoj se ništa ne može uraditi bez koverte sa šuškavim sadržajem. Plivamo u korupciji. Ona je postala sastavni dio naših života.

Krenimo od početka.

S kovertama se rađamo, jer se one podrazumijevaju u porodilištu, i to "da se pripazi". Bez koverte se ne može upisati ni u dobru srednju školu. Zaboga, kapaciteti su popunjeni. Upisuju se probrani.

Mnogo deblja koverta treba pri upisu na fakultet, a da bi bio završen bez muke i učenja, potrebno je na desetine koverata. Valja položiti 30-40 ispita, a profesori, barem prema nedavnom istraživanju "Transparency Internationala BiH", u prosjeku uzimaju oko 1.700 maraka.

Muka dolazi i kada se diplomira. Radno mjesto košta od pet do 15.000 maraka, zavisno od firme. Posao dobivaju oni koji su spremni prvu godinu raditi besplatno. Naprimjer, da biste čuvali naše prelijepe šume, potrebno je sakupiti 10.000 maraka, koliko košta posao šumara. Ko zna koliko traže u telekomima ili elektroprivredama.

Nažalost, to nije kraj. Štela treba i poslije smrti. Groblja su pretrpana. Da bi se osiguralo pristojno grobno mjesto, također je potrebno podmititi nekoga ko se pita.

Tako će nam biti sve dok narod ne shvati da može drugačije. Dok policija i tužilaštvo ne krenu od vrha i, kao dobar primjer, ne procesuiraju nekoga od bezbroj bh. Sanadera. Samo tako će biti otvoren put za sistemski obračun s kriminalom i korupcijom u BiH na svim nivoima, od mjesne zajednice do vrha države.

(Dnevni avaz)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 19, 2018 09:47:17, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Pon Dec 20, 2010 07:54:58

nevenkagaragic je napisao:Sta ono kaze Branko Peric, sudija Suda BiH i kolumnista "Nezavisnih novina" (juce)?
"Sudije i tužioci nisu marginalna društvena grupa koja se sticajem okolnosti našla na udaru kriminalaca. Oni su stub vlasti, garant pravne sigurnosti i simbol organizovane i snažne države..."
"Tako nam kriminalci stavljaju do znanja da sistem nije sposoban da zaštiti sam sebe."

Krasno, krasno...i profesionalno... i nezavisno i ... "svaka cast"!!!


Izlaze iz pritvora uz 10 miliona KM kaucije

Davud Muminović - 16.12.2010 18:50
...

S obzirom na "profil" sudija (gore pomenuti Branko Peric), nije ni cudo da je Sud BiH GUBITNIK!

20-12-2010 02:00
Gubitnik dana

Slika

Odluka Suda BiH da uz kauciju pusti na slobodu braću Dacić i Acika Cana koji su optuženi za organizovani kriminal, krijumčarenje i prodaju droge i pranje novca, izazvala je burne reakcije u javnost, a Tužilaštvo BiH odmah je uložilo žalbu.

Kaucija iznosi blizu deset miliona maraka što za ovu trojicu i nije neki novac s obzirom na sve što su stekli baveći te organizovanim kriminalom.

Oni su bili organizatori i šefovi zločinačke organizacije koja je djelovala od 1996. godine i koja se bavila krijumčarenje, distribucijom, skladištenjem i prodajom ogromnih količina heroina. Da bi pokrili svoje nezakonite poslove, 2002. godine su u Sarajevu osnovali preduzeće „Majroka" koje im je služilo za za pranje novca. Novcem od prodaje heroina izgradili su i ekskluzivni hotel „Exclusive" u Rajlovcu, a da bi prikrili stvarne izvore ogromnog novca s kojima su raspolagali, podizali su i kredite kod Bor banke.

Kauciju će platiti tako što će dati nekretnine s kojima su raspolagali. S obzirom da se zna da su do tih nekretnina došli krijumčarenjem i dilanjem droge i drugim kriminalnim poslovima, nerazumljiva je odluka Suda BiH i nije čudno što je izazvala bujicu protesta u javnosti.

Po logici stvari, ali i pravosudnoj praksi u drugim zemljama, njima je imovina za koju je utvrđeno da je nezakonito stečena, već morala biti oduzeta ili oduzeta nakon što im bude izrečena odgovarajuća kazna za organizovani kriminal s tim što će presudu dočekati u zatvoru, a ne na slobodi.

(San)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 19, 2018 09:47:45, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Pon Dec 20, 2010 08:07:33

Ocito da VSTV NE RADI radi SVOJ posao i da ga treba UKINUTI.
Davno sam rekla da je ta pravosudna institucija anemicna i nepotrebna, jos dok je na celu iste bio "slavni" Branko Peric.


20-12-2010 02:00
Dobitnik dana

Niko ne može biti iznad zakona, stav je ambasadora država članica Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC).

Oni su izrazili snažnu i punu podršku međunarodne zajednice Sudu BiH i Tužilaštvu BiH akcentirajući da ove institucije imaju ključnu ulogu u promociji vladavine prava. Također su pozvali domaće vlasti da u interesu građana daju podršku Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, a time i vladavini prava.

BiH mora dokazati svoju sposobnost da osigura učinkovitu vladavinu prava kroz institucionaliziran pravosudni sistem kako bi krenula u pravcu evropskih i eutoatlantskih integracija - poručilo je Vijeće za implementaciju mira.

Ovakav javno i jasno izražen stav zapravo je i najdirektniji odgovor liderima SNSD-a i HDZ-a, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, koji su protiv postojanja Suda BiH i Tužilaštva BiH. Po njima dvojici, ako već ove dvije institucije postoje treba im dati da se bave terorizmom i krijumčarenjem droge, a sve ostale njihove nadležnosti prebaciti u nadležnost entiteta. Drugim riječima, oni su za vladavinu prava ali po njihovom osobnom kriteriju.

Naravno da obje te institucije moraju još puno uraditi iznutra i na sebi i da pravosudnom sistemu treba još jedno veliko pospremanje u smislu ukidanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. I naravno da pune vladavine prava nema bez državnog suda i državnog tužilaštva.

(San)
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Sri Dec 22, 2010 08:00:43

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:Sta ono kaze Branko Peric, sudija Suda BiH i kolumnista "Nezavisnih novina" (juce)?
"Sudije i tužioci nisu marginalna društvena grupa koja se sticajem okolnosti našla na udaru kriminalaca. Oni su stub vlasti, garant pravne sigurnosti i simbol organizovane i snažne države..."
"Tako nam kriminalci stavljaju do znanja da sistem nije sposoban da zaštiti sam sebe."

Krasno, krasno...i profesionalno... i nezavisno i ... "svaka cast"!!!


Izlaze iz pritvora uz 10 miliona KM kaucije

Davud Muminović - 16.12.2010 18:50
...

S obzirom na "profil" sudija (gore pomenuti Branko Peric), nije ni cudo da je Sud BiH GUBITNIK!

20-12-2010 02:00
Gubitnik dana

Odluka Suda BiH da uz kauciju pusti na slobodu braću Dacić i Acika Cana koji su optuženi za organizovani kriminal, krijumčarenje i prodaju droge i pranje novca, izazvala je burne reakcije u javnost, a Tužilaštvo BiH odmah je uložilo žalbu.
...
(San)

Samo u BiH je tako nesto i moguce!
Sud BiH i uopste BH pravosudje je za "primer"...

Samo u BiH ratni zločinci se brane sa slobode
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Čet Dec 23, 2010 20:41:37

nevenkagaragic je napisao:
Samo u BiH je tako nesto i moguce!
Sud BiH i uopste BH pravosudje je za "primer"...

Samo u BiH ratni zločinci se brane sa slobode

Eh, sad se treba "dogovoriti" KO je kriv : Sud BiH ili Drzavno tuzilastvo...odnosno KO laze?
Koja sramota!


http://s26.postimg.cc/f64gdj395/109_Ava ... il_600.jpg

"Dnevni avaz", 23.12.2010.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 19, 2018 09:48:47, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Čet Dec 23, 2010 21:49:02

Jos jedan "biser" BH pravosudja:
Tuzilastvo je iznenadjeno oslobadjajucom presudom i iznece DODATNE dokaze u zalbenom postupku?
A zasto u zalbenom postupku, sta je tuzilastvo do sada radilo ("di si bija kad je grmilo")?


Haris Bašić i Enis Ajkunić oslobođeni optužbi za nesavjestan rad u službi

Sarajevo, 23.12.2010 - FTV
Slika

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Harisa Bašića i Enisa Ajkunića optužbi za nesavjestan rad u službi u vrijeme dok su obavljali dužnosti zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH, odnosno državnog službenika u tom ministarstvu. Sudsko vijeće konstatovalo je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo van razumne sumnje dokazati tvrdnje iz optužnice.

izvještava: Elvira Jukić

Tužilaštvo BiH Bašića i Ajkunića tereti da su protuzakonito u februaru 2004. godine izdali odobrenje za međunarodnu autobusnu liniju Mostar – Zagreb u korist autoprevoznika Croatia bus i Autoprevoz iz Mostara, a na štetu Globtoura iz Međugorja. Kako je navedeno u optužnici, na taj su način dvjema kompanijama pribavili imovinsku korist od nekoliko desetina hiljada maraka. Iako je Globtour tada već uputio žalbu, odluka je potpisana.

Tužilaštvo nije uspjelo dokazati ključne tvrdnje i odlučne činjenice da su optuženi u kritično vrijeme znali za prethodno izjavljenu žalbu oštećenog protiv odluke Komisije za usklađivanje redova vožnje, obrazložio je Goran Radević, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tužilaštvo nije uspjelo predočiti snažne dokaze da Bašić nije znao da postoji žalba dok je potpisivao odluku.

Odbrana je zadovoljna. Posebno naglašavam da glavnina razloga koje je predsjednik Vijeća dao u obrazloženju presude jeste argumentacija odbrane, kaže Sead Hodžić, advokat Bašića i Ajkunića.

Tužilaštvo BiH je iznenađeno oslobađajućom presudom i najavljuje žalbu na nju. Mi ćemo u ovom žalbenom postupku iznijeti dodatne dokaze pokazati da su oni dobro znali za sve okolnosti koje su se dešavale za što smo ih optužili, kaže Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Bašić je prvostepeno oslobođen, a kompaniji Globtour preporučeno je da svoja prava pokuša ostvariti u parničnom postupku.

(FTV)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 19, 2018 09:49:19, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Pet Dec 24, 2010 09:34:36

BH pravosudje rezervisalo rubrike NEGATIVACA i GUBITNIKA (dana)...

Negativa(c) dana
Tužilaštvo BiH "rasteretilo" Harisa Bašića i Enisa Ajkunića

Slika

Nismo na fonu onih koji zagovaraju ukidanje Tužilaštva i Suda BiH, ali titula negativca dana sasvim zasluženo pripada Tužilaštvu BiH.

Naime, Sud BiH je u četvrtak oslobodio Harisa Bašića, bivšeg zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH (poznatiji kao direktor Agencije za promociju stranih investicija - FIPA), i Enisa Ajkunića, višeg stručnog saradnika za prijevoz putnika i robe u tom ministarstvu. Tužilaštvo ih je "teretilo" za nesavjestan rad u službi, a Sud BiH - rasteretio.

Naravno, isključivu krivicu za ovaj apsurdni slučaj snosi Tužilaštvo BiH koje "nije uspjelo dokazima potkrijepiti navode iz optužnice".

Nakon nedavnog slučaja "Branković i Bičakčić" na Kantonalnom sudu u Sarajevu, ali i nekoliko ranijih slučajeva u kojima su (očekivano) uslijedile oslobađajuće presude, jedini zaključak jeste da bh. zvaničnici jednostavno ne mogu biti krivi. Ako već nema ničeg spornog u, primjerice, Brankovićevoj kupovini stana "po zakonu", lijepo bi bilo da je tužilac u tom, kao i u slučaju "Bašić i Ajkunić" bude udaren po džepu.

Jer, zašto bi neko drugi namirivao novac poreskih obveznika koji je bezvezno utrošen na slučaj koji vodi nesposobni tužilac? A, znamo da vođenje ovakvih slučajeva baš i nije jeftino, dovoljno je uzeti u obzir vrijeme i troškove/honorare sudija, tužilaca, advokata, (pri)pravnika, vještaka...

Ako već nadležni nisu za to da tužioci namiruju svoj nerad i neuspješne slučajeve, neka onda barem tužilac s dva-tri izgubljena slučaja bude suspendovan, pa da na njegovo mjesto dođe sposobniji. Jasno je već svima da će umjesto toga tužilac, ili sudija, ovisno o slučaju, samo napredovati, ali, naše je da bilježimo. Pa, možda jednom stvari krenu i u valjanom smjeru.

(Sarajevo-x.com)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 19, 2018 09:49:49, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost