SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Maj 08, 2015 16:54:49

Bosna je to... Bosna i Hercegovina ("drzava za coveka")

Irina Lovric, zakonom zasticeni prijavitelj korupcije, apeluje:
Ne prijavljujte korupciju u BiH!


Slika
"Dnevni avaz", 08.05.2015.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 14:10:23, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Maj 08, 2015 16:59:21

NEPOTIZAM?
Ha, ha, ha... sta je to? "Nema" toga u BiH...
Cuj: "Afera Campare"!
Ko li bi nabrojao sve silne afere u BiH (i pravosudju BiH naravno).


Slika
VECI FORMAT:
http://s14.postimg.cc/s504idcsh/3_Avaz_ ... re_800.jpg
"Dnevni avaz", 08.05.2015.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 12:08:39, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Maj 09, 2015 21:49:55

Samo vi ocekujte...

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a lani zaprimio 1.129 pritužbi, a riješio 1.138

Evropa očekuje intenzivniji rad na sankcijama za nemarne sudije i tužioce u BiH


Objavljeno: 09. 05. 2015 - 18:55
Slika

Veliki broj pritužbi na nosioce pravosudnih funkcija u BiH ne mora značiti da problema u našem pravosuđu ima više nego u zemljama u kojima je broj pritužbi manji, kaže u izjavi za „Dnevni avaz“ Arben Murtezić, glavni disciplinski tužilac BiH, komentirajući podatke o prošlogodišnjem radu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) objavljene u izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, pri kojem Ured i djeluje.

Ured je, naime, lani zaprimio 1.129 pritužbi, a riješio 1.138.

Žalbe advokata

Osvrćući se na prošlogodišnje rezultate, ali govoreći i o sadašnjim i budućim aktivnostima, Murtezić konstatira da i Evropska komisija, ali i VSTV od Ureda na čijem je čelu očekuju intenzivniji rad na politici sankcioniranja. Kako pojašnjava, iako Ured nije direktno nadležan za sankcije, već to čini VSTV, od UDT-a se očekuje da, osim što pokreće postupke, indirektno učestvuje i u sankcioniranju, kroz eventualne prijedloge mjera i sl.

Kako je navedeno u izvještaju, u najvećem broju slučajeva podnosioci pritužbi su stranke u postupku (oko 49 posto). Nakon njih, najčešći podnosioci pritužbi na rad sudija i tužilaca su advokati koji su u toku 2014. godine podnijeli 161 pritužbu. Nakon toga slijede pritužbe koje UDT registrira po službenoj dužnosti (oko 11 posto).

Što se tiče ove vrste predmeta, najveći dio njih odnosi se na one formirane na osnovu izvještaja sudova i tužilaštava o nastupanju zastare krivičnog gonjenja ili izvršenja sankcija. Značajan broj podnosilaca pritužbi su učesnici u postupku kao što su svjedoci, sudski tumači, oštećena lica i sl. (oko 9,5 posto).

Slika
Faksimil dijela izvještaja o strukturi pritužbi

- U najvećem broju slučajeva podnosioci pritužbi izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili kašnjenja u drugim radnjama u vezi s obavljanjem sudijske dužnosti te nemarnim postupanjem i odlučivanjem sudije ili tužioca - navodi se u izvještaju.

Između ostalog, prijavljeno je i koruptivno ponašanje, i to u 37 pritužbi.

Trajni premještaj

UDT je u 2014. godini pokrenuo ukupno 18 disciplinskih postupaka, a u jednom slučaju i postupak privremenog udaljenja od vršenja dužnosti tužioca. Tako su postupci propisani Zakonom o VSTS-u (disciplinski i privremeno udaljenje) pokrenuti protiv ukupno 12 sudija i šestero tužilaca. Tokom 2014. godine nije odbijena niti jedna podnesena disciplinska tužba.

Također, prošle godine je od ukupnog broja riješenih pritužbi (1.138) njih 28 rezultiralo pokretanjem disciplinskog postupka, pa tako procent osnovanosti pritužbi za 2014. iznosi 2,5 posto.

Slika
Murtezić: Zahtjevi Evropske komisije

Pravomoćno je okončano ukupno 17 disciplinskih postupaka u kojima je izrečeno 18 disciplinskih mjera za ukupno 13 sudija i četvero tužilaca.

Od disciplinskih mjera smanjenje plaće izrečeno je u osam slučajeva, pisana opomena u šest, javna opomena u tri slučaja, a lani je izrečena i jedna mjera trajnog premještaja sudije u drugi sud.

Greške sudija

U 2014. godini utvrđena je odgovornost sudija za sljedeće disciplinske prekršaje:

* nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti: 8 sudija
* neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija: 5 sudija
* propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća: 1 sudija
* ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije: 2 sudija

Greške tužilaca

Tužioci su 2014. godini odgovarali za sljedeće disciplinske prekršaje:

* nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti: 1 tužilac
* neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca: 2 tužioca
* bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva: 1 tužilac

Zaključci iz izvještaja

* s obzirom na podatak prema kojem je na 31. decembar 2014. u BiH bio registriran ukupno 1.101 sudija i 360 tužilaca, udio sudija u disciplinskoj odgovornosti u 2014. godini iznosi 1,27%, a tužilaca 0,83%
* pritužbe se najvećim dijelom odnose na postupanje sudija općinskih sudova (493 pritužbe)
* priliv od 94 pritužbe mjesečno u većoj mjeri ne odudara od intenziteta priliva u 2013. godini
* kao podnosioci pritužbi pojavljuju se i državni organi i institucije, nosioci pravosudnih funkcija (sudije, tužioci, stručni saradnici), rukovodioci pravosudnih institucija, kao i uposlenici u sudovima i tužilaštvima

Poređenje s evropskim zemljama: BiH na 11. mjestu

Prema posljednjem zvaničnom izvještaju CEPEJ-a (European Commission for the Efficiency of Justice) iz 2014. godine, koji pruža informacije o broju i udjelu pokrenutih disciplinskih postupaka i izrečenih disciplinskih mjera protiv sudija i tužilaca za 43 zemlje članice CEPEJ-a, evidentno je da se, prema broju disciplinskih postupaka pokrenutih na 100 sudija, od ukupno 43 zemlje članice, BiH nalazi na 11. mjestu.

BiH se nalazi na 11. mjestu i po broju pokrenutih disciplinskih postupaka protiv tužilaca, na 100 tužilaca.

Autor: B. TURKOVIĆ
avaz.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 12:10:38, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Maj 15, 2015 21:12:31

nevenkagaragic je napisao:

IMA LI KRAJA???

Kako je Samir Aljukić oštetio Budžet TK?

Utorak, 15 April 2014 14:51 | Autor Edita Jakovljević
Slika

U nekoliko navrata mediji su ukazivali na nezakonite radnje koje sprovodi Samir Aljukić dosadašnji vršilac dužnosti komesara u MUP-u TK. Anonimne prijave upućene Državnom tužilaštvu BiH od strane uposlenika ovog Ministarstva, samo su dokaz samovolje i zloupotrebe dužnosti. Indicije o tome kako se u toj ustanovi štite podobni, kako se oštećuje Budžet TK, kako se zloupotrebljava položaj, pogledajte u centralnoj informativnoj emisiji Crno i bijelo.

Uz ime Samira Aljukića, godinama se vežu indicije o nezakonitim radnjama a o čemu, sada već pred pravosudnim institucijama, svjedoče dobro upućeni uposlenici tog Ministarstva. Krenimo redom. RTV Slon posjeduje dokument odnosno Prijavu protiv rukovodilaca Uprave policije MUP-a TK a koja je upućena Tužilaštvu BiH na ruke tužiteljici Dijani Kajmaković. Prijava je podnesena anonimno a tiče se prvenstveno nezakonitih imenovanja. Citiramo:

“Zakon je jasno naglasio da rukovodilac uprave policije jedini može donijeti rješenje o prerasporedu policijskih službenika. U ovom slučaju, početkom mjeseca jula 2013. godine, rješenja su potpisivali glavni inspektori koji u to vrijeme nisu bili rukovodioci Uprave policije MUP-a TK a to je rađeno sasvim sigurno i nedvojbeno na nezakonit način.”

U prijavi dalje stoji.

“Uslijedio je niz nezakonitih rješenja, kojim je Fadil Šljivić prebačen u PU Kalesija, rješenje kojim je Zijad Srabović prebačen sa mjesta načelnika Jedinice za profesionalne standarde u Policijsku stanicu Lukavac, kako bi doveli podobnog glavnog inspektora koji će ih štiti kroz Jedinicu, zatim nezakonita činovanja i još mnogo toga što potpisuje Samir Aljukić.”

U drugoj prijavi, koju potpisuju Zabrinuti policajci MUP-a TK, također se navodi da su Aljukić i još jedan policijski zvaničnik, a oba u svojstvu načelnika, u periodu od 10 07 2013 do 25 07 2013 donijeli više rješenja o radno-pravnom statusu policijskih službenika, i na taj način kao službene osobe, prekoračili granice svoje službene ovlasti i nanijeli štetu ili teže povrijedili prava drugog, čime su počinili krivično djelo iz člana 388. Zloupotreba položaja ili ovlaštenja Krivičnog zakona FBiH.”

Prijave govore i o drugim nezakonitim radnjama, izdvajamo:

“Paralelno tome rasteže se istraga u Tužilaštvu TK, koja se skoro godinu dana vodi protiv Samira Aljukića za vrijeme dok je bio komandir Policijske stanice Tuzla Istok. Osam policijskih službenika iz te stanice je dalo jasan i nedvosmislen iskaz da im je tadašnji komandir Samir Aljukić davao naredbe da prijave protiv pravnih lica drže u ladicama kako bi zastarile. Naime, nakon utvrđenog pretovara prilikom vanrednog tehničkog pregleda teretnih vozila, kazne za pravna lica su enormne, te je ovom prilikom budžet TK oštećen u iznosu nekoliko stotina hiljada KM.”

Do ovih saznanja došao je i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Amir Husić.
“Pronađene su određene prijave protiv pravnih lica, gdje je u određenoj mjeri oštećen Budžet TK. To je radila Uprava policije i koliko se ja sjećam informacija sa Kolegija ministra da su ti izvještaji otišli prema Tužilaštvu TK 2012. godine”, kaže Husić.

On ističe da se radilo o nekoliko desetina skrivenih prijava za pravna lica, gdje se navodno kazna kreće od pet do osam hiljada KM. Prostom računicom, kaže on, može se dobiti iznos od nekoliko stotina hiljada maraka. Husić započinje sa kadrovskim promjenama a onda stižu prijetnje.

“Čak su mi ti određeni rukovodioci u Upravi policije MUP-a TK slali neke montirane prijave želeći me uplašiti. Nije uopšte upitno da u MUP-u TK postoji jedna spirala zla odnosno mračne sile koje su se grupisale: Nažalost sada obnašaju neke ključne funkcije u Upravi policije MUP-a TK.”

“Jedni druge su tamo činovali. Jedni druge su oslobađali disciplinskih postupaka”, nastavlja svoju priču Husić ali vjeruje da će pravosudne institucije odraditi svoj dio posla.
Kako je uslijedilo novo imenovanje komesara, a imajući u vidu sve što se dešavalo prethodnih godina, resorni ministar Midhat Dobrnjić upitan je o mogućim pritiscima i prijetnjama.

Ništa o tome ne bih komentarisao. To su sve stvari koje nas mogu sputavati u ovom dijelu ali vidimo pravac i vidimo rješenja”, kaže ministar.

Pritužbe na nezakonit rad posebno su stizale u vrijeme objave konkursa, a kako se neke stvari nikada nisu ispravile, pojedinci su odlučili stati pred kameru.

“Prošao je Aletić Emir, kandidat iz Srebrenika, koji je pao na pismenom dijelu stručnog ispita, gdje se potpisao na zapisnik kod Komisije za izbor državnih službenika u MUP-u TK, gdje se nekom prilikom naredni dan pojavio na usmenom dijelu stručnog ispita”, kaže Senaida Karić.

Policija bi trebala biti uzor u svemu stoga su i dalje nelogične i neprihvatljive kompromitirajuća radnje kao i sve osobe koje iza toga stoje. Tužilaštvo TK u dogledno vrijeme izjasniće se o istragama koje sprovodi, a do tada ostaje neshvatljivo kako pojedine osobe u MUP-u TK mogu obavljati bilo kakve funkciju ili uopšte biti na slobodi.

RTV Slon

Za one kojma je mrsko citati:

Kako je Samir Aljukić oštetio Budžet TK? - 15.04.2014
Kako je Samir Aljukić oštetio Budžet TK? - 15.04.2014
RTV SLON Tuzla·1.954 videozapisa

I POTOM:

Fadil Šljivić imenovan za policijskog komesara MUP-a TK... Na pitanje novinara, da li imenovanje novog komesara ima veze sa podizanjem krivične prijave protiv sada već bivšeg komesara MUP-a TK Samira Aljukića, ministar Dobrnjić ističe da se radi o redovnoj proceduri koja je započeta na prijedlog bivšeg ministra policije Amira Husića, čiji je prijedlog bio Fadil Šljivić. Cilj je kako kaže Dobrnjić, da se kapacitet Uprave policije popuni, a imenovanje komesara je upravo takav primjer.

Slika

I jos:

Tuzlak Zijad Srabović imenovan za zamjenika direktora Granične policije BiH

I opet (nakon godinu dana) pitam IMA LI KRAJA?
DA (?) po obicaju: "tresla se gora, rodio se mis"...
Bacite pogled samo na ovu stranicu - tuzlanski likovi, a ima ih "tusta i tma" sto u Tuzli, sto u ostatku BiH!


FUP: Uhapšeni policajci Aljukić, Kurtić, Đulović i Matović

May 15, 2015
Slika

Službenici Federalne uprave policije (FUP) od jutarnjih sati provode akciju hapšenja službenika MUP-a TK. Uhapšen je Samir Aljukić, bivši komesar i komandant uniformisane policije MUP-a TK.

Slika Slika

Uz Aljukića uhapšen je i Jasmin Kurtić, dugogodišnji službenik MUP-a TK, odnedavno zamjenik šefa specijalne policije, te saobraćajni policajac Adnan Đulović i Vedran Matović, službenik Policijske stanice Istok PU Tuzla.

Slika Slika

U toku je pretres stambenih objekata i automobila koje su koristili uhapšeni, a nakon toga će biti privedeni na kriminalističku obradu u službene prostorije.

Osumnjičeni su, navodno, proteklih godina ucjenjivali poduzetnike u Tuzlanskom kantonu, a u vezi sa dozvolama za transport, te saobraćajnim kaznama. Među osobama koje su ucjenjivali je i aktuelni federalni premijer Fadil Novalić.

Samir Aljukić se dovodi u vezu i sa Midhatom Osmanovićem i Velidom Torićem koji su nedavno nepravomoćno osuđeni u Općinskom sudu Tuzla zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i uzimanja dara.

Na suđenju Osmanoviću i Toriću Samir Aljukić je bio u ulozi svjedoka. (tl, kb, dz)

tuzlalive.ba

Predstave(?)... eto njih uskoro na radnim mestima?

Slika

Video: Uhapšen policijski komesar TK i još tri pripadnika MUP-a Kurtić, Đulović i Matović

Tuzilastvo TK... vec poznato...

Prijave u Tužilaštvu BiH: Brojne afere vežu se za bivšeg policijskog komesara TK-a... Tako su državne tužioce upoznali sa nezakonitim imenovanjima koja je potpisivao Aljukić, a sve zarad postavljanja i činovanja njemu odanih ljudi na ključne pozicije. Između ostalog u jednoj od prijava protiv Aljukića koja je upućena Tužilaštvu BiH stoji:-Rasteže se istraga u Tužilaštvu TK-a, koja se skoro godinu dana vodi protiv Samira Aljukića za vrijeme dok je bio komandir Policijske stanice Tuzla Istok. Osam policijskih službenika iz te stanice je dalo jasan i nedvosmislen iskaz da im je tadašnji komandir Samir Aljukić davao naredbe da prijave protiv pravnih lica drže u ladicama kako bi zastarile...

Rezime hapšenja službenika MUP-a TK /FOTO + VIDEO/

Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 12:15:50, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: TuzlaRe: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Maj 16, 2015 10:43:48

Nema nista od prazne price - a sto se tice VSTV-a davno sam rekla da je to jedna NEPOTREBNA i anemicna institucija!
I tako anemicnu su jos vise unazadili njeni bivsi predsednici Branko Peric i Milorad Novkovic...
A Goran Salihovic (cesto spominjan u ovoj emisiji) moze s njima ruku pod ruku! Ili na takmicenje ko je GORI...
A politicari? ONI vise nemaju sta reci, odavno su SVE rekli, pardon - SLAGALI!


Slika

APOSTROF 15 05 15 - VIDEO
atv

Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 12:17:47, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Maj 16, 2015 21:40:58

"SKANDALOZNO - "Zvizdacica" napadnuta u drzavnoj instituciji
Mladjen Bozovic fizicki nasrnuo na Irinu Lovric"

"SKANDALOZNO"??? Neeee... vec UOBICAJENO!
I to na radnom mestu!
"... S druge strane, kakvu zastitu ima od drzave najbolje govori podatak da je zbog zadiranja u osinjak na kraju dobila i batine od politickog mocnika cije dokumentirane mutne radnje vec godinama skupljaju prasinu u tuzilackim ladicama..."


Slika Slika
"Dnevni avaz", 15.05.2015. "Dnevni avaz", 16.05.2015.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 12:18:22, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Maj 17, 2015 19:33:50

Tacno: "upravo zato što su u sistemu apsolutno poremećenih vrijednosti u BiH pokazali da su sposobniji od pojedinih tužilaca koje su demaskirali kao sluge vlasti."

Komentar dana
Cijena profesionalnosti


Objavljeno: 17. 05. 2015 - 08:01
Slika

Pokušaji provale u stan i ured sarajevske advokatice Vasvije Vidović posljednji su u nizu napada na advokate i advokaturu, jednu od najstarijih profesija u BiH.

No, začuđujuće je i šokantno da vlasti u BiH ništa ne čine da otkriju napadače na advokate. Pogotovo iznenađuje izostanak bilo kakve reakcije države u ovakvim slučajevima jer, s obzirom na to da je advokatura sastavni dio ustavnopravnog i zakonodavnog miljea, napadi na advokate su napad na pravni sistem zemlje.

No, imajući u vidu sveukupne odnose u BiH, to što su napadi na advokate, posebno one koji rade na predmetima čija suština se itekako tiče pojedinih političara, učestali, a za vlasti „nevidljivi“, jasno implicira da[b] postoji nečiji interes za sijanjem straha i ušutkivanjem advokatskog esnafa.[/b]

Upravo strahovit pritisak na Vidović, ali i raniji napadi na njene kolege Senada Krehu, Izeta Baždarevića, Faruka Balijagića, Ilijasa Midžića, Seada Temima, Asima Crnalića... čiji vinovnici nikada nisu otkriveni, pokazuju da se u zemlji polako, ali sigurno, želi stvoriti atmosfera u kojoj će ruka (ne)pravde iza rešetaka slati samo one na koje tipuje vlast.

Advokati su, očigledno, postali „hodajuće mete“ zbog nastojanja da očuvaju svoj i dignitet svoje profesije, a time i državnog poretka, upravo zato što su u sistemu apsolutno poremećenih vrijednosti u BiH pokazali da su sposobniji od pojedinih tužilaca koje su demaskirali kao sluge vlasti.

Znakovito i zabrinjavajuće je da do sada nije otkriven nijedan napadač na advokate, osim ubice advokatice Jasmine Koričić iz Bihaća. A baš pozadina tog slučaja (osveta zbog koristoljublja), nameće zaključak da vlast ima alate da razotkrije ovakve slučajeve.

Za sada ohrabruje jedino stav žrtava među advokatima da ih ništa neće zaplašiti i da će ustrajati u profesionalnom obavljanju svoga posla, ma koliku cijenu platili zbog toga.

avaz.ba

Vasvija Vidovic (i ne samo ona) ocigledno NEKOME smeta...

Slika

Vidović: Dovest ću do kraja velike političke predmete! - ... S obzirom na to da je ovo već drugi napad na advokaticu Vidović u posljednjih nekoliko dana, a prethodno su joj, također, još nepoznate osobe pokušale provaliti u stan, ona je jučer ipak potcrtala kako ne osjeća strah te da je sve ovo neće spriječiti da i dalje obavlja svoju dužnost, odnosno da, kako kaže, do kraja dovede velike predmete koji se tiču određenih političara. – Veoma je teško sada reći bilo šta s obzirom na to da sam radila nekoliko veoma osjetljivih predmeta. Očigledno je da nekome smeta ovo što radim...
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 12:19:03, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Maj 21, 2015 23:52:43

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:

IMA LI KRAJA???

Kako je Samir Aljukić oštetio Budžet TK?

Utorak, 15 April 2014 14:51 | Autor Edita Jakovljević
Slika

U nekoliko navrata mediji su ukazivali na nezakonite radnje koje sprovodi Samir Aljukić dosadašnji vršilac dužnosti komesara u MUP-u TK. Anonimne prijave upućene Državnom tužilaštvu BiH od strane uposlenika ovog Ministarstva, samo su dokaz samovolje i zloupotrebe dužnosti. Indicije o tome kako se u toj ustanovi štite podobni, kako se oštećuje Budžet TK, kako se zloupotrebljava položaj, pogledajte u centralnoj informativnoj emisiji Crno i bijelo.

Uz ime Samira Aljukića, godinama se vežu indicije o nezakonitim radnjama a o čemu, sada već pred pravosudnim institucijama, svjedoče dobro upućeni uposlenici tog Ministarstva. Krenimo redom. RTV Slon posjeduje dokument odnosno Prijavu protiv rukovodilaca Uprave policije MUP-a TK a koja je upućena Tužilaštvu BiH na ruke tužiteljici Dijani Kajmaković. Prijava je podnesena anonimno a tiče se prvenstveno nezakonitih imenovanja. Citiramo:

“Zakon je jasno naglasio da rukovodilac uprave policije jedini može donijeti rješenje o prerasporedu policijskih službenika. U ovom slučaju, početkom mjeseca jula 2013. godine, rješenja su potpisivali glavni inspektori koji u to vrijeme nisu bili rukovodioci Uprave policije MUP-a TK a to je rađeno sasvim sigurno i nedvojbeno na nezakonit način.”

U prijavi dalje stoji.

“Uslijedio je niz nezakonitih rješenja, kojim je Fadil Šljivić prebačen u PU Kalesija, rješenje kojim je Zijad Srabović prebačen sa mjesta načelnika Jedinice za profesionalne standarde u Policijsku stanicu Lukavac, kako bi doveli podobnog glavnog inspektora koji će ih štiti kroz Jedinicu, zatim nezakonita činovanja i još mnogo toga što potpisuje Samir Aljukić.”

U drugoj prijavi, koju potpisuju Zabrinuti policajci MUP-a TK, također se navodi da su Aljukić i još jedan policijski zvaničnik, a oba u svojstvu načelnika, u periodu od 10 07 2013 do 25 07 2013 donijeli više rješenja o radno-pravnom statusu policijskih službenika, i na taj način kao službene osobe, prekoračili granice svoje službene ovlasti i nanijeli štetu ili teže povrijedili prava drugog, čime su počinili krivično djelo iz člana 388. Zloupotreba položaja ili ovlaštenja Krivičnog zakona FBiH.”

Prijave govore i o drugim nezakonitim radnjama, izdvajamo:

“Paralelno tome rasteže se istraga u Tužilaštvu TK, koja se skoro godinu dana vodi protiv Samira Aljukića za vrijeme dok je bio komandir Policijske stanice Tuzla Istok. Osam policijskih službenika iz te stanice je dalo jasan i nedvosmislen iskaz da im je tadašnji komandir Samir Aljukić davao naredbe da prijave protiv pravnih lica drže u ladicama kako bi zastarile. Naime, nakon utvrđenog pretovara prilikom vanrednog tehničkog pregleda teretnih vozila, kazne za pravna lica su enormne, te je ovom prilikom budžet TK oštećen u iznosu nekoliko stotina hiljada KM.”

Do ovih saznanja došao je i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Amir Husić.
“Pronađene su određene prijave protiv pravnih lica, gdje je u određenoj mjeri oštećen Budžet TK. To je radila Uprava policije i koliko se ja sjećam informacija sa Kolegija ministra da su ti izvještaji otišli prema Tužilaštvu TK 2012. godine”, kaže Husić.

On ističe da se radilo o nekoliko desetina skrivenih prijava za pravna lica, gdje se navodno kazna kreće od pet do osam hiljada KM. Prostom računicom, kaže on, može se dobiti iznos od nekoliko stotina hiljada maraka. Husić započinje sa kadrovskim promjenama a onda stižu prijetnje.

“Čak su mi ti određeni rukovodioci u Upravi policije MUP-a TK slali neke montirane prijave želeći me uplašiti. Nije uopšte upitno da u MUP-u TK postoji jedna spirala zla odnosno mračne sile koje su se grupisale: Nažalost sada obnašaju neke ključne funkcije u Upravi policije MUP-a TK.”

“Jedni druge su tamo činovali. Jedni druge su oslobađali disciplinskih postupaka”, nastavlja svoju priču Husić ali vjeruje da će pravosudne institucije odraditi svoj dio posla.
Kako je uslijedilo novo imenovanje komesara, a imajući u vidu sve što se dešavalo prethodnih godina, resorni ministar Midhat Dobrnjić upitan je o mogućim pritiscima i prijetnjama.

Ništa o tome ne bih komentarisao. To su sve stvari koje nas mogu sputavati u ovom dijelu ali vidimo pravac i vidimo rješenja”, kaže ministar.

Pritužbe na nezakonit rad posebno su stizale u vrijeme objave konkursa, a kako se neke stvari nikada nisu ispravile, pojedinci su odlučili stati pred kameru.

“Prošao je Aletić Emir, kandidat iz Srebrenika, koji je pao na pismenom dijelu stručnog ispita, gdje se potpisao na zapisnik kod Komisije za izbor državnih službenika u MUP-u TK, gdje se nekom prilikom naredni dan pojavio na usmenom dijelu stručnog ispita”, kaže Senaida Karić.

Policija bi trebala biti uzor u svemu stoga su i dalje nelogične i neprihvatljive kompromitirajuća radnje kao i sve osobe koje iza toga stoje. Tužilaštvo TK u dogledno vrijeme izjasniće se o istragama koje sprovodi, a do tada ostaje neshvatljivo kako pojedine osobe u MUP-u TK mogu obavljati bilo kakve funkciju ili uopšte biti na slobodi.

RTV Slon

Za one kojma je mrsko citati:

Kako je Samir Aljukić oštetio Budžet TK? - 15.04.2014
Kako je Samir Aljukić oštetio Budžet TK? - 15.04.2014
RTV SLON Tuzla·1.954 videozapisa

I POTOM:

Fadil Šljivić imenovan za policijskog komesara MUP-a TK... Na pitanje novinara, da li imenovanje novog komesara ima veze sa podizanjem krivične prijave protiv sada već bivšeg komesara MUP-a TK Samira Aljukića, ministar Dobrnjić ističe da se radi o redovnoj proceduri koja je započeta na prijedlog bivšeg ministra policije Amira Husića, čiji je prijedlog bio Fadil Šljivić. Cilj je kako kaže Dobrnjić, da se kapacitet Uprave policije popuni, a imenovanje komesara je upravo takav primjer.

Slika

I jos:

Tuzlak Zijad Srabović imenovan za zamjenika direktora Granične policije BiH

I opet (nakon godinu dana) pitam IMA LI KRAJA?
DA (?) po obicaju: "tresla se gora, rodio se mis"...
Bacite pogled samo na ovu stranicu - tuzlanski likovi, a ima ih "tusta i tma" sto u Tuzli, sto u ostatku BiH!


FUP: Uhapšeni policajci Aljukić, Kurtić, Đulović i Matović

May 15, 2015
Slika

Službenici Federalne uprave policije (FUP) od jutarnjih sati provode akciju hapšenja službenika MUP-a TK. Uhapšen je Samir Aljukić, bivši komesar i komandant uniformisane policije MUP-a TK.

Slika Slika

Uz Aljukića uhapšen je i Jasmin Kurtić, dugogodišnji službenik MUP-a TK, odnedavno zamjenik šefa specijalne policije, te saobraćajni policajac Adnan Đulović i Vedran Matović, službenik Policijske stanice Istok PU Tuzla.

Slika Slika

U toku je pretres stambenih objekata i automobila koje su koristili uhapšeni, a nakon toga će biti privedeni na kriminalističku obradu u službene prostorije.

Osumnjičeni su, navodno, proteklih godina ucjenjivali poduzetnike u Tuzlanskom kantonu, a u vezi sa dozvolama za transport, te saobraćajnim kaznama. Među osobama koje su ucjenjivali je i aktuelni federalni premijer Fadil Novalić.

Samir Aljukić se dovodi u vezu i sa Midhatom Osmanovićem i Velidom Torićem koji su nedavno nepravomoćno osuđeni u Općinskom sudu Tuzla zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i uzimanja dara.

Na suđenju Osmanoviću i Toriću Samir Aljukić je bio u ulozi svjedoka. (tl, kb, dz)

tuzlalive.ba

Predstave(?)... eto njih uskoro na radnim mestima?

Slika

Video: Uhapšen policijski komesar TK i još tri pripadnika MUP-a Kurtić, Đulović i Matović

Tuzilastvo TK... vec poznato...

Prijave u Tužilaštvu BiH: Brojne afere vežu se za bivšeg policijskog komesara TK-a... Tako su državne tužioce upoznali sa nezakonitim imenovanjima koja je potpisivao Aljukić, a sve zarad postavljanja i činovanja njemu odanih ljudi na ključne pozicije. Između ostalog u jednoj od prijava protiv Aljukića koja je upućena Tužilaštvu BiH stoji:-Rasteže se istraga u Tužilaštvu TK-a, koja se skoro godinu dana vodi protiv Samira Aljukića za vrijeme dok je bio komandir Policijske stanice Tuzla Istok. Osam policijskih službenika iz te stanice je dalo jasan i nedvosmislen iskaz da im je tadašnji komandir Samir Aljukić davao naredbe da prijave protiv pravnih lica drže u ladicama kako bi zastarile...

Rezime hapšenja službenika MUP-a TK /FOTO + VIDEO/

Slika

Ocito je... NEMA kraja!
Podobni i dalje kolo vode, ubrzano se radi na sklanjanju ministra MUP-a TK kao i svojevremeno Amira Husica! Podobni napred - sposobni van!
Pravosudne institucije oslusnite malo... RADITE malo vise!


Slika

Vlada TK-a ozbiljno uzdrmana, Gutić najavio rekonstrukciju - Još nije proteklo ni stotinu dana rada Vlade Tuzlanskog kantona, a premijer Bego Gutić već najavljuje rekonstrukciju Vlade, u kojoj neće biti mjesta za DF i ministra unutrašnjih poslova Alena Gadžu, koji je nedavno optužio premijera da koči normalan rad MUP-a.... Prvo je premijer Bego Gutić sačekao da Mirsad Kukić, osuđenik za privredni kriminal, preuzme funkciju predsjednika Kantonalnog odbora SDA Tuzla. A onda je uputio saopćenje u kojem najavljuje rekonstrukciju Vlade i smjenu ministra unutrašnjih poslova Alena Gadže. Premijer FTV-u nije htio dati komentar o ovome...

Bravo ministre! I ne treba imati "dlaku na jeziku", vec PRAVO U BRK!

Slika

Ministar MUP-a TK bez dlake na jeziku: “Premijer Gutić je više puta od mene bio u diskoteci Roma” - Nakon što je premijer TK Bego Gutić nedavno putem saopštenja za javnost demantirao po njemu “neutemeljene izjave” ministra unutrašnjih poslova TK Alena Gadže i odbacio je njegove tvrdnje da premijer vrši „zaštitu kriminalnog sistema koji godinama drži pod kontrolom institucije TK-a“ danas je sitigao odgovor od strane ministra unutrašnjih poslova TK Alena Gadže, čije saopštenje prenosimo u nastavku...

"Blago" drzavi i gradjanima iste...
Slika

Alen Gadžo žestoko odgovorio Begi Gutiću: Znam sa kojim privatnicima dogovarate moju smjenu! ... Kao ministar i kao građanin ću nastaviti nemilosrdnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i to vam treba biti konačno jasno, kao i vašem šefu i mentoru, Kukić Mirsadu. Gospodine Premijeru, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, za mene, kao ministra unutrašnjih poslova, jedan je nezaustavljiv proces, koji će našu BiH približiti Evropskoj uniji, i na tome ću istrajati, bez obzira na blokade i opstrukcije koje mi pravite - navedeno je u saopštenju.

A prethodilo je:

Ministar MUP-a optužio premijera TK za kriminal: Gutić – "Neka Gadžo tvrdnje potkrijepi dokazima"

Slika

Aljukić osumnjičen za vođu grupe u korupcijskoj aferi: Stotine hiljada maraka završile u privatnim džepovima. Tužilaštvo posjeduje audiosnimke na kojima Aljukić i Kurtić uzimaju mito?! - Samir Aljukić (44) vršilac dužnosti policijskog komesara MUP-a TK, ostao je iza rešetaka. Uhapšen je zbog korupcije i reketa u aferi ‘Policijska stanica Istok’. Uz Aljukića, koji je svojevremeno bio zapovjednik ove stanice, pritvoren je i Jasmin Kurtić (43), njegov tadašnji zamjenik i aktuelni pomoćnik šefa Specijalne policije MUP-a, kao i njihovi suradnici Adnan Đulović (42) i Vedran Matović (39)...

"KRASNOG" li drustvanceta u tuzlanskom MUP-u (i to gooodinama), a i u TK (kompletnom)!
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 12:22:53, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Maj 27, 2015 21:18:34

Moze li TK, odnosno BiH bez trakavica i to na najvisem nivou?
Sad se ceka... "kom` obojci, kom´opanci", a zna se ko ima vecu "glavu" iza sebe (a riba od GLAVE smrdi)!
A kako nam je pravosudje "efikasno" cekacemo jos gooodinama da saznamo ko LAZE, a ko ISTINU zbori...
Do tada sve po starom: hapsi, pustaj, hapsi, pustaj... jer zaboga - nema "cvrstih" dokaza...


Bportal.ba saznaje: Premijer Bego Gutić tuži ministra Gadžu i Federalnu televiziju

Trakavica i medijsko prepucavanje između ministra MUP-a TK Alena Gadže i premijera Vlade TK Bege Gutića, koje je započeto zbog optužbi na račun premijera u emisiji „Mreža“ Federalne televizije, dobit će i sudski epilog.


Maj 25, 2015
Slika

Kako saznaje Bportal.ba, Bego Gutić danas se sastao sa advokatom, a u pripremi je privatna tužba protiv ministra Gadže i Federalne televizije.

-Tačno je da pripremam tužbu i to zbog kršenja Zakona o zaštiti od klevete, koji su ministar Gadžo i Federalna televizija prekršili. Ministar Gadžo je potpuno neutemeljeno iznio tvrdnje da štitim kriminalne grupe, te podatke o mom bogatom imovinskom kartonu, a sve to bez ikakvog utemeljenja. Sada će imati priliku da to i dokaže na sudu - kazao je u izjavi za Bportal.ba, premijer Vlade TK Bego Gutić.

Istom tužbom Gutićevi advokati obuhvatit će i Federalnu televiziju, zbog navoda iz emisije „Mreža“.

-Jedan od razloga tužbe protiv FTV-a je objava ove televizije da sam bio u sukobu interesa, istovremeno kao načenik Policijske uprave Lukavac i predsjednik Upravnog odbora UKC-a Tuzla. Sve detalje oko ove tužbe narednih dana dogovoriću sa advokatom-kaže Gutić.

Gutić je sa advokatom danas pregledao snimke iz emisije „Mreža“, a jednom tužbom planirano je obuhvatanje oba slučaja.

(Bportal.ba/A. MUSLIMOVIĆ)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 16:50:13, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost