Seminarski radovi putem Live streaming-a

Seminarski radovi putem Live streaming-a

Postod destination_one u Pet Dec 26, 2008 16:24:15

Danasnja tehnologija je prilicno napredovala u svim sferama drustvenog djelovanja, pa tako smatram da bi i mi (pri tome mislim na nas pravnike) trebali da krenemo stopama tehnoloske ekspanzije. Drago mi je primjetiti da smo poceli na radimo na tome planu, pri tome mislim na CMS sistem, koji je uveliko olaksao posao , koji je , priznacete bio prilicno naporan, kako za sluzbenike koji su sve radili ``pjeske``, tako i za sudije. Kada sam maloprije rekao ``pjeske`` nisam mogao a da ne primjetim da smo prililicno umorni i od samog pominjanja seminara, jer je priznacete to ipak naporna `` obaveza``, koju svi moramo da obavimo, ali kada kazem ``moramo``pri tome ne mislim na seminar kao takav, vec na obavezu putovanja , i prelaska poprilicno kilometara da bi se prisustvovalo seminarima, i naravno ucestvovalo na njima. Problem je u tome, sto vecina nas, na te seminare dodje umorna, a po prirodi situacije i nezainteresovana za izlaganja, ili ucestvovanja u debata i tackama dnevnog reda, jer je istina da je umor veliki ,limitirajuci faktor za jednu interaktivnost i samim tim i aktivnost.
Stoga se samo po sebi nameca potreba za rjesavanjem ovog , nazovi problema, tako da smatram da bi live streaming bio adekvatno rjesenje .
Ovdje se radi o tome da je u jednoj prostoriji ugradjen monitor malo vecih dimenzija, i da je na taj monitor uspostavljena direktna video veza(takve primjere ste imali prilike da vidite na sudjenjima gdje su stranke fizicki udaljene, pa se onda uspostavlja video veza, kako stranka ne bi morala da mnogo putuje).
E radi se upravo o tome, da ne bi svi morali da putuju , potrebno je da se ovakvi uredjaji ugrade, ako ne u svakom sudu, onda u odredjenom broju sudova, pa bi ucesnici seminara isli u sudove koji su im blizi, a koji imaju instalirane uredjaje za video vezu.
Mislim da bi na taj nacin interakcija medju ucesnicima bila mnogo produktivnija, sadrzajnija i korisnija.
Vase misljenje?
D 1
destination_one
 
Postovi: 23
Pridružio se: Pon Nov 03, 2008 12:41:03
Lokacija: I.Sarajevo, Bosnia and Herzegowina

Re: Seminarski radovi putem Live streaming-a

Postod anonimac u Pon Dec 29, 2008 10:47:34

Destination,

Mislim da ti je ideja odlična. Edukacija sudija/tužilaca/stručnih saradnika je u nadležnosti Centara za edukaciju sudija i tužilaca i mislim da bi oni, ako ništa, trebali podržati ideju. Također, live streaming se može koristiti za saslušanje svjedoka, tj. svjedoci mogu dolaziti u najbliži sud i putem live streaming-a prisustvovati raspravi u udaljenom sudu. Na taj način ne bi morali putovati po nekloko stotina kilometara da bi svjedočili, što naravno dovodi do nepotrebnog maltretiranja ljudi i velikih troškova.

Također, spomenuo si CMS kao napredak u pravosudju, potpuno se slažem sa tobom po tom pitanju. Možda ne bi bilo loše otvoriti post na ovu temu da vidimo šta misle i ostali uposlenici u pravosuđu BiH. Koje su to prednosti, a koji su nedostaci CMS-a? Šta treba popraviti, šta treba izbaciti, a šta treba dodati kako bi imali dobar alat za upravljanje predmetima.
anonimac
 
Postovi: 9
Pridružio se: Sri Maj 28, 2008 11:07:34

Re: Seminarski radovi putem Live streaming-a

Postod ranko u Pet Jan 23, 2009 15:43:04

Ideja je odlična. Podržavam je.
ranko
 
Postovi: 9
Pridružio se: Čet Maj 29, 2008 08:47:38

Re: Seminarski radovi putem Live streaming-a

Postod zanna u Uto Jan 27, 2009 14:28:06

Ideja je interesantna i sugurna sam u budućnosti će možda i biti realizovana...
zanna
 
Postovi: 1
Pridružio se: Pon Nov 03, 2008 12:47:47

Re: Seminarski radovi putem Live streaming-a

Postod anonimac u Sri Jan 28, 2009 15:01:42

Lijep pozdravzanna. Lijepo je videjeti nekog trećeg, a ne samo destination-a ili mene.
anonimac
 
Postovi: 9
Pridružio se: Sri Maj 28, 2008 11:07:34

Re: Seminarski radovi putem Live streaming-a

Postod muricenes u Ned Apr 22, 2012 12:49:05

Ideja je jako dobro, svaka edukacija je odlicna, pogotovo sudcima, ima ih koji na rocistima jos nisu savladali novi ZPP, nego rade po starom.

Da ne pricam da 99% sudija krivicara i dalje koristi termin KRIVICNA ODGOVORNOST, umjesto termina KRIVACA, termin krivicna odgovornost vise ne postoji u KZ FBiH.
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: Seminarski radovi putem Live streaming-a

Postod mirakolo u Pet Avg 10, 2012 22:09:26

Napisano je :
....Kada sam maloprije rekao ``pjeske`` nisam mogao a da ne primjetim da smo prililicno umorni i od samog pominjanja seminara, jer je priznacete to ipak naporna `` obaveza``, koju svi moramo da obavimo, ali kada kazem ``moramo``pri tome ne mislim na seminar kao takav, vec na obavezu putovanja , i prelaska poprilicno kilometara ...."Stoga se samo po sebi nameca potreba za rjesavanjem ovog , nazovi problema, tako da smatram da bi live streaming bio adekvatno rjesenje".....
-----------------------
Sa Prijedlogom se i ja slažem a iz razloga kako bi se smanjili izdaci, jer održavanja seminara u HOTELIMA SA PET ZVJEZDICA kao i same pripreme edukatora NE KOŠTA MALO.

Doduše ,troškovi su na teretu države i gradjana a ne učesnika i edukatora ka što se vidi i iz sljedečeg:

PRAVA EDUKATORA
1. PRAVO NA TROŠKOVE EDUKACIJE
Član 9.
Za vrijeme učestvovanja u programu stručnog usavršavanja i početne obuke koje provodi Centar, stalni i povremeni edukatori imaju pravo na:
- plaćeno odsustvo za vrijeme edukacije,
- naknadu neophodnih i opravdanih troškova nastalih tokom priprema za vršenje poslova edukatora (izrada stručnih materijala, Power Point prezentacija, korespodencije i sl.),
- naknadu za vršenje funkcije edukatora po jednom danu, u realizaciji konkretnih programa Centra, u visini do jedne polovine neto iznosa prosječne plate isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine u prethodna tri mjeseca

TROŠKOVI PREVOZA
Član 13.
Pod troškovima prevoza podrazumijevaju se troškovi nastali od redovnog mjestarada predavača do mjesta gdje se treba obaviti određeni posao po nalogu Centra.
Član14.
Prevoz se može izvršiti svim javnim prevoznim sredstvima, a izuzetno taksijem i vlastitim automobilom pod uslovima propisanim ovim Pravilnikom.
Član 15.
Ostala prevozna sredstva kao i avion, spavaća kola, mogu se koristiti ako je to u nalogu posebno naznačeno.

NAKNADA ZA ISHRANU I SMJEŠTAJ
Član 16.
Na ime naknade za ishranu i smještaj predavaču pripada u skladu sa pozitivnim propisima Federacije Bosne i Hercegovine.

OSTALI TROŠKOVI
Član 17.
Troškovi koji nastaju tokom pripreme i vršenja edukacije priznaju se edukatoru u skladu sa prezentovanim računima (telefonski razgovori, poštanske pošiljke, troškovi umnožavanja, izrada slajdova i slično, utrošeni kancelarijski materijal ), s tim što se iznos računa uvećava za paušal od 10℅.

OSLOBAĐANJE EDUKATORA - SUDIJA I TUŽILACA OD REDOVNIH OBAVEZA
Član 20.
Sudije i tužioci sa statusom edukatora koji su angažovani u realizaciji Programa početne obuke, odnosno stručnog usavršavanja, u toku godine bit će oslobođeni od svojih redovnih obaveza u sudu, odnosno tužilaštvu, srazmjerno obavezama u učešću na dužnostima edukatora


i tako dalje....., i tako "bliže"...
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: Seminarski radovi putem Live streaming-a

Postod mirakolo u Čet Nov 01, 2012 19:04:57

anonimac je napisao:Lijep pozdravzanna. Lijepo je videjeti nekog trećeg, a ne samo destination-a ili mene.

----------------
Sta je anonimac ? Jesi li ziv?

Ti rece :" a ne samo destination-a ili mene... A NEMA TE NIGDJE VISE. :!: :shock:
3 duge godine se ne javljs.JAVI SE-
Lijep pozdrav
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59


Povratak na Edukacija

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju

cron