SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Nov 08, 2013 23:32:44

nevenkagaragic je napisao:BH Glas, 25.10.2013.godine objavljuje:
"ZATASKANI ZLOCIN RADJA NOVI!!!"
Da, nazalost... posebno se OVO tuzlansko tuzilastvo "proslavilo" u zataskavanju po svim linijama: rodjackim, stranackim, poltronsko podilazecim, drskim i kakvim sve ne.
Sve "biser" do "bisera"...
Kao da ciljano, svesno i namerno provociraju gradjane da vrate "milo za drago" ("oko za oko").
Kuda to vodi? Svedoci smo da se sve vise gradjana okrece uzimanju pravde "u svoje ruke"...
Upravo zbog ZATASKAVANJA od strane pravosudnih institucija, a tuzlansko tuzilastvo je zaista "lider" u zataskavanju!


Slika
"BH Glas", 25.10.2013.
VECI FORMAT:
http://www.zaslike.com/files/e4evdsrary9qvldt4kp.jpg

Nastavak - drugi deo jos jedne sramotne price o tuzlanskom tuzilastvu:
"ZATAŠKANI ZLOČIN RAĐA NOVI!!! II DIO"


Slika
"BH Glas", 08.11.2013.
VECI FORMAT:
http://www.zaslike.com/files/9il1q6l7z44xa2dbxf0o.jpg
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Nov 08, 2013 23:36:58

Prezentiran rad ili NErad?
Evo sanse novom glavnom tuziocu TK Tomislavu Ljubicu da konacno sredi haos u Kantonalnom tuzilastvu TK! Nadam se da ce imati snage i volje i da nece slediti stope svog jadnog prethodnika Sesenama Cosica.
A sta je "neprofesionalno" ("i novinarski neodgovorno") prvo treba rascistiti u svojoj kuci... bar toga ima na pretek!


Prezentiran plan rada i djelovanja Tužilaštva TK

četvrtak, 07 Novembar 2013 14:48 | Autor Selma Jatić

Slika

U prostorijama Kantonalnog tužilaštva Tuzla predstavljen je Izvještaj tužilaštva o stanju i tokovima kriminala na području Tuzlanskog kantona, aktivnostima tužilaštva na polju ratnih zločina, te smještajnih kapaciteta koji utiču na rad Tužilaštva.

Jedan od ciljeva Tužilaštva svakako je skratiti rok završetka istraga, te detektirati predmete koji imaju širi interes javnosti, kao što je to nedavni slučaj međuvršnjačkog nasilja. Konstatovano je da je maloljetnička delikvencija u porstu.

„Mi sa svoje strane pokušavamo efiksano da učinimo sve što je moguće u okviru naše nadležnosti, a očigledno je u odnosu prema tom obliku kriminla da to zajedno sa ostalim koji bi trebali izvršavati svoje obaveze još uvijek nije dovoljno“, izjavio je Tomislav Ljubić, glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva.

Novinarima je posebno skrenuta pažnja na činjenicu da su maloljetnici, bez obzira na ulogu koju imaju u krivičnom djelu apsolutno zaštićeni zakonom, te da je u tom pogledu svako otkrivanje njihovog identiteta povreda Zakona.

„Potpuno je neprofesionalno i novinarski neodgovorno da novinar o maloljetnicima objavljuje podatke“, kazao je Ljubić.

Izgradnju zgrade novog tužilaštva koja traje već nekoliko godina u buduće će, kako je rečeno finsirati Evropska komisija kroz projekat potpore pravosuđa.

„Potrebni smještajni kapaciteti koji bi se tu otvorili bi odgovarali našim potrebama, čak bi imali kvalitetne prostorije namjenski određene i za saslušanje i za sve ostalo, tako da mi svoj interes kao Kantonalno tužiteljstvo imamo upravo u tom objektu“, rekao je Ljubić.

O radu na predmetima ratnih zločina glavni tužilac Lubič ističe da moraju biti zdovoljni izdvojenog Odjseka za ratne zločine, jer su tužioci koji rade na tim predmetima izuzeti iz svih ostalih predmeta, a zaključeno je da je dosadašnja saradnja medija i ovog Tužilaštva dala dosta dobre rezultate.

RTV Slon

http://youtu.be/eqxw3JXL4c4
Rad Tužilaštva TK - 07.11.2013

Sigurno mu NECE biti lako sa onim sto je (i ONIMA koje je) ostavio Sesenam Cosic!

Slika

Predstavljen glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić: Pitali smo ga šta je sa predmetima vezanim za ˝Bibija˝ i ˝Švicarca˝? - U Tužilaštvu Tuzlanskog kantona u četvrtak je javnosti predstavljen novi glavni tužilac ove institucije Tomislav Ljubić. Na novinarsko pitanje o predmetima koji se u Tužilaštvu godinama vode protiv Damira Mehića i Merseda Hadžića, a od koji nekih potiču još iz 2004. godine, Ljubić nije mogao konkretno odgovoriti osim da su ti predmeti još uvijek u procesu i da se i dalje vode istražne radnje...

Evo jos posla za novog glavnog tuzioca.
Sta kaze momak:"sada sam ja u očima javnosti i policije, najveći kriminalac"...
Nije ni cudo kad je OTAC jedne od njih POLICAJAC!
Bravo Kenane Bibuljica! Neka si objavio! Da nisi, nasilnice bi nastavile divljati bez ikakve kazne,


http://youtu.be/yu63CcZCA7Q
Kenan Bibuljica - snimak premlacivanja ucenice
Edin Skokic·53 videos

Mladić koji je objavio snimku premlaćivanja učenice: Dženitina mati mi prijeti da će me `crna zemlja pojesti´ - ˝Samo sam htio da objavim snimak da vidi javnost kako se ponaša naša omladina, a sada sam ja u očima javnosti i policije, najveći kriminalac. Uzeli su moj mobitel i ne daju mi ga. Dao sam i iskaz. Roditelji i prijatelji učenica mi prijete˝, kazao je između ostalog mladić koji je najprije na svom Facebook profilu pa onda na Youtube kanalu objavio snimak premlaćivanja učenice Srednje mješovite škole u Tuzli, 20-godišnji Kenan Bibuljica. Prema njegovim riječima, on nije tvorac snimke, nego učenik koji ide u razred sa učenicama koje su prošli petak nakon kraće prepirke izvele jednu učenicu iz škole, a potom je iza obližnje zgrade brutalno pretukle. ˝On snimak nije smio objaviti, čuvao ga je i nije htio da iko sazna za njega˝, kazao je Kenan i dodao: ˝Više njih je sve snimalo i svi su se smijali tome, svi su bili ponosni zato što one tuku malu Sabinu. Niko nije poduzima ništa, prvo obezbjeđenje škole, pa ni direktor, a u četvrtak, dan prije, se desio slučaj da su istukle i Sabininu drugaricu˝...

Slika
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Nov 10, 2013 23:39:56

nevenkagaragic je napisao:...
ZANIMLJIV tekst iste novine 3 godine ranije, ali od vec bivseg im novinara Elvira Huremovica.
Tada sam napisala komentar - "Konacno se nasao neko od KOLEGA da skrese Sesenamu Cosicu "u brk"!
Cestitam sudiji Ruzici Jukic ! Njoj verovatno "orasi" ne zveckaju u dzepu!!
Valja se podsetiti...


Slika
http://www.zaslike.com/files/f68x27vlh3eng08w506.jpg

Da dodam jos ponesto:

O ovom tuziocu (Sesenam Cosic) Kantonalnog tuzilastva TK nikada ni jednu pozitivnu ne cuh i ne procitah. Ruzica Jukic je jedina koja je u TO VREME digla svoj glas protiv harange provodjene od strane ovog lika (i pomagaca mu - tu spada i Milorad Novkovic svakako kao "vrhovni") prema Dijani Milic, sada vec pokojnoj nazalost...
Vise o njemu na temi o tuzlanskoj trakavici zvanoj Pravni fakultet

Dakle, oduvek je BH pravosudje bilo jako "azurno"???
Zamislite, konacno je 2011.godine USPESNO okoncan predmet iz 1948.godine!!!
Naravno da je to za SVAKU OSUDU, kako rece i sudija Ruzica Jukic... i to ne SAMO za osudu, vec za KAZNU!


Slika
VECI FORMAT:
http://www.zaslike.com/files/l5zg4ff2fck1n12sia3b.jpg
"Dnevni avaz", 10.11.2013.

Prvi put sam cula za sudiju Ruzicu Jukic u maju 2010.godine kada je JEDINA digla svoj glas protiv nesposobnog, drskog i pokazalo se nikakvog glavnog tuzioca Kantonalnog tuzilastva TK Sesenama Cosica...
I ovaj put je NIKO NE CUJE...
Ne cudi... ma gde bi ONI (Ustavno pravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupstine BiH) bili zainteresovani za OBAVEZE DRZAVE i za gradjane??!
Zar oni (svi redom) nisu tu zbog SEBE i SAMO SEBE?
Vidi se to svakodnevno vec godinama...


Slika
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod Kandic u Pon Nov 11, 2013 12:25:43

Odraz loseg rada pravosudja:

BiH prema uvjetima poslovanja među najgorima na svijetu

U novom izvještaju Svjetske banke konstatuje se da je tempo regulatorne reforme u regionu Evrope i centralne Azije i dalje snažan, i da je prošle godine 19 ekonomija sprovelo 65 reformi radi unaprijeđenja poslovne regulative.

Izvještaj o poslovanju za 2014. (Doing Business 2014): Razumjevanje propisa za mala i srednja preduzeća, pokazuje da su se napori u pravcu jačanja pravnih institucija i smanjenja kompleksnosti i troškova regulatornih procesa isplatili za poduzetnike u Evropi i centralnoj Aziji.

Ovaj region je prestigao region istočne Azije i Pacifika kao drugi po pogodnosti za poslovanje, iza ekonomija sa visokim dohotkom u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

"Pridruživanje Evropskoj uniji (EU) 2004. bilo je velika motivacija za neke ekonomije u regionu", rekao je Augusto Lopez-Claros, direktor Odjela za globalne indikatore i analizu Grupacije Svjetske banke.

U izvještaju se konstatuje da su te ekonomije nastavile putem sveobuhvatne i ambiciozne ekonomske i institucionalne reforme čak i poslije ulaska u EU, što im je omogućilo da mogu da se nadmeću sa svojim razvijenijim partnerima sa visokim dohotkom. Osim toga, u izvještaju se konstatuje da u cijelom regionu Evrope i centralne Azije ima ohrabrujućih vijesti.

Od 20 ekonomija koje su od 2009. najviše smanjile razlike uvođenjem boljih praksi u oblasti poslovne regulative, njih devet je u tom regionu: Armenija, Bjelorusija, BJR Makedonija, Gruzija, Kosovo, Moldavija, Poljska, Ukrajina i Rusija.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 131. mjestu ovogodišnje liste, dok je prošle godine zauzimala 130. mjesto. BiH je dodatno otežala proces plaćanja poreza za preduzeća time što je uvela kaznu za nezapošljavanje obaveznog minimalnog broja ljudi iz posebnih kategorija. BiH je privremeno ukinula taksu za šumarstvo, navodi se u izvještaju.

Po sveukupnoj lakoći poslovanja, rangiranje ostalih zemalja jugoistočne Evrope je sljedeće: BJR Makedonija (25), Crna Gora (44), Bugarska (58), Rumunija (73), Kosovo (86), Hrvatska (89), Albanija (90), i Srbija (93).

Vodeći na svjetskoj rang-listi po lakoći poslovanja je Singapur. Na listi 10 vodećih ekonomija sa najpovoljnijim propisima za poslovanje uz njega su Hong Kong, Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države, Danska, Malezija, Republika Koreja, Gruzija, Norveška i Velika Britanija.

Pored svjetske rang-liste, Izvještaj o poslovanju svake godine izvještava o ekonomijama koje su se po indikatorima najviše popravile od prethodne godine.

Deset ekonomija koje ove godine vode na toj listi su (po redoslijedu poboljšanja) Ukrajina, Ruanda, Ruska Federacija, Filipini, Kosovo, Džibuti, Obala Slonovače, Burundi, BJR Makedonija i Gvatemala.

Ipak, i dalje postoje izazovi: pet zemalja koje su ove godine zabilježile najveća poboljšanja – Burundi, Obala Slonovače, Džibuti, Filipini i Ukrajina – još uvek su u donjoj polovini svjetske rang-liste po lakoći poslovanja.
Kandic
 
Postovi: 216
Pridružio se: Uto Okt 15, 2013 14:16:09
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod Kandic u Pon Nov 11, 2013 12:27:01

VSTV BiH: Plata čistačicama 1.666 maraka!
Almedin Šišić - 11.11.2013 09:02

SARAJEVO - Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH raspisalo je javni natječaj za usluge održavanja i čišćenja prostorija VSTV, koje u periodu dvije godine namjeravaju platiti oko 200.000 KM, saznaju "Nezavisne".

Kako je to u petak potvrđeno "Nezavisnim" u samom VSTV-u, ova krovna pravosudna institucija u BiH za ove poslove namjerava angažirati pet ljudi koji će, prema krajnjoj računici, imati mjesečnu plaću od oko 1.600 KM!

Sama visina cijene usluga čistačica je pomalo nevjerovatna tim prije jer bh. javnost sve glasnije negoduje zbog astronomskih plaća u institucijama BiH u odnosu na standard građana, kao i rastrošne politike bh. zvaničnika i enormne javne potrošnje.

Ono što, također, čudi jeste da u tenderu naručilac usluga (VSTV BiH) ne zahtijeva nikakvu garanciju za izvršenje ugovora, odnosno usluga čišćenja, što može da znači da odabrani izvođač ne mora do kraja da ispoštuje ugovor koji dobije, ili pak ne mora da osigura adekvatanu i kvalitetnu cjelodnevnu uslugu za koju će biti skupo plaćen.

Milorad Novković, predsjednik VSTV-a, nije bio upoznat s ovim javnim natječajem, pojasnivši da se u te stvari ne miješa.

"To radi posebna komisija, odjel i direktor Sekretarijata", rekao je Novković.

Admir Suljagić, direktor Sekretarijata VSTV BiH, potvrdio je da je riječ o uslugama održavanja i čišćenja svih prostorija VSTV-a u naredne dvije godine.

"Biće angažovano pet ljudi dnevno, pet dana u sedmici, ujutro od osam pa naveče do 18 sati. Radi se o čišćenju oko 2.100 kvadrata, pa i čišćenju snijega", pojašnjava Suljagić.

Dakle, prema ovoj računici, ako 200.000 KM podijelimo na dvije godine, a potom 100.000 KM na 12 mjeseci, ispada da će mjesečni honorar za pet ljudi ili čistačica iznositi 8.333 KM, odnosno da će jedna čistačica imati mjesečnu plaću od za bh. prilike astronomskih 1.666 KM!

Direktor Sekretarijata VSTV-a, pak, kaže da je ekonomska računica ovog aranžmana opravdana.

"To je jeftinije nego da smo zaposlili pet ljudi, sa svim doprinosima koji sljeduju", zaključuje Suljagić.
Kandic
 
Postovi: 216
Pridružio se: Uto Okt 15, 2013 14:16:09
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Nov 12, 2013 00:09:34

Milorad Novkovic se inace ni u svoj posao ne mesa, pa kako bi u tender za ciscenje prostorija VSTV-a od 100.000 KM godisnje... nisu njegove pare, MI TO PLACAMO!
A direktor Sekretarijata VSTV-a mozda i nije bas dobar u matematici? Ili su i zaposlenim cistacima plate "masne" u odnosu na druge u BiH?
Navikli na prodaju magle...


Plata čistačicama 1.666 maraka! - SARAJEVO - Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH raspisalo je javni natječaj za usluge održavanja i čišćenja prostorija VSTV, koje u periodu dvije godine namjeravaju platiti oko 200.000 KM, saznaju "Nezavisne"... Milorad Novković, predsjednik VSTV-a, nije bio upoznat s ovim javnim natječajem, pojasnivši da se u te stvari ne miješa... Direktor Sekretarijata VSTV-a, pak, kaže da je ekonomska računica ovog aranžmana opravdana. "To je jeftinije nego da smo zaposlili pet ljudi, sa svim doprinosima koji sljeduju", zaključuje Suljagić.

Slika

Vrlo zanimljivi komentari na tekst:

Otvoreno pet pozicija: Plata čistačicama u VSTV BiH 1.666 KM!

Slika

I tako do sudnjeg dana... takozvana REFORMA pravosudja... nema reforme, nema napred sa ovim likovima koji su se zabetonirali na svojim dozivotnim polozajima. Njihov "rad" odlicno prikazuje ilustracija uz tekst. Jad i cemer. Sve sto Milorad Novkovic zna je kukanje: pare, pare... a takozvana reforma traje godinama.

Slika

Počinje nova runda strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH - U Banjoj Luci će danas i sutra biti održana nova runda strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, najavljeno je iz Ministarstva pravde BiH.... “Ministarstvo pravde BiH predstaviće najnovije izmjene zakona koje predviđaju potpunu reformu VSTV-a, od načina izbora članova ovog organa do niza drugih izmjena kojima bi se poboljšao i unaprijedio rad ove institucije”, zaključeno je. Kada je riječ o Zakonu o sudovima BiH novim odredbama predviđa se uspostavljanje drugostepenog suda u odnosu na Sud BiH, koji bi rješavao žalbe na presude koje donese Sud BiH...

I dalje "trla baba lan..."

FTV VIDEO

Slika
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 00:12:23, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Nov 12, 2013 00:12:16

Nasa posla - slazem se s ovim komentarom:
"Sulejman Dedic · Najaktivniji komentator · Finance e Human Resourses u Interroll SA
Druze, dok god budemo vise vjerovali strancima nego sabi sami jadni mi svi..

Neko sa strane moze imati starteske interese da stvara tu sliku o nama, moze imati hiljadu razloga. Mi nemamo niti jedan, ali igramo kako nam oni sviraju.. Posto volim pisati u procentima, recu da je nasa odgovornost za sve sto se desava makar 95%, od stranaca 5%.. "


Izgubljeni u prevodu - Pravi mali skandal izazvali su stručnjaci UN-a zbog nekoliko "sitnih" grešaka u prevodu kojima su prilično promijenili smisao njihove nedavno objavljene studije o budućnosti BiH...A sve to zbog toga što su brojne od tih studija napisane "na koljenu" od strane međunarodnih birokrata, političara, istoričara ili novinara sa željom da poprave svoj CV ili obezbijede koju minutu pod reflektorom neke globalne TV kuće... Ali bilo bi mi makar za mrvicu lakše kada bi barem međunarodni stručnjaci umuknuli. Kad nam već ne mogu pomoći, neka barem ne odmažu.
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Nov 13, 2013 00:55:16

Hitni demanti VSTV-a...
Usput, evo nekih objava tendera:


II.4. OPIS PREDMETA UGOVORA - Čišćenje i održavanje higijene i tekuće održavanje za potrebe Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za period 2011. i 2012. godine II.5. UKUPNA KOLIČINA (BROJ JEDINICA) I/ILI OBIM UGOVORA Procjenjena vrijednost nabavke: 133.333,00 KM bez PDV-a

(poništenje poziva) Nabavka usluga čišćenja i održavanja higijene i tekućeg održavanja za 2013. i 2014. godinu - II.3.a. Trajanje okvirnog sporazuma: Od dana stupanja ugovora na snagu do 31.12.2014. godine II.3.b. Procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bezPDV-a: 171.177,78...V.4.a Vrijednost najniže prihvatljive ponude bez PDV-a: 22.446,16KM V.4.b Vrijednost najviše prihvatljive ponude bez PDV-a: 22.446,16 KM

Slika

Demanti navoda objavljenih u „Nezavisnim novinama“ od 11.11.2013. godine - VSTV BiH nema zaposlene čistačice

(Sarajevo, 12. novembar 2013. godine) – Povodom teksta novinara Almedina Šišića objavljenog u dnevnom listu „Nezavisne novine“ 11. novembra 2013. godine pod naslovom „Plata čistačicama 1.666 maraka!“, u kome se navodi da je „Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) raspisalo javni natječaj za usluge održavanja i čišćenja prostorija VSTV-a BiH, koje u periodu dvije godine namjeravanju platiti oko 200.000 KM“, te da „ova krovna institucija u BiH za ove poslove namjerava angažirati pet ljudi koji će, prema krajnjoj računici imati mjesečnu plaću od oko 1600 KM“, VSTV BiH ovim putem demantira navode objavljene u „Nezavisnim novinama“ ocjenjujući ih netačnim, proizvoljnim i štetnim za ugled VSTV-a BiH.

S ciljem pružanja detaljne informacije o javnom natječaju za usluge održavanja i čišćenja prostorija VSTV-a BiH (objavljen u Službenom glasniku BiH“, broj 85/13), želimo informirati javnost o sljedećem:

VSTV BiH je objavilo javni natječaj za usluge održavanja i čišćenja cca. 2000 m2 kancelarijskog i skladišnog prostora. Sam naziv javnog natječaja „Obavještenje o nabavci usluga ČIŠĆENJA I ODRŽAVANJA za potrebe VSTV-a BiH“ jasno govori o svrsi ove javne nabavke te je izvlačenje čistačica iz konteksta samo tendenciozno „prozivanje“ VSTV-a koje javno i transparentno troši namjenski planirana sredstva. Iznos koji se pominje je baziran na dosadašnjem iskustvu te je procjenjena vrijednost ujedno i maksimalan iznos koji VSTV BiH može platiti. Onaj ponuđač koji dostavi najprihvatljiviju ponudu bit će izabran. Na koji način ce ponuđač rasporediti sredstva (koliko će platiti čistačicama, koliko će potrošiti na materijal za održavanje, upotrebu mašina i dr.) VSTV BiH neće moći uticati.

Procjenjena vrijednost nabavke usluga čišćenja i održavanja, koja na godišnjem nivou neće preći iznos od 86.000,00 KM, ne uključuje samo angažman osoba (čistačica) na izvršenju usluga čišćenja nego, po potrebi, angažovanje dodatnih lica na svim navedenim poslovima vanrednog čišćenja i održavanja, stavljanje u upotrebu mašina potrebnih za obavljanje navedenih usluga, te stavljanje u upotrebu svih sredstava za čišćenje, održavanje i otklanjanje sitnih kvarova.

VSTV BiH je pokrenulo otvoreni postupak s opcijom okvirnog sporazuma, što podrazumijeva da se radi o procijenjenoj vrijednosti nabavke koja može, ali ne mora biti u cjelosti realizirana.

Za više informacija molimo da kontaktirate Kabinet Predsjedništva VSTV-a BiH na broj telefona 033 707 518.

- KRAJ -

VSTV
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Nov 13, 2013 00:58:29

Kad smo vec kod ovog "sjajnog" VSTV-a BiH...
Naleteh na ovaj clanak iz januara 2013. - bravo Dzenana Karup-Drusko (propustih ga jer vise ne bacam pare na jad i cemer ovog drustva).
Ovo je samo jos jedna kockica (i EGZIBICIJA) mozaika zvanog BH pravosudje...
Da ti se smuci, zar ne?


Supruge i ljubavnice posvađale članove VSTV-a

Petak, 18 Siječanj 2013 22:18
Slika

O načinu donošenja odluka unutar VSTV-a, prije svega kad je u pitanju kadrovska politika, puno se govori u pravosudnim kuloarima: kako jedni drugima prave ustupke da bi progurali svoje kadrove

Piše: Dženana Karup-Druško

Nekako pred sami kraj prošle godine potpuno tiho je prošla informacija da je jedan član Visokog i sudskog vijeća podnio ostavku. Radi se o sudiji Darku Samardžiću, koji je podnio neopozivu ostavku na svoje članstvo u VSTV-u u koje je izabran kao predstavnik Suda BiH.

U utorak, 16. januara, upućeni tvrde potpuno neočekivano je ostavku dao i Amir Jaganjac, predsjednik Vrhovnog suda FbiH, koji je svoje povlačenje obrazložio obavezama u Vrhovnom sudu, zatim odbijanjem da njegova porodica ispašta zbog njegovih angažmana. Nezvanično se spominje i neslaganje s nekim odlukama koje su donošene u VSTV-u, kao i njihovim načinom usvajanja.

O načinu donošenja odluka unutar VSTV-a, prije svega kad je u pitanju kadrovska politika, puno se govori u pravosudnim kuloarima: kako jedni drugima prave ustupke da bi progurali svoje kadrove, zatim naplaćuju te kredite kako bi ugurali svoju djecu – nedavno je neko ustvrdio da među pripravnicima u sudovima i tužiteljstvima nema nikoga do djece sudija i tužitelja. No, ostavka koju je Samardžić uputio članovima VSTV-a u kome je obrazložio svoju ostavku na najporazniji način govori o srozavanju ove profesije u svakom smislu gdje najbitnije postaju supruge, ljubavnice, djeca. Upravo zbog toga pismo puštamo skoro u cijelosti:

“Sa žaljenjem što sam prije mjesec dana poslušao savjete pojedinih kolega članova, sada dakle sa mjesec dana zakašnjenja konačno podnosim ostavku na članstvo u VSTV-u. Da sam to učinio u tom trenutku vjerovatno bih se sa vama rastao sa mnogo manje gorčine i daljnji slijed događaja bi možda i mogao da bude mnogo jasniji. Ovako se osjećam prevarenim, odnosno osjećam da je moje ime zloupotrijebljeno, da bi se imenovao određeni kandidat.

Većini Vas je poznato da je moja supruga prije šest mjeseci konkurisala na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu. Ukupno su raspisana dva konkursa za tri pozicije. Na pojedinim sjednicama smo razgovarali o eventualnim pogrešnim percepcijama javnosti ukoliko bi neko od nas aplicirao za neku poziciju u pravosuđu i mislim da nismo u tom smislu donijeli bilo kakav zaključak. Međutim, nikada nismo razgovarali o tome šta uraditi ukoliko neko od članova porodice člana VSTV-a konkuriše za odgovarajuću poziciju.

(...) O tome sam razgovarao sa pojedinim kolegama a zaključak je bio također da o tome treba da odluči Vijeće kao cjelina. Razgovarao sam i sa kolegom Jaganjcem koji mi je rekao da je moja supruga bila odlična na intervjuu i da je trebala dobiti ocjenu 1 ali su joj dali ocjenu 1.5, upravo zbog toga što sam ja član Vijeća. (!?)

U tom smislu sam prije mjesec dana čuo na sjednici Podvijeća za imenovanje Federacije da je kolega Jaganjac uskratio pravo mojoj supruzi da bude predložena za kandidata upravo zbog toga što sam ja član Vijeća, s čim su se složili pojedini drugi članovi. Nakon toga sam i rekao da ću podnijeti ostavku ukoliko je to u suprotnosti sa mogućnošću njenog izbora, te u tom smislu i dobio sugestiju pojedinaca da ostavku ne podnosim te da za mjesec dana ide ponovan izbor, te da će se tada o tome moći razgovarati. Nakon toga sam razgovarao sa kolegom Jaganjcem i njega lično pitao o tome da li je tačno da je on naveo to kao razlog eliminacije moje supruge iz eventualnog razmišljanja o prijedlogu kandidata, na šta mi je on rekao: ’Djeteta mi, nisam to rekao.’ Kao roditelj sam povjerovao u to.

U prošli četvrtak je bila ponovljena sjednica Podvijeća (prvog dana redovne sjednice Vijeća), na kojoj se raspravljalo o ponovnom izboru (koji se trebao obaviti drugi dan redovne sjednice – dakle u petak), te mi je prije same sjednice kolega Jaganjac ponovio da on nema nikakvih dilema. Nakon te sjednice mi je kolega Crnalić rekao da je predložena moja supruga za izbor a to mi je rekla i kolegica Jukić, te da će se o tome raspravljati na sutrašnjoj redovnoj sjednici Vijeća, kao i da je kolega Knežević zadužen da pripremi usmeno obrazloženje prijedloga za tu sjednicu.

(...) Za vrijeme redovne sjednice, Podvijeće se povuklo da se oko nečega dogovori nakon čega je po povratku u salu i vršen izbor te je izabrana Emina Kurtović Sabljica. Na tom dijelu sjednice naravno nisam prisustvovao, ali sam bio vidno iznenađen rezultatima izbora, međutim mislio sam da se povela barem odgovarajuća rasprava o toj situaciji te je zaključeno da moja supruga ne može zbog mog angažmana da bude izabrana.

Potom, na moje iznenađenje sam saznao da u tom pravcu nije vođena nikakva rasprava, te stvarno nisam znao šta se desilo. Iste večeri me zovnuo kolega Crnalić i rekao da nema potrebe da se sekiram da će biti još prilika te sam ga tada upitao šta je bio razlog promjene odluke Podvijeća. Rekao mi je da je kolega Knežević rekao kako smatra da u ovom trenutku po Vijeće ne bi bilo u redu da moja supruga bude predložena te da je on pronašao drugog kandidata, sa čim se odmah složio i kolega Jaganjac, te da je onda i on prihvatio tu argumentaciju. Nakon toga sam razgovarao i sa kolegicom Jukić koja mi je to također potvrdila.

Imajući u vidu redoslijed spiska kandidata za koji sam Vas molio da uporedite, jasno Vam je da je sve bilo pripremljeno i dogovoreno dan ranije, pretpostavljam između Kneževića i Jaganjca, jer je redoslijed promijenjen. Na taj način su perfidno zloupotrijebili moju funkciju kako bi promijenili prijedlog, odnosno eliminisali moju suprugu iz utakmice za izbor te predložili kandidata kojeg su ranije dogovorili (pri tome gledajući meni u lice i govoreći drugačije, vjerovatno će sada opet reći “nisam ništa rekao, djeteta mi”), te ne osjećajući se spremnim da se sa takvim pakostima i lažima borim i podnosim ovu ostavku. Kada se za nekoliko mjeseci ljubavnica predloži za predsjednika tog suda sa formalno-pravne tačke neće kolega Jaganjac biti u sukobu interesa, ali će stoga biti u itekakvom moralnom sukobu, u prvom redu sa samim sobom.

Vjerovatno će ova moja ostavka zauvijek zatvoriti sva vrata napredovanja moje supruge a vjerovatno i eventualnog ulaska moje djece u pravosuđe kada završe fakultet koji studiraju, te ću stoga sa velikim interesovanjem i osluškujući eventualno pogrešnu percepciju javnosti pratiti daljnji radni angažman Jaganjca juniora trenutno pripravnika na istom onom sudu na koji je konkurisala moja supruga.

Otvoreno.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Sri Nov 13, 2013 12:48:34

Katastrofa... sta reci...
muricenes
 
Postovi: 235
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Nov 16, 2013 01:27:48

muricenes je napisao:Katastrofa... sta reci...

Na "zapadu nista novo"... citaj u BiH!

Slika Slika
Hasan Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ne smatra se prevarenim. „To je moja nemogućnost da predvidim svjetsku ekonomsku krizu“ (FOTO: Slobodna Bosna)

Milionska piramidalna prevara - Više stotina Bosanaca i Hercegovaca žrtve su piramidalne prevare. Davali su novac, vjerujući da ulažu na „Forex“, odnosno tržište devizama. Novac na berzu nije stigao.... Na osnovu njegove i prijave drugih građana koji su se u međuvremenu javili, Federalna policija je otvorila istragu. Pronašli su da su firme „Mat“ i „Future“ offshore kompanije koje su registrovane u posebnim zonama u svijetu gdje je dozvoljena registracija uz potpunu anonimnost pravih vlasnika. U saradnji sa policijom iz Engleske došli su do informacije da je „Mat Investment Group CO“ osnovana u novembru 2007. godine, a brisana je iz registra dvije godine poslije. Kao odgovorna osoba spominjalo se ime Dorothy Morin sa Sejšela, a kao dioničar firma „Fidelity Holdings“ LTD, čiji vlasnik Renato Kandera ima hrvatski pasoš. Došli su do informacije da firma ima fiktivnu adresu u Londonu, gdje se samo nalazi kancelarija sa koje se prosljeđuje pošta. Policija iz Londona smatra da je kompanija osnovana za prevare.... Podignuta optužnica razlikuje se od krivične prijave. U optužnici je navedeno da su se Bukva, Džaferagić i Štrbac lažno predstavljali kao predstavnici nepostojećih investicionih fondova „Mat Project Limited Company By Shares“, „Mat Investment Group CO“ i „Future Trend Investment Holding Limited“ iz Hong Konga... Bećirović, delegat u državnom parlamentu, rekao je da mu je Bukva prijatelj. Dao mu je 30.000 eura, a dobio je natrag 17.000 eura. On je rekao da je ekonomista po struci i da poznaje rad berze. Kaže da se ne osjeća prevarenim. „Rizik finansijskog ulaganja je takav. Vi u jednom trenutku dobivate, u drugom gubite. To je bila moja nemogućnost da predvidim svjetsku ekonomsku krizu.”...

Slika
Optuženi Muhamed Bukva izlazi sa Općinskog suda sa advokatima Vasvijom Vidović, Draganom Barbarićem i Lejlom Ćović. (FOTO: CIN)

Slika
U stanu Muhameda Bukve policija je pronašla spisak ulagača u kojem je navedeno 387 lica i uplaćena novčana sredstva od 7.293.365 eura. Na sudu se branio šutnjom. (FOTO: CIN)

Slika
Emir Džaferagić je priznao policiji da je „dobit“ isplaćivana od dijela novca novih ulagača. Kad se smanjio broj novih ulagača, nestalo je i dobiti i došlo je do urušavanja „piramide“. (FOTO: CIN)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 00:06:46, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron