SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Maj 24, 2013 20:34:11

Koliko godina ova sramna afera (o kojoj javnost vec dugo, dugo ZNA) traje?
Koliko godina je vec proslo od najave toboznje istrage ("Nema nedodirljivih: Vladika Kačavenda pod istragom SPC" - vijesti.ba T. C. 06/05/2010 00:01:00)?
Umesto da vec trune u zatvoru - FUJ, FUJ; FUJ!


Privođenja u aferi Kačavenda

Mondo - 24.05.2013 13:42
Slika

BIJELJINA - Policija je privela Vojkana Đurkovića, koga je advokat Duško Tomić optužio da planira njegovu likvidaciju zbog izjava o vladiki Vasiliju Kačavendi.

Osim toga, bijeljinska policija uzela je iskaze od svjedoka koji su vidjeli dvojicu muškaraca koji su u Bijeljini tražili Tomića u kući njegove polusestre, a za koje on tvrdi da su ubice iz Beograda koje su došle da ga likvidiraju.

Da se u Bijeljini saslušavaju određene osobe, potvrdio je Zoran Mandić, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS.

“Policija preduzima određene radnje i saslušava određene osobe kako bi se rasvijetlila navode koje je advokat Tomić da u prijavi policiji. Zbog istrage koja je u toku ne možemo dati više informacija o ovom slučaju”, Mandić.

Policija u Bjeljini obezbeđuje advokata Tomića kada se on nalazi u tom gradu, nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) policiji RS dostavila dopis da je Tomićeva bezbjednost ugrožena zbog poslova koje obavlja.

“Saznao sam da je dopis koji je poslala SIPA primljen 24. aprila, a mene je policija počela obezbjeđivati tek 15. maja. Određene osobe po Bijeljini se već danima hvale kako mi je kraj i kako sam gotov. Sve ovo je počelo nakon mojih izjava o Kačavendi. Prema mojim saznanjima, angažovali su dvojicu ubica iz Beograda da me likvidiraju, a akcijom koordinira Đurković, koji je Kačavendin dobar prijatelj”, izjavio je Tomić.

Tomić je bio glavni akter skandala koji je izbio o odnosima vladike Kačavende sa muškarcima, nakon čega je u beogradskim medijima usledilo objavljivanje kompromitujućih video zapisa.

Tomić se tada predstavljao kao branilac momaka koji su spremni da svjedoče da su bili prisiljeni na određene situacija sa Kačavendom.

Nezavisne novine
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Maj 24, 2013 21:35:28

Eh, Vaskovicu, Vaskovicu, to "valjanje BiH i oba njena entiteta u potpunom bezakonju i anarhiji" traje vec godinama i godinama... samo su ZRTVE do sada bile OBICNI gradjani!
Bojim se da nema od toga nista, BiH ce se i dalje valjati u BLATU "bezakonja i anarhije", jer je to drustvo "kadija" (te tuzi, kadija ti sudi).
ALI, NEKA su spomenuta IMENA u (samo) ovoj sramnoj aferi... a ima ih jos koliko "ti bog hoce"...
A sta nam se USUTIO GLAVNI drzavni tuzilac Goran Salihovic i predsednik VSTV-a Milorad Novkovic?
Gde se izgubise? I ONI su odgovorni... ili misle primati platu samo za docekivanje kojekakvih belosvetskih i suplje price?


Budimir na slobodi, propao pokušaj državnog udara - Ukoliko ova država želi da opstane, onda bez posla i bez slobode moraju ostati Zlatko Lagumdžija, ministar inostranih poslova BiH, tužioci državnog Tužilaštva Oleg Čavka, Dijana Kajmaković i Božo Mihajlović, tužilac kantonalnog tužilaštva Sanjin Bogunić, direktor SIPE Goran Zubac i njegov zamjenik Anđelko Hrgić, sudija Suda BiH Branko Perić i direktor OSE Almir Džuvo. Svaki drugi epilog, osim drakonskog kažnjavanja ovih osoba, koje su pokušale izvesti državni udar i teško zloupotrijebile institucije, značio bi dalje valjanje BiH i oba njena entiteta u potpunom bezakonju i anarhiji. - Dok su ovi likovi na funkcijama i na slobodi, niko od građana u ovoj zemlji ne može biti siguran.
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Ned Maj 26, 2013 20:42:59

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:Secam se izjava Sesenama Cosica kada je preuzimao duznost Glavnog kantonalnog tuzioca TK…
Koje su to obecavajuce izjave bile!
Naravno, prica samo radi price. A "poslovi" su bili samo radi sebe i onih koji su ga zaduzili!
Medju njima i profesori Pravnog fakulteta...

Kako je moguce da Cosicev sin Nedim Cosic, da sin TUZIOCA i to GLAVNOG, bude primljen za "strucnog" saradnika u Opstinskom sudu u Sarajevu BEZ (nezamislivo!) polozenog pravosudnog ispita?

KAKO je moguce? Moguce je tako sto je clan komisije i predsednik Opstinskog suda u Sarajevu, uz to tuzlanski kadar, Goran Salihovic, primio sina svog "drugara" za svog "strucnog" (???) saradnika!
Ostali kandidati koji su ispunjavali SVE uslove konkursa su se mogli "slikati"!
Nisu ONI sinovi ili kceri Sesenama Cosica i njemu slicnih "pravednika" iz tuzlanske "skole" nepotizma!

Jadno li je pravo (i sa buducim pravnicima koje "uce" ONI profesori)...
Jadna li je pravda u BiH sa ovakvim tuziocima, sudijama i njihovim sefom, takodje tuzlanskim (bivsim) kadrom Miloradom Novkovicem...

Jadna li je i ova medjunarodna zajednica koja misli da moze "reformisati" ovo sto se zove BH pravosudje!


Slika
"Oslobodjenje", 25.06.2011.
Veci format:
http://www.zaslike.com/files/o14hirea26kjdp1p51tw.jpg

Hoce li Goran Salihovic, predsednik Opstinskog suda u Sarajevu (tuzlanska “skola”) odgovarati za prijem Cosicevog sina bez polozenog pravosudnog ispita, pored mase kandidata koji su ispunjavali SVE uslove trazene konkursom? Sumnjam, jer TAKVI ne odgovaraju. Ovo je BiH gde cak i pravosudje "funkcionise" ustaljenim tokom “i po babi i po stricevima”!

Evo jednog komentara na portalu tuzlalive.ba o "liku i delu" doticnog predstavnika BH pravosudja:

"nederland kaže:
02. 07. 2011 u 12:47 pm
Goran Salihovic je premazan svim mastima. Sudija koji nije u zivotu odsudio 100 predmeta otisao je previsoko u hijerarhiji. U Sarajevskom sudu ga niko ne voli, jer smatraju da je obicni sminker, a osim toga tesko podnose da im provincijalac iz Lukavca komanduje.
On se “istakao” i u nekim slucajevima dok je bio sudija u Tuzli. Opstinari su mu dodijelili stan krseci zakon, a tadasnja Finansijska policija je podnijela krivicnu prijavu protiv sefova opstine (Beslagic i kompanija) zbog izdvajanja tadasnjih, cini mi se, oko 130.000 maraka za stan, a materijal je u formi odluke uoblicio sekretar Jasmin Imamovic.
Tadasnji tuzilac TK Izo Tankic predmet je sakrio u ladicu i prijavljene face nikada nisu procesuirane. Salihovic je vratio dug Imamovicu, kada je ovaj upao u trosobni stan Ninele Markudov na Brcanskoj Malti, u kojem je bila njena cerka s malom bebom Vesna Lukic. tada je Goran Salihovic doveo pet krajnje sumnjivih svjedoka (medju kojima i neke koje je spasio zatvora) da svjedoce da Vesna LUkic nikada nije zivjela u stanu njene majke. Na osnovu takvog svjedocenja sve sudske instance su odlucile protiv Lukicke (mada postoje svjedoci, komsije, da se tu porodila) i stan od oko 100 kvadrata je, kao SLOBODAN, dodijeljen Jasminu Imamovicu!!!! Ostecena strana je poslije tuzbu predala sudu u Strazburu. Toliko o Goranu Salihovicu (pozdrav iz Nederlanda)"


EDIT-obnavljanje "izgubljenih" slika-clanaka...


OBECANJA, OBECANJA... "ludom radovanja"... provereno (i kontinuirano)!
Sta rece - (jedno od "retkih" obecanja) - "montiranih procesa neće biti."
Jel` to misli - sto je bilo, bilo je..., pa da verujemo?
No, ne bojim se ja za njega... "kadija te tuzi, kadija ti sudi" i "mirna Bosna", jeste da je na dnu, ali neka je njima sve potaman, dok narodu ne "pukne film"!


Goran Salihović osumnjičen za zloupotrebu položaja

31. 01. 2013
Slika

Jedno od rijetkih obećanja koje je Goran Salihović dao nakon polaganja zakletve za funkciju prvog tužitelja u državi, bilo je da montiranih procesa neće biti. U Tužiteljstvu Tuzlanskog kantona protiv njega je formiran predmet zbog sumnji da je zloupotrijebio svoju funkciju dok je bio predsjednik Općinskog suda u Tuzli kako bi Jasminu Imamoviću, načelniku Općine, pomogao da legalizira srpski stan u koji je uselio u ratu, piše magazin Dani.

Goran Salihović je 29. januara položio zakletvu kao glavni tužilac Tužilaštva BiH. Dok je polagao zakletvu, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli provjeravalo je navode iz krivične prijave, u kojoj ga se tereti za zloupotrebu položaja. Krivična prijava protiv Gorana Salihovića stigla je u Federalno tužilaštvo krajem decembra prošle godine, što nam je i potvrđeno u ovom tužilaštvu.

Na pitanje šta se desilo s tom prijavom u Federalnom tužilaštvu su odgovorili: “Nakon sagledavanja, Federalno tužilaštvo FBiH je dostavilo krivičnu prijavu na nadležni postupak Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, koje će postupak po ovoj krivičnoj prijavi provesti profesionalno i u skladu sa odredbama Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku.”

Bio pijan

U Kantonalnom tužilaštvu u Tuzlanskom kantonu Danima je potvrđeno da su na osnovu prijave protiv Gorana Salihovića formirali predmet, te su već počele provjere navoda o zloupotrebi položaja.

U krivičnoj prijavi se navodi kako postoji osnovana sumnja da je Salihović počinio krivična djela: “zloupotreba položaja u vezi sa krivičnim djelima ucjena, davanje lažnog iskaza, iznuđivanje iskaza i sprečavanje dokazivanja”, time što je na nezakonit način svom prijatelju Jasminu Imamoviću (gradonačelniku Tuzle) pomogao da zadrži nelegalno oduzeti stan.

Jedno od rijetkih obećanja koje je dao Salihović nakon polaganja zakletve je da montiranih procesa neće biti.

Naime, u prijavi se Salihovića optužuje da je kao predsjednik Općinskog suda u Tuzli (na toj je funkciji je bio od 1994. do 2002.) tokom parničnog postupka kojeg je Vesna Lukić vodila protiv aktuelnog načelnika Tuzle Jasmina Imamovića, zloupotrebom službenog položaja četvoricu svjedoka prinudio da daju lažne iskaze.

Dani su već pisali o Vesni Lukić – žrtvi domaćeg pravosuđa i političkih igara i njezinoj borbi da vrati stan u Titovoj ulici broj 199 u Tuzli, u kojem je živjela njezina majka i u kojem se rodio njezin prvi sin. Vesna je sa mužem i sinom (tada je bila trudna sa drugim djetetom) početkom rata otišla u Suboticu. Njezin muž namjeravao se vratiti u Tuzlu, a onda je 15. maja – kako kaže, baš ispred njihove zgrade počeo rat. Vesnina majka je tokom prvih granatiranja dobila moždani udar i nikad se nije oporavila – preminula je 10. jula 1992. Vesnu je jednog dana sestra obavijestila da joj je Jasmin Imamović naredio da isprazni stan u Titovoj 199. Nakon toga se i uselio u njega.

Lukići su zahtjev za povrat stana, u skladu sa važećim propisima, podnijeli nakon rata i bili odmah – odbijeni. Brojnim su dokumentima Lukići godinama pokušavali dokazati da su živjeli u spornom stanu. Čak, Kantonalni sud u Tuzli je utvrdio da su u procesu dokazivanja prava na stan, nadležni u Općini Tuzla svjedoke saslušavali zajedno, umjesto odvojeno, i bez prisustva Vesne Lukić pokušavajući dokazati da ona nikad nije ni živjela u toj zgradi.

Lažno svjedočenje Vesna Lukić je, naime, svojevremeno od predsjednika Kućnog savjeta zgrade u Titovoj 199 Šukrije Iljazovića, dobila potpisanu izjavu da je član kućnog domaćinstva. Međutim, on je kasnije promijenio iskaz, tvrdeći da jeste “potpisao neki papir, ali da je bio pijan, pa se i ne sjeća šta je potpisao”.

U oktobru prošle godine Lukići su za Dane ispričali da je Goran Salihović, tada predsjednik Općinskog suda u Tuzli, odigrao ključnu ulogu u cijeloj ovoj priči. On je, prema njihovim tvrdnjama, doslovno vrbovao ljude koji će lažno posvjedočiti da je Vesna s mužem Draganom živjela kod njegovih roditelja u Lukavcu. Pronašli su i svjedoke u Tuzli, koji će “svjedočiti” da Vesna sa sedmomjesečnim sinom nije živjela kod majke u Tuzli.

“Salihović je za svjedoke osigurao Vuka Cerića i Ivana Toplaka. Cerić je kategorički tvrdio da smo živjeli u Lukavcu, dok je Toplak izjavio samo da nas je tamo viđao. Isto je i sa tuzlanskim svjedocima, Kemalom Sefulovićem i Sakibom Midžićem, za koje svi znaju da su pijanice i ljudi koji će za marku uraditi šta god želite”, ispričao je Vesnin suprug Dragan Lukić.

S druge strane, svjesno su ignorisane izjave svjedoka koje je navela Vesna Lukić, među kojima je i Alija Šehić, susjed s kojim su se, kaže Vesna, viđali na terasama i koji joj je pričao o golgoti koju je doživljavao zato što je svjedočio u njenu korist. Na sudu je, kako je rekla, plakao.

Na koncu, montirani svjedoci i njihovi iskazi u korist Jasmina Imamovića, presudili su na štetu Lukića, koji su žalbu uputili Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Lukići ne sumnjaju da će strazburska presuda biti u njihovu korist. U međuvremenu, nadležno tužilaštvo u Tuzli morat će utvrditi da li je Salihović u ovom slučaju zloupotrijebio svoju funkciju ili ne. (Dani)

tuzlalive.ba

Nista nije SLUCAJNO...
Ni tutanj GLAVNOG drzavnog tuzioca (ah, koji nema NI DANA tuzilackog iskustva, ali ima nekog drugog PODOBNIJEG), Gorana Salihovica, a ni Branka Perica... sve stari poznati "uzori" svetli...


Glavni državni tužilac Goran Salihović danima nedostupan za medije... - Od 28 dana koliko je Budimir bio u pritovoru, Salihović je 20 proveo u inozemstvu. Zanimljivo je još napomenuti i kako je sudija Branko Perić, nakon što je potpisao rješenje o pritvaranju Živka Budimira, otišao na godišnji odmor. Inače, u proteklih tridesetak dana na vidjelo su isplivale i brojne spone između slučaja Budimir i pojedinaca koji nisu u direktnoj vezi sa pravosudnim organim. Na dan hapšenja predsjednika Federacije, slučajno ili ne, premijer Nermin Nikšić sazvao je hitnu sjednicu Vlade Federacije u Mostaru. U isto vrijeme dok su pripadnici SIPA-e pretresali kabinet Živka Budimira u Sarajevu, ista predstava odvijala se i na sjednici Vlade Federacije. Nakon pretresa Nermin Nikšić izjavljuje kako je na jednom od javnih servisa dan žalosti...

Nadjoh slucajno jedan stariji tekst o inace poznatom slucaju, koji sam i ja ovde prenela, dok je Goran Salihovic jos "vedrio i oblacio" u Opstinskom sudu Tula, ali me naslov ODUSEVIO!
Ah, kako da ne - "verujem" da ce tuzlansko tuzilastvo postupak po ovoj krivičnoj prijavi provesti profesionalno - zna se vec iz ranijih afera i trakavica... a i "duznici" su tu (doduse Sesenam Cosic vise nije).


Slika

Goran Salihović - e to je taj kreten

Utorak, 30 Travanj 2013 12:52
Slika

TUZLA - U krivičnoj prijavi se navodi kako postoji osnovana sumnja da je Salihović počinio krivična djela: “zloupotreba položaja u vezi sa krivičnim djelima ucjena, davanje lažnog iskaza, iznuđivanje iskaza i sprečavanje dokazivanja”, time što je na nezakonit način svom prijatelju Jasminu Imamoviću (gradonačelniku Tuzle) pomogao da zadrži nelegalno oduzeti stan.

Jedno od rijetkih obećanja koje je dao Goran Salihović nakon polaganja zakletve za funkciju prvog tužitelja u državi bilo je da montiranih procesa neće biti. U Tužiteljstvu Tuzlanskog kantona protiv njega je formiran predmet zbog sumnji da je zloupotrijebio svoju funkciju dok je bio predsjednik Općinskog suda u Tuzli kako bi Jasminu Imamoviću, načelniku Općine, pomogao da legalizira srpski stan u koji je uselio u ratu

Goran Salihović je 29. siječnja položio zakletvu kao glavni tužitelj Tužiteljstva BiH. Dok je polagao zakletvu, Županijsko tužiteljstvo u Tuzli provjeravalo je navode iz krivične prijave, u kojoj ga se tereti za zloupotrebu položaja. Krivična prijava protiv Gorana Salihovića stigla je u Federalno tužiteljstvo krajem prosinca prošle godine, što nam je i potvrđeno u ovom tužiteljstvu.

Na pitanje što se desilo s tom prijavom u Federalnom tužiteljstvu su odgovorili: “Nakon sagledavanja, Federalno tužiteljstvo FBiH je dostavilo krivičnu prijavu na nadležni postupak Županijskom tužiteljstvu Tuzlanskog kantona, koje će postupak po ovoj krivičnoj prijavi provesti profesionalno i u skladu sa odredbama Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku.”

Bio pijan

U Županijskom tužiteljstvu u Tuzlanskom kantonu Danima je potvrđeno da su na osnovu prijave protiv Gorana Salihovića formirali predmet, te su već počele provjere navoda o zloupotrebi položaja.

U krivičnoj prijavi se navodi kako postoji osnovana sumnja da je Salihović počinio krivična djela: “zloupotreba položaja u vezi sa krivičnim djelima ucjena, davanje lažnog iskaza, iznuđivanje iskaza i sprečavanje dokazivanja”, time što je na nezakonit način svom prijatelju Jasminu Imamoviću (gradonačelniku Tuzle) pomogao da zadrži nelegalno oduzeti stan.

Jedno od rijetkih obećanja koje je dao Salihović nakon polaganja zakletve je da montiranih procesa neće biti.

Naime, u prijavi se Salihovića optužuje da je kao predsjednik Općinskog suda u Tuzli (na toj je funkciji je bio od 1994. do 2002.) tijekom parničnog postupka kojeg je Vesna Lukić vodila protiv aktualnog načelnika Tuzle Jasmina Imamovića, zloupotrebom službenog položaja četvoricu svjedoka prinudio da daju lažne iskaze.

Dani su već pisali o Vesni Lukić – žrtvi domaćeg pravosuđa i političkih igara i njezinoj borbi da vrati stan u Titovoj ulici broj 199 u Tuzli, u kojem je živjela njezina majka i u kojem se rodio njezin prvi sin. Vesna je sa mužem i sinom (tada je bila trudna sa drugim djetetom) početkom rata otišla u Suboticu. Njezin muž namjeravao se vratiti u Tuzlu, a onda je 15. svibnja – kako kaže, baš ispred njihove zgrade počeo rat. Vesnina majka je tijekom prvih granatiranja dobila moždani udar i nikad se nije oporavila – preminula je 10. srpnja 1992. Vesnu je jednog dana sestra obavijestila da joj je Jasmin Imamović naredio da isprazni stan u Titovoj 199. Nakon toga se i uselio u njega.

Lukići su zahtjev za povrat stana, u skladu sa važećim propisima, podnijeli nakon rata i bili odmah – odbijeni. Brojnim su dokumentima Lukići godinama pokušavali dokazati da su živjeli u spornom stanu. Čak, Županijski sud u Tuzli je utvrdio da su u procesu dokazivanja prava na stan, nadležni u Općini Tuzla svjedoke saslušavali zajedno, umjesto odvojeno, i bez prisustva Vesne Lukić pokušavajući dokazati da ona nikad nije ni živjela u toj zgradi.

Lažno svjedočenje Vesna Lukić je, naime, svojevremeno od predsjednika Kućnog savjeta zgrade u Titovoj 199 Šukrije Iljazovića, dobila potpisanu izjavu da je član kućnog domaćinstva. Međutim, on je kasnije promijenio iskaz, tvrdeći da jeste “potpisao neki papir, ali da je bio pijan, pa se i ne sjeća šta je potpisao”.

U listopadu prošle godine Lukići su za Dane ispričali da je Goran Salihović, tada predsjednik Općinskog suda u Tuzli, odigrao ključnu ulogu u cijeloj ovoj priči. On je, prema njihovim tvrdnjama, doslovno vrbovao ljude koji će lažno posvjedočiti da je Vesna s mužem Draganom živjela kod njegovih roditelja u Lukavcu. Pronašli su i svjedoke u Tuzli, koji će “svjedočiti” da Vesna sa sedmomjesečnim sinom nije živjela kod majke u Tuzli.

“Salihović je za svjedoke osigurao Vuka Cerića i Ivana Toplaka. Cerić je kategorički tvrdio da smo živjeli u Lukavcu, dok je Toplak izjavio samo da nas je tamo viđao. Isto je i sa tuzlanskim svjedocima, Kemalom Sefulovićem i Sakibom Midžićem, za koje svi znaju da su pijanice i ljudi koji će za marku uraditi što god želite”, ispričao je Vesnin suprug Dragan Lukić.

S druge strane, svjesno su ignorirane izjave svjedoka koje je navela Vesna Lukić, među kojima je i Alija Šehić, susjed s kojim su se, kaže Vesna, viđali na terasama i koji joj je pričao o golgoti koju je doživljavao zato što je svjedočio u njenu korist. Na sudu je, kako je rekla, plakao.

Na koncu, montirani svjedoci i njihovi iskazi u korist Jasmina Imamovića, presudili su na štetu Lukića, koji su žalbu uputili Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Lukići ne sumnjaju da će strazburska presuda biti u njihovu korist. U međuvremenu, nadležno tužiteljstvo u Tuzli morat će utvrditi da li je Salihović u ovom slučaju zloupotrijebio svoju funkciju ili ne.

P.S. - Ovo je nepismeni gospodin koji je potpisao uhićenje Predsjednika Živka Budimira a tereti se za grozne stvari. Njegov slučaj (tužba) je u ladici Tužiteljstva u Tuzli, u ladicama njegovih dobrih prijatelja u Tužiteljstvu.

JAVNO.ba/ Vidiportal.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Maj 27, 2013 22:26:23

Aaaa... vidi, vidi, konacno se pojavio i Goran Salihovic...
Poslusajte GA samo, kao i ostale...
Naravno, papagajsko ponavljanje, analiziranje (Novkovic voli analizirati (samo), a Murtezic, cuj, ONI "registruju" (SAMO, naravno).
A da li ce NEKO ODGOVARATI? Hoce - UNAPREDJENJEM po obicaju...


Ustavni sud BiH utvrdio je greške - da li će neko odgovarati?

Ostalo je mnogo pitanja koja još čekaju odgovor nakon hapšenja i puštanja iz pritvora predsjednika Federacije. Jedno od ključnih jeste kako povratiti integritet pravosudnih institucija koji je načinom na koji je sve u vezi sa ovim slučajem rađeno - značajno narušen. Da li će neko za sve ovo odgovarati?

Vrijeme objave: 27.05.2013 20:35
Posljednja izmjena: 27.05.2013 20:48

Slika

Prvi ljudi bh. pravosuđa očito pokušavaju pobjeći od sebe, od svojih grešaka i od odluke Ustavnog suda BiH. Podsjetimo, najviša pravna instanca ove zemlje utvrdila je da je predsjednik Federacije Živko Budimir uhapšen i pritvoren na osnovu rekla-kazala dokaza, koje je Sud BiH proizvoljno tumačio. Logičnim se nameće pitanje - ko je kriv.

Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, nije mogla dati komenatar. Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH, na pitanje o eventualnom podnošenju ostavke, kazao je da se borba protiv korupcije nastavlja i da nema nedodirljivih. Ulažemo žalbu. Poštujemo odluku sudova. Vodimo istragu, dižemo optužnicu, kazao je.

Nije baš jasno na osnovu čega će Goran Salihović te njegovi prvi saradnici Božo Mihajlović, Oleg Čavka i Dijana Kajmakovic podići optužnicu jer u odluci Ustavnog suda BiH je navedeno da za pojedina djela koja stavljaju na teret Živku Budimiru ne postoji mogućnost krivične odgovornosti. A da li u svemu postoji disciplinska odgovornost tužilaca, moraju utvrditi prvi ljudi VSTV-a.

Arben Murtezić, glavni disciplinski tužilac u Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, kazao je da je pročitao presudu Ustavnog suda BiH, ali da u ovoj fazi ne može ništa više reći. Svaku povredu koju utvrdi Ustavni sud mi registrujemo po službenoj dužnosti, kazao je.

Nisam pročitao odluku Ustavnog suda, pročitat ću je, ali nije isključeno da to ne bude predmet analize VSTV-a, kazao je Milorad Novković, predsjednik VSTV-a BiH.

Neozbiljno je u ovoj fazi da govorim da li će zbog utvrđenih propusta biti pokrenut disciplinski postupak protiv postupajućih tužilaca i sudija, kazao je Murtezić.

Ko god je radio mimo zakona i protiv zakona treba da odgovara, kaže Novković.

Podsjećamo, Oleg Čavka je discipliski kažnjavan zbog uništavanja dokaza, ali i hakiranja maila bivšeg glavnog državnog tužioca.

federalna.ba/videoprilo Omera Hasanovića (Dnevnik 2) - VIDEO
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Ned Jan 12, 2014 22:03:17, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Maj 27, 2013 22:27:42

Hmmm... neko podoban najverovatnije... sposobni svakako nikada nisu bili pozeljni...

Ko će biti novi glavni kantonalni tužilac u Tuzli?

27. 05. 2013

Iako je još prije godinu dana Šesenam Ćosić napustio dužnost glavnog tužitelja, a zatim se vratio advokaturi, u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli još nije postavljen prvi čovjek ovog segmenta pravosuđa.

Slika

Taj posao, kao vršilac dužnosti, posljednjih mjeseci obavlja Dragan Radovanović. Prema raspoloživim informacijama, u toku je drugi krug kandidovanja za ovo mjesto. Neki su se kandidati prijavili u prvom, ali su odustali u drugom krugu, dok su se u drugom krugu pojavili kandidati koji u prvom nisu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH poslali prijavu na konkurs za glavnog kantonalnog tužitelja.

Prema nezvaničnim informacijama, među kandidatima su tužitelji Dragan Radovanović, Gordana Tadić, Fahrudin Šljivić, te Hajrudin Mujanović, i još neki čija imena nismo uspjeli doznati.

Također, prijavili su se i kandidati iz redova tuzlanskih advokata, a među ostalima i Amila Kunosić – Ferizović, te Tomislav Ljubić. U međuvremenu je Ljubić zbog zdravstvenih problema najvjerovatnije odustao.

Još nema informacija kada će VSTV vijeće odlučivati o izboru glavnog kantonalnog tužitelja u Tuzli, ali se vjeruje da će izbor biti obavljen prije sezone godišnjih odmora, odnosno, u narednih dvadesetak dana. (tl)

tuzlalive.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Maj 30, 2013 23:11:02

Hmmm... da li je bas TO razlog?
Ili... ko bi ostao "ziv" u sledecoj Pericevoj kolumnici?
A sto se tice VSTV-a... pa znamo kako je ono "nezavisno", "azurno" i "pravedno", zaliboze plata iz budzeta i svih ostalih troskova...


29.05.2013. u 16:29

Kreso neće podići prijavu protiv sudija koji su Budimiru odredili pritvor

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso smatra da je nepotrebno da pokreće službenu prijavu protiv sudija koji su odredili pritvor osumnjičenom predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, koje je ukinuo Ustavni sud BiH, jer su već disciplinski tužilac i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH najavili da će po službenoj dužnosti razmatrati ovaj slučaj.


Slika

"Prema najavama čelnika VSTV-a bit će pokrenut postupak za utvrđivanje eventualne odgovornosti tokom kojeg će cijela situacija biti predmet razmatranja disciplinskog tužioca i VSTV-a", navela je Kreso u saopštenju.

Ona podsjeća da VSTV ima obavezu i odgovornost da osigura nepristrasno, nezavisno i profesionalno pravosuđe, te s tim u vezi raspolaže velikim spektrom ovlaštenja koja obuhvataju i utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca.

"Podržavam nezavisan rad VSTV-a i ovim saopštenjem ni u kom slučaju ne želim da prejudicirati, niti utjecati na njegove odluke", naglašava Kreso.

Prema njenom mišljenju, odlukom sudije za prethodni postupak Suda BiH o ukidanju pritvora Budimiru uklonjene su utvrđene nepravilnosti i kršenja prava zagarantovana Ustavom BiH na koje je ukazao Ustavni sud BiH u svojoj odluci u meritumu.

Ona podsjeća da su Sud BiH, odnosno njegove sudije koje su donijele odluke o određivanju pritvora Budimiru, postupali prema zahtjevu Tužilaštva BiH na osnovu kojeg su, u raznim fazama postupka, odlučivali o postojanju ili nepostojanju činjenica i ocjeni ponuđenih dokaza.

"To su činili na osnovu vlastite procjene i u skladu sa osnovnim principom struke, što podrazumijeva potpunu nezavisnost kako od svojih kolega, tako i od predsjednika Suda BiH. Shodno tome, svaki sudija je odgovoran za svoj rad", naglasila je Kreso.

Izvor: SRNA / klix.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Maj 30, 2013 23:12:28

Bravo Ekreme Avdicu! Bez "dlake" na jeziku.

Kolumna: Što ne gukneš Mudimire!?

29. 05. 2013
Slika
Ekrem Avdić

Sva osobna kanalizaciono-tabloidna tiskovina i elektronika, ka zapete puške, onomad se naštelila, sa svom tehnikom, ispred zgrade Predsjedništva BiH da bi saznala ono što je im je ministar nesigurnosti već ranije saopštio. Dakle, unaprijed se pred tom građevinom inscenirao pravi Holimud, a junak te režirane storije je bio Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH.

Iz dalekog inostranstva, odmah se trijumfalnim izjavama oglasio ministar nesigurnosti, a njegovo šepurenje po novinskim stranicama, televizijskim ekranima i radijskim emisijama trajalo je nepodnošljivo dugo. Ličio je tih dana nesigurni ministar nekom italijanskom smiješnom generalu iz još smješnije burleske. Dakle, sa kapom i zadjenutim perkama fazana, ofarbanim brčićima i sjajnom sabljom slavodobitno je živopisni Crnogorac seirio i uživao u vlastitom trijumfu. Naravno, uz javnu podršku lidera «Crvenih Kmera» iliti braće po ideji.

Riječ je o tome da rigidna desnica ministra nesigurnosti i ultra-ljevica na čelu sa Tan Zla Džijom Lagum, jesu jedno te isto-totalitarna družina, recidiv 20. vijeka kojeg se Evropa plaši kao crnog đavola. Samo takav recidiv može smisliti i učiniti ono što je učinjeno predsjedniku Federacije, Živku Budimiru! Samo takva svijest može prisno prijateljsko ćaskanje novinara i izabranog dužnosnika prihvatiti kao krivično djelo, samo takva svijest može krivičnim djelom smatrati posjedovanje trofejnog oružja, samo takva svijest može odbaciti princip presunkcije nevinosti…samo takva svijest može zatvarati po zakonu partije negirajući zakone države sve do najvažnijeg – ustava!

Nakon Holimudskog igrokaza, nakon dana trijumfa neukusa i primitivizma, nakon dana nasilja nad zakonima, operkani i razgolićeni «italijanski general» iz Gusinja, mudro i mirno ćuti. Mudimiru Radončiću maca pojela jezik!. Što ne gukneš Mudimire? Ne radi Živka Budimira, već radi sigurnosti običnih građana. Jer, ako je ta policijsko-tužilačka bulumenta u stanju uraditi to što je uradila predsjedniku Budimiru, šta je tek u stanju uraditi običnom smrtniku! Može li se, ministre, Mudimire, ponoviti vrijeme kad su ljudi izvođeni iza kuće? Reci to javno! Ako ne gukneš Mudimire, onda će hiljade ljudi tvoju šutnju shvatiti kao poziv da potraže politički azil. Ili, garantujem ti, priznati grešku ne boli!

Burleska sa dugim cijevima i predvidljivim krajem kao blamažom svake ideje o borbi protiv korupcije i kriminala, sa djelimičnom blamažom tužilaštva, jeste golem doprinos devastaciji institucija sistema. Ali, ta devastacija traje od samog početka koalicije ultraške desnice i ultraške ljevice. Ona postaje i sadržaj i cilj koalicije. Zato inzistiranje na poštivanju ustava i zakona, na poštivanju procedura odlučivanja, ostaje primarni cilj svih probosanskih političkih snaga. I ne samo njih. Jer, suština demokratije se sastoji u poštivanju procedura. Takođe i prava. Sve drugo je haos.

Kao mehlem na ljutu ranu, u ovom trenutku, bila bi javna debata u državnom parlamentu o Živku Budimiru, Mudimiru Radončiću, Čavki i drugim akterima događaja iza nas.

Bilo, ne ponovilo se! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

tuzlalive.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Maj 31, 2013 23:39:21

Eh, bas jedan uz drugi ova dva clanka - pa UPOREDITE!
Na sta je to spao AKADEMIK Muhamed Filipovic? Cccc... jadnicak... dodje mi ga zao. Priznajem, NE MOGU sve procitati, tek sam na preskokce preletela... bljak!
Vise od njega govori nemogucnost komentarisanja ove vesti... STO LI? NAROD ZNA...


objavljeno: 31.05.2013. 09:54 | Autor: Akademik Muhamed FILIPOVIĆ

Razobličene su sve godinama montirane laži i objede

Istina o Radončiću


Slika

Kao čovjek koji je i sam godinama bivao, a i danas je, meta mnogih napada u medijima, posebno u nekim novinama koje me ni u mojim današnjim godinama poduboke starosti ne ostavljaju na miru i u kojima svaka šuša, neznalica ili đilkoš može da o tebi piše šta mu padne na pamet, mislio sam često o tome koju satisfakciju može imati čovjek koji je bivao izložen neopravdanim i neutemeljenim optužbama raznih vrsta, pa i onim najtežim, onim koje teže da sasvim moralno, intelektualno i politički diskvalificiraju čovjeka i da mu, kako se to opravdano i u žargonu kaže, „dođu glave“.

Sramotna kampanja

Kakvu satisfakciju može čovjek imati kada se na kraju, ipak, pokaže kako su sve te optužbe bile neutemeljene, nedokazane, neistinite, lažne i konstruirane i da su nastale zbog veoma niskih političkih ili banalnih ličnih ciljeva onih koji su naručivali te optužbe i onih koji su ih u sredstvima javnog komuniciranja prenosili i distribuirali u hiljadama primjeraka, ili plasirali na ekranima televizijskih stanica ili širili radiovalovima.

Nekada se u našem svijetu smatralo, u vrijeme kada su novine u nas bile prostor najgrubljeg obračunavanja (Cicvarićeva štampa), da je pojava imena u novinama najveće ruglo i sramota koju čovjek može doživjeti, naravno, ako nije bio zaštićen svojim položajem od difamacija, a ako je o njemu objavljivano ono što je stvar privatnog ili, ne daj Bože, sramnog sadržaja.

Otuda je u nas, posebno u Srbiji, bila poznata prijetnja, odnosno onaj koji je bio pogođen ili smatrao da ima razloga da prijeti, rekao bi: „Da znaš, ako ti ne mogu ništa, metnut ću te u novine“. Razlika između vremena kada je nastala ta izreka i našeg sadašnjeg našeg sastoji se u tome da danas nema zaštićenih, osim onih koje štiti novac i to je sav napredak demokratije. Sve ostalo je isto. Mediji se u najvećoj mjeri koriste kao sredstvo grube i zlonamjerne diskvalifikacije ljudi. Svi svakoga danas mogu „metnuti u novine“.

O svemu ovome sam razmišljao prateći apsolutno nerazumnu, paranoičnu i sramotnu kampanju koju pojedini mediji mjesecima vode protiv Fahrudina Radončića. Mislio sam, ako je i jedan procent od optužbi tačan, tada se u ličnosti Radončića javlja sam Belzebub, a ne običan normalan čovjek.

Radončića sam upoznao 1989. godine u vrijeme kada je bio saradnik tada najboljeg lista u bivšoj državi, zagrebačkog lista „Danas“. S njim me upoznao moj prijatelj crnogorski pjesnik Jevrem Brković. Od tada do danas pratio sam u priličnoj mjeri njegov javni rad i djelovanje i u tome nisam zapazio ništa čega bi se taj čovjek mogao stidjeti.

Još u toku rata osnovao je novi i našoj zemlji i narodu potreban list, jer niko, ni država, ni narod, ne može vječno da skakuće na jednoj nozi, a tako je bilo sve vrijeme dok je „Oslobođenje“ bilo alfa i omega našeg novinstva.

Kao veoma uspješan privrednik, politički analitičar i čovjek nesumnjivo dokazanog patriotizma, a suočen s ćorsokakom u kojem se godinama nalazi naša politika, odlučio se na politički, poslovni i osobni rizik da formira stranku.

Oduzeti glasovi

Stranka je bila nužna, jednostavno zbog toga što nijedna dotadašnja nije znala, smjela ili željela da politiku postavi na nove osnove, da započne s rješavanjem najtežih problema, a to su problemi običnih ljudi, njihovih prava, obespravljenosti, opljačkane privrede od koje su živjeli i nužnosti da prestanu biti ovisnici stranaka i države i da svojim radom i poštovanjem njihovih prava postanu socijalno, moralno i egzistencijalno neovisni i sigurni i da kao takvi budu nosioci stvarne, a ne fiktivne demokratije u ovoj zemlji.

Program koji je najavio bio je upravo program takvog pristupa i politike i on je bio, pogotovo za uvjete pojave nove stranke na političkoj areni, veoma dobro prihvaćen, a sam Radončić bi, kako je poznato, bio izabran u Predsjedništvo države da mu nisu bili oduzeti glasovi od onih koji, izgleda, jedino dobro znaju kako se vrše izborne mahinacije.

Ipak, i u tim uvjetima Radončić, kao lider glavne opozicione stranke, pokazao je kako se vodi opoziciona politika, tj. da opozicija nije protivljenje svim odlukama i intencijama vlasti, nego da je svrha djelovanja opozicije da i u svom položaju učini sve da država funkcionira uopće i po mogućnosti na bolji način.

Stoga je on iz udobne pozicije opozicionara izlazio i podržavao sve mjere vladajućih od kojih je ovisilo normalno funkcioniranje države, kao što je omogućavanje formiranja vlasti nakon prošlih izbora, zatim glasanje za budžet kako bi osnovni instrument države bio na raspolaganju onima koji legalno vladaju, i na koncu ulazak u nepovoljnu poziciju partnera u vlasti u situaciji kada se raspala prethodna vladajuća struktura i kada je bilo nužno da se kontinuitet funkcioniranja vlasti održi ulaskom njegove stranke u vlast, bez obzira na vjerovatne gubitke koje takav položaj može donijeti stranci, pogotovo uz odluku stranke da ne ulazi u vlast ondje gdje stvari nisu čiste i tako pokaže da se ne bori za pozicije i kontrolu institucija nego za podržavanje ispravne politike i postupanja.

Čak ni tu Radončić nije pokazao da njegova stranka u vlast ulazi zbog privilegija vlasti da kontrolira institucije i sektore privrede, nego samo da bi se stvari u ovoj zemlji micale naprijed. U toj situaciji bilo je logično da se prioritetno moraju otkočiti glavne kočnice totalnog zastoja, a te leže u privilegijama vlasti i korupciji koja je duboko penetrirala cijeli sistem, a to je ujedno uvjet i za početak ostvarivanja razvojnih projekata.

Takvo ponašanje nije moglo, a da ne bude zapaženo od naših zapadnih partnera, a ni od onih ljudi u zemlji koji još gledaju na stanje otvorenih očiju i koji su i sami bez žalosnog prtljaga prošlosti, zbog čega je Radončić dobio pohvale kao najkonstruktivniji i najpošteniji političar ovog momenta, što on sigurno i jeste, i, što je važno, i političar bez kriminalne i korupcijske historije.

Sve izađe na bejan

U takvoj situaciji sve ono užasno što je o njemu pisalo samo od sebe pada u vodu. Žalosno je u svemu tome jedino da istina uvijek dolazi na kraju, pa čak i onda kada se za nju znalo i na početku, pa su ljudi prisiljeni da zbog nesavjesnog rada drugih trpe i pate, sve dok ta istina ne izađe na bejan.

Sada je s tim gotovo, svako izvinjenje za sve što su pisali je besmisleno jer, kako je davno moj komšija i fini čovjek rahmetli Salihaga Bahrijarević rekao: „Moja Vasvo, dobro znaj da učinjenom popravka nejma“. A nama se ta njegova izjava potvrđuje skoro svaki dan kada nam se izvinjavaju, a prethodno su nas pobili i učinili najgore stvari za koje su znali da su zabranjene i nemoralne, a koje nekoliko riječi treba da opere..

Bez pomoći sa strane

Isključivo dobrom zamisli, pogađanjem momenta i upornim radom uspio je napraviti vodeću novinsku kuću u državi i postići nešto što naši ljudi ne mogu shvatiti zbog našeg opuštenog načina mišljenja i reagiranja, kao moguće bez pomoći sa strane, a te u njegovom slučaju, kako se ispostavilo, nije bilo.

avaz.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Maj 31, 2013 23:43:56

nevenkagaragic je napisao:Hmmm... da li je bas TO razlog?
Ili... ko bi ostao "ziv" u sledecoj Pericevoj kolumnici?
A sto se tice VSTV-a... pa znamo kako je ono "nezavisno", "azurno" i "pravedno", zaliboze plata iz budzeta i svih ostalih troskova...


29.05.2013. u 16:29

Kreso neće podići prijavu protiv sudija koji su Budimiru odredili pritvor

...
Izvor: SRNA / klix.ba

Ha, ha, ha... sve u stilu domace serije "Lud, zbunjen, normalan"...
A cuj sudija, to oni ZASTICENI od disciplinske odgovornosti? Ah, da, zato i jeste tako kako jeste (doduse KOME bi i odgovarali?).


Slika

"Dnevni avaz", 31.05.2013.
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Maj 31, 2013 23:50:33

Zato se u drzavi KORUPCIJE... SVE kupuje i sve se prodaje... i organi i posao i diplome, sve na oglas - LEGALNO???

PLATIT ĆU 5.000 MARAKA! Majka sam troje maloljetne djece, imam 40 godina…

Novosti | 31.05.2013. - 22:35:39
Slika

Jutros je na stranicama jednog od najpopularnijih bh oglasnika osvanuo oglas jedne majke iz Ilijaša koja nudi 5.000 maraka za posao u sarajevskom ili tuzlanskom kantonu.

U kratkom opisu oglasa stoji “preko veze”, a detaljni opis oglasa kaže: Tražim stalni posao kao čistačica u školama ili državnim bolnicama, može kanton Sarajevo ili Tuzla. Samo ozbiljni mogu se javiti u privatnim porukama. Majka sam troje maloljetne djece, imam 40 godina. Osnovnu školu završenu, iskustvo na ovom poslu pet godina. Ako netko ima vezu da bi me mogao zaposliti platit ću 5.000 maraka”, kaže majka koja se javno odlučila za ovaj pothvat.

Oglas pogledajte OVDJE.

(Doznajemo.com/Pogled)
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron