Članci o sudcima kriminalcima BiH

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Pon Maj 20, 2013 22:02:25

I prigodan tekst (kad su fotelje upitanju)... Cuj Esmira - "PAD"? Otkud pad?
Meni se nikada nije ni cinilo da je Komsic negde gore, odakle bi onda pao?
Sta je on to URADIO, osim sto je milo cvrkutao gradjanima na uvce (i uvukao im se pod kozu)?
Eto, Esmire Milavicu, ja nisam promenila svoje misljenje nakon tog intervjua... ostalo je isto.


Neslavni pad Željka Komšića – Spasilac “Vojnika Radončića”

Slika

Nekada sam Željka Komšića smatrao jednim od najpametnijih i najiskrenijih političara kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu, ali nakon posljednjeg intervjua koji je dao Senadu Hadžifejzoviću u Centralnom dnevniku to mišljenje je u potpunosti promjenjeno. Naime Komšić je u tom intervjuu pored svoje standardne otvorenosti uradio nešto što se od njega nije očekivalo. Bez puno objašnjavanja i podastiranja dokaza, a suprotno onome što zna cijela bh. i balkanska javnost odlučio je braniti jednog od najkontraverznijih političara od 1990-te do danas. Jednom rečenicom Komšić je iz kaljuže bh. politike izvadio Fahrudina Radončića, biznismena povezanog s brojnim likovima iz kriminalnog miljea, beskrupuloznog medijskog magnata ili balkanskog Berlusconia, a danas ministra (ne)sigurnosti BiH, tvrdeći kako on nema nikakve veze s korupcijom ili pak željom da ovlada državnim preduzećima. Radončić je jedan od onih beskrupuloznih likova na bh. sceni koji su, ako su neki zaboravili, svoja poslovna carstva izgradili tokom rata uz pomoć tadašnje SDA (Alije Izetbegovića op.a.) i Islamske Zajednice.

Danas je odlučio da se prihvati politike, ne zbog toga što želi da doprinese nekom razvoju ili napretku Bosne i Hercegovine, nego da na još jedan način uhljebi sebe i svoje političke podanike, dok političke protivnike selektivno uništava preko svojih medija. O dotičnom Komšiću je prije nekih dva mjeseca u istom studiju Radončić rekao kako je lik s dobrom biografijom, ali da nema iza sebe rezultate, te da je u Predsjedništvu sjedi i ništa ne radi. Ali da se vratim na Komšićev intervju od jučer.

Željko Komšić kaže:

“Razgrnite prašinu. Znate li do čega ćete doći? Doći ćete do tendera, do resursa, javnih preduzeća…. Sav je rat oko toga.. Nazvat ću ovo sada nemudrom političkom izjavom, ali jedini koji u tome trenutno ne učestvuje na političkoj sceni jeste Radončić. Jedini on se ne bori za takve stvari, za resurse, raspisivanje tendera…. Ovo ostalo, svi se bore za to! I odatle su svađe, haos u Federaciji.”

Slika

Pa da razgrnemo prašinu o kojoj Komšić govori. Prvo gdje prašinu treba razgrnuti jeste da trebamo kazati da je Radončić jedan od rijetkih, uz Milorada Dodika, koji je usko povezan s brojnim likovima kriminalne scene. Ako se prisjetite nedavnog intervjua FaceTV-a sa Billom Stuebnerom onda će te se sjetiti da je ugledni američki diplomata kazao kako je Radončić još od 2008-e na “plavoj listi” Interpol-a zbog veza s Zijadom Turkovićem i ekipom.

Znači Interpol tvrdi kako je ministar (ne)sigurnosti povezan s kriminalom, a Komšić tvrdi kako je on jedini “nevin” na bh. političkoj sceni?! Radončić se sa svojim političkim partnerima Lagumdžijom i dvojcem HDZ na svaki način bori da se konačno ugura u vlast na svim nivoima zbog želje da “popravi” bh. ekonomiju kako to on voli samodopadno kazati. Znate kako se ta ekonomija može popraviti? Može se popraviti ako Radončić u iste te državne firme uvede svoje podobne likove koji će ispuniti ono što je on planirao. A šta je planirao?

Planirao je gradnju još tornjeva po Sarajevu, jer kako je to rekao u zadnjoj predizbornoj kampanji za Predsjedništvo, nedostaje ih još par da bi Šeher postao metropola. Planirao je Radončić da preko svojih satelita, a pogotovo medijskog carstva kojim još uvijek upravljaju članovi njegove porodice, s javne scene pomete sve one koji se ne slažu s njegovom idejom bošnjačke elitistike podržane likovima poput bivšeg reisa Cerića i muftije sandžakog Zukorlića. Od 1990-te i prvih demokratskih izbora u Bosni i Hercegovini ni jedna politička partija, pa ni Komšićeva, ne ulazi u borbu za najviše pozicije samo zbog naroda i potrebe da se popravi stanje u kojem su građani Bosne i Hercegovine.

Ulaze zbog interesa koje imaju upravo u državnim (entitetskim) preduzećima i onome što mogu iz njih izvući za svoju ili korist onih koji ih podržavaju. Vjerujte da će Radončić čim se nađe u novoj Vladi Federacije, koja još nije fomirana jer je Budimir uhapšen, brže bolje predložiti svoje kandidate za čelna mjesta upravo u onim firmama koje danas spominje da su pod kontrolom SDA. Tu prvenstveno mislim na BH Telecom, Eletroprivredu, Bosnalijek i nekolicinu drugih koje imaju najveću količinu novca u svom posjedu.

Čelnik DF-a se gore citiranom izjavom apsolutno diskreditirao kod biračkog tjela koje ga je mislilo podržati na narednim izborima. Ukoliko želite da napravite nešto novo, da promijenite stanje u zemlji, onda nipošto sebe ne smijete dovoditi u situaciju da branite one koji su svojim prethodnim radom uništili zemlju. Bivša desna ruka Zlatka Lagumdžije nam ovom izjavom govori da će on u budućnosti biti spreman voditi identičnu politiku i sarađivati sa istim ljudima s kojima sarađuje njegova bivša partija.

Ja bi čak kazao da je ovo poruka Radončiću i potencijalnim biračima DF-a s kim će Komšić zasigurno raditi na sklapanju koalicije ukoliko dobije podršku birača. Ovime Komšić pokusava da spriječi loše natpise i blaćenje DF-a u Dnevnom Avazu u kojem se u posljednje vrijeme najviše može pročitati sve samo ne kvalitetna i informativna novinarska vijest. Aboliranjem Radončića i isticanjem njegovih “pozitivnih” strana Komšić je nažalost kod mnogih pa da ne pretjeram uništio dobar dio svog kredibiliteta. Nekada sam očekivao da će donijeti promjenu na bh. političkoj sceni, sada vidim da će se pridružiti klubu “Status quo”.

http://youtu.be/5QTR4qgwE3A

esmirmilavic.wordpress.com
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Pon Maj 20, 2013 22:15:48

nevenkagaragic je napisao:Auuuu komentara na portalu "Slobodna Bosna"!!!
Ali ne na racun direktno Meddzide Kreso, vec na racun dvih sudija i tuzilaca, posebno na racun GLAVNOG tuzioca Gorana Salihovica i SEFA svima njima - Milorada Novkovica (sa kompanjonima im, zna se - politicarima).


Meddžida Kreso na raportu

Slika
Veci format:
http://www.zaslike.com/files/8pm25wr3u5d95mdi3x0.jpg


nevenkagaragic je napisao:...
DEMANTI Ruzice Jukic... usledio je ODMAH istog dana, 30.04.2013., no ja ga sasvim slucajno nadjoh tek 06.05.2013.godine.
Red je da objavim i ovde.
Zar nije jako CUDNO da su tekst iz "Avaz"-a preneli mnogi portali, a demant samo RTV Slon iz Tuzle?
Koja 2profesionalnost" (ja NISAM novinar).


Ružica Jukić - dopredsjednica VSTV BiH demantuje pisanja pojedinih medija

Utorak, 30 April 2013 12:36 | Autor Dino Durmić
Slika

U povodu pisanja pojedinih medija o tome da Ružica Jukić - dopredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na ime dnevnica dobija 6.840 KM, u našu redakciju je stigao demant i pojašnjenje ovih, kako se ističe netačnih informacija.

Jukić smatra da je netačna je informacija da je rastrošan član VSTV BiH., te da masno naplaćuje sudački angažman. Činjenica je kako navodi u saopštenju da je ona član u VSTV koji ima najmanja primanja.

‘’Na to govori podatak da štedim svugdje gdje mogu da uštedim. Službeni telefon nisam htjela da koristim i isti sam vratila 5.1.2013.g. upravo iz razloga što ga nisam koristila, iako na njega imam pravo i to potrošiti 70,00 KM mjesečno. Nadalje od stana do Vijeća uglavnom idem pješke iako bi mogla kao i drugi članovi da se vozim automobilom, odnosno da vozač dođe po mene.

Treće nije tačna činjenica da se radi o 6.840,00 KM na ime dnevnica, kao dnevnica, jer se radi o uvećanim dnevnicama u kojima nam je priznato pravo na ishranu i stanarinu. Ti iznose su točno onoliki koliki su regulirani Pravilnikom VSTV, i koje primaju svi članovi vijeća. Za troškove prevoza ne dobijam ni 1, KM, jer od stana do Vijeće idem pješke, a odlazak iz Vijeća u Tuzlu petkom i vraćanje nedjeljom obavlja vozač i istim automobilom ide nekoliko članova vijeća.Ni jedan iznos nije isplaćen, koji mi ne pripada, niti sam ja sama sebi isplaćivala, a po hijerarhiji nisam mogla ni naložiti u računovodstvu VSTV nekome da mi isplati nešto što mi po zakonu ne pripada.

Dakle, u vijeću radim puno radno vrijeme tako da su mi naknade za ishranu i stanovanje isplaćivane kao dnevnice, a ustvari radi se o troškovima koje sam imala zato što ne obavljam posao u mjestu u kojem stanujem, stoji u saopštenju Ružice Jukić.

RTV Slon


Oglasilo se i VSTV-e... povodom pisanja medija.

Zaključci VSTV-a BiH povodom izvještavanja medija

(Sarajevo, 17. maj/svibanj 2013.) – Tokom sjednice koja je bila održana 15. i 16. maja 2013. godine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je, vezano za novinski članak o primanjima potpredsjednice VSTV-a BiH Ružice Jukić koji je objavljen u Dnevnom avazu 30. aprila 2013. godine, donijelo ocjenu i zaključak „da se radi o neprimjerenom i netačnom komentaru vezanom za osnovu po kojoj su isplaćena primanja potpredsjednice VSTV BiH Ružice Jukić, i da su sva primanja potpredsjednice Jukić, kao i primanja svih drugih članova VSTV-a BiH, u skladu sa Zakonom“.

Također je na sjednici, VSTV BiH, povodom novinskih članaka vezano za zaključak VSTV-a BiH po tački dnevnog reda pod nazivom Analiza rada sudova i tužilaštava, sa sjednice koja je bila održana 17., 18. i 19. aprila 2013. godine, a koji glasi: „Vijeće je usvojilo zaključak da je na narednu sjednicu Vijeća potrebno pozvati predsjednicu Suda BiH kako bi obrazložila određena pitanja iz izvještaja o radu Suda BiH.“, usvojilo sljedeći zaključak: „VSTV BiH nikoga ne poziva na raport, pa tako nije pozvalo ni predsjednicu Suda Bosne i Hercegovine. VSTV BiH je pozvalo predsjednicu Suda da dopuni određene informacije u pogledu izvještaja o rada Suda BiH za 2012. godinu. Između ostalih, pozvani su još neki predsjednici sudova sa istim povodom. Nadalje, VSTV BiH je odložilo dolazak ovih predsjednika sudova na sjednicu VSTV-a BiH iz razloga što je zakazana Konferencija predsjednika sudova na kojoj će svaki predsjednik suda analizirati i iznijeti izvještaj o radu svoga suda, što će učiniti i predsjednica Suda BiH. Stoga proizvoljni komentari pojedenih medija da se VSTV BiH nekoga uplašilo nisu tačni, a VSTV BiH će, kada god ocijeni kao potrebno, pozivati kako predsjednike sudova tako i glavne tužioce da određene stvari u pogledu svoga rada iznesu i razjasne Vijeću, obzirom da su oni za svoj rad odgovorni VSTV-u BiH, a sve u cilju nezavisnog, stručnog, efikasnog i kvalitetnog pravosuđa što je i u cilju svih građana Bosne i Hercegovine.“.

Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva VSTV BiH na telefone 033 707 570 i 033 707 518 ili mobilni telefon 061 131 785.

- KRAJ -
hjpc.ba

Slika
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Čet Maj 23, 2013 15:14:48

Sta vise reci? Propast drzave na SVIM poljima...

среда, 22. мај 2013.

„Građanin“opasnih namjera: Lagumdžijina Zločinačka halka namjerava dezintegrisati novinara Avdu Avdića

piše: Slobodan Vasković

Lagumdžija i njegova „zločinačka halka“, kojoj pripadaju teško korumpirani tužilac Oleg Čavka, koji je javno priznao da je počinio nekoiko teških krivičnih djela, i njegova „prva pratilja“ Dijana Kajmaković osmislili su, može se s pravom reći, mafijaški udar na FTV i njenog urednika Avdu Avdića, koji namjeravaju izvršiti u Sudu BiH (23.05.2013.).
([b]Čavka je, između ostalog, hakovao mail bivšeg Glavnog tužioca Milorada Barašina i sa njega slao poruke pune mržnje, a sakrivao je i svjedočenja u nekim predmetima, te počinio niz drugih kriminalnih radnji
, zbog kojih je kažnjen nevjerovatnom kaznom-odbijanjem 10 posto od plate). [/b]

Slika

Čavka i Kajmaković na ročištu na kojem se treba raspravljati o eventualnom produženju pritvora Živku Budimiru, namjeravaju pustiti četiri telefonskih razgovora između Budimira i Avdića.

Ne bi bilo ništa sporno da ti razgovori imaju bilo kakve veze sa pomilovanjima osuđenika, zbog kojih je Budimir pritvoren, ali nijedan od pomno selektovanih snimljenih komunikacija predsjednika Federacije i Avdića, što se namjeravaju prezentovati, nema bilo kakav dodir sa slučajevima zbog kojih je prvi čovjek FBiH u pritvoru (imao sam uvid u te razgovore, i u njima su teme funkcionisanje Ustavnog suda FBiH imenovanje sudija tog suda i oko pokušaja rušenja UO FTV).

Važno je istaći da su Čavka i Kajmaković, po Lagumdžijinom nalogu, uhapsili Budimira bez ijednog jedinog dokaza, o čemu svjedoči i Izvještaj SIPE (objavio sam ga na ovom blogu) u kojem nema ni jedne jedine riječi koja bi teretila za bilo šta predsjednika FBiH.

Slika

Lagumdžijina zločinačka halka i u ovom, kao i u brojnim drugim slučajevima, teško je kompromitovala institucije BiH, (od OSE, preko SIPE, pa do Tužilaštva i Suda BiH), bacajući ih u blato svojih frustriranih, kriminalnih i, što ne reći, bolesnih ambicija da ovladaju institucijama FBiH i, što je još važnije, privrednim i finansijskim resursima tog entiteta.

FTV je objektivno izvijestila o cijelom ovom slučaju, nakon čega se ta TV kuća našla pod teškom paljbom SDP BiH, a Avdić u realnoj životnoj opasnosti.

Lagumdžija, Čavka i Kajmaković već su razgovore, kojima žele izmanipulisati javnost i iskonstruisati slučaj Avdiću, distribuisali svojim medijima i portalima koje kontrolišu, a udar će krenuti nakon ročišta Budimiru.

Slika

Nije Lagumdžijin jedini cilj difamiranje Avdića, već i pokušaj izazivanja nove „afere“, koja bi bacila u sjenu eventualnu odluku Suda da Budimiru ne produži pritvor.

Avdo Avdić, kao i niz drugih sarajevskih novinara koji kritikuju SDP-ovu politiku uništenja svega civilizovanog i demokratskog u ovoj zemlji, već mjesecima su nezakonito opservirani i prisluškivani od pripadnika podzemnih Lagumdžijinih organizacija, involviranih u institucije sistema.

Lagumdžija je zaista jadan političar, još jadniji pučista, koji se služi bijednim podmetanjima i bolesnim konstrukcijama, zaboravljajući da je i on sam, svojevremeno, bio žrtva istovjetnih suludih projekata.

Slika

Svojevremeno je Lagumdžija, kao lider opozicije, bio nezakonito prisluškivan od svojih političkih protivnika, koji su imali namjeru da ga lažno optuže za pokušaj „državnog udara“.

Cijelu tu aferu obznanio je Senad Avdić, glavni i odgovorni urednik „Slobodne Bosne“, koji je, takođe, bio žrtva te kriminalne ujdurme, kao jedan od najvećih kritičara tada vladajuće kriminalne oligarhije.

Senad Avdić je i danas oštar kritičar, između ostalog, i politike SDP BiH i Lagumdžije, dok je lider nekada najjače partije u BiH prešao dug predug put od vjerovjesnika „Države za čovjeka“ do kreature koja je uništila i državu i ljude u njoj.

Slobodan Vasković - Sa druge strane...

A sta kaze "Slobodna Bosna":

No, poznajući metode rada tužitelja Olega Čavke jedino je iznenađenje što razgovori između Živka Budimira i Avde Avdića, prije nego su se našli u sudskom spisu, nisu završili na nekoj od ovdašnjih televizija, odnosno portala.
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Čet Maj 23, 2013 15:38:47

nevenkagaragic je napisao:Dakle, nastavlja se u pravosudju ono uobicajeno "trla baba lan"...
"Verujemo" od prve...
Pogotovo kad kaze :
"...da je u njegovom slučaju VSTV uspio izvršiti imenovanje, a da pri tome ne podlegne bilo kakvom vanjskom pritisku"
Zanimljivo... no ocito da narod zna i da nije bilo ni potrebe za VANJSKIM pritiskom, sve je to izgleda reseno "porodicno", ako je tacna informacija ovog komentatora:

"Dragana Spasojevic · Bécs, Wien, Austria
a da li neko zna odgovor na pitanje ko je zet Gorana Salihovica ??? odgovor je predsjednik VSTV-a Milorad Novakovic..... svi cemo bit iisti pred zakonom nebrini te nista
tj ozenio je njegovu sestru"


Dakle U TOM GRMU LEZI ZEC!
Zato se i ZNALO ko ce biti glavni tuzilac BiH...


GORAN SALIHOVIĆ, NOVOMENOVANI GLAVNI TUŽILAC BiH: Neće biti nedodirljivih, pred zakonom su svi isti!

Četvrtak | 13.12.2012.
Slika

Neće biti nedodirljivih, pred zakonom će biti svi isti, kazao je jučer u izjavi za ''Dnevni avaz'' Goran Salihović, novi glavni tužilac Tužilaštva BiH

Goran SalihovićNa tu funkciju Salihovića, koji je trenutno na čelu Općinskog suda u Sarajevu, jučer je na vanrednoj sjednici izabralo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH.

Kako je saopćeno iz VSTV-a, vodilo se računa da na ovu poziciju bude postavljena osoba koja ispunjava uvjete za imenovanje, među kojima je da mora imati najmanje osam godina iskustva u radu kao sudija, tužilac, advokat ili drugo relevantno pravno iskustvo, kao i dokazane rukovodne i organizacijske sposobnosti bitne za rad tog tužilaštva.

Salihović, koji će funkciju prvog tužioca u državi zvanično preuzeti 1. februara naredne godine, kazao nam je da će prioriteti u njegovom radu biti procesuiranje slučajeva ratnih zločina te korupcije, navodi Avaz.

- Neće biti nikakvih anonimnih prijava koje će se razmatrati... Reforma pravosuđa treba ići dalje - kazao je Salihović.

Iako je prerano govoriti o konkretnim planovima rada, kazao je da treba sagledati kapacitete Tužilaštva BiH te da tu instituciju treba ojačati. Konstatirao je da je u njegovom slučaju VSTV uspio izvršiti imenovanje, a da pri tome ne podlegne bilo kakvom vanjskom pritisku.

Podsjetimo, disciplinska komisija VSTV-a sredinom prošle godine donijela je odluku da Milorad Barašin, prethodni glavni tužilac Tužilaštva BiH, privremeno bude udaljen s dužnosti, a u maju ove godine sa te funkcije definitvno je prebačen na mjesto tužioca u ovom tužilaštvu, piše Avaz.

Postupak protiv Barašina pokrenut je zbog njegovih susreta sa švercerima naoružanja sa UN-ove crne liste Slobodanom Tešićem i Draganom Kapetinom. U međuvremenu, vršiteljica dužnosti glavnog tužioca je Jadranka Lokmić-Misirača.

Salihović je 1959. godine rođen u Tuzli, a Pravni fakultet završio je u Sarajevu. Ima dugogodišnje iskustvo kao sudija, ali i na rukovodećim pozicijama u sudovima. Osim toga, u čelništvu je brojnih strukovnih udruženja, autor mnogih stručnih radova, učesnik pri izradi velikog broja zakona...

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Slika

Jel` ono Goran Salihovic GLAVNI tuzilac BiH??? Naravno, BEZ dana tuzilackog iskustva...
Zanimljivo... zar ne? Ocito ima druge "referense", vrlo vazne u ovoj drzavi (i pravosudju)...


Jad i bijeda Lagumdžijinih tužilačkih kurtizana ... Plitkoumne manipulacije, hipotetičke optužbe, spajanje nespojivog, kojima Čavka pokušava difamirati Avdića, ukazuju na vrlo opasnu namjeru Lagumdžijine halke da u gulag šalje novinare koji nisu po njihovoj mjeri. Problem za tzv. tužioce, koji se s pravom mogu okarakterisati kao Lagumdžijini neoinkvizitori, leži u podatku da Tužilaštvo BiH uopšte nije saslušalo Karića prije hapšenja Budimira, već su to učinili tek nakon što su saznali da je on dao izjavu za FTV. I to nakon dramatične potjere za njim kroz Sarajevo.
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Čet Maj 23, 2013 23:30:50

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:Svasta u ovom pravosudju, svasta!
A cuj, pisu "Nezavisne"? One iste "Nezavisne" u kojim redovno pise sudija Suda BiH Branko Peric?
Kako obican gradjanin da dokuci sta je istina, a sta (i cije) lupetanje?


TUŽILAŠTVO BIH - Čavka hakovao Barašinov mail - Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH, "hakovao" je prošle godine mail Milorada Barašina (na slici), u to vrijeme glavnog tužioca Tužilaštva BiH, i sa njegove mail adrese tužiocima u Tužilaštvu BiH i medijima iz FBiH poslao lažno "opšte uputstvo", koje je navodno sastavio Barašin. - Čavka je na ovaj način pokušao da diskredituje Barašina prije smjene, koja je ubrzo uslijedila, pišu Nezavisne. - Mail, odnosno opšte uputstvo, na adrese tužilaca i pojedinih medija u Sarajevu stigao je 29. juna prošle godine, a samo dan kasnije Barašin je smijenjen sa mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BiH...

U danasnjim "Danima" kaze Dzenana Karup-Drusko (naslov):
"Dragan Lukac razotkriva ubice Ramiza Delalica"
"Celin pogodak iz groba"
Auuu...6 strana, ma necu skenirati...nista pametno, niti dobro...osim ova dva inserta (a bas su interesantni) :


Slika[/url]
http://s26.postimg.cc/q174hqyih/193_2_D ... ic_800.jpg
"DANI", 03.02.2012.
Slika
http://s26.postimg.cc/cmu1lpruh/193_4_D ... en_800.jpg

Da bogsacuvaisakloni...taman kad POLA od onoga sto pisu novinari ne bi bilo tacno - KATASTROFA!
A KATASTROFA izgleda nikoga ne brine...brine ih samo lova - koliko ce platu imati, topli obrok, naknade za odvojeni zivot...
Niko ne spominje profesiju, RAD i RED!
Doduse, kakvo im je VSTV-e anemicno i jadno...zar je cudo?

Ha, ha, ha... i to je pravoSUDJE!
Pa kompletnom VSTV-u bi trebalo SKINUTI PLATE!
Drzavni tuzilac koji se non-stop kompromituje (nastanu „Avazove“ sličnosti godine) 10% umanjenja plate, heeeej?
Jos cu poverovati da Zijad Turkovic govori istinu!
Jadi, jadi i cemeri od pravosudja!!!


SANKCIJE TUŽIOCU TUŽILAŠTVA BIH - Čavka slao mailove sa popushilismo@gmail.com, smanjena mu plata - Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH, u narednih šest mjeseci će primati plaću manju za 10 posto od sadašnje, izrečeno je to u disciplinskoj mjeri Prvostepene disciplinske komisije za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Murtezicu Arbene, jesi li u obzir uzimao "sve olakšavajuće okolnosti, nagrade, uspjesi i ugled tužioca" Ive Iveljica i Koval Slavena koji se nisu ni "pocesali" da ispitaju smrt mog sina Denisa nakon TRODNEVNOG boravka na Internoj klinici u Tuzli? Cela Tuzla zna da je NJIHOV vestak Zdenko Cihlarz u zajednickoj sprezi UKC-Tuzilastvo-Cihlarz... SRAM VAS BILO!
TREBA VAS UKINUTI!


Ponedeljak, 15. Oktobar 2012 u 18:40
Kazna za Olega Čavku

Slao mailove u ime Milorada Barašina sa adrese popushilismo@gmail.com

Slika

Kako je SB i najavljivala, Ured disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkog vijeću na čelu sa glavnim tužiocem Arbenom Murtezićem državnog tužioca Olega Čavku kaznilo je sa desetpostotnim smanjenjem plaće u narednih pola godine.

Za primanje mita, kaže glavni disciplinski tužilac Murtezić, nije bilo dokaza. Ali Čavka je kažnjen za hakiranje maila bivšeg glavnog državnog tužioca Milorada Barašina kao i za druge manje prekršaje.

„Prilikom izricanja presude u obzir su uzete sve olakšavajuće okolnosti, nagrade, uspjesi i ugled tužioca Čavke. Zbog toga vjerujem kako je izrečena kazna adekvatna djelu kojeg je Čavka počinio“, izjavio je za Slobodnu Bosnu Arben Murtezić.

Ured disciplinskog tužioca je protiv Čavke pokrenuo disciplinski postupak u augustu. U odluci Komisije se navodi da je Čavka 18. maja 2011., između ostalog, dao naredbu da se unište zapisnici o saslušanju svjedoka u određenom predmetu.

Sankcija je uslijedila i zbog toga što je napisao i dostavio tužiocima i uposlenicima anonimno lažno uputstvo satiričnog sadržaja. Čavka je satirični dokument pod nazivom "Opšte uputstvo", u kojem je tadašnjeg glavnog tužioca Milorada Barašina naveo kao donosioca dokumenta, poslao na službenom memorandumu Tužilaštva sa e-mail adrese popushilismo@gmail.com. /M.Fazlić./

slobodna-bosna.ba

I jos malo - dodatak 17.10.2012.:

BANDIT I BUDALE - Umjesto smjene ili ostavke, vjerovali ili ne... ostao tužilac Tužilaštva BiH.

Svakoga dana u svakom pogledu BiH tone sve dublje (ako ima jos dublje?).
Izgleda da je Cavka posao stopama Branka Perica koji se ne moze (godinama) odluciti sta bi: bil` bio novinarcic (opet) ili sudija Suda BiH (a znamo da je bio i na celu onog neuspesnog i anemicnog (ispostavilo se i nepotrebnog) VSTV.
Zalosno je da se sudije i tuzioci bave novinarstvom, a jos zalosnije je sto se obracunavaju sa svojim sefovima piskaranjem (Peric), analiziraju razgovore NEKIH novinara, a primaju nagrade od DRUGIH (i to kakvih!).
Na sta je spalo pravosudje... jadno li je... ni stida, ni obraza, a tek profesionalnosti...
Kaska, kaska BiH u svemu zahvaljujuci buljuku "profesionalaca"!


Afera 'Prisluškivanje novinara': Priprema li se hapšenje Avde Avdića i ko je sljedeći?

Četvrtak, 23/05/2013 17:46

Građanin Čavka može imati svoje mišljenje o tome da li neki novinar izvješatava profesionalno i objektivno. Tužilac Čavka ne može, a pogotovo svoja mišljenja ne smije koristiti u tužilačkim predmetima

Slika

Sudeći po onome što je državni tužilac Oleg Čavka napisao tražeći da se predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru produži pritvor, uskoro bi se moglo očekivati i hapšenje i pritvaranje urednika Federalne televizije Avde Avdića, ali i svakog novinara koji ne bude izvještavao onako kako Čavka i njegovi politički šefovi misle da treba.

Obrazlažući prijedlog za produženje pritvora Čavka je napisao kako je Tužilaštvo BiH u posjedu pet prisluškivanih razgovora između Budimira i novinara javnog TV servisa. Čavka ih nudi Sudu BiH kao dokaz zbog kojeg bi Budimir trebao ostati u pritvoru.

'Saradnik za politička pitanja'

- Naime iz pet razgovora Budimir Živka sa novinarom jednog Javnog servisa vidljivo je na koji način Budimir utiče na vrlo bitne društvene procese i sarađuje sa novinarom na takav način da je najmanje što se može zaključiti to da je taj novinar bitan saradnik osumnjičenog za politička pitanja. Navedeno ne bi možda ni bilo toliko interesantno da odmah nakon hapšenja taj isti novinar nije napravio televizijski intervju sa Karić Adijem, osumnjičenim u istrazi, koji se brani sa slobode. Priroda odnosa novinara i političara, te novinara i osumnjičenog se pokazala kao potpuno isti nivo a ne kao istraživačko novinarstvo koje ima za cilj objektivno izvještavanje, napisao je Čavka.

Avdo Avdić nije se dakle našao u Čavkinim spisima zbog toga što je počinio krivično djelo, zbog toga što je eventualno bio saučesnik u djelima koje se stavljaju na teret Budimiru, već zbog toga što je uopće razgovarao sa Budimirom i to, pazi sad, na ravnopravnom nivou i što je jednom od osumnjičenih dao mogućnost da nešto kaže.

Ima li išta normalnije i prirodnije da novinar telefonom ili licem u lice, svejedno, razgovara sa političarem? Ima li išta normalnije u tome da se i drugoj strani pruži mogućnost da kaže ono što ima reći, što je jedan od osnovnih postulata novinarstva? (Ovdje nije riječ o Avdi Avdiću i njegovim novinarskim kvalitetama, već o principu)

Prirodom posla, kako je to danas potcrtalo Društvo novinara BiH, novinari dolaze u kontakt s vodećim ljudima u državi, s najokorjelijim kriminalcima u regiji, s vjerskim dostojanstvenicima, sa sportašima i svim drugim kreatorima javnog žvota u BiH, a kontakti i dogovori neophodni da bi se obavio posao, vrše se uglavnom telefonom.

Tužilac ili TV kritičar

Ali, taj posao se može raditi sve dotle - izgleda da je (opet) došlo takvo vrijeme - dok se to dopada tužiocu.

Slika

Oleg Čavka je izgleda zaboravio da je on tužilac, a ne TV kritičar. Građanin Čavka može imati svoje mišljenje o tome da li neki novinar izvješatava profesionalno i objektivno. Tužilac Čavka ne može, a pogotovo svoja mišljenja ne smije koristiti u tužilačkim predmetima. To mu nije ni posao, niti ga plaćamo zbog toga. Njegov posao je da prikupi valjane dokaze protiv kriminalaca i njima ubijedi sud u to da je neko prekršio zakon. To da li je neki advokat, osumnjičeni, neko peti-desiti nešto rekao u medijima, nije nikakav dokaz za sud, niti u krajnjem može utjecati na presudu.

U konkretnom slučaju, ako Tužilaštvo BiH odnosno tužilac Čavka imaju čvrste dokaze protiv Budimira, zašto bi se brinuli o tome šta pišu novinari, s kim pričaju, šta na televiziji pričaju osumnjičeni i njihovi advokati?!

Vremena u kojima je tužilac 'i tužio i sudio', kada druga strana, mediji, javnost... nisu smjeli ni posumnjati u ispravnost onoga što tužilaštvo radi, a kamoli javno progovoriti o tome, davno su prošla. Osim izgleda u glavi tužioca Čavke. Nesuvisle rečenice koje napisao - "novinar bitan saradnik osumnjičenog za politička pitanja" ili "priroda odnosa novinara i političara, te novinara i osumnjičenog se pokazala kao potpuno isti nivo a ne kao istraživačko novinarstvo koje ima za cilj objektivno izvještavanje"- možda ne bile toliko opasne da su samo plod Čavkinog nepoznavanja prirode novinarskog posla.

No, nisu. Čavki su mediji itekako dragi i zahvaljujući i njima, gradio je svoju tužilačku karijeru. Od medija je rado prihvatio i nagradu za 'Ličnost godine'.

Iza ove montaže po staljinističko-udbaškim metodama stoji, dakle, nešto puno opasnije: klasična zloupotreba Tužilaštva BiH za obračun sa političkim neistomišljenicima.

Ovaj put su to novinari, sutra će možda doći red i na 'obične građane' koji se u kafani, na ulici, u svojoj kući, usude reći nešto što se NJIMA/NJEMU ne sviđa.

Zbog toga ne smijem ni da napišem da iza svega stoji Lagumdžija. A vi nemojte to ni slučajno pomisliti.

(Elvir HUREMOVIĆ/Bportal.ba)
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Sub Maj 26, 2018 20:06:33, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost