SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Maj 03, 2014 22:40:12

Kandic je napisao:Sretan 1 maj, dan nerada :-)

Nazalost...
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Maj 03, 2014 22:55:52

nevenkagaragic je napisao:Ah, cuj "SOKANTNO"...
NErad u ovoj kuci SRAMA - Kantonalnom tuzilastvu TK - ne moze biti nesto sokantno, vec UOBICAJENO ili REDOVNO, zar ne?
Kantonalno tuzilastvo TK je "lider" BH tuzilastava...
Cudno je to - kako se samo skupise svi na jednom mestu? Kao da ih je neko birao (gori od goreg - ko bi rekao). "Slag" im je bio onaj nesretluk zvani Sesenam Cosic...
Doduse kakav bi i mogao biti GLAVNI tuzilac, sef jednom Ivi Iveljicu, Koval Slavenu i masi drugih istog kova?
Nista nije "SOKANTNO", sve je to "normala" u ovoj kuci SRAMA koju podupire ista takva kuca ("Iver ne pada daleko od klade") VSTV-e sa Miloradom Novkovicem, opet tuzlanski (bivsi) kadar ("ispekao" ovde zanat?).
O, pa kad su ONI svoju kolegicu Dijanu Milic sikanirali do smrti i prakticno oterali u smrt, cemu se ima nadati "obicni" gradjanin Tuzle?
No, sve ima svoj kraj... doci ce i njihova "zuta minuta"...
Kaze narod : "nicija nije do zore gorela", pa nece ni njihova, prevrsili su svaku meru, pogotovo u zajednickim "pothvatima" sa UKC-om i UKC-ovim takozvanim vestakom (po narudzbi kazu Tuzlaci) - Cihlarz Zdenkom.
Sve ce doci na svoje jednog dana... SVE!
Jasminka Halilovic nije jedina u MORU sokantnih postupaka i nerada tuzilaca iz ove tuzlanske kuce SRAMA, nazalost.
Koliko li je tek onih koji cute? A DOKLE?
Dok nekome ne padne "mrak na oci"?


Posted 01/07/2013

Šokantno: Pogledajte tvrdnje građana o prikrivanju ubistava od strane Tužilaštva TK

Slika

Prije ne tako dugo vremena Tuzla je bila oblijepljena plakatima na kojima je Jasminka Halilović tvrdila da je njenu majku ubila sestra Lejla Džambić, poznati anesteziolog na UKC Tuzla. Naš portal takođe je pisao o nelogičnostima i mogućem prikrivanju ubistva Danijele Aranđelović, a za istinu o njenoj tragediji njena majka Spasenija Aranđelović bori se i danas.

Danas su ispred zgrade Tužilaštva TK Jasminka Halilović i Spasenija Aranđelović mirno prosvjedovali. Lejla Džambić i Tužilaštvo TK na sve navode i dalje ćute, što ostavlja prostor za sumnju u stvarnu umiješanost u prikrivanje mogućih ubistava. Šta su rekle Jasminka i Spasenija pogledajte u našem video prilogu. (Azra Bećirović)

http://youtu.be/Nhig8iP4ln4
Dosije.ba - Protest građana zbog prikrivanja mogućih ubistava od strane Tužilaštva TK...
Dosije BA·104 videos

dosije.ba

DODATAK - radi podsecanja o sprezi zdravstvenih i pravosudnih JAVNIH institucija u "sluzbi" gradjana (kako da ne!!!):
DANIJELA

MOJ SIN DENIS


Neprofesionalno i protivzakonito ponašanje prisutno i u Kantonalnom tužilaštvu Tuzla - Subota, 23 Februar 2013 14:25 - STRANA 92

Tuzlanka Jasminka Halilovic ne odustaje...

subota, 3. svibnja 2014.

Optužbe na adresu UKC-a Tuzla: odriče se rođene sestre zbog smrti majke!

Slika

Autor pisma Jasminka Halilović se zbog ljutnje i ogorčenosti odlučila obračunati sa svojom rođenom sestrom Lejlom Džambić uposlenicom UKC-a Tuzla, zbog smrti majke pozivajući se na nezakonito potpisivanje medicinskog dokumenta, potvrde o smrti majke.

U pismu se između ostalog navodi da se iza svega krije njena pohlepa na imovinu, odnosno ostavština umrle Devlete Halilović, inače rođene Zeničanke sa posljednjim prebivalištem iz mjesta Tuzla.

Inače, krajem marta prošle godine ulice Tuzle su osvanule oblijepljene plakatima/pismima PAŽNJA – DA LI ZNATE PORED KOGA ŽIVITE? sa popratnim tekstom o odricanju sestre zbog pohlepnog pohoda na majčinu imovinu: 2(dva) stana, vikend kuća(?), novac u velikom iznosima”.

Pismo prenosim u cjelosti bez izmjena:

UKC-u TUZLA, UGLEDNOM i SLAVNOM Prepoznatljiva skraćenica sa epitetima UGLEDAN i SLAVAN!? A u pozadini zastrašujuća realnost! Šta i koga si sve iznjedrio, UKCeu „UGLEDNI“?

Dr. Džambić Imerović Lejlu, anesteziologa na hirurškom odjeljenju, Dr. Mirsadu Prašo, anesteziologa na hirurškom odjeljenju, Dr. Hadžimešić Muneveru, anesteziologa na hirurškom odjeljenju, Dr. Elmira Čičkušića, Dr. Narhelu Mujačić, Dr. Erminu Iljazović, Dr. Hariza Hadžagića i NN lica, kojima je poznato kakav je tretman primjenjen na pacijentu, mojoj mami, Halilović Devleti, smještenoj u vrijeme hospitalizacije na HIRURŠKO odjeljenje - INTENZIVNE NJEGE, iako NIJE OPERISANA ni u jednom momentu bolničkog tretmana.

Moja mama je rodila dvije kćerke, jedna sam ja, a druga je, UKCeu, Tvoja zaposlenica, Džambić Imerović Lejla. Da li si me, UKCeu, vidio da dolazim u posjetu svojoj obožavanoj mami? NE, UKCeu. Kako bi me mogao vidjeti, kada mi je Tvoja zaposlenica, dr.Džambić Imerović Lejla,samovoljno odredila isključivo noćne posjete i to u kasnim noćnim satima.

Bukvalno sam, UKCeu, a po uputstvima Tvoje zaposlenice, utrčavala i istrčavala iz prostora maminog bolničkog smještaja. Znaš li Ti, UKCeu, a ja tada nisam bila toga svjesna, jer sam beskrajno vjerovala Tvojoj zaposlenici, da je ona, Tvoja zaposlenica, dr.Džambić Imerović Lejla, SMIŠLJENO meni odredila isključivo noćne posjete, a ishod toga je bio: JA SE, „slavni“ UKCeu, NISAM OPROSTILA OD SVOJE MAME. NISAM TE NIKADA HTJELA, niti namjeravala prozvati ZA SMRT moje mame, jer kriva je ONA, Tvoja zaposlenica, dr.Džambić Imerović Lejla! Ali, „slavni“ UKCeu, KRIV si i TI.

Ti si dopustio da u Tvojim redovima funkcioniše takva zaposlenica, koja se samovoljno ponaša, a Ti je, UKCeu, ne kontrolišeš i ne sankcionišeš njene neetičke, antihipokratske i nezakonite radnje. Jer, dopustio si, „slavni“ UKCeu, da Tvoja zaposlenica, dr.Džambić Imerović Lejla, smjesti našu mamu na neodgovarajuće odjeljenje, „liječi“ je samostalno i nesavjesno, sprječava posjete i zabranjuje ih, nagovara svoje kolege da u vezi sa posjetama našoj mami upućuju isključivo na nju, „uspavljuje“ mamu pri svakoj meni smišljeno određenoj noćnoj posjeti, ne informiše o maminom zdravstvenom stanju, nakon mamine smrti preuzima ulogu administrativnog radnika prilikom pripreme važne medicinske dokumentacije, koja je bez kontrole,a neispravna, zvanično puštena u javni promet, odlučuje o HITNOJ sahrani bez razloga i u zakonski upitnim vremenskim okvirima, poziva svog sina, Džambića Jasmina, da nezakonito potpiše medicinski dokument moje, naše mame, a mene niti poziva, niti me obavještava o tom potpisivanju.

Tako se njen sin izjasnio da se obdukcija neće provoditi, a očigledno je bila neophodna, s obzirom na veoma čudnovato ponašanje Tvoje zaposlenice, „slavni“UKCeu, kao i Tvoje čudnovato odobravanje takvog ponašanja, „slavni“ UKCeu.Tada je funkciju Tvog direktora vršio dr.Elmir Čičkušić. On je dopustio da se u javni promet pusti neispravno potpisana Obavijest o smrti i obdukciji, na kojoj se potpisao sin Tvoje zaposlenice, a unuk moje mame, što znači da je u pitanju neka smutna radnja, budući da ni u jednom članu zakona takvu obavijest nije predviđeno da potpisuje UNUK.Kako je todirektoru, „slavnog“ UKC-a, promaklo, kad je on, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH odgovoran za ispravnost navedenog medicinskog dokumenta?

Kakvu tek lakrdiju predstavlja neispravno popunjena, a puštena u javni promet kao ispravna, Potvrda o smrti, bez ključnih podataka u njoj.

Slika

Nema podatka o licu koje je utvrdilo smrt, gdje se predviđa podatak o liječniku mrtvozorniku. Nema predviđenog potpisa lica koje je ustanovilo smrt, nego je na tom mjestu, predviđenom za potpis, samo navedeno ime jednog medicinskog radnika bez njegovogpotpisa.U ovjeri dokumenta stavljen je pečat doktora, sa potpisom ZA, tj. neko se drugi potpisuje umjesto imenovanog doktora? Naknadno, „slavni“ UKCeu, navodiš, da je smrt konstatovao jedan medicinski radnik, odnosno dr. Hadžagić Hariz. Ali, priznaj, „slavni“UKCeu, koji, uzgred, nikada nisi priznao svoje greške, a pravio si ih bezbroj, da je taj novi naknadni podatak poprilično sumnjiv i da se, takođe, pribraja brojnim sumnjamau maminu prirodnu smrt. Kakvom je to brzinom popunjavan taj važan dokument i zbog čega je popunjavan takvom nemarnošću da je učinjena kardinalna greška u navođenju podatka o datumu rođenja, po kojem je mama rođena 16 dana prije smrti?

Slika

Sumnjam, „slavni“UKCeu, u Tvoje ispravno ponašanje, i u Tvoje zakonito postupanje u vrijeme mamine hospitalizacije, što potkrepljuju materijalni dokazi.

Poteze svoje zaposlenice, „slavni“ UKCeu, dr. Džambić Imerović Lejle, nisi provjeravao, zato si saučesnik u zločinu svoje zaposlenice, jer je ona Tvoju inferiornost iskoristila premudro „POMOGAVŠI“ našoj mami da ranije napusti ovaj svijet.

Zašto? Tek je odgovor na to zapanjujući! Zbog pohlepe i gramzivosti za maminim novcem, maminom imovinom. Zar to nije nižerazredno ponašanje,koje je uzok činjenju njenih krivičnih djela, od kojih prvog i najtežeg krivičnog djela: UBISTVO SVOJE MAME SA PREDUMIŠLJAJEM, u čemu si , „slavni“UKCeu, pomogao Tvojoj zaposlenici, dr. Džambić Imerović Lejli, i naveo je na monstruozni zločin, zbog čega si nesumnjivo odgovoran.

Tvoja zaposlenica, u sadejstvu s Tobom, „slavni“ UKCeu, dr. Džambić Imerović Lejla, nije ubila samo našu mamu, Devletu Halilović, već je „ubila“ i svoju sestru i našu porodicu, pogazila je brutalno sve ono nad čime je naša mama čitav život brižno bdjela, a sve to iz svojih najnižih pobuda u cilju ostvarenja svoje bezgranične pohlepe.

Znam, „slavni“ UKCeu, da Ti djeluje idiotski moje slijepo vjerovanje u poštenost i iskrenost Tvoje zaposlenice, od nje neljudski i šokantno iznevjereno, pa si zbog toga odbacivao svoju odgovornost za smrt moje mame, prebacujući lopticu na neposredne sudionike ovog slučaja, prvenstveno, a nepravedno, na autora ovog pisma, pominjući uvredljivo „nesređene porodične odnose“, o kojima „slavni“ UKCeu, nisi mogao znati, osim iz eventualne iskrivljene interpretacije svoje zaposlenice, stoga, „slavni“ UKCeu, mnogo si neargumentovano vrijeđao, mnogo si gazio ljudsko dostojanstvo i neprocjenjivu vrijednost onoga što se naziva ljudskošću. Zašto, UKCeu, skrnaviš ono što je duboko privatno, jer, svojevremeno, naši porodični odnosi su služili za primjer skladnih odnosa?

Kako si Ti, „slavni“ UKCeu, pošteđen zakonski, te ne moraš odgovoriti na zahtjeve za pristup informacijama, koji su postavljeni shodno odredbama Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji BiH? Dok, u vezi s tim, u informaciji za Etički komitet bahato i ironično odgovaraš na samo 6 od bezbrojnih mojih pitanja, na koje lično nisam dobila odgovor.

Vjerujem u ljude, vjerujem u istinu, vjerujem u pravdu, vjerujem da ćeš za ono što si učinio, „slavni“UKCeu, u sadejstvu sa svojom zaposlenicom dr Džambić Imerović Lejlom, snositi odgovarajuće zakonske sankcije. Za sada ti pogoduje neprikosnovena,a nepravedna zaštita nekih poltronskih „osoba“ iz pravosudnih organa, tj. nekih sudija pojedinaca, kao i nekih kantonalnih tužilaca, a, jasno je, da te neke, ne krasi pošten, niti profesionalan odnos prema radu.

Do pobjede istine i pravde!

Autor pisma: Halilović Jasminka
Objavio/la Muhamed Pivić u 09:23

tridesetdrugivijecnik.blogspot.com


NOVI SKANDAL: Nakon smrti majke Jasminka Halilović se odrekla vlastite sestre!
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Maj 03, 2014 22:58:56

Da, poznato je sve ovo...
Nazalost, nije samo UKC Tuzla svojevrsna "KUCA MRAKA"...
Bosnom se siri (godinama, i sve vise i sve cesce) nesnosni smrad NEPOTIZMA, KORUPCIJE, KRIMINALA... Ceh placaju gradjani svojim zivotima, a DOKLE VISE???


NE PRESTAJU AFERE U KLINIČKOM CENTRU U SARAJEVU: Književnik Hadžem Hajdarević tuži ljekare zbog smrti kćerke: Selma je umrla zbog nemara i nestručnosti osoblja KCUS-a

Subota | 03.05.2014.

Priča o KCUS-u je priča o nepotizmu, sumnjivom zapošljavanju i sujeti ljekara. Hipokrat je protjeran i ljudi umiru. Od KUM-a do kuma

Slika

Činilo se kako će odlaskom Farisa Gavrankapetanovića prestati problemi. No, počeo je rat. Rat za prevlast i uticaj u najvećem kliničkom centru u Bosni i Hercegovini. Sukob čiji je front otvoren na nekoliko strana, daleko od javnosti. No, geleri ipak dopiru. Na isturenim su pozicijama direktori i liječnici. Do sada su bili daleko od medija, ratovali su diskretno, dopisima, međusobnim prijavama, aktovima i paragrafima. No, ušlo se u novu fazu,bitke dobijaju sudski epilog. No, sud i njegove odluke u Kliničkom centru nemaju težinu. Primjer - sudska presuda po kojom se neurohirurga Kemala Dizdarevića treba vratiti na mjesto šefa klinike.

"Radi se o čistoj manipulaciji. To se u akademskom okruženju ne radi. To se samo radi u provincijalnim bolnicama, gdje mali doktori hoće da postane veći nego što jesu", tvrdi ovaj neurohirurg.

Samo je na Kliniku za neurohirurgiju uveden stručni tim, ostale imaju šefove

Teško se u ovoj zemlji provede sudske presude. A i zašto bi, kada se, umjesto poštivanja presude, može oformiti stručni tim. I upravo je to urađeno u Kliničkom centru. Na Kliniku za neurohirurgiju uveden je stručni tim. Iako sve ostale klinike imaju šefove, jedino neurohirurgijom rukovodi stručni tim čije je članove imenovao direktor Damir Aganović. Neobično je da stručni tim čine doktori koji gotovo da nemaju nikakve veze sa neurohirurgijom. Primjerice, jedan od njih je šef Klinike za uho, grlo i nos. No, direktoru Aganoviću to nije čudno. Za njega su, recimo, operacije krajnika i operacije na mozgu usko povezane.

Iako to pokušavaju prikazati drugačije, jasno je kako je stručni tim oformljen i imenovan iz samo jednog razloga. Spriječiti po svaku cijenu vraćanje Kemala Dizdarevića na dužnost šefa klinike. Vrhunski neurohirurg Dizdarević već 14 mjeseci čeka da Klinički centar prihvati odluku suda i da ga vrate na mjesto šefa. Klinički centar ignorira presudu, direktor Aganović tvrdi da Dizdarević nema ingerencije.

Ko su šefovi i savjetnici?

Slika
Hadžem Hajdarević

Ingerencije, pak, ima Aganovićeva supruga Kenana. Ona je, nakon što je Aganović postavljen za direktora, imenovana za šeficu Odjela za internističku intenzivnu terapiju.

Slučaj supružnika Aganović nije jedini kada su u pitanju upošljavanja srodnika na Kliničkom centru. Kćerka torakalnog hirurga Ademira Hadžismajlovića uposlena je na Klinici na ginekologiju. Supruga neurohirurga Eldina Burazerovića uposlenica je Klinike za hematologiju. Njena majka je docentica Melika Klančević. Supruga Harisa Tanovića, direktora hirurških disciplina, zamjenica je Narcise Vavre-Hadžiahmetović, šefice Klinike za fizijatriju. A doktorica Vavra-Hadžiahmetović je supruga Zorana Hadžiahmetovića, koji u Kliničkom centru uporedo obavlja dvije dužnosti - šef je klinike za urgentnu medicinu i direktor Instituta za naučnoistraživački rad. Sin supružnika Hadžiahmetović odnedavno također radi na Kliničkom centru.

Po imenovanju za generalnog direktora, Damir Aganović postavio je u svoj kabinet i nekoliko savjetnika. Nejasno je da li su ova imenovanja uopće obavljena na zakonit način zbog Statuta Kliničkog centra oko čijeg se usvajanja već duže vrijeme spore Kanton Sarajevo, kao najveći finansijer, i Parlament Federacije. Kako god, sva četiri savjetnika su kadrovi iznimno bliski direktoru Aganoviću ali još bliži federalnom ministru zdravstva Rusmiru Mesihoviću. Koji nije želio razgovarati za Mrežu - iz njegovog kabineta stigao je tek kratak odgovor u pisanoj formi: "Federalno ministarstvo zdrvastva, kao i federalni ministar zdravstva, niti imaju nadležnost niti su učestvovali u imenovanju savjetnika, kao i drugih uposlenika u KCUS-u".

Aganovićevi savjetnici su Nenad Vanis, doktor sa Klinike za gastroenterologiju, kojom je prije odlaska na ministarsku dužnost rukovodio Rusmir Mesihović. Tu je i blizak Mesihovićev prijatelj Ademir Spahić, Aganovićev savjetnik za sestrinstvo. Savjetnik je i Alden Prcić, urolog i zet bivše dekanese Stomatološkog fakulteta. Prcić i Aganović su u bliskoj porodičnoj, kumskoj vezi.

Trpe pacijenti, roditelji preminule Selme Hajdarević tužili su ljekare

Nepotizam, sujete i sumnjiva upošljavanja slika su najvećeg kliničkog centra u državi. Sve bi se to nekako i moglo progutati da zbog ovakvog načinja rukovođenja Kliničkim centrom ne trpe oni zbog kojih i postoji. Pacijenti. Vratićemo se na Kliniku za neurohirurgiju. Kojom rukovodi tročlani stručni tim. Nažalost, zbog takvog ponašanja dešavaju se smrtni slučajevi pacijenata. Posljednji takav je slučaj 26-godišnje Selme Hajdarević. Umrla je početkom ove godine. Zbog njene smrti Selmini roditelji podnijeli su krivičnu prijavu protiv šest doktora Kliničkog centra - Avdulaha Hasanagića, Mersada Baručije, Kenane Aganović, Ademira Hadžismailovića, Adnana Kapidžića i Eldina Burazerovića - zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno liječenje iz člana 229 KZ-a FBiH.

Selmini roditelji Amra i Hadžem Hajdarević pristali su isprva za Mrežu govoriti o, kako kažu, neshvatljivom nemaru ljekara zbog kojih je njihova kćerka umrla. Ipak, bol zbog gubitka djeteta je preteška, odustali su stati pred kamere. No, poslali su kopiju krivične prijave iz koje se jasno vidi kako je njihovo dijete, nakon što su je iz hitne pomoći, zbog glavobolje i povraćanja, hitno poslali na Klinički centar, satima čekalo na intervenciju koja bi joj spasila život. U prijavi stoji da je u pola šest ujutro CT pokazao krvarenje u mozgu. Magnetna rezonanca urađena je sat i po kasnije i pokazala je hematom i pojačano krvarenje. Od sedam sati ujutro do dva sata poslijepodne nije urađen zahvat kojim bi Selmi Hajdarević bio spasen život.

"Sa Klinike za neurologiju je pozvan intenzivista... u 13:30 sati, kada je pacijentica pokazala pogoršanje na planu svijesti, ali je imala urednu respiraciju i vitalne parametre u referentnim vrijednostima".

"Slijedi ponovo poziv sa Neurologije u 14 sati, intenzivisti su sada došli i počeli reanimaciju u 14:05. Nalaz koji su napisali i potpisali intenzivisti upućuje da nisu došli u 13:30, kada su prvi put pozvani. Da su odmah pristupili Selmi Hajdarević, nedvojbeno je da ne bi doživjela prestanak disanja i prestanak rada srca".

Tek u pola dva popodne, šest sati nakon dijagnoze, traži se dolazak ljekara sa Intenzivne internističke terapije. Koji ne dolazi. Pola sata kasnije Selma Hajdarević pada u komu i ljekar stiže u 14 sati i pet minuta. Pokušava se reanimacija, ali bezuspješno. Treba naglasiti još nešto, sve se dešava van Klinike za neurohirurgiju, gdje je Selma Hajdarević prebačena oko 17 sati poslijepodne, dakle 12 sati po dolasku u Klinički centar. Bilo je kasno, tada je već bila u komi.

"Intenzivisti su zakasnili, prsitupili su reanimaciji kada je srce prestalo raditi... Prestanak srčane akcije nastupio je putem bradikardije, a kao posljedica krvarenja u mozak, kompresije na centre za disanje u moždanom stablu i prestanak disanja".

Mjesec je dana Selma Hajdarević u životu bila održavana apartima, ali joj nije bilo pomoći. Umrla je. Zbog nemara ljekara, zbog nestručnosti osoblja, zbog spleta nesretnih okolnosti. Pokazat će to istraga. Ali je vrlo izvjesno kako je umrla i zbog taštine liječnika koji nisu željeli na vrijeme pozvati vrhunskog kolegu, koji je Selmi Hajdarević mogao spasiti život. Jer vrhunski kolega je u nemilosti menadžmenta.

"Nakon smrti, doktor Avdulah Hasanagić i ostali zabranili su izdavanje otpusnog pisma iako smo mi podnijeli pismeni zahtjev za izuzeće dokumentacije koja se odnosi na liječenje... Međutim, tri sedmice nakon toga izdat nam je drugi nalaz, kao ptpusno pismo, sa potpisima doktora Avdulaha Hasanagića. Mersada Baručije i Eldina Burazerovića, u kojem je bio izmijenjen sadržaj i tačnost slijeda događaja, a što je imalo za očigledan cilj da se prikriju greške u liječenju Selme Hajdarević".

Afere na Kliničkom centru u Sarajevu već godinama odjekuju u javnosti. Od bogaćenja dugogodišnjeg direktora Farisa Gavrankapetanovića pa sve do čudnog načina na koji njegov nasljednik rukovodi ovom institucijom. Nije teško zaključiti kako je zbog sukoba direktora Aganovića sa neurohirurgom Dizdarevićem na Kliničkom centru doktorima više stalo do liječenja njihovih sujeta nego do liječenja pacijenata. Atmosfera straha, poremećeni ljudski odnos, sukobi i politička prepucavanja nakon kojih su imenovani bliski i podobni, ali ne i sposobni. A u sjeni njihovih ratova su ljudske sudbine i strah pacijenata od lošeg liječenja. I bol roditelja zbog ugašenog života koji je trebao još dugo trajati.

(FTV/Nedim Hasić/md)

depo.ba

http://youtu.be/2-Zs6fJ-4qk
Hadžem Hajdarević tuži ljekare KCUS-a zbog smrti kćerke - Mreža
balkanski fantom·72 videozapisa
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Maj 04, 2014 23:23:07

Pravi "humanista" i "uzor" ovaj DOKTOR (!) Ademir Hadžismailović...

Dizdarević, tvrdi da je u 21.35 sati dobio prijetnje smrću upućene sa broja telefona 062 334 335, te da je slučaj prijavio policiji. - Večeras me je zvao Ademir Hadžismailović. Kaže da će “mi otkinuti glavu i ubiti troje djece i j…. ženu” – izjavo je u subotu vidno uzbuđen dr. Dizdarević.

Hoce li se IKO pozabaviti ovim nasilnicima u belim odorama???

NAKON ŠTO JE PROGOVORIO U EMISIJI MREŽA FTV : Kemale Dizdareviću, ubit ću tebe i troje djece i silovati ti ženu

Subota | 03.05.2014.

Subotu uveče je sarajevskog ljekara nazvao Ademir Hadžismailović i zaprijetio da će ubiti njega i njegovo troje djece i silovati mu suprugu

Slika

Nakon gostovanja u emisiji "Mreža" na Federalnoj televiziji koja je emitirana u petak, a u kojoj se govorilo o nesavjesnom liječenju pojedinih ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbog čega su književnik i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Hadžem Hajdarević i njegova supruga podnijeli krivičnu prijavu protiv šest ljekara, medijima se obratio dr. Kemal Dizdarević, bivši šef Klinike za neurohirurgiju KCUS-a.

Dizdarević, tvrdi da je večeras u 21.35 sati dobio prijetnje smrću upućene sa broja telefona 062 334 335, te da je slučaj prijavio policiji.

- Večeras me je zvao Ademir Hadžismailović. Kaže da će "mi otkinuti glavu i ubiti troje djece i j.... ženu" - izjavo je u subotu vidno uzbuđen dr. Dizdarević.(DEPO PORTAL)

U Sarajevu je pocelo IZMEDJU NJIH... kolega, za razliku od Srbije (za sada) :

Kraljevo: Pacijent ubio hirurga pa pokušao samoubistvo - Bivši pacijent, nezadovoljan liječenjem, ubio je danas kraljevačkog hirurga Slobodana Lukića, a potom pokušao samoubistvo.... Na Lukića (66) je iz pištolja pucano u ulici Tanaska Rajića u Kraljevu, a pretpostavlja se da je motiv napada to što je pacijent, koji je liječen od karcinoma, bio nezadovoljan liječenjem... Dr Slobodan Lukić je bio čuveni kraljevački hirurg, načelnik odeljenja opšte hirurgije Zdravstvenog centra "Studenica", kao i dugogodišnji predsednik vaterpolo kluba Kraljevo.

Hmmm... strasno, neko NE RADI svoj posao godinama, a onda svako uzima "pravdu u svoje ruke"...

Slika
Dr Slobodan Dane Lukić

Pacijent ubio hirurga u Kraljevu Video - Hirurg dr Slobodan Dane Lukić (65) preminuo je jutros u bolnici Kraljevu pošto je u njega na ulici pucao bivši pacijent Budimir M... Uviđaj je u toku, a kako saznajemo, napadač, koji je u lekara u ulici Vojvode Stepe kod Male pijace ispalio sedam hitaca, pokušao je nakon toga da izvrši samoubistvo pucnjem u vrat. Ubica imao dozvolu za oružje
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Maj 05, 2014 23:32:47

Nisam ni sumnjala...
Priznanje greske (i kad je 100% ocita i kad je priznaju, ali samo u 4 oka) nije u njihovom stilu (mislim uopsteno, a konkretno na UKC Tuzla).
A ovo? Ovo je ocekivano i to u stilu "zajedno smo jaci" ili "ne moze nam niko nista" (pogotovo SAM dr Dizdarevic koji je na "crnoj listi" jos iz vremena Naima Kadica).


Slika

Klinički centar Sarajevo negira krivicu za smrt 26-godišnje Selme Hajdarević - Nakon što su Hadžem Hajdarević, književnik i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo i njegova supruga podnijeli krivičnu prijavu protiv šest ljekara Univerzitetskog Kliničkog centra u Sarajevu (UKCS) zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno liječenje što je, tvrde, dovelo do smrti njihove 26-godišnje kćerke Selme Hajdarević, oglasio se i UKCS.

Nazalost, nije Selma jedina... 2 komentara:

Slika

Slika

KCUS negira odgovornost ljekara za smrt pacijentice

Nakon što je Federalna televizija u svom političkom magazinu Mreža objavila detalje o sumnjivoj smrti Selme Hajdarević, kćerke poznatog bh. pisca i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Hadžema Hajdarevića, u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu organizirana je vanredna konferencija za novinare. Na njoj su čelnici ove institucije odbacili odgovornost za smrt 26-godišnje Sarajke. Tvrde, smrti pacijenata se svakodnevno dešavaju, a objavu informacije da je porodica preminule podnijela krivičnu prijavu smatraju pozivom na linč.


Vrijeme objave: 05.05.2014 17:49
Posljednja izmjena: 05.05.2014 21:06
Slika

Ovo je, ukratko, sažetak skoro dvosatnog obraćanja javnosti nervoznih liječnika i pravnika sarajevskog Kliničkog centra nakon priloga u političkom magazinu Mreža Federalne televizije. Podsjetimo, objavili smo da su roditelji 26-godišnje Selme Hajdarević zbog sumnje u liječnički nemar podnijeli krivičnu prijavu sarajevskom Kantonalnom tužiteljstvu protiv šestorice ljekara. Jedan od prijavljenih, Eldin Burazerović, član Stručnog tima Klinike za neurohirurgiju, danas tvrdi - sve je rađeno po pravilima. "Kategorički odbacujem sve navode, sve dezinformacije, sve tvrdnje koje su plasirane javnosti po pitanju ishoda liječenja i involviranosti ljekara u slučaju pacijentice Selme Hajdarević", kazao je Burazerović.

O svojoj eventualnoj odgovornosti danas u Kliničkom centru nisu htjeli govoriti. No zato su za sve probleme prilikom liječenja Selme Hajdarević, ali i za stanje na Klinici za neurohirurgiju optužili doktora Kemala Dizdarevića. Supružnici Hajdarević neurohirurga Dizdarevića angažirali su kada je za njihovu kćerku već bilo prekasno. Ali Abdulah Hasanagić, prvi od šest ljekara iz krivične prijave, ustvrdio je drugačije. "Doktor Kemal Dizdarević bio je uključen u liječenje pacijentice od samog početka liječenja, pa sve do njene smrti, 5. januara. Autonomno je donosio sve odluke u vezi s njenim tretmanom. Zaključke donesite sami", poručio je Hasanagić.

No, u Kliničkom centru izgleda nisu dobro usuglasili priču. Jer je na pitanje novinara Federalne TV kada je tačno doktor Dizdarević preuzeo liječenje Selme Hajdarević, Hasanagić sam sebe demantirao. "Doktor Kemal Dizdarević, po želji roditelja, preuzeo je tretman i liječenje pacijentice pet dana nakon prijema", odgovorio je Hasanagić.

Dizdarevića ovakvi stavovi nisu iznenadili. Kaže kako se protiv njega svakodnevno pišu disciplinske i druge prijave, kako su ovakvi istupi čelnika Kliničkog centra zataškavanje odgovornosti u slučaju Hajdarević ali i nastavak terora koji provodi aktuelna uprava.

"Njihove pres-konferencije su samo odraz njihovog terora. Radi se o despotizmu, nepotizmu i teroru", tvrdi Dizdarević.

Konačan sud o ovom slučaju daće sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo. U međuvremenu, sukobi na Kliničkom centru se nastavljaju. Sudovi će, po svemu sudeći, imati pune ruke posla. Kako zbog najava sa Kliničkog centra o tužbama za klevetu tako i zbog prijetnji smrću koje Kemalu Dizdareviću šalju kolege koje su, navodno, na godišnjem odmoru.

federalna.ba/videoprilog Nedima Hasića (Dnevnik 2) - VIDEO

Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 22:44:12, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Maj 05, 2014 23:34:42

Ministrica zdravlja ZDK u ostavci osuđena na šest mjeseci uslovno

"Ipak se krece"... iako sporo, sporo, gotovo stidljivo.

Općinski sud u Zenici proglasio krivom Senku Balorda

Ministrici zdravstva Zeničko-dobojskog kantona u tehničkom mandatu Senki Balordi danas je nepravomoćno izrečena uslovna presuda zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopštio je Općinski sud u Zenici.


Vrijeme objave: 05.05.2014 15:06
Posljednja izmjena: 05.05.2014 21:25

Slika

Sutkinja Aida Smajiš na današnjem je ročištu odredila i da izrečena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci neće biti izvršena ako osuđena u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Ovom presudom Balorda je proglašena krivom zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koje je počinila od 15. februara do 3. aprila 2012. godine, kada je Vladi ZDK-a dostavila prijedlog za imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a.

U tom prijedlogu, ona je za jednog od članova predložila kandidata Hidajeta Jabandžića, za kojeg je znala da se nije ni nalazio na rang listi, koju je sačinila Komisija za imenovanje predsjednika i članova upravnih odbora, niti se prijavio za imenovanje na poziciju u Upravni odbor ove ustanove.

Optužnica protiv ministrice zdravstva u Vladi ZDK-a

federalna.ba/Onasa/videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Dnevnik 2) - VIDEO
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 22:44:48, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Maj 05, 2014 23:36:53

Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 22:45:34, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod Kandic u Pet Okt 31, 2014 15:48:55

Reforma pravosuđa pokazuje slabosti
27.10.2014 08:17

Reforma pravosuđa nije dala očekivane rezultate, tvrde pravni stručnjaci, a niz sukoba među ključnim sigurnosnim i pravosudnim institucijama u BiH samo posljednjih nekoliko mjeseci pokazalo je slabosti u procesu reforme.

Još se nije stišala bura izazvana obostranim krivičnim prijavama među čelnim ljudima Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a bh. javnost je zatečena događajem kada je u svega dva dana Sud BiH pustio iz pritvora mnogo osumnjičenih u dva velika predmeta, koje je Tužilaštvo prethodno privelo uz spektakularne slike policijskih racija.

Vlado Adamović, nekadašnji sudija Suda BiH i bivši predsjednik Udruženja sudija FBiH, uzrok svega vidi u nestručnosti kadrova.

"Provedba zakona zavisi od ljudi, a ljudi tumače zakone. Sada imate ljude koji različito tumače i poimaju zakone. Sada imamo sistemski problem. Prvu reformu sam lično ja otpočeo, tada je donesen Zakon o VSTV, kodeks sudačke etike, i sve je dobro krenulo. Kasnije, drugi su odustali i od principa po kojima su domaći stručnjaci imali jednaku poziciju za stolom sa strancima", ističe Adamović, koji smatra da je VSTV najodgovorniji što je dozvolio da do ovoga dođe.

Josip Muselimović, bivši predsjednik Advokatske komore FBiH, ističe da već deset godina upozorava da reforma pravosuđa nije dala očekivane rezultate.

"Posljednji događaji izazivaju zabrinutost običnog čovjeka. Ljude lišavaju slobode na onakav način, a za to trebaju apsolutni dokazi, da bi ih odmah sutradan pustili. Ne možete dovoditi kordon policije i duge cijevi", navodi Muslimović. On smatra da odgovorni moraju snositi konsekvence.

"Zbog zaštite digniteta pravosudnog sustava moraju progovoriti ministarstva pravosuđa u BiH i entitetima, kao i advokatske komore", ističe on.

Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde BiH, smatra da je borba protiv kriminala i korupcije ugrožena zbog neadekvatne saradnje i sukoba među institucijama, te da je zbog ovakvih razloga i započeo strukturalni dijalog.

"Nadzor nad radom pravosudnih institucija vrši VSTV i shodno tome ova institucija mora preduzeti određene korake u cilju izlaska iz trenutne situacije. Ministarstvo nastoji da stvori sistem koji će omogućiti nezavisno i nepristrasno pravosuđe. Nažalost, nekima je interes da se zadrži trenutno stanje, koje je haotično", kazao je Radulj.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, ističe da je ova institucija "regulator koji se ne može upuštati u pojedinačne predmete".

"Sudije i tužioci su odgovorni i savjesni ljudi, ali naravno da su mogući i promašaji prilikom imenovanja. Zato je VSTV prije mjesec uveo i nove kriterije u način izbora sudija i tužilaca", zaključuje Tegeltija.

Za reformu pravosuđa je međunarodna zajednica izdvojila desetine miliona maraka.
Kandic
 
Postovi: 216
Pridružio se: Uto Okt 15, 2013 14:16:09
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod 55555 u Pet Nov 07, 2014 14:09:21

55555
 
Postovi: 22
Pridružio se: Pet Dec 06, 2013 00:39:03

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Nov 29, 2014 23:29:17

Hmmm... mnogi clanci nestali (opet), steta.
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost