Članci o sudcima kriminalcima BiH

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Ned Mar 24, 2013 00:18:33

A kome bi nego SEBI JA , tako se to radi u BiH... NISTA nije SLUCAJNO (vec dvadesetak i kusur godina).

Slika
"Dnevni avaz", 23.03.2013.

Zato i imamo OVO:

Slika
"Dnevni avaz", 23.03.2013.

I OVO (pogledajte samo sta rade!):
12.02.2013.
"Ovo je dan kad se rusila vlada FBiH. A ovo su nasi parlamentarci..."


Slika

BRAVO ENESE CELOSMANOVICU!
Slika
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Ned Mar 24, 2013 00:26:43

Da, da, preko mrtvih bi skakali, samo im fotelje ne diraj...
I o tragediji mlade Marijane Puketa...


Vox populi, 20.03.2013.

Bolesno drustvo , bolesno...
Malo je (nazalost) "normalnih savremenika"... a "licnost koja je OSTALA licnost" svakako se moze osecati usamljeno i izdvojeno, pa cak i da pati, ali nikada na sumnja u sebe i svoja i sopstvena ubedjenja, pogotovo ne u mentalno zdravlje. Hoce li takva licnost skociti, na primer, s balkona samo zato sto ce to uciniti vecina "normalnih" iz grupe?


Erih From: U ovakvom društvu teško je ne osjećati se usamljeno...Onaj ko nije u potpunosti otuđen, ko nije izgubio osjećaj za dostojanstvo, ko još nije „na prodaju“, ko još može da pati zbog drugih, ko još nije usvojio imanje kao način postojanja – ukratko, ličnost koja je ostala ličnost, a nije postala stvar – ne može da se u današnjem društvu ne osjeća usamljeno, nemoćno, izdvojeno, da ne sumnja u sebe i sopstvena ubjeđenja ako ne i u mentalno zdravlje, da ne pati čak i ako doživljava trenutke radosti i jasnoće kakvih nema u životu njegovih „normalnih“ savremenika. On će češće patiti od neuroze kao ishoda života zdravogčovjeka u nezdravom društvu nego od one uobičajnije neuroze bolesnog čovjeka koji nastoji da se prilagodi bolesnom društvu. U procesu daljeg analiziranja sebe, to jest izrastanja ka većoj nezavisnosti i plodotvornosti, on će izliječiti svoje neurotske simptome. U konačnoj analizi, svi oblici neuroze su indikator neuspjeha da se prevaziđu teškoće na putu ka odgovaraćujem načinu života....
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Uto Mar 26, 2013 11:40:54

"Prljavi ples" je moderan u BiH...
Enes Celosmanovic ima veliki izbor materijala:

Slika

Nedelja, 24. Mart 2013 u 09:39

Kako je Zubac zaveo teror u SIPA-i

Direktor SIPA-e GORAN ZUBAC, predratni instruktor plesa iz Sarajeva koji je policijsku karijeru gradio zahvaljujući političkoj podršci SDS-a i SNSD-a, uspio se za godinu dana mandata riješiti gotovo svih najbližih suradnika

Slika

Doskorašnja glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu Željka Kujundžija posljednja je žrtva samovolje odmetnutog direktora SIPA-e Gorana Zupca, kojem je za samo godinu dana mandata uspjelo da se riješi gotovo svih najbližih suradnika. Nakon bivšeg načelnika Regionalnog ureda Sarajevo Rašida Palića, zamjenika načelnika Financijsko-obavještajnog odjeljenja Mije Goluba, zamjenika direktora SIPA-e Marka Dominkovića i ranijeg direktora Agencije Mirka Lujića, Zubac je nedavno pokrenuo disciplinski postupak i protiv dugogodišnje glasnogovornice Željke Kujundžije, čija je nasljednica već izabrana. I dok je Kujundžija zvanično na bolovanju i nedostupna medijima, spekulira se da je razlog njezine suspenzije to što je prije dva mjeseca, poslije posjete člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića SIPA-i, zajedničku fotografiju stavila na svoj facebook profil?! No, sudeći prema dosadašnjim potezima Gorana Zupca, objava je fotografije sa službenog sastanka direktoru SIPA-e bila samo povod, dok su stvarni motivi zbog kojih se na njegovoj meti našla i dosadašnja glasnogovornica, zasigurno, posve drugačiji.

PRLJAVI PLES RATNOG POLICAJCA

Predratni instruktor plesa Goran Zubac policijski je zanat učio od svog prvog šefa Tome Kovača, ratnog načelnika policije na Ilidži (protiv kojeg Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH već godinama vodi istragu) i upravo njemu valja zahvaliti što je 1992. postavljen za zamjenika komandira Stanice milicije za kontrolu prelaska granice (između dijelova Sarajeva pod kontrolom Armije BiH i Vojske Republike Srpske)! Zupčevi ratni suborci tvrde da je kao kadar od posebnog povjerenja SDS-a, aktualni direktor SIPA-e često boravio među pripadnicima Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Ilidža, iako se njegovo ime ne nalazi u službenim evidencijama. Od 1994. pa do kraja rata i reintegracije okupiranih dijelova Sarajeva, Zubac je bio komandir Stanice policije i načelnik Centra javne bezbjednosti u prigradskom naselju Rajlovac, gdje je premješten ponovno na preporuku tada već ratnog ministra policije RS-a Tome Kovača. Iako je rođen i odrastao u Sarajevu, Zubac je poslijeratnu karijeru nastavio u Trebinju - najprije je '96. raspoređen na mjesto šefa Odsjeka za protupožarnu zaštitu, da bi u narednih deset godina dogurao do pozicije načelnika Centra javne bezbjednosti. Na toj je dužnosti Goran Zubac bio punih šest godina, kada je i došao u sukob s bivšim načelnikom Regionalnog ureda SIPA-e u Mostaru a kasnije u Sarajevu Rašidom Palićem, a nakon što je Palić otvorio istragu protiv njegovih sestrića, trebinjskih kriminalaca Srđana i Branka Kržića. Zubac će se Paliću osvetiti u maju 2012, tri mjeseca nakon što je na inzistiranje ministara iz SNSD-a u Vijeću ministara BiH imenovan za direktora SIPA-e, sa zadaćom da od najvažnije državne policijske agencije napravi ispostavu MUP-a Republike Srpske.

Prvu odluku o suspenziji Rašida Palića direktor SIPA-e je donio koncem maja prošle godine, u vrijeme dok je Palić po nalogu Tužiteljstva BiH rukovodio akcijom hapšenja 17 osumnjičenih u akciji „Lašva“, koji su se bavili ilegalnom trgovinom duhanom i duhanskim proizvodima. Nakon provedenog disciplinskog postupka čiji je ishod bio unaprijed poznat, Palić je krajem jula zbog navodne teže povrede službene dužnosti koja nikada nije obrazložena, kažnjen smanjenjem plaće i zabranom napredovanja u službi u naredne tri godine. Potom su protiv njega, dakako po nalogu direktora Zupca, otvorene nove montirane istrage koje će u konačnici rezultirati rješenjem Disciplinske komisije da se načelniku Regionalnog ureda SIPA-e u Sarajevu 29. januara uruči otkaz.

Odjeljenje za unutarnju kontrolu SIPA-e je zahtjev za pokretanje novog disciplinskog postupka protiv Rašida Palića podnijelo 14. septembra, uz obrazloženje da je kao načelnik Regionalnog ureda u Sarajevu organizirao rad suprotno Strategiji BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma. Optužen je, također, da se nije pridržavao Pravilnika o unutarnjoj organizaciji SIPA-e, Instrukcija o primjeni posebnih istražnih radnji, te da je prilikom donošenja odluka bio isključiv i samovoljan u odabiru izvršitelja za pojedine poslove i zadatke. Na koncu je Paliću stavljeno na teret i da je izbjegavao konzultacije s načelnikom Kriminalističko-istražnog odjeljenja Anđelkom Hrgićem, kao i da je prijeteći disciplinskim postupcima i premještanjem na druga radna mjesta narušio međuljudske odnose.

KADIJA TE TUŽI, KADIJA TI SUDI

Za trajanja izrežiranog disciplinskog postupka, kakvog se ne bi postidjeli ni nekadašnji istražitelji UDBA-e, ispostavilo se da Strategija borbe protiv terorizma, odnosno Strateški plan, uopće ne propisuju organizaciju rada regionalnih ureda SIPA-e. Osim što, dakle, nije utvrđeno koje to odredbe iz Strategije Palić nije primjenjivao, 38 od ukupno 40 saslušanih svjedoka nije imalo nikakvih primjedbi na rad načelnika sarajevskog ureda SIPA-e. Zamjenik direktora SIPA-e Marko Dominković je potvrdio da su sva izvješća o radu Regionalnog ureda u Sarajevu za 2011. godinu usvojena bez ijedne primjedbe. Drugi svjedok Damir Berberović, koji je kao pripadnik Odsjeka za profesionalne standarde prošle godine vršio inspekcijski nadzor Tima za borbu protiv terorizma kojim je rukovodio Palićev nasljednik Aner Hadžimahmutović, ponovio je kako na njihov rad nije bilo pritužbi. Na popisu saslušanih svjedoka, pored službenika SIPA-e koji su uglavnom hvalili Palićev angažman, bili su i državni tužitelji Saša Sarajlić i Dubravko Čampara, budući da su s načelnikom Regionalnog ureda Sarajevo blisko surađivali u nekoliko krupnih istraga. I mada nitko od svjedoka, osim dvojice nezadovoljnih policajaca, nije iznio ozbiljne optužbe na Palićev profesionalni rad, članovi su Disciplinske komisije, prije nego što su kolegu ostavili bez posla, povukli još jedan skandalozan potez. Bez ikakvog zakonskog osnova, kršeći njegova ljudska prava, Disciplinska je komisija zabranila Paliću da ga zastupa izabrani odvjetnik Sanel Nezirić, tvrdeći da ga može braniti samo uposlenik SIPA-e. Ta je nezakonita odluka donesena uz obrazloženje da se mora zaštititi povjerljivost pojedinih dokumenata, mada Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika jasno propisuje da se postupak utvrđivanja teže povrede službene dužnosti provodi sukladno načelima kaznenog postupka, što podrazumijeva i pravo na slobodni izbor branitelja. Palićev je odvjetnik žalbu na rješenje o prekidu radnog odnosa Odboru za žalbe policijskih službenika BiH podnio 11. februara, ali ni nakon isteka zakonskog roka od mjesec dana nije dobio službeni odgovor. Navodno da članovi Disciplinske komisije Odboru za žalbe policijskih službenika još nisu ni dostavili Rješenje, premda je predsjednik Odbora pomoćnik direktora SIPA-e za Kriminalističko-istražni odjel Anđelko Hrgić, a jedan od članova novopostavljeni načelnik sarajevskog ureda Aner Hadžimahmutović. Dodajmo tome kako se uz Rašida Palića, na odstrelu našla i njegova supruga koja je nedavno, odlukom direktora SIPA-e Gorana Zupca, iz Službe za materijalno-financijske poslove raspoređena za referenta u Jedinici za specijalnu podršku. Na njezino je radno mjesto postavljena službenica koja je u SIPA-i do tada radila kao higijeničarka.

NAKON SVAĐE S ZUPCEM, ZAMJENIK DOMINKOVIĆ ZAVRŠIO U BOLNICI

Za razliku od Rašida Palića koji je koncem januara ostao bez posla (nije, naime, teško pretpostaviti kakvu će odluku donijeti Odbor za žalbe pod predsjedavanjem Anđelka Hrgića), pokušaj Gorana Zupca da se riješi svog prvog zamjenika Marka Dominkovića nije bio jednako uspješan. Zubac je, nakon podnošenja kaznene prijave protiv bivšeg direktora SIPA-e Mirka Lujića, zbog zlouporabe službenog položaja ili ovlasti, prijavio i Dominkovića, navodno jer je Lujiću omogućio stjecanje protupravne imovinske koristi na ime isplata naknada za stanarinu. Međutim, iako je Tužiteljstvo BiH kaznenu prijavu protiv Marka Dominkovića odbacilo kao neutemeljenu, zamjenik je direktora SIPA-e zbog višemjesečnih pritisaka i mobinga, nedavno završio u bolnici, jer mu je poslije svađe s Zupcem pozlilo. Budući da Zubac i Dominković uopće ne komuniciraju, zamjenik je direktora SIPA-e posve marginaliziran, zatvoren u svom uredu.

Četvrti visokopozicionirani dužnosnik SIPA-e Mijo Golub, koji je suspendiran pod optužbom da je povjerljive policijske informacije odavao kriminalcima, također, još uvijek ne dolazi na posao.

„SIPA je u 2012. godini ostvarila najbolje rezultate od svog osnivanja“, izjava je koju vješti marketinški strateg Goran Zubac svako malo ponovi u medijima, premda ga zvanični pokazatelji demantiraju. Istina je, naime, da su za nepunu godinu dana dok je Regionalnim uredom u Sarajevu rukovodio Rašid Palić, inspektori SIPA-e oduzeli ili stavili pod kontrolu više od 160 kilograma raznih opojnih droga, a da poslije Palićeve suspenzije (25. maja 2012.) nije izvedena nijedna značajnija akcija. U isto je vrijeme Kriminalističko-istražni odjel SIPA-e kojim rukovodi nositelj zlatne policijske značke Anđelko Hrgić, iako raspolažu boljim resursima, zaplijenio jedva desetak kilograma skunka. I posljedna operacija SIPA-e kodnog naziva „Bela“ izvedena u suradnji s MUP-om Hrvatske, u kojoj je uhapšen navodni vođa balkanske mafije Suljo Škapur iz Zenice (?) i pronađeno 22 kilograma skanka, nije ništa drugo do još jedna, istina, uspjela medijska promocija. Tolike su količine skanka, prisjetimo se, inspektori SIPA-e u istočnog Hercegovini proteklih godina plijenili gotovo svakog mjeseca. Dodajmo tome da nije slučajno što, otkako je na čelo SIPA-e došao Goran Zubac, na području Trebinja i Bileće nije izvršena nijedna ozbiljnija policijska akcija. (S. Mijatović)

slobodna-bosna.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Uto Mar 26, 2013 12:01:46

Treba li ovde bilo kakav komentar? Pozivaju se nadlezni organi da hitno reaguju? Eto "reagovalo" je tuzilastvo i postilo ga... STRASNO je to sta se radi u ovoj drzavi, pogotovo malim nevinim bicima, a moguce da ce i ovaj ZLOCIN ostati bez kazne, vrlo moguce u ovoj drzavi apsurda.
Da VLAST i NADLEZNI u BiH rade svoj posao zar bi citali ovakve HORORE gotovo svakodnevno?!
"KAP" je ODAVNO "prelila čašu" Nermine Niksicu, odavno!


DJEVOČICA (3) SE I DALJE BORI ZA ŽIVOT: Očuh pušten na slobodu, zatražena hitna reakcija vlasti!

Aktualno, Top News | 25.03.2013. - 14:38:22
Slika

Djevojčica (2010.) iz sela Vitovlje kod Travnika, koja je zbog težine povreda iz Kantonalne bolnice u Travniku dovezena u Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS), stabilnih je vitalnih parametara, a njeno zdravstveno stanje i dalje je dosta teško.

- Djevojčica je smještena na pedijatriji i u stanju je plitke kome, samostalno diše. Još je rano za bilo kakvu prognozu – kazala je Agenciji Fena glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić.

Djevojčica je na KCUS dovezena sredinom prošle sedmice, a njena majka je tom prilikom izjavila da je djevojčica pretučena. Već pri prijemu, bila je promijenjene svijesti.

Zbog naznaka koje su upućivale na to da su povrede nastale kao posljedica krivičnog djela, Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona (SBK) u suradnji sa policijom i Tužilaštvom Kantona Sarajevo, poduzelo je određene istražne radnje, a angažiran je i vještak specijalista sudske medicine koji je utvrdio povrede kod djevojčice.

Tužilac Mersudin Pružan Feni je kazao da se čeka nalaz i mišljenje vještaka u vezi toga kako su povrede nastale i o kojoj se vrsti povreda radi, te da se eventualno ispitaju još neki svjedoci koji bi mogli imati određene informacije u vezi ovog slučaja.

- Još smo u fazi utvrđivanja detalja o načinu uzrokovanja tih povreda. Saslušali smo određene svjedoke, kako ljude koji su živjeli u toj okolini, tako i majku djevojčice koja je trenutno u Sarajevu. Svi dokazi upućuju na jednu osobu. Izvršen je uviđaj na mjestu događaja i sačinjena foto dokumentacija – kazao je Pružan.

S obzirom da je vještak posumnjao na povrede genitalija djevojčice, urađen je i ginekološki pregled koji je pokazao da nema tragova seksualnog nasilja.

Navodno majka nije izravni svjedok tog događaja, ali tjelesne povrede na djevojčici ukazuju na to da nisu mogle nastati slučajno i da ih je izazvala neka osoba. Sumnje upućuju na osobu muškog spola koja je živjela u vanbračnoj zajednici sa majkom djevojčice.

Ta osoba je privedena odmah nakon što je prijavljen događaj. Prema Zakonu o krivičnom postupku, policija je imala pravo da ga zadrži 24 sata. Po istom zakonu, tužilac je ovlašten da ga zadrži dodatnih 24 sata što je i učinjeno.

- Procijenjeno je da ne postoji osnova za određivanje pritvora u ovom slučaju, tako da pritvor toj osobi nije određen jer ne postoje zakonski uvjeti za to – kazao je on.

***
Puštanje na slobodu osumnjičenog za brutalno premlaćivanje djevojčice iz Travnika, kap je koja je prelila čašu i ovakve situacije više se ne mogu tolerisati u našem društvu – izjavio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Slika

“Iako čvrsto vjerujem da se i prema sadašnjim zakonima takve monstrume u toku istrage može i mora držati u pritvoru, zatražio sam od federalnog ministra pravde da pokrene proceduru izmjena i dopuna svih zakona koje je nophodno promijeniti kako bi se jasno propisala obaveza pritvaranja ovakvih osoba, koje ne zaslužuju da ikada budu pušteni na slobodu, a kamoli da u pritvoru ostanu svega jedan dan i suđenje čekaju na slobodi”, ističe se u Nikšićevoj izjavi.

Podsjetimo, očuh je brutalno pretukao trogodišnju djevojčicu iz sela Vitovlje kod Travnika, no on je danas pušten na slobodu, jer, kako je kazao tužilac Tužilaštva Srednjobosanskog kantona Mersudin Pružan, “procijenjeno je da ne postoji osnova za određivanje pritvora u ovom slučaju, tako da pritvor nije određen jer ne postoje zakonski uvjeti za to.”

Djevojčica je smještena na Pedijatriji i u stanju je plitke kome, ali uspjeva da samostalno diše.

Ona je na Klinički centar Univerziteta Sarajevo dovezena sredinom prošle sedmice, a njena majka je tom prilikom izjavila da je djevojčica pretučena.

***

Povodom stravičnog slučaja porodičnog nasilja u kojem je gotovo na smrt pretučena trogodišnja djevojčica, Naša stranka, u želji da razbije “tišinu” i u izostanku javnih reagovanja, poziva sve nadležne organe da u sklopu svojih mandata i zakonskih obaveza hitno i adekvatno reaguju.

U FBiH i RS već skoro 10 godina imamo završen i usvojen zakonodavni okvir koji štiti od nasilja u porodici, napravljene su državne i entitetske strategije za borbu protiv nasilja u porodici u kojima su jasno navedene obaveze i nadležnosti svih institucija vlasti. Stoga Naša stranka poziva na odgovornost sve institucije vlasti, a posebno one na kantonalnom i opštinskom nivou, apelirajući da se nasilje u porodici mora smatrati prioritetnim pitanjem i da se moraju osigurati resursi kako bi centri za socijalni rad bili adekvatno opremljeni i imali dostatan broj osoblja za pružanje pomoći žrtvama nasilja u prodici. Zajedno s nadležnim ministarstvima, opštine se trebaju pobrinuti da se institucije i nevladine organizacije koje pružaju pomoć žrtvama nasilja, poput sigurnih kuća, na vrijeme i adekvatno finansiraju.
“Vitalni interes svih građana i građanki je da žive životom bez nasilja i diskriminacije, u tom smislu pozivamo sve nadležne institucije i nevladin sektor da stanu u zaštitu ovog vitalnog interesa”, izjavio je predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Želimir Bukarić.

(Doznajemo.com)

Saopstenje za javnost humanitarnog udruzenja GuGu
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Čet Mar 28, 2013 23:14:58

Nastavak neverovatne igre tuzilastva...
Juce: “Procijenjeno je da ne postoji osnova za određivanje pritvora u ovom slučaju, tako da pritvor toj osobi nije određen jer ne postoje zakonski uvjeti za to”, a KAKO ODMAH SUTRADAN POSTOJI osnova?
Dakle do tuzilaca je, naravno, ZNA SE!


Očuhu određen jednomjesečni pritvor

utorak, 26 Mart 2013 18:30 Autor A.Š.
Slika
© MediaX / Antonio Šećerović

TRAVNIK - Opštinski sud u Travniku, na zahtjev Kantonalnog tužilaštva, odredio je danas jednomjesečni pritvor Travničaninu Senidu Selmanu, koji je osumnjičen da je pretukao trogodišnju pastorku.

Pritvor Selmanu određen je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i ugrožavanja sigurnosti građana, rekao je Srni generalni sekretar Dječije ambasade "Međaši" Duško Tomić.

On je dodao da se Selman i njegov branilac neće žaliti na ovu odluku Suda.

Nakon jučerašnjeg saslušanja, Kantonalno tužilaštvo u Travniku pustilo je nasilnog očuha da se brani sa slobode, jer, kako je navedeno, nisu postojali zakonski uvjeti za njegovo dalje zadržavanje i određivanje pritvora, međutim Selman je danas ponovo priveden.

Sredinom prošle sedmice u Klinički centar univerziteta u Sarajevu iz Travnika je dovezena trogodišnjakinja sa teškim povredama glave i drugih vitalnih organa.

Pretučena trogodišnja djevojčica u teškom je stanju, u komi i smještena je u bolnici u Sarajevu.

mediax.biz
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Čet Mar 28, 2013 23:16:36

Ma "bravo"!
U BH pravosudju za "guzonje" uvek ispada "tresla se gora, rodio se mis"!


Optužnice će biti poobarane?

Almedin Šišić - 28.03.2013 08:06
Slika

SARAJEVO - Višegodišnje istrage Tužilaštva BiH o finansijskim malverzacijama i zloupotrebama u institucijama države, rađene po revizorskim izvještajima, mogle bi doći u pitanje, a optužnice protiv bh. zvaničnika poobarane zbog nedorečenosti i rupa u zakonu, saznaju "Nezavisne".

Kako saznajemo, u Posebnom odjelu Tužilaštva BiH za organizirani kriminal strahuju da bi im, nakon posljednjeg primjera oslobađanja državnog zvaničnika, Sud BiH u predstojećem periodu mogao oboriti većinu optužnica protiv bh. funkcionera koje bh. javnost godinama s nestrpljenjem iščekuje.

Naime, Drugostepeno vijeće Suda BiH prije petnaestak dana Marijana Baotića, bivšeg pomoćnika ministra sigurnosti BiH i uopće prvog procesuiranog zvaničnika, oslobodilo je optužbe za finansijske malverzacije, iako je naplaćivao odvojeni život, a s porodicom živio u vlastitom stanu u Sarajevu. U Posebnom odjelu Tužilaštva BiH izrazito su nezadovoljni ovakvim postupkom, koji zloslutno najavljuje kakva sudbina može da očekuje i mnoge druge optužnice.

"Kod nas je, očigledno, institut prebivališta jedno, a boravišta nešto sasvim drugo. Sada može pasti u vodu sve što smo dosad radili i pokušali dokazati kvalifikacije djela za naplaćivanje odvojenog života, službena putovanja, korištenje službenih vozila i mobitela, itd.", rekao je "Nezavisnim" sagovornik iz Posebnog odjela, koji ističe da ovih dana očekuju i pismenu potvrdu oslobađajuće presude za Baotića.

Iako je u istragama bilo ključno dokazati umišljaj te prikupiti dokaze da su pojedinci kršili zakon, a ne samo koristili funkcionerske pogodnosti, očigledno da zbog nedorečenosti u zakonu u mnogim slučajevima to neće biti dovoljno.

Vlado Adamović, bivši sudija Suda BiH, koji sada obavlja advokatsku praksu, naglašava da je u svemu bitno optužnice postaviti na pravi način.

"Usaglašenost revizorskih izvještaja, zakona i optuženja mora biti takva da ono što proizlazi kao osnov sumnje iz revizorskih izvještaja kod tužioca mora proći selekciju i filter", ističe Adamović.

Smatra da je jedna od ključnih stvari postavka i uvjerenje tužitelja da li iz zakona, koji nekome daju neko ovlaštenje, proizlazi određena zloupotreba.

"Ne može se odmah i ad hok reći: evo ga, neko je nešto prekršio zato što je učinio nešto neuobičajeno. Dokazi treba da pokažu da li je neko, primjera radi, 50.000 maraka potrošio na telefon u službene ili privatne svrhe. Jer, jedno ne mora biti zloupotreba, a drugo može biti zloupotreba", ističe Adamović, zaključivši da se to mora znati nakon rezultata istrage.

U protekle dvije godine Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je Tužilaštvu BiH, dijelom i na osnovu izvještaja revizora, podnijela nekoliko desetina krivičnih prijava protiv sedamdesetak osoba, utvrdivši da su pojedinci oštetili budžet BiH za više miliona KM.

Državni revizori su u ranijim izvještajima poseban fokus stavili na poslovanje nekoliko ministarstava i institucija, odnosno pojedinaca, među kojima su i Sven Alkalaj, bivši šef bh. diplomatije, Mlađen Božović, direktor Fonda za povratak BiH, Selmo Cikotić, bivši mistar odbrane, i mnogi drugi.

Slučaj "Baotić"

Na sajtu Suda BiH nema obrazloženja drugostepene presude na osnovu koje je Marijan Baotić oslobođen. Ovom uopće prvom procesuiranom bh. zvaničniku za malverzacije u budžetu Sud BiH je 25. oktobra 2012. izrekao prvostepenu presudu za prevaru u službi te mu izrekao jednogodišnju kaznu zatvora i oduzeo imovinsku korist od oko 16.200 KM. Sud je, međutim, 6. februara ove godine uvažio žalbu Baotićevog branioca, a 12. marta mu izrekao drugostepenu presudu te ga oslobodio optužbe.

Nezavisne novine
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Pet Mar 29, 2013 23:53:53

Znam to iz licnog iskustva... zbog Elektroprivrede (ponude za radove na restoranu i rashladnim tornjevima Termoelektrane Tuzla) sam otisla pre vremena u penziju... FUJ, sve mi se zgadilo!

"Prema riječima Mujkića, ne može se isključiti mogućnost da same vlade, koje su vlasnici javnih preduzeća, koriste te kompanije baš zbog toga što imaju javne nabavke i da tako protežiraju svoje kompanije da dobiju poslove na tenderu, kako bi došle novca..."


ACCOUNT - VELIKO ISTRAŽIVANJE: Ko, kako i koliko krade na javnim nabavkama - Novinari Centra za razvoj medija i analize tri mjeseca su prikupljali podatke iz gotovo 2.000 slučajeva javnih nabavki na koje su uložene žalbe u toku 2012. godine. Po prvi put u BiH napravili smo veliku tabelu sa svim rješenjima koje je donio državni Ured za razmatranje žalbi unoseći ime organa protiv kojeg je podignuta žalba, onoga ko se žalio i konačni ishod cijelog slučaja. Pogledajte ko najčešće krši procedure javnih nabavki i rezultate ankete o korupciji u javnim nabavkama - Elektroprivrede i klinički centri najčešće krše procedure javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, pokazalo je veliko istraživanje Centra za razvoj medija i analize. Dvije entitetske elektroprivrede nalaze se na vrhu liste deset najvećih prekršilaca Zakona o javnim nabavkama. Na listi su između ostalih i Brčko Distrikt, BH Telecom i Željeznice Republike Srpske...

Slika


VIDEO FTV - Iz Udruženja Tender kažu da je korupcija u javnim nabavkama odnijela blizu 700 miliona KM u 2012. godini, a da se transparentnost nabavki u cijeloj državi svake godine smanjuje. Tako je 2008. godine 91 posto javnih nabavki vođeno "otvorenim postupkom" sa javnim objavljivanjem tendera, otvaranjem ponuda i biranjem najboljeg ponuđača, a u prošloj godini je samo jedan od tri tendera vođen na ovaj način. Prema riječima Mujkića, ne može se isključiti mogućnost da same vlade, koje su vlasnici javnih preduzeća, koriste te kompanije baš zbog toga što imaju javne nabavke i da tako protežiraju svoje kompanije da dobiju poslove na tenderu, kako bi došle novca...
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Pet Mar 29, 2013 23:56:43

Nisu same vlade Mujkicu koje KORISTE...
Gle ovoga... MUFT(ij)E!
A OVCE i jesu za SISANJE... FUJ!
Ne mogu verovati - 364 komentara!


Objavljeno 28.03.2013. u 10:50 | Komentari: 364

Muftija tražio donacije od dijasporeVIDEOZukorlić: Večeras ne važi sitno, samo 500 eura i više

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić sredinom marta boravio je u Luksemburgu, gdje se susreo sa tamošnjim Bošnjacima, od kojih je tražio donacije za kulturni centar Bošnjaka u Petnjici u općini Berane

Cijeli skup bio je posvećen popisu stanovništva u BiH u okviru kampanje "Bitno je biti Bošnjak".

"Večeras ne važi sitno... Nadam se da ste me razumjeli. Nema ono 20, 50, 100 eura... To nema, nego ćemo od 500 pa naviše. Ispod 500 mogu studenti, učenici i nezaposleni. Ko je prvi za 5.000 da ovi drugi vide da takvi postoje", upitao je Zukorlić vidno zadovoljan što je u publici bilo donatora koji su ponudili 5.000 i 10.000 eura.

"Onaj ko se predomisli, može da se vrati na 5.000. Silazimo na 1.000 eura, ovdje će da bude gužva, ako Bog da. Hiljadu može i ko ne može", dodao je Zukorlić.

Šta ste rekli bre Zukorliću? PARE samo PARE

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji kazao je na ovom skupu kako će 500 eura davati oni koji su mislili da neće dati ništa.

"...Brzo se i jako osevapiš. Pročistiš dušu, porodicu, zdravlje... Sve te krene, u poslu, saobraćaju, svugdje...", kazao je muftija Zukorlić na skupu u Luksemburgu.

Navodno, do kraju večeri je sakupljeno ukupno 77 hiljada eura.

(Klix.ba)
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: Članci o sudcima kriminalcima BiH

Postod nevenkagaragic u Pon Apr 01, 2013 23:19:14

Aaaahhh... "pred Parlamentom FBiH te istražnim organima trebali bi odgovarati čak i pojedini sudski vještaci."
Ma nije valjda?
"Vesti" sudski vestaci?
Znam jednog takvog miljenika UKC-a i tuzlanskih tuzilaca...


objavljeno: 31.03.2013. 12:18 | Autor: A. DUČIĆ

Izvještaj o nezakonitim poticajima uskoro pred Parlamentom FBiH
Pod istragom Lijanović, njegovi pomoćnici i sudski vještaci!


Slika

Predstavnički dom Parlamenta FBiH uputio je federalnom premijeru Nerminu Nikšiću zahtjev za dostavljanje izvještaja o nezakonitostima utvrđenim kod provođenja javnog poziva za kapitalna ulaganja u poljoprivredi koji je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem na čelu, raspisalo 5. jula prošle godine.

Javni poziv "težak" je 16,1 milion maraka, a radna grupa, formirana radi utvrđivanja nezakonitosti, u izvještaju je [color=red]utvrdila brojne kriminalne radnje
koje se stavljaju na teret Lijanovićevom ministarstvu.

Nalog policiji

Parlament FBiH također je pozvao Federalnu upravu inspekcije, Finansijsku policiju FBiH te Federalnu upravu policije (FUP) da provedu istragu.

Prema informacijama iz izvještaja, osim ministra Lijanovića, njegovih pomoćnika te članova Komisije Ministarstva poljoprivrede, koja je imala zadatak da provjeri 1.135 aplikacija pristiglih na javni poziv, pred Parlamentom FBiH te istražnim organima trebali bi odgovarati čak i pojedini sudski vještaci.

U izvještaju je, naime, navedeno da su svi oni učestvovali u nezakonitim radnjama prilikom dodjele poljoprivrednih poticaja, izvršenih najčešće putem rođačkih, prijateljskih i stranačkih veza.

Naveden je i primjer Vence Anđelića iz Kiseljaka, koji je za izgradnju štale, klaonice i kotlovnice dobio 645.736 KM.

Sumnjivi nalazi

Njemu je sudski vještak Zijad Sirćo svojim potpisom posvjedočio da je navedene objekte izgradio u periodu od 1. juna 2010. do 31. decembra 2011. Međutim, naknadno je utvrđeno da su objekti izgrađeni znatno ranije, jer je Anđelić urbanističku i građevinsku dozvolu dobio u aprilu i maju 2006.!

Više nego sumnjiv je i nalaz sudskog vještaka Adema Huskića na osnovu kojeg je firma "Heko" iz Bugojna dobila 331.975 KM za plastenik i objekte hladnjače i sušare.

Kako je utvrđeno, Ministarstvo poljoprivrede je firmi "Heko" taj novac odobrilo 25. jula iako je sva imovina ove firme samo mjesec ranije stavljena pod hipoteku u "Raiffeisen banci"!

Nadalje, predmet istrage je i 249.939 KM koje je Lijanovićevo ministarstvo dalo firmi "Dim" kod Tomislavgrada. Sudski vještak Tihomir Mioč, prema nalazu radne grupe, potpisao je rješenje da su objekti firme napravljeni u periodu propisanom javnim pozivom iako, prema dokumentaciji iz Općine, postoje već 15 godina!

U izvještaju je naloženo da inspekcija te istražni organi trebaju ispitati i nalaze sudskih vještaka Zahida Bašića, Darija Džonlića, Vinka Landeke, Josipa Petrovića, Ante Planinića, te Josipa Petrovića.

Mehmedović: Čvrsti dokazi o kriminalu

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Enver Mehmedović, koji je i inicirao raspravu o ovom materijalu u Parlamentu FBiH, izjavio je za "Avaz" da postoje čvrsti dokazi da je u nalazima koje su izdavali sudski vještaci vrijeme izgradnje objekata krivo navedeno, dok su vrijednosti investicija u brojnim slučajevima preuveličavane.

- O svemu ovome raspravljat će se na tematskoj sjednici Parlamenta FBiH, koja će uskoro biti zakazana. Sve ovo mora se iznijeti na sto, a od istražnih organa zatražili smo efikasnu istragu, jer je riječ o nezakonitim radnjama - rekao je Mehmedović.

avaz.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost