SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Jul 30, 2013 00:06:17

Ha, ha, jest ih vidiportal izdvojio... bas!
Jasmin Imamovic i Goran Salihovic!


Blamaže tuzlanske pravne pameti

Autor Senad Avdić, Slobodna Bosna, Vidiportal.ba Ažurirano Nedjelja, 28 Juli 2013 08:05

Slika

Prošlonedjeljnje blamaže tuzlanske pravne pameti - jedna su od tema posljednjeg broja magazina Slobodna Bosna. Prenosimo dio osvrta iz pera glavnog i odgovornog urednika Senada Avdića, uz naš naslov i ilustraciju.

ČETVRTAK, 18. JULI

JASMIN IMAMOVIĆ, gradonačelnik Tuzle, prošle je nedjelje hrvatskog predsjednika IVU JOSIPOVIĆA odveo na ručak u eltini tuzlanski restoran čiji je vlasnik SEDINET SIDO KARIĆ, osuđeni švercer tekstila i još koječega drugog. Da gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izvede, recimo, predsjednika Srbije TOMISLAVA NIKOLIĆA u restoran čiji je vlasnik kriminalac HRVOJE PETRAČ, kako bi se to zvalo? Diplomatski skandal, u najmanju ruku!

PETAK, 19. JULI

GORAN SALIHOVIĆ, glavni državni tužitelj, dva puta se danas oglasio u Dnevnom avazu, ali nijednom povodom najvažnijeg današnjeg događaja - hapšenja ŠEMSUDINA MEHMEDOVIĆA od strane pripadnika SIPA-e, bez suglasnosti Tužiteljstva. U jednom od istupa reagira na moju tvrdnju da j nedavno kupio (i platio) stan u Sarajevu, pa mi nudi svoj stan ukoliko skupim dokaze da je to zbilja činjenica. Ne zanima me ničiji tuđi stan, pa ni Salihovićev, premda bih, iz znatiželje, volio proviriti u njegov topli dom: da vidim da li i u stanu, kao u svojoj tužiteljskoj kancelariji, ljepotan i bonvivan Salihović drži uramljenu svoju fotografiju!

vidiportal.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Jul 30, 2013 00:08:56

SIPA u KPZ Tuzla privela četvoricu stražara policajaca - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sa pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona u akciji kodnog naziva "Brava" slobode su lišili 11 osoba iz Tuzle, Lukavca i Živinica

Ah, privodili su, privode i privodice... tek reda radi i spektakularnosti... kao NESTO se ipak radi? Eto njih opet kao da nista nije ni bilo - poznat scenario kad je u pitanju pravosudje u BiH!

SIPA pretresa zatvor u Tuzli
SIPA uz asistiranje policije Tuzlanskog kantona u velikoj akciji kodnog naziva Brava. Od ranih jutarnjih časova pripadnici SIPA-e vrše pretrese prostorija Tuzlanskog zatvora.

Vrijeme objave: 29.07.2013 09:55
Posljednja izmjena: 29.07.2013 20:47

Slika Slika Slika

Nekoliko osoba je uhapšeno zbog sumnje da su stavljali u promet drogu i izvršili druga krivična djela, tokom pretresa nekoliko lokacija u Tuzlanskom kantonu.
Provođenjem planiranih aktivnosti izvršeno je ukupno 18 pretresa objekata, od čega šest prostorija unutar Kazneno-popravnog zavoda Tuzla (KPZ Tuzla), kao i pretresi većeg broja osoba, prilikom čega su pronađeni i privremeno izuzeti određeni predmeti, koji će se koristiti kao dokazi u daljem postupku.

http://youtu.be/_zK-S8u1oJo

U okviru dosadašnjih aktivnosti slobode je lišeno 11 osoba, od čega šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo iz člana 238. stav (2) KZ FBiH „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, kao i četiri osobe, zatvorska stražara-policajca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo iz člana 383. stav (1) KZ F BiH „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, od kojih je jedan zatvorski stražar osumnjičen i za krivično djelo iz člana 238. stav (2) „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ u vezi sa članom 33. KZ FBiH. Jedna osoba je lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično djelo iz člana 382. KZ F BiH „Protivzakonito posredovanje“.

Nakon izvršene kriminalističko-tehničke obrade, osobe lišene slobode bit će predate Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, a o rezultatima javnost će biti naknadno informirana, navodi se u saopćenju SIPA-e.

Videoprilog: Omer Hasanović
Snimatelj: Emir Hrnčić
Montažer: Lejla Moranjkić

federalna.ba - VIDEO

Akcija 'Brava' u Tuzli: Ovo su imena uhapšenih zatvorskih stražara ... Kako Bportal.ba saznaje iz izvora bliskih istrazi, u jutrošnoj akciji SIPA-e uhapšeni su zatvorski stražari: Meho Karić, Meris Halilčević, Admir Džinić i Jasenko Selimović...
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Uto Jul 30, 2013 00:14:03

A gle ovo... dogorelo do nokata "upravljanje" UKC-om?
A gde je lova???
I mozes misliti: ugovor ce biti u PISMENOJ formi!???
I jos ce ga pripremiti "eksperti"... sa,mo pitanje je - za STA?
Da, da, i Tuzlanski kanton i UKC i Federacija je puna "eksperata", valjda su upravo zato i jedni i drugi i treci u velikim go..ima, ne zna se ko je u vecim...
GDE JE LOVA? Toboze su ispitivali, "upadali", SIPA je toboze proveravala jos dok je Nedret M. bio ziv... ccc...


Tuzlanski kanton dio upravljačkih prava nad UKC – om ustupa Federaciji!

Petak, 26 Juli 2013 17:11 | Autor Selma Jatić
Slika

Na sjednici Skupštine TK danas je po hitnom postupku usvojena Odluka o preuzimanju osnivačkih prava i obaveze osnivača JZU UKC Tuzla. Ubuduće će, nakon zvaničnog potpisivanja ugovora, koje će se desiti u roku od godinu dana upravu nad ovom ustanovom dijeliti Federacija BiH i Tuzlanski kanton. Tako će UKC Tuzla nastaviti sa radom i poslovati pod nazivom Javna ustanova Univerzitetsko – klinička bolnica Tuzla.

„Naredna faza je posebno značajna a to je faza potpisivanja ugovora. Sva međusobna prava, obaveze i odgovornosti oba osnivača će se regulisati posebnim ugovorom koji će biti u pisanoj formi u čiju će se izradu uključiti i eksperti iz tih oblasti i koji će ići na saglasnost Skupštini TK kao osnivaču“, izjavila je za RTV Slon prof. dr. Nermina Hadžigrahić, ministrica zdravstva u Vladi TK.

RTV Slon
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Avg 01, 2013 10:05:32

Pih, ni prva, ni poslednja koja ce zavrsice kao i mnoge druge krivicne prijave, posebno u TK - u ladici dok ne pojede "vuk magarca"...

Krivična prijava protiv Šemse Berbića, bivšeg direktora Službe za zapošljavanje TK

25. 07. 2013

Antikorupcijska mreža Account podnijela je krivičnu prijavu protiv Šemse Berbića, bivšeg direktora Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, zbog zloupotrebe položaja prilikom zapošljavanje nekoliko osoba u tu službu. Sektor kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona istražuje ovaj slučaj.

Slika

Šemso Berbić, bivši direktor Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, zaposlio je Sanelu Rešidović, kćerku bivšeg ministra za rad i socijalnu politiku Seada Hasića u vrijeme kada je Hasić bio resorni ministar.

“Zaista ne znam, niti me to interesuje. Prezime Rešidović zaista nisam provjeravao”, kazao je Berbić.

Na isti način Berbić je zaposlio i Amelu Zahirović, kćerku Ramiza Zahirovića, zastupnika u Parlamentu Federacije BiH.

“Ne znam niti me interesuje u kom je srodstvu”, kazao je Berbić, dodajući da to “nisu osobe koje su jučer završile studij”.

Berbić je također zaposlio i Miralema Softića, brata Emira Softića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora Službe za zapošljavanje.

“Primljen je na neodređeno vrijeme konkursom kada Emir Softić nije bio član Upravnog odbora”, kaže Berbić.

Po istom receptu Berbić je zaposlio i Spomenku Iljkić, suprugu Ante Iljkića, člana Upravnog odbora O Službe za zapošljavanje i sekretara kantonalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

“Kada je primljena u radni odnos, to je bilo 2007. godine, primljena je putem javnog oglasa”, kaže Berbić.

Tako je primljena i Mirela Kravić, snaha Ediba Kravića, bivšeg člana Upravnog odbora Službe za zapošljavanje i jednog od menadžera RTV TK, gdje je u isto vrijeme zaposlena Berbićeva kćerka.

Berbić se brinuo i za rodbinu premijera. Halil Mujić, brat bivšeg premijera Enesa Mujića, dobio je bez problema posao kod Berbića, kao i Sadmira Mehinović, rođaka aktuelnog premijera Seada Čauševića.

Razija Majstorović, v.d. direktor Službe za zapošljavanje TK-a, gdje Berbić trenutno obavlja funkciju savjetnika direktora, nakon što je ekipa Federalne TV zatražila komentar, kazala je joj se obrate putem faksa.

Dokumentacija o Berbićevim sumnjivim poslovima stigla je i na adresu resornog ministra, koji tvrdi da mu treba vremena da to sve prouči. Naglašava da svako treba da odgovara ukoliko je kriv.

“Tu treba da inspkecije i određene službe uđu u Službu za zapošljavanje i da se na osnovu dokaza sudskim putem gone te osobe. Ako se to dokaže, te osobe treba sankcionisati”, kazao je Samir Ništović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a.

Zbog svega ovoga predstavnici Antikorupcijske mreže Account danas su u Sektor kriminalističke policije MUP-a TK podnijeli krivičnu prijavu protiv Berbića, kojeg sumnjiče za zloupotrebu položaja. (ftv, vp, tl)

tuzlalive.ba

Dva komentara na racun "rada" tuzlanskih "cuvara" reda i pravde:

Slika

Detaljnije:

Direktor Šemso Berbić prijavljen zbog zapošljavanja prijatelja i politički podobnih osoba Nakon prvog mandata, Berbić je uz pomoć sekretara Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK Ante Iljkića postao savjetnik Službe, da bi nakon samo jednog dana bio imenovan za v.d. direktora
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Avg 01, 2013 10:07:23

KO? Zar nije jasno iz teksta?
Opet "slavno" Kantonalno tuzilastvo TK... ko bi drugi?
A kako bi se "blamiralo" - zar moze vise od dosadasnjeg blamiranja?


Ko zataškava ubistvo Emira Džinića u Tuzli?...Za ovo krivično djelo Samir je bio smješten iza rešetaka. Četiri puta je Odluka o donošenju pritvora produžavana i isto toliko puta poništavana. Zbog čega je tako, javnosti je nepoznato. Donekle je i praksa Suda po ovom pitanju sumnjiva, jer je običaj da se za ovako teške predmete saziva širi Kolegij, kako se sama institucija Suda pred javnošću ne bi blamirala. U ovom slučaju, nakon četvrte mjere određivanja pritvora Samir Mehić je pušten na slobodu. Istragom vezanom za ovaj nemili događaj je obavljeno na desetine informativnih razgovora i radnji... Cijeli ovaj slučaj trebala bi preuzeti Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) iz koje su za RTV Slon rekli da su već ostvarili kontakte sa tuzlanskom policijom, ali i Tužilaštvom. Na kraju postavlja se pitanje, da li se namjerno ili slučajno ovako težak incident u centru Tuzle razvlači ili je posrijedi nešto drugo. S obzirom na sezonu godišnjih odmora u Tužilaštvu, ovaj predmet pripao je tužiocu Kenanu Baliću, koji se već dvadeset godina bavi privrednim kriminalom, a s obzirom na težinu djela i okolnosti, Tužilaštvo mu, kako običaj nalaže nije dodijelilo još jednog tužioca, specijaliziranog za krvne delikte. Ako ovome dodamo i činjenicu da je za Samira Mehića četiri puta određivan i poništavan pritvor ostaje nejasno, kuda i u kom opravcu vodi rješenje ovog slučaja.
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Avg 01, 2013 21:26:53

Jednomjesečni pritvor za članove kriminalne grupe Jasmina Čelikovića - Uhapšeni u koordiniranoj akciji ˝Brava˝

Komandovao iz ćelije, a uključio i majku u poslove sa drogom

Naravno Edine Skokicu... to traje godinama:
"Javna je tajna da je KPZ Tuzla godinama poligon za različite vrste trgovine. Niz kontroverzi se vezuje za period vladavine Hasana Hadžića."
I nije Hasan Hadzic, vec Hodzic...
A jos uvek "riba od GLAVE smrdi", ne samo u Tuzli, vec u celoj BiH, pa vidite ko su te glavuce...


»Bravom« protiv narko-miljea

Edin Skokić - 01.08.2013 19:25
Slika

U dvije policijske akcije, koje su realizovane u razdoblju od 15 dana, službenici MUP-a TK i SIPA uhapsili su 25 osoba iz tuzlanskog narko-miljea.

Bolji poznavaoci prilika u tuzlanskoj čaršiji, pogotovo onih kriminalnih, ne sjećaju se slične efikasnosti organa reda. Iza rešetaka strpana je narko-grupa Senada Habibovića zvanog Sena, a nakon akcije "Brava" i narko-grupa Jasmina Čelikovića.

Tuzlansko podzemlje je nesumnjivo uzdrmano, a niko sa sigurnošću ne može reći šta je bio okidač za policijske akcije. Hapšenja narko-dilera povezuju se s novom garniturom rukovodilaca u MUP-u TK, koji su u prvim danima željeli pokazati kako imaju snagu i moć, te su novinarima dozvolili da prisustvuju "spektakularnom" privođenju Sene Habibovića i njegovih jataka. Međutim, hapšenja narko-dilera dovode se i u vezu sa smrću osobe koja je konzumirala teške droge, odnosno "prljavi heroin".

Svojevremeno su stručnjaci upozoravali kako u Tuzli blizu 10.000 osoba konzumira različite vrste droge. Taj broj je, sudeći po broju dilera i narko-grupa, uveliko premašen, a Kantonalno tužilaštvo TK, MUP TK i SIPA očito su krenuli u odlučniju bitku protiv kriminalaca koji na nesreći ovisnika o psihoaktivnim supstancama zidaju "kule i gradove".

Da narko-sistem odlično funkcioniše, govori i podatak kako je u posljednjoj akciji SIPA uhapšeno pet policijskih stražara KPZ Tuzla. Javna je tajna da je KPZ Tuzla godinama poligon za različite vrste trgovine. Niz kontroverzi se vezuje za period vladavine Hasana Hadžića.

Kažu da riba smrdi od glave, a takva izreka je očita i u slučaju KPZ Tuzla, jer su se policijski stražari toliko osilili da su pravomoćno osuđenim kriminalcima kupovali mobitele, SIM kartice, alkohol i za njih prodavali narkotike. Drugi su posredovali, dok treći, pošteniji, godinama sve to gledaju, ali zbog straha od osvete o tome nikom ništa ne govore.

Hapšenja 25 pripadnika tuzlanskog narko-kartela po mnogima je samo vrh ledenog brijega, jer glavni igrači su još na sceni.

Nezavisne novine
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Avg 04, 2013 19:13:46

Koji kriterijumi prema "kriminalcima" i KRIMINALCIMA!
Tuzlansko je to (TK)... zna se!


Kantonalno tužilaštvo u Tuzli:
Policajci nasmrt pretukli psihičkog bolesnika?


18:54, 2 August, 2013

Nije bilo razloga za njihovo zadržavanje u pritvoru

Slika

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli otvorilo je istragu protiv dvojice policijskih službenika i to I. T. (46) i I. H. (48), zaposlenih u Policijskoj stanici u Živinicama, zbog sumnje da su na dužnosti prekomjerno upotrijebili silu te prouzrokovali smrt psihičkog bolesnika Zijada Klapića.

Podsjećamo, Klapić je preminuo u ponedjeljak u policijskom automobilu, a nakon što je uhapšen u mjestu Priluk, jer je ometao vjernike u klanjanju sabah-namaza u mjesnoj džamiji.

Naknadno saslušanje

Ovo je za Oslobođenje potvrdio i Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. - Policijski službenici su u srijedu u popodnevnim satima pušteni na slobodu te će oni biti naknadno saslušani na sve okolnosti koje se tiču smrti Zijada Klapića, kazao je Arnautović za Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, u Kantonalno tužilaštvo stigao je i zvanični obdukcioni nalaz, koji je potvrdio ranije pisanje Oslobođenja, odnosno da je smrt kod Klapića nastupila nasilno i to od posljedica zadobivenih povreda u predjelu glave.

Pregledom tijela preminulog Klapića ustanovljeno je da on ima veći broj povreda po cijelom tijelu i to u vidu oguljotina, ogrebotina, ali i nekoliko podliva. To, kako smo saznali, tužiteljicu Ganijetu Arifhodžić je uputilo na činjenicu da je nesretni Klapić palicama pretučen nasmrt. Upravo su zato u cijeli ovaj slučaj uključene Unutrašnja kontrola MUP-a TK-a, kao i Federalna uprava policije čija je inspektorica prisustvovala uviđaju u Priluku.

Razlozi za pritvor

Uprkos ovakvim rezultatima obdukcije, policajci nisu zadržani u Tužilaštvu. - Nije bilo razloga za njihovo zadržavanje u pritvoru. Tek će se to razmatrati kada se urade dodatna vještačenja kako bi se ustanovilo na koji je tačno način Klapić zadobio pomenute povrede, pojasnio je Arnautović.

Policija u Živinicama je saslušala i veći broj mještana Priluka, odnosno svjedoka cijeloga događaja. Kako smo mogli saznati, i svjedoci su podijeljenih mišljenja o onome što se dogodilo. Jedni tvrde da je Klapić dobio nezapamćene batine, dok drugi kažu kako nije bilo upotrebe sile. Naime, neki tvrde da je Klapić pao sa jednoga niskog zidića kada ga je policija zaganjala, a nakon što je prijavljen da ometa javni red i mir pjevajući i učeći naglas u džamiji, i to za vrijeme sabah-namaza. Ubrzo po prijavi, policija je došla pred džamiju, a Klapić se u tom trenutku prepao te je pobjegao u obližnju šumu. Tada je pao, a policija ga je sustigla te privela u policijski auto, gdje je i preminuo.

(TIP/ Oslobođenje/Emza Fazlić)
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Avg 04, 2013 19:29:19

Ha, ha, ha, u drzavi za coveka firma propadne, a direktor (Enver Bijedic) se NAGRADI ministarskim mestom i to u FBiH!
"Prava" drzava za "coveka", ali ODABRANOG!


Štrajk u tuzlanskoj Direkciji za izgradnju - Nakon što su više puta upozoravali na probleme koji ih godinama muče, radnici uposleni u tuzlanskoj Direkciji za izgradnju odlučili su svoja prava tražiti putem štrajka. Oni navode da o njima većinski vlasnik Općina Tuzla ne vodi brigu i da im zdravstveno osiguranje nije upćaneo 18 mjeseci, a isto toliko im plata nije izmireno.

Slika

A sta kaze neki dan nacelnik Tuzle Jasmin Imamovic (Opstina je VECINSKI vlasnik Direkcije) u Stankovicevoj emisiji? Jezera od "ekstra profita"!!!
Kojeg "profita"? Direkcije za izgradnju koja je PROPALA???
Jadan ne bio... lupi i ostede ziv... hoce li i on biti nagradjen?

Slana jezera od ekstra profita propale firme!
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Avg 04, 2013 20:14:45

nevenkagaragic je napisao:Ha, ha, ha... TREBA li komentar?
Goran Salihovic je poznat po SAMOpromociji...
A i po "rezultatima" i "uspesnom" radu...


Četvrtak, 06. Juni 2013 u 09:33

Sliku svoju ljubim

U internom biltenu Tužilaštva BiH objavljeno 37 fotografija Gorana Salihovića


Slika

Otkako je izabran za glavnog državnog tužioca Goran Salihović se pokazao ažurnim jedino u promociji samog sebe, a sve pod izlikom da građanima želi približiti unutrašnju organizaciju i način rada ove institucije.

Tako je u povodu desetogodišnjice rada Tužilaštvo BiH izdalo Bilten-brošuru na 37 strana, u kojem su pored obraćanja glavnog tužioca objavljene čak 23 njegove slike! U Biltenu se još može pročitati i intervju koji je Goran Salihović dao za Glas Amerike, te članci o ostalim aktivnostima glavnog tužioca.

No, tu nije kraj (samo)promociji novog šefa Tužilaštva BiH. I njihova je internet strana zatrpana Salihovićevim slikama koje su istaknute u prvi plan, dok su informacije o istragama, podignutim optužnicama i saradnji sa policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona, stavljene u drugi plan. (S.B.)

slobodna-bosna.ba

KOMENTARI:

Slika

Da, da, secam se ovog clanka (valjda je zato i NAGRADJEN predsednik suda po "dobrom" BH obicaju) :

Sud opljačkano vratio optuženima...Ali, iz suda su saopćili: "U vezi s preispitivanjem rada pojedinih sudija, obavještavamo Vas da je za to nadležan Ured disciplinskog tužioca. Obaveza predsjednika Suda je da obavijesti Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH o svim predmetima u kojima je nastupila apsolutna zastara a što je u konkretnom slučaju i učinjeno." No, u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću o tom slučaju ne znaju puno. Objasnili su tek kako ih se može uključiti. Uprkos svim pravnim objašnjenjima, oštećenima, ali i policajcima koji su radili na slučaju, ostaje gorak okus u ustima. ...Neprovedena pravda, nevraćeni nakit i novac. Uz to, sve troškove zastarjelog slučaja platit će sud, odnosno poreski obveznici. Opet, sve isključivo po zakonu.

Ha, ha, ha, ma nije valjda? "Tante za tante"? Usluge se vracaju - "sve se vraca, sve se placa".
A cuj, ko bi stopirao istragu protiv Gorana Salihovica, vec tuzlansko tuzilastvo koje je poznato vec goooodinama kao DNO DNA BH pravosudja!


SDA blokirala istragu protiv Gorana Salihovića

Slika

03.08.2013 19:50 | G. Maunaga

Sarajevo - Istraga protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića zbog zloupotrebe službenog položaja u vrijeme dok je bio predsjednik Opštinskog suda za prekršaje u Tuzli zaustavljena je odmah poslije formiranja tog predmeta u tužilaštvu, a stavljanje tog predmeta u ladicu izlobirao je predsjednik SDA Sulejman Tihić, potvrdio je “Glasu Srpske” izvor iz pravosudnih institucija u Sarajevu.

Prijava

Krivična prijava protiv Salihovića podnesena je Federalnoj upravi policije, Federalnom tužilaštvu i Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

U njoj je Salihoviću stavljeno na teret da je u vrijeme dok je bio predsjednik Opštinskog suda u Tuzli zloupotrijebio funkciju kako bi aktuelnom gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću omogućio da prisvoji srpski stan u koji je Imamović uselio tokom rata.

- Salihović je tokom parničnog postupka koji je Vesna Lukić vodila protiv Imamovića prinudio četvoricu svjedoka da daju lažne iskaze u korist Imamovića. Na osnovu toga donesena je presuda u korist Imamovića, a Lukići su žalbu uputili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu - rekao je izvor “Glasa Srpske”.

Zbog toga je protiv Salihovića podnesena krivična prijava, ali je istraga izostala.

- Krivična prijava podnesena je prije nego što je Salihović stupio na dužnost glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a da je procesuirana on ne bi mogao da preuzme taj mandat. Zato je pod pritiskom lidera SDA spriječen čak i pokušaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da se optužbe na račun Salihovića provjere prije preuzimanja dužnosti glavnog tužioca - kaže izvor “Glasa Srpske”.

Federalno tužilaštvo krivičnu prijavu protiv Salihovića krajem prošle godine, prije nego što je on položio zakletvu za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, dostavilo je na postupanje Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

Tada je u Kantonalnom tužilaštvu potvrđeno da je taj predmet formiran i da su počele provjere navoda o zloupotrebi položaja, ali je ubrzo stavljen u ladicu.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović rekao je da u tom predmetu nema nikakvih provjera, ni istrage, a u Tužilaštvu BiH kažu da protiv Salihovića nikad nije vođena istraga.

U Federalnoj upravi policije su kazali da su zaprimili prijavu protiv Salihovića i da u vezi s tim po nalogu Federalnog tužilaštva i Kantonalnog tužilaštva Tuzla vrše određene provjere.

Mehmedović

Salihović je počeo da vraća dug prema SDA u predmetima koji se vode protiv potpredsjednika i poslanika te stranke u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića.

Izvor blizak istrazi protiv Mehmedovića rekao je ranije “Glasu Srpske” da je Mehmedović u više navrata posredno, ali i lično svjedocima počinjenih zločina prijetio likvidacijama.

Iako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ometanje rada pravosuđa sa spiskom svjedoka i istražilaca SIPA koji će biti likvidirani ukoliko Mehmedović bude uhapšen, Tužilaštvo nije učinilo ništa da ih zaštiti.

- Poseban tim SIPA kompletirao je u “predmetu Ozren” dokazni materijal sa izjavama velikog broja svjedoka, materijalnim dokazima i dokumentacijom istražnih organa, ali Salihović uprkos tome nije dao da Mehmedoviću bude određen pritvor, niti je izdao naredbu za pretrese, što je uobičajena praksa u predmetima ratnih zločina - rekao je izvor iz istrage.

SIPA je uhapsila Mehmedovića, koji je bio ratni načelnik policije u Tešnju, 19. jula i poslije saslušanja ga predala Tužilaštvu BiH koje ga je samo sat kasnije uprkos dostavljenim dokazima pustilo na slobodu.

Salihović je stao na stranu Mehmedovića i u “predmetu Tešanj” u kojem se sprovodi istraga o velikom skladištu oružja pronađenog nedavno u šumi u blizini tog grada.

Zanimljivo je da Salihović u trenutku pronalaska oružja na lice mjesta nije želio da pošalje postupajućeg tužioca koji bi rukovodio istragom i nadzirao rad inspektora SIPA prilikom uviđaja te zajedno sa SIPA planirao i preduzimao mjere na otkrivanju počinilaca tog krivičnog djela.

Nedolazak tužioca na lice mjesta i preuzimanje istrage o pronalasku najveće količine oružja u BiH poslije rata doveo je do zastoja u istrazi i tapkanja u mjestu.

Zloupotrebe

O Salihovićevim mahinacijama dok je bio predsjednik Višeg suda za prekršaje u Tuzli mediji su pisali još 2002. godine.

- O zloupotrebama Salihovića postoji izvještaj Finansijske policije FBiH i prijava za fizički napad na svoju koleginicu. To je došlo u Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, ali je sve stopirano - kazao je naš izvor.

glassrpske.com
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron