SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Jul 07, 2015 19:20:45

Bravo Mehmede Halilovicu! Inace, na ovim prostorima se Glas razuma se retko cuje...
Zasto? To je najbolje objasnio Milan Gutovic, iako nije govorio o BiH, ali kao da JESTE!
Citiram samo deo:
"Politika je najstarije zanimanje na svetu posle prostitucije. Zbog te blizine politika je primila elemente prostitucije. Osveta kupljenih diploma i doktorata je što politiku smatramo kurvanjem, a kooperativnost ispunjavanjem tuđih želja. Politika je postala samo grana psihijatrije."

A uz politiku ide jos mnogo toga... ili SVE ostalo.

Jedan ( u moooru primera) je i slucaj "Danijel Senkic" koji je tako fino izanaliziran u donjem tekstu.


Mehmed Halilović

IZ PRAVNOG UGLA


PROGON GLASNIKA LOŠIH VIJESTI

Slika

Objavljeno: 02. 07. 2015.

Policijska kontrola društvenih mreža, bez obzira na to ko su autori postova i gdje žive, nakon samo četiri mjeseca počinje da daje rezultat. Novinar Danijel Senkić iz Tuzle prva je žrtva Zakona o zaštiti javnog reda i mira Republike Srpske

Slučaj novinara Danijela Senkića postao je sredinom juna nadaleko poznat i van granica BiH. Nimalo čudnovato. Poziv novinaru na policijsko saslušanje zbog onoga što je objavio na svom FB profilu nije baš uobičajeno da bi prošlo nezapaženo. Slučaj je postao “čuven” kako zbog razloga formalne prirode, tako i onih suštinskih.

Danijel je, naime, prva žrtva Zakona o zaštiti javnog reda i mira koji je u februaru u izmijenjenom izdanju usvojen u Republici Srpskoj. Ali Danijel ne živi u RS-u, iako se očekivalo da će prva žrtva tog zakona biti iz tog entiteta. Žrtva je pronađena u drugom entitetu, u Tuzli, što ovom zakonu daje nove dimenzije. Policijska kontrola društvenih mreža, bez obzira na to ko su autori postova i gdje žive, nakon samo četiri mjeseca počinje da daje rezultat.

Čime je to Danijel Senkić zaslužio poziv kriminalističke policije u Tuzli? Formalni je povod prijava iz Zvornika zbog onog što je on objavio na svom FB profilu.

Ko god pročita ovaj post Danijela Senkića, mogao bi staviti niz prigovora na njegov vokabular. Nije pristojan, naravno. Kao što često nije pristojan ni javni govor javnih ličnosti u BiH. Razlika je jedino u tome što je to Danijel učinio na privatnom postu, a Milorad Dodik, recimo, to čini iz dana u dan pred mikrofonima i TV kamerama.

Zaboravimo, ipak, na retoriku. Danijela, uostalom, nisu ni prijavili i ne progone zbog vokabulara. Istina, policiji u Tuzli, kako su poslije medijima potvrdili on i njegov advokat, nije bilo sasvim jasno zašto su dobili takav zahtjev od policije iz Zvornika, pa su htjeli da u toku saslušanja telefonom zovu kolege i provjere o čemu se tačno radi. Čak nisu znali ni to zašto su Danijela pozvali kao svjedoka. U toku saslušanja pokušali su, naime, da ga oslovljavaju kao “osumnjičenog”, ali to je spriječio njegov advokat.

To ipak ne mijenja suštinu problema. Dakle, Danijel je otkrio povezanost ratnog zločina konkretne osobe (R.S.), za koju tvrdi da živi slobodno i da danas terorizira neistomišljenike, sa sadašnjim policijskim strukturama u Zvorniku, u kojima radi njegov sin S.S. i to sve povezao sa aktuelnim hapšenjima i uznemiravanjem bošnjačkih povratnika u RS. Dirnuo je, dakle, u osinje gnijezdo. Pritom ne treba izgubiti iz vida da je Danijel i predsjednik nevladine organizacije “Front” u Tuzli koja se “bori za zaštitu prava svih ugroženih grupacija i pojedinaca”. On je to učinio i kao novinar i kao aktivista i predsjednik organizacije koja se upravo time bavi.

Danijel Senkić je znatno prije ovog posta na FB objavio kolumnu “Slavni tata Radovan Stanišić”. U njoj je opisao ratni zločin i naveo činjenicu da njegov, Radovanov sin, radi u policiji u Zvorniku i nastavlja (ne)djelo svog oca. Nakon toga niko od zvaničnih organa nije reagirao. Ponajmanje, pravosuđe na bilo kojem nivou. Tek kad je 7. maja postavio svoj novi post na FB i kritikovao vlasti u BiH i posebno “bošnjačku političku elitu”, nazivajući ih “debilima debilnim”, reagovala je policija u Zvorniku, a servisirala ih policija u Tuzli.

ZLOUPOTREBA ZAKONA

Ne ulazeći u ocjenu da li je to što je Danijel Senkić objavio istina o navodnom ratnom zločinu R.S. i njegovom sinu policajcu S.S. koji hapsi povratnike, jer to treba da utvrde nadležni tužilaštvo i sud – koji se ni sada ne oglašavaju – pokrenuti postupak protiv njega svjedoči o zloupotrebi zakona na koji su se inicijatori ove afere pozvali. Događa se upravo ono na što su svi protivnici predloženog zakona u RS-u upozoravali tokom januara i februara ove godine kad je Vlada RS predstavila nove odredbe i proširila njegovu “nadležnost” i na internet. Ali, vladajuća koalicija je imala dovoljno ruku i Zakon je usvojen i stupio je na snagu 25. februara (Službeni glasnik RS broj 11/2015).

Poruka ovog slučaja glasi: nećemo provjeravati objavljene informacije i goniti počinitelje krivičnih djela, već glasnika loših vijesti. Po Zakonu o javnom redu i miru, makar to bilo i na FB. Sad bi valjda svima moralo biti jasno šta je bio smisao promijenjenog zakona.

Zakon o javnom redu i miru u RS-u je entitetski zakon, ali očito je da se primjenjuje na cijeloj teritoriji BiH. To možda i ne bi bilo sporno kad bi ovaj zakon bio to što i treba da bude – da određuje više i manje klasične prekršaje javnog reda i mira. Problem je, međutim, u tome što se njime prostor “javnog mjesta” proširio i na internet i društvene mreže i što je uveo kvalifikacije koje već postoje u drugim zakonima (Krivični zakon, Zakon o zaštiti od klevete itd).

Sa ovlaštenjima koji ovaj zakon daje policiji, moglo bi se čak kazati da je Danijel Senkić dobro prošao. On je “samo ispitivan” u policiji u Tuzli. Da živi u RS-u mogao je biti uhapšen “makar 24 sata”, do podnošenja prijave nadležnom tužilaštvu, kako je to u skupštinskoj raspravi tvrdila opozicija.

KOJA JE PRAVNA OSNOVA ZA TUŽBU?

Šta je ovdje problem? Vlast. Svaka. Izvršna, zakonodavna i pravosudna. Kad pravosuđe ne radi svoj posao, izvršna i zakonodavna vlast nađu rješenje koje će njih štititi i građane onemogućiti u ostvarivanju prava na slobodu mišljenja i prava na primanje i davanje informacija.

Vjerujem da je Danijel Senkić možda otkrio veliki zločin i njegov nastavak. Ali, ako i nije, zašto bi on odgovarao zbog prekršaja po zakonu o zaštiti javnog reda i mira u RS-u? Jer je “uznemirio policajca S.S. u Zvorniku i njegovog tatu”, kao što je pisalo u nalogu za saslušanje? A možda i cijelu policijsku stanicu u tom gradu?

Protiv Danijela Senkića ne bi mogla biti podnesena krivična prijava za “lažno prijavljivanje krivičnog djela” (član 364, Glava 28. Krivičnog zakona RS), jer se to krivično djelo odnosi na prijave zvaničnog karaktera zvaničnim organima (tužilaštvu, policiji itd).

Ako i treba da odgovara, onda Danijel Senkić jedino može biti tužen za klevetu ukoliko bi ga tužio isključivo R.S. i ako bi on (R.S.) mogao dokazati da nije počinio navedeni ratni zločin. Njegov sin, S.S., nema pravnog osnova za tužbu za klevetu. Samo, ako bi R.S. podnio tužbu za klevetu, to bi bilo isključivo njegova privatna tužba s kojom ni policija u Zvorniku, ni u Tuzli, nema ništa.

Mogla je policijska stanica u Zvorniku biti “uznemirena” koliko hoće, ali ona tužbu za klevetu ne može podnijeti. Ne mogu ni pripadnici “bošnjačke političke elite”, koje je on nazvao “debilima debilnim”, ako su i ma koliko bili uznemireni. Danijelova ocjena o njima primjer je vrijednosnog suda o njihovom radu u konkretnom slučaju. Osim toga, oni nisu identifikovani pojedinačno osim kao grupa. Ko god bi i pokušao da tuži – izvrgnuo bi sebe samo većem ruglu.

analiziraj.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 13:10:36, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Jul 10, 2015 23:18:41

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:Ma ko se to usudjuje hapsiti i boriti protiv kriminala i mesti ispred svojih vrata?
Hoce ga maknuti po svaku cenu kao i onog Amira Husica - "DIIIVNO"!


Slika

Premijer TK zatražio smjenu ministra unutrašnjih poslova - Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić zatražio je smjenu ministra unutrašnjih poslova Alena Gadže zbog izjava koje je davao u medijima nakon hapšenje kriminalne grupe koju je predvodio Samir Aljukić, načelnik Uniformisane policije MUP-a Tuzlanskog kantona, kojem je Gutić dodijelio najviši policijski čin. U nastavku istrage, pripadnici Federalne uprave policije danas su iz MUP-a izuzeli obimnu dokumentaciju koja se, između ostalog, odnosi i na premijera Gutića, inače bivšeg ministra unutrašnjih poslova. Ovo je zahtjev za smjenu ministra unutrašnjih poslova Alena Gadže, koji je premijer Bego Gutić uputio predsjedniku Demokratske fronte:... Istraga protiv Aljukićeve kriminalne grupe je proširena...

FTV - VIDEO:

Slika

Sad ce sve to "pojesti maca" po "dobrom" starom obicaju?

Slika

ALEN GADŽO, MINISTAR MUP-A TK: Policajci su činili kriminal u uniformama i zato su u njima uhapšeni! - O hapšenjima policijskih službenika, političkim igrama koje su uslijedile, povezanosti korumpiranih policajaca i vlasti kao i o budućim akcijama, Žurnal je razgovarao sa ministrom MUP-a TK Alenom Gadžom

Imaju BH pravnici "vaznija" posla:
Branko Peric, bivsi novinarcic MORA biti "svakom loncu poklopac" pa se uhvatio i pape ! Zar mu je ponestalo tema ili je sa seficom konacno poceo komunicirati na radnom mestu?
A gle cuda, Peric je dobio i "konkurenciju" u bivsem ministru pravde (?) Zoranu Mikulicu !
"Blago" gradjanima bih sa ovakvim pravosudjem...

"Krasno" - isti dan dao ostavku i ponovo postavljen!!!
To samo u BiH, odnosno TK moze... RESIO se (konacno) "nezgodnog" ministra Alena Gadze, ma "bravo"!


Izvršena rekonstrukcija vlasti u TK: Imenovana nova Vlada TK na čelu sa Begom Gutićem

Slika

Eh Gadzo, Gadzo... ozbiljno shvatio borbu "protiv" korupcije - ne zna citati "izmedju redova...

Gadžo nakon smjene: Gutić se želio riješiti mene, ali SIPA treba da uđe u RMU Banovići

09.07.2015 15:10:14
Slika

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić podnio je ostavku, a nakon što je smijenio ministre iz DF-a, posebno Alena Gadžu, ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ponovo je prihvatio premijersku funkciju, piše novinska agencija Patria.

Na mjesto Gadže imenovan je danas Husein Topčagić, a Gadžo je u izjavi za NAP kazao da je Gutić ovim potezom želio se riješiti ne ministara DF-a, nego njega lično.

- Cilj je zaštiti kriminal koji su pravili svih ovih godina i ovo što je još ostalo malo da opljačkaju. To je jedini cilj i danas su postavili vjerovatno čovjeka koji će sve to da poravna. Glavna krađa se dešava u RMU Banovići. Gore se svaki dan stotine hiljada mraka trpa u privatne džepove i ja sam pokrenuo određene procedure i dao dokumentaciju nadležnim organima – kaže Gadžo.

Inače, danas su u Vladu Tuzlanskog kantona osim Topčagića, imenovani i Ivana Kulić, ministar pravosuđa i uprave, Izet Jagodić, ministar obrazovanja i Danijela Simić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak.

Ostala ministarstva u Vladi TK popunili su isti ministri koji su jutros i smijenjeni. Tako je ponovo Hasan Ferhatović izabran za ministra prostornog uređenja, Jakub Suljkanović je ministar finansija, Srđan Mićanović je ministar industrije, energetike i rudarstva, Edin Ajanović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Elvis Bektić ministar zdravstva i Fahrudin Skopljak ministar za boračka pitanja.

Gadžo napominje da neće odustati od borbe protiv kriminala, ali je pozvao i druge organe u državi da se uključe u rasvjetljavanje kriminala u Tuzli.

- U ovo se svi trebaju uključiti i državni organi, prije svih SIPA-a treba da ispita poslovanje u RMU Banovići. To je jedan nevjerovatan kriminal koji se dešava. Premijer Gutić i njegov mentor Mirsad Kukić rade zapošljavanje svojih rođaka, prijatelja, poznanika u sve javne institucije u TK. Od Kliničkog centra, pa dalje. To je klasični kriminal, i oni ponižavaju građane Grada Tuzle i TK – istakao je Gadžo.

On je potcrtao da se boji samo Boga i nikog drugog.

- Oni se mene trebaju bojati, jer ja živim pošteno, a oni su ti koji trebaju odgovarati pred pravdom. Radi se o višemilionskom i višegodišnjem kriminalu. Neka oni misle o tome. Ja još danas mogu dati izjavu, a sutra neću smjeti medijski istupati. Dao sam sve od sebe u ovih nepunih pet mjeseci – dodao je Gadžo, potcrtavajući još jednom da je cilj svega zaštiti postojeću krađu i kriminal koji su radili i da žele opljačkati što je ostalo od ove države.

Inače, Gadžo je vrlo transparentno u ovih nepunih pet mjeseci govorio o kriminalu, nepotizmu i drugim nečasnim radnjama u TK, što je na kraju rezultiralo i hapšenjima, čak i lica iz policije.

nap.ba

SVAKA "CAST"!

NOVA LIJANOVIĆEVA "ČUDA"

Kreirano: 10 Srpanj 2015
Slika

Da političke stranke često imaju zanimljiva kadrovska rješenja nije tajna. Najnoviji, malo je reći diskutabilan primjer nalazimo u Tuzlanskoj županiji. Naime, Skupština je jučer imenovala je novu Vladu, a za premijera je ponovo imenovan Bego Gutić iz (SDA). U novoj vladajućoj većini nisu ministri iz Demokratske fronte, a njihova mjesta su popunjena novim ministrima iz reda Stranke za BiH i Narodne stranke radom za boljitak, SDA, prenosi portal.

Za imenovanje nove Vlade glasalo je 20 zastupnika, pet je bilo protiv, dok ih je šest bilo suzdržano.

Ništa od toga ne bi bilo sporno da za ministricu pravosuđa i uprave u novi saziv Vlade nije imenovana pripravnica, inače diplomirana pravnica Ivana Kulić iz Narodne stranke radom za boljitak, poznatije kao Dinastija Lijanović.

Kako se vidi iz životopisa, nova ministrica nije obnašala nikakvu prethodnu funkciju i jedino radno iskustvo joj je upravo taj pripravnički u Općinskom sudu.

E pa, čestitamo.

(artinfo.ba/im)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 13:13:32, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Uto Jul 14, 2015 16:22:07

Svaka joj cast, nije lako postat MInistar bez ikakvog iskustva :D :D :D
muricenes
 
Postovi: 222
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Jul 15, 2015 20:20:20

muricenes je napisao:Svaka joj cast, nije lako postat MInistar bez ikakvog iskustva :D :D :D

Ha, ha, ha, tacno! To samo u BiH moze... zato je tako i "napredna" drzava!
Jos maloo BH apsurdima...


Bego Gutic
Slika

Vlada TK: Bego umjesto Bege - Bego Gutić, premijer Tuzlanskog Kantona, postao je prvi zvaničnik u BiH koji je u jednom danu podnio ostavku, te ponovo izabran na istu funkciju. Ova predstava odigrala se u Tuzli u četvrtak 09. jula, a režirana je u cilju smjene ministara DF-a iz Vlade TK, kako bi se na njihovo mjesto imenovali ministri iz Stranke za BiH. Gutić, naravno, nije na ovaj način obrazložio svoj postupak, već ga je pravdao nedostatkom „pozitivne atmosfere“ u radu Vlade:... ... Dakle, ako se osvrnemo na prethodna dešavanja, Gutićeve izjave o pokretanju smjene ministara, tvrdnje da se ne pregovara sa Strankom za BiH, najavu podnošenja ostavke i obrazloženje o nemogućnosti stvaranja “pozitivne atmosfere za provođenje reformi”, a potom i ekspresno ponovno imenovanje Gutića, ponašanje premijera TK možemo ocijeniti kao višestruko nedosljedno.

"Velika riba"... jadni ne bili... i njega su se resili na brzaka!

Slika

Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra MUP-a TK Amira Husića zbog zloupotrebe položaja - Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Amira Husića (38), nastanjen u Lukavcu, zbog postojanja osnovane sumnje da je, obavljajući funkciju ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja... ... Prema riječima Husića, on je optužen zbog primjene člana 5. Zakona o javnim nabavkama, iako je istovremeno većina ostalih policijskih agencija u BiH također primjenjivala član 5. prilikom nabavke ove vrste opreme. ˝Istragu protiv mene vodi postupajući tužilac Dražen Miličević, inače sin od Milenka Miličevića, člana Nezavisnog policijskog odbora, kojeg sam prozivao zbog nezakonitosti i insistirao na smjeni tog odbora. Inaće, sadašnji glavni tužilac Tomislav Ljubić je također u to vrijeme bio član Neovisnog policijskog odbora. Da li nakon određenog vremena slična sudbina čeka i nedavno smijenjenog ministra Alena Gadžu, ostaje da se vidi˝, kazao je za TIP Amir Husić.

Slika

Slika
Slika

Ha, ha, ha... cujte i pocujte NARODE: "prijavi KORUPCIJU"!
KOME? Guticima?
Da nije ZALOSNO bilo bi SMESNO, zar ne?
Pa kaze (u tekstu):

Program 'Akcija za 7, prijavi korupciju' obuhvata uposlenike sljedećih institucija:

1. VSTV – Visoko sudsko i tužilačko vijeće
2. Sud BiH
3. Tužilaštvo BiH
4. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela
5. SIPA – Državna agencija za istrage i zaštitu
6. Granična policija BiH
7. Uprava za indirektno - neizravno oporezivanje BiH


POKRENI SE I DJELUJ! - AKCIJA za 7, prijavi KORUPCIJU: U BiH pokrenut poseban program podrške za uposlenike u pravosudnim institucijama! - COD Luna Savjetodavni centar za uzbunjivače/zviždače, zajedno sa svojim partnerima, želi potaknuti i podržati internu reformu i profesionalizaciju u ovim institucijama kroz podršku uposlenicima koji ukazuju na propuste u radu i suočavaju se sa odmazdom COD Luna - Savjetodavni centar za uzbunjivače/zviždače je u saradnji sa partnerima pokrenuo posebni program podrške za uposlenike iz 7 državnih institucija na nivou BiH iz sektora pravosuđa, provođenja zakona, te indirektnih poreza i carina, pod nazivom: 'Akcija za 7, prijavi korupciju!'.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 13:15:04, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Jul 15, 2015 20:35:06

Ma hajte molim vas, pa TEK je treca godina...

Danas i ovdje: Treća godina sudovanja, presude još nema![/url]

Jul 13, 2015
Slika

Slučaj “mali parking” u Tuzli, vezan za tvrdnje o korupciji i nezakonitom prisvajanju zemljišta hotela “Tuzla” u korist konzorcija tri građevinbske firme, ušao je u treću godinu.

Upravo je toliko vremena prošlo od krivične prijave menadžmenta hotela protiv načelnika Tuzle Jasmina Imamovića i još četiri osobe iz Općine i MUP-a TK, a da predmet na sudu nije okončan.

Menadžment hotela tvrdi da je voljom općinskih moćnika uzurpirano zemljište koje je njihovo vlasnjištvo, da je po srijedi klasični vid korupcije, da su pojedinci koji rukovode gradom krivotvorili papire kako bi zemljište “poklonili” trima graševinskim firmama.

Iako je sud ustanovio da je bilo kršenja propisa, Kantonalno tužilaštvo još razmatra ko je sve u ovom poslu omastio brke. U stvari, podignuta je optužnica protiv drugoprijavljenog, Slavka Stjepić, pomoćnika načelnika Tuzle za prostorno uređenje i zaštitu okolice, ali je sve dovedeno u stanje mirovanja zbog nepostojanja Specijalnog odjela Tužilaštva i Suda BiH za procesuiranje osumnjičenih za kriminal “teži” od 100.000 maraka.

Nepostojanje ovog odjela ne bi smio biti razlog da Tužilaštvo ne obavi svoju dužnost i ustanovi ko je još odgovoran za spor koji traje duže od dvije godine. Neće niko da uperi prst u najodogovorniju osobu za zloupotrebu položja i ovlasti, a u međuvremenu konzorcij tri firme skoro je završio izgradnju zgrade u naselju Stupine.

Hoće li se sve završiti ngodbom, nekim kompromisom na štetu vladavine zakona, ostaje da se vidi. U državi u kojoj je sve moguće, samo ne da se striktno poštuju i sprovode zakoni, moguće je i “nemoguće”. Da se sve okonča po sistemu “mir, mir, mir, niko nije kriv”. I da za svu prašinu koja se oko slučaja digla budu označeni tradicionalni dežurnui krivci. Zna se koji – uporni novinari! (as)

tuzlalive.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 13:15:37, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: TuzlaRe: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Jul 15, 2015 20:49:08

Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 13:16:50, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Jul 16, 2015 20:40:00

Ovo je BiH! I BH pravosLudje!
Citiram jedan komentar: "nadam se da će pritisak javnosti i dijeljenje ovog članka pomoći ovoj ženi....mogu samo reći stoka korumpirana...."
Pa koji je to moral - sud oduzima i daje SVOJOJ zaposlenici???
Dno dna - nema dalje... ili ima? Ipak je ovo BiH (citaj JAD i CEMER!)...


Općinski sud u Mostaru namirio dugovanja od umirovljenice oduzevši stan i prodavši svojoj djelatnici

16.07.2015 11:50 Objavio: A.K.
Slika

Kati Šarić, umirovljenici iz Mostara je Općinski sud u Mostaru zbog duga od 11 tisuća maraka oduzeo stan i odmah potom ga prodao djelatnici toga istog suda Vesni Milas koja na sudu radi kao asistent sudaca.

Kati i njezinoj djeci, kćeri Stani i sinu Anti, koji žive sa majkom je jedino rješenje ostalo s cijelom pričom izaći u medije. Kata u suzama kaže da su djelatnici suda iskoristili njezinu neukost i neupućenost u pravne poslove kako bi joj oduzeli stan veličine 52 kvadrata koji se nalazi u Vukovarskoj ulici i potom ga za svega 25 tisuća maraka prodali svojoj djelatnici. Cijeli spor je vodila stručna suradnica suda Snježana Maksumić. Stan je prema papirima već u vlasništvu Milasove iako Kati Šarić nikada nije uručeno Rješenje o dosudi. Prema zakonskoj proceduri Kata bi 8 dana nakon primitka Rješenja imala pravo podnijeti žalbu. Umjesto Rješenja, Kata od Milasove dobiva usmene naloge da mora napustiti stan koji su ona i njezina djeca naslijedila od njezinog pokojnog supruga Bariše, piše Dnevni list.

Sve zbog zemlje
Sve je započelo sudskim sporom u vezi zemljišta u Drežnici koji je njezin suprug Bariša vodio sa Mehmedom Mušićem iz Drežnice.
„Moj suprug je Mehmedu privremeno dozvolio da koristi našu zemlju kako bi došao do svoga zemljišta. Mehmed je umjesto da privremeno koristi našu zemlju asfaltirao pravi put kroz našu parcelu. Zbog toga ga je moj suprug tužio. Spor je trajao petnaestak godina. Općinski sud je dosudio u našu korist s tim da smo mi bili obvezni platiti četiri tisuće KM za troškove sudskog procesa. Moj suprug je tada već bio umro. To je bilo prije godinu i pol dana. Ja sam posudila novce, stavila ih u kuvertu i poslala kćer Stanu da na Sud ode platiti te troškove“, priča Kata.
Stana je došla na Općinski Sud sa kuvertom.
„Ušla sam u ured i pitala čovjeka koji je tamo radio gdje mogu uplatiti te troškove. On mi je kazao da odem u odvjetnički ured Kebo i Guzin i da se tamo raspitam o načinu plaćanja. Guzin je inače bio odvjetnik od Mehmeda Mušića koji je izgubio spor od nas. Bilo mi je čudno zašto me šalju kod njega, ali sam računala da djelatnici Suda bolje znaju od mene gdje trebam ići. Otišla sam kod njega i saznala da naš trošak nije četiri tisuće maraka nego 11 tisuća. Navodno je viši sud ukinuo dio presude tako da su se naši troškovi povećali. Rekao mi je da sam taj iznos dužni uplatiti u komadu jer je to cjelokupni iznos sudskoga spora. Počela sam se tresti od muke. I ove četiri tisuće smo nekako posudili, od kuda mi sada 11 tisuća“, kaže Stana. Ona se potom ponovno vratila u Općinski sud gdje joj je savjetovano da s cijelom stvari malo pričeka.
„U ožujku prošle godine smo dobili obavijest sa Suda da će u naš stan doći sudski vještak. Nama uopće nije palo na pamet zašto on dolazi. Mislili smo da će doći i slikati pokretne stvari kako bi se dug od 11 tisuća mogao namiriti.
„Vještak je nedugo nakon toga došao i slikao stan. U razgovoru nam je nagovijestio da će stan zbog našega duga ići na prodaju i da ćemo, prema Zakonu, mi biti prvi kojemu će on na javnoj dražbi biti ponuđen.
„Nije nam palo na pamet uzeti odvjetnika. Mi smo mislili da će se stan procijeniti na vrijednost od 11 tisuća. Bila sam spremna moliti ljude da mi posude novce kako bi mogla izmiriti taj dug. Uzdala sam se u pravednost i ljudskost ljudi koji rade na Sudu. Kako sam se grdno prevarila!“, priča Stana.
Sa Suda je u prije nepunih mjesec dana ponovno došao dopis u kojemu je stajalo da 22. lipnja u stanu bude nazočan netko od ukućana kako bi stranka mogla doći i pogledati stan. „Došla je Vesna Milas zajedno sa svojim suprugom. On je čim je došao u stan i čuo našu priču podigao ruke u zrak i rekao „Ljudi oprostite što sam uopće došao! Mene ovo ne interesira!“ i izišao iz stana. Vesna je ostala i gledala stan i potom otišla. Ja sam odmah otišla na Sud da ih pitam što se događa. Rečeno mi je da je glavna rasprava 26. lipnja. Dobili smo poziv i ja i djeca. Očekivali smo da će stan biti ponuđen nama. Umjesto toga, samo su nas izvijestili da je on već prodat Vesni Milas. Nisu nam dozvolili da kažemo bilo što. Ako tada nisam umrla na licu mjesta nikada neću“, dodaje Kata.
Ona i njezina djeca su ogorčeni činjenicom da Sud nije naložio zapljenu pokretne imovine u vidu automobila ili namještaja. „Mi smo dovedeni pred svršen čin. Iz Suda su zapikirali naš stan uzeti i to je to“, tvrdi Stana. Kata je uzalud pisala molbu predsjedniku suda Marinu Zadriću. U dopisu je među ostalim naznačeno.
„Meni jedino preostaje da se obratim vama i medijima te Ombdusmenu za ljudska prava kako bih tražila svoja prava i na taj način ne bih završila na ulici. Zamolila bih vas da me primite na razgovor s mojom kćerkom. Nadam se da ćete izići u susret i odvojiti malo vremena kako bih vam obrazložili situaciju te na taj način mogli reagirati na postupke koji se zbivaju u općinskom sudu i kupovine našega stana koji nam je jedini smještaj i dom“. Unatoč zamolbi predsjednik suda Katu nije primio na razgovor.
Iako smo pokušavali jučer ni naša redakcija nije uspjela s njim stupiti u kontakt jer nam je službenik na telefonskoj centrali kazao kako je predsjednik Zadrić na godišnjem odmoru.
Vesna Milas, asistentica sudaca koja je kupila Katin stan je u izjavi za Dnevni list kazala kako je cijela kupovina izvršena prema zakonskom procesu.

Krvavo platila
„Ja sam poštena i vrlo moralna osoba i svi me znaju kao takvu. Ja sam svoj stan krvavo platila. Digla sam kredit od 30 tisuća KM. Ništa nisam krila niti sam bilo kome uskratila ljudska prava. Takav je zakon o izvršnom postupku. Svatko je taj stan mogao kupiti jer je bio na javnoj dražbi. Radim na sudu od 1989. godine i nikada se ne bih upuštala bilo kakve nezakonite poslove. Podstanar sam više od 20 godina i taj stan sam pošteno kupila“, kazala je Milas. Na upit kako je moguće da obitelji Šarić nije izvršena ovrha nepokretne imovine nego im je odmah oduzet stan Milas je odgovorila. „ Ja nisam stranka u postupku nego kupac. Za te upite se obratite Sudu“, kazala je Milas.
Snježanu Maksumić koja je u cijelosti vodila spor jučer, iako smo pokušavali, nismo uspjeli kontaktirati jer se nije javljala na telefon.
Izvor blizak sudstvu koji iza sebe ima gotovo 30 godina pravne karijere nam je u jučerašnjem razgovoru citirao nedavnu izjavu predsjednice Suda BiH Medžide Kreso. „U sudstvu postoji pravosudna mafija“. Prema neslužbenim informacijama kojima on raspolaže pojedini djelatnici Općinskog suda Mostar su i ranije kupovali stanove na sličan način.
„Prema mojim saznanjima ima indicija da se i ranije događalo da djelatnici suda ovrhom kupe stan za male novce i kasnije ga preprodaju za veći iznos. Treba pozvati visoko sudsko tužilačko vijeće da preispita odnos pojedinih zaposlenih osoba u sudovima. Neka se istraži iskorištavanje svoga položaja od strane pojedinih zaposlenika koji mešetarskim poslovanjem dolaze do jeftinih nekretnina i prave na taj način od toga biznis. To je krajnje nemoralno i nečuveno. Sumrak se izgleda uvukao i u institucije pravosuđa ove države“
, kazao je naš izvor.

Gdje živimo!?
Kata je umirovljenica, a njezina djeca, kćer Stana i sin Ante su nezaposleni. „Vlasnik jednoga kafića Stanu ponekada zove da kod njega radi kao ispomoć. Nema stalnog radnog zaposlenja iako i ona i Ante čine sve da se zaposle. Živimo u državi u kojoj mladi ne mogu naći posao, to je svima poznato. Ali da živimo u državi koja nepravednošću od sirotinje pravi još goru sirotinju to nisam znala. Država treba pomagati svojim građanima a ne podapinjati im nogu gdje to može! Uzdam se u Boga i u vas medije da ćete ovu moju stvar istjerati na čistac. To mi je jedino preostalo. Pozivam sve koji mogu da mi pomognu. Nemojte dozvoliti da nepravda mene i moju djecu učini siromasima i bez kuće i bez doma“, poručuje Kata.

17 tisuća za utjehu
Vesna Milas je Kati Šarić nudila 17 tisuća KM koje joj sukladno presudi sud treba isplatiti nakon što je dug za sudski spor namiren iz kupovine stana. „Što će meni tih bijednih 17 tisuća. Znate li vi koliko ovaj stan vrijedi? Što ja mogu sebi kupiti za te novce? Ništa! Uzmu ti stan pred očima i onda mažu oči s bijednom svoticom“, kaže Kata.

pogled.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 13:17:25, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Jul 22, 2015 09:02:49

nevenkagaragic je napisao:PRAVDA JE SPORA, ALI NEDOSTIŽNA: Šest godina istrage u aferi "Tuzlanska banka"
Pravi naslov, bravo za vidiportal! Taako je to kada kada su "visoko"pozicionirani u pitanju!
Taako je to kada NEMA DRZAVE kako ispravno rece prof. Besim Spahic!
A gde nema drzave, nema ni pravosudja...pogotovo kad je Tuzilastvo TK na "potezu"...
Zato ima anarhije, kriminala, korupcije, reketa, jada i cemera do grla...


Šest godina istrage u aferi “Tuzlanska banka”

19:55, 25 Mart, 2012

Optužnice za nezakonitu privatizaciju još nema

Slika

Optužnice za nezakonitu privatizaciju Tuzlanske banke još nema. Istraga koja se zbog umiješanosti u tu aferu vodi protiv Mehe Obradovića, bivšeg direktora Elektroprivrede Bosne i Hercegovine traje više od šest godina.

Višemilionski vrijedne državne dionice u Tuzlanskoj banci su, na osnovu fiktivnih ugovora, prebacivane privatnim kompanijama. Godine 2005. zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona Dragan Radovanović najavio je da će u istrazi o aferi “Tuzlanska banka” biti provjerena prodaja njenih dionica. Napretka u istrazi nema, pa nema ni optužnice, mada je istraga protiv Mehe Obradovića, bivšeg direktora Elektroprivrede Bosne i Hercegovine zbog zloupotrebe položaja otvorena prije šest godina.

„Tužilaštvo Tuzlanskog kantona zaprimilo je građevinsko vještačenje koje je uradio RGGF iz Tuzle. Međutim, još nema ekonomskog vještačenja. Tek nakon što i njega zaprimimo, u tom predmetu će se donijeti konačna tužilačka odluka”, kaže Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.

Opstrukcija je očita, jer ekonomsko vještačenje obično traje oko četiri godine. Meho Obradović i Bajazit Jašarević, tadašnji direktor Termoelektrane Tuzla, dva miliona državnih dionica iz Tuzlanske banke prodali su privatnim preduzećima. Jašarević je, naime, dionice Tuzlanske banke koje su bile u vlasništvu državne Termoelektrane Tuzla prebacivao privatnim preduzećima. Zuzvrat je TE dobijala kamen veličine šake. „Dobio sam takvo ovlaštenje i uradio sam ono što je u tom momentu bila politika Elektroprivrede. Dakle, dionice prilično slabe vrijednosti na terenu zamijenili su određeni radovi, određeni materijal za Elektroprivredu”, tvrdi Jašarević.

A sve se dogodilo 1997. i 1998. kada su državna preduzeća, na osnovu fiktivnih ugovora, svoje dionice u Tuzlanskoj banci prebacivala privatnim kompanijama. „Finansijska policija je utvrdila da prilikom prenošenja dionica sa državnog na privatna pravna lica nisu izvršene obaveze, niti su izvršene određene usluge. Ili ako su izvršene, onda je to urađeno djelimično”, izjavio je Zufer Dervišević, direktor Finansijske policije FBiH, gostujući u Političkom magazinu „60 minuta” 2010. godine.

Taako je fotografska radnja „Foto-dea” dobila dionice popravljajući radijatore u državnim preduzećima. A najviše je profitirao Hamzalija Ibrić Jata, koji je postao vlasnik dionica i lukavačke Koksare, za nikad dobavljeno lož ulje. Jedini koji je osuđen je Nusret Softić, koji je novčano kažnjen, a koji je sam sebi prodavao dionice, čiji je vlasnik bilo Sarajevo-osiguranje.

(TIP / Federalna.ba-VIDEO /Autor: Omer Hasanović/Foto:arhiva)

Zar "vec" presuda?
Azurno, profesionalno, a tek "pravedno"...


Slučaj Tuzlanska banka: Meho Obradović osuđen na godinu dana zatvora

20.07.2015 18:31
Slika

Meho Obradović, bivši direktor Elektroprivrede BIH, osuđen je na godinu dana zatvora pred Kantonalnim sudom u Tuzli, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. Obradović je osuđen da je, kao direktor, potpisao štetne ugovore sa privatnim preduzećima kojima je usluge i poslove, koji nikada nisu izvedeni, plaćao dionicama Tuzlanske banke.

Na taj način Elektroprivreda je oštećena za dva miliona maraka. Obradović je, naime, zloupotrijebio službeni položaj prilikom prijenosa dionica koje je Elektroprivreda BiH imala u Tuzlanskoj banci na devet firmi u privatnom vlasništvu na području Tuzlanskog kantona, piše Federalna.ba.

Obradović je ove ugovore potpisao 1997. godine i njima je bilo predviđeno avansno stopostotno plaćanje dionicama odmah nakon potpisivanja ugovora, bez obzira na to što poslovi nisu bili okončani. Na ovaj način je, kako je navedeno u presudi, Elektroprivreda oštećena za 2,1 milion KM, odnosno Obradović je u toj vrijednosti osigurao korist za devet privatnih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona.

Nakon čitanja presude, Obradović se obratio Sudu, kazavši kako je iznenađen iščitanom presudom, pogotovo kad se uzme u obzir da su tokom suđenja iznesene činjenice koje su njemu išle u korist i koje negiraju neizvršenje ugovornih obaveza, a samim tim i nanošenje štete Elektroprivredi, piše Oslobođenje.

(Danas.info)

Par komentara (o "uzorima" svetlim:)

Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 13:18:25, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron