SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Sep 03, 2016 23:10:50

Evo koliko kosta vlast...
Objasni im!
Ma znaju to ONI, samo ih nije briga, nisu NJIHOVA deca.
E pa neka salju SVOJU decu!


Status Sarajlije oduševio regiju: ‘Da vam ja objasnim šta je rat’

03.09.2016 09:33
Slika

Eldin Kurbašić iz Sarajeva svojim je statusom na Facebooku oduševio regiju.Eldin je odlučio poslati poruku svima onima koji u posljednje vrijeme svaku tenziju u regiji iskorištavaju za dodatno podgrijavanje tenzija i spominjanje, skoro pa prizivanje, nekih novih mogućih ratova i nasilja.

Sarajlija je zato odlučio podsjetiti sve one koji su zaboravili te prikazati svima onima koji su imali sreću da ga ne doživa, kako izgleda rat u očima “običnog” čovjeka.Njegov status lajkalo je 4700 ljudi, a podijeljen je 1600 puta. Status prenosimo u cijelosti.

“Pošto se digla kuka i motika patriota i rodoljuba svih vrsta, sa svih meridijana i paralela, svih boja partijskih knjižica i imovinskih kartica, prizivaju se ratovi, frontovi… Red je da se podijeli znanje, čista empirija, ništa prepisano.

Rat za početnike (iz ugla vojnika):

– roditelji gledaju brdo sa prozora kako ga devastira hiljade granata, a znaju da si ti gore u akciji. Dok to gledaju mole Boga da se živ vratiš, pa po cijenu i da ostaneš invalid. Samo da si živ.

– ne mora te pogoditi metak ili geler da bi te ubilo u borbi. Ubija i detonacija tako što ti od blast udara popucaju organi. Prvi simptomi su gubljenje svijesti i povraćanje krvi.

– vratiš se iz akcije sa terena pa dobiješ dužnost da odeš supruzi i majci tvog druga, te njegovoj dvogodišnjoj kćeri da im kažeš da im je muž, sin i otac poginuo. Preporučeno imati tablu sedativa sa sobom da im odmah daš, ali one vrisnu u plač odmah kada te vide sa dvojicom drugova, jer sasvim sigurno nemaš osmijeh na licu. Onda se obavezno na par trenutaka zamisliš i pretpostaviš kako bi tvoji reagovali na tu situaciju.

– razmjena mrtvih. E to je posebna disciplina psihološkog sjebavanja. Prevrneš 120 leševa da bi našao tijelo rođaka. Neću dalje u detalje ulaziti.

– otkriješ da je krvoskok iz femoralne arterije oko pola metra visine kada je metak/geler pokidaju, a ti stavljaš dlan drugom čovjeku na nju, dok mu drugom rukom vadiš njegov jezik iz grkljana da se ne uguši u šoku koji nastupa odmah.

– imaš oko 10 sekundi da drugu zaustaviš šištanje iz pluća probušenih gelerom (pneumotorax). Ako nemaš prvog zavoja i one njegove gumene ovojnice, može i celofan od kutije cigara pomoći.

– brzina gelera je oko 1 kilometar u sekundi, leti nepravilnom putanjom oko vlastite ose, nepravilnog oblika od višeslojnog odliva metala, vreline oko 200°C i kida tkivo, kosti, vene i arterije u djeliću sekunde.

– mišja groznica: ko si se u zemunici i navikao na pacove veličine mačke, dok ležiš gledaš ih kako hodaju po najlonu iznad tebe, na bolest koja se zove mišja groznica, a vrlo je česta kod vojnika u rovovima, tvoji bubrezi se na nju neće sasvim sigurno naviknuti.

– crnogorično drvo puca samo od sebe na temperaturi od oko -17°C dok si ti na straži.

– ono kad vam iz Hitne savjetuju da se višeslojno oblačite, dobiva sasvim novu dimenziju kada moraš mjesec dana, a nekad i više, biti tako obučen u blatu do koljena.

– kada moraš zanemariti nutritivne vrijednosti margarina kojeg dobiješ na kriški hljeba za doručak i sa njim namažeš svoje vojničke čizme, jer ti je preče u snijegu imati suhe noge u čizmama nego pun želudac.

– bajonet se ne nosi da bi klao nekoga već da se ukopaš u ledenu i tvrdu zemlju na nekoj čistini (u suludom jurišu u koji te je poslala komanda u kojoj sjede hohštapleri i diletanti) u roku odmah kada te poklopi neprijateljska artiljerija.

– neprijateljski snajperista je dosadniji od bilo kojeg komarca.

– oružje ti uvijek suho mora biti! Nema ono vodootporni certifikat kao pojedini mobiteli danas.

– navala adrenalina kada te drže u karantinu pred akciju je konstantna i jača je oko 845 puta nego ona u trenucima tvog prvog seksualnog iskustva.

Ima toga još, ali mislim da je i ovo dovoljno da svim usijanim glavama koji bi da ratuju poručio: Ne prizivajte ratove ako niste sve ovo i još deset puta ovoliko spremni da podnesete, vi i vaši sinovi.”

(TIP)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 14:06:10, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Sep 06, 2016 22:21:43

Tuga... sta drugo reci?
Preporucujem tuziocima da procitaju ovaj tekst koji ce im sigurno biti koristan u daljem radu jer se iz njega moze videti da se istrazni postupak za dve razlicite vakcine potpuno razlikuje. Naime, "Udruzenje roditelja tesko bolesne djece u BiH" je najpre postavilo nacin istraznog postupka za DTPr vakcinu a sada i za HIB vakcinu. Time je ovo Udruzenje dalo znacajan doprinos razvoju najboljih tuzilackih praksi u Bosni i Hercegovini.
Da potsetim na prethodne primere:
Strana 353
Strana 355
Valja ponavljati...


HIB, Men.sepsa

QUOTE AUGUST 13, 2016 LEAVE A COMMENT

Pod neispitanim slučajevima smatramo svako dijete umrlo neposredno nakon vakcinacije ili ostalo sa trajnim i teškim neurološkim invaliditetom kom nisu urađene sljedeće laboratorijske analize:

1.ELISA test, da se utvrdi količina bakterije haemophilus influenzae u krvi i moždanom likvoru,

2.genotipizacija ( izolovanje bakterijskog soja B koji se koristi u vakcini od ukupno šest postojećih sojeva bakterije of A-F,

3.toksikološka analiza otvorene bočice iz koje je dijete primilo vakcinu

vakcinacijskereakcije.com

Slika


HIB, Men.sepsa

LUKA D.

MAY 25, 2016 VAKCINA LEAVE A COMMENT

Luka D. je 18. 04. 2012 oko 14:30 dobio temperaturu, koja je zahvatila samo uši i potiljak glave.Majka mu je dala Voltaren čepić i nakon 10-15 minuta temperatura je spala pa je dijete zaspalo.Spavalo je do 17:30 , igralo se do 20:00, smijalo se i ništa se na njemu nije primijetilo jer se ponašao normalno.

U 20:00 je prvi put povratio, malo je ležao i opet je ustao i “bio normalan“ . Oko 21:00 je zaspao i spavao do 23:00 , zatim je postao kenjkav i počeo je povraćati. Otada je svako pola sata ili sat vremena povraćao i više je žmirio, U 4:00 se ukakio i kad ga je majka presvlačila, otkrila je crne fleke po tijelu, kojih je najviše bilo na stomaku. Tamno crne fleke su bile veće, a smeđe manje, bile su različitih veličina, kao da su nastale od udaraca. U 04: 30 su već bili u bolnici u Žepču.

U bolnici su pokušavali da mu daju infuziju i tu su izgubili oko sat i po vremena a zatim su ga odvezli u Hitnu pomoć u Zenicu. Dvije medicinske sestre na hodniku su odmah rekle da ga vode na zarazno odjeljenje i da ne prestaju zvoniti dok neko ne otvori. U 06:30 dežurni doktor je majci dao toplomjer da mu na hodniku mjeri temperaturu koje u tom momentu nije bilo.

Tada je Luki počelo nestajati zraka i počeo se gušiti. Usne su mu već bile modre, uletili su unutra na odjeljenje i tražili pomoć. Doktor je preuzeo bebu i roditeljima rekao da čekaju. Nakon sat i po, u 08:30 su javili da je beba umrla.

Luka je primio sljedeće vakcine:

* 19. 07. 2010 TBC
* 19. 07. 2010 hep B euvax b
* 20. 08. 2010 heo B euvax b
* 19. 01. 2011 hep B euvax b
* 20. 09. 2010 DTPR infanrix IPV
* 26. 10. 2010 DTPr IPV Infanrix IPV
* 06. 12. 2010 DTPr Infanrix IPV
* 09. 01. 2012 Revakcina IPV
* 20. 09. 2010 HIB 9841-1
* 16. 10. 2010 HIB 9841-1
* 26. 10. 2011 G 1496-1
* 14. 09. 2011 MRP

Po ljekarima proizilazi da je i Luka, kao i Arian iz Tuzle, bio vakcinisan protiv JEDNE VRSTE MENINGITISA, (HiB meningitis, koji pruža zaštitu samo od bakterije Haemopfilus influenzae B) a da je umro od DRUGE VRSTE MENINGITISA (meningokokni meningitis) od kog nije bio vakcinisan. Međutim, dokaz za ovu tvrdnju nije dovoljno ubjedljiv.
Zato bismo posložili nekoliko činjenica:


1. u momentu oboljevanja Luka je imao 19 mjeseci.
2. nekoliko pobožnih katolika nas je provelo po Lukinom selu da se sami uvjerimo da u selu nije
3. zabilježen niti jedan drugi slučaj ove bolesti. u Lukinoj porodici takođe nije bilo oboljelih od meningitisa.
4. niko u porodici nije vakcinisan protiv meningitisa.
5.Obzirom na dob, Luka nije bio samostalan u hodanju i njegov radijus kretanja se svodi na dvorište porodične kuće.
6. Iz istih razloga Lukini socijalni kontakti su redukovani na komšije, familiju i roditelje.
7. dvorište i kuća su vrlo čisti i uredni.
8. mjesec dana prije je umro mali Arian u Tuzli, sa nepoznatim bakteriološkim nalazom.

Postavljamo pitanje kako funkcioniše PRENOSNIK BAKTERIJE obzirom na težinu ove bolesti? Da li je nužno da i prenosnik oboli? Kako je moguće da oboli SAMO LUKA I NIKO DRUGI OKO NJEGA?Neuroinfekcije su zarazne bolesti od javnog značaja i radi zaštite stanovništva potrebno je poduzeti zakonom propisane mjere. Bolest je tragična i zahtijeva hitnost u postupanju jer su u pitanju sati od pojave bolesti do smrtnog ishoda. Postavljamo i pitanje da li su ljekari iz bolnice u Žepču preduzeli sve radnje iz njihove nadležnosti da daju suportivnu terapiju do Lukinog dolaska u Zenicu? Da li je doktor primijetio da je Lukina fontanela u tom stadiju bolesti morala biti ispupčena i da li je upozorio roditelje da su sati u pitanju? Da li je infuzija bila zaista adekvatna terapija u tom momentu? Doc.dr. Mladen Smoljanović kaže da jedna precizna količina penicilina u kristalima u velikom broju slučajeva može zaustaviti prebrzo i prenaglo množenje bakterija. Zašto je Luka bio upućen u Hitnu pomoć u Zenicu a ne odmah na Infektivnu kliniku? Da li je Federalni zavod za javno zdravstvo službenim putem proslijedio informaciju o meningitisu iz Tuzle u Zeničko- dobojski kanton kako bi olakšali prepoznavanje ove bolesti i uspješniju dijagnostiku?

Zašto se izgubilo dragocjeno vrijeme?

Luka je šest mjeseci prije javljanja meningokokne sepse u organizam ubačena bakterija Hemofilus influenca b. Na otpusnici iz bolnice od 19. 04. 2014 godine, matični broj piše sepsis meningococcica A39, Meningitis meningococicca susp., DIC. Ovo "susp" znači suspektan, odnosno pod sumnjom, a faktički predstavlja činjenicu da ova dijagnoza NIJE POTKRIJEPLJENA BAKTERIOLOŠKIM NALAZOM. Naime, genotipizacijom bakterija se tačno može odrediti njena podvrsta, a ta radnja u ovom slučaju nije obavljena. Kako su infektolozi doc.dr. Lejla Čalkić, prim. dr. Eldira Hadžić i dr. Zijad Halilović tačno mogli znati da je kod Luke bakterija NEISSEIRIA MENINGITIDIS a ne bakterija HAEOMPHILUS INFLUENZAE B kad je nisu ispitali u mikrobiološkoj laboratoriji? Jel' odokativno, onako od oka?

Svojim infektološkim pristupom nam bude sumnju da kod Luke nije slučajno proradila ubačena HiB bakterija?

Slika

PREVIOUS POST
Arian O.

NEXT POST
DTPr

LEAVE A REPLY

You must be logged in to post a comment.

vakcinacijskereakcije.com
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 14:09:37, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Sep 06, 2016 22:55:12

Eh, otkrio Ameriku ili toplu vodu? Ili oboje?
"Hiljadu ZASTO"...


Problemi u pravosuđu

Goran Maunaga
Slika
04.09.2016 23:25

Za stanje u pravosuđu BiH najodgovorniji je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS), tim više kad ne iskoristi ingerencije koje ima s ciljem uredovanja pojedinaca.

A pravosuđe je u tolikoj katastrofi da mu više ne može pomoći ni strukturalni dijalog, bar ne onakav kakav je vođen do sada, a kamoli zakasnjele, blage i nefunkcionalne mjere koje prema pojedinim sudijama i tužiocima preduzima disciplinska komisija VSTS-a. Jer te sankcije, nažalost, nisu usmjerene ka "kapitalcima", koji svojim potezima, odlukama, podmetanjima, osvetama i zloupotrebom moći razaraju osjetljivo tkivo pravosuđa BiH.

Tako se VSTS posljednjih mjeseci bavio sukobima interesa pojedinaca, komentarima i tračevima, odlukama koje nisu donijete u roku, malim brojem riješenih predmeta, zbog čega su izrečene javne opomene, a ponekom smanjena i plata.

Sve je to u redu, ali iz tih prekršaja i "vaspitnih mjera" stiče se utisak da su u pravosuđu prisutni mali propusti koji zaslužuju i blage kazne. Zato su bez odgovora i reagovanja ostali krucijalni problemi, čije guranje pod tepih sve više urušava ionako potpuno poljuljane temelje pravosuđa BiH.

Evo nekih od tih pitanja i neriješenih velikih problema.

Zašto VSTS i njegova disciplinska komisija nisu razmatrali izvještaj OEBS-a o radu Tužilaštva BiH u kome stoje argumentovani podaci i počinjeni prekršaji?

Zašto VSTS ne razmatra kvalitet optužnica i postojeću tešku selektivnost u njihovom podizanju i potvrđivanju?

Zašto nije raspravljano o nezakonitom prisluškivanju i objavljivanju navodnih transkripata presretnutih razgovora u javnost uz kažnjavanje odgovornih za to?

Zašto nije pozvana predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso nakon što je izjavila da u BiH postoji pravosudna mafija?

Zašto VSTS nije predložio da predmete ratnih zločina ne sudi pravosuđe BiH jer je nemoguće da bh. nosioci pravosudnih funkcija budu objektivni nakon što su bili učesnici rata?

Zašto nije razgovarano o propustima prilikom raspisivanja i prijavljivanja na konkurs za novog glavnog disciplinskog tužioca Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a?

Ima toga još dosta ali, nažalost, prostora za ovaj komentar više nema.

glassrpske.com
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 14:10:20, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Sep 06, 2016 23:03:37

Sve tece svojim uhodanim tokom, kako kod podobnih politicara, tako i u pravosudju.
Ocekuje li neko mozda promene na bolje?


PREDMET BOSNA

Korupcija u zapošljavanju: Amir Zukić za 50 hiljada KM prodavao radna mjesta na Kliničkom centru!


Zukić do danas nije saslušan, ali istraga u ovom predmetu proširena je i na zapošljavanja na Kliničkom centru Sarajevo kojim rukovodi Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA

Objavljeno: 06.09.2016. u 14:07h
Slika

Piše: Avdo Avdić

Safet Bibić, glavni medicinski tehničar na ORL Kliničkog centra Sarajevo prije petnaestak dana primio je poziv sa fiksnog broja registrovanog na Centralu SDA. Na vezi je bio generalni sekretar Stranke Amir Zukić.
“Moramo završiti ono na Kliničkom centru”, usaglasili su se sagovornici.

Nekoliko dana ranije policijske agencije, radeći u okviru predmeta Bosna, zabilježile su ostale kontakte Safeta Bibića. Prvo se pojavljivao kao posrednik u zapošljavanju u Elektroprivredi BiH, ali je ubrzo počeo trgovati i sa radnim mjestima na Kliničkom centru Sarajevo.

“U presretnutim razgovorima se pominje da je za zapošljavanje na Odjelu patologije Klinčkog centra potrebno izdvojiti 50 hiljada maraka”, tvrdi Žurnalov izvor uključen u istragu.

KAKO SE ZAPOSLITI

Aktivnosti u vezi sa zapošljavanjem na Kliničkom centru Sarajevo tekle su ovako.

Najmanje tri osobe (imena poznata redakciji) stupile su prvo u kontakt sa Safetom Bibićem. Tražile su od njega zapošljavanje na Kliničkom centru Sarajevo. Nakon što im je rekao da je za to nužno izdvojiti između 15 i 50 hiljada maraka, ovisno o radnom mjestu koje žele, Bibić je pozivao generalnog sekretara SDA Amira Zukića s kojim je usaglašavao detalje u vezi sa zapošljavanjem pomenutih osoba.

“Za konsultacije u vezi sa ovim sumnjivim poslovima korišten je, uglavnom, telefon Centrale SDA”, ističe naš izvor.

U svim razgovorima između Zukića i Bibića pominje se novac koji će se uzeti za zapošljavanje na Kliničkom centru. No, osim ova tri zapošljavanja, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo istražuje i ostale aktivnosti Bibića i Zukića. Tako se, naime, ovaj dvojac pominje i u kontekstu plaćanja za polaganje ispita iz anatomije na Medicinskom fakultetu Sarajevo. Tu je još i pokušaj nezakonitih upisa na ovom Fakultetu, gdje su Zukić i Bibić vršili pritisak na uposlenike ove visokoškolske ustanove.

“Osim navedenog, Zukić i Bibić se pominju i u kontekstu najmanje jednog zapošljavanja za novac u Domu zdravlja Vogošća”, navodi izvor Žurnala.

Podsjećamo, Safet Bibić uhapšen je nedavno u akciji Federalne uprave policije kodnog imena Bosna. Zajedno s njim tada su uhapšeni Esed Džananović, izvršni direktor Elektroprivrede BiH, Nedžad Trako, Ramiz Karavdić i Senad Trako. Svi su osumnjičeni da su uzimali novac za zapošljavanje u Elektroprivred BiH.

Prema saznanjima Žurnala, Džananović je tokom saslušanja u svojstvu osumnjičenog potpisao zapisnik u kojem je naveo da je detaljne upute za zapošljavanja primao od generalnog sekretara SDA Amir Zukića. Međutim, Zukić do danas nije saslušan, ali istraga u ovom predmetu proširena je i na zapošljavanja na Kliničkom centru Sarajevo kojim rukovodi Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA.

(zurnal.info)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 14:10:53, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Sep 06, 2016 23:09:43

Evo prilike za PODOBNE!
Podobni napred, ostali (sposobni) stoj!
A ZNAMO KO se "zalizao", zar ne?


"Kreso ide nakon 12 godina na celu Suda BiH"


Slika
Veci format:
https://s26.postimg.cc/ddp4ft7i1/1_Avaz ... a_celu.jpg
"Dnevni avaz", 06.09.2016.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 14:11:32, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Sep 06, 2016 23:37:18

Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 14:12:13, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Sri Sep 07, 2016 19:39:43

VSTS BiH 8 septembra razmatra izvještaj sutkinje KornerVSTS BiH 8 septembra razmatra izvještaj sutkinje Korner Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) razmotriće sutra izvještaj sudije Joanne Korner o procesuiranju predmeta ratnih zločina u Tužilaštvu BiH. Na početku dvodnevne sjednice ova tačka je vanredno uvrštena na dnevni red za sutrašnji nastavak. Član VSTS-a Goran Nezirović predložio je razmatranje ovog izvještaja. “Ne znam da […]

VSTS BiH 8 septembra razmatra izvještaj sutkinje Korner

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) razmotriće sutra izvještaj sudije Joanne Korner o procesuiranju predmeta ratnih zločina u Tužilaštvu BiH.

Na početku dvodnevne sjednice ova tačka je vanredno uvrštena na dnevni red za sutrašnji nastavak. Član VSTS-a Goran Nezirović predložio je razmatranje ovog izvještaja.

“Ne znam da li je šutnja najbolja reakcija”, kazao je Nezirović.

Podržao ga je član VSTS-a Mahmut Švraka, napomenuvši da je izvještaj bio i da je o njemu bilo riječi i na jednom nedavnom sastanku.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija prihvatio je ove prijedloge. On je rekao da Nadzorno tijelo za praćenje sprovođenja Strategije za procesuiranje ratnih zločina nije razmatralo izvještaje Kornerove jer na posljednjoj sjednici nije imalo kvoruma.

Korner je u izvještaju, koji je predstavila Misija OSCE-a u BiH, iznijela niz primjedbi na način rada u predmetima ratnih zločina. Izvještaj je izazvao oštru reakciju Tužilaštva BiH.

U analizi je sudija Korner zaključila da je neophodno izvršiti pregled i kontrolu optužnica koje rade tužioci Tužilaštva BiH, i da se treba prestati sa praksom podizanja optužnica u cilju “ispunjenja norme”, ili zbog pritisaka medija ili grupa žrtava.

Prema analizi, potrebno je izvršiti reviziju kriterijuma prema kojima se definiše složenost predmeta, kako bi samo najsloženiji predmeti došli pred državno pravosuđe.

Sudija Korner je u svojoj analizi došla do zaključka da mali broj počinilaca pripada kategoriji onih koji su bili na rukovodećim pozicijama ili koji su imali komandnu odgovornost. Prema njenom mišljenju, razlozi za takvu pojavu jesu potreba za ostvarenjem povoljnih statističkih rezultata, te činjenica da novoimenovani tužioci ne poznaju dovoljno pravne koncepte komandne odgovornosti i udruženog zločinačkog poduhvata.

Tužilaštvo BiH je analizu sudije Korner nazvalo “napadom na državne pravosudne institucije”.

Na sjednici VSTS-a Mahmut Švraka je imenovan za člana komisije koja će odlučivati o izboru disciplinskog tužioca. U ovoj komisiji su još Ružica Jukić i tri člana koja izabere Agencija za državnu službu BiH.

Konkurs za kandidate na ovu poziciju zatvoren je 1. septembra.

Članovi VSTS-a odgodili su razmatranje izmjena pravilnika u vezi sa ocjenjivanjem intervjua i rezultata rada sudija i tužilaca, te izjašnjavanjem o nacionalnosti nosilaca pravosudnih funkcija. Izvještaj o ovoj tački dnevnog reda nije pripremljen pa je rasprava odgođena za iduću sjednicu.

BIRN


http://epravo.ba/vsts-bih-8-septembra-r ... je-korner/

---
http://epravo.ba
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Sep 08, 2016 21:03:10

Vec smo citali o neverovatnom banjaluckom slucaju i borbi obicnog, "malog" (za vlast naravno) coveka. I ne samo za vlast, ocito i za pravosudje (oh, pa to je isto, zar ne?):
Zeljko Vulic - poruka: NE ODUSTAJTE!
A gle: "Tužilaštvo je reklo da nije spremno za završnu riječ..." - ne iznenadjuje, pa imaju oni precih poslova, a i zelja i ideja...


SUD

Željko Vulić, borac protiv sistema: Teško je kad se veliki okome na male (FOTO)

Piše: Elvir Padalović/ Objavljeno: 06.09.2016. u 13:24h

Slika
foto BUKA

Premlaćivan, više puta hapšen... Slike bagera koji prekopavaju njegov posjed i borbe protiv kordona policije tih su dana obilazile region. Danas je trebalo biti održano posljednje ročište pred Osnovnim sudom u Banjaluci.

Trebalo ali nije, jer Tužilaštvo nije iznijelo završnu riječ u ovom slučaju.

Inače, optuženi Željko Vulić široj javnosti poznat je zbog slučaja Picin park. Njegov posjed, tik uz velelepnu zgradu Grand trejda, postao je simbol za borbu protiv nepravde i korupcije u Banjaluci.

Protesti šetača za očuvanje Picinog parka održavali su se duži vremenski period tokom 2013. godine, pa je ovo vrijeme ostalo upamćeno kao period dizanja glasa protiv nepravde sa kojom su građani Banjaluke bili suočeni. Jedan od simbola tih protesta bio je i Željko Vulić.

Sistem protiv koga se odlučio boriti, smjestio ga je na optuženičku klupu.

Zbog povrede pripadnika MUP-a Republike Srpske tokom gradnje pristupnog puta, Željko Vulić stao je po danas po četvrti put pred sudiju Osnovnog suda u Banjaluci, gdje je trebalo da bude održano i posljednje ročište.

Kako tužilaštvo nije danas iznijelo završnu riječ u ovom slučaju, Sud je odlučio da odloži cijeli slučaj odnosno iznošenje završnih riječi..

Željko Vulić danas je rekao kako se osjeća veoma teško i da je pod dojmom ovog suđenja.

"Morao sam da se prisjećam svakog momenta, i prije samog događaja i takozvanog liječanja. U teškom sam stanju" rekao je on danas novinarima.

On kaže da je tok suđenja za njega nepoznat jer nije baš uobičajeno da čovjek učestvuje na ovakvom suđenju.

" Stanje u društvu oslikava kompletnu situaciju i u sudu. Ne znam šta bi moglo da bude na račun malih ljudi kojima veliki ljudi pripremaju papicu" slikovit je bio Vulić.

Mirna Delalić, advokat optuženog Vulića rekla je je odbrana danas izvela sve svoje dokaze i bili su spremni dati završnu riječ.

" Tužilaštvo je reklo da nije spremno za završnu riječ tako da se glavni pretres morao odgoditi tako da će biti određen naknadni termin za iznošenje završnih riječi" kazala je Delalić.

6yka.com
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 14:12:51, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Sep 08, 2016 21:55:14

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:Opet Cavka?

Pretresene prostorije Tužilaštva BiH, tužilac Oleg Čavka osumnjičen za krađu dokaznog materijala - U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u toku je pretres koji vrše pripadnici SIPA-e, a kako saznaje Klix.ba pretresa se kancelarija državnog tužioca Olega Čavke.

Slika

Stvarno?

Tužilaštvo BiH o slučaju tužitelja Čavke: Suprotstavit ćemo se svim oblicima nezakonitosti

Oleg Čavka za Klix.ba: Dobrovoljno sam dao izjavu i predao telefon Tužilaštvu BiH

Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a zatražio suspenziju Olega Čavke... Suspenzija bi ostala na snazi do okončanja istrage koja se vodi protiv Čavke, a sam zahtjev je podnesen na osnovu člana 77. tačka a) Zakona o VSTV-u BiH jer je protiv njega pokrenuta istraga u krivičnom postupku, naredbom o provođenju istrage Tužilaštva BiH...

Eto tako, malo hronoloski... praticemo po ko zna koji put kako je i ovo "pojela maca", najverovatnije.

Ovo inače nije prvi slučaj u kojem je tužilac Čavka bio pod pod istragom. Prije četiri godine uputio je putem hakovanog maila lažni dopis sa potpisom tadašnjeg glavnog tužioca Milorada Barašina. Kažnjen je samo od glavnog disciplinskog tužioca sa šestomjesečnim umanjenjem plaće za 10 posto. Svojevremeno je protiv Čavke bila otvorena istraga nakon prijave osuđenika Zijada Turkovića, koji je zajedno sa svojom suprugom Šejlom Jugo-Turković tvrdio da je Čavka uzeo 30 hiljada eura mita. Ovi navodi nisu dokazani.

I TO je BH pravosudje - "bravo"! Koji marifetluci...
E moj narode, sta onda vi/mi sitni, mali ljudi da ocekujemo??? Od KOGA to mi trazimo ISINU i PRAVDU? FUJ!


ČAVKA PISAO VSTV i OHR-u: "Sklonjen sam sa svih 'opasnih' slučajeva"

Vrijeme je pokazalo da sam jedan od rijetkih u Tužilaštvu iz kojih ne stoji niti jedna politika.
Bojim se da sam u budućnosti mogao postati i neugodan svjedok nekih nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH

Prije 4h Prije 3h
Slika

Državni tužioc Oleg Čavka poslao je danas pismo Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) nakon što je protiv njega otvorena istraga.

Portal "SB" u posjedu je kopije pisma koje objavljujemo u cijelosti:

Poštovani,

Dana 30.08.2016. godine kada sam došao na posao obavješten sam da je protiv mene otvorena istraga, te da Tužilaštvo ima naredbu za pretres moje kancelarije i mog stana. Prvo mi je predočeno šta mi se stavlja na teret, a potom sam iznio svoju odbranu, ukratko, terete me da sam ukrao jedan dokaz iz spisa, i koristo ga za svoje potrebe. Nakon toga sam prvo pozvan da dobrovoljno predam tražene predmete, te sam predao na uvid cijeli predmet Beriša Sulejman i drugi, a u okviru kojeg je propisno zapakovana jedna kutija sa dokazima. U toj kutiji zajedno sa drugim dokazima nalazio se uredno složen sporni telefon koji je ranije privremeno oduzet od Kurbegović Anesa. Tog momenta obavješten sam da se neće vršit pretres kancelarije, te sam pozvan da dobrovoljno predam SIM karticu, a potom je privremeno oduzeta.

Napominjem, da su policajci i sporni telefon fotodokumentovali u kutiji, zajedno sa drugim dokazima.

Već tog momenta, Tužilaštvo je znalo da u potpunosti ne stoje obilježja krivičnog djela “Pronevjera u službi”, međutim i pored toga su obmanuli Vijeće i Ured disciplinskog tužioca tvrdnjom da sam ukrao mobitel. To znači, da u predmetu postoji apsolutno oslobađajući dokaz, ali u ovim poremećenim odnosima u Tužilaštvu moju instituciju to ne zanima, nego žele iskoristiti ovaj predmet da mi pronađu bilo kakvu neurednost u radu. Pri tome se definitivno dešavaju čudne stvari, a svjedoke saslušava bliski srodinik prijavitelja Kurbegović Anesa.

Nadam se da Vam je dostavljena moja izjava u svojstvu osumnjičenog, a ukoliko nije molim Vas da je pribavite, jer sa u njoj u potpunosti objasnio sve šta se dešavalo s tim telefonom.

Ali, ipak, ukratko, u periodu tog dešavanja od aprila mjeseca 2016. godine, pa do godišnjih odmora radio sam na veoma obimnom predmetu u kojem je u dijelu predmeta došlo do optuženja više osoba, a preostalo, je još desetak osumnjičenih za koje je trebalo završiti istragu, obustaviti više otvorenih istraga, pa i vratiti privremeno oduzete predmete onima koji nisu osumnjičeni. Zajedno sa svim telefonima, pa i vratiti privremeno oduzete predmete onima koji nisu osumnjičeni. Zajedno sa svim telefonima, Federalna uprava policije je vještačila telefone, i ovaj telefon prema navodima nalaza vještačenja koji je izuzela SIPA, proizilazi da vještaci ovaj telefon nisu uspjeli izvještačiti jer je softverski na daljinu zaključan.

Kako je Kurbegović Anes izrazito kriminogena osoba, optužen je u predmetu “Lutka”, bio oštećeni u predmetu “Turković” u kojem je preživio pokušaj ubistva, zanimalo me zašto taj telefon nije vještačen, da li je on uticao na policiju da to ne vještači (a jedan njegov rođak je tamo visoki rukovodilac), te me zanimalo šta on to krije u telefonu, pa sam pokušao upaliti u kancelariji.

Za pokretanje I phonea nepohodan je pristup internetu, kompjuter i program I tunes, te aktivna SIM kartica, odnosno kartica koja je aktivna na mreži.

Zajedno sa još nekim predmetim iz spisa, u momentima kada sam imao vremena kod svoje kuće samo pokušao aktivirati telefon svojom vlasitom SIM karticom, pri čemu sam čak koristo moj broj koji je na pretplati ništa ne krijući jer bi u slučaju uspješnog aktiviranja telefona to mogao i zadkoumentovati, međutim, telefon nisam uspio aktivirati. Sve zajedno to je moglo trajati sat vremena, a moja kartica je u telefonu bila možda 1 minutu. Nakon toga, telefon sam vratio i složio ga zajedno sa drugim dokazima u kancelariju, te ga pripremio za vraćanje zajedno sa drugim predmetima Kurbegović Anesu.

Policija je čak fotodokumentovala ceduljicu na navedenim telefonima, na kojoj je napisano “vratiti Kurbegoviću preko FUP-a”.

Sve ovo Tužilaštvo je znalo, i ne vjerujem da su Vas obavjestili, zato Vas molim da to provjerite.

Pitam se, zašto toliko smetam bilo kome, pa sam sebi nudim više mogućih odogovora:

Pažnja javnosti se odvlači na neku drugu priču od medijske hajke na Glavnog tužioca, zahtjeva za njegovu smjenu i disciplinskog postupka koji je navodno protiv njega pokrenut, a ja sam poslužio kao primjer navodnog čišćenja vlastitih radova. Za tako nešto sam izuzetno podoban, poznat u javnosti po odličnim rezultatima rada, i bez bilo čije političke podrške. U današnjem Tužilaštvu BiH možete opstati samo ako je to nečiji politički interes, i ukoliko ste politički podobni.

Vrijeme je pokazalo da sam jedan od rijetkih u Tužilaštvu iz kojih ne stoji niti jedna politika.

Bojim se da sam u budućnosti mogao postati i neugodan svjedok nekih nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, i to:

a). Tokom 2013. godine vodio sam predmet Čaušević Kemal i drugi, i to sve do hapšenja Čaušević Kemala i ostalih. Tada mi je bez ikakvog obrazloženja predmet oduzet pismenom odlukom Glavnog tužioca bez ikakvog obrazloženja, te dodjeljen u rad Čampara Dubravku, a ja sam određen da budem njegov pomagač u predmetu. Kada su počele čudne stvari da se dešavaju u navedenom predmetu (“koji su prekrila već tri snijega”), i u kojem su predmetu procurile u javnost izjave osumnjičenog u dnevno političke svrhe, moj rad na predmetu je u potpunosti prestao.

b). Nadalje, u predmetu CMS broj: T20 0 KTPO 0006533 13 protiv osumnjičenih Tomas Milana i Džakula Mire (direktor UIO BiH) glavni tužilac je nakon što sam donio naredbu o sprovođenju istrage donio odluku da se predmet proslijedi na odjel i Tužilaštva BiH, jer se radi o predmetu iz nadležnosti tog odjela. Ova nelogična odluka (korupcija u UIO BiH) nema nikakvog uporišta jer sam ja u organizacionom smislu određen za rad po dva osnova, pod jedan kao rukovodilac odjeljenja za međunarodnu pravnu pomoć koje odjeljenje je u organizacionoj strukturi svrstano u Odjel I Tužilaštva, i pod dva kao tužilac u Posebnom odjeljenju za organizirani kriminal i korupciju.

c). Nakon toga donio sam naredbu o provođenju istrage u predmetu CMS BROJ: t 20 0 ktk 0009954 15 protiv Džakula Mire (direktor UIO BiH) i šest članova disciplinske koisije UIO BiH, jer su se osvetili svjedoku Danku Bogdanoviću koji je svjedočio u krivičnom postupku protiv Čaušević Kemala, Cvijetinović Zdravka i drugih. Ovaj predmet je ponovo bez obrazloženja presigniran na tužitelja Marković Miroslava koji je tu istragu obustavio.l što se tiče svjedoka Bogdanović Danka, UIO BiH ga je ostavila bez posla jer je između ostalog “širio neistine o menadžmentu UIO BiH”. te neistine su bile svjedočenje, a na temelju kojeg je Sud BiH osumnjičenima odredio pritvor.

d). Tokom 2014. godine sma postupao u predmetu CMS broj: T 20 0 KTA 0007111 13, odnosno predstavke Halilović Semira, i u kojem je provedeno vještačenje iz kojeg je proizišlo da je porodica generala Halilović Sefera ubijena podmetnutom eksplozivnom napravom, a ne granatom VRS. Nakon saslušanja Herenda Nedžada u Holandiji, za kojeg je postojala sumnja da je izvršio taj teroristički čin, naređeno mi je da predmet ustupim KT kantona Sarajevo, i to pismenom odlukom Glavnog tužioca.

e). Tokom 2014. godine postupao sam u predmetu CMS broj: T 20 0 KTO 0009116 14 u pogledu sumnje za višemilionsko pranje novca sasdk. Nakon to sam iznio plan Glavnom tužiocu da u tom predmetu predložim privremenu mjeru Suda BiH za privremenu blokadu dionica kompanije Hiz Luksemburga, donešena je odluka bez obrazloženja da se predmet presignira na tužiteljicu Adrović Enisu. Ja sam ponovo određen kao pomagač u tom predmetu. Prijedlog za privremenu mjeru nije nikada otišao na Sud.

f). Tokom ove godine uputio sam poziv za saslušanje osumnjičenog Đuderija Murata, koje saslušanje se nije desilo jer ga je zabranio Glavni tužilac. Đuderija Murat pismom se obratio Tužilaštvu, sa željom da ispriča ko je i zbog čega ukrao automobil tužiteljice Kajmaković Diane. U tom predmetu je za naručivanje krađe auta osumnjičen Dacić Lutvija, a kojem je u posjetu par dana prije krađe auta došla osoba Nandal Enis koja je kasnije i ukrala auto. Glavni tužilac je donio odluku da se predmet presignira na tužitelja Miroslava Markovića, a ja sam tražio pismenu odluku i obrazloženje za moje izuzeće iz predmeta, a isto nikad nisam dobio.

Napominjem da je prema pravilniku o vođenju TCMS predmeta VSTV BiH presignacija moguća uz pismenu obrazložbenu odluku Glavnog tužioca, uz navođenje razloga za izuzeće postupajućeg tužioca.

Znam da ovo moje obraćanje Vama može zvučati kao pisanje ogorčene osobe, ali nemam više nikakvu želju ostati u ovom Tužilaštvu, barem dok je u ovakvom stanju, i po svemu sudeći prema sadašnjem stanju stvari, nakon što dokažem svoju nevinost posvetiti ću se nekim drugim poslovima u životu, odnosno neću im više smetati, jer kao osoba koja je preživjela težak srčani udar obavezan sam pokušati ostati živ zbog svog sina kojeg moram školovati.

S poštovanjem,

Oleg Čavka

slobodna-bosna.ba

Zanimljiv komentar:

Slika

A ovde original pisma:

Slika

Čavka pisao VSTV-u i Inzku: Ne želim ostati u Tužilaštvu BiH, bojim se da mogu postati neugodan svjedok - Državni tužioc Oleg Čavka pisao je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH nakon što je protiv njega otvorena istraga. On je u pismu naveo kako u Tužilaštvu BiH mogu opstati samo oni koji su politički podobni pri tome optužujući glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića da skreće pažnju sa postupka koji se vodi protiv njega.

Slika - Slika - Slika - Slika

Da, ZASTO?
Hoce li NEKO - IKO odgovoriti?


Čavka: Zašto u Tužilaštvu BiH stoje predmeti "Halilović", "Čaušević" i "Bosnalijek"!?

OPAAAA...
Sta ces sad GLAVNI tuzioce Salihovicu?
A upravo se sprema konkurs za "glavnog" u Sudu BiH posle odlaska Meddzide Kreso... ccc...


VSTV odbacio zahtjev za suspenziju tužioca Olega Čavke - Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta odbila je zahtjev za suspenziju Olega Čavke, tužioca Tužilaštva BiH. Zahtjev je odbijen kao neosnovan. - Državno tužilaštvo zatražilo je suspenziju Olega Čavka jer je protiv njega otvorena krivična istraga, piše BIRN Justice Report. Nakon toga Čavka je poslao podnesak VSTV-u i Uredu visokog predstavnika (OHR) u kojem je naveo određene nepravilnosti u radu Državnog tužilaštva. U pismu VSTV-u Čavka je naveo da mu je predmet koji je vodio protiv Kemala Čauševića i drugih oduzet odlukom glavnog tužioca Gorana Salihovića bez ikakvog obrazloženja. Čavka tvrdi da mu je Salihović zabranio i da ispita Murata Đuderiju, koji se obratio Tužilaštvu BiH kako bi ispričao ko je ukrao automobil tužiteljice Dijane Kajmaković...

Dakle cekamo da vidimo "kom` opanci, kom` obojci"?
"Krasno" ovo BH pravosudje, posebno tuzilastva, ma prava sapunica!
Podugacka sapunice...


ISTRAGA

OTUĐIVAO DOKAZE: VSTV odbio suspenziju Olega Čavke, SIPA utvrdila da je otuđio još jedan mobitel


Osumnjičeni tužitelj Oleg Čavka nastavlja raditi nesmetano. Imat će pristup svim tajnim podacima. Narušena je dosadašnja praksa

Objavljeno: 08.09.2016. u 14:45h
Slika

Piše: Avdo Avdić

Disciplinska komisija VSTV-a odbila je prijedlog za suspenziju državnog tužitelja Olega Čavke, saznaje Žurnal. Istovremeno, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH utvrdili su da je tužitelj Čavka otuđio još jedan zaplijenjeni mobitel iz predmeta koje je istraživao i zastupao.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH prošle je sedmice otvorilo istragu protiv tužitelja Olega Čavke zbog sumnje da je nezakonito koristio mobilni telefon zaplijenjen od optuženika za organizirani kriminal Anesa Kurbegovića. Nakon što je saslušan u svojstvu osumnjičenog, Ured disciplinskog tužioca BiH pokrenuo je disciplinski postupak, te zatražio suspenziju osumnjičenog tužitelja.

Čavka i dalje raspolaže tajnim dokumentima

Međutim, Komisija koju su činili Zijo Kadrić (sudija Apelacijskog suda Brčko Distrikta), Slavo Lakić (tužilac Tužilaštva FBiH), te Stanko Nuić (zamjenik glavnog okružnog tužioca iz Istočnog Sarajeva) donijela je odluku da osumnjičeni tužilac Oleg Čavka i ubuduće nesmetano može obavljati svoju dužnost. U Zakonu o VSTV-u, u članu 77 piše da “sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivinom postupku”.

Dosadašnja praksa u svim predmetima u kojima je bila otvorena istraga rezutirala je suspenzijom. Zbog čega je Oleg Čavka izuzetak? Odgovor na ovo pitanje trebali bi dati čelni ljudi VSTV-a koji odlučuju o radu i disciplinske komisije, ali i tužitelja i sudija. Prije svega zbog činjenice da državni tužilac po automatizmu ima pristup svim tajnim dokumentima ove zemlje. Situacija je, dakle takva da tužitelj Oleg Čavka, iako je zvanično osumnjičen za krađu mobitela iz krivičnog spisa, i dalje može raspolagati svim dokumentima koje nose oznaku tajno i vrlo tajno.

Korišteno više mobitela

Tužilac Čavka je, inače, proteklih dana intenzivno u medijima tvrdio da je sporni mobitel iz predmeta Beriša Sulejmani nosio kući kako bi se pripremao za istragu. Međutim, optužnica u predmetu koji je istraživao podignuta je u aprilu 2016. (što znači da je tada istraga bila okončana), a sporni mobitel Čavka je koristio krajem juna. U sporni telefon je ubacivao svoju telefonsku karticu, koja je tokom ove i prošle godine ubacivana u više telefona. Dosadašnjom istragom je, naime, utvrđeno da je Čavka tokom 2015. godine više puta koristio još jedan mobitel iz predmeta koje je istraživao. U pitanju je, također "iphone". No, unatoč brojnim dokazima, Disciplinska komisija VSTV-a nije našla za shodno da suspenduje osumnjičenog tužitelja.

Poređenja radi, bivši uposlenici Suda BiH i Tužilaštva BiH, Nenad Petrović i Mićo Trifković proveli su 30 dana u pritvoru zbog sumnje da su kao službenici ovih pravosudnih institucija otuđivali cigarete zaplijenjene u krivičnim postupcima. Tužilac Oleg Čavka, iako osumnjičen za otuđivanje najmanje dva mobitela zaplijenjena u krivičnim postupcima nesmetano može obavljati svoju dužnost.

(zurnal.info)

A gle naslova "Slobodne Bosne":

OPET SE IZVUKAO: VSTS odbio suspenziju tužitelja Čavke! - Prema informacijama „Slobodne Bosne" protiv Olega Čavke je u posljednjih pet godina podneseno najmanje pet prijava – Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a i nadležnim tužiteljstvima, ali nijedna istraga nikada nije dovedena do kraja.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 14:16:01, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron