SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Apr 18, 2015 21:08:33

Ma nista zato... za sve oni imaju odgovor...
A Goran Salihovic (GLAVNI) ne ferma Novkovica - moze mu se?


I u Tuzli neracionalno trošenje novca iz IPA-fondova

Objavljeno: 17.04.2015 21:13
Slika

Neracionalno trošenje novca iz IPA-fondova, namijenjenog za procesuiranje ratnih zločina, zabilježeno je i u Tuzli. Novca za plaće šest uposlenika Tužilaštva Tuzlanskog kantona nema, zbog toga što su krajem prošle godine od rezervnih sredstava iz IPA fondova, predstavnici menadžmenta Tužilaštva kupili automobil.

federalna.ba - VIDEO
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 13:59:22, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Apr 18, 2015 21:31:36

nevenkagaragic je napisao:Odavno je (pre godina i godina) ovo trebalo - rasprave ZASTO i SANKCIJE!
Sve je to propusteno za vreme vladavine VSTV-em Branka Perica i Milorada Novkovica!
Bravo za Ruzicu Jukic (koja je u Tuzli jedina digla glas u vreme progona Dijane Milic) i za Gorana Nezirovića!
Nazire li se to "svetlo na karaju tunela"?
E da konacno krene CISCENJE ovih redova...


Burna rasprava na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH - Jukić: Zašto je Čampara poslao policiju u "Dnevni avaz"? Ne možemo se oglušiti po tom pitanju... Inače, lavina diskusije pokrenuta je nakon izlaganja Gorana Nezirovića, člana VSTV-a, koji je iznio brojne kritike na račun rada bh. pravosuđa. On je kazao da otkada je formiran VSTV nijedna godina, kao što je bila 2014., nije bila obilježena problemima i kontroverznim slučajevima. - Sve je počelo protestima građana, pa se desio slučaj Budimir, Lijanovići, afera sa prisluškivanjem u Sudu i Tužilaštvu BiH....Afere su nastavljene i u 2015. godini hapšenjem istražitelja, sutkinje Suda BiH (Azra Miletić op.a.), slučajem Čaušević, Čampara, Džaferović, Kebo....Sve je kulminiralo političkim pritiscima na VSTV - rekao je Nezirović dodajući da je srozan ugled VSTV-a... Jukić nije odustajala od kritika te je navela "nikad nije bilo više prigovora na račun rada bh. pravosuđa kao sada". - Mene su bh. parlamentarci pitali da im objasnim zašto imamo spektakularna hapšenja, a onda sve propadne. Mi smo vezani u svemu, a od nas se očekuje da nešto napravimo u pravosuđu. Ne možemo na sve šutjeti - istakla je. Rasprava o Nacrtu godišnjeg izvještaja za 2014. godinu se nastavlja sutra.
...
VECI FORMAT:
http://s15.postimg.cc/tnhws14zv/7_Avaz_ ... lao_po.jpg
Kompletna stranica:
Slika
"Dnevni avaz", 16.04.2015.

A vidi ti Fahre...
ITERVJU sa potpredsednikom VSTV-a Ruzicom Jukic - jel` to trazi iskupljenje za (ocito naruceni) clanak od 30.04.2013.godine koji je gospodja Jukic odmah ISTOG DANA demantovala na RTV Slon Tuzla...
Svaka cast gospodji Ruzici Jukic, osim sto takvih tuzilaca ( "koji blate" pravosudje) ipak NIJE malo (u celoj BiH), tu se ne slazem s njom.
E sad je pitanje kome je stala "na rep" i hoce li i njoj biti "pakovanja" - ipak je u pitanje BH pravosudje koje je dotaklo dno (odavno)!


Slika
VECI FORMAT:
http://s4.postimg.cc/gyju61l71/8_Avaz_1 ... e_celo.jpg
"Dnevni avaz", 18.04.2015.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 14:04:07, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod JamesBond007 u Ned Apr 19, 2015 13:52:41

Ova gospoda Ruzica Jukic mi djeluje kao 0.001% postenih u pravosudu BiH !
JamesBond007
 
Postovi: 5
Pridružio se: Pet Okt 18, 2013 16:57:11

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Apr 24, 2015 22:31:01

JamesBond007 je napisao:Ova gospoda Ruzica Jukic mi djeluje kao 0.001% postenih u pravosudu BiH !

Slazem se u potpunosti!
Za divno cudo i "Dnevni avaz" (sto li?) "puca" od hvalospeva - Fahro "okrenuo curak":


Slika
VECI FORMAT:
http://s27.postimg.cc/rhy4tm7n7/9_Avaz_ ... a_bh_p.jpg
"Dnevni avaz", 23.04.2015.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 14:04:46, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Apr 25, 2015 23:07:18

Opet "ribanje" Gorana Salihovica...
Hoce li ih (TV kucu FTV) i za ovo tuziti?


Goran Salihović u poglavlju 23. i 24.

25 Apr - Autor Vidiportal.ba PDF
Slika

Pogubno je kada se glavni državni tužilac Goran Salihović umiješa u svoj posao. A više je dana proveo na službenom putu nego u tužilaštvu. Zataškao je međusobno nelegalno prisluškivanje svojih tužilaca. Uklanja sigurnosne kamere u tužilaštvu, uvodi medijsku cenzuru uposlenicima. I konačno, nenamjenski je spiskao novac za istrage ratnih zločina. A tek je na pola mandata. Goran Salihović - lice s naslovnice i svih ostalih stranica, havlja Federalna televizija emisija Mreža.

Februar ove godine. Prijem povodom dolaska nove američke ambasadorice u našoj zemlji. Među pozvanim nema glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Nije riječ o propustu protokola. Bio je to diskretan signal glavnom tužiocu da promisli o efikasnosti upravljanja državnim tužilaštvom. Prilikom imenovanja, prije nešto više od dvije godine, bio je optimista: "Ja te uslove imam, i imam još više, potpuno ispunjavam i ono što je kao specijalni uslov - to su dokazane organizaciono-komunikativne sposobnosti".

No, ni organizacija ni komunikacija, kao ni menadžerska strana nije bila adekvatna. Početni uspjeh sa uštedom potrošnje toalet papira elimisan je izradom znački za uposlenike sa znakom tužilaštva. Nije bolje bilo ni kada bi se Salihović umiješao u svoj posao. SIPA-no hapšenje državnog poslanika Šemsudina Mehmedovića pretvorio je u konfrontaciju dvije institucije na istom zadatku. Umjesto insistiranja da Tužilaštvo konačno okonča istragu opštepoznate ratne uloge Šemsudina Mehmedovića, glavni tužilac se pretvorio u njegovog advokata. Direktoru SIPA-e se obraćao video porukama.

"Ja poručujem ovom prilikom i njemu i svim građanima BiH da nećemo podleći pritisku i da jednostavno mogu da računaju na Tužilaštvo BiH kao neovisno tijelo" (Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH, septembar 2013.)

Gafovi se nastavljaju. Pored svih svih brojnih krivičnih djela i nedovršenih istraga u sferi organiziranog kriminala, utaje poreza, carinskih prevara, državno tužilaštvo otvara istragu zbog neimplementacije odluke "Sejdić-Finci" suda za ljudska prava u Strazburu. Obrazloženje - neprovođenje ove odluke dovelo je do obustave sredstava iz IPA fondova, čime je nanesena šteta građanima Bosne i Hercegovine te izazvana i njihova i ogorčenost međunarodne zajednice. Nedugo potom i sam će glavni tužilac imati problem sa IPA fondovima, i to zbog neracionalno utrošenog novca dodijeljenog Tužilaštvu BiH za procesuiranje ratnih zločina. Gdje je nenamjenski potrošen novac, zbog kojeg je, pored ostalog, 5 tužilaca i još 17 uposlenika ostalo bez posla, jasno je navedeno u dopisu OSCE-a:

- Usluge štampanja u iznosu od 4410 KM – izdavanje Biltena Tužilaštva BiH
- Motorno vozilo u iznosu od 113 hiljada i 700 KM
- Ugrađena oprema i ostala oprema u iznosu od 2192 KM (u izvještaju ne postoji opis navedenih troškova)
- U toku izvještajnog perioda za potrebe svjedoka Tužilaštvo BiH je utrošilo 4013 KM.

Da bi opravdao kupovinu luksuznog vozila, Salihović je naknadno odobrio da ga koriste i tužioci Odjela za ratne zločine.

No, teško će isto tako opravdati troškove za izradu Biltena Tužilaštva, kao i samu namjenu, osim bezrazložne promocije lika i djela glavnog tužioca. U Biltenu je na 49 stranica 56 fotografija glavnog tužioca, a štampan je čak i transkript njegovog jednosatnog TV intervjua. Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnog zločina zatražilo je deteljan izvještaj o neracionalnom trošenju novca iz IPA fondova. Dodatni problem predstavlja i što BiH nije usvojila Strateški okvir reforme pravosuđa za cijelu zemlju. Inače, primjetno je kako su u posljednih godinu dana učestala hapšenja i podizanja optužnica za ratne zločine. No, da bi poboljšao statistiku procesuiranja predmeta ratnih zločina, Salihović je pribjegao manipulaciji, pa je tako za isti zločin optuženo više osoba u više optužnica. Koliko poznaje ovu tematiku, svjedoči i njegova izjava o tome ko je dao saglasnost za rad na predmetu: "Specifičnost ovog predmeta je što su žrtve dale saglasnost da se ovakav predmet može raditi".

Prije godinu dana, nakon prvih hapšenja carinskih šefova u Tuzli i Bijeljini, Salihović je zajedno sa direktorom Uprave za indirektno oprezivanje Mirom Džakulom najavio formiranje bh. Uskoka, posebnog tima Tužilaštva i Uprave za indirektno oporezivanje sa ciljem i naplate dugovanja po osnovu indirektnih poreza i hapšenja poreskih utajivača. O kvaliteti rada Tužilaštva nakon akcije nazvane Master govori epilog da su tada uhapšeni i pritvoreni Nermin Klopić i Ljubisav Vidaković, čelnici tuzlanske carinarnice, te Ahmet Šerifović, šef carinske ispostave u Bijeljini, ne samo na slobodi bez optužnice nego su i vraćeni na posao. Razlog - Tužilaštvo nije Upravi dostavilo dokaze za suspenziju.

Povratak na posao, zahvaljujući inertnosti Tužilaštva, mogu tako uskoro očekivati također svojevremeno uhapšeni, a trenutno suspendovani pomoćnik direktora Sektora za carine UIO-a BiH Zdravko Cvjetinović, Janko Jovanović i Milanko Nikić, sadašnji i bivši šef carinske ispostave Bosanski Brod, Miroslav Kragulj, rukovodilac Graničnog prelaza Donja Gradina, te Zoran Cvjetinović, radnik Carinske ispostave Bijeljina.

Kao i za navedene, nema optužnice ni za niz uhapšenih ili pritvaranih u pompeznim akcijama Tužilaštva, poput Kemala Čauševića, potom grupe oko Jerka Lijanovića Ivankovića, pa uhapšenih čelnika Eroneta i direktora više marketinških agencija.

Umjesto razmišljanjima o nezavršenim istragama organizovanog kriminala, Salihović ovih dana novom ministru sigurnosti birokratski najavljuje – najnoviju borbu protiv korupcije: "Predviđamo ispred Tužilaštva da napravimo jednu udarnu grupu koja će biti na nivou BiH, obuhvatit će entitete i Distrikt Brčko. To je udarna grupa za korupciju, u kojoj ćemo biti ja i ministar vodije. Nju želi i međunarodna zajednica na čelu sa SAD-om, tako da sigurno krećemo u odlučnu borbu protiv korupcije".

Odlučno je u posljednje vrijeme Goran Salihović samo pokušavao pomoći nekim svojim tuzlanskim prijateljima kako bi ih spasio istraga za krivična djela. No, očito nije svjestan da mu je najveći problem upravo unutar institucije kojom misli da rukovodi. Postoje više klanova koje Salihović ili nije prepoznao ili ne zna kako da se s njima izbori. Jedna grupacija sistemski opstruira istrage po nalogu političkih centara moći čiji su oni simpatizeri. Druga radi isključivo za svoju korist i promociju dok treća najradije ne bi radila ništa. Zajedničko im je što svako ponaosob preferira na mjesto glavnog tužioca. Nije odgovorio na poziv političkog magazina Mreža za intervju. Umjesto odgovora pristaje li glavni tužilac na intervju ili ne, njegov glasnogovornik je dostavio bajato saopćenje Tužilaštva. Dopis smo im vratili na ponovno razmatranje.

vidiportal.ba

VIDEO - federalna.ba/Mreža
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 14:06:18, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Apr 25, 2015 23:16:36

Ih... KRAJ, kraj nas zanima! Ako ne nastupi ZASTARA (po obicaju za ovakve)???

U Tuzli nastavljeno suđenje bivšem direktoru EPBiH: Državni kapital od 1,3 miliona KM pretvorio u privatni

25.04.2015 08:43
Slika

Pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda Tuzla jučer je nastavljen glavni pretres na suđenju Mehi Obradoviću iz Sarajeva, koji se tereti da je, kao vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede BiH, počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti. Sudskim vijećem predsjedavala je sutkinja Paša Softić, a druge dvije članice su Zorka Erić i Mersida Sušić.

ako stoji u optužnici, Obradović se tereti da je zloupotrijebio položaj i ovlasti tako što je dionice, koje je Elektroprivreda BiH imala u tadašnjoj Tuzlanskoj banci, prenio na devet privatnih firmi Tuzlanskog kantona, za sanaciju na objektima Termoelektrane u Tuzli i brane Snježnica u Teočaku.

Obradović je 1997. godine potpisao različite ugovore, koji su predviđali izvođenje neophodnih radova za Elektroprivredu BiH, a koji su avansno plaćeni izvođačima u dionicama Tuzlanske banke u ukupnoj vrijednosti 1,3 miliona maraka. Na ovaj način je državno vlasništvo prebačeno u privatno, objavilo je Oslobođenje.

(Danas.info)

1 komentar:

Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 14:07:02, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Apr 26, 2015 22:02:54

Konacno? Opstinski sud u Tuzli poceo raditi...
Pre 4 godine (2011.): "protiv Rijada Hadžimustafića optužnica podignuta početkom jula"...
Moze li Ademir Smajlovic ocekivati lihvarski iznudjeno?


Kamatar uzeo 2 miliona KM bivšem fudbaleru Slobode

Slika
"Dnevni avaz", 21.04.2015.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 14:07:35, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Apr 26, 2015 22:21:30

Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 14:08:17, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Maj 08, 2015 16:41:25

Ma nije valjda... ko bi to rekao za "divno" BH pravosudje!

BRISEL Prezentirani rezultati istraživanja u sedam zemalja regije
Više od polovine građana BiH ne vjeruje pravosuđu


Objavljeno: 07. 05. 2015 - 11:27
Slika

Više od polovine građana BiH nema povjerenja u pravosuđe, nezadovoljni su radom svih nivoa vlasti, kao najveće probleme u društvu vide nezaposlenost i sveprisutnu korupciju, a spadaju u red najnezadovoljnijih u regiji, pokazalo je istraživanje Vijeća za regionalnu saradnju, koje je jučer prezentirano u Briselu.

Javni sektor

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), Predstavništvo njemačke savezne države Baden-Virtemberg (Württemberg) u Evropskoj uniji i Evropski fond za Balkan (EFB) organizirali su jučer „Dan regionalne saradnje“ u Briselu.

U sklopu tog zasjedanja predstavljeni su i rezultati prikupljeni u sklopu Balkanskog barometra, obimnog istraživanja koje je provedeno u sedam ekonomija jugoistočne Evrope, odnosno u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, ispitivani su građani i biznismeni. Cilj je da građani i privrednici vide kako njihove vlade napreduju i gdje se nalaze u usporedbi s drugima zemljama regiona.

Prema anketama koje su urađene, skoro po svim parametrima građani BiH su nezadovoljniji od građana ostalih zemalja regije. Ankete su pokazale da 56 posto građana BiH nema povjerenja u bh. pravosuđe, što je najviši procent od svih zemalja regije.

Slika
Građani smatraju da su političari i policajci najkorumpiraniji

Čak 21 posto građana izjasnilo se kao nezaposleno, a 18 posto je kazalo da u domaćinstvu ima dva nezaposlena člana. Od svih ispitanih koji imaju posao, 39 posto nije uvjereno da će posao moći sačuvati u naredne dvije godine, dok bi čak 88 posto ispitanih voljelo raditi u javnom sektoru.

Zabrinjavajući podatak je da je 54 posto od ispitanih nezaposlenih osoba kao razlog zbog čega ne mogu naći posao navelo da „ne poznaju pravu osobu“.

Borba vlasti

Što se tiče korupcije, 38 posto ispitanih građana kazalo je da je ona najviše prisutna na državnom nivou, a odmah uz njih, kao najkorumpiranije smatraju policiju, zdravstvene radnike i uposlenike u sudstvu.

Građani BiH su, prema ovom istraživanju, najnezadovoljniji kada je u pitanju borba vlasti protiv korupcije, pa čak 65 posto ispitanih je reklo da uopće nije zadovoljno radom države kada je riječ o tom problemu, a na tom polju su čak zadovoljni i građani Kosova.

Biznismeni prognoziraju stagniranje

Uz građane, anketirani su i poslovni ljudi. Prema izvještaju, većina bh. biznismena je kazala da se njihov posao pogoršao te da u skorije vrijeme ne vide mogućnost za poboljšanje. Što se tiče ekonomske situacije, ne očekuju rast, već uglavnom prognoziraju stagniranje. Također, poslovnu ljudi smatraju da klima u BiH nije najbolja za investiranje.

avaz.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 14:09:52, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Maj 08, 2015 16:54:49

Bosna je to... Bosna i Hercegovina ("drzava za coveka")

Irina Lovric, zakonom zasticeni prijavitelj korupcije, apeluje:
Ne prijavljujte korupciju u BiH!


Slika
"Dnevni avaz", 08.05.2015.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 14:10:23, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron