SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Avg 10, 2016 23:54:36

Zanimljivo - ko u "klin", ko u "plocu"... o Goranu Salihovicu:

Ured disciplinskog tužioca otvorio predmet protiv Salihovića

OTVORENA ISTRAGA PROTIV SALIHOVIĆA: Ured disciplinskog tužioca otvorio predmet protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Ured disciplinskog tužioca BiH: Registrovan predmet protiv Gorana Salihovića

Slika

A onda... "lazne provjere", pa ministar pravde NEMA "zvanicna saznanja"...
Hmmm, kako je to Tuzilastvo BiH "pozdravilo" i to "LAZNE" provere, kad su na kolektivnom godisnjem odmoru do 12.08.2016.godine...
Znaci li to da je "dezurni" Goran Salihovic ovo srocio?
Zanimljivo, VRLO: "protiv Salihovića podnoseno više desetina neosnovanih prijava i da su sve odbačene", zar ne? Zar se neko nadao nekom drugacijem ishodu? Koji cirkus...


Tužilaštvo BiH pozdravilo "lažne provjere protiv Salihovića" - Tužilaštvo BiH pozdravilo je odluku Kancelarije disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću /VSTV/ BiH da u što skorijem roku budu izvršene provjere "lažnog prijavljivanja protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića", rečeno je u ovoj pravosudnoj instituciji. - Iz Tužilaštva BiH kažu da je do sada protiv Salihovića podnoseno više desetina neosnovanih prijava i da su sve odbačene, te napominju da je lažno prijavljivanje krivično djelo. "Nećemo podleći ovakvim pritiscima i još jednom ističemo da niko neće biti procesuiran ako nema dokaza da je počinio krivično djelo i da niko neće biti pošteđen procesuiranja ukoliko postoje dokazi da je počinio krivično djelo", navode iz Tužilaštva BiH. Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da nema zvanična saznanja da je Kancelarija glavnog disciplinskog tužioca VSTV-a registrovala predmet protiv Salihovića, ali da ima povjerenja u pravosuđe i njegove institucije.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 08:42:10, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Avg 11, 2016 00:52:42

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:BRAVO!
Cestitke Ruzici Jukic, a Goranu Salihovicu "duboko zaljenje" - uzalud mu konstantni napadi i sav OSVETNICKI trud!
Samo se nadam da me i ovaj svetli primer BH pravosudja (Ruzica) nece razocarati...


Tuzlanka Ružica Jukić ponovo imenovana u VSTV

Slika

Na osnovu svih rezultata shodno članu 9. stav 4. Pravilnika o izboru i imenovanju, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH konstatovalo je da je većinom glasova za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH izabrana Jukić Ružica sudija Općinskog suda Tuzla.

Jukićeva je osvojila najveći broj glasova i to 238.

rtvslon.ba


BRAVO! Jos 4 godine (do 2020.) - cestitke Ruzici Jukic uz zelju da ostane ista kao i do sada - bez "dlake na jeziku" i BEZ "baba i striceva"!
"Zao" mi samo Gorana Salihovica...


Ružica Jukić izabrana za potpredsjednicu VSTV-a BiH

Ružica Jukić izabrana je za potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) tajnim glasanjem članova Vijeća, tokom drugog dana sjednice VSTV-a BiH, održane 25. i 26. maja.

prije 12h 20 min

Slika
Ružica Jukić

Ovo je drugi mandat sutkinje Jukić u VSTV-u BiH, kojeg obnaša na temelju povjerenja kojoj su joj iskazale sudije općinskih i kantonalnih sudova u Federaciji Bosne i Hercegovine, ponovno je izabravši za članicu Vijeća.

Ružica Jukić, sutkinja Općinskog suda u Tuzli, i u prethodnom mandatu bila je potpredsjednica VSTV-a BiH, saopćeno je iz ovog Vijeća.

klix.ba

Kolo se okrece ("ko bi gori eto ga doli")?
Ili jos bolje: "KO DRUGOME JAMU KOPA"...
Uzalud mu bio trud (osvetnicki prema Ruzici Jukic koja je rekla ISTINU), a i vreme je konacno da ODE sa mesta za koje nije ni imao kvalifikacije (ni dana tuzilackog iskustva)!
No, nisam bas toliki optimista (vec) kao Slobodan Vaskovic, ali ZNAM da "nicija nije do zore"...
Sve ce to kad-tad doci na svoje mesto, svako ce (na bilo koji nacin) ODGOVARATI za svoje postupke, docekacemo valjda i to!


Urgent/Salihović završava karijeru: Disciplinski tužilac otvorio istragu o nezakonitim radnjama Glavnog tužioca

уторак, 09. август 2016.
piše: Slobodan Vasković

Slika

Disciplinski tužilac VSTS otvorio je disciplinski potupak protiv Gorana Salihovića, Glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Istraga je, kako mi je potvrđeno, otvorena 08.08. o.g. povodom natpisa u medijima i izjava Salihovića.

Defakto, otvorena je istragu o nezakonitim radnjama Gorana Salihovića.


Takav postupak trebalo bi da znači skoru suspenziju Salihovića sa pozicije Glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Njegovim udaljavanjem sa te funkcije otvara se mogućnost da se detaljno istraži Salihovićevo djelovanje, njegove veze sa kriminalcima, razlozi udara na bezbjednosno-pravosudne institucije, ali i da se nastave brojne istrage o kriminalnim aferama visokorangiranih političara, koje je Salihović opstruisao, kompromitovao ili zataškavao.

Predmet istrage biće, svakako, i Salihovićeva veza sa Miloradom Dodikom, kao i njegove namjere da uhapsi Osmana Mehmedagića, direktora OSE, Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH, predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso i Pericu Stanića, direktora Sipe.

slobodanvaskovic.blogspot.ba


Opa, izgleda je Vaskovic bio u pravu, kako s ovim tekstom (09.08.), tako i prethodnim (05.09.) - dovoljni su naslovi!

Odmetnuti tužilac: Salihovićeva meta trebao je biti i Milan Tegeltija

среда, 10. август 2016.
Slika
piše:Slobodan Vasković

Goran Salihović, Glavni tužilac Tužilaštva BiH, napravio je zaista impozantan spisak osoba koje je namjeravao da uhapsi ili da im se osveti na veoma brutalan način.

Na spisku se nalazi i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, i on je peti nosilac visokih funkcija kojeg je Salihović imao namjeru da uhapsi.

Osim Tegeltije, Glavni tužilac namjeravao je lišiti slobode Meddžidu Kreso, predsjednicu Suda BiH, Dragana Mektića, ministra bezbjednosti, direktora Sipe Pericu Stanića i Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora OSE. Jednostavnije rečeno, namjeravao je srušiti kompletan bezbjednosno-pravosudni aparat.

"Ja sam Tegeltiju stvorio, ja sam ga izgurao na ovu poziciju, ja ću ga i uništiti", saopštio je Salihović svojim najbližim saradnicima.

Bijesan što se Tegeltija interesovao o problemima unutar Tužilaštva BiH, Salihović nije birao riječi o njemu.

"Tegelija je jedan najobičniji k... i on ne znači ništa. Sada neću prihvatiti funkciju predsjednika Suda BiH, zadržaću poziciju Glavnog tužioca, jer je to najjače mjesto za obračun sa tom bagrom", saopštio je Salihović svojim najbližim saradnicima, o čemu postoji relevantna dokumentacija (službene zabilješke), kao i svjedoci.

Salihović nije štedio ni predstavnike međunarodne zajednice, posebno britanskog ambasadora Edvarda Fergusona, kojeg je nazivao najpogrdnijim imenima, jer mu nije uputio poziv za obilježavanje jednog od britanskih praznika.

Glavni tužilac imao je namjeru da pozove Fergusona, izvrijeđa njega lično, ali i britansku Kraljicu, što je dokaz da je Salihović potpuno dezorijentisana i krajnje opasna osoba, koja ne preza ni od najgroznijih diplomatskih skandala.

Disciplinski tužilac VSTS pokrenuo je disciplinski postupak protiv Salihovića, jer je kompromitovao brojne istrage, posebno one vezane za Milorada Dodika.

slobodanvaskovic.blogspot.ba

Kako je spriječen pokušaj udara na bezbjednosni sistem?!
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 08:43:47, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Čet Avg 11, 2016 10:46:55

Utjecaj vlasti na rad pravosuđa velik problem u Srbiji

Nagomilani predmeti, loši uslovi rada, niske zarade. Sa prosječnom platom od 230 eura zaposleni u pravosudnoj administraciji ne može pokriti ni osnovne troškove.

Utjecaj vlasti na rad pravosuđa velik je problem u Srbiji. Pokazuje to posljednji izvještaj Savjeta za borbu protiv korupcije, ali i ono Evropske komisije o napretku.

Dok Srbija očekuje otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, tužioci, sudije i zaposleni u pravosuđu poručuju da reforme ne daju rezultate i da je Srbija i dalje daleko od učinkovitog i nezavisnog pravosudnog sistema.

Nagomilani predmeti, loši uslovi rada, niske zarade. Sa prosječnom platom od 230 eura zaposleni u pravosudnoj administraciji ne može pokriti ni osnovne troškove.

“Pravosudna administracija ima najniže zarade, radi u nemogućim uslovima, a te zarade nisu najniže nego su uvredljivo niske a rad pravosudne administracije se ne ceni“, kazala je Slađanka Milošević, Sindikat pravosuđa.

U rukama zaposlenih i dalje je milion i po nerješenih starih predmeta. Izvještaj Evropske komisije ukazuje na to da procesi predugo traju i da je utjecaj vlasti na sudstvo problem broj jedan.

“Ozbiljne reforme pravosuđa ne mogu da se sprovedu, po mom dubokom uverenju, pre nego što ljudi u pravosuđu ne shvate da na ovaj način dalje ne može“, rekao je Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda.

Pritisci i cenzura uobičajeni

I iz ugla advokata situacija u pravosuđu nije bolja. Predsjednik advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđevic kaže da je nedopustivo da u Srbiji političari komentarišu sudske odluke, dok su pritisci i cenzura postali uobičajeni.

“Izveštavajući evropsku komisiju, mi smo veoma često pirgovarali da naše sudije već imaju samocenzuru u smislu šta bi to bilo dobro da za nekoga ko se nalazi na čelu države, urade“, navodi Dragoljub Đorđević.

Na 100.000 stanovnika Srbija ima 38 sudija, 11 tužilaca i 116 advokata. Komisija navodi da je to u skladu sa evropskim prosjekom, ali da zaposleni nisu efikasno raspoređeni unutar pravosudnih insitucija.

Sudija Miodrag Majić naglašava i problem nedostatka kvalitetnog kadra u pravosudnim institucijama.

Savjet za borbu protiv korupcije u svom posljednjem izvještaju ukazuje da je u Srbiji pod znakom pitanja i rad Ustavnog suda.

Navode kako iz njihovih odluka nije moguće utvrditi da li je taj sud pravosudna institucija ili dio izvršne vlasti. Zato pozivaju državu da izvrši detaljnu analizu rada Ustavnog suda.

http://epravo.ba/utjecaj-vlasti-na-rad- ... -u-srbiji/

---------
http://epravo.ba
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Avg 11, 2016 23:13:05

Avdo Avdicu, podseti me prethodnog glavnog tuzioca Milorada Barasina!
Opet trazis "vraga" (eventualno batina)???
I on se bahatio slicnim izjavama: "Nema toga u drzavi koga mi ne mozemo uhapsiti"

Da se malo podsetimo (nije zgoreg, nekako je sve u kontinuitetu (isto?) :

Strana 16

Strana 18

Strana 19

Strana 22

Strana 44

Strana 204

Sve sami "UZORI svetli", "menadzeri" ... "blago" nama!


ISTRAGA

OPSTRUKCIJE U PREDMETU BOBAR BANKA: Tužilac Salihović povezan sa ubicama i narko dilerima


Glavni državni tužilac Goran Salihović održavao je privatne i poslovne kontakte sa osobama iz podzemlja u Tuzlanskom kantonu, a ti kontakti, između ostalog, mogli bi imati direktne veze sa predmetom Bobar banka, saznaje Žurnal iz više policijsko- obavještajnih izvora

Objavljeno: 11.08.2016. u 13:03h
Slika
Salihovićev pratilac Mirsad Memić

Piše: Avdo Avdić

Nadležne službe su dokumentovale veze Gorana Salihovića sa braćom Almirom i Amirom Bilalićem iz Lukavca, koji su ranije osuđivani zbog ubistva, a policijske agencije ih godinama dovode u vezu i sa trgovinom narkoticima te autokriminalom.

“Iako je ostvarivao i neposredne kontakte sa ovim osobama, oficir za vezu između tužitelja Salihovića i braće Bilalić bio je pratilac glavnog tužitelja Mirsad Memić, inače službenik Agencije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine”, ispričao je za Žurnal izvor blizak policijsko-obavještajnim agencijama.

Dokumentovani kontakti

Žurnal je u posjedu fotodokumentacije i transkripata koji potvrđuju ove kontakte. Tako je, naime, Salihovićev pratilac Mirsad Memić (vidi sliku) snimljen kako 26. maja ove godine, oko 12 sati, izlazi iz ugostiteljskog objekta Milenium u Lukavcu koji je u vlasništvu braće Bilalić.

Neposredno nakon toga, Memić poziva Salihovića i između ostalog mu saopćava:

“Bio sam sa komšijom (kodno ime za Almira Bilalića). Kažu da su stupili u kontakt sa Jeremićem”.

Nakon što je upoznat sa ovom činjenicom, Salihović obavještava pratioca da će o tome razgovarati kasnije i da će se i on vidjeti sa komšijom.

Istražni organi sumnjaju da je pomenuti Jeremić, ustvari, Darko Jeremić, direktor Autosemberije iz Bijeljine, preduzeća u sastavu Bobar grupacije, koji je osumnjičen za pranje više od 100 miliona maraka nestalih iz Bobar banke.

Braća Bilalić su rođeni Bijeljinci, a prema policijskim saznanjima, oni godinama održavaju kontakte sa sumnjivim biznismenima iz tog grada. No, za ovu priču bitnije su druge činjenice.

Ko je Jeremiću javio za hapšenje?

Kada je SIPA 31. marta ove godine, po nalogu Tužilaštva BiH, započela akciju kodnog imena “Lavina”, jedna od meta je trebao biti Darko Jeremić. Međutim, 12 sati prije početka akcije – Jeremić je napustio BiH. Nekoliko dana pred ovu akciju, pratioci Gorana Salihovića prespavali su u objektu čiji su vlasnici braća Bilalić. Tužilaštvo BiH nikad nije izvršilo provjere ko je Jeremiću dojavio za SIPA-inu akciju zbog koje je pobjegao u Srbiju.

Nedugo nakon ove akcije, Tužilaštvo BiH je, preko Suda BiH, raspisalo potjernicu za Jeremićem. Mjesec i po kasnije, Salihovićev pratilac Mirsad Memić putem telefona izvještava glavnog državnog tužioca da je komšija stupio u kontakt sa Jeremićem. Potom slijedi obrat. Na granici između Srbije i BiH, 28. juna ove godine, Darko Jeremić se dobrovoljno predaje bh. policijskim agencijama. Istog dana je predat u nadležnost Tužilaštva BiH, koje, unatoč činjenici da je uhapšeni bio u bjekstvu, ne predlaže mjere pritvora. Jeremić je, tako, pušten da se od optužbi brani iz vlastitog doma.

(zurnal.info)

Dotaknuto dno dna (ODAVNO!)... nije slucajno povez preko ociju ove jadnice...

Slika

KORUPCIJA I PRAVOSUĐE - Jedan telefonski poziv menja sve: Halo šefe, pošto kilo korupcije? - Da li se istrage o milionskim aferama koje su zadesile ovu zemlju zaustavljaju jednim telefonskim pozivom? Da li zaista jedan “poziv menja sve”?

"Prenesi" opet... eto kako cure informacije - na sedeljkama.

Mato Đaković: Prenio sam Dodiku mišljenje na osnovu intervjua sa glavnim tužiteljem

Slika

Đaković o transkriptu: Nikada Dodika nisam nazvao šefe
Al Jazeera Balkans
Datum objavljivanja: 10. kol 2016.

I tako dalje... a dokle? Videcemo ("pojeo vuk magarca" najverovatnije - po obicaju).
Hmmm, a ko ce to "od odgovornih" imati "tu činjenicu u vidu"???
Znamo da "vrana vrani oci ne vadi", a ONI su svi uvezani - cast RETKIM izuzecima (i to se nadje).


Slika

Dodikova Kažnjenička bojna u Bijeljini; Salihović naredio hapšenje pripadnika Sipe i Ose koji mu se približe; Glamočanin likvidiran po nalogu mafije unutar Režima ... 14. Goran Salihović je oko sebe postavio tri prstena obezbjeđenja i svojim čuvarima naložio da uhapse svakog za koga posumnjaju da je pripadnik Sipe ili OSE, a kreće se oko objekata u kojima on u tom trenutku boravi. Nema dileme da je Salihović prešao sve crvene linije i da je spreman i na oružani otpor kako bi zaštitio zločinačku organizaciju čiji je instrument. Uostalom, Glavni tužilac koji je spreman da angažuje narko dilere i ubice da “privole” na predaju osumnjičene za privredni kriminal, spreman je narediti i da se puca. Valjda neko od odgovornih ima tu činjenicu u vidu, kao i činjenicu da je Salihović pokušao srušiti bezbjednosno-pravosudni sistem BiH.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 08:45:16, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Avg 11, 2016 23:20:52

Znaci, neko i RADI svoj posao - BRAVO!

TI BiH dobio tužbu protiv Tužilaštva BiH

11 Aug 2016
Slika

Tužilaštvo BiH je prekršilo Zakon o slobodi pristupa informacijama jer je odbilo da dostavi dokumentaciju o predmetima vezanim za krivična djela protiv službene dužnosti.

Banja Luka, 11. avgust 2016. – Sud Bosne i Hercegovine je presudio u korist Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) koji je podnio tužbu protiv Tužilaštva BiH zbog nedostavljanja informacija koje se odnose na završene sudske predmete.
TI BiH je još u novembru 2014. od Tužilaštva tražio kopije predmeta koji su okončani pravosnažnim osuđujućim presudama, a koji se odnose na krivična djela protiv službene dužnosti. Tužilaštvo je odbilo dostaviti tražene predmete, uz obrazloženje kako bi dostavljanje informacija moglo izazvati značajnu štetu po sprečavanje i otkrivanje kriminala.
Nakon što je TI BiH podnio tužbu, Sud BiH je presudio u korist TI BiH i istakao da je odbijanje Tužilaštva BiH da ustupi tražene informacije protivno Zakonu o slobodi pristupa informacijama, kojim je jasno propisano da su sve informacije pod kontrolom javnih organa javno dobro. U presudi jeTužilaštvu naloženo da ponovo postupi po zahtjevu TI BiH, ali ovaj put poštujući proceduru propisanu Zakonom.
Sud je zauzeo stav da u slučajevima kada su predmeti pravnosnažno okonačni nema nikakvog osnova za odbijanje pristupa informacijama, te je u obrazloženju presude posebno naglasio važnost javnosti rada pravosudnih institucija.
Ovo je osma presuda koju je TI BiH dobio tokom 2016. protiv javnih institucija za kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama, a prva protiv Tužilaštva BiH otkako TI BiH pokreće sudske postupke u ovoj oblasti..
Donesena presuda je veoma važna, ne samo za stvaranje pozitivne sudske prakse, već i u kontekstu dosadašnjeg netransparentnog rada Tužilaštva, koje je u većini slučajeva odbijalo dostavljati informacije o svojim postupanjima, čak i slučajevima za koje postoji ogroman javni interes.

Press rls – 11 8 2016 doc
Presuda Suda BiH od 03.08.2016.g.

ti-bih.org
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 08:48:41, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Avg 11, 2016 23:28:42

Da, o slucaju Dzenan Memic se radi (ili NE radi)...

Vedran Mulabdić za 60 dana mora provesti proceduru disciplinskog postupka protiv Vahida Ćosića

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila i Uredbu o disciplinskom postupku i disciplinskoj odgovornosti policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS Vahida Ćosića, podzakonski akt Zakona o unutrašnjim poslovima KS koji je na snagu stupio u januaru ove godine.


Klix.ba prije 7h 40 min
Slika
Policijski komesar MUP KS Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Ovom uredbom uređuju se disciplinski postupak, povrede službene dužnosti i disciplinske sankcije, opća pravila disciplinskog postupka, organi za vođenje disciplinskog postupka, prvostepeni i drugostepeni disciplinski postupak, izvršenje disciplinskih sankcija, te disciplinska odgovornost policijskog komesara MUP-a KS koji kao i svi drugi policijski službenici može odgovarati disciplinski.

Ministar unutrašnjih poslova KS ima obavezu da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe provede proceduru disciplinskog postupka protiv policijskog komesara MUP-a KS, a kojeg je ranije inicirala Komisija za sigurnost Skupštine KS.

Prethodno je Skupština KS na sjednici Komisije za sigurnost inicirala pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog komesara Vahida Ćosića zbog davanja netačnih podataka, te prikrivanja činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u slučaju "Dženan Memić".

klix.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 08:49:10, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Pet Avg 12, 2016 15:17:37

Dvoboj Salihovića i Mektića kompromituje sistem bezbjednosti u BiH

Odavno jedan novinar u BiH nije ugrozio profesionalni dignitet, i lični i profesije u cjelini, kao što je to TV voditelj Mato Đaković nakon objavljivanja transkripta njegovog telefonskog razgovora s predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Pri tom, i SIPA i Tužilaštvo BiH, a ponajviše njegov glavni tužilac Goran Salihović, takođe su osramoćeni - prvi, jer su prisluškivali nekog, a onda su ti transkripti tobože "slučajno i nepoznatim kanalima" dospjeli u medije, i, drugi, jer, pokaže li se tačnim ono o čemu su Đaković i Dodik razgovarali, onda će biti više nego jasno da je pravosuđe BiH na najnižoj ljestvici i profesionalizma i morala, a glavni tužilac na izlaznim vratima Tužilaštva BiH.

Ne poteži pištolj ako ne misliš i da ga upotrijebiš, pravilo je kojeg su se podjednako pridržavali i kauboji na Divljem zapadu i ovovremenski "žestoki momci". Dragan Mektić i Goran Salihović, izgleda, ne razmišljaju na taj način, pa su potegli tešku artiljeriju jedan protiv drugog i, kako sada stvari stoje, jedan od njih dvojice će morati iz tog sukoba da izađe s teškim ranama. Osim ako ne bude, opet po staroj narodnoj, da se prazne boje - dvojica.

Orkestriranom kampanjom i horskim pjevanjem protiv Salihovića, kao i u nekim ranijim slučajevima, i ovog puta diriguje Dragan Mektić, čovjek kontroverznih i moralnih i profesionalnih vrijednosti, a o njemu taj isti glavni tužilac istovremeno provodi nekoliko istraga.

U javnosti se čulo da se vodi istraga zbog sumnje da je falsifikovao diplomu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali po našim saznanjima to je samo spin Tužilaštva, po onoj "da se Vlasi ne dosjete", jer su mnogo ozbiljnije one istrage koje se odnose na ratne zločine, ali i korupciju u koju je, navodno, umiješan i sam Dragan Mektić. Vjerovatno je želja za osvetom Salihoviću, kada je saznao za sve ovo, motiv najnovijih napada na glavnog tužioca iz kancelarije ministra bezbjednosti BiH, jer kako drugačije objasniti "naknadnu pamet" o navodnom "neradu glavnog tužioca", pa onda i o "opstruisanju istraga u nekim predmetima korupcije", kada se sve to odavno, ne samo da zna, nego i javno piše i govori.

Višak neraspoloženja koje Mektić mjesecima pokazuje prema Miloradu Dodiku dovodi u sumnju njegovu objektivnost na važnom poslu normiranja veoma zapuštene oblasti bezbjednosti i pravosuđa. Dio naroda odavno se napaja Mektićevim intrigama o lopovima iz vrha vlasti RS koje, još uvijek, ne donose nikakve rezultate, pa je nervoza primjetna i u Savezu za promjene i u nekim inostranim ambasadama u Sarajevu. Otud i, vjerovatno veoma objektivna ocjena kritičara, da je on, u stvari, nezreli ministar koji kao da luta kroz političku maglu sve dok u njoj i - ne zaluta.

Kao posljednju nadu angažovao je i jedan medij, inače njemu veoma naklonjen, koji ga je već, iako bez ijednog opipljivog rezultata u poslu kojim se bavi, baš sada, u jeku sukoba sa Salihovićem, proglasio junakom, ma ne samo junakom, nego srpskim - Eliotom Nesom.

O korupciji u pravosuđu priča se svuda i na svakom mjestu, ali još nema nijednog dokaza o tome. Takođe i o veoma lošem sistemu izbora sudija i tužilaca svi znaju sve, ali niko ga ne mijenja. Onu narodnu, što se grbo rodi, ni vrijeme ne ispravi, svi znaju i priznaju, pa otud i opravdani zahtjevi da se sve u pravosuđu radi od početka. Republika Srpska je nešto malo zatalasala prijetnjom referendumom o pravosuđu BiH, ali su iz moćnih kabineta zaprijetili i kažiprstom i štapom, pa se onda, pognute glave, vratilo strukturalnom dijalogu. Narodu još niko nije objasnio ni šta u stvari znači ova sintagma, ali u okviru tog i takvog dijaloga dogovor ide - rakovim hodom.

Teoretičari će reći da su javne službe produžena ruka države, a poseban značaj u podijeljenoj vlasti ima pravosuđe. Kvalitet funkcionisanja pravosuđa utiče na funkcionisanje cijelog društva. U savremenim demokratskim zemljama, zasnovanim na ideji vladavine prava, uloga pravosuđa je dvostruka: prvo, da zaštiti prava i slobode pojedinaca obezbjeđujući im pravo na pošteno suđenje od strane nepristrasnog i kompetentnog suda i, drugo, da, budući jedna od grana državne uprave, ostvari nadzor nad ostale dvije grane kroz obezbjeđenje poštovanja načela zakonitosti i ustavnosti. Stručna javnost, ali, nažalost, i svaki građanin u BiH, znaju da u ovoj zemlji, od kantona do vrha države, ova teoretska postavka pravosuđa nije ni u začetku, a Salihović i Mektić javnim prijetnjama i optužbama dodatno ga kompromituju.

Prisluškivani telefonski razgovor Mate Đakovića s Miloradom Dodikom je, u stvari, rendgenski snimak stanja i u novinarstvu Bosne i Hercegovine. I danas se, jednako kao i prije dvije, tri ili četiri decenije telefonski pozivaju novinari i urednici, ista je i prozivka i ista su i pitanja: zašto ja u petnaestom, a on u prvom minutu, zašto on sa slikom, pa još na naslovnici, a ja bez slike. Mijenjali su se i politički sistemi i vladari, ali je ova šema ostala ista, koja ne samo da odgovara vlastima, već i novinarima. Danas svaki političar u BiH ima nekog svog novinara, svog glavnog urednika, ima neki svoj medij. Prema provjerenim informacijama, nije Mato Đaković jedini novinar kojeg su SIPA i OBA redovno prisluškivale. Pitanje je samo kada će i ti transkripti "procuriti" u javnost.

Znano je da nema normalne BiH, pa i normalne RS bez normalnih medija. Tomas Džeferson je prije više od dva vijeka, objašnjavajući značaj novina, rekao: "Kada bi me pitali da li želim vladu bez novina ili novine bez vlade, ne bih se premišljao ni trenutka o odabiru ovog drugog".

Danas sa postojanjem savremenih medijskih tehnologija društvu su neophodni nezavisni mediji i novinari koji imaju slobodan pristup informacijama kako bi uticali na oblikovanje mišljenja građana i učestvovali u stvaranju demokratskog društva.

Učešće TV voditelja Mate Đakovića u navodnom zataškavanju istraga protiv Dodika da bi za to, kao protivnagradu, navodno dobio dobro plaćenu emisiju na javnom servisu RS je nespojivo s novinarskom etikom. Jednako kao što je i nespojivo da se prvi ljudi pravosuđa i bezbjednosti javno i prljavo optužuju za - nezakonje. Maštu javnosti zagolicalo je i pitanje kako će TV voditelj sada vratiti dug Goranu Salihoviću, osim ako ta naknada nije već - avansirana.

Autor: Anđelko Kozomara

-------
http://www.bih-pravo.org
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Avg 12, 2016 23:02:14

law je napisao:Dvoboj Salihovića i Mektića kompromituje sistem bezbjednosti u BiH

Odavno jedan novinar u BiH nije ugrozio profesionalni dignitet, i lični i profesije u cjelini, kao što je to TV voditelj Mato Đaković nakon objavljivanja transkripta njegovog telefonskog razgovora s predsjednikom RS Miloradom Dodikom.
...
...
Učešće TV voditelja Mate Đakovića u navodnom zataškavanju istraga protiv Dodika da bi za to, kao protivnagradu, navodno dobio dobro plaćenu emisiju na javnom servisu RS je nespojivo s novinarskom etikom. Jednako kao što je i nespojivo da se prvi ljudi pravosuđa i bezbjednosti javno i prljavo optužuju za - nezakonje. Maštu javnosti zagolicalo je i pitanje kako će TV voditelj sada vratiti dug Goranu Salihoviću, osim ako ta naknada nije već - avansirana.

Autor: Anđelko Kozomara

-------
http://www.bih-pravo.org

Bojim se da u ovoj drzavi vise NEMA iko ista KOMPROMITOVATI - zar vec nije sve (sto se uopste moglo) kompromitovano? KO moze ikoga kompromitovati ili osramotiti? NIKO, vec svako SAM SEBE...
Citala sam juce ovaj tekst i potrazila ime autora.
Nadjoh jedan tekst (mart 2013.godine):
Afera “Kozomara”: Urednik “Euroblica” Anđelko Kozomara izvarao poslovne partnere, institucije RS, radnike… i ostao dužan milione maraka (1)
i jos jedan (mart 2015.godine, osim ostalih), ako je to TAJ Andjelko Kozomara :

Hmmm... zanimljivo, zar ne?

Pa da vidimo kako su zavrsavali dosadasnji tuzioci - oni "nisu" kompromitovali sistem i drzavu?
Ali "neka visi Pedro" (kao uvek u BiH), tako je jednostavnije za eLITU?


Slika

Đaković: Neka puste moj razgovor sa visokim dužnosnikom SDA - "Bilo bi interesantno da ovi što me prisluškuju puste transkript razgovora sa visokim dužnosnikom SDA. Možda bi se iz toga vidjelo zašto je baš sada objavljen ovaj transkript", rekao je za N1 novinar Mato Đaković... Goran Salihović nije jedini glavni tužitelj koji se suočava sa medjskom aferom. Tako je od osnivanja Tužiteljstva BiH, 2003. godine, Salihovićevi prethodnici su misterozno napuštali poziciju ili su bili razriješeni nakon objavljivanja kompromitirajućih videosnimaka u medijima. Podsjećamo, na meti Tužiteljstva BiH često su bili najviši zvaničnici, ali su optužnice redovno pobijane ili je nastala zastara. Prvi glavni tužiitelj, Marinko Jurčević “zbog bolesti” je napustio funciju 2008., nezvanično pod pritiskom dijela međunarodne zajednice i bošnjačke politike. Njegov nasljednik, Milorad Barašin također je naprasno napustio funkciju 2011. odnosno “sporazumno” razriješen dužnosti nakon pojavljivanja ‘kompromitirajućeg’ videomaterijala i susreta s trgovcima naoružanjem. Aktuelni glavni tužitelj suočava se sa brojnim optužbama, i istragom disciplinskog tužitelja.

Kako ko...

BUKA KARIKATURA: Živimo li u BiH Posljednju Večeru ili Nojevu Barku !? - Po ideji BUKA magazina Nina Hadžić naša stalna saradnica nacrtala je još jednu karikaturu posvećenu aktuelnom političkom trenutku u zemlji

Slika[
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 16, 2018 08:49:48, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron