Članci o sudcima kriminalcima BiH

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Uto Jan 07, 2014 00:47:36

CIRKUSijada...

Slika Slika

PRESUDA SEJDIĆ-FINCI: Da li će iko odgovarati zbog gubitka od 47 miliona eura? - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provodi istragu zbog nesprovođenja presude Sejdić - Finci što je uzrokovalo gubitak 47 miliona eura IPA fondova. Žurnal je istraživao koji su dometi Tužilaštva u ovoj istrazi - Političari u Bosni i Hercegovini mogu biti osuđeni na šest mjeseci do pet godina zatvora zbog neprovođenja presude Sejdić-Finci ukoliko Tužilaštvo dokaže navode koje trenutno istražuje. Državno tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog neprovođenja ove presude Evropskog suda za ljudska prava ali više detalja o istrazi trenutno ne žele dati. Izmjenama Krivičnog zakona BiH iz 2010. godine, neizvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava postalo je krivično djelo zbog kojeg se ide u zatvor. To je tako u teoriji. Žurnal je istraživao koga Tužilaštvo može istraživati zbog neizvršavanja presude Sejdić-Finci, kakve su šanse za kvalitetan sudski postupak, ko je kriv i ko bi mogao završiti u zatvoru. Dakle... Ko je kriv? Tužilaštvo je već počelo saslušavati svjedoke i učesnike neprovođenja presude. Zikreta Ibrahimović, zamjenica zastupnice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Europskim sudom za ljudska prava, jedna je od saslušanih osoba. - Ja sam već saslušavana kao svjedok – kaže Ibrahimovićeva za Žurnal. Ona je zastupala BiH u slučaju Sejdić-Finci i redovno izvještavala sud o provođenju ove presude. Za Žurnal pojašnjava ko je odgovoran za provođenje presude i zašto neće biti kažnjen... - Ono što već čujem u krugovima političara jesu komentari kako je ovo cirkus, oni se smiju ovome - kaže za Žurnal Sejdić...
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Uto Jan 07, 2014 23:26:48

Ma spavajte mirno... bez brige, ovo je BiH...

Dolijali bh udbaši?
Dolijali bh udbaši?
TVHercegBosne·3,307 videos
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Sri Jan 08, 2014 23:18:00

Bosanska posla, pa to ti je!
SVE se moze KUPITI!!!
I nastaviti po starom...


08.01.2014. 06:16 | Autor: A. DŽONLIĆ

Odlukom Komisije za nadzor rada policije ZDK
Osuđeni Jaganjac izabran u Odbor za pritužbe javnosti


Slika

Petočlana komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) birala je početkom sedmice predsjednika i pet članova Odbora za pritužbe javnosti na rad policije. U Odbor je, kako saznajemo, jednoglasno izabran Fadil Jaganjac, bivši šef Terenskog ureda granične policije BiH, koji je krajem 2010. godine pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Saznajemo da je prije intervjuiranja prijavljenih kandidata Skupštinska komisija obaviještena da je Jaganjčevo uvjerenje o nekažnjavanju, blago rečeno, sporno, te je zatraženo od MUP-a ZDK i Suda BiH da se izjasne o ovom slučaju.

Sud BiH obavijestio je MUP ZDK da je njihova presuda objavljena, općepoznata i dostupna na web-stranici, ali do jučer, navodno, u MUP ZDK nikad nije stigla i zvanična potvrda i upis u „kazneni list“ evidencije osuđene osobe.

Čak je i Jaganjac Komisiji podnio odluku o „povlačenju prijave“ kada je saznao da je Komisija upoznata s njegovom prošlošću. Od pet članova Komisije jedino je njen predsjednik Ramo Pivić (SDA) tražio da se „izdvoji njegovo mišljenje“.

Platio slobodu sa 15.000 KM

U Sudu BiH potvrđeno nam je da je u februaru 2011. Jaganjac iskoristio mogućnost da ne ide u zatvor nego da „plati slobodu“, i to sa 15.000 KM. No, nije nam odgovoreno zašto presuda nije dostavljena u Policijsku upravu Zenica da bi bila zavedena. Tri godine, naime, od izvršenja kazne, odnosno u ovom slučaju od njenog plaćanja, osuđenik ima pravo na brisanje iz evidencije kažnjenih osoba.

avaz.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Sri Jan 08, 2014 23:20:00

Nema razlike...

Pogledajte dokumentarni film “Policajci i(li) kriminalci”

Slika

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) pokrenulo je akciju “Kastel” početkom 2010. godine. Akcija, provedena u suradnji sa policijskim agencijama, rezultirala je hapšenjem velikog broja policajaca i drugih osoba iz javnog života Unsko sanskog kantona (USK).

U januaru 2012. godine podignuta je optužnica protiv tadašnjeg komesara policije USK, Rame Brkića i još 22 osobe. Optuženi su za organizovani kriminal, trgovinu opojnim drogama, zloupotrebu položaja i primanje mita.

Dvanaestoro optuženih priznalo je krivicu. Sud BiH ih je osudio na zatvorske ili uvjetne kazne. Sedam osoba je oslobođeno a jedan je slučaj prebačen Kantonalnom sudu u Bihaću.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pratio je policijsku akciju od samog početka kao i sudski spor koji se vodio pred državnim sudom te o tome sačinio dokumentarni film.

Film je nastao u decembru 2013., nakon što je komesar Brkić nepravomoćno osuđen na 11 godina zatvora.

Policajci i(li) kriminalci [cijeli film]

Objavljeno 08. 1. 2013.

CIN
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Sub Jan 11, 2014 23:48:32

Svasta u ovoj bosanskoj basti!
Koliko ih se samo odaziva na ime SEBI JA kao ova Izetbegovicka (koja SAMA za sebe kaze da je dobra doktorica - koji jad!)...


Dogovor stranačkom SDA linijom
Ganićev privatni Medicinski fakultet u prostorijama Sebijine Opće bolnice!?


Objavljeno 08.01.2014 u 12:35
Slika

Uskoro bi se u jednoj od zgrada kompleksa Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu trebao useliti prvi privatni Medicinski fakultet koji će djelovati pri sarajevskoj Školi za nauku i tehnologiju (SSST).

Sve je to rezultat dogovora rektora SSST-a Ejupa Ganića, i direktorice Opće bolnice Sebije Izetbegović.

Tako bi naučna baza Ganićevom Medicinskom fakultetu bila Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo na čijem je čelu supruga zamjenika predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Prema postojećem pravilniku i zakonodavstvu nije dopušteno da taj rang zdrastvene ustanove, u ovom slučaju opća bolnica, može biti stručna i naučna baza za studente medicinskog fakulteta.

Emina Ganić, menadžerica akademskih aktivnosti SSST-a za Dnevni avaz kazala je kako će sjedište fakulteta biti u zgradi Univerziteta na Ilidži, te da pokretanje medicinskog studija zahtjeva tri radnje: rad u učinocama, rad u labaratorijama i dio koji se odnosi na bolnicu. Ganić je još dodala da imaju potpisane ugovore i sa Kliničkim centrom u Sarajevu.

Ugrožen Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu?

Kako je za oktobar ove godine najavljeno otvaranje privatnog medicinskog fakulteta, to bi moglo ugroziti funkcionisanje Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, obzirom da prema sporazumu SSST-a sa Općom bolnicom i Kliničkim centrom te institucije navodno postaju naučna baza za privatni fakultet.

Kako se obogatio Ejup Ganić?

Ejup Ganić je inače kadar SDA koji se poslije rata dao u "obrazovni" biznis. Tako je odmah po završetku rata uspio otkupiti za certifikate i renovirati ekskluzivnu vilu vrijednu nekoliko miliona KM u centru Sarajeva, školovati djecu na prestižnim britanskim univerzitetima, otvoriti supruzi luksuznu dermatološku ordinaciju i osnovati privatni univerizitet. To svakako nije mogao od plate koja je iznosila nekoliko hiljada maraka i navodne ušteđevine koju je stekao radeći u SAD-u.

Sarajlijama nesumnjivo najviše oči para Ganićeva glamurozna vila koju je izgradio rekonstrukcijom i nadogradnjom postojeće kuće izgrađene početkom proteklog stoljeća u stilu moderne urbane vile. Ganićeva vila, koja se nalazi u centru grada, u Koševskoj ulici, ima 700 kvadrata izgrađenog prostora, uz pripadajuću, betonskim zidom ograđenu baštu od blizu 1.000 kvadratnih metara. Tržišna vrijednost ove novokomponovane vile procjenjuje se na najmanje 2, 5 miliona KM.

Odmah nakon završetka rata Ganić se po bagatelnoj cijeni domogao državne vile čiji je posljednji korisnik bio Slobodan Ćorović. Prije njega u kući je boravio visoki komunistički funkcioner Nijaz Dizdarević, a jedno vrijeme i književnik Oskar Davičo.

Postojeću kuću, koja je inače bila model za pokazivanje skladne gradnje u internacionalnom stilu, Ganić je pretvorio u kičerski stilski bastard. Tokom restauracije koju je započeo 1997. godine Ganić je kuću megalomanski nadograđivao i širio, pretvorivši je u betonski bunker. Dimenzije kuće bile su u skladu s apetitima tajkunskih skorojevića. Pri tom, kako saznajemo, Ganić nije imao neophodnu projektnu dokumentaciji niti građevinsku dozvolu.

Međutim, kada je vila bila završena, urbanistička inspekcija je tražila da se nadograđeni dio poruši, odnosno da se kuća vrati u prvobitno stanje. Pored toga, i komšije su se žalile da im je Ganićeva kuća zatvorila "pogled na svijet".

Međutim, u Sarajevu se nije našla ni jedna građevinska firma koja je bila spremna da sruši nezakoniti "višak" kuće moćnog Ejupa Ganića. Da bi sve bilo u glamuroznom stilu, Ganić je dao opasati vilu visokim zidom, sa kapijom na kojoj su postavljeni metalni ukrasi koji su djelo akademskog kipara Mustafe Skopljaka.

SEBIJA IZETBEGOVIĆ: Ja sam dobra doktorica i vrijedan radnik, moji rezultati su odlični!

Sebija Izetbegović u prošlogodišnjem intervjuu za "Graciju" se pohvalila da je sve u životu dobila konkursnom procedurom i to zasluženo, te „skromno“ navodi primjer da je postala šefica katedre za ginekologiju i akušerstvo na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i to glasanjem kolegica i kolega i pobijedila sa 30:3.

Dalje se Sebija hvalila da je bila odlična direktorica i da to mogu potvrditi, čak i njeni uvaženi profesori, koji mogu da kažu sve najbolje o njoj i poštovanju koje im je ukazivala, e sad pazite ide najbolji dio, DOK IM JE BILA DIREKTORICA!!! Pa potpuno je nenormalno da neko postane direktor ili šef svojim profesorima, osim ako nije super brilijantan i super genijalan, što ruku na srce i pošteno govoreni Sebija nije.

(MOJportal)

Slika

Samo jedan komentar (od 138!):
"10.01.2014 u 14:06 - bosanko istinić
Ima li granice ljudska pohlepa.Koliko lešinari trebaju očerupati lešinu,da im je dosta.A ljudi."


EJUPE DAJ MI GANIĆA: Skupština KS nije dala odobrenje Ganićevom fakultetu za ulazak u bolnicu 'Abdulah Nakaš' - Izetbegović je u obraćanju zastupnicima kazala da bolnica raspolaže visoko kvalificiranim stručnim kadrom, što je važan uvjet za izvođenje nastave u univerzitetskoj bolnici
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Sub Jan 11, 2014 23:50:49

SEBI JA, pa opet SEBI JA... i tako redom... od zdravstva, prosvete, pravosudja...

Po Babi i po SDA-u!
Kako se po porodično-stranačkoj liniji "nasljeđuju" funkcije?

Objavljeno 09.01.2014 u 07:30
Slika

Stranci demokratske akcije Bosne i Hercegovine, ili po skraćenici SDA, već odavno se prišiva drugačije „tumačenje“ njene skraćenice SDA - „Sestrići, Dajdžići i Amidžići“ aludirajući na rodbinski povezano interesno okupljanje unutar te stranke.

Da su ljudi iz SDA sami doprinijeli tom drugačijem tumačenju skraćenice SDA može se potvrditi na bezbroj primjera tokom proteklih 20 godina. Vrhunac stranke „Sestrića, Dajdžića i Amidžića“ će biti kada za kormilo stranke sjedne aktuelni zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović, a ujedno i sin osnivača i prvog predsjednika SDA Alije Izetbegovića. Tada će i zvanično SDA ući u fazu rodbinsko-familijarne-porodične stranke u kojoj se funkcije mogu i moraju nasljeđivati po principima porodičnog nasljednog prava, sa oca na sina ili unuka/unuku, a može i sa dajdže na sestrića ili sestričnu.

Posljednji primjer imenovanja v.d. direktora sarajevske, kantonalne „zlatne koke“ –Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo (ZZO KS) je još jedan dodatni argument kako je u SDA odavno postalo normalno da po principu „ja sin sam tvoj“ djeca visokopozicioniranih stranačkih prvaka zauzimaju istaknute javne funkcije. Malo je poznato da je novoimenovani v.d. direktor ZZO KS Kenan Crnkić sin poznatijeg oca, bivšeg, vječitog SDA ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića.

Ipak potrebno je podsjetiti da je na čelu ZZO KS prije Crnkića bio bivši dugogodišnji direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Faris Gavrankapetanović, opet sin manje poznatog oca Munira Gavrankapetanovića, istaknutog pripadnika pokreta „Mladi muslimani“ koji je bio blizak sa Alijom Izetbegovićem.

Ispade ako je suditi po njihovoj djeci, funkcijama koje su obnašali ili ih još obnašaju, da se tadašnji „Mladi muslimani“, konkretno rahmetli Munir Gavrankapetanović i rahmetli Alija Izetbegović, nisu borili samo za vjerske slobode, slobodu govora, protiv komunističke vlasti i verbalnog delikta, nego i za ovozemaljske privilegije, novac, vlast i uhljebljavanje potomaka.

Ipak vratimo se novom v.d. direktora ZZO KS doktoru ekonomskih nauka Kenanu Crnkiću, koji je „bez ikakve dileme“ kao i Sebija Seka Izetbegović isključivo izabran na osnovu stručnosti, referenca i ostalih dobrih osobina, a ne zato što su im bliski srodnici, baš pukom slučajnošću, visokopozicionirani sdaovci!?

Očito se Kenan Crnkić dugo pripremao za novoimenovanu funkciju, pa stigao i doktorirati ekonomiju, napisati knjigu, skupiti iskustvo kao bivši generalni direktor mikrokreditne organizacije „Prizma“, te pobrati brojne nagrade i priznanja. Možda njegov uspjeh leži u iskustvima i tajnama koje je stekao pišući knjigu „7 tajnih uspjeha“ (jednostavan i praktičan vodič za Vaš uspjeh).

Njegovu tajnu uspjeha i nije tako teško odgonetnuti, a knjiga čiji je autor podsjeća na motivirajuće bestseller limunade američkih instant autora„kako zaraditi prvi milion“ ili vodič za djevojke „kako se udati za milionera“. Crnkić sigurno nije postao direktor ZZO KS zato što je primjenio „7 tajnih uspjeha“, nego zato što je nominovan od stranke u kojoj je normalno da sin bivšeg ministra postane direktor javne ustanove ili da sin postane predsjednik stranke, koju je vidi opet baš pukom slučajnošći samo dvadesetak godina ranije osnovao njegov otac!

I nakon Farisa, Faris i nakon Crnkića, Crnkić i nakon Izetbegovića opet Izetbegović... i tako dalje u halku sa Sestrićima, Dajdžićima i Amidžićima.

(MOJportal)
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Sub Jan 11, 2014 23:51:59

Dakle jos jedno ime SEBI JA... sve "sposobni" kadrovi...
"Prosvetlise" ovu drzavu koja tako sjajno "napreduje" u PONOR!


Upoznajte Efendiće
Od goraždanskog sela Orahovice do rasadnika kadrova u Kantonu Sarajevo

Objavljeno 10.01.2014 u 15:01

Slika

Porodica Eefendić, porijeklom iz goraždanskog sela Orahovice, veliki je rasadnik kadrova, uhljebljenih u Kantonu Sarajevo. O dobroj raspoređenosti Efendića, gotovo da se ispredaju legende i usmena predanja ljudi goraždanskog kraja, koja će sigurno nadživjeti generacije.

Sposobnost ovih ljudi da preko stranke zauzmu nekoliko pozicija i fotelja u Kantonu Sarajevo, sutra će se možda izučavati na fakultetima za upravu ili večernjim školama, provincijskim instant fakultetima koji će ambicioznim kadrovicima omogućiti i formalno znanje, da ih niko sutra ne optuži da su tu bez kvalifikacija.

Efendića gore list je načelnik opštine Novi Grad Semir Efendić, zatim Semirov amidža Hamdija Efendić, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Adnan Efendić, Semirov rođak, skrasio se kao sekretar Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Inače, Adnan je i član Izvršnog odbora KO SDA Kantona Sarajevo.

Ima ih još! Idriz Efendić je načelnik Pete policijske uprave, dok je Emir Efendić šef u jednoj od službi MUP-a Kantona Sarajevo.

Mora se priznati, sjajan rezultat napravili su Efendići u kadrovskim križaljkama, i to ne u svome, nego u Kantonu Sarajevo.

Poznati autor izjave o zlatnim kašikama, mora da je nekim svojim proviđenjem odredio Efendiće kao kadrovičku bazu, pa su postali porodica iz koje dolaze odabrani kantonalno-sarajevski kadrovi najjače bošnjačke stranke, potekli iz pitomog i prelijepog kraja sela Orahovice, u koje ne mogu da se vrate jer toliko još fotelja čeka u Kantonu Sarajevu, rezervisanih za ovu vanrednu familiju, prenosi 'Prvi portal'.

(MOJportal)
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: TuzlaRe: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Sub Jan 11, 2014 23:57:20

TIPICNO PO BOSANSKI!
Pa cekajte malo (zaboga!) dok se BH pravosudje (konacno) reformise (jos koju deceniju)...
Kako bi bili KRIVI?
Sve se to vrti u krug "ja tebi - ti meni"!
Zar nije tako i glavni drzavni tuzilac uznapredovao (Goran Salihovic), bez dana tuzilackog iskusva... ma sta ce mu?
A VSTV ? Pa ono i postoji upravo (i SAMO) zato da TAKVE STITI!
"Iver ne pada daleko od klade" - sve je to ista skola...


Tužilaštvo BiH
NIKO NIJE KRIV ZA KRAĐU POVRATNIČKOG NOVCA: Akteri su unaprijeđeni u predsjednike, ministre i savjetnike


Objavljeno: 10.01.2014. - 13:11

Četiri godine nakon što je SIPA podnijela izvještaj o krađama u Komisiji za izbjegla i raseljena lica i Fondu za povratak BiH niko nije procesuiran. Naprotiv...


Slika

Piše: Branka Mrkić Radević

Prošle su skoro četiri godine otkako je SIPA počela istraživati prijavljene nezakonitosti u Komisiji za izbjegla i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava BiH i Fondu za povratak BiH. Iako je Izvještaj Tužilaštvu BiH poslan još u junu 2010. godine pomaka sa mrtve tačke – nema. I ne samo to – u Tužilaštvu BiH uopće ne žele ni govoriti o tome u kojoj se fazi nalaze ovi predmeti.

Javnost podsjećamo da se radi o ozbiljnim optužbama na račun tadašnjih članova Komisije i direktora Fonda za povratak BiH Mlađena Božovića.

Iako su Tužilaštvu BiH upućena dva izvještaja nikada nije podiglo optužnicu, odbacilo predmet ali ni informisalo javnost u kojoj se fazi rada nalazi ovaj predmet. U SIPA-i nisu željeli pred kamere, a za Žurnal se nije našao relevantan sagovornik koji želi javno govoriti o ovom slučaju.

Kasnije će SIPA Tužilaštvu proslijediti još jedan izvještaj, koji se odnosi na Mlađena Božovića, direktora Fonda za povratak BiH, kojeg je prijavila Irena Lovrić, uposlenica Fonda.

U Tužilaštvu također ne žele govoriti o ovom slučaju. Zanimljivo je kako se ne može dobiti čak ni informacija o tome u kojoj je fazi rad na ovim predmetima:

- Tužilaštvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit – kratko je saopšteno. Na upit zbog čega se ne može reći čak ni u kojoj je fazi predmet, što je dosta neuobičajeno, odgovor nikada nije stigao. Nisu željeli razgovarati ni u VSTV-u o tome da li je u ovim slučajevimo u roku od šest mjeseci koliko zakon propisuje moralo doći do neke tužilačke odluke:

- Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti osigurati Vam relevantnog sagovornika, jer se, obrazlažu, predmet ne odnosi na njih. Na ponovljeni upit da li postoji zakonski rok za tužilačku odluku, te da li je VSTV ovlašteno reagovati u slučaju kršenja tog roka te da li se do sada bavilo ovim slučajem odgovoreno je kako VSTV nema ovlasti reagirati kada su u pitanju pojedinačni predmeti.

Istraga bez saslušanja

Osobe na koje se predmeti odnose su tadašnji predsjednik Komisije Slavko Marin, Miladin Dragičević, zamjenik predsjednika Komisije, Edin Mušić, zamjenik predsjednika Komisije, te Safet Halilović, Davor Čordaš, Omer Branković, Nevenko Herceg, Dragomir Kovač i Siniša Kisić, te direktor Fonda za povratak BiH.

Članovi Komisije odbili su razgovor za Žurnal, uglavnom obrazlažući kako se radi o periodu koji je iza njih. Zanimljivo je i kako niko od njih, potvrđuju, nikada nije pozvan u SIPU ili Tužilaštvo na razgovor.

Slavko Marin, nekada zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice i predjedavajući Komisije za izbjegla i raseljena lica, zatim savjetnik Vjekoslava Bevande, danas je predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Travnik. U kratkom telefonskom razgovoru odlučno je odbio bilo kakav razgovor o načinu na koji je komisija radila, optužbama koje godinama pljušte ali i svojoj ulozi u svemu tome. Potvrdio je da na razgovor u SIPU ili Tužilaštvo nikada nije išao:

- Ja sada radim neki drugi posao, sa tim nemam veze već pet godina. Budite pozdravljeni i hvala vam - rekao je prije nego je poklopio slušalicu.

Mnogo raspoloženiji nije bio ni Miladin Dragičević, savjetnik Milorada Dodika, koji je u novembru 2013. imenovan za zamjenika ministra za izbjeglice i raseljena lica. Iako je prvo pristao na razgovor, mada mu, kaže, “nije jasno otkud sada i zašto sada” kasnije je isti odbio uz obrazloženje:

Slika

- Ne bih zaista, pogotovo jer sam obaviješten da se još uvijek vodi ta neka istraga. Ni on nije pozivan na razgovor.

Edin Mušić bio je ministar raseljenih osoba Federacije BiH u dva mandata i član saziva komisije koji je istraživala SIPA. Za Žurnal u telefonskom razgovoru kaže samo:

- Ne bih to uopšte komentarisao i smatram da je Komisija dobro radila svoj posao, podigla je budžetska izdvajanja i značajno uticala na situaciju na terenu. Ali ja nisam u tome, završio sam tu epizodu.

Član Komisije tih godina bio je i Omer Branković, bivši ministar za izbjeglice u Vladi Republike Srpske. Branković je preminuo 2011. godine.

Dragomir Kovač razgovor je odbio jer je “samo član Komisije”.
Članovi komisije bili su i Nevenko Herceg, bivši ministar turizma i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice u Vladi RS-a.
U telefonskom razgovoru Božović nam je rekao kako ne želi razgovarati jer je “u svemu vrlo malo bitan”. Ne želi komentarisati političke zahtjeve za smjenu, kako je nazvao zahtjev za njegovu suspenziju nakon prijave koja je podnesena protiv njega. U SIPU nikada nije pozivan:

- Iskreno, rado bih otišao tamo, čak sam davao signale određenim ljudima da me pozovu – skinite mi to breme, ja ga nosim...

Dom naroda bh. parlamenta je u aprilu 2012. usvojio zaključak kojim od Vijeća ministara zahtijeva da u skladu sa Zakonom o državnoj službi BiH odmah suspenduje Božovića. Ovakav zaključak predložio je delegat Mehmed Bradarić (SDP) nakon rasprave u Domu o revizorskom izvještaju o stambenom zbrinjavanju povratnika.

No u decembru iste godine ministar za ljudska prava Damir Ljubić rekao je da nema indicija i pokazatelja da je bilo nečega lošega u radu Fonda:

“Imamo i mišljenje Agencije za državnu službu BiH. Kako sada stvari stoje, Božović neće biti suspendiran", kazao je Ljubić.

(zurnal.info)
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost