SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Feb 20, 2016 22:29:00

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:O ovooj SRAMOTI smo vec citali...
Da vidimo sta ce reci Ustavni sud i za KOLIKO godina!


Slučaj pred Ustavnim sudom BiH: Mostarski sud joj oduzeo stan pa ga prodao svojoj uposlenici

Općinski sud u Mostaru zbog duga za sudski postupak vezan za zemljišnu parnicu u visini od 11.000 maraka prošle godine je penzionerki Kati Šarić iz Mostara oduzeo stan i koji je kasnije kupila radnica tog istog suda Vesna Milas.

Piše: A. B. 06.12.2015. u 21:12
Slika

Iako je je pravosudni sistem u BiH prilično spor, Vesna Milas je za samo 12 dana upisana u zemljišne knjige kao nova vlasnica stana.

Cijeli spor započeo je prije 15 godina kada je Katin, sad već preminuli suprug Bariša, tužio Mehmeda Mušića iz Drežnice jer mu je ovaj uzurpirao privatno zemljište napravivši preko njega asfaltirani put. Iako je Bariša dobio spor godinama su se gomilali sudski troškovi a dio presude je na višem sudskim instancama djelimično promijenjen.

Barišini troškovi su se popeli na iznos od 11 hiljada maraka jer je Odlukom Suda on bio dužan isplatiti Mehmedu dio sredstava koje je uložio u put. Bariša je u međuvremenu umro. Njegova kćer Stana je na Općinski sud Mostar prošle godine nosila četiri hiljade maraka kako bi platila glavnicu troškova. Sa Suda su je poslali u odvjetnički ured Kebo i Guzin koji je zastupao suprotnu stranu Mehmeda Mušića gdje joj je, ispričala je Stana, kazano kako se cijeli iznos od 11.000 KM mora odjednom uplatiti.

Kasnije je putem pravnih stručnjaka saznala da je savjetovana pogrešno.Samo 300 maraka je bilo dovoljno da sačuva stan koji bi joj u slučaju uplate toga iznosa niko nikada ne bi mogao oduzeti. Stana kaže da je sa Općinskog suda Mostar nakon toga savjetovana kako treba sačekati pravnu proceduru i da će o svemu biti obaviještena pismenim putem.

Ubrzo nakon toga, kazala je Stana, Sud zapljenjuje stan i neviđenom brzinom ga prodaje uposlenici suda Vesni Milas. Na cijeli slučaj, ogorčena Kata uložila je žalbu Kantonalnom sudu u Mostaru, da bi istu prije samo nekoliko dana Sud proglasio neosnovanom.

Ono što sad preostaje Kati i njenoj kćerki Stani, jeste bitka na Ustavnom sudu BiH u Sarajevu gdje će ovih dana uputiti apelaciju na rješenje Kantonalnog suda.

Kata i njezina djeca se nadaju kako će sarajevski suci za razliku od mostarskih uzeti u obzir priziv savjesti. Ustavni sud BiH ima ovlast izdati privremenu mjeru da se do konačne presude Kata i njena djeca ne deložiraju iz stana.

"Uzdam se u Boga i u valjanu savjest sarajevskih sudaca. Ja i moj pokojni muž smo pošteno stekli ovaj stan. Djeca mi nisu zaposlena, šta će biti s njima ako i stan izgubimo? Nadam se da će sarajevski suci ispraviti ovu nepravdu koja mi je nanesena. Stan od 52 kvadrata prodat je radnici u Sudu za samo 25.000 maraka. Zar tolika nepravda da se načini sirotinji", poručila je očajna Kata.

Mostarski pravnici se zgrožavaju sudskim postupkom čiji epilog praktički izbacuje na ulicu penzionerku koja preživljava s 300 maraka penzije. Komentarišući presudu svi odreda nazivaju neviđenom sudskom nemoralnošću. Dio njih udruženo pomaže Kati u sastavljanju njezine žalbe. To rade u potpunoj anonimnosti i bez ikakvih novčanih naknada želeći pomoći sirotoj penzionerki.

(Klix.ba)


Da, o ovoj SRAMOTI smo vec citali...
Sta se danas desilo Mostarki Kati Saric?
Bravo za gradjane Mostara!

FTV VIDEO:


Spriječena deložacija mostarske obitelji Šarić - Deložacija umirovljenice iz Mostara Kate Šarić i njezine obitelji koja je bila zakazana za danas, spriječena je i to zahvaljujući građanima koji su formirali živi zid ispred ulaza zgrade u kojoj se nalazi njezin stan. Kati Šarić Općinski sud u Mostaru je zbog duga od 8 tisuća maraka oduzeo stan od 52 četvorna metra koji je zatim prodan djelatnici tog suda za 25 tisuća maraka. Tristotinjak građana stalo je ispred ulaza u zgradu mostarske umirovljenice, kako bi joj pružili podršku i spriječili njezinu deložaciju. Okupljenim se građanima u ime obitelji obratio Ante Šarić koji je zahvalio svima na dolasku i podršci...

VIDEO Al Jazeera

Slika

Sud u Mostaru je Kati Šarić, zbog duga od 4.000 eura, oduzeo stan koji je prodan djelatnici toga suda za 12.000 eura.

Konacno i nesto NORMALNO u ovoj drzavi apsurda i lopovluka svake vrste !

GRAĐANI ŽIVIM ZIDOM SPRIJEČILI DELOŽACIJU
Umirovljenica Kata Šarić ostaje u stanu do konačne odluke Ustavnog suda BiH


20.02.16, 19:52h
Slika

Ustavni sud BiH uvažio je žalbu umirovljenice Kate Šarić iz Mostara kojoj je Općinski sud u Mostaru naložio iseljenje iz stana

"Ustavni sud BiH usvojio je zahtjev za donošenje privremene mjere i naložio Općinskom sudu Mostar i Županijskom sudu da ne provodi postupak iseljenja iz stana Kate Šarić", stoji u odluci do koje je došao portal Republikainfo.com

Kako se navodi, Odluka stupa na snagu odmah i obvezujuća je do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, Kati Šarić je Općinski sud u Mostaru zbog duga od 8 tisuća maraka oduzeo stan od 52 četvorna metra i odmah ga potom prodao djelatnici tog suda i to za 25 tisuća konvertibilnih maraka.

Deložacije Kate i njezine obitelji bila je zakazana 27.siječnja ove godine no spriječena je zahvaljujući više stotina građana koji su formirali živi zid ispred ulaza zgrade u kojoj se nalazi stan.

Kati Šarić i njezinoj obitelji u ovom slučaju pomažu odvjetnici i to bez ikakve naknade. Nadaju se kako će suci Ustavnog suda BiH poništiti sve odluke donesene na Općinskom sudu Mostar čime bi se cijeli spor vratio na početak.

(FENA/dh)

depo.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:42:07, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Ned Feb 21, 2016 11:03:20

jadna ova Kata...

Katastrofa...


__________________
http://epravo.ba
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Ned Feb 21, 2016 20:01:55

Slika

Marama u sudu
Zaključak Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) o zabrani nošenja vjerskih obilježja u sudovima za sudije i zaposleno osoblje izazvao je cunami javnog negodovanja. Islamska vjerska zajednica pokrenula je javne proteste od Bihaća do Sarajeva. Digla su se u odbranu vjerskog identiteta razna udruženja i pojedinci koji o identitetu znaju koliko i o crnim rupama. Zaprijetio je protestima i sindikat zaposlenih u Opštinskom sudu u Sarajevu, najvećoj pravosudnoj instituciji u BiH. Tamo su marame, izgleda, poodavno uveli u prostor suda. Na javnoj televiziji se novinarka Sanela Prašović-Gadžo lavovski borila za maramu sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milanom Tegeltijom. Na kraju se oglasio i "najumniji među Bošnjacima", profesor Muhamed Filipović da dodatno zamuti stvar sa izjednačavanjem marame i bošnjačkih imena! Neki đavo se poigrao da se sve ovo poklopi sa podnošenjem aplikacije BiH za prijem u Evropsku uniju! Lijepa poruka i za EU, i za BiH.

Uzalud se predsjednik Tegeltija proteklih dana u javnim istupima grčevito borio da dokaže kako se zaključak ove institucije o zabrani ispoljavanja vjerskih, nacionalnih i političkih uvjerenja u sudovima ne odnosi samo na marame (hidžab), te da se ne radi o uvođenju zabrane nego o provođenju zakona koji zabranjuje sudijama i zaposlenim radnicima ispoljavanje vjerskih, nacionalnih i političkih uvjerenja! Izgleda da se upustio u jalov posao! Nema ko da ga čuje i podrži! Marama dobija zeleno svjetlo, a zakoni o sudovima su samo još jedan primjer evropskih zakona koji se ovdje donose da bi se fingirala "evropska i građanska opcija".

Predsjednik VSTS pogrešno vjeruje da je "kriva interpretacija odluke VSTS" dovela do javnih protesta i napada na VSTS. Takvo uvjerenje ga je odvelo u avanturu dokazivanja da VSTS samo želi da se poštuje zakon. Nije u pitanju nerazumijevanje, u pitanju su retrogradne politike! Zaključak VSTS je samo dobar povod da se krene u napad. Nije gospodin Filipović neuk da ne zna da postoji zakon u koji je ugrađen evropski princip o upotrebi vjerskih simbola u javnom prostoru. I nije Islamska zajednica pisala i protestovala zato što ne zna da postoji zakon.

Ali, vratimo se problemu! Marama u javnom prostoru je ozbiljan kulturološki i politički problem evropskih društava. Francuska je marame zabranila u školama 2004. godine. Nekoliko djevojčica je bilo izbačeno iz škola. U sedam od 16 njemačkih država nastavnicima u državnim školama zabranjeno je nošenje marame. U Holandiji je, takođe, zabranjeno nošenje burki i nikaba. Samo je Turska nedavno ovu zabranu ukinula. Nigdje nije bilo problema u sudovima.

U javnom polemičkom diskursu mišljenja o ovom problemu su duboko podijeljena. Jedni zastupaju stanovište da zabrane pokrivanja u bilo kojem obliku krše konvencije o zagarantovanim ljudskim pravima, dok drugi smatraju da se radi o opravdanoj zaštiti zajedničkih kulturnih vrijednosti.

Nijedna ozbiljna rasprava ne može izbjeći nekoliko suštinskih pitanja. Prije svega, gdje je granica između univerzalnog značenja ljudskih prava i mehanizama institucionalne prinude kada je u pitanju pokrivanje u javnom prostoru. Iz nekog drugog ugla pitanje bi moglo da glasi: da li marama u javnosti nosi religijsku poruku ili predstavlja javni zahtjev za priznavanjem prava na ravnopravnost i različitost? Na nekom sociološkom nivou pitanje može biti postavljeno i kao pitanje moderno oblikovanog identiteta, nasuprot tradicionalnom. I ovako površan fokus pomaže da shvatimo koliko je problem suptilan i složen.

U BiH se problem otvorio tamo gdje se najmanje očekivao - u pravosuđu! Prvi slučaj marame u sudu pojavio se u Opštinskom sudu u Travniku u aprilu 2011. godine. Predsjednik suda je tražio od VSTS mišljenje kako da riješi problem radnice koja je po prijemu u stalni radni odnos počela da u sud dolazi sa maramom (dok je radila na određeno vrijeme, dolazila je bez marame). Dobio je lakonski odgovor da problem treba da riješi sam, "u skladu sa važećim propisima i opštim aktima". Značilo je to da se odluke o marami donose od slučaja do slučaja i po mjeri pameti svakog predsjednika. Nije bilo boljeg uvoda u različitu praksu: ovdje marama može, tamo ne može! Na ovom slučaju se VSTS propisno obrukao. Propuštena je prilika da se usvoje jedinstvena pravila za cijeli pravosudni sistem.

Zbog neshvatljivog guranja jednog problema pod tepih, problemi su eskalirali. U sudovima je bilo sve više marama, a stampedo na džumu u nekim sudovima je postao normalna stvar. Kada je đavo odnio šalu, pojavio se nesrećni "zaključak" i predsjednik Tegeltija sa nezahvalnom ulogom da vadi kestenje iz vatre. Sreća pa je Ustavni sud BiH u dva slučaja zauzeo jasne stavove u vezi marame: zaključio je da u Oružanim snagama BiH i sudnici nema mjesta za bilo kakva vjerska, nacionalna ili politička obilježja. Ali, neće valjda Ustavni sud da rješava sve pojedinačne slučajeve koji će se pojavljivati u praksi.

Nesrećnim zaključkom VSTS ništa nije riješeno! Interpretirani su zakoni, a problemi ostali. Zakoni o sudovima u oba entiteta sadrže zabranu vjerskih obilježja samo za sudije i zaposleno osoblje. Zakon o sudovima Federacije BiH izričito navodi da su od zabrane izuzete stranke i treća lica. Dakle, stranke i treća lica mogu u sud sa vjerskim obilježjima! To bi proizlazilo i iz pravilnog tumačenja odredaba Zakona o sudovima RS, iako se u njemu ne pominju stranke i treća lica. Zakon o Sudu BiH nema odredaba koje bi se odnosile na vjerska, nacionalna i politička obilježja, ali ima propisana pravila Kućnog reda za korisnike kompleksa pravosudnih institucija BiH kojim se "posjetiocima zabranjuje ulazak u kompleks u odjeći koja ne odgovara opšteprihvaćenim standardima odijevanja u poslovnom okruženju". Neprecizno jeste, ali ostavlja prostor za kreativno tumačenje!

Ako su vjerska obilježja u entitetskim sudovima dozvoljena strankama, postavlja se pitanje da li su dozvoljeni i burka i nikab? Šta će da radi sudija kad mu u sudnicu uđe optužena potpuno pokrivena? Kako da utvrdi njen identitet? Ako se pojavi svjedokinja potpuno pokrivena, kako će sudija da prati njeno svjedočenje (izraz lica, promjene u toku ispitivanja)? Poseban problem su suđenja pripadnicima vehabijske zajednice, koji takođe imaju svoja vjerska obilježja. Da li su i njihova vjerska obilježja prihvatljiva u javnom prostoru? Ako burka i nikab budu prihvatljivi u sudnici, biće prihvatljivi i u javnim institucijama obrazovanja, sa istim argumentima. Da li je bh. društvo na dobrom putu? Ako vjerski simboli vehabija uđu u sudnicu, ući će i u javne institucije sekularne države. Koliko je ostalo do kalifata? Nisam siguran da su svi Bošnjaci prema ovom problemu ravnodušni!?

Da li treba rješavanje ovakvih problema prepustiti sudijama od slučaja do slučaja? Šta ćemo jednog dana kad budemo imali o istom slučaju različite odluke? Mogao bi nam krst u Banjaluci biti dozvoljen, a u Sarajevu zabranjen, ili marama u Sarajevu dozvoljena, a u Mostaru zabranjena. O upotrebi krsta u jednoj školi u Italiji Malo vijeće Evropskog suda za ljudska prava donijelo je odluku da su vjerska prava djece i roditelja bila povrijeđena, da bi, nakon burnih reakcija u Italiji, Vatikanu i Grčkoj, Veliko vijeće donijelo sasvim suprotnu odluku. Dakle, nisu problemi bezazleni, sistem je u pitanju.

Umjesto pozivanja da se smire tenzije, VSTS treba da donese jedinstvena pravila za stranke i treća lica kada je u pitanju prostor pravosudnih institucija. Dobar primjer za to su pravila Kućnog reda za Sud BiH. U pristupu problematici treba biti pažljiv. Možda bi bilo moguće praviti razliku u pogledu prostora sudnice i ostatka prostora pravosudne institucije, kao i razliku između kategorija korisnika suda. Neko dolazi u sud na poziv suda, neko da bi dobio neki dokument, neko da prati suđenje, a neko da pravi novinarski prilog. Svi oni ne moraju da koriste isti ulaz. Negdje je moguće prihvatljivo rješenje tražiti i na takav način. Pokušavam da ukažem na slojevitost i nijanse problema i mogućih rješenja.

Kada je sudnica u pitanju, treba pažljivo proučiti odluku Ustavnog suda BiH u predmetu "Hamidović" u kojoj je jasno rečeno da zabrana vjerskih obilježja važi i za stranke jer ne predstavlja prekomjerno ograničenje prava na ispoljavanje vjerskih osjećanja. Multikulturalna društva moraju da štite i promovišu zajedničke vrijednosti. Ako BiH želi u zajednicu evropskih naroda, onda treba da napravi razumnu razliku između vjerskog i sekularnog.

Nisu stvari tako jednostavne kako ih predstavlja akademik Filipović. Kakve veze ima ime Bošnjaka sa vjerskim simbolima i obilježjima? Da li je identitet samo vjersko? Bilo bi dobro da se Bošnjačka akademija nauka o tome oglasi. I svi relevantni društveni faktori. Treba zaustaviti ovo tumaranje po mraku srednjeg vijeka. Ako se ne oglasimo, bićemo taoci primitivnih i agresivnih. A danas samo oni, po svemu sudeći, osvajaju prostor i napreduju. Ćutanje vodi u civilizacijski krah. A on, s pravom upozorava Jasna Šamić, uopšte nije daleko!

Lično, imam problem da razumijem zašto neko ima potrebu da drugom pokazuje svoj vjerski identitet, svuda i na svakom mjestu? Nije su li vjera i Bog u čovjeku, a ne u ispoljavanju pripadnosti Bogu?

------------
http://epravo.ba
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Feb 21, 2016 20:05:12

Eh lawe, lawe ... gle kolika je "Marama u sudu"
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Feb 21, 2016 20:26:49

Ha, ha, ha cuj - PRINCIPI! Zar u ovdasnjoj politici, zar kod ovdasnjih politicara??? A i sire...
Bas me nasmeja...
"S kim si takav si", dakle sve je to isto, bilo kojoj stranci pripadali, valjda smo s tim zavrsili konacno?!


KOALICIJA BEZ PRINCIPA I STRATEGIJE
Radončić - sam protiv svog koalicionog partnera


20.02.2016 - 17:51
Slika

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je prije hapšenja imao širok prostor za političko djelovanje. Sarađivao je sa DF-om, povremeno se dogovarao sa SDP-om, nije ratovao sa BPS-om. Kada je, ipak, Radončić odlučio svim navedenim političkim strankama zabiti nož u leđa, na svim principijelnim političkim stajalištima kao što su zakonska rješenja, rasvjetljavanje i procesuiranje političkih ubistava i sl., tada je ostao sam i, uskoro, skončao u zatvoru.

Od trenutka kada su Radončić i njegova stranka završili u vrućem zagrljaju sa svojim, dojučerašnjim, najljućim neprijateljima iz SDA već tada je postalo jasno da će najdeblji kraj iz ovog neprincipijelnog političkog braka izvući upravo Radončić koji je "zaboravio" da je njegova stranka nastala na kritici SDA, njegova karijera na ratu sa Bakirom Izetbegovićem, te da je njegov politički uticaj proizlazio iz saradnje sa svim opozicionim strankama u BiH koje je Radončić brutalno prevario. I ostao sam.

U trenutku kada je Radončić sa čelnicima SDP-a i DF-a pregovarao o prekompoziciji vlasti u BiH, te kada se svaki dan očekivalo da glavni akteri za organizovanje, počinjenje i kasnije zataškavanje političkih ubistava budu pohapšeni, Radončić je otrčao u krilo SDA prevarivši SDP i DF sa jedne, odnosno BPS sa druge strane.

Prestao je da govori o nužnosti procesuiranja političkih ubistava, prestao je da se pita ko ih je počinio i ko je stajao iza istih, nije mu padalo na pamet da traži naplatu poreza najvećih poreznih dužnika u Federaciji BiH niti je tražio gonjenje pljačkaške privatizacije. Optužbe koje je izricao protiv SDA počeo je izricati protiv svojih, dojučerašnjih kolega iz opozicije.

Jednostavno govoreći Radončić je pogazio svaki postulat svoje politike činom koaliranja sa SDA čime je, pokazat će se uskoro, pokušavao spasiti svoju kožu od procesuiranja radi čega je BiH unazadio u procesima za, najmanje, nekoliko godina. Ulazak SBB-a u vlast od početka do danas označen je servilnošću kadrova i predsjednika SBB-a prema SDA-u, te popustljivošću koja neumoljivo podsjeća na, možda, najomraženiju političko-foteljašku stranku u historiji bh.višestranačja - Stranku za BiH.

Danas je Radončić okrenut samo prema SDA-u sa čijim jednim dijelom rukovodstva i članstva je u potpunom ratu. Politika SBB-a, koja je postojala i bila vrlo precizna prije tek godinu dana, više ne postoji jer sve za šta su se zalagali vše se ne zalažu. SBB, odnosno Radončić kao gazda te stranke i dalje želi nastaviti koaliciju sa SDA te je u to ime, danas, uputio i javni poziv Bakiru Izetbegoviću, preko svoga advokata Dragana Barbarića, da nema zakonskih prepreka da se njih dvojica čuju telefonom. Vjerovatno će to riješiti sva pitanja u BiH ali vrlo vjerovatno neće onaj Radončićev radi kojeg je i nastao brak sa SDA-om.

Kako bilo, Radončić i njegova stranka, ukoliko računaju na političko preživljavanje i mogućnost gledanja birača u oči, morat će povući radikalne političke korake. Od tih koraka zavisit će opstanak ili nestanak SBB-a sa političke scene. Ukoliko se Radončić ne vrati na izvornu politiku SBB-a od njega samog i njegove stranke ostat će samo neumoljivo poređenje sa poniženom i nestalom Strankom za BiH.

Autor: Redakcijski komentar BNN
Izvor: BNN.BA
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:43:54, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Feb 21, 2016 20:34:27

E moj Senade Avdicu u sta pretvori "Slobodnu Bosnu"?
Kad se samo setim da sam redovno kupovala stampano izdanje... ccc, postali ste tracerska novina (nije ni Avaz bolji, ali zar se s njima porediti?)!


DOBA NJEŽNOSTI: Pročitajte kako je Avaz hvalio Čamparu

Isti urednici i novinari, koji danas ne biraju sredstva da diskreditiraju „korumpiranog tužitelja“, krajem 2011. godine su hvalili Dubravka Čampari, i to u rubrici „Ličnost dana“

Prije 8 sati
Slika

Iako je državni tužitelj Dubravko Čampara već godinama izložen brutalnim medijskim napadima Dnevnog avaza, nekada je u toj novini imao sasvim drugi tretman.

Isti urednici i novinari, koji danas ne biraju sredstva da diskreditiraju „korumpiranog tužitelja“, krajem 2011. godine su hvalili Dubravka Čampari, i to u rubrici „Ličnost dana“!

Nakon što je, podsjetimo, 28. oktobra 2011. Mevlid Jašarević zapucao po Ambasadi SAD u Sarajevu, istragu o terorističkom napadu preuzeo je tužitelj Čampara.

„No, ono što je već sada jasno jeste da Čampara, bez sumnje, ima profesionalnu sposobnost i odgovornost da slučaj iznese onako kako to zakon i pravičnost nalažu, posebno ako bude imao adekvatnu političku podršku i resurse“, navodi se u tekstu objavljenom u Dnevnom avazu, uz napomenu da se Dubravko Čampara odgovorne zadaće prihvatio kao prvi čovjek Udarne grupe za borbu protiv terorizma.

I mada su tadašnje ocjene novinara Avaza kako Dubravko Čampara „ima profesionalnu sposobnost i odgovornost“ , barem u konkretnom slučaju, ubrzo potvrđene - protiv Mevlida Jašarevića je podignuta optužnica i osuđen je na 15 godina zatvora, problemi su nastali kada se isti tužitelj jednako revnosno prihvatio i drugih istraga.

Čampara je od odgovornog profesionalca, kako su ga titulirali potkraj 2011., dvije godine kasnije postao „Izetbegovićev kućni tužitelj i zaštitnik ubica“.

(S.B.)

slobodna-bosna.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:44:25, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Feb 21, 2016 20:42:08

AKO NJEMU nije jasno, kako ce tek gradjanima biti?

DIREKTOR FMUP-A
Lukač: Političari se boje istraga i poduzimaju kontramjere...


21.02.16, 18:39h
Slika

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač u intervjuu za N1 govorio je o pritiscima na rad pravosuđa i policijskih agencija na svim nivoima BiH. Lukač je kazao da pritisaka uvijek ima, “ali moramo se nositi sa tim problemima jer jednostavno živimo u takvom društvu u kojem pravna država još uvijek ne može da diše punim plućima”

Na pitanje da li se bosanskohercegovački političari plaše istraga, Lukač je odgovorio da “vjerovatno iskazuju strah i poduzimaju neke kontramjere”. Dodao je da policija čini maksimum, ali da tužilaštva na svim nivoima treba pitati za ishode nedovršenih procesa.

Direktor Federalne uprave policije osvrnuo se na krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika koju je 2008. godine potpisao protiv njega i nekoliko osoba iz Republike Srpske. “Nije mi jasno sa kojim obrazloženjem je to zaustavljeno. Radi se o jednom ozbiljnom i vrlo kompleksnom predmetu. Mi smo došli u tom predmetu do vrlo čvrstih osnova sumnje da su počinjena vrlo ozbiljna krivična djela i tu se pominje taj iznos, u kvalificiranju te prijave, od 115 miliona KM. Gospodin Dodik je bio na toj prijavi kao prvoprijavljeni”, kazao je Lukač.

Govorivši o borbi protiv terorizma Lukač je kazao da u Federacije Bosne i Hercegovine ima oko 60-ak ekstremnih zajednica koje su pod bezbjednosnim nadzorom. "Nema niti jednog naseljenog mjesta u kome postoje neki vojni kampovi za obuku. Ja to odgovorno tvrdim kao direktor policije. I mi imamo na prostoru Federacije BiH, to nije nikakva tajna niti je to nešto novo, nekih 60-ak zajednica koje egzitiraju sa nekim određenim svojim aktivnostima koje nisu samo sa svojim vjerskim odrednicama mada je to osnov za funkcioniranje tih zajednica. Ja ih nazivam ekstremnim zajednicama", rekao je Dragan Lukač, direktor FUP-a.

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Video na linku N1
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:44:55, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Feb 21, 2016 20:53:31

Nema sanse... kad ste se vi DOGOVORILI o bilo cemu???
A kad procitaah ovo: On vjeruje da glavni tužilac BiH Goran Salihović namjerava da od Tužilaštva BiH napravi dobru strukturu, ali ističe da mora da vidi kolika je vrsta zloupotreba." SVE mi bi JASNO!
"Pravom" verujes Milorade ("bekrijo")... nema dalje!


Dodik: Postići dogovor o Sudu i Tužilaštvu

Srna 21.02.2016 15:29
Slika

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se u BiH mora postići dogovor o bazičnim stvarima, a jedna od njih je Sud i Tužilaštvo BiH.

"Za nas ne bi predstavljali problem Sud i Tužilaštvo BiH na nivou BiH i dali bismo svoju saglasnost kada bi ih sveli na ono što oni treba da budu - Tužilaštvo i Sud koji bi se bavili pitanjima terorizma, ratnih zločina, regionalnog privrednog i drugog kriminala i da procesuiraju po zakonima koje ima ovlaštenja da donosi BiH", pojasnio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, način na koji bi moglo da bude riješeno ovo pitanje jeste da nema nikakvog zadiranja u nadležnosti drugih nivoa pravosuđa niti nadležnosti nižih nivoa pravosuđa.

"Sadašnju strukturu treba riješiti na način da bude formiran drugostepeni sud kao apelacioni sud koji bi imao sjedište u Banjaluci i time bi riješili strukturu koja bi mogla da zadovolji sve", rekao je Dodik za televiziju OBN.

On smatra da dodatne nadležnosti, koje su date Sudu BiH "da bi orgijao po BiH", treba prepustiti nižim pravosudnim institucijama prema nadležnostima i zakonima koje imaju Republika Srpska, Federacija BiH i kantoni i da se oni osposobe da to rade.

Za Visoki sudski i tužilački savjet BiH rekao je da je otuđena struktura u kojoj su advokati, sudije i tužioci koji biraju sami sebe. "Ne možete da prihvatiti da jedno tako koncipirano vijeće ima veću odgovornost i da može da bude više nezavisno nego parlament BiH. Zašto parlament BiH ne bi imenovao glavnog tužioca, a da on ima ovlaštenje da imenuje ostale tužioce pa bi imao odgovornost prema parlamentu BiH. Ovako nema odgovornost ni prema kome", smatra Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je upitao zašto na isti način ne bi bili imenovani i glavni tužioci u entitetima i kantonima, koji bi imenovali ostale tužioce i tako imali odgovornost prema javnosti.

"Ovdje je ključno pitanje odgovornosti koje nema. Odgovornosti je izložen samo glavni tužilac, ali ne i drugi tužioci", tvrdi Dodik.

On vjeruje da glavni tužilac BiH Goran Salihović namjerava da od Tužilaštva BiH napravi dobru strukturu, ali ističe da mora da vidi kolika je vrsta zloupotreba.

"Ovdje je haos i niko neće doći da ulaže. Odlaze investitori. Neće niko doći jer čim počne nešto da radi počinje istraga. Ja sam dobio krivičnu prijavu, a nismo položili ni kamen temeljac za izgradnju zgrade RTRS-a. Stalno se neko iz Republike Srpske zove na saslušanje. Pravi se atomosfera u kojoj ljudi osjećaju nesigurnost", naveo je Dodik.

On je istakao da je poznato da u Tužilaštvu BiH sjedi američki državljanin koji se zove Hasan Pleh, koji je šef kabineta nečega i koji određuje prioritete šta ko radi.

Dodik je rekao da iz BiH treba što prije da odu i Pleh i ostali stranci u institucijama BiH, poput sudija u Ustavnom sudu BiH, te OHR.

On je upitao kako je moguće da je Tužilaštvu BiH važnija priča o nekom kreditu iz Pavlović banke, a nije nabavka talgo vozova u FBiH.

Dodik je saopštio da postoje jasne indicije da su SDS-ovi ljudi i SDS htjeli da tu banku otmu od Slobodana Pavlovića na način da ubace svoje ljude unutar banke koji će da odlučuju, a da marginalizuju njega kao vlasnika.

"Kada su vidjeli da bi mogli da budu izloženi pravosudnom progonu za ogromnu štetu koju su počinili počeli su da se malo koriguju. Shvatili su da su pretjerali pa su navodno dali podršku banci znajući da iz SAD dolazi grupa eminentnih advokata koji će da brane Pavlovića", rekao je Dodik.

On je ponovio da sad ne postoje uslovi za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH dok o tome ne bude postignut kompletan konsenzus i vlasti i opozicije u Republici Srpskoj.

"Kad ovi tzv. postanu patriote onda ćemo imati referendum. Vjerujem da će kod tih tzv. doći neki drugi ljudi pa će postati snažni i izvorni SDS, PDP i NDP, a ne ovi koji se uvijek kriju iza drugih stavova i institucija", istakao je Dodik.

nezavisne.com
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:45:32, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Feb 21, 2016 21:52:20

nevenkagaragic je napisao:"Trla baba lan da joj prodje dan"... i mandat... i tako godinama!
A UKC Tuzla je "lider"...


Slika
"Dnevni avaz", 16. i 17.11.2012.

O, da, svim silama se trude da se izvuku - lazu, mazu i izmisljaju "medicinse postupke ADEKVATNE tezini stanja" (Zdenko Cihlarz) cak i u slucaju smrti kad uopste NISU UTVRDILI, odnosno kad su totalno PROMASILI dijagnozu... samo da NE PRIZNAJU gresku!
"Gresiti je ljudski..." naravno, "...ali u greskama ustrajati obelezje je ludaka"!
Ova latinska poslovica je univerzalna, ne samo kad je rec o Hipokratovim sledbenicima.


Slika
"Dnevni avaz", 17.11.2012.

Cccc - Becir Heljic veciti "strucnjak"... kako vec davno rekoh "Trla baba lan"!
Kakva kontrola u BiH - nema toga!


Heljić o prijavi i kontroli ljekarskog rada

Slika
Al Jazeera Balkans
Datum objavljivanja: 20. velj 2016.

Gost Al Jazeere bio je Bećir Heljić, predsjednik Etičkog komiteta ljekarske komore Kantona Sarajevo.
Razgovarali smo o procesu prijave i kontrole rada ljekara u Kantonu Sarajevo i BiH.

"Dragi" moji vrli "strucnjaci... NIKO vama vise nista ne veruje!
Najbolje vam kazu ova 2 komentara na tekst:


Svi u FBiH postaju donori organa

Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:46:27, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron