SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Ned Feb 21, 2016 22:51:18

Nošenje vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama BiH

Zanimljiv memorandum: http://epravo.ba/nosenje-vjerskih-obilj ... ijama-bih/


--------
http://epravo.ba/
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Feb 21, 2016 23:44:31

law je napisao:Nošenje vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama BiH

Zanimljiv memorandum: http://epravo.ba/nosenje-vjerskih-obilj ... ijama-bih/


--------
http://epravo.ba/

Slazem se... vrlo zanimljivo.
Morace dobro poraditi na ovoj RADNOJ verziji!
Prva zamerka (moja):

"da nosioci pravosudnih funkcija u svakom konkretnom slučaju cijene i odlučuju o pitanju nošenja vjerskih obilježja od strane stranaka u sudnicama, pri čemu je potrebno svaku pojedinu situaciju pažljivo procijeniti u njenom cjelokupnom kontekstu" - ma nemoj mi reci!

A onda, nema tu sta da se petlja ni jedna verska zajednica, niti da VSTV izmislja "toplu vodu" AKO POSTOJI ZAKONSKA ODREDBA! Kazem AKO jer ne znam, niti imam nameru proveravati. Nisam vernik, pa me i ne dotice, ali NE VOLIM videti verska obelezja... uvek ih zapazim i "evidentiram" u kucama prijatelja - to su NJIHOVE kuce i stanovi i imaju pravo drzati sta hoce. JAVNE USTANOVA, pogotovo pravosudne i obrazovne su nesto drugo.

Pa dalje se kaze:

"U Bosni i Hercegovini ne postoji ni jedan zakonski propis kojim se reguliše pitanje nošenja vjerske odjeće na javnim mjestima odnosno u javnim prostorima. Odjevanje stranaka u sudovima u Bosni i Hercegovini je uređeno internim propisima sudova – kućnim redovima – ali ovi propisi ne sadrže eksplicitne odredbe o nošenju odnosno zabrani ili dozvoljavanju nošenja vjerske odjeće. Kućnim redovima sudova uglavnom je propisano da stranke suda moraju biti prikladno odjevene." - dakle NEMA U ZAKONU?

E pa "gospodo" - definisite, odredite, donesite i precizirajte!
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Feb 21, 2016 23:50:46

Bosanska posla... znaci bilo koja gospodja tuzioca moze SVE ocito!
Sram je bilo!
No, ne treba se cuditi, to je tako u drzavi "jednog (par) lica"...


DOKTORICA NAPALA PACIJENTICU: Penzioner branio svoju ženu, pa završio u pritvoru

U prostorijama JU Zavoda za zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo u ulici Skerlićeva, prije nekoliko dana došlo je do verbalnog, a potom i fizičkog obračuna između doktorice Anide Osmić i pacijentice Fazile Haskić, te njenog supruga, 64-godišnjeg Eneza Haskića.

19. Feb. 2016
Slika

„Osmog februara supruga mi je bila naručena za pregled, ali su nam iz Skerlićeve javili da se pokvario aparat i da nazovemo sutra. Nazvali smo sutradan i rekli su nam da je aparat popravljen i da supruga može doći na pregled. Otišli smo 10. februara, otpratio sam suprugu do Zavoda i sjeo u obližnji kafić da je sačekam da završi. Međutim, nakon što je supruga predala uputnicu na kartoteci, doktorica Anida Osmić je izašla i rekla joj da je ne može pregledati, te da je prvi slobodan termin za pregled u mjesecu martu. Supruga je izašla, došla je do mene plačući i rekla mi da ju je doktorica ponovo vratila, iako joj je rečeno da dođe tog dana“, priča Haskić.

„Uzeo sam njene nalaze i ponovo smo otišli u Zavod. Tamo je bila doktorica Osmić i verbalno smo se sukobili u čekaonici. Priznajem, svašta sam joj izgovorio, bio sam revoltiran jer mi teško bolesnu ženu stalno vraćaju i odgađaju joj pregled, ali ni doktorica meni nije ostala dužna... Nakon kraće prepirke, krenuo sam na sprat do njenog šefa sa namjerom da je prijavim. Za to vrijeme, moja supruga je ostala u prizemlju sa doktoricom, čuo sam da se svađa nastavila i vratio sam se dole. Kada sam otvorio vrata, ugledao sam doktoricu Osmić kako vuče moju suprugu za kosu, i to objema rukama! Supruga joj je govorila: 'Nemojte, molim vas, operisana sam, povrijedićete mi kičmu', ali doktorica nije reagovala. Povukao sam suprugu za okovratnik kaputa pokušavajući da je istrgnem iz njezinih ruku, a tada je doktorica počela da vrišti koliko je grlo nosi i da zove kolege upomoć, vičući kako smo mi nju napali i da sam je ja udario. Na izlazu je gurnula moju suprugu, koja je pala na pod“, govori Haskić.

Jutro nakon incidenta inspektori kantonalnog MUP-a su nazvali Haskićeve i zatražili da supruga i on dođu u Policijsku stanicu Centar na Marijin Dvoru i da daju iskaze. Nakon što su oboje dali izjave, te večeri na kućnu adresu su im došla trojica inspektora te zatražili od Haskića da ponovo pođe s njima u PS Centar, jer je navodno u originalnom zapisniku napravljena neka greška koju treba ispraviti.

„Kada smo došli u stanicu, vidio sam da je u Zapisniku promijenjena riječ 'prekršaj' u krivično djelo 'nasilničko ponašanje'. Nisam ništa rekao, a jedan od inspektora tada mi je kazao da ću morati provesti noć u pritvoru“, priča Enez Haskić.

Haskić je tu večer proveo u policijskoj stanici, a sutradan su ga odveli kod kantonalne tužiteljice Advije Hajdo-Balta koja je zatražila da se Haskiću odredi mjera pritvora, i to po hitnom postupku. „Tužiteljica je odmah nazvala Centralni zatvor da pita ima li kod njih mjesta. Nakon što me je saslušala, došli su policajci i odveli me sa lisicama na rukama u zatvor. Tu sam prenoćio, a sutradan je bilo saslušanje na Općinskom sudu i sutkinja Galiba Katica je naredila da se odmah ukine mjera pritvora“, kaže Haskić.

Haskić, koji je inače penzionisani pukovnik Armije RBiH, kaže da nije mogao vjerovati kada su ga odveli u zatvor kao najvećeg kriminalca. U međuvremenu je saznao da je doktorica Anida Osmić supruga kantonalnog tužioca Senada Osmića. Vjeruje da je upravo ta činjenica „kumovala“ cijelom ovom slučaju.

S druge strane, doktorica Osmić i dalje ostaje pri svojoj izjavi da ju je Haskić verbalno i fizički napao, kao i tužbi koju je podnijela protiv njega. U izjavi je dr. Osmić navela, između ostalog, da joj je Haskić „upućivao psovke, vrijeđao i pljunuo je i stisnutim pesnicama udario u predio glave“, te da je nakon incidenta pregledana na na KUM-u Kliničkog centra, gdje su joj konstatovane lake tjelesne povrede.

„Vjerovatno će doći do suđenja, pa neka se dokaže ko je prav, a ko je kriv. Na ulazu u Zavod u Skerlićevoj postoje kamere i nadam se da će se na tim snimcima moći vidjeti barem dio onoga što se dogodilo. Ja znam da nisam napravio ništa loše, a doktorica neka postupa po svojoj savjesti, kao i njene kolege koje je pozvala za svjedoke, iako niko od njih nije prisustvovao događaju“, zaključuje Haskić.

Naš sagovornik na kraju posebno ističe policajce i inspektore MUP-a Kantona Sarajevo koji su se, kako kaže, za sve vrijeme koje je proveo u pritvoru prema njemu odnosili i više nego korektno.

(Slobodna Bosna)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 14, 2018 09:59:29, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Feb 22, 2016 20:39:27

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:

Kad imas pistolj velika je verovatnoca da ces ga i UPOTREBITI...

Suđenje za ubistvo Botića: Saslušani svjedoci i pregledani snimci s nadzornih kamera... Pred Vijećem Kantonalnog suda saslušani su svjedoci: Nebojša Tomić (48), Arslan Kavgić (39), Adnan Kakeš (42), Ernad Kakeš (25) i Asmir Avdić (49). Također, svoje nalaze i mišljenja dali su sudski vještaci Davor Šimunović, Ivana Sinanović, Nusret Prohić... U nekoliko navrata tužilac Hajrudin Mujanović je upozorio svjedoke na kontradiktorne izjave, odnosno da su njihove tvrdnje izrečene danas u Kantonalnom sudu, u pojedinim dijelovima, u suprotnosti sa izjavama datim tokom saslušanja u Kantonalnom tužilaštvu TK...

Slika

Kovačević: Botiću sam pucao u noge, nisam ga htio ubiti... Kovačević je ispričao kako su se on i Krstajić od Botića sklonili u sobu, ali da je on s pištoljem u ruci krenuo prema njima. Kovačević je iz sobe izašao kroz prozor...

Slika

Nastavljeno suđenje: Ako su pjesme Halida Bešlića četničke, onda ih je Krstajić naručivao - Pred Kantonalnim sudom u Tuzli u ponedjeljak je nastavljen glavni pretres na suđenju Amiru Kovačeviću, osumnjičenom za ubistvo Kristijana Botića, koje se dogodilo ispred motela „Royal“ u Tuzli 9. septembra prošle godine...

Eh da... bio je osudjen iako se SAMO BRANIO (i to od koga... "ko se maca laca...")!

Slika

Vrhovni sud FBiH pravomoćno oslobodio Amira Kovačevića za ubistvo Kristijana Botića: Tek u trećem suđenju oslobođen za ubistvo na privatnoj proslavi u Tuzli - Nakon čak deset glavnih rasprava, Vrhovni sud FBiH je pravomoćno oslobodio Amira Kovačevića (45), vlasnika preduzeća AKM iz Tuzle, optuženog za ubistvo sugrađanina Kristijana Botića (39), potvrdili su advokati Josip Muselimović i Ana Primorac iz Mostara, kojima je konačno prihvaćen zahtjev za oslobađajućom presudom, piše Večernji list. Vrhovni sud je ranije u dva navrata ukidao presudu Kantonalnog suda u Tuzli, koji je Kovačevića, inače oca dvoje djece, nepravomoćno osuđivao na zatvorsku kaznu od 87 mjeseci (7,3 godine) te je najposlije čitav slučaj završio u Sarajevu. Pozivajući se na iskaze svjedoka, prema Vrhovnom sudu FBiH, prije inkriminiranog događaja, Kovačevićevo ponašanje nije ukazivalo na njegov pristanak na obračun s Kristijanom Botićem. Podsjetimo, Kovačević se teretio za ubistvo počinjeno 9. septembra 2014., oko 3.30 sati, ispred restorana Royal u tuzlanskoj Ulici Bosne Srebrene... Inače, Botić je još 2009. bio preživio ranjavanje, kada je u njega Edis Halilović ispalio sedam hitaca u Živinicama. Botić je odležao i zatvorsku kaznu zbog okrutnog ubistva Đanija Perčića i teškog ranjavanja njegova brata Dine na tuzlanskom Korzu 2001. godine, navodi Večernji list.


Sta je SAD OVO???
Doduse, nije prvi put da se cuje... no NIKADA nista... "beli mantili" zasticeni kao beli medvedi!


Zbog primanja mita: Podignuta optužnica protiv sudskog vještaka dr. Alije Sutovića - ... Sutovićevo vještačenje je bilo presudno da Vrhovni sud Federacije oslobodi Kovačevića, piše Federalna.ba.

"Krasno" "vestacenje"...

Treba napomenuti i to da je Sutović za ista krivična djela više puta prijavljivan Kantonalnom tužilaštvu. Njegovo vještačenje bilo je presudno u procesu koji je vođen protiv Amira Kovačevića, vlasnika kompanije "AKM" koji je bio optužen za ubistvo Kristijana Botića. Sutovićevo vještačenje je bilo presudno da Vrhovni sud Federacije oslobodi Kovačevića.

Nema od toga nista... sve ce se to zataskati, pa to je TUZLANSKO tuzilastvo - ZNAM ja njih!

Osumnjičen za lažiranje nalaza: Optužnica protiv Alije Sutovića, tuzlanskog neuropsihijatra

22 Februar 2016 15:31

Slika

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv sudskog vještaka doktora Alije Sutovića.

Ovu informaciju za Bportal.ba potvrdio je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

-Optužnica je podignuta zbog postojanja osnovane sumnje zbog primanja dara i drugih koristi-potvrdio je Arnautović.

Inače, Sutović se tereti da je, kao vještak neuropsihjatar, u određenom krivičnom predmetu lažirao svoj nalaz vještaka.

-Sumnja se da je pred nadležnim sudom dao nevjerodostojno vještačenje, kometiranje podataka ili svjedočenje zbog uzimanja mita ili drugih oblika koristi, a što za posljedicu može imati pravičnost cjelokupnog krivičnog postupka. Riječ je o predmetu iz 2006. godine-kazao nam je Arnautović.

Nakon podizanja optužnice čeka se odluka Općinskog suda Tuzla, o njenom potvrđivanju ili odbijanju.

(TI/Bportal.ba)
tuzlainfo.ba

EDIT - DODATAK 23.02.2016. :

Da, secam se i ovih imena pomenutih u tekstu:

Slika

Uzeo mito od 5.000 maraka i lažirao nalaz: Optužnica protiv sudskog vještaka dr. Alije Sutovića - ... Podsjetimo, prva optužnica za lažne nalaze na području TK podignuta je 2011 god. protiv direktora Klinike za očne bolesti Umiverzitetsko-kliničkog centra Tuzla Vahida Jusufovića zbog nezakonitog davanja ljekarskih nalaza ratnim vojnim invalidima. Pod istragom je zbog davanja lažnih ljekarskih nalaza tada se takođe našao i doktor Muris Tanović. Osim njega, pod istragom je bio i doktor Kemal Sulejmanović. A istražni organi pratili su i rad doktora Emira Tupkovića, neuropsihijatara Doma zdravlja Tuzla. Zanimljivo je, međutim, napomenuti da tada nije bilo istrage protiv doktora Alije Sutovića, koji je također bio prijavljen zbog davanja lažnih nalaza. Umjesto njega osuđen je Nedžad Bjesović, koji je krivotvoreći Sutovićeve dokumente, stekao pravo na invalidninu. Bjesović je kažnjen novčano, sa 2.000 maraka uz plaćanje sudskih troškova. Zahvaljujući lažnim nalazima, godinama je primao invalidninu. Šteta koju je nanio poreskim obveznicima mnogo je veća od kazne koju je uplatio u budžet.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 14, 2018 10:04:12, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Feb 22, 2016 21:06:22

nevenkagaragic je napisao:Slika
http://www.zaslike.com/files/yrawb8obhelw1qnxmi36.jpg
"Dnevni avaz", 22.01.2011.

Pokusava li ovo Admir Arnautovic, portparol Kantonalnog tuzilastva TK opravdati (oprati) strucnost njihovog glavnog saradnika Zdenka Cihlarza?
Kao, Cihlarz nije imao "dokaze koji su naknadno prikupljeni..." ccc providno, providno Admire.
Kako portparol Tuzilastva TK ZNA da su nalazi iz Novog Sada "apsolutno pouzdani"?
Kako veliki strucnjak Cihlarz nije video "lom vratne kicme"?
Ali je zato znao napisati da bi moj Denis svakako umro, cak i da doktori nisu pogresili dijagnozu...
Cihlarzu, Cihlarzu, u normalnim i pravNim drzavama ostao bi bez licence...da, normalnim i pravNim!
Istina, ovde cuvate ledja jedni drugima (UKC-sudski vestak-Tuzilastvo TK), jako, jako i odavno poznata tuzlanska prica.


06.12.2008.
SRAMNA REAKCIJA TUZILASTVA TK

EDIT-PONOVO obnavljanje "izgubljenih" slika-clanaka...

Eh, kad sam vec kod medicinskih "strucnjaka", tuzlanskog tuzilastva i sudskih vestaka, ne mogu da zaobidjem ovog "slavnog" tuzlanskog vestaka Zdenka Cihlarza kojeg inace u Tuzli zovu "DZOKER"!
Ciji je on dzoker zna se - isto tako "slavnog" UKC-a Tuzla i tuzlanskih tuzilaca...
Samo takav jedan dzoker moze izigravati boga i reci da bi pacijent svakako umro - moj sin Denis Garagic, bez obzira na pogresnu dijagnozu, bez obzira sto nisu ni pokusali spasiti zivot 26-ogodisnjaku nakon sto su se UKC-ovi diletanti 3 dana igrali doktora - prokleti da su!
Sada, posle toliko godina, pitam se: KO je i koliko (mozda, sto da ne?) platio i Cihlarzu? UKC?
Ne bih se iznenadila posle svega sto sam saznala, a posebno iz razloga sto su KRILI nalaz komisije toliko godina, cak i od suda, sve do pismenog zahteva suda u parnicnom postupku!
Da li je tuzilac Ivo Iveljic (i Slaven Koval) VIDEO taj nalaz? ZASTO je angazovao Zdenka Cihlarza? Ah, da, "dzoker" je odradio posao na zadovoljstvo UKC-a, a i tuzilaca... PROKLETNICI!

DENIS I SRAMNA REAKCIJA TUZILASTVA TK

I jos malo o "slavnima" , da se ne zaboravi:

STRANA 10

STRANA 37

STRANA 38

STRANA 88

STRANA 89

STRANA 90

Ima toga jos koliko hocete, sve "slavni" "profesionalci"!
Posebno u KUCI MRAKA!


Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 14, 2018 10:04:56, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Feb 22, 2016 21:22:19

Trulo se ne reformise, menja se iz temelja!

Pravosuđe BiH – prvo u fokusu reformi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.2.2016 8:26:39
Slika

Napravljen je napredak u okviru strukturalnog dijaloga o bh. pravosuđu, koji je, u saradnji sa Evropskom unijom, održan u Sarajevu, a biće nastavljen za nekoliko dana u Banjaluci.

Ključne tačke razgovora ministara pravde Bosne i Hercegovine, entiteta i Distrikta Brčko, te generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za susjedstvo Christiana Danielssona, bile su nadležnosti Suda BiH, kao i nacrt Zakona o Sudu BiH.

Trenutno rješenje, koje podrazumijeva proširenu nadležnost Suda BiH, a koje je inače predviđeno Krivičnim zakonima entiteta i Distrikta Brčko, najgore je, saglasni su ministri pravde. Šta je sporno, objasnio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija.

"Znači, predviđa ekstenziju nadležnosti Suda BiH na par krivičnih djela, iako ta djela inače nisu u nadležnosti Suda BiH. Pri tome nisu ni na koji način objektivizirani svi kriterijumi, niti se mogu unaprijed prepoznati situacije koje bi taj Sud trebao da uzme u obzir prilikom odlučivanja, da li je određeno krivično djelo koje preuzima iz entiteta upravo ono za koje je on nadležan ili nije", objašnjava Tegeltija.

Sadašnje rješenje mora biti promijenjeno i o tome će morati raspraviti ministri pravde, jer je to od sada stvar političkog dogovora.

Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske, smatra da napretka ima. Međutim Kasipović nastavlja:

"Još nemamo konačno rješenje, i to je također važno. Upravo zbog toga sam i pozvao moje kolege u Banjaluku i Banjaluka bi željela biti domaćin jednom razgovoru podgrupe koja je veoma dobro i kvalitetno radila i došla do trenutka kad dalje ne može sama bez jasnih stavova ministara pravde", kaže on.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša smatra da će dogovor biti brzo postignut, te da će nacrt Zakona o sudu BiH biti u Vijeću ministara već sredinom marta. Ali, čeka se sastanak u Banjaluci.

"Da konačno možemo izići sa prijedlogom nacrta Zakona o sudovima. Ako je to manje poznato javnosti, govorim o sudovima jer se formira i Viši sud, kao druga institucija Suda Bosne i Hercegovine", pojašnjava Grubeša.

"Nama je prihvatljivo formiranje Višeg suda, Apelacionog suda, u formatu kako se dogovorimo, ali u kontekstu određene nadležnosti. Dakle, jedno je vezano uz drugo. Izvjesno je da je i ovo opredjeljenje za Viši sud poboljšanje u odnosu na aktuelno stanje. Dakle, ono što trenutno imamo, sigurno nije optimalno, sigurno nije dobro i sigurno nije u interesu građana Bosne i Hercegovine. Rješenje sa Višim sudom kao posebne institucije, a uz kvalitetno riješeno pitanje nadležnosti, jeste kompletno rješenje", smatra ministar pravde RS-a Anton Kasipović.

S druge strane zamjenik ministra pravde i predsjedavajući podgrupe za pravosuđe BiH Nezir Pivić objašnjava: "Sud BiH je sud koji bilježi, po mom mišljenju, izvanredne rezultate, ali se on našao u ovom momentu kao prvi s aspekta reformi. Ono što je vrlo važno jeste da entitetski sudovi rade preko devedeset posto tih predmeta. Vrlo važna će u budućnosti biti reforma tih entitetskih sudova", kaže Pivić.

Tri prijedloga su na stolu, a o čemu je riječ objašnjava predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija.

"Jedno rješenje slijedi koncept nacrta Zakona iz 2013. godine, urađenog od strane Ministarstva pravde BiH, koje predviđa regulisanje proširene nadležnosti u Zakonu o Sudu BiH. Drugo rješenje podrazumijeva regulisanje nadležnosti Suda BiH isključivo kroz krivične zakone u BiH, dakle, Krivični zakon BiH i krivične zakone entiteta i Brčko Distrikta, s tim da bi to bilo potpuno napuštanje koncepta koji trenutno važiu Zakonu o sudi BiH. I treće rješenje bi bilo konceptualni kompromis, što bi značilo da se jedan dio nadležnosti ostavi u organizacionom zakonu, odnosno u Zakonu o sudu BiH, a jedan dio se reguliše kroz krivične zakone. Prema tome, u kojem će od ta tri pravcakrenuti zakonodavac pri donošenju rješenja, nije stvar struke, jer je struka tu radila i dala svoje mišljenje, nego stvar političkog opredjeljenjaW, smatra Milan Tegeltija.

Prvi test za aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji bit će obim u kojem će pravosuđe na svim nivoima izdržati političke i druge vrste pritisaka, smatra generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson.

"Koliko je važno jačanje pravosuđa za cjelokupnu vladavinu prava, poznato nam je iz ranijih slučajeva proširenja Evropske unije, jer su karakteristike uspješnog prilagođavanja standardima EU upravo postojanje nezavisnog i efikasnog pravosuđa", kaže Danielsson.

Vladavina prava jedan od ključnih segmenata ambiciozne Reformske agende usvojene prošle godine, rekao je Danielsson i ocijenio da je, u kontekstu ekonomskih i socijalnih reformi, već ostvaren napredak.

"Sada je neophodno održati ovaj zamah zajedno s partnerima iz međunarodnih finansijskih institucija, znači uraditi više kako bi imali garant jedne pravne države za sigurno poslovanje i povoljnu klimu za investitore."

Evropska komisije će podržati ovaj proces, uključujući tehničku pomoć, kao i pomoć Bosni i Hercegovini da u cijelosti implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

akta.ba

RSE:

Dijalog o pravosuđu: Nadležnosti Suda BiH prvi kamen spoticanja

TACNO! I jedni i drugi...

Gjenero: Da su bili sposobni voditi reforme, BiH ne bi toliko zaostala
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 14, 2018 10:05:34, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Feb 22, 2016 21:36:30

Ma nije valjda, gde bi to?!

Čitajte u NEZAVISNIM: Činili usluge moćnicima da dobiju i treći mandat?

Almedin Šišić 22.02.2016 07:00

Slika

SARAJEVO - Meliha Jahjaefendić, direktorica Službe za zajedničke poslove institucija BiH, i Dragan Brković, njen zamjenik, "od 2006. godine u tišini i miru neometano pljačkaju, ali i čine brojne protuusluge moćnim pojedincima kako bi dobili treći (nelegalni) mandat", tvrdi se u pismu Grupe za podršku prava i pravde institucija BiH, koje je odaslano na adrese ključnih državnih agencija za provođenje zakona.

Kako je to u petak "Nezavisnim" potvrđeno u Tužilaštvu BiH, dopis sa detaljnim pojašnjenjima o uspostavljanju "korupcijske hobotnice" stigao je i do njih, te su ovaj predmet uzeli u rad.

"Nezavisne" su prvi dio ove priče objavile u vikend broju, dajući mogućnost i pojedinim prozvanim akterima, poput Nevena Akšamije, direktora Agencije za državnu službu (ADS), da iznesu svoju stranu priče.

"Jahjaefendićeva je, uz pomoć direktora ADS-a, ujedinila pravosudnu i izvršnu vlast na način da u njenoj službi danas rade rođaci, supruge, djeca, cijele porodice", navodi Grupa u pismu.

Između ostalog, Jahjaefendićevu optužuju da je, osim vlastitih rođaka, zaposlila i Božu Kutlešu, sina Zvonimira Kutleše (generalnog sekretara Vijeća ministara, kojeg također terete za umiješanost u korupciju), Tamaru Čavku, suprugu državnog tužioca Olega Čavke, kao i bliske rođake Dubravka (državni tužilac) i Aljoše Čampare (ministar FMUP-a). Dalje navode da je zaposlila i suprugu i sina kantonalnog tužioca Efraima Ćosića (Nidžaru i Faruka), potom Nermu Zahiragić, kćerku kantonalne sutkinje Adise Zahiragić, Akšamijinu tetku Jasnu Vasić, kao i Akšamijinu suprugu u RAK-u, gdje je godinama direktorovao rođeni brat Jahjaefendićeve Kemal Huseinović itd.

Posebno su istaknute optužbe za brojne zloupotrebe u javnim nabavkama "uz pomoć KV konobara i blagajnica s kupljenim školama". Navodeći njihova imena (poznata redakciji), ističu da oni "uz pokroviteljstvo direktorice godinama krčme javna dobra: zemljišta, opremu, naftu, građevine..."

"Simptomatično je da ista ekipa na tenderima još od 2004. odabire iste dobavljače. A direktorica je kupila stan u Neumu u vrijeme prvog mandata, renovirala kuću na Kovačima, renovirala vikendicu u Rakovici, naravno, sve radove na nekretninama uvažene gospođe obavljali su radnici-majstori Službe za zajedničke poslove institucija BiH, na dobrovoljnoj osnovi, u toku radnog vremena", navodi Grupa, optužujući Jahjaefendićevu.

U petak na naše pozive nisu odgovarali ni Meliha Jahjaefendić ni Zvonimir Kutleša. Na zahtjev sekretarice, Jahjaefendićevoj smo pitanja uputili i mejlom, ali nam na njih nije odgovoreno kako bismo čuli njen komentar na optužbe koje su iznesene u pomenutom pismu i adresirane na institucije.

Kada su u pitanju sami prozvani za zapošljavanje rodbine u njenoj službi, državni tužilac Oleg Čavka kaže da, koliko se sjeća, nije ni bio tužilac u vrijeme kada je njegova supruga počela da radi.

"Ona tamo radi 10 godina, duže nego što sam ja tužilac. Drugo, ona je po nacionalnosti Hrvatica, a Jahjaefendićeva zapošljava Bošnjake", kaže Čavka.

Također, od petka smo u više navrata, bezuspješno, pokušavali da stupimo u kontakt s tužiocem Dubravkom Čamparom, kao i njegovim bratom Aljošom.

Preko portparola Kantonalnog suda Sarajevo tražili smo izjave i sudija Adise Zahiragić i Efraima Ćosića, ali nam je u petak rečeno da su na suđenju. Isti dan smo ostavili i kontakt telefon, ali nam do danas nisu odgovorili na pozive.

Inače, u sigurnosnim agencijama iznimno su zainteresirani za ovaj slučaj.

Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije BiH, navodi da je i on dobio ovaj dopis te da će ovaj slučaj podići na najviši mogući nivo.

"Dopis ćemo odmah proslijediti nadležnim agencijama i pomno pratiti cijeli postupak, jer mi nemamo istražno-operativne nadležnosti. I ranije smo dobili jedno pismo koje se tiče njihovog imenovanja na treći mandat, uputili smo ga ADS-u da reaguje, ali još nismo dobili odgovor", ističe Lisak.

Lazar Prodanović, član Zajedničke komisije za ljudska prava parlamenta BiH, kaže da su spremni da ozbiljno razmotre cijeli slučaj, kao i pokušaj reizbora.

"Niko ne može da bude privilegovan zato što obavlja neku poziciju. Smatram da ima potrebe da se ozbiljno razmotri rad svih institucija, kao i odnos ADS-a prema tim institucijama, jer jer njihova uloga ključna", poručuje Prodanović.

Kada je u pitanju konkursni postupak za reizbor Jahjaefendićeve i Brkovića na treći mandat (zakonom dopuštena najviše dva), iz Odbora državne službe za žalbe nam je potvrđeno da su primili anonimnu prijavu.

Pojašnjavajući kako je tekla cijela procedura, Branka Mijatović, predsjedavajuća Odbora, u odgovorima na naša pitanja nam je naglasila da će Odbor odluku u ovom predmetu donijeti u zakonskom roku od 30 dana.

nezavisne.com
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 14, 2018 10:06:18, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Feb 22, 2016 21:45:58

Jos par naslova:

KAO DA JE PRVA?!


PDP: Sramna presuda Osnovnog suda u Banjaluci - PDP je saopštio danas da je sramna presuda Osnovnog suda u Banjaluci prema kojoj je član Glavnog odbora ove stranke Nikola Dronjak obavezan da Miloradu Dodiku na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda isplati 5.000 KM...

JAD I CEMER! I BEZOBRAZLUK!

Vlast TK u 2015: Od povećanja plata poslanika, preko hapšenja članova Vlade i poslanika Skupštine, do neprimjerenog odnosa premijera - Tuzlanski kanton jedini je kanton koji je održao kontinuitet socijalnih protesta od velikih protesta u februaru 2014. Radnici, lošom privatizacijom i nebrigom države uništenih firmi, protestovali su i tražili svoja prava – od prava na rad, do prava na elementarnu egzistenciju – i čitavu 2015. godinu. S druge strane, bez obzira na ogromne probleme u stvarnom životu, vlast se nastavila baviti sama sobom, stranačkim i ličnim sukobima i prekompozicijama vlasti, pa je TK zadržao imidž kantona u kome se vlast najbrže i najčešće mijenja, koji je stekao u prethodnom mandatu. 2015-u obilježilo je i nekoliko skandala – od povećanja plata poslanika, preko hapšenja članova Vlade i poslanika Skupštine, do neprimjerenog odnosa Premijera prema poslanici opozicione stranke, koja je kritikovala određene poteze vlasti...

Ha, ha, ha, nije zbog Radoncica vec zbog FOTELJA - PRIZNAJTE!

BIJES ZBOG RADONČIĆA: Izetbegović blokira imenovanja u SIPA i zabranjuje ulazak u kancelariju!

A jeste "poranili" sa "hajkom na lidere"...

HAJKA NA LIDERE? - SIPA od banaka zatražila podatke o računima Dodikove porodice i saradnika - SIPA je u prošloj sedmici bankama poslala dopis da im se dostave informacije o računima i svim transakcijama članova porodice predsjednika Republike Srpske i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, potvrđeno je za Dnevni list iz nekoliko izvora. Osim članova porodice navedena su imena i više osoba, saradnika Milorada Dodika. Nalog za kontrolu Dodikove imovine, kao i porijeklo imovine koja se vodi na članovima Dodikove porodice, SIPA-inim inspektorima izdalo je Tužilaštvo BiH...
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Uto Feb 23, 2016 13:15:57

Zakon o radu nije ustavan, Parlament se mora ponovo izjasniti

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu u kojoj stoji da je Zakon o radu ovog entiteta donesen suprotno Ustavu FBiH i Poslovniku o radu. Time je ovaj zakon stavljen van snage.

Kako je saopćeno iz Ustavnog suda FBiH, sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH u dijelu odlučivanja o Zakonu o radu održana je u suprotnosti sa Pravilnikom o radu i Ustavom.

Parlament FBiH će se o ovom zakonu morati ponovo izjasniti.

Podsjetimo, delegati Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Demokratske fronte i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pokrenuli su u oktobru prošle godine pred Ustavnim sudom Federacije BiH spor u vezi s procedurom usvajanja Zakona o radu. Spor je pokrenulo 17 delegata Doma naroda.

Iz ovih političkih stranaka tada je saopćeno da je prijedlog Zakona o radu razmatran i usvojen u redovnoj proceduri na sjednici Doma naroda održanoj 30. jula 2015. godine.

Stranke su se žalile da je kršenjem Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH te Ustava FBiH od rukovodstva Doma, delegatima Doma naroda onemogućeno pravo da ulažu amandmane na predloženi zakon, čime temeljna demokratska procedura usvajanja zakona zagarantirana Ustavom FBiH nije ispoštovana.

http://epravo.ba/zakon-o-radu-fbih-neus ... -sud-fbih/

---------
http://epravo.ba/
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Feb 23, 2016 21:07:50

nevenkagaragic je napisao:Ovako se inace radi u Tuzli!
A ministri sve "bolji" od "boljeg"...VIDEO


Po mjeri kojih se mešetara kroje esencijalne liste?

Objavljeno: 17.11.2015 22:26
Posljednja izmjena: 18.11.2015 11:03
Slika

Osuđeni ljekar na čelu bolnice. Esencijalna lista predmet trgovine. Djeca bez zdravstvenog osiguranja. Ministar u sukobu interesa.

Prije nego što je postao kantonalni ministar zdravlja, Elvis Bektić je više godina radio u gračaničkom Domu zdravlja, u timu Hitne medicinske pomoći. Kolege ga optužuju - kada je po propisima struke trebao hitno reagirati, Bektić je to često izbjegavao.

"Kad bi bio dežurni doktor, Bektić jednostavno nije želio da ustane da pregleda pacijenta. To su oni prijavljivali. U jedna prijavi stoji da je bio na moru, a da se vodilo da je dežurni", kaže Murisa Ustavdić, v.d. direktor JU Dom zdravlja Gračanica.

I kada je postao ministar, Bektić u Službi hitne medicinske pomoći želi da pokriva svoga prijatelja Muju Hadžića kojeg mimo zakonskih procedura želi da zaposli u tu službu.

"Dobila sam na privatni broj poziv od ministra Bektića - tražio je od mene da vozača dijalize Hodžić Muju, zvanog Kici, preraspodijelim na mjesto vozača Službe hitne medicinske pomoći. Ja sam to odbila. Ministar mi je rekao - ukoliko prebacim tog Muju kao vozača hitne medicinske pomoći, imat ćemo dobre relacije i da neću imati nikakvih problema. Ukoliko to ne uradim, slat će mi inspekcije", navodi Ustavdić.

Ministar je ranije realizirao prijetnje. Prvo je poslao inspekciju, koja je utvrdila isto što je utvrdila i u ostalim domovima zdravlja - da se zaposlenici zapošljavaju stranačaki i bez konkursa. Potom je smijenjena direktorica Doma zdravlja Zehra Karahasanović, koja ga je pokušavala kazniti za njegov nerad u hitnoj službi. Nju je smijenio bez saglasnosti Upravnog odbora.

"Osam timova je do sada imala, u zadnje četiri godine osam timova, a u praksi četiri. Za ostala četiri sredstva su se trošila nenamjneski. Gdje su odlazila - to treba pitati nju, a utvrdit će Finansijska policija", ističe Bektić.

Ustavdić, koja je naslijedila kolegicu, nije podlegla ministrovim pritiscima.

"Ima još mojih kolega koji su direktori javnih ustanova na kojie ministar vrši pritisak po pitanju zapošljavanja i postavljanja kadrova na određene pozicije. Međutim, oni se jednostavno boje da to iznesu", tvrdi Ustavdić.

Ministar Bektić nije se samo zaustavio na gračaničkom Domu zdravlja. Zaveo je, kako kaže, red i u gračaničkoj bolnici "Mustafa Beganović". Da bi za direktora bolnice doveo svog prijatelja i stranačkog kolegu Adema Aljića, ministar Bektić je promijenio zakon i bolnicu u Gračanicu prebacio u nadležnost kantona. Nakon toga je Aljića, predsjednika Općinskog odbora BPS-a Gračanica, ekspresno imenovao za direktora, bez obzira na to što je Aljić pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela nepružanje medicinske pomoći Sanji Klokić, koja je zbog Aljićeve greške ostala bez bebe. Umjesto da zbog ozbiljnih komplikacija, Sanja bude hitno prebačena na UKC u Tuzlu, Aljić ju je uputio na kućno liječenje.

"Sa tim nalazom CTG-a i ultrazvuka mi smo vraćeni, otpušteni kući. Poslije toga smo išli uzeli krevetac za buduće dijete", priča Fadil Klokić, Sanjin suprug.

Umjesto nove radosti, naredni dan im donosi tragičnu vijest, da je beba tokom noći preminula.

"Popodne su bolovi krenuli, kada smo se javili u bolnicu, on je konstatovao na osnovu tog CTG-a da je beba umrla", govori dalje Fadil.

Za ministra Bektića je normalno da gračaničku bolnicu vodi čovjek koji je pravosnažno osuđen za krivično djelo koje je počinio u toj zdravstvenoj ustanovi.

"To je jako ružno i nemoralno i nehumano na taj način ga dovoditi u vezu da je on počinio neko krivično djelo. Jednostavno se desila ljekarske greška u toku njegovog rada", kaže Bektić.

"Šta sutra očekivati - odriješene su ruke drugim ljudima kada se nađu u sličnim pozicijama da mogu raditi šta hoće, jer ih sigurno neće stići zaslužene kazna", naglašava Fadil.

Stranačkom logikom, ministar Bektić je pogurao i stranačkog kolegu i predsjednika Kantonalnog odbora BPS-a Mirsada Selimovića, kojeg je imenovao na poziciju predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Selimović je, u ime Kantonalnog odbora, sam sebe predložio, dok je saglasnost dao ministar Bektić.

Bektić kaže kako do 2013. godine to jeste bio sukob interesa - poslije toga CIK nema te komisije koja bi to utvrđivala.

Prvi Selimovićev potez nakon što je postao predsjednik Upravnog odbora bilo je formiranje Komisije za lijekove. Dokument potvđuje da je Selimović sam sebe imenovao za člana Komisije za lijekove.

Slična situacija je i u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo, gdje je za člana Upravnog odbora ministar Bektić imenovao svoju svoju sestru Elviru Muhić. To za njega nije nepotizam: "Pa, moja sestra je zadnje četiri godine na birou rada. Apsolutno ne vidim tu nikakvog nepotizma. Ne vidim tu ništa sporno".

Ministar Bektić ne vidi ništa sporno ni u drastičnom smanjenju esencijalne liste lijekova koja se kroji za ovdašnjeg mešetara na tržištu lijekovima Davuda Zahirovića, vlasnika farmaceutske kuće Zada. Esencijalnu listu je skratio za nekoliko stotina lijekova, pa će na izmijenjenoj Pozitivnoj listi dominirati lijekovi Zahirovićeve farmaceutske kuće.

"To su lijekovi za srce i krvni pritisak, gdje se najviše trošilo, oko 10 miliona maraka. Mi smo tu, gdje smo pravili najviše prometa, broj proizvoda ograničili. A član 9. Zakona o lijekovima FBiH kaže da trebamo štiti domaću farmaceutsku industriju", naglašava Bektić.

Predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a Dževad Hadžić kaže kako oko tri stotine lijekova građani više neće moći potpuno besplatno da dobijaju - to je suprotno svim federalnim propisima u oblasti lijekova: "Omogućava se svima onima koji su ostali na toj esencijalnoj listi sa svojim lijekovima da između sebe podijele oko 35 miliona maraka".

"U Zadi smo bili 2012. ili 2013. godine u jednoj službenoj posjeti u vrijeme mandata premijera Seada Čauševića, tad sam bio dio te delegacije. Nakon toga sastajao sam se sa Davudom Zahirovićem Neformalno, na sastancima širokog tipa", izjavio je Selimović.

Da je Vladina esencijalana lista nezakonita i štetna za građane, potvrđuje i bivši kantonalni ministar zdravstva Alen Kamerić.

"Ako se želi uštjediti na esencijalnoj listi lijekova, mora se jasno reći svim građanima da će ta lista biti znatno manja - time se ide na uštrb naših građana. Ukoliko neko želi uštedjeti, mora skratiti esencijalnu listu - to nema zakonsko uporište, jer je federalna lista obavezna za sve kantone", poručuje Kamerić.

Favoriziranje Zade za ministra Bektića i aktualnu Vladu nije sporno, kao ni činjenica da posluju sa Davudom Zahirovićem, čiji su svi bankovni računi, zbog višemilionskih poreskih dugovanja, blokirani. U njegovim pogonima godinama je bila smještena ilegalna spalionica lijekova zbog čega je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodilo istragu protiv Zahirovića. On je bio umiješan i u sumnjivu nabavku lijekova za UKC Tuzla, kada je utajeno nekoliko miliona maraka PDV-a. Mjere štednje ministar Bektić je primijenio i na 3.200 djece uzrasta od 6 do 15 godina koja, zbog teške socijalne situacije, ne idu u školu. Trajno će ostati bez obavezne zdravstvene zaštite, a Vlada će na njima uštedjeti oko 40 hiljada maraka. Treba napomenuti da će zdravstveni sistem u Tuzlanskom kantonu uskoro biti informatizovan. Softver u kojem će biti pohranjeni svi podaci registrovanih pacijenata bit će smješten u Zavodu zdravstvenog osiguranja, kojim upravlja Mirsad Selimović, dok će se o softveru brinuti njegov zet Salmir Avdibašić, za kojeg Selimović čuva tu poziciju.

federalna.ba

Mreža

TIP.ba komentar: none Sabiha • prije 3 sata - DAVUD I NJEGOVE FIRME DUGUJU 25 MIL KM PDV-A A SDAD MI TREBA DA MU TO PLATIMO..SIPA -GDJESI

Jos malo o "strucnjacima profesionalcima"...
Bilo ovo "normalno" ili ne za ministra Bektica: "Osuđeni ljekar na čelu bolnice" - eto NI ON vise NIJE ministar... kratko mu trajalo ministrovanje!
Bosanska/balkanska posla: "Ja tebi - ti meni" jos uvek su na "snazi"... cuvaju jedni drugima ledja!
Sve do jednom kako rece ovaj komentator ( none) ...


Osuđeni doktor ne gubi licencu za rad

Ljekarska komora Tuzlanskog kantona odbija nadležnost za izricanje sankcije doktoru Ademu Aljiću, pravosnažno osuđenom za nepružanje medicinske pomoći.

Objavljeno 23. 2. 2016.

Slika
Opća bolnica u Gračanici: Doktor Adem Aljić i danas radi u gračaničkoj bolnici u kojoj je prije više od sedam godina nemarom uzrokovao smrt bebe. (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Doktor Adem Aljić iz Gračanice nije ostao bez dozvole za rad, iako je prije tri godine pravosnažno osuđen za nepružanje medicinske pomoći što je dovelo do smrti djeteta.

Faruk Klokić, otac djeteta čiju je smrt skrivio doktor Aljić, prijavio ga je Ljekarskoj komori Tuzlanskog kantona, zatraživši izricanje sankcije etičkog suda. Nakon više od 18 mjeseci od upućene prijave Klokić je dobio obavijest da je Komisija za medicinsku etiku i deontologiju zaključila da Ljekarska komora nije nadležna za izricanje sankcije i predložila mu da se obrati drugim organima iste ove komore – tužitelju i Sudu koji mogu donijeti konačnu odluku.

Prema sudskoj presudi, Aljić je u ljeto 2008. godine u gračaničkoj Općoj bolnici „Dr. Mustafa Beganović“ pregledao Sanju Klokić, trudnicu koja je bila pred porodom. Snimak otkucaja srca djeteta je pokazao da srce radi ubrzano, ali umjesto da pacijenticu zadrži u bolnici, doktor ju je poslao kući. Dijete se u toku noći ugušilo.

U sudskom procesu je dokazano da se život djeteta mogao spasiti da Aljić pacijenticu nije poslao kući. U februaru 2013. godine u Kantonalnom sudu u Tuzli doktor je osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci. Nakon presude Aljić je nastavio raditi na poziciji šefa Ginekološkog odjela u Općoj bolnici u Gračanici.

Prema entitetskim zakonima o zdravstvenoj zaštiti, ljekarske komore mogu privremeno ili trajno zabraniti rad ljekarima koji krše etička načela struke. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su sredinom 2014. godine radili istraživanje o greškama ljekara te razgovarali sa predstavnicima Ljekarske komore Tuzlanskog kantona čiji je Aljić član. Oni su tada rekli da su tek od novinara saznali da postoji presuda protiv ovog doktora i da mogu pokrenuti postupak protiv njega samo ako dobiju zvaničnu prijavu.

Ovo objašnjenje nije bilo tačno jer, prema odredbama Statuta Komore, tužilac Komore može samostalno zahtijevati pokretanje postupka za ustanovljavanje nepravilnosti prilikom obavljanja ljekarske struke.

Novinari CIN-a su tada razgovarali i sa Farukom Klokićem koji je potom Aljića prijavio Ljekarskoj komori. Slučaj je bio u proceduri više od godinu i po dana jer, kako su za CIN pojasnili iz Komore, Komisija za medicinsku etiku i deontologiju u tom periodu nije uspjela održati nijednu sjednicu zbog nedostatka kvoruma. Potom im je mandat istekao i čekao se izbor nove komisije.

Istraživanje koje je CIN proveo 2014. godine je pokazalo da se doktorima pravosnažno osuđenim za greške koje su uzrokovale smrt ili invaliditet pacijenata najčešće ne oduzimaju licence i oni nastavljaju obavljati svoj posao.

cin.ba

NA DANASNJI DAN PRE TACNO 4 GODINE:

FTV 23.02.2012. - Odgovorite ljudima - Medicinske greske

Slika
nevenkagaragic
Datum objavljivanja: 19. tra 2015.
"Gresiti je ljudski, ali u greskama ustrajati obelezje je ludaka"
http://nevenkagaragic.blog.hr/2015/02/1 ... 72005.html
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 14, 2018 10:07:53, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron