SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Avg 04, 2013 20:14:45

nevenkagaragic je napisao:Ha, ha, ha... TREBA li komentar?
Goran Salihovic je poznat po SAMOpromociji...
A i po "rezultatima" i "uspesnom" radu...


Četvrtak, 06. Juni 2013 u 09:33

Sliku svoju ljubim

U internom biltenu Tužilaštva BiH objavljeno 37 fotografija Gorana Salihovića


Slika

Otkako je izabran za glavnog državnog tužioca Goran Salihović se pokazao ažurnim jedino u promociji samog sebe, a sve pod izlikom da građanima želi približiti unutrašnju organizaciju i način rada ove institucije.

Tako je u povodu desetogodišnjice rada Tužilaštvo BiH izdalo Bilten-brošuru na 37 strana, u kojem su pored obraćanja glavnog tužioca objavljene čak 23 njegove slike! U Biltenu se još može pročitati i intervju koji je Goran Salihović dao za Glas Amerike, te članci o ostalim aktivnostima glavnog tužioca.

No, tu nije kraj (samo)promociji novog šefa Tužilaštva BiH. I njihova je internet strana zatrpana Salihovićevim slikama koje su istaknute u prvi plan, dok su informacije o istragama, podignutim optužnicama i saradnji sa policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona, stavljene u drugi plan. (S.B.)

slobodna-bosna.ba

KOMENTARI:

Slika

Da, da, secam se ovog clanka (valjda je zato i NAGRADJEN predsednik suda po "dobrom" BH obicaju) :

Sud opljačkano vratio optuženima...Ali, iz suda su saopćili: "U vezi s preispitivanjem rada pojedinih sudija, obavještavamo Vas da je za to nadležan Ured disciplinskog tužioca. Obaveza predsjednika Suda je da obavijesti Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH o svim predmetima u kojima je nastupila apsolutna zastara a što je u konkretnom slučaju i učinjeno." No, u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću o tom slučaju ne znaju puno. Objasnili su tek kako ih se može uključiti. Uprkos svim pravnim objašnjenjima, oštećenima, ali i policajcima koji su radili na slučaju, ostaje gorak okus u ustima. ...Neprovedena pravda, nevraćeni nakit i novac. Uz to, sve troškove zastarjelog slučaja platit će sud, odnosno poreski obveznici. Opet, sve isključivo po zakonu.

Ha, ha, ha, ma nije valjda? "Tante za tante"? Usluge se vracaju - "sve se vraca, sve se placa".
A cuj, ko bi stopirao istragu protiv Gorana Salihovica, vec tuzlansko tuzilastvo koje je poznato vec goooodinama kao DNO DNA BH pravosudja!


SDA blokirala istragu protiv Gorana Salihovića

Slika

03.08.2013 19:50 | G. Maunaga

Sarajevo - Istraga protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića zbog zloupotrebe službenog položaja u vrijeme dok je bio predsjednik Opštinskog suda za prekršaje u Tuzli zaustavljena je odmah poslije formiranja tog predmeta u tužilaštvu, a stavljanje tog predmeta u ladicu izlobirao je predsjednik SDA Sulejman Tihić, potvrdio je “Glasu Srpske” izvor iz pravosudnih institucija u Sarajevu.

Prijava

Krivična prijava protiv Salihovića podnesena je Federalnoj upravi policije, Federalnom tužilaštvu i Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

U njoj je Salihoviću stavljeno na teret da je u vrijeme dok je bio predsjednik Opštinskog suda u Tuzli zloupotrijebio funkciju kako bi aktuelnom gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću omogućio da prisvoji srpski stan u koji je Imamović uselio tokom rata.

- Salihović je tokom parničnog postupka koji je Vesna Lukić vodila protiv Imamovića prinudio četvoricu svjedoka da daju lažne iskaze u korist Imamovića. Na osnovu toga donesena je presuda u korist Imamovića, a Lukići su žalbu uputili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu - rekao je izvor “Glasa Srpske”.

Zbog toga je protiv Salihovića podnesena krivična prijava, ali je istraga izostala.

- Krivična prijava podnesena je prije nego što je Salihović stupio na dužnost glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a da je procesuirana on ne bi mogao da preuzme taj mandat. Zato je pod pritiskom lidera SDA spriječen čak i pokušaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da se optužbe na račun Salihovića provjere prije preuzimanja dužnosti glavnog tužioca - kaže izvor “Glasa Srpske”.

Federalno tužilaštvo krivičnu prijavu protiv Salihovića krajem prošle godine, prije nego što je on položio zakletvu za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, dostavilo je na postupanje Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

Tada je u Kantonalnom tužilaštvu potvrđeno da je taj predmet formiran i da su počele provjere navoda o zloupotrebi položaja, ali je ubrzo stavljen u ladicu.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović rekao je da u tom predmetu nema nikakvih provjera, ni istrage, a u Tužilaštvu BiH kažu da protiv Salihovića nikad nije vođena istraga.

U Federalnoj upravi policije su kazali da su zaprimili prijavu protiv Salihovića i da u vezi s tim po nalogu Federalnog tužilaštva i Kantonalnog tužilaštva Tuzla vrše određene provjere.

Mehmedović

Salihović je počeo da vraća dug prema SDA u predmetima koji se vode protiv potpredsjednika i poslanika te stranke u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića.

Izvor blizak istrazi protiv Mehmedovića rekao je ranije “Glasu Srpske” da je Mehmedović u više navrata posredno, ali i lično svjedocima počinjenih zločina prijetio likvidacijama.

Iako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ometanje rada pravosuđa sa spiskom svjedoka i istražilaca SIPA koji će biti likvidirani ukoliko Mehmedović bude uhapšen, Tužilaštvo nije učinilo ništa da ih zaštiti.

- Poseban tim SIPA kompletirao je u “predmetu Ozren” dokazni materijal sa izjavama velikog broja svjedoka, materijalnim dokazima i dokumentacijom istražnih organa, ali Salihović uprkos tome nije dao da Mehmedoviću bude određen pritvor, niti je izdao naredbu za pretrese, što je uobičajena praksa u predmetima ratnih zločina - rekao je izvor iz istrage.

SIPA je uhapsila Mehmedovića, koji je bio ratni načelnik policije u Tešnju, 19. jula i poslije saslušanja ga predala Tužilaštvu BiH koje ga je samo sat kasnije uprkos dostavljenim dokazima pustilo na slobodu.

Salihović je stao na stranu Mehmedovića i u “predmetu Tešanj” u kojem se sprovodi istraga o velikom skladištu oružja pronađenog nedavno u šumi u blizini tog grada.

Zanimljivo je da Salihović u trenutku pronalaska oružja na lice mjesta nije želio da pošalje postupajućeg tužioca koji bi rukovodio istragom i nadzirao rad inspektora SIPA prilikom uviđaja te zajedno sa SIPA planirao i preduzimao mjere na otkrivanju počinilaca tog krivičnog djela.

Nedolazak tužioca na lice mjesta i preuzimanje istrage o pronalasku najveće količine oružja u BiH poslije rata doveo je do zastoja u istrazi i tapkanja u mjestu.

Zloupotrebe

O Salihovićevim mahinacijama dok je bio predsjednik Višeg suda za prekršaje u Tuzli mediji su pisali još 2002. godine.

- O zloupotrebama Salihovića postoji izvještaj Finansijske policije FBiH i prijava za fizički napad na svoju koleginicu. To je došlo u Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, ali je sve stopirano - kazao je naš izvor.

glassrpske.com
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Avg 04, 2013 21:17:03

Ma ko nam se to voli toliko slikati?

Slika

Dobrodošli na web stranicu Tužilaštva BiH
Biografija

Poštovani,

Dobro došli na našu internet stranicu, na kojoj možete pronaći informacije o radu Tužilaštva BiH, unutrašnjoj organizaciji, saradnji sa policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona, kao i vijesti i informacije o podignutim optužnicama i aktivnostima vezanim za predmete koji su u radu.
Internet stranica Tužilaštva je pokrenuta s ciljem da se svim građanima približi rad naše institucije. Nadam se da ćete pretragom naše web stranice pronaći mnogo korisnih informacija.

S poštovanjem,
Goran Salihović

Tuzilastvo Bosne i Hercegovine

O "liku i delu" GLAVNOG (!!!) drzavnog tuzioca (bez dana tuzilacke prakse ( ali sa masom slika, slicica, usluga, prijava...).
Na zvanicnoj stranici Tuzilastva BiH nakicena biografija (ah, u cemu li sve nije UCESTVOVAO!):


Tužioci
Glavni tužilac


Slika

Goran Salihović – glavni tužilac Tužilaštva BiH

Rođen 28.06.1959. godine u Tuzli, općina Tuzla.
Nastanjen u Tuzli.

Formalno obrazovanje:

Gimnazija u Lukavcu
Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu -1986. godine.
Pravosudni ispit položio pred Ministarstvom pravde u Beogradu.

Radno iskustvo i stručne sposobnosti:

- Glavni tužilac Tužilaštva BiH (imenovan odlukom VSTV od 12.12.2012. godine)
- Predsjednik Općinskog suda u Sarajevu (2005–2013);
- Predsjednik Kantonalnog suda za prekršaje u Tuzli (2002–2005);
- Predsjednik Općinskog suda za prekršaje Tuzla (1994–2002);
- Sudija Višeg suda za prekršaje Tuzla (1992–1994);
- Predsjednik Općinskog suda za prekršaje Lukavac (1991–1992);
- Sudija za prekršaje u Općinskom sudu za prekršaje Lukavac;
- Operativni analitičar u SUP-u Lukavac;
- Preko 22 godine rukovodilac (predsjednik suda);
- Potpredsjednik Udruženja sudija BiH;
- Potpredsjednik Udruženja sudija/sudaca Federacije BiH;
- Član Upravnog odbora Udruženja sudija/sudaca Federacije BiH;
- Predsjednik Udruženja medijatora Bosne i Hercegovine;
- Predsjednik Udruženja sudija za prekršaje u Federaciji Bosne i Hercegovine;
- Potpredsjednik Udruženja mreže trenera Bosne i Hercegovine;
- Predsjednik Općinske izborne komisije Tuzla u periodu od 8 godina;
- Član ELRA za Bosnu i Hercegovinu (Evropsko zemljišnoknjižno udruženje);
- Član Komisije pravosuđa u BiH za pitanja strukturiranog dijaloga pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine;
- Član Stalne komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (problematika komunalnih predmeta), od 20.03.2012. godine;
- Član Komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za implementaciju CMS projekta;
- Član Pravnog savjeta Udruženja izbornih zvaničnika Bosne i Hercegovine;
- Član Komisije za polaganje pravosudnog ispita – Ministarstvo pravde BiH – privredno pravo;
- Predsjednik Komisije za polaganje stručnog ispita za zemljišnoknjižnog referenta - Federalno ministarstvo pravde (od 08.09.2006. godine);
- Član Radne grupe za praćenje vremenskih rokova za postupanje po predmetima za sudove i uspostavljanje vremenskih rokova za postupanje po predmetima za tužilaštva u BiH – USAID, Justice Sector Development Project;
- Konsultant u oblasti medijacije za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru angažovan od Svjetske banke i SEED-a;
- Član Radne grupe za definisanje problema u procesu registracije poslovnih subjekata i sačinjavanja prijedloga za izmjenu i dopunu relevantnih zakona od 06.09.2010. godine, Ministarstvo pravde BiH;
- Član Komisije za izbor državnih službenika u Sekretarijatu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH - Agencija za državnu službu BiH (od 05.09.2006. godine);
- Član Komiteta humanizma, ljudskih prava i reda na prijedlog gđe Elisabeth Rehn, predsjednice Internacionalne lige humanista (2008. godina);
- Član Komisije za polaganje ispita i imenovanje medijatora Bosne i Hercegovine;
- Trener medijacije po programu Udruženja medijatora u Bosni i Hercegovini;
- Trener Kanadskog instituta za medijaciju;
- Trener za ljudska prava za sudije i tužioce Bosne i Hercegovine;
- Edukator pri CEST FBiH (menadžment i upravljanje, medijacija, ljudska prava);
- Konsultant za prekršajnu reformu pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Ocjena za rad:
- Predsjednik Općinskog suda u Sarajevu je od 01.09.2005. godine ocijenjen ocjenom 5 (pet) 2003–2011.
- Ostvarena norma za 2010. g. – 2228,97 %
- Ostvarena norma za 2011. g. – 988,62 %

Učešće u donošenju sljedećih zakona:
- Zakon o vanjskotrgovinskom poslovanju Bosne i Hercegovine,
- Izborni zakon Bosne i Hercegovine,
- Zakon o postupku medijacije u Bosni i Hercegovini,
- Zakon o prijenosu poslova medijacije na Udruženje medijatora BiH,
- Zakon o prekršajima Bosne i Hercegovine,
- Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH,
- Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija FBiH,
- Zakon o prekršajima FBiH,
- Zakon o izvršenju sankcija TK-a,
- Zakon o prekršajima TK-a,
- Zakon o ispitu za sudije za prekršaje TK-a.

Autorska izdanja:
- Komentar Zakona o prekršajima sa zakonima o sudovima i Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, Fineks, Sarajevo, 2006.;
- Komentar Zakona o prekršajima, Fineks, Sarajevo, 2004.;
- Zbirka propisa o prekršajima, Fineks, Sarajevo, 1998.;
- Komentar Zakona o prekršajima kojim se povređuju federalni propisi - Saga, Tuzla, 1997.;
- Priručnik za praktičnu primjenu Zakona o prekršajima, Saga, Tuzla, 1995.

Recenzent za sljedeća izdanja:
- Krivični zakon Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta, Fineks, 2010.;
- Krivični postupak Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Fineks, 2009.;
- Advokatura u Bosni i Hercegovini, Fineks, 2008.;
- Vanparnični postupak i notari, Fineks, 2007.;
- Zbirka sudskih odluka iz krivično-pravne materije, Pr. štampa, 2007.;
- Zbirka propisa o radnim odnosima državnih službenika i namještenika u organima državne službe i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine sa komentarom i stručnim objašnjenjima, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, 2006.

Učešće na edukacijama/obukama:
• Certifikat za učestvovanje na Međunarodnom simpozijumu na temu „Borba protiv nasilja nad ženama u kontekstu učinkovite implementacije standarda ljudskih prava”, Centar za ljudska prava Pravosudne akademije Turske, 2012.g.

• Certifikat za učestvovanje na seminaru “Oduzimanje imovine”, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ured američkog Ministarstva pravde za razvoj, pomoć i obuku tužilaštava u prekomorskim zemljama – OPDAT, 2011.g.

• Zahvalnica za izuzetan doprinos realizaciji projekta „Uključivanje organizacija civilnog društva u proces praćenja provedbe Strategije za reformu sektora pravde u BiH”, Asocijacija za demokratske inicijative, 2011.g.

• Certifikat zahvalnosti Notarske komore FBiH, 2009.g.

• Certifikat zahvalnosti za učešće na seminaru - The Colegio de Registradores de la Propiedad, Mercantiles y Bienes Muebles de Espana, izdat od Colegio de Registradores de Espana, Madrid, 2008.g.

• Certifikat za uspješno završen seminar na temu „Ekstradicija i međunarodna pravna saradnja”, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ured američkog Ministarstva pravde za razvoj, pomoć i obuku tužilaštava u prekomorskim zemljama – OPDAT, 2008.g.

• Certifikat za uspješno učešće u radu sedmog međunarodnog seminara “Korporativno upravljanje”-Novosti u međunarodnim standardima, zakonodavstvu i praksi u BiH, Revicon, 2007.g.

• Certifikat zahvalnosti od Centra za učinkovito rješavanje nesporazuma, Svjetska banka (IFC), 2007.g.

• Uvjerenje za učešće u radu Pravne klinike u okviru predmeta Obligaciono pravo - u školskoj 2006. i 2007. godini, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Fond otvorenog društva BiH, 2007.g.

• Certifikat za učešće u edukaciji iz oblasti „Primjena novog Zakona o prekršajima u sudskoj praksi”, UNDP, CEST FBiH i CEST RS

• Zahvalnica za studijsku posjetu edukatora CEST-a FBiH Vijeću Evrope - Strazbur, CEST FBiH, 2006.g.

• Certifikat za uspješno završen seminar na temu „Primjena Zakona o krivičnom postupku”, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ured američkog Ministarstva pravde za razvoj, pomoć i obuku tužilaštava u prekomorskim zemljama – OPDAT, 2005.g.

Kao pravni stručnjak angažovan od strane OHR-a učestvovao je i učestvuje u izradi državnog Zakona o prekršajima BiH; angažovan od strane Federalnog ministarstva pravde učestvovao u izradi federalnog Zakona o prekršajima (pozitivno stručno mišljenje od Vijeća Evrope iz Strazbura, pozitivno mišljenje JESSAP, ABA/CEELI i Nezavisne pravosudne komisije); učestvuje u izradi podzakonskih akata za Izbornu komisiju BiH i usklađivanju entitetskih zakona o prekršajima sa relevantnim odredbama Zakona o krivičnom postupku i državnog Krivičnog zakona; angažovan od strane ABA/CEELI i Udruženja medijatora kao član Radne grupe za izradu Zakona o medijaciji, Zakona o medijatorima i standardima za medijatore u BiH; izrada svih podzakonskih akata u oblasti medijacije; učesnik Regionalne konferencije: “Jačanje Udruženja sudija u Jugoistočnoj Evropi, menadžerski razvoj, sudjelovanje u odlučivanju i saradnja“, Bukurešt, Rumunija, 2011. godina; učesnik Multi-Country seminara o reformi pravosuđa u krivičnom zakonodavstvu u organizaciji TAIEX Evropska komisija, 2011. godina; ekspert Svjetske banke za implementaciju Projekta za zemljišnoknjižnu administraciju pri Federalnom ministarstvu pravde; nalazi se na Listi eksperata u Komisiji za izbor državnih službenika, koju imenuje Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine (2012.g.); postupa kao sudija u krivičnim, prekršajnim i parničnim predmetima.

Zahvalnice za rad:

- Internacionalna liga humanista, predsjednica dr. Elisabeth Rehn, je dodijelila zlatnu plaketu sa značkom g. Goranu Salihoviću, predsjedniku Općinskog suda u Sarajevu na postignućima u radnoj organizaciji suda i efikasnim rezultatima, 2009. godina;

- Zahvalnica Internacionalne lige humanista, od predsjednice dr. Elisabeth Rehn, na organizaciji Općinskog suda u Sarajevu i odličnim upravljanjem ljudskim resursima u Općinskom sudu u Sarajevu i na njegovoj spremnosti u primjeni novih ideja i novih tehnologija u svakodnevnom poslu, 2009. godina;

- Specijalni certifikat Svjetske banke dodijeljen je Općinskom sudu u Sarajevu na čelu sa g. Goranom Salihovićem i specijalno priznanje kojim se potvrđuje da je ovaj sud postigao status MODEL SUD kroz punu implementaciju Programa standarda radnog učinka;

- Nacionalni centar za državne sudove NSCC USAID Fostering an Investment and lender – friendly Environment (FILE) Project, zahvalnica Općinskom sudu u Sarajevu, priznanje za ogromne napore, privrženost i izvanredna postignuća cjelokupnog osoblja suda na čelu sa Goranom Salihovićem FILE Projektu i razvoju poboljšanja pravnog sistema u BiH, Jeniffer Anderson Lewis USAID FILE;

- Zahvalnica Goranu Salihoviću od Javne ustanove CEST FBiH na seminaru “Primjena novog zakona o prekršajima u sudskoj praksi i kao podsticaj za uspješno djelovanje“;

- Vijeće Evrope je dodijelilo certifikat Goranu Salihoviću za njegovo učešće u trening seminaru o Evropskoj konvenciji za ljudska prava 2010. godine;

- Zahvalnica CEST FBiH Goranu Salihoviću za naročit doprinos edukaciji sudija i tužilaca BiH;

- USAID - Projekat razvoja sektora pravosuđa, zahvalnica Goranu Salihoviću, kao članu Tima za upravljanje promjenama, za vrijedan i kontinuirani doprinos implementaciji reforme u oblasti sudske administracije, Neum, juni 2007. godina;

- Pismo zahvale Goranu Salihoviću na postignućima i uspješno provedenim reformama u Općinskom sudu u Sarajevu, Timothy Bates, 2011. godina;

- Pismo zahvale Teda Hilla, šefa Projekta pravosudne reforme u BiH, BiH - Kanada, na podršci, pomoći i implementiranju projekta, na stručnom znanju koje je doprinijelo bržoj realizaciji i implementaciji Projekta pravosudne reforme u BiH, 2010. godina;

- Zahvalnica visokog predstavnika Donalda Haysa u reformi predmeta male vrijednosti u BiH, 2005. godina;

- Zahvalnica ambasadora Kraljevine Španije Jose Maria Castroviejo y Bolibar na pokazanoj stručnosti zbog koje je Bosna i Hercegovina uvrštena kao kandidat u Evropsko udruženje zemljišnoknjižnih registara, 2008. godina;

- USAID – priznanje Goranu Salihoviću, predsjedniku Općinskog suda u Sarajevu, kao članu Tima za upravljanje promjenama za učešće u implementaciji Programa standardnog radnog učinka u periodu 2008. - 2009. godina, Neum april 2009. godina;

- Specijalni certifikat Svjetske banke za projekat „Doing Business 2012.“------------------ ODLUKA O IMENOVANJU -SLUŽBENI GLASNIK BiH BR. 1/13 ------------------

Na osnovu člana 17. stav 1. tačka 2. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 25/04, 93/05, 48/07 i 15/08), Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je, na sjednici održanoj 12.12.2012. godine, donijelo

ODLUKU
O IMENOVANJU TUŽIOCA I GLAVNOG TUŽIOCA U
TUŽILAŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE


I
Za tužioca i glavnog tužioca u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, imenuje se Goran Salihović.

II
Prilikom imenovanja Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je uzelo u obzir kvalifikacije, znanje i iskustvo imenovanog kandidata. Imenovani kandidat se istakao, između ostalih prijavljenih kandidata, svojim prethodnim stručnim dostignućima, sposobnošću za obavljanje poslova tužioca i rukovodioca, mogućnošću analiziranja pravnih problema, po pokazanoj nezavisnosti, nepristrasnosti, integritetu, revnosti i odgovornosti u obavljanju dužnosti, kao i komunikativnosti i zrelosti prilikom odlučivanja. Vijeće smatra da ovaj kandidat u potpunosti ispunjava uslove za imenovanje propisane u članu 43. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

III
Imenovani preuzima dužnost 1.2.2013. godine.

IV
Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

V
Odluka će biti objavljena u "Službenom glasniku BiH" u skladu sa članom 45. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Broj 04-02-2093-326/2012 12. decembra 2012. godine

Predsjednik
Milorad Novković, s. r.

Pa onda idu ostali tuzioci (nisam proveravala njihove slike):

Tužioci

Ovo je najzanimljivije!
Vidi se KO pise hvalospeve - "Avaz", ko bi drugi (zlu ne trebalo, ipak "sve se vraca, sve se placa", zar ne?)!


Odnosi s javnošću - Drugi o nama

Pa posto nam se GLAVNI drzavni tuzilac voli slikati, evo jos slicica i pisanja DRUGIH o NJEMU!
Arhiva je ogromna, no evo par tekstova koji NISU na njihovoj sranici:


Mozes misliti! -"Dnevni avaz", 31.08.2011.
Slika
http://www.zaslike.com/files/2fanz9vx48pzae2mb1z8.jpg

"Dani", 03.02.2012.
Slika
http://www.zaslike.com/files/8j2o6rdcswp6hejozzng.jpg

"Dani", 09.03.2012.
Slika
http://www.zaslike.com/files/cgwtvdn32mvfkd92zurh.jpg

"Dani", 16.03.2012.
Slika
http://www.zaslike.com/files/wbag7bainxhjmhjez3iy.jpg

"Dani", 16.03.2012.
Slika
http://www.zaslike.com/files/cehjz9u62zb5kmcr9gx.jpg

"Dani", 30.03.2012.
Slika
http://www.zaslike.com/files/pzw0xkddsipfu77w81i.jpg

"Dani", 13.04.2012.
Slika
http://www.zaslike.com/files/fizhckte5vks7zaa6xr.jpg

"Dnevni avaz", 10.05.2012.
Slika
http://www.zaslike.com/files/z5avf0pam7o7oprq0sc6.jpg

"Dani", 08.06.2012.
Slika
https://s26.postimg.cc/5ysraatyx/124-_D ... na-600.jpg

"Slobodna Bosna", 05.07.2012.
1.
Slika
http://www.zaslike.com/files/4g9vod06huletg8iet.jpg

2.
Slika
http://www.zaslike.com/files/n1mn38zktpsziw9zxh18.jpg

3.
Slika
http://www.zaslike.com/files/i1ge4k8ssvg9t9my955.jpg

"Dani", 06.07.2012.
Slika
http://www.zaslike.com/files/qaq2w0qg5xagf0e56sf.jpg

"Dani", 14.09.2012.
Slika
http://www.zaslike.com/files/fb3lhomwctx3o0xflcp.jpg

Jel` da? - "Dnevni avaz", 20.10.2012.
Slika
http://www.zaslike.com/files/va6cxrvh78qdzwjrgrb.jpg

"Dani", 28.12.2012.
1.
Slika
http://www.zaslike.com/files/myvetb1jbdaqmwrjwxqk.jpg

2.
Slika
https://s26.postimg.cc/tfat4ajdl/9-2-_D ... -640-2.jpg

Naravno, ima toga joooossss...
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sri Maj 09, 2018 09:00:27, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Avg 04, 2013 21:38:39

A evo jos malo slicica...

Za glavnog tužitelja BiH izabran Goran Salihović, koji nikad nije napisao nijednu optužnicu!!!... Glavni argument onih koji su podržali izbor Gorana Salihovića bile su njegove menadžerske sposobnosti, baš kao da su odlučivali o imenovanju direktora u nekoj od stotina propalih državnih kompanija, a ne o šefu Tužiteljstva BiH, koje se financira iz državnog proračuna. Rijetkim tužiteljima koji još imaju volje da se pošteno i predano bave borbom protiv kriminala, kolege iz VSTV-a istodobno su poslali jasnu poruku da su ponajmanje bitni rezultati rada, i da se tužiteljske karijere grade prema posve drugim standardima.

Slika

Goran Salihović izabran za glavnog tužitelja BiH - KOMENTARi: 1. KOJE ŽALOSTI,IZABRAN SDP_ov SUDIJA. NEK SE PRIPREME SVI NEISTOMIŠLJENICI NA MONTIRANE PROCESE, A NEK SE KRIMINALCI KAO RADONČIĆ I LAGUMĐIJA SAMO NASTAVE BAVITI SVOJIM POSLOM DOK IMAJU OVOG TUŽIOCA 2. Da, nagrada za rad u Opštinskom sudu u Sarajevu u kojem je više nego u afričkim zemljama cvjetala korupcija, podmetanje poštenom svijetu, podvale, sve u cilju bespravne države i pravljenja opšte nesigurnosti. U Goranovom sudu su se advokati i sudije rastaljivali do strašnih razmjera na račun sirotinje koja bi se žalila na bespravne otkaze, a pljačke imovine na hiljadu mogućih načina. Kad jednog dana neko bude istraživao taj užas ove države više neće ni biti. Ljudi, mladost bježi masovno van ove kontejner -države, a ta bagra neka napreduje. Brod tone a oni se pentraju po jarbolu... itd.

Slika Slika

Interesantno, stvarno: neki dan slucajno cuh razgovor o slicnosti sa Sojicem... hmm, nacrtajte mu brkove, samo oni fale...

EDIT - zaboravih linkovati SLIKU SOJICA:
Pantićevu amneziju, nakon udarca u glavu koji je dobio, Šojić koristi za vlastitu političku kampanju. Bliže se parlamentarni izbori, a Šojićeva Stranka zdravog razuma je prema većini istraživanja javnog mmijenja blizu cenzusa.
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Avg 05, 2013 22:04:13, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Avg 04, 2013 22:07:57

Komentari gradjana "odusevljenih" radom, likom i delom dotadasnjeg predsednika Opstinskog suda u Sarajevu... nema sta, sve "med i mleko"... kao kod onog gore Sojica...

http://youtu.be/qR3nSqmb5bg
Rob - Trailer
Published on Jul 30, 2013
Film Pjera Žalice, "Rob", istinita je priča o životu Almira Čehajića Batka, koji se, u borbi za život svoje kćerke, za pomoć obratio kamatarima.
Film će premijerno biti prikazan na 19. Sarajevo Film Festivalu.
www.youtube.com/ajbalkans

Slika
http://www.zaslike.com/files/4xb32yk44f2tkgc0gwwr.jpg
Slika
http://www.zaslike.com/files/pikukbzj46u240bh4iz.jpg


Video - zakletva
http://youtu.be/9L8w-VUQFgw
2901 sarajevo svecana zakletva novog glavnog tuzitelja bih goran salihovic

Slika
http://www.zaslike.com/files/t7k8n4lx6jqveyx8nc6g.jpg

"Krasno" zaista, i ovo malo sto postavih.
Da ne bude zabone, nije Goran Salihovic jeini, to je jedno vecinsko drustvo istih ili slicnih, samo se malo prisetimo ili prelistajmo po forumu ili Google trazilici - JAD I CEMER BH pravosudja.
Za Gorana i nije cudo odakle dolazi, imao je "dobro" grustvo i "ucitelje" u Tuzli, a i u Sarajevu (Milorad Novkovic, Izo Tankic... setimo se samo trakavice Pravni fakultet u Tuzli, Sesenama Cosica i kompanjona mu - FUJ!!!.
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Avg 05, 2013 22:00:18

Vidi, vidi, i Slovenci se bave cirkusijadom u BH pravosudju!
Zanimljivo... i sramotno naravno...


BiH: Hapšenja u funkciji tektonskih promjena na političkoj sceni

30.07.2013

[/b]Međunarodni institut IFIMES smatra, da se sigurnosno sistem u BiH nalazi na prekretnici odnosno pred izazovom da li će služiti interesima države i građana ili interesima pojedinaca i političko-interesnih grupa odnosno kriminalcima. Posljednja hapšenja uključujući i hapšenje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira predstavljaju novi trik za eliminaciju nepoželjnih pojedinaca kroz zloupotrebu institucija države.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovito analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je povodom aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovini i niza nezakonitih i politički motiviranih hapšenja analizirao aktualna događanja u toj državi. Iz analize „BiH: Hapšenja u funkciji tektonskih promjena na političkoj sceni“ izdvajamo najvažnije dijelove.

Bosna i Hercegovina

Hapšenja u funkciji tektonskih promjena na političkoj sceni


INSTALIRANJE NOVOG BOŠNJAČKOG VOĐE

Bosna i Hercegovina se u posljednjem periodu suočava sa ozbiljnom političkom krizom ali i sa krizom u djelovanju državnog aparata. Najslabiji primjeri su djelovanje Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužiteljstvo i sigurnosni aparat. Stanje najbolje ilustriraju nedavna hapšenja, koja su sprovedena samoinicijativno, politički motivirano i nezakonito od strane vodećih ljudi u policijskom, pravosudnom i sigurnosnom aparatu. Te institucije su u posljednje vrijeme izmakle civilnom nadzoru i zloupotrebljavaju se za političke i druge obračune sa nepodobnim pojedincima posebno iz protivničkih političkih stranaka i/ili opcija.

Analitičari upozoravaju, da su nedavna hapšenja bila u funkciji izvršenja tektonskih promjena na političkoj sceni sa namjerom instaliranja novog lidera Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija je ulaskom u koaliciju sa Fahrudinom Radončićem i Savezom za bolju budućnost (SBB) definitivno izgubio ikakvu šansu da u budućnosti predstavlja važan faktor na bosanskoj i bošnjačkoj političkoj sceni. Najnoviji pokušaj Radončića da u politički zagrljaj uzme Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) predstavlja pokušaj eliminacije i posljednjeg ozbiljnijeg pretendenta na mjesto bošnjačkog lidera u BiH. Ulazak SDA u koaliciju sa SBB predstavljalo bi političko samoubistvo te stranke i njenog predsjednika. Tako bi Fahrudin Radončić (p)ostao vodeći politički lider Bošnjaka u BiH. Time bi se realizirao projekt instaliranja novog bošnjačkog vođe u BiH o čemu smo pisali u analizi „BiH: Pokušaj instaliranja novog bošnjačkog vođe“ od 14.9.2012 link: http://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/b ... vo%C4%91e/. Tako bi na čelo Bošnjaka došao etnički Albanac iz Crne Gore. To nije ništa neobično za bosanskohercegovačke prilike kada je opće poznato da su beogradski krugovi 1990.godine za lidera Srba u BiH instalirali Radovana Karadžića, koji je također iz Crne Gore. Nedavno su Milorad Dodik i Dragan Čović svojim izjavama javno potvrdili postojanje tog plana i bez ikakvog ustručavanja obznanili javnosti, da je u toku traženje (nametanje) novog lidera među Bošnjacima, koji bi zajedno sa njima sudjelovao u disoluciji države BiH.

PROPAST STRATEGIJE ZA PROCESUIRANJE RATNIH ZLOČINA

BiH je do sada već dva puta usvajala Strategiju za procesuiranje ratnih zločina u BiH. Posljednja je usvojena 2008.godine i tada su prioritetni slučajevi bili ustupljeni od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) tzv. 11 bis slučajeva gdje je ICTY već podigao optužnice i istrage koje haaško Tužilaštvo iz različitih razloga nije privelo kraju. Serge Brammertz, glavni tužilac ICTY, već tri godine upozorava Tužilaštvo BiH, da se ustupljene nezavršene istrage ignoriraju i o toj činjenici je već dva puta obavještavao i Vijeće sigurnosti UN-a. Također, glavni tužilac ICTY, ali i žrtve već godinama upozoravaju da se predmeti, koje je već ICTY pregledao kroz projekt Pravila puta Rimskog sporazuma od 1996-2004.godine također ignoriraju i da je Tužilaštvo BiH procesuiralo samo 3% predmeta od skoro oko 900 prioritetnih predmeta. Najveću odgovornost za postojeće stanje snosi Vesna Budimir, zamjenik glavnog Tužitelja BiH i rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH. Vesna Budimir, na raspolaganju ima čak šest timova u okviru Posebnog odjela za ratne zločine, ali propast državne strategije se može pripisati ovoj visokoj dužnosnici Tužiteljstva BiH.

Umjesto da se Tužiteljstvo, odnosno Vesna Budimir, fokusiraju na prioritetne slučajeve pregledane i odobrene od stane ICTY, šefica Posebnog odjela je otvorila niz slučajeva koji nisu prošli preglede ICTY ili su odbijeni od strane ICTY uslijed nedostatka dokaza. Posljednji primjer je otvaranje istrage protiv Šemsudina Mehmedovića, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i to na osnovu službene zabilješke i izvještaja iz 2005.godine CJB Doboj – MUP Republike Srpske. S druge strane SIPA, na čelu sa direktorom Goranom Zubcem, sprovodi svoje interne istrage zloupotrebljavajući svoje ovlasti i krijući se iza istraga koje je odobrilo Tužiteljstvo BiH i kontinuirano istražuje zločine koji su navodno počinjeni u Federaciji BiH. Sprega Budimirove i Zupca, direktora SIPA-e je dobila svoj neslavan epilog kada je Zubac pod plaštem nezakonite istrage protiv šemsudina Mehmedovića paralelno istraživao i Amira Ahmića, oficira za vezu sa ICTY, koji skoro 20-tak godina aktivno surađuje sa ICTY. Vrhunac je bio 19. jula/srpnja 2013.godine kada je Zubac, usmenim dogovorom sa Vesnom Budimir, naredio nezakonito hapšenje Mehmedovića i iskoristio moment hapšenja da Tužiteljstvu BiH preda izvještaj protiv Amira Ahmića i to na način da su na konferenciji za medije SIPA-e samo pročitani inicijali A. Ahmića. Goran Salihović, glavni Tužitelj BiH, nije podlegao pritisku i nije podržao dogovoreno hapšenje Mehmedovića i on je isti dan pušten na slobodu. Prema informacijama sa kojim raspolažemo u Tužiteljstvu BiH, nitko, osim Budimirove, nije znao da postoji i paralelna istraga protiv Ahmića, odnosno tajni dogovori da se pokuša optužiti Ahmić nego se sve odvijalo isključivo na relaciji Budimirova, šefica Posebnog odjela Tužiteljstva BiH i Zubac, direktor SIPA-e.

Pokušaj hapšenja Mehmedovića zbog navodnog zločina i prijave SIPA-e protiv Ahmića za navodni ratni zločin predstavljaju „najveći uspjeh“ realizacije državne strategije BiH u progonu ratnih zločinaca.

Paradoks je osumnjičiti Amira Ahmića, osobu koja već 20 godina tijesno surađuje sa ICTY. Zbog ovakvih postupaka Budimirove na potezu je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV), koje mora raspravljati o postupcima Budimirove i sankcionirati takvo ponašanje i smijeniti je sa funkcije zamjenika glavnog Tužitelja BiH i rukovoditelja Posebnog odjela za ratne zločine, jer je zloupotrijebila službeni položaj kao i zbog ometanja realizacije državne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Protiv Vesne Budimir vođen je disciplinski postupak kod Disciplinskog tužioca BiH, jer je [size=12pt]bila optužena da je zloupotrijebila saradnike kao žirante prilikom podizanja kredita kod komercijalnih banaka. Taj postupak je Disciplinski tužilac zaključio pod čudnim okolnostima.[/size] Aktivnosti i ponašanje Budimirove, koje traje duži vremenski period, eliminira je kao nepodobnu za obavljanje poslova u Tužiteljstvu BiH kao i općenito u državnoj upravi.

Budimirova je u sprezi sa Draganom Čorlijom, još jednim zamjenikom glavnog Tužitelja Tužiteljstva BiH i njih dvoje predstavljaju ispružene ruke politike, koju simboliziraju Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ). Političku zaštitu Budimirova ima i u SDP-u preko svoje sestre Lidije Korać, koja je desna ruka Zlatka Lagumdžije i osoba koja je sa HDZ-om napravila prijedlog sporazuma „Sejdić –Finci“, koji Bosnu i Hercegovinu formalno i faktički zauvijek dijeli na etničkoj osnovi udovoljavajući politikama Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS) i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a. To se moglo primijetiti i kroz naručeno saopćenje SDP-a, kojim se pruža podrška hapšenju Mehmedovića kako bi se izvršio pritisak na glavnog Tužitelja BiH, da odobri pritvor za Mehmedovića i da se kroz višemjesečni pritvor pokuša izdejstvovati optužnica protiv Mehmedovića ali i Ahmića. Budimirova je poznata i po svojim stranim i regionalnim obavještajnim vezama. Opravdanim se postavlja pitanje zašto Budimirova nije procesuirala Milorada Dodika protiv kojeg se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela ratnog zločina na Županijskom državnom odvjetništvu (tužiteljstvu) u Zagrebu, jer je poticao i pomagao napade na Grad Zagreb u maju/svibnju 1995.godine.

ŠTA SKRIVA BUDIMIROVA?

Analitičari ne isključuju mogućnost, da je Budimirova vjerojatno skrila sudske presude, optužnice i cijelu arhivu u slučaju procesuiranja građana srpske nacionalnosti iz Tešnja, koji su pod pritiskom MUP-a RS davali lažne izjave 2005.godine i optužili Mehmedovića i Ahmića. Naime, građani srpske nacionalnosti, koji terete Mehmedovića i Ahmića su zakonski procesuirani i osuđeni na višegodišnje kazne zatvora u periodu od 1992-1995.godine zbog ilegalnog naoružavanja od strane bivše JNA. Vesna Budimir je, postoji sumnja, sakrila, pa čak postoje indicije da je uništila svu sudsku dokumentaciju, a zatim otvorila nezakonitu istragu protiv Mehmedovića.

Klika oko Budimirove u Tužiteljstvu BiH i dalje vrši pritisak na glavnog Tužitelja BiH da optuži Mehmedovića i ustvari ponavlja se scenarij iz slučaja „Dobrovoljačka“ kada je navedena klika tražila optuženje Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i dr., ali je zahvaljujući stranim tužiteljima i njihovoj profesionalnosti izbjegnuta možda i najveća poslijeratna pravosudna farsa u BiH. O svemu postoje stenogrami i zapisnici u vezi sa predmetom „Dobrovoljačka“ o djelovanju Budimirove i Čorlije, a i dokazi o sprezi Budimirove i Zubca u nelegalnoj istrazi i hapšenju Mehmedovića, ali i tajnoj paralelnoj nezakonitoj istrazi protiv Ahmića.

TKO KORISTI TAJNE PODATKE?

Goran Zubac, direktor SIPA-e, je osoba koja još uvijek nema nema sigurnosni certifikat za upotrebu podataka označenih oznakom „vrlo tajno“, nego samo za podatke stepena „tajno“, te je zbog ne posjedovanja najvišeg certifikata ustvari stalno u izvršenju krivičnog djela, odnosno svi oni koji mu dostavljaju podatke označene stepenom „vrlo tajno“ su također suučesnici u krivičnom djelu, u neovlaštenom ustupanju podataka.

Analitičari upozoravaju, da dužnosnici institucija BiH mogu biti krivično odgovorni ukoliko direktoru SIPA-e budu dostavljali informacije i podatke za koje direktor SIPA-e nema sigurnosnu dozvolu. šta ovakva situacija znači za sigurnosni sistem suvišno je i objašnjavati. Zbog nelegalnog hapšenja Mehmedovića i nezakonite istrage protiv oficira za vezu sa ICTY, Goran Zubac mora biti smijenjen i uklonjen sa pozicije direktora SIPA-e. Analitičari su mišljenja, da se u regionu stvorio novi Milorad Ulemek „Legija“, „novi institucionalni kriminalac“ koji ne poštuje zakon i koji je nakon 10 mjeseci radeći zajedno sa Vesnom Budimir, bez znanja glavnog Tužioca BiH, odnosno formalne saglasnosti Tužiteljstva BiH, uhapsio zastupnika u Parlamentu BiH Mehmedovića i vodio tajnu istragu protiv Ahmića, ne obavještavajući Glavnog tužitelja koji upravlja istragama. Vesna Budimir zajedno sa Draganom Čorlijom snosi odgovornost da se Tužiteljstvo BiH podijeli po nacionalnoj osnovi, jer svojim protuzakonitim (nacionalističko-političkim) akcijama prouzrokuju nacionalne napetosti unutar Tužiteljstva BiH. Goran Zubac je zloupotrijebio i pojavljivanje na parlamentarnoj komisiji Parlamenta BiH izrekavši prijetnju da će objaviti informacije o opstruiranje istrage od strane Tužiteljstva BiH. Opravdanim se postavlja ključno pitanje tko koristi tajne podatke u BiH, ovlašteni dužnosnici države ili kriminalne struktureš To može ozbiljno ugroziti postojeći bezvizni režim za građane BiH.

INTERNACIONALIZACIJA SLUČAJA RADONČIĆ

Politička situacija u Bosni i Hercegovini dodatno se usložnjava 2009.godine kada na političkoj sceni dolazi do pojavljivanja Fahrudina Radončića i osnivanja njegovog Saveza za bolju budućnost (SBB), koji se smatra još jednim beogradskim projektom u BiH. Očekivanja u vezi pojave nove političke stranke bila su prevelika. Vrlo brzo se pokazalo, da je politička stranka osnovana ne zbog obogaćivanja političke scene u BiH nego zbog zadovoljavanja interesa iz susjedstva i ličnih interesa nekoliko pojedinaca poglavito Fahrudina Radončića kao i zbog političke zaštite pred sudskim procesuiranjem. Slično se desilo u drugim državama regiona kada su pojedini vlasnici krupnog kapitala osnovali političku stranku zbog svoje zaštite. U većini slučajeva se pokazalo da ulazak u politiku sa takvim namjerama nije ispunio očekivanja osnivača novih stranaka. Na takav način su uglavnom odgodili procesuiranje ali ga nisu mogli izbjeći. U sličnoj situaciji je i Radončić, koji predstavlja glavnog saveznika Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ).

Kakva je uloga ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića u aktualnim događanjima i da li se radi o njegovoj prešutnoj saglasnosti za izvođenje nezakonitih radnji i obračunu sa političkim protivnicima posebno kroz hapšenja. Vjerojatno je to posljedica toga što se ministar nalazi u sličnoj situaciji kao Zubac i što je predmet interesiranja stranih sigurnosnih agencija duži vremenski period i što se radi na „internacionalizaciji slučaja Radončić“ pogotovo zbog toga što su on i njegova stranka detektirani kao razbijači BiH. U resornim ministarskim krugovima unutarnjih poslova i sigurnosti vlada nepovjerenje prema ministru Radončiću, a posebno u državama EU zbog njegovog dovođenja u vezu sa kriminalnim strukturama i kriminalcima. Očekuje se, da će uskoro doći do bojkotiranja ministra Radončića od strane njegovih resornih kolega u regionu i EU. Radončić predstavlja svojevrstan svjetski fenomen. Naime, on je bio predmet obrade policijskih i sigurnosnih agencija, a u međuvremenu je došao na čelo represivnog aparata, koji je njega obrađivao što je nezamislivo da netko sa takvom hipotekom obavlja bilo kakvu javnu funkciju, a kamoli funkciju ministra sigurnosti.

NA POTEZU VSTV

Na potezu su VSTV i glavni Tužitelj BiH, kojem ne prijeti samo profesionalna nego i javna diskreditacija, i to upravo na matrici politike Dodika i zvaničnika iz RS-a sa namjerama da ukinu Sud i Tužiteljstvo BiH. Sa Budimirovom i klikom, uključujući Zupca, glavni Tužitelj ima velike šanse da završi slično kao Milorad Barašin, ili pak da na početku mandata glavnog Tužitelja BiH „presječe“ uplitanje politike i zloupotrebu ovlasti unutar organa kojim rukovodi.

Analitičari smatraju, da je za normalizaciju odnosa unutar Tužiteljstva BiH i SIPA-e potrebno smijeniti Vesnu Budimir, rukovoditelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i Gorana Zubca, direktor SIPA-e.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da se sigurnosno sistem u BiH nalazi na prekretnici odnosno pred izazovom da li će služiti interesima države i građana ili interesima pojedinaca i političko-interesnih grupa odnosno kriminalcima. Posljednja hapšenja uključujući i hapšenje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira predstavljaju novi trik za eliminaciju nepoželjnih pojedinaca kroz zloupotrebu institucija države. Aktualna događanja pokazala su još jedan paradoks u Bosni i Hercegovini, a to je da [size=12pt]oni koji bi trebali biti procesuirani ustvari procesuiraju druge. U BiH su u mnogo čemu zamijenjene uloge posebno kada se radi o razlikovanju pravde i nepravde.[/size]

Ljubljana, 30. juli/srpanj 2013
ifimes

Kad vec spominju Budimirovu u kontekstu zloupotrebe, da se podsetimo (naravno VSTV-e opet stiti svoje podanike, nisam jednom rekla da iver ne pada daleko od klade):

"Slobodna Bosna", 23.02.2012.

Slika
http://www.zaslike.com/files/5ognriphskej3zstmt6.jpg

Slika
http://www.zaslike.com/files/27vfu7q11vxh7gkcuabh.jpg

"Slobodna Bosna", 01.03.2012.

Slika
http://www.zaslike.com/files/o8xfuf7k1mgpivieg7o.jpg

Eh, da je samo Vesna Budimir...
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Čet Avg 08, 2013 23:52:45, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Sri Avg 07, 2013 13:15:55

Ovo za sud je cudno, svi sudovi u drzavi imaju stranicu u okviru portala pravosudje samo opcinski sud u sarajevu ima svoju posebnu web stranicu...

cak i vrhovni sud fbih ima u okviru pravosudnog portala...
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Avg 07, 2013 22:47:54

Ma nista to nije... sve ce to "pojesti maca"... pa zar nije tuzlansko pravosudje odavno "slavno"?!

Uzdrmano podzemlje u TK: Za 15 dana 50 hapšenja Još 25 osoba koje se sumnjiče da su počinili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga uhapšeno je u posljednjoj akciji službenika MUP-a TK. Uhapšen je i lider jedne od narko grupa Emir Kodžaga (42), zvani Kodžo, koji godinama slovi za jednog od "jačih" trgovaca drogom u Tuzlanskom kantonu. Navodno su protiv Kodžage postojali brojni dokazi, ali on zbog veza s pojedinim čelnicima u policiji nije završio iza rešetaka. Sve do ponedjeljka ujutro, kada su ga u stanu u naselju Sjenjak probudili pripadnici MUP-a TK.

Aaah, pa zar ne procitah da bi i Sead Omerbegovic i Nedim Mutapcic ponovo zaseli na svoja bivsa radna mesta? Nakon svega???
Obraz ili djon? Ma otkud im uopste...


05 Aug
Rukovodstvo MUP-a TK godinama štitilo narko-grupe?!

Slika

Prije nekoliko godina gotovo je bilo nezamislivo da službenici MUP-a TK krenu u hapšenje narko-grupa. U vrijeme Seada Omerbegovića i Nedima Mutapčića tuzlanski narko-karteli uživali su sve blagodeti ovozemaljskog života.

Svojim konzumentima, procijenjuje se da ih ima oko 10.000, prodavali su različite grupe droga, bogatili se i živjeli ugodnim i luksuznim životom.

Pošten živalj, među kojima i poreski obveznici koji su obezbjeđivali plate policijskoj vrhušci, živjeli su u strahu. Pogotovo vikendom kada je i ono malo kriminalaca izlazilo na slobodu.

Da MUP TK ima kapaciteta i snage, da se zna ko u ovom gradu zarađuje basnoslovne novčane sume na tragediji drugih porodica pokazano je u minulih 15 dana kada je uhapšeno 50 članova narko-grupa, odnosno kada su razbijene grupe Jasmina Čelikovića, Senada Habibovića i Emira Kodžage.

Koliku su zaštitu imali u MUP-u TK pokazuje i primjer zatvorskih policajaca koji su godinama „radili" za njih. MUP TK najavljuje nove akciji, a dilere ovih tropskih noći obliva hladan znoj. Tako nije bilo u vrijeme Seje i Nedima, ali se vremena mijanjaju, a u MUP TK napokon dolaze pravi profesionalci koji su krenuli u odvažnu bitku protiv narko-grupa i drugih kriminalaca.

Ako ništa građani bar bezbjednije šetaju gradom.

vidiportal.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Avg 07, 2013 22:53:23

Pa da, BiH je drzava "za coveka" - "uzmi ago koliko ti drago", a narod placa li, placa!
Eh, da je ovaj bar jedini... sve vrvi od ovakvih.
BLJAK! SRAM VAS BILO!!!


Direktor SIPA-e službenim autom posjećuje porodicu u Beogradu

Srijeda, 07 Avgust 2013 11:29 | Autor Ramo Abidović

Slika

Iako je državna Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) dobila pozitivno mišljenje Ureda za reviziju institucija BiH za 2012. godinu, skrenuta je pažnja na prekoračenje budžeta za 1,15 miliona KM prilikom realizacije izgradnje centralne zgrade za trajni smještaj SIPA-e kao i na određene propuste prilikom nabavke službenih vozila.

A kad smo kod vozila, direktor SIPA-e Goran Zubac na raspolaganju ih navodno ima čak četiri: BMW 7, blindirani Audi 5, Volvo 80 i Volkswagenov terenac Tiguan. Zubac, navodno svakog mjeseca pređe desetak hiljada kilometara, što „ravnomjerno“ rasporedi na četiri vozila, a „službeno“ najviše putuje u Beograd u posjetu djeci.
Pored Zupca, pravo na korištenje službenog vozila 24 sata dnevno ima i njegov zamjenik i 16 rukovodilaca osnovnih organizacionih jedinica SIPA-e.

„Analizom putnih naloga na bazi slučajnog uzorka uočeno je da se pređena kilometraža dobrim dijelom odnosi na dolazak i odlazak sa posla, a ne na obavljanje redovnih aktivnosti zbog kojih im je ovo pravo i dodjeljeno“, navedeno je, između ostalog, u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH piše Slobodna Bosna.

RTV Slon
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod muricenes u Čet Avg 08, 2013 12:15:40

Jako dobra vijest, clanovi VSTV nece vise moci biti advokati:

http://hjpc.ba/pr/preleases/1/?cid=5740,2,1
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron