SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Avg 17, 2016 22:14:05

Auuu... valja ovo pazljivo procitati ...
Pre toga malo i povezati (ko ne zna, ili se ne seca, mada sumnjam da ovde ima takvih):
Strana 346
Strana 347
Strana 349


Pravosudna mafija ruši BiH

субота, 13. август 2016. piše: Slobodan Vasković
Slika

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je u emisiji FTV-a “Pošteno” (24.12.2014.g.) kako se boji da “u BiH postoji pravosudna mafija”.

Kreso je tada, (a i kasnije), u nekoliko navrata obrazložila detaljno ovaj svoj stav, ali je bila izložena teškim udarima, kritikama i pritiscima zbog otvorenog ukazivanja na probleme u pravosuđu, Tužilaštvu BiH posebno.


Nažalost, Meddžida Kreso je bila u pravu, ali, takođe, nažalost na njene opomene niko nije reagovao na način da je sproveo detaljne istrage i postavio sistem u kojem bi se na minimum svela svaka mogućnost manipulacije i zloupotrebe.

Upravo su manipulacija i zloupotreba glavne odrednice djelovanja Tužilaštva BiH, a poslednji događaji u toj instituciji ukazuju da je ona postala najveći i najopasniji neprijatelj Bosne i Hercegovine, spremna i da je sruši.

Dvije godine nakon izjave Meddžide Kreso, Pravosudna mafija prijeti rušenjem Bosne i Hercegovine, a njen najistureniji igrač Goran Salihović, Glavni tužilac Tužilaštva BiH, taj cilj zločinačkih organizacija pokušao je sprovesti u djelo tako što je namjeravao uhapsiti upravo gospođu Kreso, predsjednicu Suda BiH, Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH, Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora OSE BiH, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milana Tegeltiju i direktora Sipe Pericu Stanića.

Slika

Na listi je još nekoliko osoba, među njima i tužioci koji su uspješno završili neke izuzetno značajne predmete.

O svemu navedenom postoje čvrsti dokazi, do kojih se došlo u skladu sa zakonskim normama.

Objavljivanjem tih mafijaških namjera, spriječen je pokušaj rasturanja BiH. Međutim, spriječen je samo privremeno, jer Salihović je i dalje Glavni tužilac, uprkos relevantnim dokazima da je namjeravao srušiti državu.

Da je kojim slučajem uspio realizovati svoje namjere, malo je vjerovatno da bi BiH više postojala, a sasvim je realno da bi došlo do brzog odvajanja Republike Srpske i cijepanja Federacije BiH na dio u kojem su većina Bošnjaci i Herceg Bosnu.

Pitanje je da li bi sve to rastakanje prošlo bez krvi i teških međunacionalnih sukoba.

Čini se sve vrlo dramatičnim, hororom bezmalo, ali nije li horor sama po sebi namjera Glavnog tužioca da uhapsi čelne ljude Suda i najznačajnijih bezbjednosih agencija? Nije li to Državni Udar, čija namjera nije preuzimanje vlasti u državi, već njeno komadanje i brisanje sa geografskih karata, uz haos nasilja?!

Naravno da jeste, a ključno pitanje glasi - Ko stoji iza Salihovića i po čijem nalogu on pokušava poništiti BiH?!

Svesti sve na Salihovićev pristanak da “Dodiku ili nekom drugom političaru jede iz ruke” ili, pak, na njegovu Narcisoidnost, neznanje i nekompetentnost bilo bi prenaivno i značilo bi potpuno potcjenjivanje problema u kojem se našla BiH djelovanjem Glavnog tužioca i grupe iz Tužilaštva BiH i ostalih pravosudnih institucija koja ga štiti.

Ukoliko BiH ima namjeru da opstane, onda njene institucije moraju promptno reagovati, hitro sprovesti istragu i procesuirati Salihovića zbog njegovih rušilačkih namjera. Pritom, ne smiju ostati neotkriveni ni Salihovićevi nalogodavci i logističari, jer on sam po sebi nije niti sposoban, još manje inteligentan da osmisli kompletan plan rušenja države.

Činjenica da se Salihović ne predaje i ne odstupa sa pozicije Glavnog tužioca ni nakon otkrivanja njegovih namjera da zatvori najviše funkcionere bezbjednosno-pravosudnih institucija, svjedoče da se od plana rušenja BiH nije odustalo i da se sve čini da on opstane na poziciji Glavnog tužioca kako bi se zemlja dokusurila i rasparčala.

Salihoviću je naloženo da napravi “turneju po ambasadama” i iznese svoje viđenje situacije, tako što će sve svaliti na leđa svog (sada već bivšeg) šefa kabineta Hasana Pleha, ne bi li uspio na taj način prevariti međunarodnu zajednicu. Međutim, njegov “ambasadorski put” bio je potpuno neuspješan, iako on saopštava da je “dobio podršku”. Laž, kao što je laž da je Pleh za sve kriv. Pleh je bio samo kotačić u cijelom mafijaškom mehanizmu, a svaljivanje na njega jeste odvlačenje pažnje i targetiranje drugih.

Slika

Isto tako, udar na Pleha dokaz je i da Salihović nije čist i indirektna potvrda opasnih namjera.

Salihović nije bez podrške unutar Pravosuđa, niti je jedini član hobotnice koja je Tužilaštvo stavila u funkciju zločinačkih organizacija. On ima snažnu podršku svoje zamjenice Jadranke Lokmić, koja je, ujedno, i zamjenica predsjednika VSTS.

Lokmić ima lični razlog da štiti Salihovića i to čini svakodnevnim lobiranjem za njega: On u ladici drži predmet o krivici člana njene najuže porodice i na taj način drži i nju u “džepu”, tako da je prisiljena raditi za njega.

Pored Lokmićke, kojoj je u spasavanju člana porodice od procesuiranja osim Salihovića pomogao još jedan poznati tužilac, tu je još nekoliko tužilaca, od kojih su neki angažovani na najtežim koruptivnim predmetima. Jednom od njih, (onom koji je spasavao Lokmićkinog člana porodice) je, za podršku Salihoviću, kao kontrausluga obećano mjesto njegovog zamjenika. U toj varijanti Lokmićka bi se zadržala samo na poziciji zamjenika VSTS.

Svi oni štitiće Salihovića pred disciplinskim tužiocem i u VSTS, tako da je na Milanu Tegeltiji, predsjedniku VSTS, izuzetno težak teret u ovom slučaju - u sopstvenoj zamjenici ima direktnog protivnika i biće od izuzetne važnosti za cijeli ovaj slučaj kako će se on postaviti i djelovati.

Ništa manje nije važno ni djelovanje ostalih institucija, kako bezbjednosnih, tako i sudskih, koje su zadužene za očuvanje integriteta BiH. Svako politikanstvo i/ili zataškavanje notornih činjenica o namjeri rušenja BiH otvoriće ponovo širok put Salihoviću i njegovim Šefovima da završe započeti posao, koji je, kako sada stvari stoje, samo privremeno obustavljen.

Ukoliko Salihović opstane, pa još bude inaugurisan u novembru na poziciju predsjednika Suda BiH, što jeste cilj Mafije, onda BiH nema šanse da opstane. A za to nije kriv Milorad Dodik, ma šta ko o tome mislio.

Dodik samo koristi prilku koja mu se sama namjestila i svako drugačije ponašanje bilo bi zapanjujuće.

Djelovanje Salihovića je mjera uspjeha Dodikove politike, koja je, u ovom slučaju, veoma velika, ali nije lider SNSD-a sam u toj priči niti je jedini njen protagonist. Veoma snažne saveznike on ima u određenim sarajevskim i mostarskim političkim krugovima koji stoje iza Salihovića i njegove logistike unutar Tužilaštva BiH; Štaviše, isti ti su na razvaljivanju BiH i njenih institucija u poslednje dvije godine učinili mnogo više nego Dodik.

On je jedini javno pobrao “kajmak”!

Svaki političar koji u ovom trenutku stane u zaštitu Salihovića upregao se svojom voljom u rušenje BiH, to je notorno!

Naredne dvije nedelje ključne su za BiH: Ukoliko Salihović uspije da se izvuče i spase zaslužene kazne - krivičnog progona, onda BiH nema nikakve šanse da opstane; Desi li se drugačije, nada postoji da i u ovoj, zvanično, “drugoj najbjednijoj zemlji na svijetu” zaživi pravna država.

Da bi se to i desilo Salihović mora, ali zaista mora, završiti iza rešetaka.

Svođenje cijelog slučaja na “Pleha” ili na “Matu” je svjesna namjera da se ne vidi šuma od drveta, namjerno odvlačenje pažnje, targetiranje drugih, lažnih, meta, iako “Mato” ne govori istinu, jer sve ono što je rekao i što je zabilježeno u transkriptima, odnosi se na duži vremenski period, a ne samo na neku emisiju, njenu pripremu i realizaciju. Uostalom, to je i najmanje važno, jer je riječ o kolateralu jedne mnogo opasnije, surovije, beskrupuloznije i opasnije platforme čiji je krajnji cilj rušenje BiH.

slobodanvaskovic.blogspot.ba

I jos malo podsecanja (ima toga "na tone", ali ko ce sve to traziti po ovolikoj temi):

Strana 160

Strana 277

Strana 291

Strana 299
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 09:07:23, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Avg 20, 2016 21:53:40

Svaka cast Majo Nikolic na obradi tema! Svaka cast i Igoru Matanovicu sto je progovorio o dugogodisnjoj BOLESTI u MUP-u TK (jos od Mutapcica i ministra Omerbegovica - kad se samo setim sta su radili!)! I opet TANDEM : "Ministar i komesar nemaju pojma" - hahahaha...

Slika
Igor Matanović

Kada školovani policajac ne treba BiH: Bio sam im nepodoban - O upošljavanjima po principu rodbinskih i stranačkih veza uglavnom se govori kroz medije. Iako ozbiljnih reakcija nema, posebice od strane pravosudnih institucija, ipak ima onih koji se o ovoj sustavnoj pošasti u društvu ne libe javno govoriti. Priča iz Tuzle pokazuje zapravo u BiH funkcioniraju institucije koje bi trebale štititi zakon, a nepotizam i korupciju procesuirati. Nije rijetkost da ugledni policajci i inspektori napuštaju Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona (TK). Nedavno je inspektor Igor Matanović, koji je u MUP-u TK radio 23 godine, dao otkaz jer, kako je ispričao za naš program, nije više mogao ostati u instituciji koja mu nije dala mogućnost za napredovanje samo zbog toga što nije podoban. "Sve je super, oni tebe tapkaju po ramenu i govore da super radiš. Ali kada treba dobiti čin i kada treba napredovati onda te nema nigdje. To je rezervisano za nekakve rodbinske i političke veze. Ako si zelen, plav ili žut, narandžast, ne znam koja boja odgovara u kojem trenutku. Ako si bezbojan ovdje ti se ne daje nikakva mogućnost. Ja nisam nikada bio u politici, nikada se nisam bavio time kako se ko zove niti čije je ko. A sada, kada dođeš, odmah te pita čiji si. Ako si samo od oca i matere, ako si normalan onda nisi 'in' u ovim našim bosanskim torovima", kaže Matanović...

E, a KADA ce "price" prestati biti SAMO price??? Hoce li IKO mrdnuti da ne kazem cime? Osim komentarisanja ispod tekstova, a ZNAM da citaju i oni koji bi MORALI po sluzbenoj duznosti REAGOVATI!

Priča iz Tuzle pokazuje zapravo kako funkcioniraju institucije koje bi trebale štititi zakon, a nepotizam i korupciju procesuirati; Svjedočenje policajca koji je dao otkaz: Bio sam im nepodoban
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 09:07:54, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Avg 20, 2016 22:06:29

Evo jos jednog primera (ihahaj koliko li ih je inade) za REAGOVANJE po SLUZBENOJ DUZNOSTI! Ah, da, zaboravih... PODOBNI su zasticeni...

I toga ima: Naknade po sudskim presudama 1,85 miliona maraka!?

Autor: Desk - Aug 18, 2016
Slika

Izvod iz budžeta Grada Tuzla za 2016. godinu, dio koji se odnosi na rad Gradskog pravobranilaštva, ne treba posebno komentarisati.

GRADSKO PRAVOBRANILAŠTVO
– Ekonomski kod „613100-Putni troškovi“, u koloni 10. iznos od 2.000,00 KM zamjenjuje se iznosom od 3.500,00 KM.
– Ekonomski kod „613910-Ugovorene usluge“, u koloni 10. iznos od 10.000,00 KM zamjenjuje se iznosom od 15.000,00 KM.
– Ekonomski kod „613960-Naknade po sudskim presudama“, u koloni 10. iznos od 875.000,00 KM zamjenjuje se iznosom od 1.875.167,53 KM.
– U redu „UKUPNO GRADSKO PRAVOBRANILAŠTVO“, u koloni 10. iznos od 1.075.300,00 KM zamjenjuje se iznosom od 2.081.967,53 KM.

Bilo bi dobro javnosti predočiti koje je to sudske procese izgubila Gradska uprava, pa se na ime naknada mora dati blizu 2 miliona “narodnih para”. Jer, nisu to male pare, nego skoro 3,5 posto ukupnog godišnjeg budžeta Grada.

Slika

S obzirom da se ovi podaci kriju, jasno je zašto je gradonačelnik Jasmin Imamović za šefa Gradskog pravobranilaštva postavio “čovjeka od posebnog povjerenja”, Mirsada Delića, bivšeg sudiju i zamjenika šefa Službe za stambene poslove Tuzla, presuđenog kriminalca.

Naime, Delić je svojevremeno kao sudija Općinskog suda u Tuzli osuđen na godinu zatvora zbog prevare, jer je svojim uticajem omogućio nezakonitu dobit od više stotina hiljada maraka svome bratu Hasanu Deliću, kupovinom robe koju nikada nije platio. Brat je, naravno, također završio u zatvoru. (tl)

tuzlalive.ba

Ne pitaj "Hamo" - komentar:

Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 09:10:21, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Avg 20, 2016 22:23:16

O da i to KOLIKI DJON! I sve do jednog!
Nema potrebe da kopiram ceo tekst (i imena) - SVE se ZNA vec godinama!


Slika

OBRAZ ĐON - Kradu državu i bogu dane: Lopovi i prevaranti na najvišim funkcijama - Vijest koja je ove sedmice odjeknula u Švedskoj jeste da je dvadesetdevetogodišnja ministrica, porijeklom iz BiH, Aida Hadžialić, podnijela ostavku pošto ju je policija zaustavila dok je vozila pod uticajem alkohola. Ipak, udaljenost Štokholma i Sarajeva iznosi 2 517 kilometara, iako nam se ponekad čini da se ona može mjeriti svjetlosnim godinama. I dok je u ovoj skandinavskoj zemlji ovo postao skandal, kod nas su se funkcioneri samo nasmijali čuvši za glupost koju je učinila Aida... Donosimo vam listu samo nekih koji, bez imalo griže savjesti i obraza, obavljaju funkcije na koje su izabrani, iako na svojim leđima imaju teške optužbe pred sudovima, u tužilaštvima, medijima, a neki od njih i pravosnažne osuđujuće presude... Ovo su samo neki od najsočnijih primjera u kojima su političari iz BiH vršili i vrše najviše funkcije u zemlji, a da im je nad glavom vise optužnice ili su već optuženi. Naravno, ova lista bi trebala biti mnogo duža, posebno ako govorimo o onima koji su na najnemoralniji način oštetili državu prethodnih godina, po zakonu, kako kažu. Ova praksa se u posljednjih 20 godina konstantno ponavlja, a čak je optužnica ili još bolje presuda za kriminalno djelo postala preduslov za poziciju visokog funkcionera. Glavni urednik Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Aladin Abdagić navodi da je veliki dio ovdašnjih političara duboko ogrezao u neke od kriminalnih radnji, ali da to njih nikada do sad nije spriječavalo da vrše neke od najviših funkcija u zemlji... I onda kažemo pokradoše nam državu. Otimaju od naroda. Nemaju obraza. Bogate se i debljaju na naš račun. A zašto i ne bi, kad odmah nakon što ih sudovi osude ili tužilaštva optuže mi potrčimo da ih vratimo u njihove udobne fotelje. Dok smo takvi, bolje i ne zaslužujemo.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 09:11:09, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Avg 22, 2016 18:42:24

O da, predlog nije los, ali za SVE! No, cisto sumnjam!

Predlažu testiranje na droge: Da li sumnjaju da su pojedini bh. političari narkomani?!

Ogledalo: Da li je Magazinović mislio na Merkatora?

Autor: Desk - Aug 21, 2016
Slika

U SDP-u izgleda konačno došli tobe, pa su uoči izbora zatražili nešto što asocira na nama poznate osobe.

Naime, predsjednik Glavnog odbora i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović pokrenut će inicijativu pred Vijećem ministara BiH za prilagodbu zakonodavstva s ciljem uvođenja obaveznog ljekarskog pregleda za visoke državne funkcionere i čelnike javnih institucija.

Prema Magazinovićevom prijedlogu, potrebno je posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje ovih osoba na korišćenje psihoaktivnih supstanci, saopćeno je iz SDP-a.

Je li malo kasno ili nije, ali podsjećamo da je još pprije 15 godina na sličan problem ukazao predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović kada je na sjednici Općinskog vijeća Tuzle (2001.) pokazao “papir” i kazao:

“Pa zar ćemo prvi put u istoriji Tuzle za načelnika izabrati psihhički bolesnu osobu?”

Niko se tada nije posebno bavio ovim problemom, ali je javna tajna da osoba koja se “odaziva” na nadimak Merkator, Poslovođa i Faraon, ima stanovitih psihičkih problema koji se manifestuju nekontroliranim trošenjem javnog novca i paranoičnim strahom od urote brojnih “neprijatelja”, među kojima su, prema njegovom spisku, uglavnom ugledne i misleće gradske osobe, poput S. Bešlagića, E. Avdića, N. Čorbića, M. Ekmečića, Č. Sarajlića, N. Tahirovića…Etc.

Magazinoviću, počinjemo li u svojoj avliji? (as, ri)

tuzlalive.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 09:11:34, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: TuzlaRe: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Avg 22, 2016 19:10:33

Neka uziva kad mu se moze... (kad su mu omogucili, zar ne?)!

Advokat u bjekstvu Faruk Balijagić uživa na moru (FOTO)

avg 22, 2016
Slika

Faruk Balijagić, advokat optužen za podstrekivanje na izvršenje krivičnih djela, uključujući ubistvo, otišao je u Hrvatsku još u aprilu ove godine nakon što mu je početkom januara 2016. godine Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo pritvor i nisu mu određene mjere zabrane. S obzirom da je Balijagić i državljanin Hrvatske on je pod izgovorom da je u teškom zdravstvenom stanju otišao iz BiH, a trenutno uživa u Opatiji, piše novinska agencija Patria.

Nakon što je Balijagić napustio BiH, na prijedlog Tužilaštva KS Kantonalni sud u Sarajevu raspisao je potjernicu za Balijagićem, a nakon čega je ovaj optuženik u Rijeci i uhapšen. Nakon davanja izjave pušten je na slobodu, ali su mu određene mjere zabrane – obavezno javljanje Policijskoj stanici Opatija jednom sedmično i zabrana napuštanja prebivališta u Opatiji. Ni mjere zabrane ni „teško“ zdravstveno stanje nisu spriječili Balijagića da daje intervjue i istupa u medijima optužujući sarajevsko pravosuđe za korupciju.

Balijagić je također u svojim medijskim istupima najavio da će tražiti razdvajanje postupka od njegovog sina Ade Balijagića s kojim je uhapšen 15. septembra prošle godine, a optužnica protiv njih potvrđena je 9. decembra 2015. godine. Odluka o razdvajanju postupka još nije donesena.

Za to vrijeme Faruk Balijagić uživa na plažama u Rijeci, a može se vidjeti u društvu supruge. Balijagić posjeduje nekoliko nekretnina u Hrvatskoj.

Kantonalno tužilaštvo KS podiglo je optužnicu protiv Balijagića zbog osnovane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo podstrekivanje na krivično djelo ubistva, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i krivično djelo razbojništva.

fokus.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 09:13:04, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron