SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Feb 19, 2016 20:26:06

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:Zar Ruzica Jukic, JEDINA SVETLA TACKAu VSTV-u, a bice da je i u celom pravosudju???! Zar zato sto je bez „dlake na jeziku“

Hvala tuzilastvu BiH sto nam je bas pojasnilo pojam „PRAVOSUDNA MAFIJA“

Da, da, Ruzica Jukic SMETA kao sto su smetali PROFESSIONALCI Marinko Jurcevic (spasio se na vreme odlaskom iz horor "firme") i Dijana Milic, a bogami i Vlado Adamovic i po svemu sudeci (sad mi je jasnije) i Azra Miletic!
Kuda to ide BH pravosudje?
Zar se celo tuzilastvo klanja osvetoljubivom („Sliku svoju ljubim“) narcisu Goranu Salihovicu?
Koliko se scam, Ruzica Jukic je jedina komentarisala njegov izbor za glavnog drzavnog tuzioca, coveka BEZ DANA tuzilacke prakse, ali zato PODOBNOG!
Doci ce dan kad ce i on tresnuti, nadam se uskoro!
FUJ, drzavo sta dozvoljavas i trpis... od svih mogucih mafija sve cesce cujemo da imas i "pravosudnu mafiju"...
I zaista kako rece profesor Begic: “Ovo nigdje na svijetu nema…” - ima, ima... eto SAMO u BiH!
Ha, ha, ha, a sta ovo rekose (Goranova fora) "nema nedodirljivih" i ostadose zivi!


Zbog neprimjerenih istupa u javnosti: Tužilaštvo BiH traži smjenu Ružice Jukić

Kolegij svih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražio je smjenu i sankcioniranje potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Ružice Jukić zbog neprimjerenih istupa protiv pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH

Klix.ba prije 2h 37 min
Slika

Kolegij tužilaca jednoglasno je zauzeo stav da ovakav član VSTV BiH ni u kojem slučaju ne može predstavljati niti zastupati interese pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH.

"Sa svojim istupima navedena se direktno stavlja na stranu osumnjičenih i optuženih osoba u predmetima Radončić i drugi i Pavlović banka, čime direktno vrši utjecaj na postojeće istrage i vrši pritisak na pravosudne institucije koje odlučuju u ovim predmetima. Donekle razumijemo pritiske medija i politike, ali za osobe koje moraju da zastupaju interese pravosuđa, to je nedopustivo", navodi se u saopćenju za javnost kolegija tužilaca.

"Kolegij traži smjenu ovog člana VSTV BiH, te ujedno obavještava javnost da nikada nećemo podleći pritiscima politike ili medija, a naročito članova VSTV koji se stavljaju u službu ovakvog pritiska. Također, kolegij je zauzeo stav da se odvjetničkoj komori uputi zahtjev za procesuiranje i disciplinsko sankcioniranje odvjetnice Vasvije Vidović zbog neprimjerenih medijskih istupa protiv pravosudne zajednice", navodi se dalje.

Pošto je ovo odlučna borba za opstanak neovisnog pravosuđa i države Bosne i Hercegovine, poručujemo građnima Bosne i Hercegovine da nećemo podleći bilo kakvim pritiscima. Poručujemo građanima BiH da nema nedodirljivih i da su svi građani pred zakonom jednaki, istaknuli su u saopćenju članovi Kolegija tužilaca Tužilaštva BiH.

klix.ba

HAJKA JE POCELA (a nije ni prva ni jedina, secamo se dobro)!
Umesto da POCISTE SVOJE SMECE (Tuzilastvo BiH)!


TUŽITELJI TRAŽE SMJENU POTPREDSJEDNICE VSTV: "Ružica Jukić stavila se na stranu Radončića i Pavlovića!"

Tužilaštvo BiH traži smjenu potpredsjednice VSTS Ružice Jukić

Kolegij tužitelja traži smjenu potpredsjednice VSTV

Pa naravno da vrsi pritisak, kada je tuzilastvu BiH odgovarao PROFESIONALAC (dokaz na linku)i tuzilac bez "dlake na jeziku"?
Eeh Ruzice Jukic, ocito se ne klanjate "menadzeru u tuzilastvu" kako nazivaju GLAVNOG u tuzilastvu (Gorana Salihovica - narcis je to, kao da je brat Jasminu imamovicu isto Tuzlaku).

Uostalom, zar to isto ne rece i Milan Tegeltija predsednik VSTV-a:
"Tegeltija: Radončiću narušena prava"
Sto Tuzilastvo BiH ne "udari" na njega? Koji ste vi jadnici podredjeni jos vecem!


"Jukic: Tuzilastvo BiH na mene vrsi pritisak!"

Slika
Veci format:
http://s26.postimg.cc/5prbz4zsp/9_2_Ava ... a_mene.jpg
"Dnevni avaz", 17.02.2016.

Moram citirati post s prethodne stranice radi bolje preglednosti HAJKE koja nije prva bas u pravosudju, tako da je Ruzica Jukic samo sledeca "karika" u proganjanju...
Zanimljivo, ko god je RADIO svoj posao profesionalno taj NIJE odgovarao vecini podobnih i polupismenih na visokim polozajima u pravosudju, a i sire (da sad ne nabrajam na pr.samo u MUP-u TK Amira Husica i Alena Gadze za razliku od vecitih "uzora" Mutapcica i Omerbegovica!)!
Volela bih da konacno i ovaj narcisoidni "glavni", a BEZ dana tuzilackog iskustva, TRESNE na blatnjavo tlo i prestane proganjati one koji mu se NE klanjaju i NE ljube ruku, vec RADE svoj posao, a zbog takvih kao Salihovic (a ima ih ohoho!) pravosudje u BiH je DNO DNA (ne moram to ja, obicni gradjanin- pravni laik reci, to se zna NAZALOST vec dugo godina).


Slika
Veci format:
http://s26.postimg.cc/72mt691dl/10_2_Av ... hovicu.jpg
"Dnevni avaz", 19.02.2016.

Iscurelo pismo? "Slucajno"?
Eh Senade Avdicu, da nisi spomenuo "aludirajući na njihovog šefa Gorana Salihovića" mi to stvarno "NE BI" znali - i ptice na grani znaju KO je i KAKAV je Goran Salihovic!


RUŽICA JUKIĆ ZAPRIJETILA TUŽITELJIMA: „Ja sam u tijelu koje vas bira i prati vaš rad“ - „Poznato mi je da me jedan vaš član kolektiva toliko mrzi, da non- stop o meni priča ljudima“, navodi se u pismu koje je potpredsjednica VSTV-a uputila svim državnim tužiteljima, aludirajući na njihovog šefa Gorana Salihovića

Slika

Interesantno je Senade Avdicu i to kakva je novina postala "Slobodna Bosna", poput Avaza, dzaba im se rugate... Tacno jeste da je pomenuti demanti(ocito narucenog clanka) objavio RTV Slon)

OBRAZ UZ "ODRAZ": Kako su se pomirili Ružica Jukić i "Avaz"? - Upućeni tvrde se ta "ljubav" rodila nakon što je Vinko Jakić, blizak prijatelj sutkinje Jukić, kojeg je Sud vratio na funkciju direktora ODRAZ-a, nedavno pristupio Radončićevom SBB-u - Svega sat vremena nakon što je portal "Slobodna Bosna" objavio pismo koje je Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća uputila svim tužiteljima u Tužiteljstvu BiH, ona je požurila da isto pismo proslijedi i "Dnevnom avazu", koji ga je objavio i u elektronskom i printanom izdanju. U uvodu pisma, koje je usput rečeno, gotovo nečitko zbog nepismenosti autorice, gospođa Jukić je opet optužila Tužiteljstvo BiH, zbog curenja informacija. "Dnevni avaz" je sa zadovoljstvom objavio pismo svoje, u posljednje vrijeme omiljene pravosudne djelatnice, nakon što je Jukićeva otvoreno prozvala Tužiteljstvo BiH za neprofesionalizam i pristrasnost u slučaju hapšenja i podizanja optužnice protiv Fahrudina Radončića... Interesantno, odnosi Ružice Jukić i "Avaza" nisu uvijek bili idilični. "Dnevni avaz" je prije tri godine optužio potpredsjednicu VSTV-a Jukić da je na dnevnicama "naplatila 6.480 KM"...

Steta sto NIKO ne voli ISTINU U BRK! Zato i vladaju polupismene ulizice!
Intervju Ruzice Jukic "Slobodnoj Evropi" 20.01.2016. godine, steta je ne procitati:


BiH: Glavni tužilac ne smije imati glavnu riječ

I u Avazu:
"Ja ću uvijek pričati ono što smatram da je ispravno, sviđalo se to nekome ili ne"...
Spominje i emisiju "U skripcu"
Bravo Ruzice Jukic, ne dozvolite da vas bolesni osvetnici pokolebaju!:


Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH
JUKIĆ PISALA TUŽILAŠTVU BiH: Jedan vaš član kolektiva toliko me mrzi, da non-stop o meni priča ljudima, ali ovo nisam očekivala!


Objavljeno: 19. 02. 2016 - 09:51

Nakon što je Kolegij tužilaca Tužilaštva BiH osudio medijske istupe potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružice Jukić, sutkinja iz Tuzle odgovorila je državnim tužiocima.

- Da, poslala sam pismo, ali ne medijama, nego tužiocima. Ali očigledno su informacije opet iscurile, kazala je Jukić, te je na našu molbu, s obzirom da je pismo već objavljeno u medijima, proslijedila ga i "Avazovom“ portalu.

-Jukić je dodala da dok govorite lijepo o Tužilaštvu BiH sve je uredu, "a kada im uputite bilo kakvu kritiku onda nastaje haos".

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Duboko sam iznenađena vašim pismom, koje ste uputili medijima, koje je šturo i ne znam na koji način sam bila neprimjerena, jer to niste napisali. Također niste napisali ni na koji način sam se ja to stavljala na stranu optuženog Radončića i osumnjičenog Pavlovića.

Poznato mi je da me jedan vaš član kolektiva toliko mrzi, da non-stop o meni priča ljudima, ali ovo nisam očekivala.

Na ovakav način ste pokazali da postoji istine u priči naroda o vašem radu.

Ja vaš rad ne mogu nikako dovesti u pitanje, ako radite kvalitetno, ispravno, u skladu sa zakonom, konvencijama o ljudskim pravima, te preporukama Komiteta ministara članica evropske zajednice o distribuciji informacija putem masovnih medija u kaznenim postupcima.

Ja sam bila na konferenciji u Tesliću 18.01.2015. uvodničar i vodila sam tu konferenciju, koja je bila veoma uspješna, na kojoj sam prezentirala sve ono iz zakona i konvencija i preporuka, kako bi u budućnosti trebali da se ponašamo kada su mediji u pitanju.

Ja sam tada odbranila i Sud i Tužiteljstvo u pogledu nasrtaja političara i priče da se radi o montiranim optužnicama. To možete vidjeti iz prvog priloga "Ružica Jukić na konferenciji mediji i pravosuđe". Pogledajte emisiju "U škripcu", vidjet će te da sam ja rekla da imamo dojave da cure informacije iz SIPA-e, a ne iz Tužilaštva.

Slika
Faksimil izjave Jukić o montiranim optužnicama

To što sam rekla za objavljivanje transkripata u pojedinim medijima prije nego što ih je optuženi i vidio, po meni jeste kazneno djelo i ostajem kod toga, a prema čl. 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima mora postojati presumpcija nevinosti i pravo na pravičan postupak, a o tome govore i preporuke Komiteta ministara Vijeća Evrope.

Jer, čovjek je unaprijed osuđen od strane javnosti. Prilikom konferencije imala sam u vidu i predavanja Borisa glasnogovornika (Borisa Grubešića op.a.), koji je doista dobro obrazložio odnos medija i sudstva. Zašto niste reagirali na izjavu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, koji je svoju izjavu dao prije mene u nekoliko medija. Zašto niste reagirali kada je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso rekla da ne znate pisati optužnice, da vam se vraćaju optužnice, da se cjepkaju optužnice i tako dalje. Mnoge sudije imaju svoje kolumne i govore ko šta hoće.

Slika

Jukić Tužiocima poslala link portala "Nezavisnih novina" na kojem je objavljena izjava Milana Tegeltije

Ja sam u tijelu, koje vas bira i koje prati vaš rad i imam pravo i da komentiram i da se složim sa javnošću da nešto nije uredu. Konačno Evropska konvencija mi daje pravo na slobodu govora.

Jasno je da pojedini žele mene satanizirati, omalovažiti moj rad ili ti čak reći da sam na strani optuženih, bez ikakvih argumenata iako sam samo rekla da su ponovo iscurile informacije u slučaju Pavlović jer, koliko se sjećam, "Slobodna Bosna" je pisala da imaju informacije iz pouzdanih izvora da će biti uhapšen i četvrti. Šta to govori? Da se mora uozbiljiti situacija i da te informacije moraju ostati tajna za druge kojih se ne tiče.

Ja ću uvijek pričati ono što smatram da je ispravno, sviđalo se to nekome ili ne, navela je Jukić u pismu, a uz pismo je Tužilaštvu BiH dostavila priloge, u kojima se između ostalih nalazi tekst objavljen u "Nezavisnim novinama" pod naslovom: "Tegeltija: Radončiću narušena prava", tekst objavljen na portalu "Slobodna Evropa" u kojem Jukić u svojim izjavama brani Tužilaštvo BiH, kao i predavanje sa konferencije "Odnos medija i sudstva" gdje je također Jukić branila Tužilaštvo u pogledu montiranih optužnica.

Autor: Am. KOVAČ
avaz.ba

Tuzilastvo BiH (od tuzlanskog nadalje) = jad i cemer (dokazano)!

Jukić: Informacije opet cure iz Tužilaštva
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:33:50, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Feb 19, 2016 21:35:57


Ma ko to kvari slavlje?

Zbog kršenja mjera zabrane Tužilaštvo BiH traži vraćanje Radončića u pritvor

FTV - VIDEO:

Slika

Tužilaštvo traži da se Radončić vrati u pritvor - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine traži vraćanje Fahrudina Radončića u pritovor jer je, kako su kazali, prekršio mjere zabrane nakon što je pušten na slobodu. - Bili smo zadovoljni određivanjem kućnog pritvora, ali zbog kršenja mjera zabrane uložili smo žalbu na odluku - kazali su iz Tužilaštva BiH...

Ih, valjalo se pohvaliti... i jos ponesto...

POTVRĐENO PISANJE „SB“: Tužiteljstvo BiH traži da se Radončić vrati u pritvor! (VIDEO) - Fahrudin Radončić je izlazak na slobodu proslavljao sa stranačkim kolegama - što su, neoprezni među njima, potvrdili objavom fotografija na društvenim mrežama, iako je morao biti u svom stanu[/b... Navodno je na veselju, upriličenom povodom Radončićevog izlaska iz pritvora, bio i Fuad Čibukčić (predsjednik Nadzornog odbora BH Telecoma, kadar SBB-a), koji je u istrazi saslušan kao svjedok, zbog čega nije smio imati nikakvog kontakta sa stranačkim šefom.[/b]
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:34:43, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Feb 19, 2016 21:54:51

Jos par vesti iz BH "cirkusa"...

Tužilaštvo ponovo traži izuzeće sudije u slučaju “GRAS” - Tužilaštvo Kantona Sarajevo ponovo je, zbog sumnje u pristrasnost, zatražilo izuzeće predsjednika Sudskog vijeća u postupku protiv Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića, bivših rukovodilaca GRAS-a. Zbog ovog zahtjeva je ponovo odgođen planirani početak suđenja Jusufraniću i Petroviću, koji su optuženi da su zloupotrebom položaja ili ovlaštenja oštetili GRAS i budžet Kantona Sarajevo. Tužilac Senad Osmić je kazao kako sudija Muhidin Hajdarević već ima “formirano uvjerenje o dokazima” zbog ranijih odluka koje je donosio....

I opet ko u "klin", ko u "plocu"...

Slobodanu Pavloviću i ostalim ukinut pritvor - Sud BiH ukinuo je rješenje o pritvoru vlasniku Pavlović banke Slobodanu Pavloviću i radnicima ove banke Ljiljani Garić, Petru Laziću i Blagu Blagojeviću, rekao je Srni advokat Miodrag Stojanović.

O "dobro jutro" TUZILASTVO BiH! Jel´se naspavalo od 2006.godine?
"Krasno" vodjenje "istrage - bas "profesionalno"!
"Bravo" za Gorana Salihovica...


Slika

ISTRAGA NA KRIVOM TRAGU: Nije sporna kupovina talgo vozova, sporno je zašto se vozovi ne koriste! - Slobodna Bosna došla je u posjed dokumentacije iz koje je vidljivo da talgo vagoni kupljeni u Španiji 2006. godine imaju dozvolu i mogu saobraćati na prugama BiH, regije i Evrope. Tužilaštvo Kantona Sarajevo preuzelo je istragu o nabavci talgo vozova od državnog Tužilaštva krajem prošle godine, a slučaj bi navodno uskoro trebao dobiti sudski epilog. Naime, talgo vozovi, odnosno garniture koje su Željeznice FBiH nabavile od španskog proizvođača još 2006. godine nikada nisu stavljene u funkciju... Prema riječima Nedžada Brankovića, pregovori između Vlade FBiH i španskog proizvođača talgo vagona počeli su u vrijeme vlasti Alijanse, 2000. i 2001. godine. Vozovi su koštali 67,6 miliona eura, a vagoni su kupljeni u mandatu bivšeg predsjednika Uprave Željeznica FBiH Narcisa Džumhura. Kupovina talgo garnitura je izvršena kada je premijer FBiH bio Nedžad Branković, koji je u razgovoru ta naš portal rekao kako su uslovi za njihovo stavljanje u funkciju odavno ispunjeni i da su razlog neiskorištenosti vozova nemar i neznanje... Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH koje je navodno vodilo istragu o nabavci talgo vagona nikada ga nije pozvalo da da iskaz ili izjavu o tom slučaju.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:35:18, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Feb 20, 2016 16:49:55

Vec sam se cudila kako je moguce da je tema "marama" ostala bez visokoumne analize bivseg novinarcica, bivseg dugogodisnjeg (najodgovornijeg i najpromasenijeg!) predsednika VSTV-a Branka Perica!?
Ah, ne, ne, on je sad cak dobio svojevrsni "zalet" jer zaboga, pa i njegov "poslodavac" Sud BiH je objavio (prvi put?) prethodnu mu kolumnicu Slučaj Radončić i "ugledni" advokati .
Ocito im je odgovarao uradak "uglednog" im sudije, umesto da ga kazne ili mu bar povecaju platu da covek ne tezgari)...
A Peric je u tom zaletu (citaj odusevljenju) na brzinu pronasao movu temu kolumnice koja je usput starija od one o Radoncicu i "uglednim" advokatima.


Marama u sudu

Slika
Branko Perić 19.02.2016 20:00

Zaključak Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) o zabrani nošenja vjerskih obilježja u sudovima za sudije i zaposleno osoblje izazvao je cunami javnog negodovanja. Islamska vjerska zajednica pokrenula je javne proteste od Bihaća do Sarajeva. Digla su se u odbranu vjerskog identiteta razna udruženja i pojedinci koji o identitetu znaju koliko i o crnim rupama. Zaprijetio je protestima i sindikat zaposlenih u Opštinskom sudu u Sarajevu, najvećoj pravosudnoj instituciji u BiH. Tamo su marame, izgleda, poodavno uveli u prostor suda. Na javnoj televiziji se novinarka Sanela Prašović-Gadžo lavovski borila za maramu sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milanom Tegeltijom. Na kraju se oglasio i "najumniji među Bošnjacima", profesor Muhamed Filipović da dodatno zamuti stvar sa izjednačavanjem marame i bošnjačkih imena! Neki đavo se poigrao da se sve ovo poklopi sa podnošenjem aplikacije BiH za prijem u Evropsku uniju! Lijepa poruka i za EU, i za BiH.

Uzalud se predsjednik Tegeltija proteklih dana u javnim istupima grčevito borio da dokaže kako se zaključak ove institucije o zabrani ispoljavanja vjerskih, nacionalnih i političkih uvjerenja u sudovima ne odnosi samo na marame (hidžab), te da se ne radi o uvođenju zabrane nego o provođenju zakona koji zabranjuje sudijama i zaposlenim radnicima ispoljavanje vjerskih, nacionalnih i političkih uvjerenja! Izgleda da se upustio u jalov posao! Nema ko da ga čuje i podrži! Marama dobija zeleno svjetlo, a zakoni o sudovima su samo još jedan primjer evropskih zakona koji se ovdje donose da bi se fingirala "evropska i građanska opcija".

Predsjednik VSTS pogrešno vjeruje da je "kriva interpretacija odluke VSTS" dovela do javnih protesta i napada na VSTS. Takvo uvjerenje ga je odvelo u avanturu dokazivanja da VSTS samo želi da se poštuje zakon. Nije u pitanju nerazumijevanje, u pitanju su retrogradne politike! Zaključak VSTS je samo dobar povod da se krene u napad. Nije gospodin Filipović neuk da ne zna da postoji zakon u koji je ugrađen evropski princip o upotrebi vjerskih simbola u javnom prostoru. I nije Islamska zajednica pisala i protestovala zato što ne zna da postoji zakon.

Ali, vratimo se problemu! Marama u javnom prostoru je ozbiljan kulturološki i politički problem evropskih društava. Francuska je marame zabranila u školama 2004. godine. Nekoliko djevojčica je bilo izbačeno iz škola. U sedam od 16 njemačkih država nastavnicima u državnim školama zabranjeno je nošenje marame. U Holandiji je, takođe, zabranjeno nošenje burki i nikaba. Samo je Turska nedavno ovu zabranu ukinula. Nigdje nije bilo problema u sudovima.

U javnom polemičkom diskursu mišljenja o ovom problemu su duboko podijeljena. Jedni zastupaju stanovište da zabrane pokrivanja u bilo kojem obliku krše konvencije o zagarantovanim ljudskim pravima, dok drugi smatraju da se radi o opravdanoj zaštiti zajedničkih kulturnih vrijednosti.

Nijedna ozbiljna rasprava ne može izbjeći nekoliko suštinskih pitanja. Prije svega, gdje je granica između univerzalnog značenja ljudskih prava i mehanizama institucionalne prinude kada je u pitanju pokrivanje u javnom prostoru. Iz nekog drugog ugla pitanje bi moglo da glasi: da li marama u javnosti nosi religijsku poruku ili predstavlja javni zahtjev za priznavanjem prava na ravnopravnost i različitost? Na nekom sociološkom nivou pitanje može biti postavljeno i kao pitanje moderno oblikovanog identiteta, nasuprot tradicionalnom. I ovako površan fokus pomaže da shvatimo koliko je problem suptilan i složen.

U BiH se problem otvorio tamo gdje se najmanje očekivao - u pravosuđu! Prvi slučaj marame u sudu pojavio se u Opštinskom sudu u Travniku u aprilu 2011. godine. Predsjednik suda je tražio od VSTS mišljenje kako da riješi problem radnice koja je po prijemu u stalni radni odnos počela da u sud dolazi sa maramom (dok je radila na određeno vrijeme, dolazila je bez marame). Dobio je lakonski odgovor da problem treba da riješi sam, "u skladu sa važećim propisima i opštim aktima". Značilo je to da se odluke o marami donose od slučaja do slučaja i po mjeri pameti svakog predsjednika. Nije bilo boljeg uvoda u različitu praksu: ovdje marama može, tamo ne može! Na ovom slučaju se VSTS propisno obrukao. Propuštena je prilika da se usvoje jedinstvena pravila za cijeli pravosudni sistem.

Zbog neshvatljivog guranja jednog problema pod tepih, problemi su eskalirali. U sudovima je bilo sve više marama, a stampedo na džumu u nekim sudovima je postao normalna stvar. Kada je đavo odnio šalu, pojavio se nesrećni "zaključak" i predsjednik Tegeltija sa nezahvalnom ulogom da vadi kestenje iz vatre. Sreća pa je Ustavni sud BiH u dva slučaja zauzeo jasne stavove u vezi marame: zaključio je da u Oružanim snagama BiH i sudnici nema mjesta za bilo kakva vjerska, nacionalna ili politička obilježja. Ali, neće valjda Ustavni sud da rješava sve pojedinačne slučajeve koji će se pojavljivati u praksi.

Nesrećnim zaključkom VSTS ništa nije riješeno! Interpretirani su zakoni, a problemi ostali. Zakoni o sudovima u oba entiteta sadrže zabranu vjerskih obilježja samo za sudije i zaposleno osoblje. Zakon o sudovima Federacije BiH izričito navodi da su od zabrane izuzete stranke i treća lica. Dakle, stranke i treća lica mogu u sud sa vjerskim obilježjima! To bi proizlazilo i iz pravilnog tumačenja odredaba Zakona o sudovima RS, iako se u njemu ne pominju stranke i treća lica. Zakon o Sudu BiH nema odredaba koje bi se odnosile na vjerska, nacionalna i politička obilježja, ali ima propisana pravila Kućnog reda za korisnike kompleksa pravosudnih institucija BiH kojim se "posjetiocima zabranjuje ulazak u kompleks u odjeći koja ne odgovara opšteprihvaćenim standardima odijevanja u poslovnom okruženju". Neprecizno jeste, ali ostavlja prostor za kreativno tumačenje!

Ako su vjerska obilježja u entitetskim sudovima dozvoljena strankama, postavlja se pitanje da li su dozvoljeni i burka i nikab? Šta će da radi sudija kad mu u sudnicu uđe optužena potpuno pokrivena? Kako da utvrdi njen identitet? Ako se pojavi svjedokinja potpuno pokrivena, kako će sudija da prati njeno svjedočenje (izraz lica, promjene u toku ispitivanja)? Poseban problem su suđenja pripadnicima vehabijske zajednice, koji takođe imaju svoja vjerska obilježja. Da li su i njihova vjerska obilježja prihvatljiva u javnom prostoru? Ako burka i nikab budu prihvatljivi u sudnici, biće prihvatljivi i u javnim institucijama obrazovanja, sa istim argumentima. Da li je bh. društvo na dobrom putu? Ako vjerski simboli vehabija uđu u sudnicu, ući će i u javne institucije sekularne države. Koliko je ostalo do kalifata? Nisam siguran da su svi Bošnjaci prema ovom problemu ravnodušni!?

Da li treba rješavanje ovakvih problema prepustiti sudijama od slučaja do slučaja? Šta ćemo jednog dana kad budemo imali o istom slučaju različite odluke? Mogao bi nam krst u Banjaluci biti dozvoljen, a u Sarajevu zabranjen, ili marama u Sarajevu dozvoljena, a u Mostaru zabranjena. O upotrebi krsta u jednoj školi u Italiji Malo vijeće Evropskog suda za ljudska prava donijelo je odluku da su vjerska prava djece i roditelja bila povrijeđena, da bi, nakon burnih reakcija u Italiji, Vatikanu i Grčkoj, Veliko vijeće donijelo sasvim suprotnu odluku. Dakle, nisu problemi bezazleni, sistem je u pitanju.

Umjesto pozivanja da se smire tenzije, VSTS treba da donese jedinstvena pravila za stranke i treća lica kada je u pitanju prostor pravosudnih institucija. Dobar primjer za to su pravila Kućnog reda za Sud BiH. U pristupu problematici treba biti pažljiv. Možda bi bilo moguće praviti razliku u pogledu prostora sudnice i ostatka prostora pravosudne institucije, kao i razliku između kategorija korisnika suda. Neko dolazi u sud na poziv suda, neko da bi dobio neki dokument, neko da prati suđenje, a neko da pravi novinarski prilog. Svi oni ne moraju da koriste isti ulaz. Negdje je moguće prihvatljivo rješenje tražiti i na takav način. Pokušavam da ukažem na slojevitost i nijanse problema i mogućih rješenja.

Kada je sudnica u pitanju, treba pažljivo proučiti odluku Ustavnog suda BiH u predmetu "Hamidović" u kojoj je jasno rečeno da zabrana vjerskih obilježja važi i za stranke jer ne predstavlja prekomjerno ograničenje prava na ispoljavanje vjerskih osjećanja. Multikulturalna društva moraju da štite i promovišu zajedničke vrijednosti. Ako BiH želi u zajednicu evropskih naroda, onda treba da napravi razumnu razliku između vjerskog i sekularnog.

Nisu stvari tako jednostavne kako ih predstavlja akademik Filipović. Kakve veze ima ime Bošnjaka sa vjerskim simbolima i obilježjima? Da li je identitet samo vjersko? Bilo bi dobro da se Bošnjačka akademija nauka o tome oglasi. I svi relevantni društveni faktori. Treba zaustaviti ovo tumaranje po mraku srednjeg vijeka. Ako se ne oglasimo, bićemo taoci primitivnih i agresivnih. A danas samo oni, po svemu sudeći, osvajaju prostor i napreduju. Ćutanje vodi u civilizacijski krah. A on, s pravom upozorava Jasna Šamić, uopšte nije daleko!

Lično, imam problem da razumijem zašto neko ima potrebu da drugom pokazuje svoj vjerski identitet, svuda i na svakom mjestu? Nije su li vjera i Bog u čovjeku, a ne u ispoljavanju pripadnosti Bogu?

(Autor je sudija Suda BiH)

nezavisne.com
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:36:10, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Feb 20, 2016 17:02:40

Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:37:05, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Feb 20, 2016 17:12:17

Zanimljivo... uobicajeno... nista novo...

ČITAJTE U NEZAVISNIM: Zapošljavali i rodbinu sudija i tužilaca

Almedin Šišić 20.02.2016 07:00
Slika

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH istražuje navode Grupe za podršku prava i pravde institucija BiH, neformalnog udruženja državnih službenika, koja u dopisu za najteže oblike korupcije i nepotizma u državnim institucijama teško optužuje Melihu Jahjaefendić, direktoricu Službe za zajedničke poslove institucija BiH, i još nekolicinu funkcionera.

Informaciju je "Nezavisnim" u petak potvrdio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

"Predmet je u radu", kratko je kazao Grubešić.

Osim Jahjaefendićeve, Grupa u ovom pismu, koje je u posjedu "Nezavisnih" i koje je poslano na šest ključnih državnih adresa, za mrežu razgranate korupcije optužuje i Zvonimira Kutlešu, generalnog sekretara Vijeća ministara BiH, te Nevena Akšamiju, direktora Agencije za državnu službu (ADS), funkcionere sa također višegodišnjim stažom na ovim položajima.

Podsjećamo, "Nezavisne" su nedavno u dva navrata upozorile da se Jahjaefendićevoj, ali i njenom zamjeniku Draganu Brkoviću, namješta treći mandat, što bi bilo grubo kršenje Zakona o državnoj službi koji propisuje period od 10 godina (dva mandata) kao mogućnost najdužeg zadržavanja na ovim pozicijama.

Grupa u svom pismu ukazuje na "teške zloupotrebe položaja, korupciju, kriminal i nepotizam, sporne javne nabavke još od 2006. godine, te nesavjesno poslovanje i mobing od strane aktuelne direktorice i zamjenika".

Citirajući odredbe člana 28, stav 2 i 3, Zakona o državnoj službi, oni nadalje pojašnjavaju na koji način su Kutleša i Akšamija izdejstvovali "najprije Akšamijino reimenovanje na poziciju direktora", upozoravajući da se isti metod "sada priprema za Jahjaefendićevu i Brkovića".

"Aktuelna direktorica i zamjenik, sa ambicijom da to ponovo budu, u protekla dva mandata činili su brojne protuusluge. Direktorica je, uz pomoć direktora ADS-a, učinkovito ujedinila pravosudnu i izvršnu vlast na način da sada u njenoj službi rade rođaci, supruge, djeca i cijele porodice", ističu nadalje u šokantnom dopisu.

Ovo bi, nesumnjivo, moglo da preraste u jednu od najvećih korupcijskih afera u poslijeratnoj BiH, makar pojedinci odbijaju navode da su upleteni.

"To su lažljivci i kriminalci, slobodno napišite, jer da nisu, potpisali bi se u pismu. Dakle, ja sam izuzet iz procedure imenovanja direktora ADS-a. Nakon što je prošlo 30 dana, lice koje je ovlašteno od strane Vijeća ministara iz ADS-a je potpisalo moje imenovanje", ističe Akšamija.

Na pitanje da li je istina da mu je Jahjaefendićeva zaposlila tetku kojoj je tada bilo 58 godina, odgovara da je ona zaposlena u vrijeme mandata Jakoba Fincija te da je "čak u lošim odnosima s njom".

O otvaranju predmeta Tužilaštva BiH navodi da nema komentara, "zato što o navedenim aktivnostima ništa ne zna".

U petak na naše pozive nisu odgovarali ni Meliha Jahjaefendić ni Zvonimir Kutleša. Na zahtjev sekretarice Službe za zajedničke poslove institucija BiH, Jahjaefendićevoj smo potom pitanja uputili mailom, ali nam na njih nije odgovoreno.

(Nastavak u narednom broju "Nezavisnih novina")

nezavisne.com
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:37:52, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Feb 20, 2016 17:25:09

Danas u Avazu... mrsko mi skenirati, ali i ovo je dovoljno obzirom da SVE znamo - nista novo, samo potvrdjeno i to od ministra PRAVDE BiH! A ja to ZNAM vec 10 godina!

Slika


GRUBEŠA:
Nitko ne može braniti stav da je sadašnje stanje u pravosuđu dobro


Autor: Prvi.tv
Objava: 20.2.2016. 8:57

Ministar pravde BiH Josip Grubeša tvrdi da više nitko ne može braniti stav da je sadašnje stanje u pravosuđu dobro i da reforma nije nužna.

On smatra da Sud BiH ne može biti korektiv nižim sudovima, odnosno da on mora imati svoje nadležnosti i predmete, a entiteti svoje.

"Pravda mora biti zadovoljena unutar sustava pravosuđa koji je predviđen za razinu na kojem je predmet procesuiran, nikako izvan tog sustava. Ako ne vjerujemo entitetskom pravosuđu, onda imamo puno veći problem od ovog koji sada rješavamo", rekao je Grubeša za današnji "Dnevni avaz".

prvi.tv
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:38:52, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Feb 20, 2016 17:34:09

nevenkagaragic je napisao:Hmmm... a gradjevinska dozvola za novu zgradu Opstinskog suda?
Hej, otkad citam o njemu i sefu mu... ne brine mene sudjenje, opet moram reci - vec vidjeno.


Slavko Stjepić napokon na optuženičkoj klupi

Slika
VECI FORMAT:
http://s1.postimg.cc/6te2369rj/5_Avaz_1 ... lupi_9.jpg
"Dnevni avaz", 12.12.2015.

"Imamovic: Mijesao sam se u gradnju svake zgrade"
Kao da mi to ne znamo - MESAO si se ti Jasmine Imamovicu u mnogo, mnogo toga ITEKAKO!
Samo... sad si se i sam izlanuo...


Slika
Veci format:
http://s26.postimg.cc/w6m997sjd/11_2_Av ... ic_400.jpg
"Dnevni avaz", 20.02.2016.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:40:03, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Feb 20, 2016 22:22:40

Ma nije moguce... zar bas... "dobro jutro"!
Zato se oni bave Ruzicom Jukic, to im je sefu Salihovicu "prioritet", umesto da POCISTE SEBE i SVOJU sredinu... ali NE, lakse je "mlatiti praznu slamu"!


PRLJAVA PRAVOSUDNA IGRA
Tužilaštvo BiH i KS svjesno guraju politička ubistva u zastaru


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo Kantona Sarajevo već godinama igraju izrazito prljavu pravnu igru kojom predmete političkih ubistava u predmetima "Halilović", "Leutar" i "Ugljen" guraju u period zastare što je najbolji dokaz političke kontrole nad tužilaštvima koja gurajući ove predmete u zastaru, zapravo, štite prljave političke strukture umiješane u počinjenja i zataškvanja istih.

20.02.2016 - 17:23
Slika

Upravo zbog ovoga Tužilaštvo Kantona Sarajevo, pa potom Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a sada ponovo Tužilaštvo KS (jer se ova dva tužilaštva igraju ping - pong igre sa ovim predmetima brutalnih ubistava) cijelo vrijeme istraga u slučajevima političkih ubistava, odnosno slučajeva klasičnog terorizma iza kojeg su stajale određene političke strukture upletene u državne aparate, vode protiv NN lica iako iz iskaza u svim navedenim predmetima, kao i obimne i jasne dokumentacije jasno proizlaze lica koja već odavno moraju biti pod istragom za krivična djela terorizma i ubistava.

Tako u predmetu "Ugljen" već odavno je jasno da bi Kemal Ademović trebao biti jedan od optuženih lica, baš kao i u predmetu "Herenda" koji se dogodio pri pokušaju uklanjanja neugodnih svjedoka političkih ubistava. O ovome je svojevremeno svjedočio kriminalac Ramiz Delalić "Ćelo" koji je, potom, uskoro skončao ubijen.

Kada je u pitanju predmet "Halilović" tu je pravna situacija, također, već godinama jasna. Ovdje Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS svjesno izbjegavaju procesuiranje u ovom slučaju potvrđujući da su, zapravo, političke institucije jer vodeći istragu protiv NN osoba, iako su desetak svjedoka, ekspertno vještačenje kao i stotine dokumenata jasno usmjerili krivicu ka Bakiru Alispahću, Enveru Mujezinoviću, Nedžadu Herendi, Draganu Šošićui Fikretu Muslimoviću. Na ovaj način Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS pokušavaju ući na teren zastare političkih ubistava što revnosno čine i u slučajevima krupnog kriminala, ratnih zločina koja se trebaju zataškati kao i u predmetima ostalih kriminalnih kativnosti gdje su akteri ljudi iz politike ili bliski istima.

S obzirom da Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS već godinama prednost daju trivijalnim predmetima, kojima popunjavaju sopstvenu statistiku, za očekivati je da će u njihovim ladicama istruhnuti svaki predmet koji vodi direktno do njihovih političkih nalogodavaca s kojima redovno popunjavaju tužilačku križaljku. Također, kao dio osvetoljubivosti i maskiranja moguće je da Tužilaštvo BiH i KS počnu progon upravo protiv onih koji traže optužnice u predmetima terorizma i političkih ubistava jer je to već desetine puta viđen način rada "nezavisnog pravosuđa" u BiH.

Autor: M.Kundačina/BNN

bnn.ba

EDIT - DODATAK 21.02.2016. :

Eh zaboravih juce dodati (samo jedan) primer za CISCENJE u "svojoj avliji" ("avlija Gorana Salihovica):


Kantonalno tužilaštvo KS: Istraga zbog krađe 300 miliona KM - Kantonalno Tužilaštvo Kantona Sarajevo je poduzelo istražne radnje protiv prijavljenih: Kantonalne agencije za privatizaciju KS, Nazmije Pipića (direktora Kantonalne agencije za privatizaciju KS), Hamze Kazazića (direktora „Šipad Komerca“ d.d.), Ahmeda Bebanića (sudskog vještaka iz Mostara) i Seada Kameraševića (direktora Kantonalne agencije za privatizaciju KS), a zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlasti u postupku privatizacije, organizovanog kriminala i korupcije i krivotvorenja isprava... News Blic je došao do saznanja da za predmet bio zadužen bivši tužioc Enes Kamenica i da isti nikada nije postupio po prijavi već ga je skoro četiri godine držao u ladici, a samo iz njemu znanih razloga, valjda da i ovaj predmete dočeka sudbinu mnogih drugih koji su se vukli po ladicama Kantonalnog tužiteljstva. News Blic postavlja pitanje javnosti da li bivša glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS Nives Kanevčev snosi odgovornost za nečinjenje i nepoduzimanje pravnih radnji tužiteljstva na čijem je čelu bila i da li treba da kazneno odgovara za svoj nerad, a ne da bude nagrađena... Da li je to bila praksa da pojedini tužioci svojim nečinjenem zataškavaju i prikrivaju organizovani kriminal i korupciju, pri čemu se onda osnovano sumnja da na taj način pomažu počiniocima privrednog kriminala u Kantonu Sarajevo.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 12, 2018 22:40:53, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron