SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Sub Dec 03, 2016 16:57:23

Uhapšen šef Carinske ispostave Zvornik prilikom preuzimanja označenih novčanica

U policijskoj akciji "Rampa" pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su po nalogu Tužilaštva BiH Šefkiju Dacića, zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.


U policijskoj akciji "Rampa" pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su po nalogu Tužilaštva BiH Šefkiju Dacića, zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Uhapšen šef Carinske ispostave Zvornik prilikom preuzimanja označenih novčanica
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dacić se sumnjiči da je počinio krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi, a prilikom jučerašnjeg pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti izvršenja krivičnog djela.

Iz Tužilaštva BiH kazali su da je riječ o šefu Carinske ispostave Zvornik te da je lišen slobode prilikom preuzimanja nezakonite imovinske koristi, u označenim novčanicama, kako bi zloupotrebom položaja pogodovao da se određeni predmeti oduzeti u okviru carinskog prekršaja uključujući i motorno vozilo, vrate počinitelju prekršaja.

"U odlučnoj akciji Tužilaštva BiH i SIPA-e, osumnjičeni je otkriven i spriječen. Postupajući tužitelj će tokom dana ispitati osumnjičenog te će nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dacić je bio član Upravnog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u Upravi za indirektno oporezivanje BiH dok se na njenom čelu nalazio Kemala Čauševića. Bio je i na poziciji šefa carinske ispostave u Kiseljaku sa koje ga je smijenio direktora UIO BiH Miro Džakula.
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Čet Feb 02, 2017 13:54:39

PRAVOSUDNI ISPIT: sukob interesa članova Komisije za polaganje

PRAVOSUDNI ISPIT: sukob interesa članova Komisije za polaganje
Kandidati koji žele polagati pravosudni ispit imaju mogućnost da plate 800 do 900 maraka za pripremne seminare. Ništa sporno osim jednog detalja: predavači na seminaru su isti oni koji će im potom biti u komisiji. Za moralnost takve prakse niko ne pita
Piše: A. Gutić

Kandidat N.N. pristupio je polaganju vozačkog ispita. Prethodno je dobrovoljno platio nekoliko dodatnih sati obuke, a instruktor mu je bila osoba koja će mu biti i u komisiji za polaganje ispita. Navedena situacija je izmišljena. Tako nešto nije moguće, osim u ovdašnjem pravosuđu. Članovi Komisije za polaganje pravosudnog ispita na nivou BiH te Federacije ne odustaju od višegodišnje prakse da su istovremeno i predavači na seminarima koje privatne agencije organizuju kao pripremu kandidata za polaganje pravosudnog ispita. Naravno, za oba angažmana su dodatno plaćeni.

Državna institucija reklamira privatnu agenciju

Privredna komora Kantona Sarajevo organizator je skorašnjeg seminara za pripremanje polaganja pravosudnog ispita na nivou Federacije BiH. Kotizacija po učesniku je 800 maraka. Ništa neobično osim jednog detalja: predavači na seminaru su članovi Komisije za polaganje pravosudnog ispita!? Naravno da će razmišljanja budućih kandidata biti da je bolje pohađati seminar, jer zbog predavača to može biti važan faktor na budućem ispitu.

Slična situacija je i za polaganje pravosudnog ispita na nivou BiH. Tako na web stranici državnog Ministarstva pravde još postoji poziv za istovjetan seminar iz septembra prošle godine i to u organizaciji privatne agencije „Euronet Bosnia“ iz Sarajeva. I ovdje je naznačeno da su predavači članovi Komisije za polaganje pravosudnog ispita na nivou BiH. Cijena ovog seminara je 900 maraka.

Na upit Žurnala da li je i kojim putem (tenderom, direktnom nagodbom) ministarstvo odabralo ovu privatnu agenciju, sekretar Komisije za polaganje pravosudnog ispita Renata Kapetanović kaže da nikakvog tendera nije bilo te da seminar nema veze sa ministarstvom jer ga organizuje privatna agencija. Naredno logično pitanje jeste zašto je onda komercijalni oglas privatne agencije objavljen na web stranici državnog ministarstva!? Odgovora nije bilo.

„Ne znam, pitajte u agenciji otkuda oglas tu,“ uputila nas je Kapetanovićka.

Vlasnica agencije „Euronet Bosnia“ je Larisa Velić. Zamjenik je rukovodioca projekta „Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa“ pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH!?

„Mi smo im samo informaciju poslali, ne znam ko je i zašto to objavio na stranici ministarstva,“ kaže za Žurnal Velić.

Spornim očito ne smatra što neko ko radi u VSTV-u putem svoje privatne agencije honorarno angažuje nosioce pravosudnih funkcija, kao ni to što su predavači baš članovi komisije za polaganje pravosudnog ispita.

„Moramo obezbijediti kvalitetne predavače,“ zaključuje Velić.

Slične seminare organizuju ili su organizovale Privredne komore Tuzlanskog i ZDK, potom Sveučilište/Univerzitet „Vitez“ te Internacionalni univerzitet u Brčko distriktu.

Nije nezakonito, moral je nevažan

Predavači na seminarima koje je organizovala „Euronet Bosnia“ bili su sudije Ustavnog suda BiH Valerija Galić i Mato Tadić, potom Jadranka Lokmić-Misirača, sadašnja članica VSTV-a i doskorašnja zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva BiH, sudija Suda BiH Dragomir Vukoje te odvjetnica Nedžida Salihović. Svi su tada bili i članovi Komisije za polaganje pravosudnog ispita (mandat okončan u januaru 2017 godine). Mato Tadić je i aktuelni član komisije za polaganje pravosudnog ispita na nivou FBiH i autor sva tri priručnika za pripremu polaganja Pravosudnog ispita na državnom i federalnom nivou.

Predavanje na seminarima za pripremu kandidata za polaganje pravosudnog ispita plaća organizator, dok su rad u komisijama predviđene posebni honorari. Naknada za onu na državnom nivou iznosi 150 maraka za predsjedavajućeg komisije (do januara bio Bariša Čolak) te 120 maraka za člana i to po kandidatu. Kako je primjera radi u decembru bilo zakazano 15 termina za polaganje, pretpostavljajući da je bilo 20 kandidata, honorar članovima komisije je za taj mjesec bio 2.400 maraka odnosno 3.000 predsjedavajućem.

Sve stignemo, samo neka plate

Slično je i na federalnom nivou te ne treba čuditi što je ministar pravde Mato Jozić, po dobrom običaju svojih prethodnika, sam sebe imenovao u komisiju.

Problem je samo što za razliku od prethodnih godina termine polaganja moraju zakazivati izvan radnog vremena, kako bi mogli naplatiti rad. Privatni seminari su zakazani vikendima, ali očito članovi komisije mogu sve stići.

Tako članica federalne komisije za polaganje pravosudnog ispita Kata Senjak uspije u jednom mjesecu biti i sutkinja Ustavnog suda Federacije i predsjednica Komisije za polaganje notarskog ispita u Federaciji BiH i član Komisije Vlade Federacije BiH za usaglašavanje zakona Federacije sa propisima Evropske unije i docent na Sveučilištu „Vitez“ i predavač pet predmeta na Fakultetu za javnu upravu.

(zurnal.info)

http://epravo.ba/pravosudni-ispit-sukob ... polaganje/

http://epravo.ba
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Sri Maj 03, 2017 22:08:49

PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI: Advokati Mehmedbašić i Baždarević za godinu dana zaradili 950 hiljada maraka!
http://epravo.ba/advokatima-mehmadbasic-i-bazdarevic-u-2016g-950-000-km-za-sluzbene-odbrane/

Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu isplatili su advokatima Omaru Mehmedbašiću više od 730 hiljada a Izetu Baždareviću 225 hiljada maraka u 2016. godini za odbrane po službenoj dužnosti

Da su odbrane po službenoj dužnosti više nego unosne pokazuju podaci sudova u Sarajevu. Sa samo dva suda isplaćeno je više od 950 hiljada maraka za rad samo dva advokata po službenoj dužnosti u 2016. godini - Omara Mehmedbašića i Izeta Baždarevića.

Kantonalni sud u Sarajevu u prošloj godini isplatio je 440 hiljada maraka sarajevskom advokatu Omaru Mehmedbašiću za 11 odbrana, dok mu je Općinski sud, u istoj godini, isplatio 290 hiljada maraka za odbranu 121 osobe po službenoj dužnosti. Njegov kolega Izet Baždarević u prošloj godini na Kantonalnom sudu zaradio je 109 hiljada maraka za odbranu četiri osobe dok mu je Općinski sud u isplatio 116 hiljada maraka za odbrane 43 osobe po službenoj dužnosti.

Podsjetimo i na činjenicu da su, prema istraživanju CIN-a, Mehmedbašić i Baždarević u periodu od 2005. do 2010, godine bili rekorderi u zaradama po ovoj osnovi. Mehmedbašić je u navedenom periodu zaradio 864, a Baždarević 548 hiljade maraka.

Žalbi advokata na prevelike zarade njihovih kolega do sada nije bilo, a ni na Zakon o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine koji omogućava osumnjičenom da bira branioca koji će ga zastupati sa liste advokat po službenoj dužnosti.

Predsjednik Regionalne advokatske komore Sarajevo, Senad Kreho koji je prošle godine po službenoj dužnosti na sudovima zaradio 41 hiljadu maraka, za Žurnal kaže da je zakon koji omogućava ovu praksu previše demokratičan.

- To nigdje nema da osumnjičeni bira advokata po službenoj dužnosti, samo kod nas je to moguće - kaže Kreho.

NAKON HAPŠENJA POSTAO SVJEDOK

Tajnu svog “uspjeha” Omar Mehmedbašić nije želio otkriti te je odbio govoriti za Žurnal. Međutim, možda su to uspjeli pripadnici Federalne uprave policije prije dvije godine.

FUP je krajem 2015. godine uhapsio Mehmedbašića zajedno sa referentima Općinskog suda zaduženim za izvršenje krivičnih sankcija, Ekremom Bezdrobom i Pašagom Selimovićem u istrazi o krivičnim djelima korupcije, davanja odnosno uzimanja mita radi odgađanja odlaska osuđenika na izdržavanje zatvorske kazne. Mehmedbašić je nakon saslušanja dobio status svjedoka.

Na Općinskom sudu u Sarajevu u toku je suđenje Bezdrobu i Selimoviću a Mehmedbašić je svjedočio kao svjedok Kantonalnog Tužilaštva. Bezdrob i Selimović su optuženi da su 13 puta primili mito od strane osuđenika ali i njihovih advokata. Tako su, prema optužnici Kantonalnog Tužilaštva, od advokata Mehmedbašića najmanje šest puta primili novac u iznosima od 100 do 4.500 maraka (u pojedinim slučajevima i parfemi), da bi odgodili izvršenje kazne zatvora za njegove klijente.

Selimović Pašaga i Bezdrob Ekrem, dana 30.09.2015. godine oko 11,45 časova, u kancelariji broj 65 Opštinskog suda u Sarajevu, od strane O.M., advokata osuđenika S.K., primili obećanje dara ili koristi, na način da su dogovorili da će osuđenik S.K. dati korist u vidu novčanog iznosa od 300 KM, te naknadno dana 02.10.2015. godine oko 09,05 časova dogovorili da će dati korist u vidu novčanog iznosa od 400 KM, sve za poduzimanje redovnih službenih radnji u okviru sprovođenja procedure izvršenja krivične sankcije odnosno zamjene kazne zatvora kaznom kućnog zatvora uz elektronski nadzor osuđenom S.K. u predmetu Opštinskog suda u Sarajevu, za koji iznos je dogovoreno da će ga podjeliti na način da će 200 KM uzeti O.M., a po 100 KM Selimović Pašaga i Bezdrob Ekrem, navodi se u optužnici Tužilaštva KS.

U optužnici, Bezdrob i Selimović, pored primanja mita terete se i za odavanje službene tajne.

Neovlašteno su drugome saopštili, predavali i na drugi način učinili dostupnim podatke koji su službena tajna, na način da su predavali dokumente i saopštavali lične podatke drugih osoba koji predstavljaju službenu tajnu, a kojima su pristupali putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima suda (CMS)- navedeno je u optužnici.

(zurnal.info)
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Sub Sep 30, 2017 14:13:07

Sudski referenti kojima je mito davao Omara Mehmedbašića osuđeni

Sudski referenti kojima je mito davao Omara Mehmedbašića osuđeni Pašaga Selimović i Ekrem Bezdrob osuđeni su na po godinu i četiri mjeseca zatvora pred Općinskim sudom u Sarajevu, gdje su donedavno radili. Ekrem Bezdrob u pratnji advokata Tarika Čingića dolazi na suđenje u Općinski sud u Sarajevu gdje je ranije radio kao referent. (Foto: CIN) […]

Sudski referenti kojima je mito davao Omara Mehmedbašića osuđeni

Pašaga Selimović i Ekrem Bezdrob osuđeni su na po godinu i četiri mjeseca zatvora pred Općinskim sudom u Sarajevu, gdje su donedavno radili.
Ekrem Bezdrob, Tarik Čingić, CIN

Ekrem Bezdrob u pratnji advokata Tarika Čingića dolazi na suđenje u Općinski sud u Sarajevu gdje je ranije radio kao referent. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Referenti Općinskog suda u Sarajevu Pašaga Selimović i Ekrem Bezdrob proglašeni su krivim za uzimanje mita i osuđeni na po godinu i četiri mjeseca zatvora. Općinski sud u Sarajevu je presudio da se od Selimovića oduzima 4.880 KM, a od Bezdroba 500 KM, koje su stekli na nezakonit način. Sud ih je oslobodio optužbi za odavanje službene tajne i neprijavljivanje krivičnog djela.
Ekrem Bezdrob, Tarik Čingić, CIN

(Ilustracija: CIN)

Sud je kao otežavajuću okolnost pri donošenju presude cijenio da su kao sudski referenti ugrozili integritet suda. U kaznu im je uračunato 70 dana provedenih u pritvoru. Bezdrob je nakon izricanja presude novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da „sirotinja nastrada“.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Selimović i Bezdrob su kao referenti za izvršenje krivičnih sankcija uzimali novac i poklone od sarajevskog advokata Omara Mehmedbašića i najmanje osam osuđenika. Oni su se Selimoviću i Bezdrobu obraćali s molbama za odgađanje izvršenja zatvorske kazne, zamjenu zatvorske kazne za novčanu ili za kućni pritvor uz elektronski nadzor.
Pašaga Selimović, CIN

Optuženog Pašagu Selimovića odbrana je zastupala tvrdnjom da dokazi nisu prikupljeni na zakonit način te da zbog toga treba biti oslobođen. (Foto: CIN)
Istragu inicirao osuđenik

Slučaj je prijavio osuđenik Emir Porobić. On je nekoliko puta dolazio u kancelariju Selimovića i Bezdroba u Općinskom sudu u Sarajevu sa molbom za odgodu izdržavanja desetomjesečne zatvorske kazne koju je dobio zbog teške krađe, odnosno zamjenu za novčanu kaznu. Porobić je Selimoviću i Bezdrobu u više navrata davao novac i druge poklone.

S tom praksom je prestao polovinom 2015. godine, kada ih je prijavio Federalnoj upravi policije koja je i pokrenula istragu. Policija je u kancelariju sudskih referenata postavila audio i videonadzor i tako pratila njihov rad.

Referenti su snimljeni u trenucima kada su uzimali novac od osuđenika, ali i od Omara Mehmedbašića koji je većinu tih osuđenika zastupao.

Selimović i Bezdrob su u jednom trenutku doznali za audionadzor, ali nisu bili svjesni videonadzora. Tada su počeli odbijati nuđeni novac te gestikulacijom i pisanjem poruka upozoravali osuđenike.

Selimović i Bezdrob su uhapšeni početkom decembra 2015. godine, kada je uhapšen i advokat Mehmedbašić. Međutim, advokat je oslobođen u zamjenu za svjedočenje, dobivši imunitet od krivičnog gonjenja.
Janja Jovanović, CIN

Janja Jovanović, predsjednica Općinskog suda u Sarajevu, kaže da se nakon hapšenja Selimovića i Bezdroba nije dogodilo da se osuđenik upućen na zatvorsku kaznu vrati sa zatvorske kapije zbog nedostatka slobodnog mjesta. (Foto: CIN)

Prilikom svjedočenja advokat Mehmedbašić je priznao da je Selimoviću i Bezdrobu davao novac da bi molbe njegovih klijenata bile usvojene, odnosno, kako je rekao, predmeti „završeni“. Njih dvojicu je, kaže, doživljavao kao „katalizatore“- „ljude koji znaju što se dešava“.

Alen Nakić i Tarik Čingić, advokati odbrane, su tokom suđenja insistirali da njihovi klijenti Selimović i Bezdrob nisu bili donosioci konačnog rješenja u vezi sa molbama, već da su o tome odlučivali predsjednica Suda i postupajuće sudije u ovim predmetima. Međutim, advokat Mehmedbašić je svjedočio: “Ja kada dajem novac, ja znam da će to biti završeno. To se podrazumijevalo”. Dodao je i da bi tražio novac natrag „ako ne bi prošlo“.

Mehmedbašić je priznao da je u pojedinim slučajevima on uzimao novac od klijenta i dijelio ga sa Bezdrobom i Selimovićem, što je u žargonu nazvao „lapo-lapo“. U pojedinim slučajevima je davao i svoj novac kako bi zadržao klijenta.

„Nije to neki iznos. Nikada se nisu tu otvarale velike pare – bezveze, sića koju sam ja davao više radi svoga imidža“, rekao je Mehmedbašić.
Tin Begtašević, CIN

Sudija Općinskog suda u Sarajevu Tin Begtašević osudio je optužene na po godinu i četiri mjeseca zatvora. (Foto: CIN)
Mito kao običaj

Nekolicina svjedoka u postupku, među kojima je i Alen Agović, priznala je da su referentima davali novac „na kafu“ i „da počaste“, objašnjavajući da je to „običaj“.

Agović je kod referenta Bezdroba dolazio sa molbama za odgodu izdržavanja zatvorske kazne od godinu dana i tri mjeseca, izrečene zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Odgodu je tražio navodeći da mora njegovati bolesnog oca, ali mu molbe nisu bile uvažene. Ipak, Agović je na slobodi ostao duže jer je nekoliko puta vraćen sa zatvorske kapije, uz obrazloženje da u zatvoru u to vrijeme nema mjesta.

On je rekao da je referentu Bezdrobu, zaduženom za njegov predmet, nekoliko puta dao po 50 ili 60 KM radi „nekog reda“. „Ja, zaista, nisam imao. Možda da sam imao, možda bih bacio i više čovjeku“, svjedočio je Agović. On je rekao da je novac ostavljao ispred referenta, ali da nije vidio da li ga je uzimao.

Agović je na pitanje sudije Tina Begtaševića o tome kakvu su ulogu referenti za izvršenje krivičnih sankcija imali u njegovom životu odgovorio: „Pa, ja znam, kada sam dolazio u Centralni zatvor, da tamo nije bilo mjesta. Razumijete šta Vam pričam?“, rekao je Agović, dodavši da mu je Bezdrob izlazio ususret radi oca.

Prema važećim zakonima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), zatvorska kazna može biti odložena na molbu osuđene osobe, između ostalog, u slučajevima teže bolesti, smrtnog slučaja u porodici ili završetka školovanja. Također, zatvorska kazna do godinu dana može biti zamijenjena novčanom ili u određenim slučajevima kućnim pritvorom sa elektronskim nadzorom. Međutim, pojedini osuđenici su ostajali na slobodi duže i zbog popunjenih zatvorskih kapaciteta. Adela Bejtović, šefica Kabineta predsjednice Općinskog suda u Sarajevu, rekla je tokom svjedočenja da su Bezdrob i Selimović u okviru svog posla bili u stalnom kontaktu sa zatvorskom upravom. To upućuje na mogućnost da su imali informacije o tome da li u zatvoru ima slobodnih mjesta.
Feđa Fejzagić

Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Feđa Fejzagić je na suđenju rekao da je ovaj predmet utjecao na percepciju javnosti i povjerenje u pravosudni sistem. (Foto: CIN)

Predsjednica Općinskog suda u Sarajevu Janja Jovanović rekla je za Centar za istraživačko novinarstvo da je zatvorska uprava obavezna obavijestiti sud kada nekog osuđenika ne može primiti zbog popunjenih kapaciteta, a sud o tome obavještava Ministarstvo pravde FBiH kako bi se našao smještaj u drugom zatvoru. „Ma, oni vrlo rijetko nas pismeno obavještavaju“, kaže Jovanović.

Jovanović kaže da Selimović i Bezdrob nisu mogli utjecati na odlaganje izvršenja kazne. „Da li su oni obmanjivali osuđene da će im se odložiti njihovom zaslugom, ja to ne znam, ali nikada nisu mogli uticati da kazna bude odložena”, kaže Jovanović.

Selimović i Bezdrob, koji su na pozicijama referenta za izvršenje krivičnih sankcija od 2011. godine, suspendovani su odmah nakon hapšenja.

„Međutim, i jedan i drugi su stekli uslove za penziju i penzionisali su se odmah, istog momenta kada su stečeni zakonski uslovi“, kaže Jovanović.

Osim promjene referenata u Odjelu za izvršenje krivičnih sankcija Općinskog suda u Sarajevu, dogodila se još jedna promjena – Jovanović kaže da nakon uhićenja Selimovića i Bezdroba nijedna osuđena osoba nije vraćena sa zatvorske kapije zbog popunjenih kapaciteta.

Objavljeno 27. 9. 2017.

http://epravo.ba/sudski-referenti-kojim ... -osudjeni/

-
http://epravo.ba
http://www.bosna-forum.eu
http://www.bih-pravo.org
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Sub Sep 30, 2017 14:13:44

Nezakonita uknjižba nekretnina u BiH: Dva sporazuma o priznanju krivnje

Nezakonita uknjižba nekretnina u BiH: Dva sporazuma o priznanju krivnje Autor: Birn BiH U Kantonalnom sudu u Sarajevu, na ročištu za nezakonitu uknjižbu nekretnina, dostavljeni su sporazumi o priznanju krivnje Branke Husanović i Elmina Džine, te zatraženo izuzeće sutkinje Sanele Rondić jer bi mogla biti svjedok. S Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu sporazum o priznanju krivnje […]

Nezakonita uknjižba nekretnina u BiH: Dva sporazuma o priznanju krivnje
Autor: Birn BiH

U Kantonalnom sudu u Sarajevu, na ročištu za nezakonitu uknjižbu nekretnina, dostavljeni su sporazumi o priznanju krivnje Branke Husanović i Elmina Džine, te zatraženo izuzeće sutkinje Sanele Rondić jer bi mogla biti svjedok.

S Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu sporazum o priznanju krivnje postigli su uposlenica sarajevskog Općinskog suda Branka Husanović i stručni saradnik advokata Esada Hrvačića, Elmin Džino, zbog čega je njihov postupak u odnosu na ostale optužene odvojen. Sudije će naknadno razmatrati sporazume.

Uz Husanović i Džino optuženi su: Ismet Hamzić, Sabina Skopak, Milena Rajić, Tanja Jović, Zaim Spahović, Muamer Pita, Mirsad Alić i Pero Vuković.

S njima je bio optužen i advokat Esad Hrvačić, koji je nakon priznanja krivnje osuđen na godinu dana zatvora, kaznu od 10.000 maraka, zabranu bavljenja advokaturom u trajanju 18 mjeseci, i oduzimanje stečene koristi u iznosu od skoro 50.000 maraka.

Prema optužnici, advokat Hamzić je od 2013. do 2016. organizovao kriminalnu grupu koja je nelegalnim radnjama izdejstvovala 46 nezakonitih presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Članovi ove grupe, prema optužnici, bili su: Alić, Vuković, Spahović, Jović i Husanović. Prema optužnici, Hamzić je preko službenika Suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodijele u rad sutkinji Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist Hamzićevih stranaka.

Prema Kantonalnom tužilaštvu, Hamzić je pokretao parnične postupke, falsifikovao dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

U istom periodu, zbog nezakonitog knjiženja imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Hrvačić udružio se sa sudskim kuririma Spahovićem, Pitom te stručnim saradnikom Džinom. Tako su, kako se navodi, izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda, a nakon udruživanja advokatice Skopak s istim kuririma, doneseno je devet nezakonitih presuda.

Zbog lošeg imovnog stanja optužene Jović, Sud joj je dodijelio advokata po službenoj dužnosti Damira Koldžu. On je tražio od tužiteljice da identifikuje određene inicijale sudija iz optužnice. Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Sabina Sarajić je kazala da S.R. može biti Sanela Rondić.

Koldžo je dodao da bi sutkinja Rondić trebala po službenoj dužnosti odstupiti s mjesta predsjednice Sudskog vijeća u ovom slučaju i biti svjedok jer je donosila neke od presuda u vezi s ovim predmetom.

Vlado Adamović, branilac Mirsade Alić, rekao je da treba dobro analizirati optužnicu zbog mogućnosti da se u njoj spominju još neki članovi Sudskog vijeća.

Odluka o izuzeću sutkinje Rondić bit će naknadno donijeta.

http://epravo.ba/nezakonita-uknjizba-ne ... u-krivnje/
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Sub Sep 30, 2017 14:14:29

Advokat Esad Hrvačić dobio 1 godinu zatvoraAdvokat Esad Hrvačić dobio jednu godinu zatvora i novćanu kaznu Advokat Esad Hrvačić, koji je optužen u predmetu “Kurir” zbog nezakonite uknjižbe nekretnina, sporazumom o priznanju krivice koji je potpisao s Tužilaštvom pristao je na godinu zatvora i 10.000 maraka novčane kazne, rečeno je u sarajevskom Kantonalnom sudu. Na ročištu održanom povodom razmatranja sporazuma kazano […]

Advokat Esad Hrvačić dobio jednu godinu zatvora i novćanu kaznu
Advokat Esad Hrvačić, koji je optužen u predmetu “Kurir” zbog nezakonite uknjižbe nekretnina, sporazumom o priznanju krivice koji je potpisao s Tužilaštvom pristao je na godinu zatvora i 10.000 maraka novčane kazne, rečeno je u sarajevskom Kantonalnom sudu.

Na ročištu održanom povodom razmatranja sporazuma kazano je da je Hrvačić pristao da mu se izrekne mjera zabrane vršenja advokatskog poziva u trajanju godinu i po, kao i da se od njega oduzme imovinska korist u iznosu 47.520 konvertibilnih maraka (KM) koja je pribavljena izvršenjem krivičnih djela.

Tužiteljica Sabina Sarajlija je predočila veći broj materijalnih dokaza na kojima se zasniva krivnja optuženog, te je dodala da se radi o predmetima koji su pronađeni pretresom advokatske kancelarije, sudskim spisima, rezultatima vještačenja, ali i drugim dokazima.

“Istragom je prikupljen veliki broj dokaza, a optužnicom je obuhvaćeno 11 osoba. Sporazumom se optuženi obavezao da nadoknadi štetu prema onima koji su postavili imovinskopravni zahtjev”, rekla je Sarajlija.

Odbrana je kratko dodala da ostaje kod zaključenog sporazuma.

Sudsko vijeće je preuzelo materijalnu dokumentaciju kako bi izvršili uvid do narednog ročišta, prije nego se donese odluka o prihvatanju sporazuma.

Hrvačić je ranije optužen zajedno s advokatima Ismetom Hamzićem i Saminom Skopak, sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Milenom Rajić, sudskim uposlenicima Tanjom Jović, Brankom Husanović, Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom i Mirsadom Alić, te Elminom Džinom i Perom Vukovićem, ali je njegov predmet odvojen potpisivanjem sporazuma o krivnji.

Na teret mu je stavljeno udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlasti, te krivotvorenje službene isprave.

Prema navodima Tužilaštva, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Hrvačić se udružio sa sudskim kuririma Spahovićem i Pitom te svojim stručnim saradnikom Džinom, te su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda.

Za 24. august je najavljen nastavak ročošta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje, javlja BIRN BiH.


----
http://epravo.ba/advokat-esad-hrvacic-d ... u-zatvora/
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Sub Sep 30, 2017 14:15:16

Advokat Esad Hrvačić i drugi nakon 3 mjeseca u pritvoru podignuta optužnicaAdvokat Esad Hrvačić i drugi nakon 3 mjeseca u pritvoru podignuta optužnica Tužilaštvo Kantona Sarajevo, nakon opsežne istrage, podiglo je optužnicu potiv 11 osoba koje su uhapšene u akciji Kurir 14. februara ove godine. Među njima su i advokati Ismet Hamzić, Samina Skopak i Esad Hrvačić. Optužnica je podignuta i protiv sutkinje Općinskog suda u […]

Advokat Esad Hrvačić i drugi nakon 3 mjeseca u pritvoru podignuta optužnica

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, nakon opsežne istrage, podiglo je optužnicu potiv 11 osoba koje su uhapšene u akciji Kurir 14. februara ove godine. Među njima su i advokati Ismet Hamzić, Samina Skopak i Esad Hrvačić.
Optužnica je podignuta i protiv sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Milene Rajić, četiri uposlenika Općinskog suda u Sarajevu Tanje Jović, Branke Husanović, Zaima Spahovića, Muamera Pite, uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu Mirsade Alić, stručnog saradnika advokata Esada Hrvačića, Elmina Džine, te Pere Vukovića.

Prema navodima iz optužnice, advokat Ismet Hamzić tereti se da je od 2013. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je nelegalnim radnjama izdejstvovala 46 nezakonitih presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu. Članovi ove grupe bili su Mirsada Alić, Pero Vuković, Zaim Spahović, Tanja Jović i Branka Husanović.

Naime, Ismet Hamzić je preko službenica suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodjele u rad sutkinji Mileni Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist Hamzićevih stranaka. Osumnjičeni Ismet Hamzić pokretao je parnične postupke, krivotvorio dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

U istom periodu, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Esad Hrvačić udružio se sa sudskim kuririma Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom te stručnim saradnikom Elminom Džinom. Tako su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda. A nakon udruživanja advokatice Samine Skopak s istim kuririma, doneseno je devet nezakonitih presuda.

“Počinjenjem krivičnih djela organizirani kriminal koji se odnosi na Hamzićevu grupu, te udruživanje radi činjenja krivičnih djela što se odnosi na Hrvačića i Skopak, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, povreda zakona od strane sudije, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, osumnjičeni su pribavili sebi imovinsku korist u iznosu od oko 200.000 KM, dok pribavljena korist strankama advokata zbog nezakonito uknjiženih nekretnina iznosi više od sedam miliona KM”, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje pritvora organizatoru Ismetu Hamziću, dok su za ostale u optužnici predložene mjere zabrane. Istovremeno, sudu je predloženo oduzimanja imovine pribavljene počinjenjem navedenih krivičnih djela.

Optužnica koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje sadrži 820 stranica, predloženo je više od hiljadu materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje 246 svjedoka, sedam vještaka i stručnih osoba.

Podsjetimo Esad Hrvacic je 3 vec 3 mjeseca u pritvoru.

Hronologija:

Advokat Esad Hrvačić uhapšen u akciji Kurir U akciji “Kurir”, pripadnici FUP-a uhapsili su advokate Esada Hrvačića i Ismeta Hamzića, Saminu Skopak i Selma Taraniš. Neki od uhapšenih su i uposlenici Općinskog suda u Sarajevu i to Muamer Pita, uposlenik Općinskog suda u Sarajevu Advokat Hrvačić: Uhapšen u akciji “Kurir” Pripadnici Federalne uprave policije, po […]

Advokat Esad Hrvačić uhapšen u akciji Kurir

U akciji “Kurir”, pripadnici FUP-a uhapsili su advokate Esada Hrvačića i Ismeta Hamzića, Saminu Skopak i Selma Taraniš. Neki od uhapšenih su i uposlenici Općinskog suda u Sarajevu i to Muamer Pita, uposlenik Općinskog suda u Sarajevu

Advokat Hrvačić: Uhapšen u akciji “Kurir”

Pripadnici Federalne uprave policije, po nalogu Tužilaštva KS, na području Kantona Sarajevo vrše pretrese i hapšenja na više lokacija u Sarajevu.

Ovu informaciju potvrdila nam je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.
Organizirani kriminal

Riječ je o osobama koje se dovode u vezu s krivičnim djelom “organizirani kriminal“, a u vezi s krivičnim djelima “zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “krivotvorenje službene isprave“.

“Ove osobe tereti se za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivotvorenja službene isprave. Tereti ih se da su kao organizirana kriminalna grupa izdejstvovali donošenje presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito vršili prijenos vlasništva na oko 70 nekretnina na području KS, čime su sebi i drugima pribavili veću protupravnu korist”, rekla je za naš list glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Značajnu ulogu u realizaciji akcije pruža Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine te Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a, saopćeno je iz FUP-a.

Nakon izvršenih pretresa uhapšene osobe bit će privedene u službene prostorije FUP-a radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, biti predane na daljnju nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu KS-a.

Iz Federalne uprave policije, saopćili su da nakon višemjesečne istrage jutros, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeta je realizacija operativne akcije „KURIR“.

– Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pruža Obavještajno-sigurnosno agencija BiH, te Ministarstavo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na deset lokacija na području Sarajeva. Nakon izvršenih pretresa lica lišena slobode će biti privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Marina Zović, glasnogovornica FUP-a, rekla je za ePravo da je za sada u akciji uhapšeno nekoliko osoba.

– Hapšenja još uvijek traju jer su akcija i pretresi u toku. Svi pretresi su na području Sarajeva, ali za sada ne mogu reći koliko će osoba biti uhapšeno – rekla nam je Zović.

Kako smo saznali u Advokatskoj komori Kantona Sarajevo, a čija je komisija bila na licu mjesta po službenoj dužnosti pri pretresu kancelarije dvojice advokata, radi se o stotinama predmeta Općinskog suda u Sarajevu, a koji se tiču stjecanja prava vlasništva nad zemljištem širom Kantona Sarajevo.

Saslušano je i više sudija ovog suda koji su donosili sporne sudske presude.

advokat Hrvačić je široj javnosti poznat kao branilac advokat Jasmine Horo koja je zajedno sa Esedom Radeljašem i Damirom Hadžićem osumnjićena za zloupotrebu položaja u predmetu Blok. U raznim predmetima branio je i Islamsku zajednicu. Bio je zastupnik KJKP GRAS u postupcima koji se pred Općinskim sudom u Sarajevu vode protiv Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, čiji je Hrvačić trenutno član Upravnog odbora. Zastupao je i udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo i izgubio skoro sve sudske postupke.

http://epravo.ba/advokat-esad-hrvacic-i ... optuznica/
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Sub Sep 30, 2017 14:15:53

54 disciplinske prijave protiv Predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikt BiH

54 disciplinske prijave protiv Predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikt BiH Ured disciplinskog tužioca registrovao je novi predmet protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda u Brčko distriktu. Ured disciplinskog tužioca (UDT) pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) registrovao je novi predmet protiv predsjednika Osnovnog suda Jadranka Grčevića. To je uslijedilo nakon što je Centar za […]

54 disciplinske prijave protiv Predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikt BiH

Ured disciplinskog tužioca registrovao je novi predmet protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda u Brčko distriktu.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) registrovao je novi predmet protiv predsjednika Osnovnog suda Jadranka Grčevića. To je uslijedilo nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio priču o tome kako je Grčević podnosio tužbe pred sudom kojim predsjedava već šesnaest godina.

Nakon što provjeri navode pritužbe, UDT će odlučiti da li će provoditi istragu protiv sudije Grčevića. CIN-u je iz UDT-a saopšteno da u ovoj fazi ne mogu davati detaljnije informacije.

CIN je otkrio da su sudovi u Brčko distriktu za povredu ugleda, časti, prava ličnosti i dostojanstva Grčeviću dosudili u tri predmeta ukupnu odštetu od 36.000 KM.

U prvom od njih dobio je 20.000 KM za štetu koja mu je nanesena objavom njegovih privatnih razgovora sa bivšim gradonačelnikom Draganom Pajićem na lokalnom portalu. Prema podacima koji su bili dostupni novinarima CIN-a, ovo je najviša odšteta za povredu ugleda, časti i prava ličnosti koju su sudovi u Brčkom dosudili u posljednjih šest godina.

Grčević je sa bivšim gradonačelnikom razgovarao o odnosu političkih snaga i preglasavanju u Skupštini Brčko distrikta, nakon što je pokrenuta inicijativa za Pajićevu smjenu. Na dan glasanja u Skupštini Grčević se u svom uredu sastao sa skupštinskim zastupnikom Nikom Babićem.

Zbog razgovora sa gradonačelnikom i drugim funkcionerima Grčević je odgovarao pred VSTV-om, ali nije kažnjen jer dokazi nisu bili zakoniti. Nakon toga VSTV ga je opet imenovao za predsjednika Osnovnog suda.

Pred sudom kojim predsjedava, Grčević je tužio i novinara Edina Ražanicu, koji je objavio prisluškivane razgovore. Sud je odlučio da je novinar povrijedio čast i ugled Grčevića jer ga je u svojim tekstovima nazvao jurišnikom i moralno posrnulim predsjednikom koji svoj posao ne radi po zakonu. Apelacioni sud u Brčko distriktu je potvrdio presudu – Ražanici je presuđeno da Grčeviću plati 7.000 KM.

Na istom sudu Grčević je tužio i Saliha Fazlića, koji je protiv njega podnio krivičnu prijavu. Fazlić je prijavu poslao i na adrese pet medija, a Grčević ga je tužio tražeći odštetu za duševne bolove koje im je nanijelo objavljivanje krivične prijave. Osnovni i Apelacioni sud su presudili da Fazlić Grčeviću treba platiti 9.000 KM.

http://epravo.ba/54-disciplinske-prijav ... trikt-bih/
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Sub Sep 30, 2017 14:16:36

Advokatima Mehmadbašić i Baždarević u 2016g. 950.000 KM za službene odbrane

Advokatima Mehmadbašić i Baždarević u 2016g. 950.000 KM za službene odbrane Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu isplatili su advokatima Omaru Mehmedbašiću više od 730 hiljada a Izetu Baždareviću 225 hiljada maraka u 2016. godini za odbrane po službenoj dužnosti Da su odbrane po službenoj dužnosti više nego unosne pokazuju podaci sudova u Sarajevu. Sa […]

Advokatima Mehmadbašić i Baždarević u 2016g. 950.000 KM za službene odbrane
Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu isplatili su advokatima Omaru Mehmedbašiću više od 730 hiljada a Izetu Baždareviću 225 hiljada maraka u 2016. godini za odbrane po službenoj dužnosti

Da su odbrane po službenoj dužnosti više nego unosne pokazuju podaci sudova u Sarajevu. Sa samo dva suda isplaćeno je više od 950 hiljada maraka za rad samo dva advokata po službenoj dužnosti u 2016. godini – Omara Mehmedbašića i Izeta Baždarevića.

Kantonalni sud u Sarajevu u prošloj godini isplatio je 440 hiljada maraka sarajevskom advokatu Omaru Mehmedbašiću za 11 odbrana, dok mu je Općinski sud, u istoj godini, isplatio 290 hiljada maraka za odbranu 121 osobe po službenoj dužnosti. Njegov kolega Izet Baždarević u prošloj godini na Kantonalnom sudu zaradio je 109 hiljada maraka za odbranu četiri osobe dok mu je Općinski sud u isplatio 116 hiljada maraka za odbrane 43 osobe po službenoj dužnosti.

Podsjetimo i na činjenicu da su, prema istraživanju CIN-a, Mehmedbašić i Baždarević u periodu od 2005. do 2010, godine bili rekorderi u zaradama po ovoj osnovi. Mehmedbašić je u navedenom periodu zaradio 864, a Baždarević 548 hiljade maraka.

Žalbi advokata na prevelike zarade njihovih kolega do sada nije bilo, a ni na Zakon o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine koji omogućava osumnjičenom da bira branioca koji će ga zastupati sa liste advokat po službenoj dužnosti.

Predsjednik Regionalne advokatske komore Sarajevo, Senad Kreho koji je prošle godine po službenoj dužnosti na sudovima zaradio 41 hiljadu maraka, za Žurnal kaže da je zakon koji omogućava ovu praksu previše demokratičan.

– To nigdje nema da osumnjičeni bira advokata po službenoj dužnosti, samo kod nas je to moguće – kaže Kreho.

NAKON HAPŠENJA POSTAO SVJEDOK

Tajnu svog “uspjeha” Omar Mehmedbašić nije želio otkriti te je odbio govoriti za Žurnal. Međutim, možda su to uspjeli pripadnici Federalne uprave policije prije dvije godine.

FUP je krajem 2015. godine uhapsio Mehmedbašića zajedno sa referentima Općinskog suda zaduženim za izvršenje krivičnih sankcija, Ekremom Bezdrobom i Pašagom Selimovićem u istrazi o krivičnim djelima korupcije, davanja odnosno uzimanja mita radi odgađanja odlaska osuđenika na izdržavanje zatvorske kazne. Mehmedbašić je nakon saslušanja dobio status svjedoka.

Na Općinskom sudu u Sarajevu u toku je suđenje Bezdrobu i Selimoviću a Mehmedbašić je svjedočio kao svjedok Kantonalnog Tužilaštva. Bezdrob i Selimović su optuženi da su 13 puta primili mito od strane osuđenika ali i njihovih advokata. Tako su, prema optužnici Kantonalnog Tužilaštva, od advokata Mehmedbašića najmanje šest puta primili novac u iznosima od 100 do 4.500 maraka (u pojedinim slučajevima i parfemi), da bi odgodili izvršenje kazne zatvora za njegove klijente.

Selimović Pašaga i Bezdrob Ekrem, dana 30.09.2015. godine oko 11,45 časova, u kancelariji broj 65 Opštinskog suda u Sarajevu, od strane O.M., advokata osuđenika S.K., primili obećanje dara ili koristi, na način da su dogovorili da će osuđenik S.K. dati korist u vidu novčanog iznosa od 300 KM, te naknadno dana 02.10.2015. godine oko 09,05 časova dogovorili da će dati korist u vidu novčanog iznosa od 400 KM, sve za poduzimanje redovnih službenih radnji u okviru sprovođenja procedure izvršenja krivične sankcije odnosno zamjene kazne zatvora kaznom kućnog zatvora uz elektronski nadzor osuđenom S.K. u predmetu Opštinskog suda u Sarajevu, za koji iznos je dogovoreno da će ga podjeliti na način da će 200 KM uzeti O.M., a po 100 KM Selimović Pašaga i Bezdrob Ekrem, navodi se u optužnici Tužilaštva KS.

U optužnici, Bezdrob i Selimović, pored primanja mita terete se i za odavanje službene tajne.

Neovlašteno su drugome saopštili, predavali i na drugi način učinili dostupnim podatke koji su službena tajna, na način da su predavali dokumente i saopštavali lične podatke drugih osoba koji predstavljaju službenu tajnu, a kojima su pristupali putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima suda (CMS)– navedeno je u optužnici.

http://epravo.ba/advokatima-mehmadbasic ... e-odbrane/
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Sub Sep 30, 2017 14:17:14

Advokat Nermin Vila osumnjičen za krivična djela u predmetu “Pravda”Advokat Nermin Vila osumnjičen za krivična djela u predmetu “Pravda” Advokat Nermin Vila je se tereti za krivična djela: zloupotreba položaja, organizovani kriminal i krivotvorenje službenih isprava. Sarajevski advokat Nermin Vila ispitan je u sarajevskom Tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog u predmetu kodnog naziva “Pravda“, potvrđeno je za Faktor iz te pravosudne institucije. Kako nam je kazala […]

Advokat Nermin Vila osumnjičen za krivična djela u predmetu “Pravda”

Advokat Nermin Vila je se tereti za krivična djela: zloupotreba položaja, organizovani kriminal i krivotvorenje službenih isprava.

Sarajevski advokat Nermin Vila ispitan je u sarajevskom Tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog u predmetu kodnog naziva “Pravda“, potvrđeno je za Faktor iz te pravosudne institucije.

Kako nam je kazala glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, advokat Nermin Vila se sumnjiči za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i falsifikovanjem službene isprave.

– Nakon ispitivanja osumnjičenog, Kantonalni sud u Sarajevu mu je na prijedlog ovog Tužilaštva odredio mjere zabrane, koje podrazumijevaju zabranu sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima u ovom predmetu – kazala je Bavčić.

Prema nezvaničnim informacijama, Vila je osumnjičen za učešće u nezakonitostima oko knjiženja nekretnina u Sarajevu.

Prvoosumnjičeni u ovom predmetu Alija Delimustafić i ostali uhapšeni terete se da su, zajedno sa pomagačima, godinama učestvovali u prevarama sa nekretninama, pribavljajući višemilionsku imovinsku korist.

Oni su, navodno, na osnovu krivotvorene dokumentacije ili prevara, uknjižavali takozvane napuštene stanove na sebi odane ljude, koje su, potom, posredstvom Delimustafićevih firmi koje se bave prometom nekretnina prodavali trećim osobama.

Izvor: Oslobođenje


http://epravo.ba/advokat-nermin-vila-osumnjicen-za-krivicna-djela-u-predmetu-pravda/

---
http://www.epravo.ba
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron