SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Mar 27, 2014 22:46:58

"U Bosni i Hercegovini istina i laž zamijenili su mjesta, masama se manipulira, demokracija ubija i uništavaju elementarne vrijednosti ljudskog zajedništva".

Esad Bajtal: Da bi se sakrila dvadesetogodišnja pljačka glad, bijeda, sirotinja, jad i čemer … hapse i tuku se oni koji se ljudski bune

Objavljeno od tacno.net dana Ožujak 26, 2014 u Mostar

Slika

Da bi se sakrilo ono što je naša porazna stvarnost, dvadesetogodišnja PLJAČKA glad, bijeda, sirotinja, jad i čemer … hapse i tuku se oni koji se LJUDSKI bune, jer više ne mogu da je podnose.
Slučaj Muharema Hindića Mušice u Mostaru, paradigmatičan je primjer ciničnog držanja totalitarne vlasti koje priču sa porazne bh stvarnosti sofisticirano-licemjerno i krajnje prozirno, pa i po cijenu vlastite diskreditacije, skreće na funkcionalno osmišljena nasilno-agresivna, krvava hapšenja
, kazao je prof. dr. Esad Bajtal.

U Bosni i Hercegovini istina i laž zamijenili su mjesta, masama se manipulira, demokracija ubija i uništavaju elementarne vrijednosti ljudskog zajedništva. Zemljom vlada 90 multimilijunaša koji raspolažu kapitalom od približno devet milijardi dolara, koji su ukrali od građana i s tim je novcem – smatra sarajevski pedagog, psiholog, filozof i sociolog Esad Bajtal – lako dobiti svake izbore.

U Osijeku je ovih dana predstavio svoju knjigu „Neofašizam u etno fraku“, u kojoj je pobrojao sve nusprodukte susjedne države od 1990. do danas i smatra da je ključ u nacionalizmu, koji se predstavlja kao „slatkasto benigna stvar“, a riječ je o „sofisticirano fašiziranoj stvarnosti“ na koju su se u Bosni i Hercegovini naviknuli u tolikoj mjeri da im sve djeluje sasvim normalno. Zašto se u opisu prilika u svojoj državi koristi prilično izravnim, nimalo „politički korektnim“ rječnikom? Kako gleda na nedavnu socijalnu pobunu? Mogu li građanski plenumi stvoreni nakon prosvjeda dovesti do promjena? Zar ne bi njegova kritika trebala biti upućena i većini koja sve to pasivno promatra? Neka su od pitanja koja je Tatjana Mautner postavila Esadu Bajtalu, gostu današnje Politomanije.

Audio snimak možete poslušati ovdje: radiozadar.hrt.hr

tacno.net
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 23:15:29, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Mar 27, 2014 22:53:54

Da, da, da i DA! Prigodno bas... poslusajte samo.

http://youtu.be/t4mbpB44zDA
Riblja Corba-Pogledaj dom svoj andjele Lyrics (tekst)
Andrija Milojevic·26 videozapisa

Slika Slika
Slika Slika
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Mar 29, 2014 00:40:35

I opet, kao i obicno: "SVE po zakonu", zar ne?
A super li komentara:
celo kaže:
Ožujak 28, 2014 u 1:57 pm
"mama Fikreta sve kupila a zdavstvo u kolapsu, sta jos samo nije od mame Fikrete u sarajevu Katedrala a vjerovatno ce i ona biti njena samo mora ponovo da ode do Libije jednu godinu da radi posto je za dvije godine sve ovo stekla"


Slika

Vrijedne nekretnine Farisa Gavrankapetanovića - Bivši direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Faris Gavrankapetanović i njegova porodica su za deset godina stekli imovinu vrijednu dva miliona maraka. - Piše: Centar za istraživačko novinarstvo - Kada je prije petnaest godina imenovan na mjesto zamjenika federalnog ministra zdravstva, doktor Faris Gavrankapetanović nije imao imovinu koju posjeduje danas. Nakon dugogodišnjeg obavljanja javnih funkcija u zdravstvu postao je vlasnik: nekoliko stanova, kuća, poslovnog prostora, vikendice i zemljišta. Gavrankapetanović i njegova porodica imaju nekretnine u Sarajevu i Počitelju vrijedne više od dva miliona maraka. Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, njihovi prijavljeni prihodi nisu mogli pokriti kupovinu tolike imovine. Novac su trošili i za adaptaciju i opremanje stanova i kuća te za redovne životne troškove. U zemljišnim dokumentima nije zabilježeno da su nekretnine nakon kupovine stavljane pod hipoteku zbog kredita... Krajem prošle godine Kantonalno tužilaštvo iz Sarajeva je pokrenulo istragu protiv Gavrankapetanovića zbog sumnji da je zloupotrijebio položaj šefa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Tužilaštvo sumnja da je u periodu od 2004. do 2010. godine nesavjesnim poslovanjem oštetio KCUS za 23,5 miliona maraka,... Tužilaštvo ga još tereti da je u Klinički centar nezakonito zaposlio 260 osoba, da je sa pojedinim uposlenicima zaključivao menadžerske ugovore i da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike. Gavrankapetanovića sumnjiče da je takvim postupcima ostvario imovinsku korist...

Slika
VECI FORMAT:
http://s14.postimg.cc/tyfsfpzj5/gavrank ... rafika.jpg


TOP KOMENTARI (klix.ba) - Thorin 28.03.2014. u 09:37- Eh a šta je s onim za šta se ne zna? Ovo su samo nekretnine...

A sta kaze?
"Gavrankapetanović, također, kaže da vjeruje u pravosudni sistem te da svi trebaju raditi svoj posao"
Ha, ha, ha... veruje, veruje... kad bi SVI radili svoj posao, eh gde bi BiH bio kraj... sigurno NE u zabokrecini korupcije, kriminala, nepotizma...


Gavrankapetanović: Moja imovina je legalno stečena, meta sam zbog svojih političkih stavova - ... I u pogledu istrage koja je pokrenuta protiv njega u Kantonalnom tužilaštvu, Gavrankapetanović, također, kaže da vjeruje u pravosudni sistem te da svi trebaju raditi svoj posao...
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 23:16:33, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Mar 30, 2014 00:01:48

"Želim samo da javno priznaju da su napravili ogromnu grešku, koja me je mogla koštati života"
NE, NECE PRIZNATI, sigurna sam 100% i znam to vrlo dobro iz licnog iskustva. Istina, trebalo je proci gotovo 9 godina, ali sam ipak uspela, bez obzira na sve gadosti koje sam cula na sudu...
Samo ih tuzite, moramo ih konacno nauciti pameti, jer:
"Gresiti je ljudski, ali u greskama ustrajati obelezje je ludaka" - bas to sam iskusila. Sa srecom Elvira!


Petak, 28. Mart 2014 u 13:24

ISPOVIJEST PACIJENTICE: “Pogrešna dijagnoza patologa iz Moje klinike skoro me je koštala života!”

"Želim samo da javno priznaju da su napravili ogromnu grešku", kaže Elvira Hajdarević

Slika

Elvira Hajdarević zaposlena je u redakciji Slobodne Bosne od 2006. godine. Tiha, skromna djevojka koja, za razliku od većine nas ostatka ekipe koji redovno razmjenjujemo zdravstvene “biltene”, nikada nije govorila o svojim problemima, početkom prošle godine počela je osjećati tegobe i bolove u predjelu želuca. Na prvi pregled otišla je u polikliniku Sunce-Agram kod dr. Srđana Gornjakovića, koji važi za jednog od naših najboljih stručnjaka iz oblasti gastroenterologije. Nakon urađene gastroskopije, dr. Gornjaković je posumnjao da nešto nije kako treba i predložio je biopsiju želučanog tkiva.

UMJESTO GASTRITISA - KARCINOM

Uzeti uzorak poslat je na analizu na privatnu Moju kliniku u vlasništvu prim. dr. Emira Talirevića, koji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ima ugovor o pružanju usluga iz oblasti patohistologije. Poslije jedne neprospavane noći, Elvira je za manje od 24 sata, 26. marta 2013., dobila nalaz biopsije sa Moje klinike koji je potpisala patologinja dr. Jelena Šehović. Dijagnoza je glasila: K 294 - Gastritis chronica atrophica. Drugim riječima, hronični gastritis - ponekad mučno, ali, na svu sreću, po život benigno i bezopasno oboljenje od kojeg pati veliki broj ljudi, a mnogima od njih bolest nikada i ne bude zvanično dijagnosticirana.

“Naravno, osjetila sam ogromno olakšanje, jer strahovala sam da je u pitanju nešto mnogo gore”, priča Elvira. “Ne znam zašto, valjda po nekoj intuiciji, odlučila sam da ponovo odem kod doktora Gornjakovića i da mu pokažem nalaz. Sva sretna, ušla sam u njegovu ordinaciju s osmijehom od uha do uha i pobjedonosno rekla: ‘Evo vidite, neću vam ja umrijeti.’ Ali njegov izraz lica bio je ozbiljan. Uzeo je nalaz, pročitao dijagnozu ‘gastritis’ i ništa nije komentarisao, samo mi je savjetovao da ponovim biopsiju.”

Elvira ga je poslušala i ponovo prošla kroz isti proces: gastroskopija, biopsija, neizvjesnost… Ovog puta analizu su uradili patolozi sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Pored hroničnog gastritisa koji je već konstatovan, Elvira je dobila mnogo ozbiljniju dijagnozu: karcinom želuca, koji je već dijelom metastazirao na limfne čvorove.

Nakon toga sve se odvijalo “svjetlosnom” brzinom - Elvira je hitno operisana na KCUS-u, gdje su joj hirurzi morali odstraniti kompletan želudac. Uslijedili su mjeseci agresivnih kemoterapija i na koncu zračenje, koje je nedavno završila. U cijelom tom paklu bolesti sa kojom se sve vrijeme hrabro borila i zbog koje joj se život preko noći zauvijek promijenio, Elvira i njena porodica nisu mogli prestati da se pitaju: kako su patolozi sa Moje klinike uspjeli tek tako “previdjeti” rak sa metastazama u prvom uzorku biopsije?!

“Nakon što sam dobila pravu dijagnozu sa Kliničkog centra, moja sestra otišla je na Moju kliniku i od njih tražila da joj daju pločice sa mojim uzorcima, kako bi ih i patolozi na KCUS-u mogli pregledati. Kada je došla tamo, nije vidjela dr. Talirevića, pločice joj je dala valjda neka doktorica ili medicinska sestra… Pet minuta nakon što je izašla iz zgrade, s Moje klinike zvali su je da se vrati i da im hitno donese pločice, pravdajući se da im to treba za neki njihov registar, ili nešto u tom smislu… Sestra je naslutila o čemu se radi i rekla je da ih ne može donijeti jer žuri na posao”, govori Elvira. “Nakon toga odnijeli smo taj prvi uzorak na KCUS, gdje su na reviziji potvrdili da se na pločicama jasno vidi karcinom.

LAŽNE INTERPRETACIJE

Elvira nakon svega kaže da joj izgubljeno vrijeme koje je prošlo od postavljanja krive do prave dijagnoze - a to je gotovo tri mjeseca - ništa ne može nadoknaditi, a posljedice su mogle biti i mnogo gore da se oslonila na prvobitnu dijagnozu patologa s Moje klinike i da nije potražila drugo mišljenje.

“Do sada bih već sigurno bila mrtva”, rezignirano zaključuje. Ovako, i dalje je tu sa nama i jednako neustrašivo se bori da pobijedi bolest kao i prije skoro godinu dana, kada je tek saznala svoju dijagnozu. Zbog nje, ali i drugih pacijenata koji sada ispaštaju zbog neodgovornosti dr. Talirevića, te pritiska u utrci sa zadatim rokovima pod kojim su primorani da rade patolozi Moje klinike, Elvira je angažovala advokata Sanela Nezirića koji je Mojoj klinici podnio zahtjev za naknadu štete.

U odgovoru koji su dobili iz Moje klinike tvrde da “standardna praksa uzimanja rezova sa tri nivoa na pomenutom uzorku nije pokazala prisustvo malignih stanica”. To je, kažu, “jasno vidljivo i na rezervama koje je naša ustanova zadržala i još uvijek je u posjedu istih”, te otvoreno optužuju patologe Kliničkog centra za lažnu interpretaciju nalaza.

“Mišljenja smo da je dijagnoza adenokarcinoma postavljena naknadno, nakon propisno uzete druge biopsije u KCUS te da je, iz samo njima znanih razloga, porodici pacijenta lažno prezentovano postojanje istog u prvom uzorku. Sa zadovoljstvom ćemo tražiti izjašnjavanje neovisnog eksperta po istom pitanju na uzorcima u posjedu KCUS te na našim rezervama iste pacijentice”, navodi se u odgovoru advokatskom uredu koji je potpisao prim. dr. Emir Talirević.

Elvira kaže da je takav odgovor i očekivala, uprkos tome što ima sve dokumente koji joj govore u prilog.

“Svjesna sam, kao što to sigurno zna i dr. Talirević, da bi se eventualni sudski proces mogao ‘razvlačiti’ i trajati možda i godinama, a čini mi se da on na to i računa… Mi smo onkološki pacijenti i znaš kako ti je to - čim dobiješ dijagnozu, više si pod zemljom, nego na zemlji”, priča Elvira i dodaje: “U početku sam se nadala da ću dobiti barem dio novca kojim bih mogla pokriti troškove liječenja. Sada mi to više nije toliko važno. Želim samo da javno priznaju da su napravili ogromnu grešku, koja me je mogla koštati života.” (M. Radević)

(Integralni tekst čitajte u novom broju SB koji je u prodaji od četvrtka, 27. marta)

slobodna-bosna.ba

To je ova "Moja mala klinika" - "LEGALNI zdravstveni KRIMINAL u BiH"... bas PRAVI naslov, osim sto nije SAMO zdravstveni!

Slika

MOJA MALA KLINIKA: Legalni zdravstveni kriminal - Kako je dr. Emir Talirević od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u rekordnom roku naplatio stotine hiljada KM - U oktobru 2012. godine, privatna Moja klinika u vlasništvu prim. dr. Emira Talirevića zaključila je ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za pružanje usluga patohistologije. Tadašnji direktor Zavoda bio je doc. dr. Faris Gavrankapetanović, koji je zaključivanje ugovora s Mojom klinikom pravdao deficitarnim uslugama iz oblasti patohistologije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu... Pored prostora u Avazovom tornju, dr. Talirević ima i zakupljen prostor u Općoj bolnici Prim.dr. Abdulah Nakaš, sa kojom Moja klinika realizira zajedničke projekte i „kobranding“ - šta god to značilo. Najveći lobisti za (pre)cijenjene usluge koje pruža Talirevićeva klinika su upravo direktorica Opće bolnice Sebija Seka Izetbegović i Esed Radeljaš, kojeg se gotovo svakodnevno može vidjeti u Općoj bolnici, u kabinetu direktorice, gdje zajedno dogovaraju nove projekte koje bi radili sa Talirevićem. Nezvanično saznajemo da Federalna uprava policije intenzivno istražuje ovaj slučaj kao jednu od mnogih koruptivnih afera koje su se desile u mandatima Farisa Gavrankapetanovića, ali i njegovog prethodnika, dugogodišnjeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Mahmuta Đape.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 23:17:26, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Mar 30, 2014 00:29:48

A gle, gle...
"Uzori svetli" slave...


Slika
"Dnevni avaz", 28.03.2014.

Bas danas nadjoh na FB profilu "Suverena BOSNA" ilustraciju sa himnom i tekstom, vrlo zanimljivo:
"IZDAJA I RUSENJE SISTEMA
Pise: Senad Sprecic
SISTEM GRADE I CINE SNAZNIM I STABILNIM SUDIJE I SUDSKI ORGANI.
KAD JE SUDSTVO KORUMPIRANO, KORUMPIRAN JE KOMPLET DRZAVNI SISTEM.
KRIMINAL CVJETA. POLITICARI POSTAJU MALI BOGOVI, A OSTALI DRZAVNI ORGANI
POSTAJU SAMO PLISANE MECE SAMOZVANIH GOSPODARA ZIVOTA I SMRTI.
IZDAJA I RUSENJE BiH, ZASNOVANA JE NA MALVERZACIJAMA I KRIMINALNIM
RADNJAM ONIH KOJI BI TREBALI DA STITE DRZAVU, NJEN USTAVNI POREDAK.
DA SU LJUDI KVARLJIVA ROBA, MOZETE SE UVJERITI NA OSNOVU SLIKE SENILNIH
STARACA I STARICA, KOJIMA NIJE OSTALO NISTA DRUGO NEGO DA SE PRIPREMAJU
DA UMRU I DRUZE SA BOZIJIM SLUZBENICIMA.
NA TAJ NACIN SE ODRZAVA SPREGA I UMJESANOST VJERSKIH INSTITUCIJA NA
SVA DRUSTVENA KRETANJA U BiH. IZDAJNICI DRZAVE, CVRSTO SU UVEZANI I
PODRZAVAJU JEDNI DRUGE."


Slika
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Mar 30, 2014 00:38:58

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:Bas me zanima ko ce izgubiti...

Senat Univerziteta u Tuzli odbacio odluku Upravnog odbora o iseljenju iz Doma armije - ... Senat je ovlastio rektora Univerziteta u Tuzli da pred nadležnim institucijama i sudom pokrene postupak za osporavanje zakonitosti Odluke Vlade Tuzlanskog kantona o pokretanju inicijative za prenamjenu objekta Doma vojske FBiH i njegovih korisnika, kao i Odluke Vlade Federacije BiH, te mjesno nadležnom sudu podnese zahtjev za donošenje privremene mjere osiguranja do okončanja sudskog postupka, posebno iz razloga što je Odluka Vlade Tuzlanskog kantona donesena suprotno odredbi člana 13. st. 1. i 5. Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona... Rektor je ovlašten i da pokrene spor zbog protuzakonite isknjižbe prava korištenja u korist Univerziteta u Tuzli i uknjižbe prava na Općinski sud u Tuzli, te da pokrene postupak o ocjenu zakonitosti Rješenja Vlade Tuzlanskog kantona o privremenom imenovanju člana Upravnog odbora, budući da je suprotno odredbi člana 15. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju.


nevenkagaragic je napisao:Nesposobna Vlada Tuzlanskog kantona ucenjuje gubitkom 7 miliona sredstava norveske donacije (koja ce otici drugom kantonu), ako se Akademija ne iseli???!
Gde su bili do sada? Sta su radili? Spavali?
Sad im kriva im Akademija dramskih umjetnosti ? A nova zgrada Kantonalnog tuzilastva zvrji konzervisana - "pamet" se svakodnevno prosipa po Tuzli?
Neko bi trebao konacno snositi posledice NERADA i JAVASLUKA!


Slika

Akademija dramskih umjetnosti u Tuzli ostaje bez prostora - Ako bude realizirana odluka Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli, sutra bi profesori i studenti Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli morali napustiti prostor u Domu Armije i prijeći u neadekvatan prostor privatne zgrade. Ista sudbina čeka i studente turskog jezika te farmacije. Zgrada je dodijeljena Općinskom sudu. - Univerzitet u Tuzli je 2005. godine kompletnom zakonskom procedurom dobio na korištenje bivši Dom Armije u Tuzli, koji koriste studenti tri visokoškolske institucije. Sada bi ga trebao preuzeti Općinski sud u Tuzli, a vlada TK-a bi za uređenje dobila norvešku donaciju od 7 miliona maraka. Akademija odlazi u potpuno neuvjetan prostor....


Tuzla i Tuzlanski kanton... ima li GORIH u ovoj drzavi?
Vlada Tuzlanskog kantona sa Seadom Causevicem na celu je (zasluzeno) popila VEEELIKU SAMARCINU!!!
Onima koji nisu u toku o cemu govorim, a mrsko im citati, dovoljno je samo pomenuti reci ministra pravosudja i uprave TK Alena Taletovica (a i on se "pere" - ko ih samo sastavi!).
Kaze ministar kako je OCUVAN ugled Kantona i CELNIKA kantonalnih institucija...
To je rekao sinoc, 11.09.2013.godine (i jos kojesta) na samom pocetku dnevnika RTVTK u 19h.
Prva vest: Opstinski sud u Tuzli ce IPAK u bivsu zgradu Kreke na Ircu, a ne na mesto Akademije koju su Causevic i kompanija planirali SUTNUTI!
BRAVO za Univerzitet!
Interesantno, ovu informaciju NIGDE nisam mogla naci (pisanu), cak ni na vestima te iste RTVTK - ZASTO? Nije valjda da je neko naredio? Nije valjda da se neko stidi svojih gluposti i bezobrazluka?

Zato pogledajte PRVE minute dnevnika RTVTK od 11.09.2013. godine:


Slika

OPET UJDURME VLADE TK OKO UNIVERZITETA?!
(I bivseg im istomisljenika - toboznjeg komunistu).


Rektor Halilović: Žele me smijeniti kako bi zaustavili izgradnju Kampusa, a zemlju prodali

Srijeda, 02/10/2013 17:35

Poslovali smo pozitivno za razliku od firmi u kojima su njihovi partijski drugovi direktori ili imaju neko drugo zvanje. Njihovi izvještaji u kojima su vidljivi gubici i veći od 100 miliona KM su usvajani bez problema

Slika

Vlada Tuzlanskog kantona na svojoj posljednjoj sjednici nije prihvatila Izvještaj o radu Univerziteta u Tuzli, što je, prema dosadašnjoj praksi u drugim slučajevima, pokušaj da se smijeni prvi čovjek ove institucije.

Neusvajanje izvještaja samo je posljednji u nizu pritisaka SDP-ovih kadrova na rektora Envera Halilovića. Ti pritisci traju već-dvije tri godine, a SDP-ova vlada sada želi oprobanom metodom – neusvajanjem izvještaja o radu – da se riješi Halilovića.

No, kako stvari stoje, to neće ići baš tako glatko kako su kadrovici najjače partije u TK zamislili. Naime, ni sama Vlada nije bila jedinstvena pri donošenju odluke. Protiv izvještaja su glasali samo članovi SDP-a, troje ministara je bilo uzdržano, a troje se nije uopće pojavilo na sjednici. Da apsurd bude veći, Upravni odbor Univerziteta, čije je imenovanje potvrdila ta ista Vlada, izvještaj je usvojio jednoglasno.

Dakle, potpuno je jasno o čemu je riječ. Toga je svjestan i sam rektor Halilović.

U izjavi za Bportal.ba on je kazao da nijedan od prigovora koje je Vlada imala nisu dovoljni da se izvještaj odbije.

-Poslovali smo pozitivno za razliku od firmi u kojima su njihovi partijski drugovi direktori ili imaju neko drugo zvanje. Njihovi izvještaji u kojima su vidljivi gubici i veći od 100 miliona KM su usvajani bez problema, kaže Halilović.

Dodaje da je ovakav način odbijanja izvještaja uvreda za sve ljude koji rade na Univerzitetu.

-Vlada stavlja Univerzitet u negativan kontekst samo zbog toga što sve posmatra kroz prizmu da li je neko nečiji partijski drug ili nije, kaže Halilović.

Ističe da je cijeli problem u Kampusu Univerziteta, čija se izgradnja želi zaustaviti, a zemljište predviđeno za njegovu izgradnju prodati.

Ipak, da bi bio odbijen, izvještaj o radu Univerziteta morat će i pred skupštinske zastupnike. Već ima najava da BPS i NS RzB u ovom slučaju neće biti na strani SDP-a.

(E. H./Bportal.ba)

Pa zar se ovo jos uvek povlaci???

Slika
"Dnevni avaz", 28.03.2014.
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Mar 30, 2014 00:51:25

Ne, Jasmin Imamovic NIJE "jednak pred zaknom", on je POSEBAN SLUCAJ!
Nazalost, ne i jedini... zahvaljujuci "profesionalcima" u Kantonalnom tuzilastvu TK (gde li ih samo pokupe, kao da se skoluju za posebne potrebe tuzlanskog tuzilastva!).
A mozda se i s ovim slucajem moglo "upoznati" belosvetske koji daju "podrsku" tuzilastvu, ha Gorane Salihovicu?


Osvrt: Da li je Jasmin Imamović jednak pred zakonom?

29. 03. 2014

Da li je načelnik Tuzle Jasmin Imamović ima tretman u Kantonalnom tužilaštvu adekvatan onome kakav imaju i “obični” građani? Pitanje nije neumjesno, dapače. Stiče se dojam da je tuzlanski vožd i čelne ljude “stuba pravosuđa” uzeo pod svoje.

Drukčiji zaključak teško je donijeti nakon što se usporede dvije krivične prijave podnesene Kantonalnom tužilaštvu.

Slika

U prvoj, riječ je o onoj svemirskoj tvrdnji općinskog načelnika, kada su mu demonstranti pokucali na vrata Gradske kuće, u kojoj je onako, kao iz topa, bubnuo kako mu je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove besim Duraković, u četiri oka, dao “nemoralnu ponudu”. Prevedenmo na jezik smrtnika, Duraković mu je, bar tako tvrdi “legalista” Imamović, ponudio 100.000 maraka da obave jedan obojici koristan posao.

U drugoj krivičnoj prijavi Imamović nije tužitelj, nego je tuženi ili, barem za sada, osumnjičeni za teško krivično djelo korupcije. Tu je prijavu prije skoro 11 mjeseci protiv Imamovića, Slavka Stjepića i još tri osobe iz Tuzle, podnio Fadil Sarajlić, zastupnik interesa Slovenačke investicione grupe RAM, tvrdeći da su načelnik Tuzle i četiri saradnika, prekršili zakon zarad interesa tri građevinske firme, dajući im zemljište za gradnju poslovno-stambenog objekta (koji je u završnoj fazi!), iako nije riječ o općinskom nego zemljištu u vlasništvu hotela “Tuzla”.

Ono što ovu drugu krivičnu prijavu izdvaja iz mora ostalih, svakako je zahtjev podnositelja, Sarajlića, da ukoliko Tužilaštvo ne potvrdi utemeljenost krivične prijave protiv Imamovića i društva, da procesuira njega, Sarajlića, zbog lažnog prijavljivanja.

I sad, elementi za osnovanu sumnju da Jasmin Imamović, dodajmo tu i Stjepića, u Kantonalnom tužilaštvu imaju povlašćen tretman. Evo šta je Kantonalno tužilaštvo u vezi sa ova dva slučaja odgovorilo jednom našem kolegi, koji je pismeno zatražio očitovanje Tužilšatva.

Najprije slučaj dva:

“1.U predmetu koji je formiran na osnovu prijave predstavnika slovenačke investicijske grupe protiv načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića i još četiri osobe zbog, kako je u prijavi navedeno, počinjenog većeg broja krivičnih djela, u toku je vještačenje, te se poduzimaju i druge istražne radnje. U predmetu nije donesena tužilačka odluka.”

Da objasnimo: Tužilaštvo ni poslije skoro 11 mjeseci nije u stanju utvrditi čije je vlasništvo parcela “mali parking”, na što se ibreti svaki onaj ko iole nešto znao o katastru i imovinsko-pravnim poslovima. Taj se posao može provjeriti, kažu, za jedan dan! Tužilaštvu je malo i 11 mjeseci!?

Slika

A sada slučaj jedan iz ove priče:

2. Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je nakon javnog istupa načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića da je dobio nemoralnu ponudu od direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove formiralo predmet u vezi s tim. Načelnik Općine Tuzla je pozvan u Tužilaštvo i dao je izjavu postupajućem tužiocu vezano za njegov javni istup o nemoralnoj ponudi. U toku su provjere u ovom predmetu, a iz objektivnih razloga nismo u mogućnosti prezentirati više informacija o radnjama koje se poduzimaju”, navodi se u odgovoru kantonalnog tužilaštva, upućenom kolegi slobodnom novinaru.

Znači, za petnaestak dana od inkriminacije, odnosno, izjave date u medijima, KT je formiralo predmet u “slučaju Imamović – Duraković”, saslušalo obje strane, i poduzimaju radnje da brzo donesu tužilačku odluku o “nemoralnoj ponudi” koju je skoro nemoguće dokazati (“moja protiv tvoje riječi”).

Šta poslije svega reći osim upitati: imaju li u Kantonalnom tužilaštvu, umjesto državnog grba, na zidu sliku – načelnika Tuzle, Jasmina Imamovića? Jer, očito da njegov uticaj doseže do najviših osoba iz pravosuđa i da pred zakonom,on i mi ostali nismo isti. Ovo tim prije ako se zna da u KT postoji još najmanje pet-šest krivičnih prijava protiv načelnika Imamovića, a koje niti su, a vjerovatno niti će – biti aktivirane (tl)

tuzlalive.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Mar 30, 2014 00:59:57

Ha, ha, ha... bas mi ih zao (ucenika)... sta li ce im muljati?
Ali UPOZNACE ce ga oni brzo (pravosudje u BiH) i bez kvizova i belosvetske podske.


Učestvuje 70 učenika: Danas u Tuzli kviz „Upoznajmo bh. pravosuđe“

Subota, 29 Mart 2014 09:37
Slika

Danas će se u Gimnaziji „Meša Selimović“ Tuzli održati prvo od pet regionalnih kviz takmičenja o poznavanju bh. pravosuđa. U kvizu će učestvovati 70 učenika i učenica srednjih škola iz Tuzle, Kalesije, Doboj- Istoka, Čelića, Lukavca i Gračanice.

U svojstvu članova žirija, u takmičenju učestvuju i predsjednik Općinskog suda Tuzla, gospodin Muhamed Tulumović i predsjednica Građanskog odjeljenja Općinskog suda Tuzla, gospođa Rukija Jusupović.

Učešće u kvizu prilika je za učenike i učenice da nauče više o pravnom sistemu BiH i mehanizmima vladavine prava u našoj zemlji, te osvoje vrijedne nagrade – Prestigio tablete i pametne telefone!

Nakon Tuzle, regionalna takmičenja održat će se u Banjaluci, Mostaru, Istočnom Sarajevu i Sarajevu. Timovi koji pobijede na takmičenjima u navedenih pet gradova, učestvovat će u finalu koje će se održati u maju 2014., u Sarajevu.

Kviz takmičenje realizuje Mreža pravde BiH, a nosioci aktivnosti su Udruženje sudija BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH i Fondacija Mediacentar Sarajevo. Održavanje ovog takmičenja je omogućeno uz podršku američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Prijatelj programa je Prestigio.

(TI)
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Apr 03, 2014 17:57:03

nevenkagaragic je napisao:Hmmm... nisam bas optimista - korupcija i kriminal vlada u SVIM segmentima drustva uz BLAGOSLOV pravosudnih institucija...
Znaci li to da je doslo vreme METLE koja ce pocistiti smece?
Valja, valja, licno metlu postujem i uvek koristim...
"Ovaj slučaj mogao bi otvoriti brojne afere u bh. zdravstvu, a po uzoru na antikorupcijsku akciju „Hipokrat", u kojoj je krajem prošle godine u Hrvatskoj uhapšeno nekoliko stotina ljekara i zaposlenika farmaceutske firme."


Slika

Korumpirani sarajevski ljekari ostaju bez posla

Slika
Veci format:
http://www.zaslike.com/files/oe7jpd3k0na9w13qhsh.jpg
"Dnevni avaz", 05.02.2014.

O da, i "ptice na grani" su vec prestale pevati o KORUPCIJI u zdravstvu... dobro su se setili, TEK sada: "Da nešto nije uredu morali se vidjeti mnogo prije nego što su to pokazali i brojevi u finansijskom izvještaju Zavoda."

Potvrđeno pisanje Žurnala - KORUPCIJA U ZDRAVSTVU: Tri ljekara suspendovana zbog sumnje na zloupotrebu recepata - Tri sarajevska ljekara suspendovana su zbog sumnje da su propisivali preveliki broj lijekova. Najnoviji podaci govore da se na ovaj način samo u Kantonu Sarajevo bez potrebe godišnje gubi više od sedam miliona maraka.

Da, recepti su u pitanju... inace ubijajte pacijente slobodno...???

Nastavak "obracuna"...

Ljekarska komora FBiH traži izvinjenje od Kenana Crnkića

Izvršni odbor Ljekarske komore Federacije BiH traži od direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Kenana Crnkića javno izvinjenje. Kako tvrde, neutemeljeno je optužio troje ljekara za zloupotrebe u propisivanju recepata.

Vrijeme objave: 02.04.2014 19:46
Posljednja izmjena: 03.04.2014 09:53
Slika
direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Kenan Crnkić

Troje ljekara uposlenih u domovima zdravlja Kantona Sarajevo nisu zloupotrijebili ovlasti u propisivanju recepata, utvrdila je Komisija koju je formirao direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Struka je rekla svoje, smatra Izvršni odbor Ljekarske komore Federacije Harun Drljević.

“Od kantonalnog direktora Fonda zdravstvene zaštite Kantona Sarajevo u najmanju ruku tražimo, ako već neće ispuniti obećanje da pojede one recepte, onda barem da se javno istom energijom i teatralnošću izvini kolegicama koje je nazvao doktorskom mafijom i koje je personificirao kao glavnim koruptivnim zlom u zdravstvu“, poručio je Drljević.

Slika

Crnkić je za ovaj zahtjev Ljekarske komore FBiH rekao da bi volio znati na osnovu čega je donesen takav zaključak. "Na osnovu koje dokumentacije i kojeg činjeničnog stanja tako odgovorno tvrde da u zdravstvu nema korupcije”, pita Crnkić.

Ljekarska komora Federacije očekuje također da bude poništena odluka o oduzimanju šifri trima doktoricama te sugeriraju direktoru Crnkiću da krivce za višemilionska dugovanja Kantonalnog zdravstvenog fonda traži na drugim adresama.

federalna.ba/videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Dnevnik 2)

Inace u klinikama sirom BiH, pa tako i na KCUS (kad su promenili ime?) "cvetaju ruze"...
"Hronicni nedostatak radnika"... pa cistacice odradjuju poslove sestara???


Dr. Suad Rožajac: Na UKC-u se čistačice bave pacijentima - Imenovanje šefova je pod direktnom kontrolom političkih partija, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Dr. Suad Rožajac, predsjednik Sindikata uposlenika UKC-a i specijalista anesteziolog-reanimatolog.... To znači da umjesto da na svakom odjelu bude po jedna sestra mi imamo jednu sestru koja "skače" sa odjela na odjel i dijeli terapiju. Kako na tim odjelima nema sestara onda radnice, čistačice, preuzimaju dio poslova, nosaju laboratorijske nalaze, vode pacijente na dijagnostičke preglede, skupljaju konzilijarne nalaze, a tek ako stignu onda će prebrisati podove i očistiti WC i hodnik. Zamislite kada na jednoj klinici na kojoj npr. leže tuberkulozni bolesnici i bolesnici na drugom odjelu, koji boluju od karcinoma pluća, jedna sestra istovremeno opslužuje i aktivne tuberkulozne bolesnike i bolesnike oboljele od karcinoma. Koliko se takva sestra može posvetiti pacijentu i pružiti mu adekvatnu njegu i da li takav pacijent u krajnjoj liniji može biti zadovoljan?...

Slika
http://www.zaslike.com/files/l2bbdmhuu3rkp3bu3.jpg
"Oslobodjenje", 02.04.2014.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Uto Maj 08, 2018 23:18:46, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Apr 03, 2014 18:13:19

Zalosno sta se sve radi u ovoj drzavi!

ATV VIDEO/“SLUČAJ RADINKOVIĆ“: Obustavljena istraga

Slika

Banjalučko Okružno tužilaštvo definitivno neće pokretati istragu u “slučaju Radinković”. U naredbi o nesprovođenju istrage, koja je u posjedu ATV-a, piše da ne postoje osnovi sumnje da su Stanislav Čađo, Mladen Marić, Marinko Gajanović i Zdravko Ribić izvršili krivično djelo nesavjestan rad u službi – i namjerno prikrili dokaze o sabraćajnoj nesreći u kojoj je u avgustu 2011. godine Nikola Đurović izgubio život.

Porodica Đurović ogorčena je odlukom Tužilaštva.

„Dobio sam tu odluku, ili naredbu kako su oni napisali da se neće sprovoditi istraga protiv ta četiri lica za koje sam podnio krivičnu prijavu iz tog razloga što, kao, nema dovoljno elemenata da se to prihvati kao tužba“, kaže Darko Đurović.

Nakon presude Vrhovnog suda u kojoj je Nenad Radinković osuđen na četiri godine zatvora, istraga je otišla a u nekoliko pravaca.

Slika
http://youtu.be/EABHHay4awU

MUP je odlučio da ponovo otvori slučaj na osnovu dokaza koje je priložila porodica Đurović. Nakon pravosnažne presude, Đurovići su dokaze predali i Okružnom tužilaštvu koje je prije tri dana odlučilo da slučaja nema. Dok u Tužilaštvu odgovor obećavaju za sutra, porodica Đurović i dalje traži odgovornost prozvanih visokih policijskih službenika.

„Smatram da, samim tim što je Vrhovni sud u presudi izrekao da u zapisniku ima toliko nedostataka, da je zapisnik sačinjen na nezakonit način. Tužiteljka koja je vodila ovaj slučaj nije smjela da odbaci s lakoćom ovu tužbu“, kaže Đurović.

Đurović je pozvan da u ponedeljak dođe u policiju kako bi dobio informacije do koje faze je MUP došao sa svojom istragom. Do sada je sačinjen zapisnik ali je pitanje kakvu će pravnu snagu imati rezultati istrage nakon što je Vrhovni sud u avgustu prošle godine dao posljednju riječ.

atvbl.com
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost