SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Okt 12, 2016 23:15:03

Hmmm... Pogledati vise clanaka o slucaju kako "NISU" LAGALI !?
Cudno, jer: "Inspekcija potvrdila sumnje roditelja: Otkriven uzrok smrti beba u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar", da, a u klinici su uporno tvrdili suprotno!
Ko jos moze da veruje u to kad se zna (pogotovo iz licnog iskustva ) kako LAZU bosanskohercegovacke klinike, a tuzlanski UKC svakako vodi...
Videce se na kraju, ISTINA uvek ispliva, ma koliko bili u sprezi s tuziocima!


'Nismo lagali, sve smo učinili kako bismo spasili bebe'

Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:37:46, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Okt 12, 2016 23:24:28

Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:38:28, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Čet Okt 13, 2016 11:33:42

Zanimljivo:

"Salihovićev paralelni sistem unutar Tužilaštva

Slučajno ili ne, na dan podizanja disciplinske tužbe Salihović poziva Milorada Dodika na saslušanje zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, odnosno provođenja referenduma. Na dan odluke o suspenziji Salihovića, iz Tužilaštva stiže informacija o podizanju optužnice u predmetu koji je dugo čekao - Bobar banka. Uglavnom, bolje upućeni pouzdano nam tvrde da je Salihović unutar Tužilaštva napravio paralelni sistem. Od tužilaca sa iskustvom oduzimao je predmete i davao ih osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene. Provjerena je informacija da je postupajući tužilac u predmetu Bobar banke potvrdio disciplinskoj tužiteljici da tu nije vodio istragu, već da je samo potpisivao dokumente koji su se pripremali u kabinetu glavnog tužioca. Za to su navodno bili zaduženi Salihovićevi prvi saradnici Hasan Pleh, šef kabineta i njegov zamjenik Emil Pinkas. Da provjerimo navode, tražili smo i njihov stav. Iz Tužilaštva BiH kratko su poručili: «Ovlasti tužlaca i stručnog osoblja jasno su definisane u Zakonu o krivičnom postupku BiH, kao i podzakonskim aktima».

Ostali smo uskraćeni za odgovor zbog čega su dvojac Pleh i Pinkas obavljali poslove tužioca, iako zakonom za to nisu ovlašteni. Saznajemo da su, između ostalog, oni pripremali naredbe o provođenju istraga, prijedloge za posebne istražne radnje i slično, a onda bi spreman dokument išao pred tužioca na potpis. Međutim, pitanje koje se nameće, a na koje niko ne želi odgovoriti, jeste zbog čega su tužioci potpisivali takve stvari. Pogotovo što struka tvrdi da se osoblju bez krivične prakse i vidljivog praktičkog znanja prepustilo upravljanje institucijom sa mjesta šefa kabineta.

«Radi se o licima koja su stručni saradnici - lica koja su apsolutno ovlaštena da obavljaju određene radnje, tako da se tu ne radi ni kakvim svemircima», ističe Konjić.

Hoće li i svemirci odgovarati, hoće li istraga biti proširena, moglo bi se uskoro saznati, jer izvori bliski vrhu pravosuđa tvrde nam da su Pleh i Pinkas imali pristup tajnim dokumentima iako nisu prošli zakonom propisanu proceduru, što zorno ukazuje na kršenje zakona.

Da odavno ima problema u Tužilaštvu BiH, pokazala je i analiza sutkinje Joanne Korner o radu ovog Tužilaštva na predmetima ratnih zločina pripremljena u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH. Ona je iznijela da je rukovodstvo Tužilaštva neadekvatno, samoljubivo, da se administrativnom bahatošću prikriva nestručnost. Jasno je precizirala nedostatke u radu tužilaštva i dovela to u vezu sa konkretnim imenima - Salihović i Pleh.

«Ukazala je da je postojao niz obustava započetih postupaka te da je glavni tužilac blokirao rad tužilaca na započetim predmetima. Ukazala je na propuste u pripremanju optužnica. Niz mlađih tužilaca nisu bili u stanju da na adekvatan način procijene dokazni materijal i da na osnovu njeg zaključe da postoje krivična djela ili ne», kaže Edin Šarčević, direktor Fondacija Centar za javno pravo.

Analiza je ukazala na statističko ušminkavanje radnih rezultata, a kritika faktima naljutila je Tužilaštvo BiH čijem vrhu je tada bilo bitnije kako udovoljiti političkim mentorima, nego raditi kako treba.

Prema riječima portparola Tužilaštva BiH Borisa Grubešića, ona je «vjerovatno rezultat revanšizma i ličnih frustracija šefa Misije zbog toga što je pokušao vršiti upliv u određene predmete Tužilaštva BiH kod određenih tužilaca tražeći nesmetan pristup svim predmetima što je protivno svim zakonskim propisima u BiH».

Reakciju Tužilaštva u Misiji OSCE-a u BiH cijene emotivnom. Tvrde, analiza je dala preporuke kako poboljštati efikasnost Tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina. Šef Misije Jonathan Moore poručuje kako treba da bude više vladavine prava, više pravde, više konkretnih rezultata - ne samo po broju slučajeva: «Nije nikakav uspjeh samo da je završeno 100 slučajeva - uspjeh je kada je sve profesionalno i konkretno urađeno s dobrim sadržajem»."

---------
http://www.epravo.ba
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Okt 13, 2016 23:13:40

Salihovic je "zavrsena prica", u suprotnom neka raspuste SVE u drzavi... mozda ce bolje biti bez NJIH!
A Dodik izvodi "besne gliste"... cuj da "bude saslušan u nekoj od bezbjednosnih institucija na teritoriji RS"!


Dodiku novi poziv za saslušanje tek za deset dana; Salihović, nakon krivične prijave, najmanje dvije godine suspendovan

среда, 12. октобар 2016.
Slika

Miloradu Dodiku će novi poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog zbog održavanja referenduma o danu RS biti upućen za desetak dana, saopštili su mi izvori iz Tužilaštva BiH.

Dodik je trebao biti saslušan 03.10., ali se nije odazvao pozivu, a njegovi advokati su zatražili da on bude saslušan u nekoj od bezbjednosnih institucija na teritoriji RS. Tužilaštvo BiH je to odbilo.

“Tokom ove sedmice saslušavani su osumnjičeni za održavanje referenduma koji je zabranio Ustavni sud BiH. iduće sedmice biće saslušani poslanici Narodne skupštine RS, koji su bili u Komisiji za sprovođenje referenduma, ali kao svjedoci, jer njih štiti imunitet. Tek nakon tih saslušanja biće upućen drugi poziv Dodiku, što znači najranije krajem iduće sedmice ili iza 24. oktobra”, saopštili su moji izvori.

Na pitanje da li će Dodik biti saslušan i u nekim drugim predmetima, nisu odgovorili ništa konkretno.

“Tužilaštvo je ovih dana otpočelo rad na predmetima Boska i Balkan Investment Banka, koje je Goran Salihović držao zaključane u svojoj ladici, rekli su moji izvori.

Slika

Protiv Gorana Salihovića, Glavnog tužioca, Tužilaštvo BiH naredilo je istragu. Njega je ranije Disciplinska komisija VSTS suspendovala, a pokretanjem istrage prestaje postupak pred Didsciplinskom komisijom; Salihović je po automatizmu suspendovan do daljnjeg.

“Ta suspenzija trajaće najmanje dvije godine”, tvrde moji izvori.

Salihović se istražuje zbog opstruisanja predmeta u kojima je jedan od glavnih aktera Milorad Dodik.

slobodanvaskovic.blogspot.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:39:06, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Okt 13, 2016 23:22:56

Kako GAZDE kazu?
Valja CIRKUS odrzati, da ne propadne...?


Žurno: Cirkus u režiji Tužilaštva i Dodikovog ministra Lukača

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a, nije se odazvao na raniji poziv za saslušanje u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a u vezi s provođenjem neustavnog referenduma u tom entitetu. U ovom momentu je upitno da li je dobio ponovni poziv za saslušanje.


15:26 / 13.10.16
Slika

U protekla dva dana u medijima su se pojavile informacije da Dodikov pravni tim navodno od Tužilaštva traži posebne uvjete pod kojima bi predsjednik RS-a bio saslušan, kao i to da će se pojaviti u prostorijama Tužilaštva u Sarajevu ali da je zauzvrat tražena garancija da neće biti i pritvoren. Potom, u medijima se iznose i tvrdnje kako će Dodik helikopterom Vlade RS-a stići do Istočnog Sarajeva, a potom će u blindiranom vozilu biti dovezen u zgradu Tužilaštva BiH, jer navodno "MUP RS-a ima informaciju da je njegova sigurnost ugrožena, pa čak i da mu prijeti likvidacija snajperom".

Plasirana je i informacija o tome da su "advokati vodili pregovore sa Tužilaštvom", da je na posebnim uvjetima i Dodikovom transportu "insistirao ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač zbog sigurnosnih razloga" i tome slično. Građani BiH su dužni odazvati se pozivu Tužilaštva na saslušanje i u tom pogledu ne bi trebalo biti pregovora i posebnih zahtjeva, osim ako zakon ipak nije isti za sve. Druga opcija je da nikakvih pregovora nije ni bilo i da se plasiranjem ovakvih informacija u javnost od Dodika pravi žrtva. Međutim, od Tužilaštva se ne može dobiti pouzdana informacija o ovim navodima.

Osim toga Goran Bubić, advokat Milorada Dodika, rekao je za "Nezavisne novine" da njegov klijent nije dobio nikakav novi poziv za saslušanje u Tužilaštvu BiH. U državnom Tužilaštvu ponovo bez komentara. Na upit da razjasni situaciju, odnosno da da tačnu informaciju o tome da li je Dodiku upućen ponovni poziv na saslušanje, glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić odgovara da nema komentar. Na konstataciju da komentar nismo ni tražili nego informaciju Grubešić, nadobudan i drzak kakav inače jeste, odgovara da će najbolje biti da "pitamo Dodikovog advokata". Ako će Dodikov advokat u ovom slučaju izigravati i portparola Tužilaštva, onda se postavlja logično pitanje zašto građani ove zemlje plaćaju Borisa Grubešića i njemu slične, koji nisu shvatili da je njihov posao javnosti dati blagovremenu i tačnu informaciju, a ne na svaki upit odgovarati "nema komentara" što Grubešić inače čini (Vidjeti fotografiju. Na četiri upita, jedan odgovor: Bez komentara).

Blagovremenu informaciju i fotografiju mediji su od Grubešića dobijali uglavnom u svrhu promocije odlazećeg glavnog tužioca Gorana Salihovića i to s naznakom "žurno", premda nikome zapravo nije jasno šta je toliko "žurno" u obavijesti da se Salihović sastao s nekim ambasadorom ili kolegom i da su posvetili "više pažnje raznim pitanjima".

Žurno, odnosno hitno, je dati blagovremenu informaciju javnosti i tako spriječiti pravljenje cirkusa od državnog Tužilaštva. Ili pak potvrditi da sve ovo što Dodikov tim navodi jeste tačno, jer javnost ima pravo i to znati.

(Faktor.ba)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:41:34, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Okt 13, 2016 23:29:47

Sta reci?
Najbolje nista ne citati, ni za sta se interesovati, baciti sve "niz vodu", ionako je sve vec otislo u "vraziju mater"!


Suđenje sutkinji Azri Miletić: Solidni prihodi i uz visoke kredite

Na suđenju sutkinji Azri Miletić za korpuciju, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je lični dohodak optužene u 2013. i 2014. bio 84 odsto opterećen kreditima u ukupnom iznosu od blizu 400.000 konvertibilnih maraka (KM).


Klix.ba prije 2h 30 min
Slika
Azra Miletić (Foto: BIRN)

Dragana Vlaški, istražilac za pranje novca u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), predstavila je finansijski izvještaj urađen po naredbi Tužilaštva BiH za optuženu Miletić i njene najbliže srodnike.

Vlaški smatra da, zbog visokog iznosa kreditnog opterećenja plate, Miletić ne bi mogla otplatiti stan u Tuzli čija je vrijednost bila 90.000 KM, a za čiju je kupovinu napravljen predugovor.

Prema podacima koje je iznijela, Miletić je nakon isplate rata za četiri kredita od plate ostajalo 1.250 KM.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Vlaški je potvrdila da u procenat opterećenja plate nije računala druge prihode koje je ostvarivala Miletić. Optužena je konstatovala da joj je nakon plaćanja kredita ostajao solidan iznos mjesečnih prihoda od više od 3.000 KM.

“Kažete da nisam mogla ispuniti obaveze iz predugovora za stan. Ja ga nisam ni plaćala… Vi ste trebali utvrditi da li sam prala novac”, rekla je Miletić.

Na pitanje tužioca Džermina Pašića, Vlaški je kazala da nije utvrđeno da je bilo pranja novca, za šta je Miletić prvobitnom istragom bila osumnjičena, uz primanje dara i kršenje sudijske dužnosti.

Odbrana je nastojala dokazati da se u izvještaju nalaze “brojne neprovjerene činjenice”. Na pitanje braniteljke Edine Rešidović da li je za informacije o novčanim transakcijama sinova optužene provjeravala da li je riječ zaista o njenoj djeci ili o osobama koje se isto zovu, Vlaški je odgovorila da nije.

Po Odbrani, u izvještaju nije navedena činjenica da je Miletić vlasnica stana u Tuzli koji je naslijedila nakon smrti roditelja. Rešidović je za drugi stan, za koji je Vlaški navela da pripada optuženoj, kazala da je prodat 2006. godine. Svjedokinja je rekla da je informacije dobila od nadležnih institucija.

Na dodatna pitanja tužioca Pašića svjedokinja je odgovorila da podaci o novčanim transakcijama sinova Miletićeve, kao i dodatni prihodi koje je ostvarivala optužena, “vjerovatno” ne bi uticali na njeno mišljenje o sposobnosti za kupovinu stana.

Prema Tužilaštvu BiH, Miletić je namjeravala kupiti stan u Tuzli novcem dobijenim od optuženih u jednom krivičnom predmetu koji je vođen pred Sudom BiH.

Tužilaštvo je za svjedoka pozvalo i Emira Sokočevića, analitičara SIPA-e, koji je napravio analizu na osnovu telefonskih kontakata između optužene, S-1 i drugih svjedoka te optuženih Senada Šabića i Rame Brkića, koji su u bjekstvu.

Sokočević je na osnovu informacija iz baznih stanica mobilne telefonije utvrdio gdje su se u kojem trenutku nalazili korisnici određenih brojeva.

Tužilac Pašić je kazao da ovom analizom želi da dokaže da su optužena i S-1, kao i drugi, komunicirali i prije nego što su im telefoni prisluškivani.

Time takođe, kako je naveo, želi da potkrijepi iskaze budućih svjedoka. Prema njegovim riječima, jedan od segmenata analize potkrepljuje navode optužnice da je S-3 u Sarajevu predao “dar u iznosu navedenom” u optužnici S-1, a da je nakon toga uslijedio sastanak na kojem je bila i optužena u sarajevskom ugostiteljskom objektu “Cappuccino“.

Sokočevićevo svjedočenje nastavlja se 20. oktobra, javlja BIRN - Justice Report.

klix.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:42:06, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Okt 13, 2016 23:35:57

Korupcija je nazalost najrasirenija kriminalna aktivnost u svim segmentima drustva u BiH.
Od zdravstva, skolstva, zaposljavanja u drzavnom sektoru, politike i sve do pravosudja!
ZAR NE?
Ha, ha, ha, mogli bi REDOM... od stranice do stranice.


KORUPCIJA

Korupcija u bh zdravstvu ili kako smo sistematski uništeni podmazivanjem i čašćavanjem


Piše: Tatjana Čalić / Objavljeno: 13.10.2016. u 11:11h

Slika

Korupcija u bosanskohercegovačkom zdravstvu nije nikakva tajna. Prisutna je u svim segmentima - zapošljavanju, javnim nabavkama, uzimanju novca od pacijenata, odlasku u invalidsku penziju... Riječ je o sistemskoj korupciji, koju nažalost svi tolerišu, pa je broj prijava, a posebno broj pravosnažno osuđenih za korupciju zanemarljiv. Tako su od 2012. godine samo tri sudska procesa koja su pokrenuta protiv medicinskih radnika dobila epilog.

Doktorica Anica Ramić jedna je od rijetkih osoba u našoj zemlji koja je odlučila progovoriti o problemu korupcije u zdravstvu nakon što je na svom radom mjestu u Domu zdravlja u Trebinju otkrila niz koruptivnih radnji.

Nakon toga su njen bivši direktor, te bivši gradonačelnik Trebinja, sudije, tužioci i kolege uradili sve da je degradiraju i uklone s pozicije načelnice Centra za mentalno zdravlje.

Osnovala je Udruženje „Stop mobbing“, i podnijela krivičnu prijavu CJB zbog nestanka ili otuđenja kompleta šest stomatoloških ordinacija i dvije zubne tehnike u vrijednosti od oko 450.000 maraka.

Potom je smijenjen direktor Doma zdravlja Dragan Kovač, ali i nakon četiri godine ovaj predmet je još uvijek na sudu.

Slika

Anica Ramić

“Ovo djelo je svrstano u organizovani kriminal i pokrenuta je zvanična istraga od strane nadležnih organa. CJB je istražio naše navode i svoj izvještaj dostavio tužilaštvu u Trebinju na nadležno rješavanje. Na žalost, odgovorne osobe nisu procesuirane jer, po izjavi tužioca u Trebinju, nema elemenata da je bilo koje lice počinilo krivično djelo. U ovom slučaju je evidentna sprega vlasti i tužilaštva što smo mi i javno objavili. Udruženje priprema novu prijavu glavnom tužiocu RS sa svim dokazima i nalazom sudskog vještaka koji smo dobili nakon našeg insistiranja”
, rekla nam je Ramić i dodala da su građani ti koji treba da shvate da za svoje dobro i dobro budućih generacija treba da bez straha, prijave koruptivne aktivnosti i urade sve da bi spriječili korupciju.

U BiH se najčešće priča o “maloj” korupciji

I tako se, kako to obično biva kod nas, krupne afere brzo zataškaju, a korupcija u zdravstvu se počne svoditi na davanje novca doktorima ili medicinskoj sestri i to za uslugu koju zaposleni plaćaju kroz zdravstveno osiguranje.

Prema svim do sada rađenim istraživanjima građani se upravo na ovaj oblik korupcije najčešće žale, pa tako često plaćaju operacije, a nerijetko moraju da “podmažu” i kako bi na vrijeme bili podvrgnuti nekim pregledima. Iznos od 300 KM, koliko građani označavaju kao najnižu „tarifu” datu ljekaru već dugo se u BiH naziva „malom” korupcijom.

Ni na porođaj se odavno ne ide bez para. Trend “čašćavanja” ginekologa i babica toliko se ukorjenio da ga više niko i ne doživljava kao mito.

I Dubravka Vujnović Božić iz Udruženja DRIP -Djeca, roditelji i porodilje – kaže da se o ,,čašćavanju“ medicinskih radnika često može čuti, ali da o tome niko ne želi javno pričati.

„Po pitanju konkretno porodilja, davanje novca je postala toliko „normalna“ stvar da se to zove „čašćavanje“, a ne korupcija i mito. To je zaista nešto sa čim se teško uhvatiti u koštac jer se duboko ukorijenilo u svijest ljudi. O tome se više treba pričati u javnosti, treba edukovati građane jer smo u velikoj mjeri i mi kao korisnici zdravstvenih usluga doprinjeli ovakvoj situaciji. Lično ne vjerujem da u Kliničkom centru RS postoji i jedan ljekar koji bi pustio ženu porodilju da se pati ili da dođe do nekih komplikacija zato što neko nije dao pare. Odbijam u to da vjerujem“, rekla je Vujnović Božić.

Najopasniju korupciju građani ne vide

Ivana Korajlić iz Transparency International BiH kaže da je zdravstvo i dovedeno u ovakvu situaciju – da se kod ljekara ide sa pretpostavkom da se zdravstvenom radniku moraju dati novac ili poklon, čak i kada se to ne traži - zbog one najopasnije korupcije, koja je prisutna na najvišem nivou, koju gradjana ne mogu sami vidjeti. Riječ je kaže o zloupotrebi javnih sredstava, nezakonitim i sumnjivim javnim nabavkama u zdravstvu, i svakako politizacija zdravstva koja dovodi do postavljanja neadekvatnih kadrova, koji neodgovorno rukovode ustanovama i sredstvima koja bi trebala biti uložena za što bolju njegu pacijenata.

Da je korupcija itekako prisutna i to na višim nivoima, odnosno u ministarstvima i na mjestima odlučivanja, smatra i Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS. S druge strane uvjeren je da korupcija među medicinskim radnicima nije prisutna u tolikoj mjeri koliko se o tome priča o čemu svjedoči i broj procesuiranih slučajeva.

„Korupcije svugdje ima pa tako i u zdravstvu. Ipak da li neko razmišlja o tome kako je čovjeku koji godinama savjesno radi svoj posao, kada ujutro osvane u novinama kao neko ko je ukaljao liječničku profesiju. Jer bilo je prijava protiv doktora, čak i jedan znatniji broj, ali ako dosciplinska komisija ili sud kažu da nema osnova za proces ili ako se tokom procesa dokaže da dotični nije kriv, onda on nije kriv. Korupcija je u višim strukturama u ministarstvima, na pozicijama na kojima se odlučuje i tim se istražni organi trebaju baviti, a ne pričama rekla- kazala. I na kraju krajeva mi smo i sami za to da se stane u kraj svakom obliku korupcije, jer želimo čiste redove i samo one ljekare koji časno obavljaju svoju dužnost“, naglasio je Femić.

Slika

Miodrag Femić

Iako se oblast zdravstva, prema indeksu percepcije korupcije, nalazi u vrhu u Bosni i Hercegovini, rijetki su slučajevi da je neko za ova djela krivično odgovarao.

Koordinator mreže ICVA-e Milan Mirić smatra da situacija neće biti bolja sve dok ne bude postojale jasne procedure i dok ne budu osigurana puna transparentnost rada zdravstvenih radnika i institucija.

“Trenutno u BiH ne postoji jasna procedura ako se želi prijaviti korupcija. Postoje knjige, sandučići, telefoni, ali nema obrasca koji se može popuniti i na osnovu koga ćete nakon 10 dana dobiti povratnu informacija, odnosno šta je poduzeto na osnovu prijave. Ljudi koji bi i želili prijaviti korupciju, zbog haotičnog stanja i nepostojanja jasne procedure odustaju prije nego što i pokušaju jer smatraju da je svaki pokušaj prijave unaprijed osuđen na propast jer nikada ni ne stigne na pravu adresu”, ističe Mirić.

Procesi koji su dobili sudski epilog

Da se rijetko prijavljuju koruptivne radnje možda najbolje ilustruje podatak da su od 2012. godine do danas samo tri doktora u našoj zemlji pravosnažno osuđena za korupciju.

Ginekolog Zoran Petrović jedan je od njih. Optužnica protiv Petrovića je podignuta u aprilu mjesecu 2012. godine zbog osnovane sumnje da je u više navrata zahtijevao dar u novcu na ime ljekarske brige prema pacijentici E.Č. u vezi s njenim porođajem i postporađajnim oporavkom. Iste godine u septembru, nakon što je priznao krivicu, pravosnažno je osuđen na tri mjeseca zatvora. Međutim, nikada nije otišao u zatvor. Dan nakon presude doktor Petrović je Sudu podnio molbu da zatvorsku kaznu zamijeni novčanom. Doktor je platio 4.500 eura u zamjenu za tromjesečni boravak u zatvoru. I to je bila njegova jedina kazna.

Almir Mirojević, zaposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, osuđen je prvostepenom presudom na tri godine zatvora zbog korupcije u zapošljavanju. Sudski proces, a potom i presuda uslijedili su nakon što je H.I. prijavila i svjedočila da je Mirojeviću dala novac kako bi zaposlio njenog sina.

Inače svjedokinja, kojoj je Tužilaštvo dalo imunitet dobila je priliku govoriti o davanju mita za zapošljavanje koje je, kako je ustvrdila, postalo pravilo u ovoj ustanovi. Ona sama se zaposlila u Kliničkom centru 2003. godine kada je, kako je rekla tokom svjedočenja pod punom krivičnom odgovornošću, dala 1.000 maraka kako bi dobila posao čistačice.

Ona je također izjavila i kako je za ugovor na neodređeno 2006. godine dala 5.000 maraka tadašnjem direktoru Centra.

Bivši direktor banjalučkog Kliničkog centra Duško Račić treći je doktor koji je osuđen za primanje mita i falsifikovanja isprava.

Slika

Duško Račić

Priznanjem da je primao mito i falsifikovao službene isprave pri dodjeli invalidskih penzija Račić se izborio za šest mjeseci zatvora i 5.000 maraka novčane kazne. Prema važećem zakonu, kazne do šest mjeseci zatvora mogu se kupiti, pa će Račić ako plati 18.000 maraka izbjeći robiju.

6yka.com
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:43:16, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Pet Okt 14, 2016 10:35:17

Anonimni fond sa Malte kupio Vladin udio u „Bosnalijeku“
Pise: CIN

Dionice Vlade FBiH su prodate za 23,4 miliona KM.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

KBC „Euro Credit Capital“ LLC, anonimni finansijski fond sa Malte je novi vlasnik 19,25 posto udjela u „Bosnalijeku“, tvornici lijekova iz Sarajeva.

Fond koji je osnovan prošle godine dao je na vanrednoj aukciji u četvrtak na Sarajevskoj berzi najbolju ponudu za paket dionica koje su vlasništvo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. KBC „Euro Credit Capital“ LLC je kupio 1.507.724 Vladinih dionica za nešto manje od 23,4 miliona KM.

Na čelu Uprave KBC „Euro Credit Capital“ LLC nalazi se Lal M. Kalani, navodno jedan od investitora na tržištu Bliskog Istoka i Indije. On je osnivač grupacije kompanija KBC sa sjedištem u Dubaiju, navedeno je u njegovoj biografiji na službenoj stranici KBC „Euro Credit Capitala“.

Kontrolu u sarajevskoj tvornici lijekova od sredine 2013. godine drži „Haden“, offshore fond iz Luksemburga koji je za 32 miliona KM kupio 29,94 posto udjela u „Bosnalijeku“.

„Haden“ zastupa interese ruskih trgovaca lijekovima, okupljenih oko farmaceutske kompanije „Imperia Pharma“ iz Sankt Peterburga, o čemu je pisao Centar za istraživačko novinarstvo proteklih mjeseci. Međutim, stvarnog vlasnika „Hadena“ je nemoguće utvrditi jer njegove dionice ne glase na konkretnu osobu ili kompaniju, već na donosioca.

CIN

---------------
http://www.epravo.ba - http://www.bih-pravo.org
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Okt 14, 2016 23:38:31

Svakodnevno izbija sav JAD I CEMER ovog drustva!
Bez izuzetka!


Biografija ubice: Policija 18 puta prijavljivala Sefića za krivična djela – pravosuđe ništa nije poduzimalo - Dakle, da saberemo, da je pravosuđe reagiralo na vrijeme, i Sanjinu Sefiću izricalo samo minimalnu kaznu zatvora, on bi u zatvoru proveo 16 godina - Protiv Sanjina Sefića, vozača koji je u Sarajevu usmrtio dvije studentice, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo podnijeli su nadležnom Tužilaštvu 18 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, saznaje Žurnal. Pravosudne institucije samo su jednom reagirale, te su Sefiću izrekle uvjetnu osudu...

Po "dobrom, starom" BH obicaju...

Bitka za policijskog komesara: Slučaj Sefić iskorišten za frakcijski sukob unutar SDA - "Slučaj Sefić“, tvrde izvori Žurnala, na površinu je izbacio frakcijske sukobe unutar SDA. Bitka za poziciju komesara je započela - ... Ubicu Sanjina Sefića dokumentirali su, što krivično što prekršajno, više od 60 puta. Unatoč prijavama, Sefić nije odležao nijedan dan u zatvoru, a vlast ništa nije poduzela da maloljetnog delikventa Sefića skloni sa ulice. No, zato vlast sada podizima sve. "Slučaj Sefić“, tvrde izvori Žurnala, na površinu je izbacio frakcijske sukobe unutar SDA. Bitka za poziciju komesara je započela. Vahid Ćosić godinama je povezivan sa porodicom Čampara –odnosno sa grupacijom u SDA okupljenom oko Denisa Zvizdića. Zvizdićeva prva rodica, Rabija Čampara (majka federalnog ministra policije Aljoše Čampare) čak je bilaangažovana i kao savjetnica komesara Ćosića. Sa druge strane, Elmedin Konaković pripada tzv „Aktivu SDA“, neformalnoj stranačkoj grupi koja je proizašla iz nezadovoljstva radom Kantonalnog odbora SDA kojim je tada rukovodio Denis Zvizdić. Članovi ovog Aktiva (Nedžad Ajnandžić, Senaid Memić, Kemal Ademović i dr) nikad nisu „zakopali ratne sjekire“. Upravo ove dvije frakcije, tvrde izvori Žurnala iz vrha SDA i MUP-a KS, vode glavnu bitku za poziciju policijskog komesara. A Vahid Ćosić bi mogao biti žrtva ovog sukoba...
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Okt 14, 2016 23:53:13

Rekoh li ja ZBOGOM Salihovicu...
A da je kakve srece i pravNe drzave, MNOGIMA bi videli ledja!
Nazalost, BH gradjani NISU TE SRECE !
A KO JE KRIV?


Svjetski ekspert za oblast korupcije za "Avaz"

Drago Kos: Ako su snimci tačni, Goran Salihović mora najstrožije odgovarati!


Objavljeno: 14. 10. 2016 - 17:26
Slika

Stvari koje se Goranu Salihoviću, suspendiranom glavnom tužiocu BiH, stavljaju na teret najozbiljnije dovode u pitanje njegov rad na ovoj veoma važnoj funkciji, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ Drago Kos, svjetski ekspert za oblast korupcije i aktuelni čelnik Radne grupe protiv podmićivanja u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Kos je za naš list prokomentirao ovaj slučaj, koji predstavlja veliki izazov za bh. pravosuđu i njegovu reformu.

Vraćanje povjerenja

Također, dugogodišnji predsjednik Grupe zemalja Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) iznio je svoju ekspertizu o borbi protiv korupcije u bh. pravosuđu.

- Kada je riječ o onome što se Salihoviću stavlja na teret, s obzirom na to da se optužbe odnose na veliki broj sasvim različitih slučajeva, jasno je da, kako njega tako i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, čeka naporan rad na raščišćavanju, odnosno dokazivanju tih optužbi. Ali, druge nema. Bh. pravosuđe i javnost moraju znati šta je od svih tih optužbi istina - ne samo zbog daljnje sudbine Salihovića nego i zbog činjenice što javnost mora znati šta se uistinu događa u pravosuđu - rekao je Kos ekskluzivno za "Avaz".

Kakav će test ovo značiti za bh. pravosuđe?

- Vidjet će se je li to pravosuđe sposobno da se uhvati ukoštac i s optužbama o korupciji svojih najviših predstavnika. Ako barem dio optužbi bude dokazan, onda slijedi još mukotrpniji posao, apsolutno hitno čišćenje cijelog sistema i vraćanje izgubljenog povjerenja u pravosuđe.

Mediji su objavili transkript razgovora koji govore o navodnoj zaštiti predsjednika RS Milorada Dodika od procesuiranja. Kako na to gledate?

- Da, u javnosti su objavljeni snimci zbog čega je on, između ostalog, suspendiran. Ako su snimci istiniti, postoje dvije mogućnosti, a to su da je Salihović stvarno donio neke odluke pod utjecajem svog prijatelja novinara ili mu je samo pričao o odlukama koje su već ranije donesene. U oba slučaja to je ponašanje krajnje neprimjereno za glavnog tužioca i za to mora odgovarati, najstrožije što je moguće!

Mislite li da je ovo vrh ledenog brijega kada je riječ o korupciji u pravosuđu u BiH?

- Funkcija glavnog tužioca jedna je od dvije najviše funkcija u pravosuđu. Znači, stvarno pričamo o vrhu! Ali, mislim da je još ozbiljnije od toga pitanje kakav je ledeni brijeg ispod tog vrha. Od toga, naime, zavisi s kakvim se sistemom sreću ljudi koji kod tužilaštva i sudova traže pravdu, a, barem sudeći prema ovom slučaju, dobivaju nešto drugo.

Procjene i preporuke

BiH treba usvojiti evaluacijski izvještaj GRECO-a, gdje se govori o korupciji među sudijama i tužiocima. Šta one u najjednostavnijem smislu znače?

- Bojim se da će zbog ovog slučaja evaluacija, procjene i preporuke za BiH biti dosta radikalnije nego što bi bile inače. Ali, možda pravosuđu takav šok i treba. Tako, jednostavno, ne ide dalje.

Država nije igračka!

Kako gledate na procesuiranje Dodika zbog referenduma u RS?

- Ako se neko tako eklatantno oglušuje na odluke Ustavnog suda, bilo bi krajnje neobično da se protiv njega ne provede postupak, pogotovo što nisu u pitanju samo čast i ugled Ustavnog suda BiH nego čak i temelji države. Postupak i njegov kraj moraju dati do znanja i najtvrđoj glavi u BiH da država nije igračka kojom bi se mogli igrati iz bilo kojih razloga.

Autor: Amil DUČIĆ
avaz.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:44:24, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron