SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Okt 11, 2016 23:01:15

Aah... "sposobnih" li tuzilaca!
Hoce li konacno IKO od njih ODGOVARATI???


"Alkalaj nakon drugostepene oslobadjajuce presude"

Slika
"Dnevni avaz", 11.10.2016.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:30:40, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Sri Okt 12, 2016 20:32:08

Politikom do profita

Direktan link: https://www.cin.ba/politikom-do-profita/

U CIN-ovoj bazi „Imovina političara“ nalaze se podaci o imovini, prihodima i karijeri skoro 200 političara iz BiH.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Građani Bosne i Hercegovine (BiH) su na Lokalnim izborima 2016. za prve ljude općina i gradova izabrali funkcionere koji su se bogatili tokom dugogodišnjeg rada u politici. Oni, njihovi supružnici i djeca posjeduju: firme, kuće, stanove, vikendice, zemljišta, poslovne prostore, automobile, dionice, ušteđevinu te umjetnine. Neki od njih su osuđivani za ratne zločine, neki za ometanje pravosuđa, nesavjestan rad ili zloupotrebu položaja.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je objedinio ove podatke u bazi „Imovina političara“ u kojoj se, pored drugih političara, nalaze i profili 22 načelnika i gradonačelnika koji su, prema preliminarnim rezultatima, izabrani na proteklim lokalnim izborima.

Prema prikupljenim podacima, njihova ukupna imovina vrijedi više od 11,3 miliona KM, ali za značajan dio njihove imovine nisu dostupni podaci o vrijednosti.

Novinari CIN-a su prikupili i pregledali imovinske kartone izabranih načelnika i gradonačelnika, izvode iz registara privrednih društava, vrijednosne papire te podatke o njihovim primanjima i obavezama, objavivši te podatke u navedenoj bazi o imovini skoro 200 bh. političara. Baza je besplatno dostupna javnosti.
Ibro Berilo Ibro Berilo je za osam godina provedenih kao načelnik Općine Trnovo uvećao svoju imovinu. (Foto: CIN)
Prosvjetari u politici

Ibro Berilo je na čelu Trnova, općine koja je po površini najveća u Kantonu Sarajevo (KS), ali sa samo 2.566 registrovanih birača. Kao član tri različite političke stranke Berilo je tri mandata bio načelnik ove općine i birači su mu ponovo dali povjerenje.

„Ja sam ti bio jedini načelnik u svim političkim partijama. Bio sam načelnik u SDA, bio načelnik u SBiH, bio u SDP-u i ponovo u SDA“, kazao je Berilo novinarima CIN-a.

Prije političke karijere Berilo je radio kao nastavnik biologije i hemije, a zatim kao direktor Osnovne škole „Zaim Kolar“ u Trnovu. Za načelnika je prvi put izabran 2002. godine. Dvije godine kasnije vratio se na direktorsku poziciju u školu i 2006. godine postao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

U tadašnjem imovinskom kartonu je naveo da je vlasnik 45 duluma zemljišta, porodične kuće u izgradnji i 20.000 KM ušteđevine. Berilo i njegova supruga Saima su još prijavili vlasništvo farme pilića, 400 ovaca i 30 košnica pčela.

Poslije osam godina provedenih na čelu Trnova Berilovo imovinsko stanje je znatno popravljeno. On danas ima tri kuće – jednu u Trnovu i dvije u sarajevskim naseljima Hrasnica i Bojnik za koje je u razgovoru sa novinarima CIN-a rekao da vrijede preko pola miliona KM. U Trnovu je vlasnik i suvlasnik oko stotinu duluma zemljišta od kojeg je dio naslijedio, a dio kupio. Također, njegova supruga Saima vodi farmu ovaca i koza u blizini sela Ostojići na Bjelašnici. 12 duluma zemljišta na kojem se nalazi farma ona je kupila 2013. godine za 10.000 KM. Berilo je novinarima CIN-a rekao da on i supruga prodajom kurbana ostvaruju dodatnu zaradu.

„Ima negdje oko 160 kurbana. To je negdje 50-60 hiljada“, izračunao je Berilo.

I gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je karijeru započeo u prosvjeti. On je prije ulaska u politiku 11 godina radio kao profesor u srednjoškolskom centru u Kalesiji, a zatim četiri godine u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini. Politikom se počeo baviti 2001. godine kada je bio ministar za izbjeglice i raseljena lica, a zatim i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS). Mićić je član Srpske demokratske stranke (SDS).

Za načelnika Općine Bijeljina je prvi put izabran 2005. godine. Kada je Bijeljina dobila status grada 2012. godine, on postaje gradonačelnik. U imovinskom kartonu iz 2005. godine prijavio je da ima dvije kuće i restoran te da je suvlasnik još jedne kuće. Svoje nekretnine Mićić je tada procijenio na 670.000 KM. U narednim godinama je stekao još dva stana u Srbiji. U razgovoru sa novinarima CIN-a Mićić je rekao da je stan u Novom Sadu kupio ušteđevinom, a stan u Beogradu novcem koji je dobio prodajom roditeljskog stana u Kopenhagenu u Danskoj.

“Četrdeset godina roditelji moji radili u Danskoj. Obadvoje zaradili penziju i sve što su imali uložili ovdje”, kaže Mićić.

U posljednjem imovinskom kartonu Mićić je svoju imovinu procijenio na više od 1,2 miliona KM.
Igor Radojičić Novoizabrani gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić prije ulaska u politiku nije posjedovao imovinu. (Foto: CIN)

Novi gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je prije politike također radio u obrazovanju. Poslije toga je bio dugogodišnji poslanik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske kao član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Radojičić je imovinu stekao tokom mandata u Narodnoj skupštini RS-a o čemu je CIN ranije pisao.

Istraživanje je pokazalo da Radojičić nije imao imovine prije nego što je izabran 2002. godine za poslanika. Njegova supruga Sanja je imala samo stanarsko pravo nad stanom u Banjoj Luci. U narednih 12 godina njihova imovina je uvećana za 215.000 KM. U imovinskom kartonu iz 2014. godine napisali su da u Banjoj Luci imaju stan i garaže, zemljište, automobil Citroen C5 i 100.000 KM ušteđevine.

I imovina načelnika Općine Čapljina Smiljana Vidića i Općine Novi Travnik Refika Lende je također uvećana u odnosu na njihov prvi mandat.

Vidić je po dolasku na ovu funkciju 2008. godine u imovinskom kartonu naveo da ima dva stana, auto i umjetnine, procijenivši to na 470.000 KM. Prema zemljišnoknjižnim izvacima, supružnici Vidić danas imaju: dva stana, kuću, poslovni prostor i garažu.

Vidić je do 2008. godine radio prvo kao specijalizant, a zatim kao specijalista interne medicine u bolnici u Mostaru. Istovremeno sa obavljanjem načelničke funkcije Vidić radi i u svojoj privatnoj ordinaciji.

Refik Lendo je tokom osam godina vođenja Općine Novi Travnik uvećao svoju imovinu. Prvi put kada je izabran za načelnika 2008. godine, Lendo je prijavio da ima: stan, kuću, garažu, zemljište i poslovni prostor, procijenivši vrijednost imovine na 390.000 KM. U imovinskom kartonu iz 2012. godine vrijednost Lendine imovine je porasla za 150 hiljada KM. Podaci koje su novinari CIN-a prikupili istražujući imovinu supružnika Lendo pokazuju da oni danas imaju još jedan stan, kuću, garažu, kao i 48 hiljada maraka ušteđevine.
Osuđeni načelnici

Biografski podaci o imovini Emira Bubala i Senaida Memića, načelnicima općina Konjic i Ilidža, te članovima njihovih porodica se, također, nalaze u CIN-ovoj bazi. Memić i Bubalo su osuđeni za ometanje rada pravosuđa, odnosno prevaru u službi.

Prije nego što je prvi put izabran za načelnika Općine Ilidža, Memić je osuđen na tri mjeseca zatvora zbog ometanja rada pravosuđa. Memića je Sud BiH osudio 2006. godine za verbalni napad na sudiju Nenada Šeledu tokom izricanja presude Memićevom sinu zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materijala.

“Imaš li dokaze, majmune jedan (…)? Ti si sudija, vidi te kakav si! Jesi li slušao, jesi li gledao? Neće meni četnik suditi!”, vikao je, između ostalog, Memić na sudiju.

Međutim, Memić nije otišao u zatvor. Njega je dvije godine kasnije Haris Silajdžić, tadašnji član Predsjedništva BiH, pomilovao tako što mu je zatvorsku kaznu zamijenio uvjetnom kaznom u trajanju od dvije godine.

„Ja sam častan čovjek, nisam kriminalac. Ja samo branim državu i svoju porodicu. To što sam ja radio, stojim iza toga i ni sekunde se nisam pokajao“, kazao je Memić ranije za CIN.
Emir Bubalo Dugogodišnji načelnik Općine Konjic Emir Bubalo je osuđen na šest mjeseci uvjetne kazne zbog prevare u službi. (Foto: Općina Konjic)

Emir Bubalo je osuđen 2009. godine jer je naplaćivao troškove dolaska na sjednice Parlamenta Federacije BiH, navodeći pritom da dolazi vlastitim vozilom, iako ga je dovozio službeni vozač Općine Konjic u kojoj je bio načelnik. Izrečena mu je uvjetna kazna zatvora od šest mjeseci.

Ovo nije jedini slučaj u kojem je Bubalu suđeno. Dvije godine kasnije Općinski sud u Konjicu osudio ga je na četrnaest mjeseci uvjetne kazne zbog zloupotrebe položaja. Osuđen je jer je kao načelnik Općine Konjic raspisao tender za dodjelu koncesije za izgradnju spratnog parkinga u Konjicu, iako je znao da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona nije donijela odluku o dodjeli koncesije. Kantonalni sud u Mostaru je 2012. godine oslobodio Bubala.

Za zloupotrebu položaja optužen je dugogodišnji načelnik Doboja Obren Petrović. On je tokom 2002. i 2003. godine prekršio odluku Vlade RS-a da pomogne najugroženijim domaćinstvima da izmire račune za struju. Umjesto toga, 123.431 KM pomoći od preduzeća „Elektrodoboj“ dodijelio je: lokalnim sportskim klubovima, radioteleviziji, stranačkim općinskim odborima i privatnim firmama. U prvostepenom suđenju pred Osnovnim sudom u Doboju oslobođen je krivice. Trenutno je u toku žalbeni postupak pred Okružnim sudom u Doboju.

Fuadu Kasumoviću, novoizabranom gradonačelniku Zenice, ranije je suđeno kao direktoru Carinske uprave FBiH zbog potpisivanja naloga za transfer 69.000 KM carinarnici u Tuzli za materijalne troškove i zakup prostorija. Međutim, ovim novcem je kupljen stan službeniku Uprave. Nakon petogodišnjeg sudskog procesa Kasumović je oslobođen.

Milovan Cicko Bjelica, načelnik Općine Sokolac, osim optužbi za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi osumnjičen je i za pomaganje Radovanu Karadžiću, odbjeglom haškom optuženiku. Ured visokog predstavnika je zabranio Bjelici kandidovanje na izborima. Zabrana je važila do 2011. godine.

Politikom se dugo nije mogao baviti ni Fikret Abdić, novoizabrani načelnik Općine Velika Kladuša. On je u Hrvatskoj 2005. osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina koje je počinio na području Bosanske Krajine. Dvije trećine kazne Abdić je odslužio u hrvatskim zatvorima i 2012. godine se vratio u BiH.

Laburistička stranka BiH kandidovala ga je za načelnika Velike Kladuše. Osvojio je skoro dvostruko više glasova od svog protivkandidata Admila Mulalića.
Nermin OgreševićNačelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević je prošle godine platio 6.000 KM budžetskog novca organizatoru manifestacije na kojoj mu je dodijeljena nagrada Najbolji načelnik regiona. (Foto: CIN)
Kupovanje nagrada i sukob interesa

Četiri novoizabrana načelnika su nosioci priznanja Najbolji načelnik regiona, Najgradonačelnik decenije i Načelnik godine. Priznanja su dobili Nermin Ogrešević, Mićo Mićić, Zlatko Hujić i Đemal Memagić na manifestacijama za izbor najboljih menadžera.

Prema CIN-ovom istraživanju, oni su prošle godine iz općinskih budžeta platili 27.595 KM organizatoru ovih manifestacija i tako se našli u potencijalnom sukobu interesa.

Hujić, načelnik Bosanskog Petrovca, je novcem općinskog budžeta kupio časopise i knjigu od organizatora manifestacije koja mu je kasnije dodijelila nagradu za najboljeg načelnika regiona.

„Ja sam odlučujem o tome. Ja sam izbor naroda i kad nešto platim, ja iza toga stojim”, rekao je Hujić novinarima CIN-a.

U potencijalnom sukobu interesa našao se i načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić, kandidat SNSD-a. Prvi put je izabran 2012. godine, a izabran je i na Lokalnim izborima 2016. godine. Ćosić je sa firmom „Marvel“ potpisao ugovore vrijedne 456.000 KM za dogradnju lokalnog doma zdravlja, a vlasnik ove firme je bio njegov stranački kolega Savo Lalović.

Tokom utvrđivanja sukoba interesa Lalović je vlasništvo nad preduzećem prenio na kćerku i tako izbjegao sukob interesa.

Izvor: CIN

----------
http://www.epravo.ba - http://www.bih-pravo.org
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Okt 12, 2016 20:44:54

nevenkagaragic je napisao:Pa dokle vise? KO stiti visestruke povratnike ogrezle u kriminalu? Zna se...

Smrt u Sarajevu: Vlast analizira, zločini ostaju bez kazne - Editu i Selmu ništa ne može vratiti, ali možemo natjerati vlasti da napokon pozatvara počinioce - odranije poznate organima gonjenja. Dva mlada života su ugašena, a za dvije porodice se svijet srušio. Edita i Selma su svojim životom platile visoku cijenu nefunkcioniranja pravne države u kojoj pojedini počinioci nikad ne budu pronađeni, u kojoj korumpirano pravosuđe zločince pušta da prođu nekažnjeno, u kojoj se zbog nedostatka zatvorskih kapaciteta presuđeni kriminalci nalaze na slobodi. Ove dvije studentice su platile visoku cijenu nesposobnosti odgovornih institucija i političara, ali i našeg neragiranja i nijemog posmatranja svega navedenog...

Slika

Kolege, prijatelji i studenti odali počast stradalim djevojkama - Kolege, prijatelji, studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu sa ružama u rukama prošetali su od zgrade fakulteta do mjesta pogibije studentica Edite M. iz Bosanske Krupe i Selme A. iz Bugojna, javlja Anadolu Agency (AA)... Konaković: Vlada KS-a nezadovoljna radom policije na terenu... Održana vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu...

"Gnusan cin" - KOJI po redu? Nekaznjen naravno...

Vedran Mulabdić: Sinoćnja nesreća je gnusan čin, policija radi sve kako bi pronašla voza

O da, da! Samo napred "Nasa stranka"!

Dennis Gratz: Smjena komesara policije ili ostavka premijera KS - “Statistika pokazuje da preko 80% krivičnih djela u KS počini stotinjak lica koja su već deceniju i duže poznata policiji. Oni su višestruki povratnici u kriminal, i svejedno slobodno haraju našim ulicama. Problem je u političkoj kulturi koja decenijama ne čini ništa po ovom pitanju. To upravo ima za posljedicu da jedna tako tolerisana i neadekvatno kažnjena manjina, koja uslovne kazne ili sudske nagodbe shvata kao dozvolu, pa čak i ohrabrenje za nastavak bavljenja kriminalom, nastavlja nesmetano maltretirati građanke i građane Sarajeva”, kazao je Dennis Gratz, predsjednik Glavnog odbora Naše stranke. Naša stranka zahtijeva od premijera Vlade Kantona Sarajevo da pokrene proceduru za smjenu komesara policije, nakon još jednog stravičnog dvostrukog ubistva automobilom koje se sinoć dogodilo kod Zemaljskog muzeja. Ukoliko oni koji su direktno odgovorni za sigurnost u Sarajevu ne budu smijenjeni, Naša stranka će pokrenuti proceduru za smjenu Vlade Kantona Sarajevo zajedno s premijerom Konakovićem zbog neodgovornog odnosa, inertnosti i manjka strategije u borbi protiv rastućeg stepena kriminaliteta. “Počinioci krivičnih djela prolaze nekažnjeno, a vlast ne preduzima nikakve preventivne mjere. Premijer Konaković po ko zna koji put u protekle dvije godine ponavlja kako će se pozabaviti ovim problemom, dok stanje na ulicama dokazuje sasvim suprotno.”..

Odavno je to trebalo...
Ne samo u Sarajevu ...
U vasim redovima je Vahid Cosic...
Aaah, sad se setih i onog Irfana Nefica, vaseg portparola (jos uvek!), pa i ON JE POBEGAO!
Da ponovim clanak sa druge teme:


nevenkagaragic je napisao:"Krasnog" li MUP-ovca...POBEGAO sa mesta nesrece!
Bas me zanima da li bi sudija uzeo u obzir SAMO olaksavajuce ili SAMO otezavajuce okolnosti da se radi o "obicnom” gradjaninu?
Nefic svakako nije "obican"...
Zar bas njegov polozaj (radno mesto) ne zahteva RIGOROZNU kaznu za bezanje sa mesta nesrece koju je prouzrokovao ?
Ah, da ovo je BiH gde "kadija tuzi i kadija sudi"...


Portparol MUP-a KS Irfan Nefić pobjegao sa mjesta nesreće i kažnjen zatvorom

objavljeno: 06. 10. 2011
Slika

Općinski sud u Visokom izrekao je presudu od tri mjeseca zatvora portparolu MUP-a KS Irfanu Nefiću zbog izazivanja saobraćajne nesreće u Brezi koju nije prijavio, a u kojoj je teško povrijeđen motociklista Amar Muratović.

Nefić nije bio u sudnici, tako da je presudu saslušao njegov advokat. Oštećeni Amar i njegov otac Bilal Muratović, nezadovoljni kaznom, najavili su daljnje traženje svojih prava.

“Imajući u vidu sve okolnosti i doprinos oštećenoga, ali koji nije u direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi s ovom saobraćajnom nesrećom, sud se odlučio za ublaženu krivičnopravnu sankciju, znači mjeru upozorenja.

To znači da se optuženome utvrđuje kazna zatvora od tri mjeseca, određuje vrijeme provjeravanja u trajanju od godinu.

Ako u tom periodu ne počini novo krivično djelo, ta kazna zatvora neće biti izvršena, a nakon godinu od provjeravanja kazna će biti izbrisana iz evidencije”, istakao je sudija Edib Kučuković, piše Dnevni avaz.

Oštećeni Amar i otac Bilal bili su vidno razočarani donesenom presudom.

“Nismo zadovoljni i žalit ćemo se na presudu. Pokrenut ćemo i parnični postupak s obzirom na to da se Irfan Nefić ponio krajnje neljudski. Smatramo da je sudija uzeo u obzir samo olakšavajuće okolnosti. Otežavajuća okolnost je što je Nefić pobjegao s lica mjesta. Dalje ćemo tražiti svoja prava”, prokomentarisali su presudu Muratovići. (vb)

tuzlalive


Trazite sad... POZNAT VAM JE!

Slika

NAJVEĆA POTRAGA U ISTORIJI BiH: Za Sanjinom Sefićem tragaju sve policijske agencije - Nefić je dodao da su o svemu obaviješteni Granična policija Bosne i Hercegovine, MUP RS, kantonalni MUP-ovi te policija Brčko Distrikta. U toku je potraga za Sanjinom Sefićem, koji je od ranije poznat policiji. Njegova fotografija već kruži društvenim mrežama, a automobil je pronađen jutros na području općine Novo Sarajevo...

Cuj ti Nefic Irfana...
NEFICU, NEFICU, sta to pricas???
E bas se nasao...


Irfan Nefić

Hvala Bogu, mi nemamo masovna ubistva, Sarajevo je siguran grad


Piše: agencije / Objavljeno: 12.10.2016. u 09:52h

Slika

Sigurnost u Kantonu Sarajevo (KS) možemo gledati sa dva aspekta. To je činjenično stanje na terenu i osjećaj sigurnosti kod građana.

Kod ovog prvog, na području KS, u 2015. imamo smanjenje broja krivičnih djela u odnosu na 2014. Također, imamo i smanjenje broja teških krivičnih djela protiv života i tijela.

Gdje je povećanje? Ono je u segmentu saobraćajnih nezgoda koje su uglavnom uzrokovane neprilagođenom vožnjom, stanjem puteva i vremenskim uvjetima.

Sve se uglavnom svodi na ljudski faktor jer čovjek koji zna da mu je neispravan sistem za upravljanje, kočenje, a koji se uključuje u saobraćaj – to je ipak ljudski faktor, rekao je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Nefić je istakao kako je povećan broj povrijeđenih osoba, ali, kako tvrdi, za 25 posto je smanjen broj poginulih.

''Ovo je prva godina da imamo više poginulih vozača nego pješaka. U posljednjih pet godina najugroženiji su bili pješaci'', rekao je Nefić za portal Depo.

Glasnogovornik MUP-a tvrdi kako se ne slaže sa građanima koji tvrde da je je policija neefikasna.

''Ja odgovorno tvrdim da će krivičnih djela uvijek biti. Ali mi imamo trend smanjenja istih, već pet godina zaredom. Ja razumijem brigu građana. A imamo li mi masovna ubistva kao u zemljama u okolini?

Hvala Bogu, nemamo. Sarajevo je u odnosu na druge gradove u regiji i Evropi siguran grad. Jedno je ubijeno na sto hiljada, pogledajte malo u drugim većim gradovima''
, tvrdi Nefić.

6yka.com
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:32:01, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Okt 12, 2016 20:56:24

Pa da, uvek isti - POVRATNICI i POZNATI policiji...

ZLOČIN & KAZNA

SMRT DVIJE DJEVOJKE U SARAJEVU: Sanjin Sefić osuđivan zbog napada na službenika SIPA-e


Teško da će smrt još dvije studentice, Edite Malkoč i Selme Agić, usljed divljačke vožnje potaknuti pravosuđe da promjeni svoju kaznenu politiku. Za sudije, sagledavajući kazne i broj krivičnih djela, postoji samo olakšavajuća okolnost, koliko god krivičnih djela počinili

Objavljeno: 11.10.2016. u 13:55h
Slika
FOTO: N1
Piše: A.G.

Ni crveno svjetlo na semaforu u centru Sarajeva niti kišno vrijeme nisu spriječili izvjesnog Sanjina Sefića da vozi 100 km na sat. Ubio je dvije dvadesetogodišnje studentice i pobjegao. Nije iznenađenje da je nakon toga iz policije navedeno da je riječ o osobi poznatoj zbog počinjenja više krivičnih djela. Primjera radi, prije šest godina, kao devetnaestogodišnjak bio je akter pucnjave u jednom sarajevskom ugostiteljskom objektu. Kako saznaje Žurnal, osuđen je 2014. godine, istina uvjetno, zbog napada na službenu osobu, odnosno pripadnika SIPA-e.

U danima koji slijede vodiće se medijske debate o posljedicama luđačkih vožnji tzv trkača ulicama Sarajeva i ne samo Sarajeva. Građani će u većoj ili manjoj mjeri izaći na protestna okupljanja tražeći da nadležni preventivno reaguju. Naravno, tu su i gotovo licemjerna saopštenja političkih stranaka, čiji su funkcioneri do jučer izazivali saobraćajne nesreće pa i potom bježali sa mjesta događaja i sve okončavali nekažnjeno. U svakom slučaju, kantonalna vlada je sazvala hitnu sjednicu ovim povodom.

Primjeri koji nisu ništa promjenili

Semir Rastoder osuđen je na 5 godina i šest mjeseci jer je 1. aprila 2014. godine vozeći brzinom od 103 km na sat u sarajevskom naselju Nedžarići usmrtio Havu Dovadžiju, a u toku je razmatranje žalbe tužilaštva na ovu presudu. Izrečena mu je zabrana upravljanja svim motornim vozilima u trajanju od tri godine. Stotine građana protestvovali su svojevremeno zato što je Rastoder pušten iz pritvora neposredno nakon nesreće.

Nermin Maslo je oktobra 2014. u naselju Dolac Malta vozilom usmrtio pješakinju Josipu Knežević i teško povrijedio još jednu maloljetnu djevojku. Vozio je u trenutku nesreće 93 km na sat. Samo za dvije godine imao je 15 registrovanih prekršaja, a četiri puta mu je oduzimana vozačka dozvola. Sud je prilikom izricanja kazne naveo kao olakšavajuću okolnost to što ranije nije osuđivan.

Dvadesetogodišnji Kerim Mudželet vozio je 100 km na sat kada je juna prošle godine u Titovoj ulici u Sarajevu usmrtio 26-ogodišnju Jelenu Opričić i teško povrijedio još jednu mušku osobu. Šest dana ranije skrivio je jednu manju saobraćajnu nesreću, a javno se hvalio vožnjom i do 190 km na sat. Za 19 mjeseci počinio je 17 saobraćajnih prekršaja. Presuda mu još nije izrečena, ali je za razliku od prethodnih sličnih slučajeva, Mudželet proveo više od devet mjeseci u pritvoru.

Zakon dobar, presude blage

Moguće je da će posljednji tragični događaj u Sarajevu utjecati na odredbe novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH koji je u trenutno u proceduri. Za sada je izvjesno da se predlagač više fokusirao na drastično povečanje novčanih kazni kako bi dodatno napunio budžet.

Recimo da nije ni to sporno, no javnost prije svega traži strožije procesuiranje onih koji svojom vožnjom ili prolaze nekažnjeno ili dobijaju niz prekršajnih kazni sve do trenutka kada svojom bezobzirnom vožnjom ne ubiju pješake ili druge vozače. Samo za prvih pola godine u Sarajevu je poginulo 5 pješaka i još toliko onih koji su bili u drugom vozilu.

Upravo je blaga kaznena politika kada su u pitanju vozači koji stalno predstavljaju opasnost na ulicama, jedan od glavnih razloga revolta građana. Zakon o krivičnom postupku FBiH predviđa za djela protiv sigurnosti javnog prometa kojima je prouzrokovana smrt jedne i više osoba zatvorsku kaznu od jedne do osam godina, a za bjekstvo sa mjesta nesreće, odnosno neukazivanje pomoći ozlijeđenoj osobi od tri mjeseca do tri godine zatvora.

No, u sudskoj praksi nema izricanja maksimalne kazne za ovakva krivična djela, a nema ni zbirne kazne ukoliko su u pitanju oba navedena krivična djela. Sve se svodi na traženje olakšavajućih okolnosti za trkače-ubice.

Problem je mnogo kompleksniji

Istine radi, nije kaznena politika blaga samo prema njima. Ništa bolja nije ni prema brojnim povratnicima u vršenju najtežih krivičnih djela. Žurnal izdvaja samo nekoliko karakterističnih primjera. Pogodite koliko je dole navedenih provelo u zatvoru i da li su još uvijek tamo?

I.T. za 12 godina skupio 14 krivičnih djela. Posjedovao drogu, pljačkao nedozvoljeno držao oružje i eksploziv, i na kraju je počinio ubistvo.

B.D. Za 6 godina 14 puta evidentiran. Nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti, izazivanje opće opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja, iznuda.

A.K. za šest godina počinio je 6 krivičnih djela. Izazivao opću opasnost, nasilnički se ponašao, nanosio ljudima tjelesne povrede. Osuđivan i za iznudu.

T. Z. 19 krivičnih djela za 12 godina, Razbojništvo, teška krađa, izazivanje opće opasnosti, napad na službenu osobu.

A.E. dosije sa 20 krivičnih djela. Teška krađa, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti, nanošenje teške tjelesne povrede.

N. Dž. evidencije navode 7 krivičnih djela za 7 godina. Pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti.

S. D. za 10 godina 20 krivičnih djela. Teška krađa, nasilničko ponašanje, posjedovanje droge, nedozvoljeno držanje oružja.

A.M. za pet godina počinio je 25 krivičnih djela. Uglavnom se bavi krađama, krivotvorenjem, ali i ugrožavanjem sigurnosti.

E. M. višestruki povratnik. Prodavao drogu, pucao, izazivao opću opasnost, a procesuiran je i za ubistvo u pokušaju.

S.P. specijalista za teške krađe. Skupio 29 krivičnih djela. Dvaput je počinio i razbojništvo.

A.L. 11 krivičnih djela za 8 godina. Ubistvo u pokušaju, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja.

(zurnal.info)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:32:54, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Okt 12, 2016 21:15:01

Opa, eve opet SEJLE JUGO (mogli ste i malo "vecu" sliku dzezar-i!)o svom bivsem SEFU!
A i JOSIP SIMIC je pisao o istom...
Na kraju krajeva, sve ce se raspetljati kad - tad! Ko gog bio u pravu, ISTINA nema alternativu.


Šejla Jugo Turković:KAD RADONČIĆEV SIN MOŽE UBIJATI NEKAŽNJENO ŠTO NEBI MOGLI I DRUGI

11/10/2016

Slika

I dok policijski službenici MUP-a KS tragaju još uvijek za vozačem Sanjinom Sefićem koji je sinoć u Sarajevu automobilom usmrtio dvije nevine građanke,studentice, Selmu Agić i Editu Malkoč, građani našeg glavnog grada se u strahu pitaju ko je sljedeća žrtva rastuće sarajevske mafije čiji je utemeljitelj Fahrudin Radončić čiji je sin Irhad, baš kao i juče Sanjin, usmrtio nevinu ženu Havu Dovadžiju.Da tragedija bude veća Radončić ekspresno sklanja sina u Crnu Goru i ubistvo “dogovorno”,naravno za novac i obećanje da neće odgovarati, podmeće prijatelju svoga sina Semiru Rastaderu….

Piše:Šejla Jugo Turković/dzezar.com

NAKON UBISTVA ŽENE, IRHAD RADONČIĆ, SIN FAHRE RADONČIĆA, PREBAČEN JE ISTE NOĆI IZ SARAJEVA U TIVAT, U JAHTU “HAYA”, U VLASNIŠTVU SVOGA OCA, KOJA JE U TOME PERIODU BILA PARKIRANA NA VEZU BROJ 11 U LUCI PORTO MONTENEGRO…


Slika
Irhad Radončić

Te kobne večeri, 1. travnja 2014. godine, dok je Fahrudin Radončić još uvijek obnašao funkciju državnog ministra (ne)sigurnosti BiH, njegov sin Irhad Radončić “na pravdi Boga” u “crno” zavi porodicu Dovadžija, ubivši ženu (kod hotela “Radon Plaza”) po imenu Hava Dovadžija (1987. – 2014.), iza koje je ostalo jednogodišnje dijete.

Pod utjecajem alkohola, Irhad Radončić vozivši se u svojem sivom golfu 6 zatamljenih stakala, reg. oznaka E44 – 997, s kojim je bio i njegov vjerni prijatelj Semir Rastoder pregazili su autom ženu koja je na licu mjesta smrtno stradala.

Napomene radi, Semir Rastoder je većinu svoga vremena, kao “uhljeb” provodio na 32. katu Avazovog tornja, družeći se sa svojim prijateljem Irhadom Radončićem.

Prema policijskim izvještajima, konstatirano je, da je te kobne noći u gore spomenutom automobilu bio sam Semir Rastoder, ne navodeći uopće Irhada Radončića. Budući da je Fahrudin Radončić u to vrijeme bio ministar sigurnosti BiH, stoga i ne čudi, kako je to sve zataškano.

Naime, podmukao je dogovor bio, da se policijskim strukturama izjavi, da je te kobne noći vozio Semir Rastoder i da Irhad Radončić nije bio s njim, premda je, te kobne noći vozio Irhad Radončić koji je pod velikom brzinom usmrtio na licu mjesta ženu iza koje je ostalo jednogodišnje dijete.

Nakon što je Irhad Radončić usmrtio ženu, Radončićev pratilac Amel Salčin, po nalogu Fahrudina Radončića, Irhada te iste kobne noći izmješta na Tivat, kako bi se malomu stvorio alibi, i tamo ostaju nekoliko dana, a Semir Rastoder, vrlo naivan, prihvaća na sebe krivicu, kojemu je prethodno Fahrudin Radončić osobno obećao, da će ga “ubrzo iščupati iz zatvora” – budući da je tada Fahro bio ministar.

No međutim, ima jedna izreka koja kaže – “Čovjek snuje, ali Bog određuje”!

Samo jedan ili dva mjeseca kasnije od te kobne večeri, državni Parlament BiH ruši s fotelje ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića. Tako je naivni Semir Rastoder doslovno “izrađen” od porodice Radončić, a Fahrino “čupanje” Semira Rastodera iz zatvora bilo je: “lijepo obećanje, ludom radovanje”!

Na ovaj način, gore navedeni prevarili su sistem, dali lažne izjave i još se više ukopali, tako da se pravi krivac ovoga zločina, zapravo tamo negdje, poput kriminalca Kemala Čauševića “bućka” na moru.

dzezar.com
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:33:36, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Okt 12, 2016 21:29:01

I tako to ide...
Hoce li drzavne institucije odraditi SVAKA SVOJ posao?
Ili?


Dalida Burzić: Mi smo utvrdili kada i kako je Sefić napustio BiH, a to je trebao da radi MUP KS - Tužiteljica Kantona Sarajevo Dalida Burzić izjavila je za Klix.ba kako je Tužilaštvo KS samo uz pomoć Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i Granične policije BiH utvrdilo da je Sanjin Sefić jutros napustio BiH preko granice sa Srbijom i uputio se u nepoznatom pravcu, a što je trebalo da radi Ministarstvo unutrašnjih poslova KS. "S obzirom na to da je osoba identifikovana sat vremena nakon saobraćajne nesreće MUP KS trebao je preduzeti sve radnje da se pronađe osoba. Međutim, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo je to samo utvrdilo i prije nego je MUP to večeras u 9 sati javio medijima, a nije tužiocu", rekla je Burzić... Na pitanje da li u ovome svemu ima elemenata krivičnog djela, Burzić odgovara da i nepostupanje može biti krivično djelo..

Slika

KO je zakazao? KO pomagao?
SAZNACE SE...


Ko je zakazao: GP imala informaciju o Sefiću prije ponoći, kako je onda prešao granicu?

Povezana sa Graničnom policijom BiH: Majka Sanjina Sefića radi u carinskoj špediciji - Majka Sanjina Sefića, koji je automobilom usmrtio dvije pješakinje, zove se Jasmina Sefić i uposlenica je firme Intereuropa RTC d.o.o, koja se inače bavi carinskom špedicijom.


Otac Sanjina Sefića snimljen kako krši saobraćajne propise - Majka Sanjina Sefića snimila je video u kojem se jasno vidi da Sanjinov otac na putu prema Konjicu krši više saobraćajnih propisa.

Taksista koji je Sanjina Sefića prevezao preko granice prijavio se policiji

E sad, ociti MNOGI NE RADE svoj posao...
ZASTO? Otkazi bi verovatno dali i odgovore i rezultate...
Veeelika metla TREBA da radi!


Država BiH ima nenaplaćenih 56 miliona KM kazni za saobraćajne prekršaje
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:34:05, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Okt 12, 2016 21:52:12

Ah, OVAKO ova drzava "funkcionise"...

Za sve nepodobne radnike u BiH: Prijaviš korupciju, pa te vozaju u gepeku!

12.10.2016 09:10
Slika

Zviždač ili uzbunjivač je osoba koja javno upozorava na ilegalne aktivnosti kao što su korupcija, nedolično ponašanje, kršenje zakona, ili zloupotreba ovlaštenja moćnih pojedinaca ali i „nedozvoljene“ aktivnosti pojedinih preduzeća ili institucija vlasti.

Uglavnom se pod pojmom „zviždač“ podrazumijeva akcija hrabrih pojedinaca koji iz moralnih razloga, usprkos riziku za vlastitu karijeru, a nekad riziku i po vlastiti život ili život vlastite porodice, odlučuju javno progovoriti o nezakonitim ili neetičkim ponašanjima nadređenih osoba, piše Buka.

Zviždači ( sa engl. “whistleblowers” – sinonim “uzbunjivači”, op. E.P) su u većini slučajeva radnici koji su bili svjedoci korupcije i koji su voljni da prijave slučajeve nadležnim institucijama. Ovi radnici su vitalan resurs za državne institucije koje učestvuju u krivičnim gonjenjima, jer imaju ogromnu hrabrost ali i spremnost da žrtvuju lični interes, kako bi pomogli državi u procesuiranju korupcije.

Postoje dva tipa zviždača. Prvi tip su oni koji imaju hrabrost da prijave korupciju i njima je potrebna momentalna pomoć. To je mala grupa zviždača, jer samo oni najodvažniji se odlučuju na takav poduhvat, često ni ne znajući šta ih čeka.

Prvi i najpoznatiji zviždač takve vrste u BiH bio je Milan Vukelić, dugogodišnji radnik Zavoda za izgradnju Banja Luka, koji je javno ukazivao na koruptivne radnje, kako u instituciji u kojoj je radio, tako i o milionskim pronevjerama u budžetu Banjaluke. Institucije Republike Srpske mu nisu pružile adekvatnu zaštitu. Ubijen je 6. novembra 2007 u eksploziji automobila bombe u neposrednoj blizini zgrade MUP-a RS. Njegove ubice i nalogodavci do danas nisu otkriveni.

Najpoznatije priča o zviždačima u BiH jesu slučajevi Irine Lovrić i Višnje Marilović.

Višnja Marilović je bivša uposlenica JP „Skenderija“. Bila je žrtva mobinga nakon što je prijavila nezakonite radnje u poslovanju svoje firme. Bio joj je promijenjen opis radnog mjesta, imala je stalni nadzor. U preduzeću u kom je radila stvoreno je takvo okruženje u kojem nije mogla funkcionisati. Sama je pominjala da se, nakon što je označena “za metu”, 95% njenih kolega na poslu distanciralo od nje. Na kraju dobija otkaz zbog svog čina. Biva suočena sa nizom neugodnosti uključujući i prijetnje smrću upućene njoj i njenoj djeci, nakon čega jedno vrijeme živi pod policijskom zaštitom.

Irina Lovrić prva je prijaviteljica korupcije u BiH i prva zaštićena svjedokinja u postupcima protiv korupcije. Njena borba traje od 2009. godine kada je prijavila direktora Fonda za povratak Mlađena Božovića. Ona ga je optužila da je nezakonito raspolagao desetinama miliona maraca, a da je novac namijenjen za zbrinjavanje izbjeglica, među ostalim, trošen za skupe poklone i izborne kampanje. Njena borba i dalje traje.

Druga grupa zviždača su radnici koji se plaše i koji neće istupiti u javnost ukoliko nemaju jaku zaštitu, ako im posao, karijera, pa i sopstveni životi nisu zaštićeni. U tom slučaju mora postojati jak mehanizam zaštite zviždača.

U toku rada na istraživanju teme uzbunjivača naišli smo na osobu koja je bila uzbunjivač ali koja nije htjela javno progovoriti o toj temi . Sve je već rečeno. Niko mu ne može pomoći i sve što je rađeno na tom planu, skupo ga je koštalo.

Nakon što je prijavljena korupcija na radnom mjestu, nastupili su ne samo pritisci već i mobingovanje i prijetnje.“Kada saznaju da ste član udruženja uzbunjivača, ne smijete se obratiti poslodavcu sa zahtjevom da se ugrožena prava na radno mjesto i šteta otklone. Dobijate odgovore da od toga nema ništa, te da ako se još jednom nešto slično ponovi, dobićete otkaz. I slične stvari. Pritisci se vrše na razne načine –prijtenjama, podmetanjem netačne dokumentacije, lažiranjem, raspoređivanjem na već popunjena radna mjesta i slično” rekao nam je ovaj bivši uzbunjivač, dodavši kako sada koristi druge metode borbe protiv korupcije, kao što je prijavljivanje kršenja propisa institucijama sistema.

Bukvalno, metodi zastrašivanja su preuzeti iz najbrutalnijih mafijaških filmova.

Iz gore navedenog zaključuje se kako su radnici-zviždači zapravo ključni izvor za razotkrivanje prevara u jednom određenom sistemu. A prevara i korupcija ne mogu biti otkrivene, ukoliko ne postoji “insajder” koji bi do detalja ispričao kako funkcioniše korupcija unutar određenog sistema. Bez takvog “insajdera” ogromna većina slučajeva korupcije i prevara ostaju neotkrivene, pa se može zaključiti kako je korupcija postala profitabilan posao. Ključ za suzbijanje svake korupcije jeste borba da korupcija postane neprofitabilan posao a ona to može postati samo ako postoji napredan sistem njenog razotkrivanja.

Kako zakonski (ne) štititi zviždače

Krajem 2013. godine Parlamentarna skupština BiH usvojila je Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH kojim se uređuju najprije status lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine, zatim postupak prijavljivanja, obaveze institucije u vezi s prijavljivanjem korupcije i postupak zaštite lica koja prijavljuju korupciju, te se propisuju sankcije za povrede odredbi ovog zakona.

Slika

Tako je, prema ovom zakonu, uzbunjivač lice koje je zaposleno u institucijama Bosne i Hercegovine i pravnim licima koja osnivaju institucije Bosne i Hercegovine, koje zbog opravdane sumnje ili okolnosti na postojanje korupcije u bilo kojoj instituciji Bosne i Hercegovine u dobroj vjeri podnese prijavu odgovornim licima ili institucijama u skladu s ovim zakonom.

Očigledno je iz same definicije kako se osnovna manjkavost ovog Zakona ogleda se u činjenici da se on odnosi samo na zaštitu lica koji dolaze iz institucija BiH, a još uvijek ne postoji zakon koji bi omogućio zaštitu svih zviždača, bez obzira na to iz kojeg sektora dolaze. Prema članu 3. pomenutog Zakona svako lice zaposleno u pomenutim institucijama, ako ima informacije i/ili materijalne dokaze o postojanju korupcije, može nadležnom autoritetu podnijeti prijavu zbog sumnje ili okolnosti na postojanje korupcije.

Takvo prijavljivanje , shodno članu 4. Zakona može biti interno ili eksterno. Interno prijavljivanje korupcije se vrši nadređenom ili drugom licu u instituciji u kojoj je zaposleno, a koje je po ovlaštenjima odgovorno za zakonit rad institucije ililicu ili rukovodiocu institucije koji je odgovoran za zakonit rad institucije ili licu ili organu koji obavlja poslove nadzora ili revizije u institucijama Bosne i Hercegovine, koje podliježu ovo Zakonu.

Eksternim prijavljivanjem smatra se prijavljivanje organu nadležnom za provođenje krivične istrage i gonjenje počinilaca krivičnih djela ili Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i javnosti.

Veoma zanimljiva odredba tiče se upravo objavljivanja koruptivnih radnji koje se prezentuju javnosti i one, shodno Zakonu predstavljaju poseban oblik zaštićenog prijavljivanja, a dešava se pod uslovom da uzbunjivač sumnja da će biti izložen štetnim mjerama od određenog lica ili da u roku nije preduzeta adekvatna mjera, pri čemu je uzbunjivač dužan razmotriti eventualnu štetu koja može nastati njegovim prijavljivanjem

Status uzbunjivača u Bosni i Hercegovini dodjeljuje Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) koja ima centralnu ulogu u postojećem sistemu zaštite jer na osnovu prijave uzbunjivača Agencija između ostalog ima mogućnost da instrukcijom naredi poslodavcu koji preduzima štetne radnje prema prijaviocu da otkloni posljedice koje su nanesene uzunjivaču štetnom radnjom. Zakon predviđa i novčane kazne za rukovodioca institucije koji ne postupe prema instrukcijama APIK-a

Iz ove Agencije rečeno je za BUKU kako je ova institucija do sada dodijelila tri statusa zaštićenog prijavitelja korupcije. Od toga je jedan dodijeljen u 2014. godini, jedan u 2015. i jedan u 2016. godini.U odgovoru dostavljenom portalu BUKA Agencija dalje navodi kako je od donošenja Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH Agenciji podneseno 13 zahtjeva za dodjelu statusa zaštićenog prijavitelja. Od toga tri zahtjeva su odobrena, dok ih je deset odbijeno.

Slika

Novčane kazne propisane Zakonom

Prema jednoj osobi koja je prijavila korupcija desila se “štetna radnja”.

“Izvršena je korektivna mjera u skladu sa zakonskom regulativom. Agencija prati svakog prijavitelja korupcije sa dodijeljenim statusom do samog okončanja predmeta i pravovremeno reaguje na sve štetne radnje ukoliko dođe do istih.Djelovanja ostalih institucija nakon dodjeljivanja statusa zaštićenog prijavitelja korupcije nije bilo.“ Navodi se u odgovoru Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije

Transparency International BiH je radio sa zviždačima pružajući im pravnu pomoć, a ono što je vrijedno izdvojiti jeste da su im se nerijetko obraćaju prijavitelji korupcije koji bi se mogli smatrati uzbunjivačima unutar svojih institucija ali se radilo o entitetskim i kantonalnim institucijama pa njihov status nije prepoznat i priznat postojećim zakonskim okvirom.

“Oni su najčešće izloženi odmazdi poslodavca sa kojima se inače suočavaju zviždači, a to su lako uočljivi postupci kao što je pokretanje disciplinskog postupka, ili nešto perfidnije ponašanje koje je po pravilu teže dokazati kao što je stvaranje neprijateljskog radnog okruženja, smanjenje obima posla, drugačiji tretman u odnosu na druge uposlenike i sl” kaže za BUKU Uglješa Vuković, analitičar TI BiH.

Dodaje kako im se nerijetko dešavalo da se jave ljudi koji su uposlenici kantonalniih ili entitetskih institucija, raspitujući se da li se i na njih odnosi posebna zakonska zaštita, ali, na žalost, važeći zakonski okvir posebnu pravnu zaštitu garantuje isključivo institucijama sa državne razine.

“To najbolje ilustruje da postoji potreba da zakonodavac donese nove zakone i uredi ovu oblast, a sve kako bi se osigurala zaštita na svim nivoima vlasti jer korupcija nije fenomen blizak samo državnim institucijama. Ministarstvo pravde RS je upravo u fazi izrade prednacrta Zakona o postupku prijave korupcije i zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, te se nadamo da će biti osigurana stručna i javna rasprava kako bi se iznašao sveobuhvatan model zaštite” ističe za BUKU Vuković

Vuković kaže da je Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH kao trenutno jedini zakonkoji poznaje naše zakonodavstvo u ovoj oblasti bio prilično pozitivno ocjenjen u vrijeme kada je donesen.

“Npr., pojedine definicije osnovnih pojmova su pažljivo i odmjereno razrađene, kao što je npr. institut dobre vjere, odnosno kada se smatra da prijavilac prijavljuje u dobroj vjeri korupciju. Takođe, predviđeni su interni i eksterni mehanizmi zaštite. Glavna zamjerka ovom Zakonu je što se odnosi isključivo na javni sektor, tj. što ne pruža pravnu zaštitu prijaviteljima korupcije u tzv. privatnom sektoru” ističe naš sagovornik.

Međutim, vodeći međunarodni standardi, uključujući Preporuku Savjeta Evrope iz 2014. godine, preporučuju nacionalnim zakonodavstvima da pružaju zaštitu svim pojedincima u javnom i privatnom sektoru bez obzira na prirodu njihovog radno-pravnog angažmana. Trend na kojem insistiraju međunarodne preporuke je da se posebnom zaštitom obuhvati što više lica iz radno-pravnog okruženja, a to ne uključuje samo lica koja se nalaze u klasičnom radno-pravnom odnosu.

Ono što Vukovića zabrinjava jeste trend koji se može isčitati iz izvještaja o radu Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) iz 2015 g.“APIK kao centralna institucija koja vodi računa o nadzoru nad provođenjem Zakona koji štiti zviždače u prošloj godini bilježi ukupno 10 zahtjeva za dodjelu statusa zaštićenog prijavitelja korupcije, a u čak 7 zahtjeva je utvrđeno da nisu uspunjeni potrebni uslovi.” ističe naš sagovornik.

Interesantno je, navodi analitičar TI BiH, da i APIK bilježi zahtjeve lica koji su uposlenici na drugim nivoima vlasti, i to opet potvrđuje da je potrebno zakonski urediti ovo pitanje na svim nivoima, ali i da je potrebno uložiti mnogo napora na promociji zaštite uzbunjivača. “Naravno, najbolja promocija bi bila odgovoran i efikasan rad uključenih institucija, ali bitno je poslati i poruku javnosti, tj. objasniti kakvu se to posebna zaštita garantuje zviždačima i u čemu je njen izdvajajući kvalitet” zaključuje Vuković

Stephen Kohn, predsjednik Nacionalnog centra za zviždače iz SAD za vrijeme svog boravka u Bosni i Hercegovini novinaru BUKE naveo je ko bi trebao zaštititi ljude, koji prijavljuju korupciju.

“Prije svega vam je potreban zakon koji je obavezujući za sve u zemlji, jer to ne može biti samo regulativa, to mora biti obavezujući i jak zakon. Mislim da morate kao temelj uspostaviti kancelariju za zaštitu zviždača i morate postaviti na čelo te kancelarije nekog sa iskustvom u razotkrivanju korupcije. Ta kancelarija mora po zakonu biti nezavisna i zaštićena. Zviždači moraju imati pravno i sudski zaštićeni.Jedini način da imate još više zviždača koji su spremni da istupe i da progovaraju o korupciji, je taj da imate jaku zaštitu i zakon koji može biti efikasno sproveden. I nemojte reći da se to ne može uraditi i da ste vi drugačiji! Niste drugačiji. Ova zemlja, kao i druge, može imati funkcionalan demokratski sistem” kazao je Stephen Kohn.

(TIP/Izvor: Buka/Autor: Elvir Padalović/naslovna foto: Ilustracija)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:35:09, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: TuzlaRe: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Okt 12, 2016 22:47:03

Da vidimo i to... zbogom Gorane Salihovicu?
Steta CV-a...


Slika

Tužiteljstvo naredilo sprovođenje istrage protiv Salihovića - U Tužiteljstvu BiH je nakon dostavljene prijave Državne agencije za istrage i zaštitu –SIPA, dana 12.10.2016. godine, donesena naredba o sprovođenju istrage protiv Gorana Salihovića, glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH...U tužbi je navedeno da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužitelja. Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužiteljstva...


VIDEO FTV:

Slika

Zašto Tužilaštvo BiH broji smijenjene rukovodioce? - Pavlović banka. Bobar banka. Kilogram zlata. Stan Nikole Špirića. Sve o čemu su mediji pisali, a Tužilaštvo pod rukom Gorana Salihovića dugo šutjelo ili ništa uradilo nije. Bilo je tu i planiranja hapšenja prvih ljudi u pravosudno-sigurnosnom sistemu BiH, preciznije u OSA-i i Sudu BiH. Ali, nisu to jedine niti suštinske zamjerke koje su dovele do privremene suspenzije glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Suspenzija u praksi znači da postoje sumnje i saznanja da je prvi u Tužilaštvu radio nezakonito. Priču grade i sumnje o zataškavanju slučajeva koji su u direktnoj vezi sa prvim čovjekom Republike Srpske. Odbrana Salihovića sve negira i tvrdi. «Mnoge stvari su doturene da bi čorba bila gušća pa kad se jede - da bolje izgleda», kaže Rifat Konjić, advokat Gorana Salihovića...
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 23:37:21, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron