SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Uto Avg 23, 2016 20:32:08

Miletić: Stan, postupak i pregršt tačkica

Miletić: Stan, postupak i pregršt tačkica

Na suđenju Azri Miletić, optuženoj za primanje mita, predstavljeno je vještačenje nekoliko audio snimaka, koji su zbog lošeg kvaliteta bili podvrgnuti posebnim tehnikama.
Kako je rekao tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić, riječ je o razgovorima vođenim u ugostiteljskim objektima “Dea“ i “Kapućino” u Sarajevu 2014. godine.
Vještakinja Verica Stanković iz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja kazala je da je sa kolegom filtrirala snimke i sačinila transkripte snimljenih razgovora.
Stanković je objasnila da su dobijeni snimci bili “lošijeg” kvaliteta, da se na njima govornici preklapaju, te da se čuju i drugi glasovi, muzika i šumovi. Dijelovi razgovora između muške i ženske osobe označavan je tačkicama, što prema riječima vještakinje, znači da je bio nerazumljiv.
Ona je napomenula da drugi zadatak koji su dobili od Tužilaštva BiH – da identifikuju sagovornike – nisu mogli obaviti, jer nisu dobili nesporne snimke određenih govornika.
U transkriptima čije je dijelove Stanković čitala u sudnici muška i ženska osoba između ostalog spominju kupovinu stana i određeni postupak. Između pojedinih riječi ili rečenica tačkicama je označeno da je govor nerazumljiv.
“Znači termin koji sam ponudila, sasvim je dovoljno da mi ko fol obnovimo postupak”, navodi se u trankriptu da je kazala ženska osoba.
Na pitanje muškarca da li joj treba novca, ona odgovora da ima i dodaje: “Meni je problem sad stan. Dobila sam nešto i čuvam to”.
U toku jednog od razgovora, ženska osoba spominje prvostepeni postupak i govori: “Dostavite mi to pismeno… I sad čekaju šta ću ja odgovoriti… Ako neke stvari prihvatim, ima šanse da nešto dokažu… Vidjećemo to”.
Miletić je optužena za primanje dara kao sudija Suda BiH. Prema optužnici, ona je preko posrednika S-1 trebalo da izdejstvuje povoljan ishod postupka protiv Senada Šabića i Rame Brkića, kojima je suđeno za organizovani kriminal. Šabić i Brkić su bili optuženi i u ovom predmetu, ali su pobjegli.
Odgovarajući na pitanja Odbrane, vještakinja Stanković je kazala da na osnovu snimaka nije mogla odrediti lokaciju i datum razgovora.
Braniteljica Jesenka Rešidović konstatovala je da između riječi i rečenica postoji “pregršt tačkica”. Stanković se složila da realno vrijeme razgovora traje duže nego što je to preneseno u transkripitima.
Kako je objasnila, to je rezultat nerazumljivih dijelova razgovora, ali i da to može biti i zbog pauza u govoru, načina na koji neko govori i slično.
Odbrana je prezentovala i određene razlike u broju riječi između trankripata i službene zabilješke sačinjene o ovim razgovorima.
Suđenje se nastavlja 8. septembra.

Izvor: Birn

http://epravo.ba/miletic-stan-postupak- ... t-tackica/


----
http://epravo.ba
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Avg 23, 2016 22:04:53

nevenkagaragic je napisao:Dugo vec pratim tragediju mladog Banjalucanina Nikole Djurovica...
Ovo je postala svakodnevica u BiH na sramotu vlastodrscima - zalosno i jadno!
Cudno je to koliko su gradjani STRPLJIVI, cudno... dokle?
Majkama Nikole Djurovica i Jovana Arbutine porucujem:
NE ODUSTAJTE - RASKRINKAJTE MOCNIKE koji se medjusobno stite!


Slika

Protestna šetnja zbog Nikole Đurovića i Јovana Arbutine (VIDEO) - Grupa građana okupila se u banjalučkom parku "Petar Kočić" kako bi pružila podršku Aleksandri Đurović i Ljiljani Arbutini, majkama poginulih mladića, Nikole i Јovana, koji su stradali u saobraćajnim nesrećama 2011. i 2015. godine.

Stidi li se IKO u ovoj drzavi?

Uplakane majke hoće pravdu: Naša djeca su žrtve bezdušnog i korumpiranog sistema! (FOTO)

nedelja, 24 april 2016 15:03
Slika

U Banjaluci je održana protestna šetnja koju su predvodile majke dvojice mladića poginulih u saobraćajnim nesrećama, na istom mjestu. Prozvale su odgovorne pojedince i optužile institucije za nepravdu koja im je nanesena.

Aleksandra Saška Đurović i Ljiljana Arbutina, majke Nikole Đurovića (21) i Jovana Arbutine (19) povele su protestnu kolonu iz Parka Petar Kočić, do Centra javne bezbjednosti Banjaluka i banjalučkog Okružnog suda.

Kolona na čijem čelu je nošen transparent „Pravda za Jovana i Nikolu“, zaustavila se ispred ovih institucija, kako bi na simboličan način, ćutanjem i transparentima, podsjetili odgovorne da pravda još nije zadovoljena.

U protestnoj šetnji učestvovalo je oko 60 građana, a mnogi od njih su nosili transparente i fotografije Nikole i Jovana.

Među učesnicima je bilo i predstavnika političkih partija i udruženja, koji su došli da podrže majke u njihovoj borbi za pravdu i istinu.

Slika

Majka Saška: Banjalučani znaju da je za smrt moga sina odgovoran Čađo!

Majka poginulog Nikole Đurovića kaže da ovom šetnjom želi da podsjeti javnost da do sada od zvaničnih institucija porodica nije dobila odgovor ko je u stvari pravi ubica.

-Bila je sumnja na bivšeg ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađu, međutim, on je nedodirljiv jer ima 'zaleđinu' predsjednika Republike i doktora Škrbića, kaže Aleksandra Saška Đorđević

Podsjeća da je za smrt njenog sina-jedinca okrivljen i osuđen Nenad Radinković, koji se sada nalazi u zatvoru u Francuskoj.

-On je nastavio da za vlast švercuje oružje, podmetnuto mu je na francuskoj granici da bude uhapšen, a ostao je tamo da ne bi mogao da progovori. I dan danas 99 odsto Banjalučana zna da je to uradio Stanislav Čađo, ili je donekle upleten u to, tvrdi ogorčena majka.

Zbog nesreće u kojoj je stradao Nikola Đurović, na četiri godine zatvora osuđen je Nenad Radinković, koji je vozeći "audi" prošao kroz crveno i udario u Đurovićev automobil.

Majka Ljiljana: Ubica je dao 18 hiljada evra za svoju slobodu!

Majka Jovana Arbutine, koji je stradao u januaru prošle godine, priča kako je otišla u banjalučko Tužilaštvo da provjeri ima li napretka u suđenju i da je tada saznala da je presuda donesena 17. novembra prošle godine.

Niko je nije ni pozvao na izricanje kazne, niti je obavijestio o toku suđenja ni prije, niti poslije izricanja presude.

-U izvještaju o nesreći piše da je navodna brzina auta koje je ubilo Jovana bila 78 kilometara na sat. Ja ne negiram da je moje dijete prelazilo na crvenom svjetlu, ali želim pravdu. Ta brzina sigurno je bila veća, jer je Jovan imao 25 povreda, od toga pet smrtonosnih, priča uplakana Ljiljana Arbutina.

Zbog nesreće u kojoj je stradao Jovan Arbutina osuđen je vozač Goran Zrnić na šest mjeseci zatvorske kazne i 1.500 KM sudskih troškova.

-Uskoro će jedan medij objaviti pismo koje će uzdrmati sve. U tom pismu su navedene sve malverzacijama u ovom slučaju, od uviđaja do presude. Imam nezvanične informacije da je ubica dao 18.000 evra kako bi kupio svoju slobodu, ogorčena je Ljiljana Arbutina.

*Galeriju fotografija sa protesta pogledajte ispod teksta

Istinito

Uz galeriju i 1 komentar:

Slika

SAMO PRAVDU traze - zar je to tako mnogo?
Eh, da su bar jedine... koliko gradjana je traze... samo PRAVDU, nista vise!


Majke poginulih momaka: SAMO TRAŽIMO PRAVDU

Slika
Pravda za Jovana Arbutinu
Datum objavljivanja: 24. tra 2016.

Nadam se da ce konacno ISTINA i PRAVDA pobediti - MORA!
Ranije objave (da se podsetimo):

Strana 275
Strana 316
Strana 336
Strana 26 druge teme


ISTRAGA

Kako je izgubio život Nikola Đurović (FOTO): Novi dokazi optužuju Stanislava Čađu za učešće u saobraćajnoj nesreći


Darko Đurović iznio je nove dokaze kojima optužuje bivšeg ministra policije RS Stanislava Čađu da je u saobraćajnoj nesreći usmrtio njegovog sina Nikolu Đurovića

Objavljeno: 23.08.2016. u 14:19h
Slika

Piše: Ljiljana Kovačević

Darko Đurović optužio je bivšeg ministra policije Republike Srpske Stanislava Čađu da je direktno odgovoran za smrt njegovog sina Nikole, koji je poginuo u sabraćajnoj nesreći 21. avgusta 2011. godine na raskrsnici na Rakovačkim barama kod Banjaluke.

“Učesnik saobraćajne nesreće je Stanislav Čađo i još jedan visoki funkcioner”, rekao je Đurović na konferenciji za novinare održanoj u Narodnoj skupštini RS. On nije želeo da navede ime drugog “visokog funkcionera”, za kojeg tvrdi da je bio sa Čađom u automobilu.

Đurović je naveo da je prikupio mnogo novih detalja koji ukazuju da Nenad Radinković, kojem je Vrhovni sud RS u avgustu 2013. godine potvrdio kaznu od četiri godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo njegov sin, nije upravljao vozilom.

REVIZIJA POSTUPKA

Šef skupštinskog odbora za bezbjednost i nadzor nad radom policije RS Milanko Mihajlica je rekao da je “šokiran novim dokazima” i da je cijeli ova slučaj velika sramota za RS.

“Očekujemo od od pravosuđa reviziju postupka i da se kazne počinioci ovog ubistva”, istakao je Mihajlica.

On je zatražio da se s mrtve tačke pokrene i slučaj ubistva inžinjera Milana Vukelića. Vukelić je ubijen u novembru 2007. godine nedaleko od zgrade MUP RS, u eksploziji njegovog automobile pod koji je postavljen eksploziv. Vukelić je prije ubistva ukazivao na postojanje građevinske mafije u Banjaluci.

Žurnal je ranije objavio više tekstova u kojima je ukazivao na niz kontroverzi koje su pratile slučaj stradanja Nikole Đurovića.

Vrhovni sud Republike Srpske 16. avgusta 2013. godine potvrdio presudu Nenadu Radinkoviću, nezaposlenom pekaru iz Laktaša, od četiri godine zatvora zbog izazivanja teške nesreće u kojoj je 21. avgusta 2011. godine poginuo 21-godišnji Banjalučanin Nikola Đurović. Time je, sa pravne tačke gledišta, trebalo da bude stavljena tačka na ovaj slučaj.

Međutim, roditelji nastradalog Nikole Đurovića, nikada nisu ni tražili krivično gonjenje Radinkovića, smatrajući da je on “podmetnut”. Oni su i ranije tvrdili Radinković nije vozio kobne noći, već da se za upravljačem nalazio “visoki funkcioner ili sin nekog od visokih funkcionera RS”.

Nikola Đurović zadobio je teške tjelesne povrede u saobraćajnoj nesreći koja se desila 21. avgusta 2011. godine pola sata poslije ponoći na na raskrsnici za Rakovačke bare, nadomak Banjaluke. Povrede su bile fatalne i mladić je tri dana kasnije preminuo.

U njegov „fiat tipo“ udario je Audi A4, koji je, kroz crveno svjetlo, u raskrnicu ušao brzinom od preko 150 kilometara na sat. Nenad Radinković je priznao da je on vozio Audi. DNK uzorak, koji je iz Audija izuzet četiri mjeseca kasnije i koji nije bio propisno obezbijeđen (vozilo se kretalo na relaciji Banjaluka-Sarajevo-Banjaluka), navodno je potvrdio da je krv nađena na vazdušnom jastuku vozila, te kontrolnoj tabli Audija.

U Audiju je je sem Radinkovića, prema zvaničnom zapisniku, bio još maloljetni J.S., ali to DNK nalaz nije pokazao. Dalje, očevici sa mjesta nesreće i iz Hitne pomoći tvrde da na Radinkovićevoj odjeći nije bilo tragova krvi niti je on bio povrijeđen.

Audi A4, kojim je udareno Đurovićevo vozilo, je vlasništvo „Asa rent doo“. Prema dokumentima, Radinković je vozilo iznajmio 27. jula 2011. u pet časova ujutro, a vratio ga 20. avgusta 2011. u 8 časova ujutro, dakle prije nesreće. Dva dokumenta još potvrđuju navedene datume: račun za iznajmljeno vozilo, te list u kojem je navedeno da na autu nema oštećenja.

HAPŠENJE U FRANCUSKOJ

Porodica pokojnog Đurovića je ukazala na ove detalje, da bi se potom pojavio novi dokument, bez pečata, u kojem je navedeno da je vozilo vraćeno tek 5. septembra 2011. godine. Taj dokument navodno je potpisao sam Radinković, mada to nije mogao učiniti, jer se tada nalazio u Francuskoj, gdje je otišao par dana nakon nesreće. I mnogo drugih detalja iz same istrage ukazuju da su policijsko-pravosudni organi učinili niz propusta ili su, još gore, namjerno usmjeravali istragu kako bi zataškali stvarne krivce sa smrt Nikole Đurovića.

Bez obzira na sve nedosljednosti i propuste u istrazi, Okružni sud u Banjaluci je 26. novembra 2012. godine presudio Radinkovića na kaznu od četiri godine zatvora. Radinković je okončanje sudskog postupka čekao na slobodi, da bi početkom aprila ove godine u medijima osvanula vijest da je on, zajedno sa još četvoro državljana BiH, uhapšen u Francuskoj zbog sumnje da se bavio trgovinom oružja. Sa Radinkovićem su tada uhapšeni Vladimir Pepić, Zoran Jovanović i Danka Marinković svi iz Banjaluke i Mirko Bakić iz Prijedora.

Radinković se još nalazi u zatvoru u Francuskoj. Prema tvrdnjama izvora Žurnala, neko iz RS je francuskim vlastima dojavio da Radinković trguje oružjem i namjestio mu hapšenje, kako bi ga sklonili iz RS, pošto je postojala bojazan da otkrije istinu o saobraćajnoj nesreći u kojoj je stradao Nikola Đurović. Takođe se tvrdi da je policija RS znala da Radinković švercuje oružje, ali da je naređeno da ne bude uhapšen u BiH kako bi bio sklonjen kao opasan svjedok.

(zurnal.info) - vise slika (i dokumenata) na linku

U BiH je mnooogo zasticenih vrsta nazalost - u ovoj drzavi je sve (negativno) moguce! Zalosno i jadno!

Darko Đurović: Stanislav Čađo je bio u vozilu koje je ubilo mog sina Nikolu - Đurović već godinama tvrdi da je Nenad Radinković, kojem je je Vrhovni sud RS u avgustu 2013. godine potvrdio kaznu od četiri godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo njegov sin, nije upravljao vozilom. Ranijih godina objavio sam niz tekstova u kojima sam ukazivao na brojne kontroverze koje su pratile slučaj stradanja Nikole Đurovića. Ustvari, riječ je o ubistvu i prikrivanju ubistva...
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 09:15:05, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Avg 23, 2016 22:22:59

Nastavak price (i pricica-tek nesto malo) o medijski vrlo aktuelnom glavnom tuziocu BiH (bas mu idu na ruku s obzirom da obozava svoje slike)...
A PARADOKSA ne manjka!

Strana 349
Strana 350
Strana 352


Salihović od Pleha: Ima li telefona u frižideru?!

уторак, 23. август 2016.
Slika
piše: Slobodan Vasković

Glavni tužilac Goran Salihović pokušava da opstruiše disciplinsku istragu protiv samog sebe, koju vodi v.d. glavnog disciplinskog tužioca Alena Kurspahić.

Salihović pokušava da na poziciju glavnog disciplinskog tužioca postavi Hasana Pleha, svog donedavnog šefa kabineta.

Interesantno je da je Salihović smijenio Pleha početkom avgusta ove godine i optužio da je glavni krivac za opstrukciju brojnih istraga, među kojima su i one oko "Pavlović banke", "Bobar banke", kao i istrage vezane za afere sa kojima se u vezu dovodi Nikola Špirić.

Salihović je tim potezom pokušao anulirati činjenice koje su se pojavile u javnosti i koje svjedoče da je upravo Glavni tužilac, (istina, uz pomoć Pleha), opstruisao brojne istrage.

Smjenom Pleha Salihović je priznao opstrukcije Tužilaštva i sve ono što mu se stavlja na teret u javnosti, a sada pokušava da ide korak dalje i postavi ga za disciplinskog tužioca.

Teško da će mu to poći za rukom, jer, osim protiv Salihovića, istraga bi morala da se otvori i protiv Pleha, koji je jedan od glavnih pomagača Glavnog tužioca u brojnim nedjelima koje je počinio.

Umjesto da bude suspendovan i pod istragom, Pleh je trenutno smješten u Odjeljenje tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, što je paradoks: Upravo bi Pleh trebao biti meta tog odjeljenja zbog svojih nezakonitih aktivnosti.

I jedna bizarnost vezana za Pleha: Dok je (nakon smjene) na novom radnom mjestu u Tužilaštvu BiH, Pleh mobilni telefon drži u frižideru.

Valjda smatra da na taj način ometa eventualno prisluškivanje.Ne treba nikog u toj instituciji začuditi ukoliko se Pleh ubuduće bude javljao i iz zamrzivača, takozvane škrinje.

slobodanvaskovic.blogspot.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 09:16:23, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Avg 24, 2016 23:11:15

Cccc... pa dokle vise suplje price?
Kad cete vise preci s reci na DELA?!
HOCE LI IKO REAGOVATI - evo ZNAM da mnogi citate po "sluzbenoj duznosti" (hahaha, kao da VI ne znate sve)...


Slika

˝MUP-om TK upravlja kriminalac˝; ‘Poslanika u Skupštini TK oteli i vozili u gepeku’,šokantne tvrdnje za TIP iznio kandiat DF-a za gradonačelnika Tuzle Alen Gadžo: Tuzlom neće vladati interesna skupina ljudi kao danas, a niti banditi i kriminalne politike koje su urušili TK˝ - ... ‘MUP-om TK upravlja jedan kriminalac’ - Na naše pitanje da li je izvukao pouke obavljajući funkciju ministra MUP-a TK i da li mu to može pomoći u predstojećoj izbornoj utrci, Gadžo je odgovorio: ˝Ja tada nisam bio političar, nego nestranački kandidat DF-a. MUP TK tada, a i sada, radi po principu da njime upravlja jedan kriminalac. Jedan kriminalac upravlja sa 1860 ljudi. On stanuje 40 kilometara odavde. Svoje bogatsvo crpi svaki dan prometom od pola milona KM iz Rudnika mrkog uglja Banovići. Ja sam i danas mogao biti ministar da sam radio onako kako su oni mislili da ću raditi. Od toga nema ništa. Ja se njih ne bojim. Nije puno bolje ni u Gradskoj upravi Tuzla. To je jedno kriminalno jezgro, skupina bandita koji vladaju ovim gradom 20-ak godina, istakao je Gadžo i dodao: ˝Od nas su napravili taoce, privatizirali su gradske ustanove i resurse. Ja sam određenu dokumentaciju već davno predao agencijama za sprovođenje zakona, kantonalnom, federalnom i državnom tužilaštvu. Ja dobro znam ko štiti pojedince iz Gradske uprave Tuzla. Nema razvoja ekonomije ako se prvo ne obračunamo sa organiziranim kriminalnom i korupcijom. Ja sam jedini ministar kojem su građani i radnici došli i dali podršku. Moj obraz se ne može kupiti¨...

Zanimljiv pasus u tekstu (dobro jutro!):

‘Poslanka u Skupštini TK oteli i vozili u gepeku’

S obzirom da ne želi da krši Izborni zakon, svoj plan i program će građanima prezentovati od 2. septembra za vrijeme izborne kampanje. ˝Moj program nije baziran na lafini. Baziran je na konkretnim stvarima. On ima za cilja da građani Tuzle, naša omladina, ne ide odavde. Da ih zaposlimo. Ja tu neću štediti nikoga. Dobro znam čije dijete je zaposleno u Elektroprivredi BiH, čija sestra je zaposlena u gradskim institucijama, domovima zdravlja itd. Znam koji ljudi ne smiju progovoriti o kriminalu Vlade Tuzlanskog kantona koja se reflektuje na funkcionisanje Grada Tuzla. Zna se što ne smiju, jer će njegova i njihova djeca sutra dobiti otkaze˝, kazao je za TIP i naglasio:˝ Porazna je činjenica da sam jednom poslaniku u Skupštini TK kazao da dâ izjavu policiji i da ću ga ja lično zaštititi jer su ga oteli, strpali u gepek i vozili po kantonu samo zato što nije htio da glasa kako je htio bandit iz Banovića. Žalosno je da poslanik kojeg su izabrali građani ne smije da ode u MUP i da dâ izjavu. Mi se zajedno moramo oduprijeti kriminalu i korupciju i napraviti boljitak za sve nas. Imamo odličan program koji je u interesu građana Tuzle. Ja sam čovjek koji ima pobjednički mentalitet. Ja sam prihvatio kandidaturu iz čisto patriotskih razloga da pokušam uraditi nešto bolje za svoje dijete i za svu djecu ovog grada. Aktuelni premijer TK je rako da sam ja i politička partija koju predstavljam prošlost. Vidjet ćemo jesamo li prošlost. To ćemo tek da vidimo. ˝

(TIP/Adis Jašarević)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 09:44:36, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Avg 24, 2016 23:26:13

PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Avg 24, 2016 23:37:37

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:A ni na UKC-u Tuzla, kao i na sarajevskom, NISTA NOVO!
Ko prati zna da odavno Hipokrat vise ne "stanuje" ovde…
Skandali se samo nizu...


Slika
Veci format:
https://s26.postimg.cc/c8xmwj0op/3_Avaz ... la_dvi.jpg
"Dnevni avaz", 15.06.2016.

Slazem se s komentarima koje su ostavili "anko" i "Visitor" (a i ostali) na tuzlanskom portalu TIP:

"odavno je ukc Tuzla na lošem glasu... stalno je na tom odjelu tuča...al nisu vala bolji ni druga odjeljenja.. pa skandali.." - "Nisu se mogle dogovoriti kako da podijele "poklone" koje dobijaju od ljudi da im pripaze zene na porodu. Ove reketase sa ginekologije treba sve redom pozatvarati, ne mogu se zene poroditi a da im ne uzmu bar 100-200 maraka."

Nije valjda opet ista grupa u pitanju i SPECIJALIZANTICA - kcerka "slavnog" joj oca Kasima, jer "Antipoliticar solartz" kaze:
"no no...Nego je L.M. istukla M.K. I F.K.. starije kolegice"
A sve je moguce u ovoj tuzlanskoj kuci mraka...

Vidim da je tekst na portalu TIP naknadno ispravljan - dakle BILA SAM U PRAVU od samog pocetka!

Ovo su doktorice koje su se tukle u UKC-u Tuzla

Valja ponavljati... a NJEMU je savest "cista" iako se skandali samo nizu i to GODINAMA!
Da, saznali smo da je Lejla Muminhodzic dobila otkaz (iz intervjua direktora koji "spava kao beba")...
Kci "slavnog" oca (bivsi medicinski direktor UKC-a koji je krio izvestaj komisije o smrti mog Denisa, proklet bio!), kako to?
Eeeh, koliko li ih je "zrelo" za otkaz (bilo i ostalo) u toj KUCI MRAKA...
Sazreli davno, davno, a JOS rade!!


Bportal saznaje: Nakon skandala u UKC-u doktorica sa ginekologije dobila otkaz

Lejla Muminhodžić, doktorica Klinike za ginekologiju UKC-a Tuzla, dobila je otkaz nakon incidenta u kojem je učestvovala polovinom juna unutar ove klinike, saznaje Bportal.ba.


Juli 6, 2016
Slika

Lejla i njena majka prvo su verbalno, a zatim i fizički došle u obračun sa doktoricama Fatimuom K. i Mirelom K.

Informacija o otkazu Muminhodžićeve, potvrđena je za Bportal.ba, iz izvora bliskog Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

VEZANI TEKST - Bportal saznaje: Ovo su doktorice koje su se tukle u UKC-u Tuzla

Kako saznajemo, ovo nije prvi incident u kojem je učestvovala Muminhodžićeva, a direktnor ove ustanove Nešad Hotić, nedavno je u medijima nakon skandala najavio da će joj biti uručen prestanak radnog odnosa.

Skandal koji je potresao tuzlansku javnost, dogodio se tokom treće smjene na Klinici za ginekologiju UKC-a Tuzla.

VEZANI TEKS - Skandal u UKC Tuzla: Dvije doktorice potukle se u trećoj smjeni

Inače, Lejla Muminhodžić je zajedno sa grupom doktorica sa iste klinike bila i akter afere, u kojeg su nekadašnjeg direktora Zlatana Ftušića optužile za torture na poslu, među kojima je bilo i navodno seksualno zlostavljanje.

Slučaj je dobio sudski epilog, kada je dr. Fatušić tužio grupu doktorica, te presudu dobio u svoju korist.

Ferida Radončić, Gordana Bogdanović, Vesna Zulčić-Nakić i Lejla Muminhodžić, doktorice Ginekološko-akušerske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, osuđene su 2013. godine zbog kleveta i nanošenja duševne boli direktoru ove klinike Zlatanu Fatušiću. Ove su doktorice u pismu koje je 2011. godine potreslo tuzlansku javnost, optužile svog direktora za torture na poslu i seksualno uznemiravanje.

(Bportal.ba/A.MUSLIMOVIĆ)

I tako to sve "stima" u slatkorecivih obecanja (ludom radovanja)...
Gradjani su zadnja "rupa na svirali" u svakom pogledu! DOKLE? Do uzimanja pravde u svoje ruke? Malo li je vec?

A u Tuzlanskom kantonu opet "slavni" UKC Tuzla pokazuje svoje pravo lice - ta "horor" klinika sa svojim samohvalisanjem?
Nazalost, UKC Tuzla jeste KUCA MRAKA, bila i ostala - cast retkim izuzecima!
Bravo mladicu na objavi! Samo javno i bez pardona, pa neka direktor i dalje spava "kao beba"....
Ipak, u tekstu nedostaje ono vrlo bitno, a to su IMENA - IMENOVATI treba!


Loša iskustva mladića na UKC-u Tuzla: Od ljekara sam doživio “poniženja”, loše dijagnoze i četiri godine u bolovima

Dijeljenja: 777| 21.7.2016. u 15:55

Slika

Na adresu redakcije Tuzlanski.ba obratio se mladić iz Srebrenika koji trenutno živi u Tuzli sa pismom u kojem navodi iskustva koja je doživio u UKC-u Tuzla, želeći prenijeti javnosti stanje sa kakvim se suočavaju građani Tuzle. Pismo prenosimo u cjelosti.

„Zovem se Elmir Pjević, imam 20 godina. Prije skoro 4 godine, tačnije 10. 11. 2012. godine, zadobio sam užasnu povredu koljena, kompletna ruptura prednjih križnih ligamenata i latealnog meniskusa, jedna od najtežih povreda koljena koja može čovjeka zadesiti. Povrijedio sam se igrajući nogomet sa prijateljima. Prije povrede sam trenirao punih 10 godina nogomet. Nakon zadobijene povrede morao sam posjetiti doktora, što je normalno naravno. Nakon prvog pregleda, rečeno mi je da sam po “njihovom” samo malo nategao ligamente, i stavili su mi gips, a ustvari moji ligamenti su bili kompletno pokidani. Gips sam nosio skoro 2 mjeseca, i nakon brojnih fizikalnih terapija i masaža koljena, rečeno mi je da se kroz pola godine mogu vratiti fudbalu, što je želja svakog sportiste naravno, bio sam presretan.

Nažalost nisam se nikada uspio vratiti fudbalu

Koljeno sam jačao skoro godinu dana, što kroz vježbe u teretani, tako i kroz vježbe u bazenu, loptama i slično, sa brojnim sportskim trenerima. Pokušao sam se vratiti jednom, ali nakon svega 15-20 minuta igre, koljeno počinje boljeti i oticati i u jednom momentu, kako se u narodu kaže “iskoči”, što je značilo da moram fudbal napustiti i ponovo posjetiti doktora, što sam i učinio.

I tako sljedeća dva termina kod doktora, ponovo ista priča, ista ponavljanja, baš kao da varamo malu djecu. U jednom trenutku, tj. treći termin kod jednog od doktora, uz moju molbu i plač pred njim, on me upućuje na magnetnu rezonancu, tj. da uradim snimak koljena i da se ustanovi odakle tolika bol. Nakon zakazivanja termina za magnetnu rezonancu, i dolaska na posljednji pregled prije snimanja, nakon banalna 3 čučnja i 3 poskoka, doktor mi saopštava da nema potrebe da radim magnetnu rezonancu te da mi je nalaz potpuno uredan.

Slika
https://s26.postimg.org/tlgv7uh4p/280_t ... 7_16_2.jpg

Sav izrevoltiran i potpuno utučen idem nazad kući. Sljedeću godinu dana, i viđenja da se u ovoj našoj državi ništa ne radi po planu, odlučujem da se povučem zauvijek iz sporta i nade da mogu izliječiti koljeno. Prolazi Nova godina dana, a bolovi, nestabilnost i nateknuća koljena nikada nisu nestala. Te 2 godine, naravno fudbal nisam više igrao, niti uopšte trčao.

Nakon mnogo neprespavanih noći i halucinacija na momente, odlučujem da se ponovo javim na UKC Tuzla, pa makar “glavu izgubio”. Znači, nakon 2 godine odgađanja rezonance, napokon sam uspio snimiti koljeno, gdje se ustanovljava potpuna ruptura prednjih križnih ligamenata i latealnog meniskusa.

Dvije godine uzaludnog hodanja, i sad mi kažu da sam potpuno pokidao ligamente, čudno zar ne?

Naravno, poslije ovakve povrede, operacija je neophodna, što mi i saopštavaju. U narednih 7-10 dana, ponovo se javljam doktoru, kako bi dobio svoj termin.

Slika

Slijede muke sa zakazivanjem termina za operaciju

ermin dobijam nakon nevjerovatnih 7 mjeseci, prihvatam odluku i radujem se budućoj operaciji, jer bi se valjda tada riješio svih ovih problema. Tačnije termin operacije je bio 26. 05. 2016 godine na UKC Tuzla. Kao svaki pacijent, i ja sam 7 dana prije operacije izvadio sve potrebne nalaze kako bi se ustanovilo da sam potpuno zdrav i da mogu “leći” na operacijski sto. Dan prije operacije, tačnije 25. 05. 2016. godine dolazi mi poziv sa UKC Tuzla, da mi je termin odgođen, zbog navodnog kvara na jednom od aparata za ligamenoplastiku. Odlazim do UKC-a, da ispitam zbog čega odgađanje operacije, jedan od glavnih uposlenika mi kaže da je zbog uređenja operacione sale odgođena operacija. Ko koga tu zajebava, da izvinete?

Ja moram ispaštati zbog toga možda, što nemam rodbine, prijatelja i štele na UKC-u Tuzla?

I prelazim i preko toga, iako sve kuha u meni! Prije 15-tak dana, ponovo dobijam termin (21. 07. 2016), tj. današnji dan. Pošto su mi prethodni nalazi takoreći izgubili validnost, tj. zastarjeli, ponovo sam prisiljen na nova zračenja da bi ih ponovo izvadio. Ponovo sam sve obavio, i 20. 07. 2016 tj. jučer sam se javio anasteziologu, koji mi je sve objasnio, i danas sam trebao u 09:00h biti operisan.

Međutim, kada sam sa pidžamom i papučama došao na šalter, da me upute u određenu sobu prije operacije, oni mi saopštavaju da su me pomiješali sa Pjević Almirom, koji također ima danas operaciju, isto kao ja, lijevog koljena, i mene ponovo pomijeraju i odgađaju za 7 dana.

Slika
https://s26.postimg.cc/7dcvupni1/280_tu ... 7_16_4.jpg

Pa dragi moji, da nije žalosno, bilo bi smiješno. Ovo je nestvarno zaista! Nije istina! Zbog čega toliko neodgovornosti, i neprofesionalizma tuzlanskih ljekara?

Ovo je jedan od primjera zašto mladi napuštaju našu državu, nažalost. Jer možda da sam imao “novce” ili štelu bio bih operisan možda 2013. godine, zar ne?

Ja sam doživio tzv.”pljuvanje, udaranje i poniženje” od svih radnika sa UKC-a Tuzla.

Ponovo im se moram javiti za 7 dana, a tad će me vjerovatno pomjeriti, možda sljedećeg mjeseca ili godine, ko zna?! Vjerovatno je hiljadu slučajeva takvih do sad bilo, nažalost. Ali ja više ne želim ćutati i trpjeti bolove, jer ako budemo šutjeli, nikad nam neće biti bolje u ovoj našoj napaćenoj državi.

Ja hoću da svi imamo svoja prava, i da se svako liječi na vrijeme! Danas, sutra će neko drugi isto povrijediti koljeno. Hoće li i on čekati 4 godine, kao ja? Možda, ko zna“?

(Tuzlanski.ba)


Konacno i jedna lepa vest - srecan i uspesan zavrsetak lecenja mladica Elmira Pjevica !
Svaka cast na srecnom zavrsetku, ali ne (naravno!) u tuzlanskoj "kuci mraka", toj "slavno" klinici zvanoj Univerzitetski klinicki centar Tuzla poznatoj po samohvalisanju i skandalima! Pacijent je tu u vecini slucajeva (cast RETKIM izuzecima) poslednja "rupa na svirali"!
Drago mi je sto se sve tako desilo. Svaka cast firmi "Aksemont" i gospodinu Alatic Kemalu, kao i doktoru Nemecu iz Rijeke.


Mladić koji je bio ponižen u UKC-u Tuzla, uspješno operisan u bolnici dr. Nemeca (FOTO)

24.8.2016. u 18:52
Slika

Na adresu redakcije Tuzlanski.ba nedavno se obratio mladić iz Srebrenika koji trenutno živi u Tuzli sa pismom u kojem je naveo iskustva koja je doživio u UKC-u Tuzla, želio je tada putem portala tuzlanski.ba prenijeti široj javnosti stanje sa kakvim se suočavaju građani Tuzle. Pismo 20-godišnjeg mladića Elmira Pjevića, tada smo prenijeli u cijelosti, nakon čega su i drugi čitatelji iznijeli niz loših iskustava zabilježenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Danas sam operisan u Rijeci i oporavljam se, da nije bilo portala tuzlanski.ba koji je objavio posljednji vapaj ali i ogorčenje svim okolnostima i neugodnostima koje sam doživio na UKC-u u Tuzli, sigurno bi moja agonija još uvijek trajala. Neizmjerno vam hvala na svemu, u kratkoj poruci iz Specijalne bolnice dr. Nemec iz Rijeke napisao je Elmir Pjević.

Naime, nakon objave negativnog iskustva, poniženja ali i loših dijagnoza, jedan izuzetan čovjek i humanista, vlasnik firme Aksemont, Kemal Alatić se javio i u potpunosti snosio troškove Elmirove operacije u jednoj od najboljih klinika u regionu. Kako tuzlanski.ba saznaje, gospodin Kemal je ranije i ranije pomagao mladićima koji su nakon operacija ponovo uspješno zaigrali fudbal.

Specijalna bolnica dr. Nemec vrhunska je ustanova posvećena liječenju ozljeda i bolesti lokomotornog aparata. Obzirom, da se brojni vrhunski sportisti nakon operacije u spomenutoj ustanovi i oporavka veoma brzo vraćaju aktivnom bavljenju sportom, ne sumnjamo da će i Elmir nakon četiri godine agonije, ponovo zaigrati fudbal.

(Tuzlanski.ba)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 09:47:38, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Avg 25, 2016 21:21:04

nevenkagaragic je napisao:Jos malo o "strucnosti" tuzlanskih sudskih vestaka, a o (jadnom) Tuzilastvu TK ne treba vise trositi reci...

Slika
http://s26.postimg.cc/3jprhte7t/15_2_Av ... i_bebe.jpg
"Dnevni avaz", 25.01.2011.

Dakle, sprega, uhodana sprega radi i dalje...dokle?
Hoce li se KONACNO ZNATI PRAVI uzrok smrti ove nesrecne bebe?
Hoce li IKO ODGOVARATI?
Sta kaze "roditelj" u komentaru br.7 - RTV Slon:


25.01.2011-Zao mi je sto nisu opisali tacnu smrt bebe , zasto se kriju , nigdje nisu naveli da je kod bebe poteklo iz nosica kao toz , nesto smedje boje , a to se desava kada ode jetra , od cega je jetra otisla , od otrova ,neka ih je stid i sram sta rade .To je bila djevojcica koja je sjedila , puzala , bila u hodi ,napredna beba ,zdrava ,od rodjenja nije dobila ni kapi u nosic ,samo te vakcine koje daju .Nadam se da ce istina izaci na vidjelo ,iako su dosta jaki ,potrudit ce se da sve zataskaju.


nevenkagaragic je napisao:ISTINA nema alternativu!
Mozete je KRITI koliko hocete, ali NE dokle hocete!
Istina uvek ispliva...
Hoce li ijedan "strucnjak", poput Zdenka Cihlarza (nije mu prvi put da STIMA nalaze), ikada odgovarati?
Da potsetim : kako bi zastitio doktore UKC-a, Cihlarz "strucno" , bas ono "humanisticki" kaze da bi moj Denis svakako umro, cak da su doktori i na vreme (tri dana ranije) ustanovili PRAVU dijagnozu!!?
To su tuzlanski "strucnjaci"... a ja kazem SARADNICI tuziocima u zajednickoj misiji - zastiti nedodirljivih!
Takvi jos uvek rade, nazalost.
Hoce li se konacno TUZILASTVO pokrenuti i raditi posao za koji su placeni iz dzepova gradjana?
Hoce li Milorade Novkovicu konacno i VSTV poceti raditi svoj posao?


Objavljeno 12.03.2012. u 11:31

RODITELJI DOBILI STRUČNO MIŠLJENJE

Bebe iz Lukavca i Doboja, ipak, umrle od vakcine

Slika

Branimir Nestorović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i načelnik odjeljenja za pulmologiju na Univerzitetskoj dječijoj klinici, potvrdio je da su bebe iz Lukavca i Doboja umrle od komplikacija izazvanih primanjem vakcina DTPr i HIB, kaže za Sarajevo-x.com Jagoda Savić, predsjednica Udruženja roditelja teško bolesne djece BiH.

Udruženje se obratilo doktoru Nestoroviću da na osnovu obdukcijskih nalaza i opisa simptoma koje su bebe imale nakon primanja vakcine utvrdi da li se problemi sa plućima i disanjem mogu smatrati postvakcinacijskim komplikacijama ili ne.

Da podsjetimo, tužilaštva u Doboju i Tuzli su negirala svaku uzročno-posljedičnu vezu između njihove smrti i vakcina koju su primile.

"U toj čitavoj istrazi falilo nam je mišljenje pulmologa iz razloga što su kod obje bebe javljali respiratorni problemi, a i treća beba, također iz Lukavca, je imala slične komplikacije nakon primanja vakcine", pojašnjava Savić.

Naglašava da je, nakon njemačkog ljekara Volfganga Vodarga i neurologa iz Tuzle, Osmana Sinanovića, Nestorović treći ljekar koji je potpisao stručni nalaz da je smrt beba iz Lukavca i Tuzle uzrokovana komplikacijama usljed primanja vakcina DTPr i HIB.

"Naši ljekari negiraju da je smrt uslijedila nakon primanje vakcine, ali konačno su počeli govoriti istinu. Ne znam da li doktor Nestorović može svjedočiti, ali to nam je jako važno kako roditelje niko ne bi pravio budalama", kaže Savić.

Podsjetimo, bebe iz Lukavca i Doboja umrle su 2010. i 2011. godine nekoliko sati po prijemu vakcine. Tužilaštva u Doboju i Tuzli vodila su istrage o uzrocima njihove smrti, ali je ustanovljeno da ona nije povezana sa prethodnom redovnom vakcinacijom.

Još jedna beba iz Lukavca imala je slične zdravstvene probleme nakon primanja vakcine i 13 dana je bila priključena na aparate za disanje.

Doktor Nestorović smatra da su sva tri slučaja potpuno uklapaju u profil neželjenih djestava vakcina jer su slične reakcije dokumentovane u literaturi.

(Sarajevo-x.com)

Jos malo o "strucnosti" tuzlanskih sudskih vestaka, a o (jadnom) Tuzilastvu TK ne treba vise trositi reci...DA PODSETIM :

Slika
http://s26.postimg.cc/kzjz71po9/101_Ava ... ca_600.jpg
"Dnevni avaz", 22.01.2011.


Vezano za brljotine Zdenka Cihlarza citiranim tekstovima (i ne samo u citiranim - ima toga jos!) procitah danas jedan vrlo, vrlo zanimljiv tekst na stranici VAKCINACIJSKE REAKCIJE - podnaslov ISTRAGE ...
Aanaliza istrage je vrlo, vrlo poucna! SVAKI TUZILAC treba da je procita, kako bi naucio KAKO kako se vode ISTRAGE za farmaceutske predmete.
Preporucujem i podnaslon NERIJESENI SLUCAJEVI
Ipak, bojim se da bosanskohercegovacki tuzioci nisu bas zainteresovani za ISTINU, praksa kaze da vise vole zbrzati istragu i otaljati takve predmete uz pomoc svog "dzokera" Zdenka Cihlarza ciji "strucni nalazi" sve vise lice na domacu zadacu tek za prolaznu ocenu (AKO mu uspe naravno).


Slika


DTPr, Istrage

Slučaj M. T.

July 28, 2016 Leave a comment

M. T.


Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je u predmetu KTA 384/ 02 grubo povrijedilo član 6 Evropske konvencije za ljudska prava, pravo na pošteno suđenje, jer postupajući tužilac Sead Kreštalica nije slijedio stručne upute farmaceutskih, hemijskih i toksikoloških eksperata, čija svrha je bila pravilno utvrdio činjenično stanje. Upute su se odnosile na dvije vrste pokazatelja pokazatelje intoksikacije živom. Prvi su prisutnost žive u zdravstveno oštećenom organizmu nakon vakcinacije, a drugi su toksičnost same tekućine DTPr vakcine. Jedino na osnovu ovih pokazatelja posmatranih zajedno bi se mogla utvrditi moguća uzročno- posljedična veza između vakcinacije i trajnog 100% invaliditeta kod neke djece. Nakon što je u tužilački spis uložen nalaz biološkog markera urinarnih porfirina sa rezultatom “ izrazit toksični efekat žive na fiziologiju tijela”, tužilac je od od Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu dobio mišljenje da porfirini jesu indikacija sa visokom korelacijom sa opterećenjem živom, ali nisu najspecifičniji pokazatelj trovanja živom jer pokazuju stepen ekskrecije iz urina a ne i stvarnu količinu žive u organizmu koju bi trebalo izmjeriti nekim drugim testovima. Prof. Adlija Jevrić – Čaušević, šef katedre za biohemijska i klinička ispitivanja Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu je dala preciznu uputu o sedam pretraga pomoću kojih bi se precizno utvrdila količinu žive u organizmu, nakon čega tužilac Kreštalica nije postupio po ovoj stručnoj uputi i nije dao nalog za izvršenje predloženih analiza.

Ovo stručno lice je konstatovalo da u nalazu porfirina ne stoji da je im uzrok intoksikacije živom primljena DTPr vakcina, ali podrazumijevalo se da ni jedna laboratorija koja analizira uzorke tjelesnih tekućina ne može da se izjasni o uzrocima intoksikacije dok se takvi nalazi ne dovedu međusobni odnos sa laboratorijskom analizom bočica vakcine i svi parametri ne sagledaju kao cjelina. Dalje, obzirom na to da je laboratorija u Seibersdorfu u Austriji, koja je na osnovu tužilačkog naloga radila samo analizu količine žive u vakcini a ne i toksicitet, što je nedovoljno za donošenje konačnog zaključka, mr. Edmund Benetka je tužiocu pismeno potvrdio da se dodatne analize tekućine vakcine mogu uraditi u drugoj laboratoriji i da bi ta analiza koštala oko 3000 eura. Nakon ovog izjašnjenja austrijske laboratorije tužilac Kreštalica nije dao nalog da se urade i te dodatne analize vakcine. Ukratko, tužilac Kreštalica je donio odluku o okončanju istrage bez dizanja optužnice na nepotpuno utvrđenim medicinskim činjenicama o nastalom toksičnom efektu i krivici osumnjičenog. Obzirom na to da su od momenta podnošenja zahtjeva za vještačenjem bočica vakcine do njegove realizacije prošle pune dvije godine, čekajući predugo ishod prvog vještačenja, nismo bili u prilici da uložimo novi podnesak sa zahtjevom za dodatnu analizu krvi stradale djemalce o kojoj nas je obavijestila dr. Milena Horvat iz Instituta “Jožef Štefan” iz Ljubljane. Ova hemičarka, koja je u timu Svjetske zdravstvene organizacije istraživala količinu žive u konzervansu vakcine – tiomersalu, je predložila metodu za utvrđivanje toksičnog efekta žive na organizam djece koje se zove istovremeno izdvajanje etil i metil žive uz pomoć reagensa sodijum tetra n-propyl borat. Bočica dječaka M.T. je zajedno sa još četiri zaplijenjene bočice otišla u austrijsku laboratoriju, jednu od najboljih u svijetu, putem međunarodne pravne pomoći Ministarstva pravde BiH i Saveznog ministarstva pravde Republike Austrije, što je uobičajeni pravni put u međunarodnim procedurama. Savezno ministarstvo pravde Republike Austrije je putem međunarodne pravne pomoći Ministarstva pravde BiH Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu proslijedilo dopis laboratorije u Seibersdorfu od 28. 02.2012 godine obavijestilo kantonalno tužilaštvo u Sarajevu o sljedećem:

Slobodni smo da skrenemo pažnju na to, da pet proba koje su u zamolbi za pravnom pomoćiNAVEDENE KAO DOSTAVLJENE prema usmenoj informaciji gospodina magistra Benetke, ARC Seibersdorf, TAMO NISU STIGLE! Pismo je za saveznu ministricu pravde Republike Austrije potpisao Mag.dr. Johannes Martetschlager 16.03. 2012 godine. Pismo je proslijeđeno u Sarajevo i zaprimljeno na pisarni Ministarstva pravde BiH dana 21. 03. 2012 godine dopisom broj 07-14- 5-12789/ 10 u tužilaštvo.26. 03. 2012 godine. Vidi prilog!

Niko nije objasnio zašto je došlo do ove nedopustive omaške i ko je za nju kriv? Ostala bitna prepiska između Sarajeva i Seibersdorfa je:

1.) 03.03.2010 godine sarajevski kantonalni tužilac Sead Kreštalica šalje u Austriju međunarodnu sudsku zamolnicu za laboratorijskom analizom bočica vakcine,.

2.) 12. 12. 2011 godine sarajevski kantonalni tužilac Džemal Karić ponovo šalje međunarodnu sudsku zamolnicu za laboratorijskom analizom koju je Ministarstvo pravde BiH dopisom broj 07-14- 5-

12789/10 dana 26.12. 2012 godine proslijedilo Ministarstvu pravde Austrije. U dopisu se nalazi ZAHTJEV ZA HEMIJSKO- TOKSIKOLOŠKOM ANALIZOM PET ORIGINALNIH BOČICA VAKCINE, i prihvataju cijene vještačenja. Iz ovog dopisa se vidi da se tužilački zahtjev za vještačenjem razlikuje od izvršene analize, odnosno da je laboratorijska analiza obavljena polovično. U istom dopisu se POD REDNIM BROJEM 5 nalazi i zahtjev ZA ANALIZOM OMJERA ETIL I METIL ŽIVE u tekućini bočica, što je bio temeljni dokaz o ispravnosti ili neispravnosti bočica, što kasnije nije izvršeno i TAJ KLJUČNI REZULTAT JE OSTAO NEPOZNAT a tužilački istražni nalog napola izvršen.

Vidi prilog !

U ovoj laboratoriji je izvršena hemijska laboratorijska analiza količine žive u konzervansu vakcine tiomersalu i utvrđeno je da ne odstupa od normale. Međutim, ovoj bočici nije izvršena toksikološka analiza utvrđivanja vrste žive u tekućini vakcine jer nije utvrđeno da li se radi o etil živi koja je neškodljiva i koja se izlučuje iz organizma za sedam dana,ili o metil živi koja je neuro toksin i koja u minimalnoj količini ima razorno djestvo na dječiji nervni sistem. Utvrđivanje ovog elementa vakcine se vrši analizom koja se vrši uz pomoć sodijum tetra n propil borata. Austrijska laboratorija se izjasnila da je ta suštinski bitna analiza moguća, ali da košta oko 3000 eura. Tako je zbog tih 3000 eura blokirana mogućnost temeljnog toksikološkog ispitivanja otvorene bočice iz kojeje vakcinu primio dječak M.T. koji je nakon vakcinacije pao u komu. Iz ugla istražnih radnji gledano, nama je hemijska analiza poturena kao toksikološka kako bi zavarala naše rasuđivanje, a ostale prateće preporučene laboratorijske analize humanih uzoraka stradalog djeteta uopšte nisu urađene.

Vidi prilog !

Od ostalih proceduralnih promašaja tužioca Kreštalice navodimo i činjenicu da nije realizovao podnesak kojim se tražilo utvrđivanje broja djece sa post- vakcinacijskim komplikacijama sa službe hitne pomoći, intenzivne njege Pedijatrijske klinike i Infektivne klinike u Sarajevu, jer je broj oštećene djece neosnovano i na neispitanim podacima reduciran samo na jednog dječaka.Tužilac Kreštalica je primio 75 zahtjeva roditelja za neurološkim, toksikološkim i genetičkim veštačenjima roditelja čija djeca su stradala nakon vakcinacije i osim tri slučaja nije ispitao ni jedan više. Pri tom treba naglasiti da je u BiH registrovano 2323 umrle djece , a u FBiH 1869 trajnih maloljetnih 100% invalida koji su invaliditet stekli u prvoj godini života.

Vidi prilog !

Zatim se pojavio još jedan vrlo ozbiljan problem u istrazi. Institut za humanu genetiku iz Sarajeva tvrdi da laboratorijski nalazi genetičkih deformacija kada se ponove i nakon trideset godina, moraju imati iste numeričke vrijednosti. Stradali dječak M. T. ima dva nalaza rađena u razmaku od 12 godina koji imaju drastično drugačije brojčane indikatore. Zbog upadljive razlike u dobijenim rezultatima postoji krajnje osnovana sumnja da je prvi američki genetički nalaz stradalom Maliku Trnki s predumišljajem izmijenio dobijene vrijednosti u rezultatu analize krvi i stradalom dječaku neosnovano pripisao nasljedni genetski poremećaj. Ovim nalazom je DTPr vakcina faktički amnestirana od odgovornosti, a naši ljekari koji su dali mišljenje o uzrocima nastanka bolesti trajnog invaliditeta dovedeni u zabludu, jer nikome nije palo na pamet da u dostavljeni rezultat sumnja. Ovaj nalaz je takođe “pokrio” vakcinu da se dugo vremena ne šalje u laboratorij, i tek kad je genetičar koji ju je radio odbio da dostavi kompjuterski ispis svoje analize drugoj laboratoriji koja je radila ponovljeni genetički nalaz u cilju upoređivanja drastično različitih rezultata, otkrilo se da je prvi američki nalaz krajnje problematičan. Četvrti relevantan problem u istrazi je što je analiza bočica vakcine rađena tek nakon jedanaest godina, čime je onemogućeno ispitivanje prisustva bakterija u tekućini, jer je u momentu slanja vakcine, po tvrđenju Zavoda za kontrolu lijekova FBiH iz spisa, tekućina bila zastarjela za laboratorijsko ispitivanje, odnosno, da tu vrstu pretrage nije više moguće raditi. To bi značilo da je tužilac nepostupanjem pravovremeno u vezi slanja bočica vakcine u laboratorij, trajno uništio mogućnost dokazivanja ovog elementa istrage. Ja sam tri puta vršila uvid u pomenuti spis. Prilikom drugog uvida sam utvrdila da je iz spisa nestao nalaz iz centra za arboviruse iz Ljubljane, koji je trebao utvrditi postojanje upale mozga nakon vakcinacije i bio je vrlo bitan za istragu, što sam podneskom tada signalizirala tužiocu. Obzirom na to da sam prilikom prvog uvida u spis prepisala datum vršenja te laboratorijske analize (09.09.2002) i dobijeni rezultat koji je potpisala prof.dr. Tatjana Zupan-Avšič, ovaj bitan podatak nije nepovratno izgubljen, jer pomenuta laboratorija još uvijek čuvanje elektronsku verziju te izvršene analize pa ga je na naš zahtjev ponovo dostavila. Zatim, prilikom zadnjeg uvida u spis od prije par dana sam primijetila da se u spisu ne nalaze dopisi tužioca Farmaceutskom fakultetu, Zavodu za kontrolu lijekova FBiH i Zavodu za transfuziju FBiH sa potraživanjem objašnjenja, a da postoje dopisi ove tri ustanove pa ispada da su samoinicijativno slati. Kako u spisu nema dostavnica i povratnica slatih zahtjeva, ne bi nam bilo drago da se kasnije ne može dokazati da su ova tri pisma uopšte postojala nakon što se izvuku iz spisa u svrhu onemogućavanja dokazivanja osnovnih činjenica istrage. Za jednu stavku nisam sigurna da li sam prilikom uvida u spis možda ja napravila previd, ali sam svojevremeno u taj spis uložila 75 zahtjeva roditelja na standardizovanom obrascu za toksikološkim, neurološkim i genetičkim vještačenjem, a sada mi se učinilo da je u spisu bilo manje tih zahtjeva nego što bi trebalo, pa bi trebalo opet prebrojati te zahtjeve.Da se razumijemo, kod ove DTPr vakcine se moglo desiti da je lošim skladištenjem tekućina promijenila svoje organo-leptičke osobine, da je došlo do sekundarnog zagađenja tekućine nepostupanjem po uputi proizvođača da se ostaka tekućine nakon otvaranja ne smije koristiti sutradan, kao i da je iglom povučena veća količina žive iz vakcine, koja se više NE MOŽE POKAZATI laboratorijskom analizom bočice već laboratorijskom analizom količine žive u organizmu djeteta, ali ni jednu od tih bitnih istražnih radnji tužilac Kreštalica nije uradio u interesu istine. Samom tom činjenicom ta laboratorijska analiza nije validna za sud, ali kantonalni tužilac Sead Kreštalica se ponaša kao da je cijela analiza urađena i regularno i cjelovito. Obzirom na činjenicu da joj je rok trajanja istekao 2003 godine, postupajući tužilac je svojim nečinjenjem onemogućio da se utvrdi prisustvo eventualne nečistoće u tekućini vakcine koja je mogla nastati tzv. sekundarnim zagađenjem bočice zbog nesavjesnog rukovanja, ili nehigijenom prostora u kom se vakcine daju. Pri tom je važno spomenuti da je do promjene organo- leptičkih svojstava vakcine moglo doći i zbog nepropisnog skladištenja zbog nedostatka hladnog lanca ( frižidera začuvanje vakcina).

Federalni tužilac Dragan Stupar je osoba koja je zastopirala dalje laboratorijske analize. Stupar je u istražnom predmetu KTA- 384/ 02 imao ulogu “mentora“ na krivičnoj prijavi koju smo podnijeli protiv kantonalnog tužioca Seada Kreštalice jer je ista u Federalnom tužilaštvu signirana Draganu Stuparu. Stupar je izvršene analize ocijenio dovoljnim za obustavu daljnje istrage, sa čim se kantonalni tužilac Sead Kreštalica zdušno složio.

Slika - Slika - Slika - Slika - Slika

Ko se to u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo boji suočavanja dva genetička nalaza?

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je dana 25. 06.2015 godine odbilo zahtjev oca za novim vještačenjem uzroka bolesti njegovog sina M.T.

Obrazloženje je potpisala zamjenica glavne tužiteljice Berina Alihodžić. U njenom odgovoru su sporni svi ključni elementi vođene istrage:

1.)“Tužilaštvo nije tražilo od proizvođača dokaze o čistoći i kvaliteti aktivnih supstanci vakcine iz razloga štoje vakcina posjedovala dokumentaciju o ispravnosti i nije postojala postvakcinalna reakcija kod velikog broja djece“, i,

“Vakcina je ispravna, što potvrđuje dostavljeni certifikat analize DTPr CSL Australia koji je obavljen u Torlak institutu u Beogradu“

Kakve je to dokaze o ispravnosti imalo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu?

U prilogu ispod ćete naći atest vakcine koji je donator vakcina svojim dopisom broj REF: BiH/PRG/CDS/ 02-093 dana 04.10.2002 godine poslao tadašnjem federalnom ministru zdravstva, i koji sam lično ja kopirala iz tužilačkog spisa. U tom dopisu su dvije stranice laboratorijskog izvještaja smanjene i stavljene na jednu. Smanjivanje je za posledicu izazvalo potpunu nečitkost teksta i taj dopis je bio potpuno nečitljiv od datuma ulaska u tužilački spis 2002 godine do 08.03.2007, za koji tužilaštvo tvrdi da sam primila obavijest o ekspertizi .

Nadamo se da ovaj nečitki atest nije naknadno izvučen iz tužilačkog spisa u cilju zaštite njenog pošiljaoca od javne blamaže.

Godinu i po dana kasnije, 26.12.2008, jedna novinarka je došla u posjed čitljivog atesta iz Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srbije, kojeg takođe možete vidjeti u prilogu ispod. Iz poslanog dokumenta je vidljivo da je analiza vakcine rađena 12.08.2002 godine, a u odgovoru gđe Alihodžić se navodi da je vakcinacija tom DTPrvakcinom počela u julu 2004 godine, tako da je 6694 djece vakcinisano mjesec dana PRIJE nego je stigao njen atest . Osim toga, poslani dokument ima dva broja protokola, broj 4331/2002 i 4769/ 2002 što je vrlo NEUOBIČAJENO za ovakvu vrstu dokumenata.

Dalje, tužiteljica Alihodžić tvrdi da iz dopisa Zavoda za transfuzijsku medicinu od 05.10. 2004 godine proizilazi da je zavod primio 82000 doza DTPr vakcine koje su bile deponovane u hladnu komoru i čuvane do distribucije. A nama ne proizilazi jer odgovor zavoda nije propraćen kopijom DVA REVERSA, prvog za preuzimanje te količine vakcine od Federalnog zavoda za javno zdravstvo i drugog za ponovni povrat iste količine vakcine nakon čuvanja, što je uobičajeno u svim primo-predajnim aktivnostima.

Što se tiče tvrdnje tužiteljice Alihodžić da nije postojala reakcija kod velikog broja djece, (da kod drugih osoba kod kojih je primijenjena DTPr vakcina nije došlo do štetnosti“…, u prilogu iznad, obojen žutom, možete vidjeti naš podnesak od 12. 07.2004, kojim se tražilo utvrđivanje obima i težine postvakcinacijskih reakcija, a koji nikad NIJE PROVEDEN. Naime, u tužilačkom spisu ne postoji nikakva naredba niti za izuzimanje knjiga prijema pacijenata sa odjela urgentne medicine niti sa odjela dječije neuropedijatrije u cilju utvrđivanja broja djece, tako da ovoj tvrdnji tužiteljice Alihodžić nedostaje PROVJERENA činjenica.

Općenito govoreći, stiče se dojam da tužiteljica Alihodžić nema kritičku distancu prema izvorima informacija sa kojima barata i da im bezuslovno vjeruje umjesto da ih provjerava , što je temelj tužilačke djelatnosti.

2.)“Utvrđena klinička dijagnoza encephalitis acuta disseminata je postavljena ispravno i adekvatno.“

“Klinička dijagnoza je u potpunosti zasnovana na deleciji mitohondrijalne DNK.“

Kakve je to dijagnostičke elemente imalo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu?

Prvi dijagnostički element je deklaracija proizvođača vakcine, koja se nalazi u prilogu ispod, a koja je potpuno negirana od strane tužiteljice Alihodžić. Sam proizvođač vakcine navodi mogućnost pojave encefalitisa nakon vakcinacije, (post vakcinacijske upale mozga i moždane ovojnice), što možete vidjeti u zadnje dvije podvučene riječi.

Drugi dijagnostički element je pravovremena neovisna kontrola čistoće tekućine vakcine, koja nije izvršena “jer se analiza nije mogla uraditi u BiH“, a iz dokumentacije proizilazi da je ona imala svu dokumentaciju o valjanosti“ . Izostavljanje ove analize, koja u graničnim zemljana ne košta više od 100 KM se ničim ne može opravdati.

Treći dijagnostički element je mišljenje NEPOZNATOG AUTORA o obimu i težini postvakcinacijskih reakcija : “a radi se o vakcini koja poslije vakcinisanja izaziva postvakcinalne lokalne reakcije kod oko 5% vakcinisane djece, a koja se ogleda u povišenoj temperaturi, ukočenosti ruku i dr.“Po NJEGOVOM mišljenju nijedna vakcina ne može izazvati trajne neurološke komplikacije.“ Mišljenje nepoznatog autora se nije moglo uporediti sa brojem djece evidentirane u bolničkim knjigama prijema pacijenata, jer je tužilaštvo propustilo da ovaj drugi podatak pribavi.

Isti “stručnjak“ bi se “proslavio“ na naslovnoj strani nekog svjetskog medicinskog časopisa tvrdnjom da“Unos neke supstance kojom bi bila bočica u kojoj je pakovana DTPr vakcina kao kontaminator, ne bi imala uticaja niti bi bila prepoznata od strane DNK i time ne bi mogla dovesti do neželjenih posledica ovakve vrste“. Da nije obmana, ovo bi u medicini bilo potpuno novo otkriće. Ali, da bi dokazao ovu tvrdnju i da bi je valorizovao, potrebno ju je izložiti zahtijevnoj akademskoj proceduri i kritičkom sudu nauke, koji traži da vezivanje encefalitisa sa delecijom mitohondrijalne DNK bude provjerljivo i potvrđeno i u svim kasnijim slučajevima. A zbog ovog “stručnjaka“, tužilaštvo je izbjeglo referentne profile toksikologa, neurologa i mikrobiologa.

3.) Da se ne ponavljamo, podsjećamo na izjašnjenje Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, koje se može vidjeti u linku “Ko-administracija“, ispod teksta o dječaku Marku N, gdje se nalazi kao ilustracija.

Postupajućem tužiocu je iz neznanja ili zbog loše namjere pobjegla suština problema, a to je mogućnost PREKORAČENJA SREDNJE DNEVNE DOZE ŽIVE i POSLEDICA KOJE IZAZIVA. Kod dječaka M.T. ga je trebalo izračunati dovođenjem u međusobni odnos starost djeteta izraženu u danima i tjelesnu težinu izraženu u kilogramima. Odmah bi se vidjelo da je ko-administracijom dvije i dva puta po tri vakcine od različiih proizvođača došlo do dupliranja i tripliciranja DOZVOLJENE srednje dnevne doze žive, tačnije rečeno DO PREKORAČENJA GRANICE od 0,50 mcq koju je Svjetska zdravstvena organizacija postavila kao prihvatljivu za djecu te dobi. Iz te računice se trebao odrediti odnos etil i metil žive koji je na naš zahtjev ubačen u propratnicu za austrijsku laboratoriju, i eventualna toksičnost koja nastaje u dva sukcesivna procesa, najprije akumulacijom etil salicilata, a zatim njegovom redukcijom na neuro-toksin koja se javlja nakon gubljenja sopstvenih sastavnih komponenti.

Sumirajući ovaj krivični predmet, možemo samo da konstatujemo da se u njegovom spisu nalaze svi dokazi koji su istragu mogli povesti u smjeru utvrđivanja istine. Međutim, na našu žalost, postupajući tužilac je izgubio kompas i krenuo drugim putem.

Slika - Slika - Slika

vakcinacijskereakcije.com
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 13:36:50, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Avg 25, 2016 21:42:46

Hmmm... uklapaju se...
Da malo skrenem s teme na nostalgiju: ipak mi je draga ova zgrada, gledala sam je (bas ovaj ulaz) 10 godina (do 1986.) iz stana u prizemlju, bas ispred ovih kola (tada ovo nije bio parking, vec stubovi sa zicama za susenje vesa), a oni mene nacickani na prozoru kako prostirem ves...


VAŠ STAV: Upoznavanje sa katastrofalnim stanjem u radu Općinskog suda u Lukavcu

Slika

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email redakcija@sodalive.ba stigao je stav advokata Nisada Omerovića na rad Općinskog suda u Lukavcu.

Građani Općine Lukavac su u protekle četiri godine faktički ostali bez prava na pravnu zaštitu pred redovnim sudom. Pedeset hiljada ljudi nije u mogućnosti ostvariti bilo koje svoje pravo bez dugogodišnjeg čekanja ili nikako. O neizvršenim sudskim presudama u korist radnika Koksare, Progresa, Tehnike, FSL i drugih propalih preduzeća bi se danima moglo pričati, a stanje će biti sve gore.

* Ogroman je broj neriješenih predmeta a više od pola referata ne funkcioniše a naročito ne parnični i izvršni referat.
Od trenutnih pet sudaca u sudu u Lukavcu, tri su raspoređena na represivni dio bitan za državu (krivični i prekršajni referat) a preostala dva suca su raspoređena na

– parnični referat gdje se čeka po pet ili više godina na zakazivanje ročišta što je nezamislivo

– izvršni referat (koji uopšte ne funkcioniše)

– vanparnični referat koji takođe ne funkcioniše (a stanje je naelektrisano i prijeti pobunom ljudi koji traže naknadu za eksproprisane nekretnine od strane Rudnika PK Šikulje). Da svima bude jasno, kompletno Gornje Crveno Brdo je potkopano od strane Rudnika, kuće u tom selu su eksproprisane a sud u Lukavcu nema suca koji će rješavati te predmete. Ukoliko dođe do urušavanja kuća i stradavanja stanovništva, svi kojima se dostavlja ovaj dopis će biti odgovorni za takvo stanje. Ovo je samo jedan od desetina krupnijih problema koje sud ne rješava.

Ministrici pravosuđa i uprave može izgledati čudno ovaj dopis a isto tako i premijeru TK, pogotovo kada je upućen od strane advokata a ne od nadležnih ali sve ove činjenice o katastrofalnom stanju suda mogu utvrditi i redovnim putem odnosno uvidom u službene izvještaje tog suda, naravno pod uslovom da ih znaju čitati.

Bojim se da trenutna ministrica i premijer sa svim svojim znanjima i iskustvima nisu u stanju čitati izvještaje i shvatiti koliko je situacija katastrofalna. Još jednom ponavljamo, sud u Lukavcu postoji sam za sebe i za uposlenike (radi plata) ali za građane Općine Lukavac je neiskoristljiv.

Odgovorni za ovakvo stanje u sudu su svi kojima se dostavlja ovaj dopis jer

-Vlada TK, njen premijer (magistar prava) Bego Gutić i ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić su morali pronaći odmah i bez oklijevanja novčana sredstva za imenovanje tri nova suca i finansiranje njihovih plaća bez da čekaju novu budžetsku godinu.

-Općina Lukavac je morala obezbijediti sredstva za dogradnju zgrade suda a načelnik Dževad je morao obezbijediti političku podršku da se odmah, ponavljamo odmah, a ne sledeće godine obezbijede sredstva za imenovanje sudaca.

-Predsjednik suda u Lukavcu je morao obavijestiti sve naprijed navedene o katastrofalnom stanju suda, o dužini trajanja postupaka u parničnim, izvršnim i vanparničnim predmetima te o potrebi hitnog imenovanja tri nova redovna suca. Posebna primjedba se odnosi na stavove predsjednika o ostvarenim sudskim normama jer ti stavovi su namijenjeni za laičku a ne stručnu javnost i ne odgovaraju stvarnom stanju.

Dakle, zadatak je vrlo jednostavan (obezbjeđenje adekvatnog broja sudaca) a njegovim rješavanjem se rješava krajnje neuralgičan problem za kojeg ovaj advokat nema dovoljno riječi kako bi podvukao njegovu ozbiljnost.

Posebna napomena: Sve navedeno je apsolutna istina i lako je provjeriva a cilj ovog autora nije diskreditacija bilo koga od prozvanih nego samo i isključivo – poziv da ozbiljno, odgovorno i uporno rade svoj posao.

Advokat, Nisad Omerović

sodalive.ba

Eto i komentara:

Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 13:37:45, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron