SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pon Dec 10, 2012 22:59:24

BH SVAKODNEVICA - ZLOCIN BEZ KAZNE... samo se nize...
"Iznenadna" smrt nakon 3 dana? Kako da ne! Sta su ONI radili za ta tri dana?
Prepravljanje nalaza i tvrdnje da su ucinili SVE je uobicajena praksa u BH klinikama. Elementi ovog slucaja su tipicni, postali su gotovo pravilo i potpuno se podudaraju sa strasnom nemarnoscu 3 ekipe lekara za 3 dana u tuzlanskoj Internoj klinici UKC-a kada je moj 26-ogodisnji sin Denis preminuo (aneurizma), a rekli su "nije mu nista, ide kuci".
Prosle godine u Sarajevu mladu Marijanu Puketa su uporno vracali, vracali, pa je primili i PUSTILI da umre (aneurizma).
U Sarajevu je za smrt mlade majke Svjetlane Zukic osudjena prvostepenom presudom Amila Cvijetic-Koldzo, takozvana "doktorka smrt" (prva presuda konacno). Ovo su samo neki primeri.
Njihove greske pokriva zemlja (to i sami kazu kad su sigurni da ih ne slusa krivo uvo), a oni se izvuku – zasticeni su maksimalno, ali – nase je da se borimo za istinu i pravdu koliko god trajalo, mada znamo KAKO i koliko (NE)rade u BH pravosudju...


TRAŽI PRAVDU ZA SMRT SESTRE koja je umrla u februaru 2010.

Aktualno | 10.12.2012. - 17:05:11
Slika

Veselinka Dokić protestovala je danas ispred Okružnog tužilaštva Trebinje, jer ni nakon dvije godine nije dobila odgovor na tužbu koju je porodica podnijela protiv ljekara ovdašnje bolnice zbog smrti njene sestre Slavojke Maksimović.

Slavojka Maksimović umrla je u februaru 2010. godine, od kada porodica pokušava da dokaže da je smrt nastupila zbog nemara ljekara interniste, protiv koga je prije nepune dvije godine podnijela tužbu Okružnom tužilaštvu.

“Moja sestra je umrla zbog nemara ljekara na Internom odjeljenju Opšte bolnice Trebinje koji su je primili kada se razboljela”, kaže Dokićeva i dodaje da je za pacijenta najodgovorniji ljekar koji ga primi, te da je u ovom slučaju to bio doktor Zoran Paovica.

Dokićeva, koja je po profesiji ljekar, tvrdi da je njena sestra, prema nalazima koji su urađeni u privatnoj laboratoriji, morala hitno da ide na dijalizu.

“Nakon tri dana provedenih u bolnici i stalnog pogoršanja zdravstvenog stanja ljekari su konstovali iznenadnu smrt, što je neshvatljivo” , kaže Dokićeva i dodaje da je porodica oprostila nemar ljekara, ali da ne može da se pomiri sa činjenicom da su neki nalazi falsifikovani, odnosno urađeni nakon smrti.

Ona tvrdi da je nalaz jonograma urađen poslije Slavojkine smrti, kao i EKG, ali da su upisani pod datumom dok je bila živa.

“U bolnici su mi prije sestrine smrti rekli da nije rađen EKG i da je praćena na monitoru, da bi se naknadno pojavio snimak na osnovu koga su protumačili da je to slika plućne embolije”, rekla je Dokićeva i napominje da nije urađena ni obdukcija.

U Okružnom tužilaštvu Trebinje Srni je potvrđeno da se provodi istraga protiv ljekara Zorana Paovice zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

U tužilaštvu kažu da su saslušani svjedoci i da su pribavljeni određeni materijali koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, napominjući da ne mogu precizirati kada će istraga biti završena.

Ljekar Zoran Paovica tvrdi da nije odgovoran za iznenadnu smrt Maksimovićeve i dodaje da su neosnovane optužbe porodice, te da predstavljaju tendenciozne napade na trebinjsku bolnicu i njene ljekare.

On kaže da su detaljne izjave date nadležnim komisijama koje su utvrdile da ne postoji greška, niti bilo šta što se može podvesti pod kategoriju nesavjesnog liječenja.

Iz Opšte bolnice Trebinje Srni su dostavili saopštenje u kome se navodi da se ljekari ove zdravstvene ustanove krajnje odgovorno i profesionalno odnose prema svakom pacijentu.

“Iskreno žalimo kada ishod liječenja bude letalan, pa žalimo i zbog smrti Slavojke Maksimović”, navodi se u saopštenju koga su potpisali ljekati trebinjske bolnice.

U saopštenju se dodaje da se utvrđivanje odgovornosti za eventualne propuste u radu ljekara i za eventualno nanošenje štete po zdravlje pacijenta može tražiti raspoloživim zakonskim sredstvima.

“Od doktorke Veselinke Dokić očekujemo i tražimo da se u skladu sa kodeksom ljekarske etike odnosi prema kolegama ljekarima sa dužnim uvažavanjem i da ne kompromituje naš rad i omalovažava rad cjelokupne ustanove”, navodi se u saopštenju. (Srna)

doznajemo.com
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sri Dec 12, 2012 00:58:10

nevenkagaragic je napisao:
nevenkagaragic je napisao:Nakon smrti Dijane Milic prvi je u advokate POBEGAO Damir Alic...a Dragan Radovanovic na bolovanje...
Znaci i Stjepan Cacic je takodje "zbrisao"..., a Cosicu istice mandat i ponovo se vraca u advokate (srecan mu put konacno!).
Sesenam Cosic je za svog mandata do "daske" UNAZADIO Kantonalno tuzilastvo TK, ako je to uopste bilo moguce, jer je ionako bilo dno dna!
A cuj Admira Arnautovica : "Postoje NOVE okolnosti - NESTO je BILO, a NESTO NIJE"...ccc.
Koji jad i cemer od tuzilastva...nakon toliko godina oni jos "obecavaju" optuznicu (zivi bili, pa videli)?
Dakle "podmitljivi profesori su na kraju pobijedili pravdu" pise "San", a ja dodajem : kakvi profesori, takvi im i ovi ucenici (citaj duznici).


Slika

KOMPLETAN TEKST:
Slika
"SAN", 09.05.2012.

To se Cosic zabrinuo za zdravlje “preostalih” profesora?
Mozda bi danas SVI bili zivi da je ON (i njegovo drustvance “za stolom”) radio svoj posao profesionalno…
Bojim se da niko nece odgovarati za sramotne pritiske na Dijanu Milic, samo se nadam da Cosic ne moze mirno spavati!

Da se podsetimo sta rece (i ostade ZIV) jos u aprilu 2011?
“Šesenam Ćosić: Uskoro optužnica za Pravni fakultet”

A godinu ranije…Tužiocima zabranjeno da govore o predmetu “Pravni fakultet”

Zasto li je zabranio? Racunao je na zaborav?
No, novinari mu nisu dozvolili.


Optužnice protiv profesora Lučića i Durmiševića

objavljeno: 17. 07. 2012
Slika

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv profesora tuzlanskog odjeljenja Pravnog fakulteta Sarajevo Zdravka Lučića i Enesa Durmiševića zbog zloupotrebe položaja.

Tereti ih se da su za prolazne ocjene seksualno iskorištavali studentice.

Optužnice su podignute i protiv profesora Fuada Saltage i Bajre Golića. Međutim, zbog njihove smrti, proces protiv njih bit će zaustavljen.

Ovaj slučaj koštao je života tužiteljicu Dijanu Milić, pa ostaje da se vidi hoće li i kada iko odgovarati za mobing bnad njom i pristiske koji su, na kraju, završili srmću. /ftv, tl)

tuzlalive.ba

Steta sto je OKONCAO mandat tek tako, bez kazne za TRALJAVO vodjenje tuzilastva!
Trebalo ga je DAVNO smeniti, ako ni zbog cega drugog, a ono zbog sramotne trakavice zvane "Pravni fakultet" (NIKAD zavrsene) i smrti Dijane Milic!
Ne znam samo ko ce od njega traziti advokatske usluge?
Usput, steta sto sa sobom ne povode i jos mnoge tuzioce koji su se "pokazali"…


Šesenam Ćosić okončao petogodišnji mandat

objavljeno: 11. 12. 2012
Slika

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na sjednici održanoj 29.11.2012. godine po osnovu ličnog zahtjeva zaključno sa 11. decembrom 2012. godine razriješilo dužnosti dosadašnjeg glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Šesenama Ćosića koji će karijeru nastaviti u advokatskoj kancelariji.

Šesenam Ćosić je ovu funkciju obavljao od 1. jula 2007. godine i okončao je petogodišnji mandat na koji je imenovan.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH do sada nije imenovalo novog glavnog kantonalnog tužioca u ovom Tužilaštvu.

O funkciji vršioca dužnosti, do imenovanja glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli, će odluku donijeti VSTV BiH.

tuzlalive.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 07, 2018 23:07:17, izmjenjena 2 puta
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod mirakolo u Sri Dec 12, 2012 17:30:07

Kako ce drzava ici naprijed, kada ONI TAMO ne mogu "nikada " i nikako da rade "kako bog zapovjeda".

Stalno jedni na druge iznose primjedbe...Stara poslovica je: "GDJE IMA DIMA ...."
Da su uredu ne bi NI bilo i "dima" . :!: ....

__________________________

12.12.2012. | PIŠE: Oslobođenje PORTAL
JERKO IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ
Nikšić je zaboravio da je on taj koji je izašao iz zakonskih okvira

U obrazloženju predmetnog akta dopremijer Jerko Ivanković Lijanović, navodi da je u Nikšićevom prijedlogu izneseno niz navoda i tvrdnji koje ne odgovaraju činjeničnom stanju i stvarnoj situaciji

Dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović danas je Predsjedniku FBiH Živku Budmiru uputio Odgovor na prijedlog premijera FBiH Nermina Nikšića za njegovu, te smjenu još sedam ministara.
U obrazloženju predmetnog akta dopremijer Jerko Ivanković Lijanović, navodi da je u Nikšićevom prijedlogu izneseno niz navoda i tvrdnji koje ne odgovaraju činjeničnom stanju i stvarnoj situaciji.

„Kao dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, dužan sam upoznati javnost i građane i o bitnim činjenicama koje ukazuju na neodgovorno, neustavno i nezakonito ponašanje premijera, a koje idu u prilog stajališu da navedene tvrdnje u premijerovom prijedlogu za moju smjenu, nisu opravdane. Naime, tvrdnja da sam odbio dva puta doći na uredno zakazane sjednice, čime sam navodno onemogućio i blokirao rad Vlade FBiH, i time svjesno zanemario svoje ustavne i zakonske obaveze, demonstrirao da sam nedostojan obavljanja javne funkcije, nije istinita.

Premijer FBiH je u obrazloženju propustio da navede da je on taj koji je izašao iz zakonskih okvira, i da je zapravo on propustio da sazove redovite sjednice Vlade u periodu od 22. 11. 2012. godine, zaključno sa današnjim danom. Ipak, Vlada FBiH je u navedenom periodu održala četiri izvanredne telefonske sjednice na kojima je razmatrala i jednoglasno usvojila sedam točaka dnevnog reda.

Nadalje, postoje osnove sumnje da je premijer FBiH u više navrata istupio iz svojih ustavnih i zakonskih prava i obveza i time ozbiljno ugrozio ustavni poredak i vladavinu prava, te nanio štetu po ugled FBiH, na šta sam ja sve vrijeme upozoravao javnost. Smatram da je moja dužnost i obveza, kao dopremijera FBiH, kao i svih ministara u Vladi FBiH da osiguraju ustavnost i zakonitost djelovanja Vlade. S tim u vezi, osobno sam upozoravao premijera FBiH Nermina Nikšiča na propuste koje sam naveo u Odgovoru upućenom predsjedniku Budimiru, te tražio od njega da se vrati u ustavne i zakonske okvire. Imajući u vidu demonstriranu praksu premijera FBiH i bloka stranaka, koje se u Parlamentu FBiH predstavljaju kao nova parlamentarna većina, da djeluju izvan Ustava i zakona FBiH, čime neposredno, ozbiljno ugrožavaju ustavni poredak i vladavinu prava, nanose štetu ugledu FBiH, usporavaju reformske procese te ekonomski destabiliziraju FBiH i njen građane. Smatram da je neophodno da predsjednik Budimir zaustavi ove destruktivne procese i očekujem da će shodno njegovim ustavnim ovlastima, šefa federalne vlasti, odbiti zahtjev premijera FBiH za smjenu ministara u Vladi FBiH", poručio je dopredsjednik Narodne stranke Radom Za boljitak, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH.
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Čet Dec 13, 2012 00:59:51

nevenkagaragic je napisao:Secam se izjava Sesenama Cosica kada je preuzimao duznost Glavnog kantonalnog tuzioca TK…
Koje su to obecavajuce izjave bile!
Naravno, prica samo radi price. A "poslovi" su bili samo radi sebe i onih koji su ga zaduzili!
Medju njima i profesori Pravnog fakulteta...

Kako je moguce da Cosicev sin Nedim Cosic, da sin TUZIOCA i to GLAVNOG, bude primljen za "strucnog" saradnika u Opstinskom sudu u Sarajevu BEZ (nezamislivo!) polozenog pravosudnog ispita?

KAKO je moguce? Moguce je tako sto je clan komisije i predsednik Opstinskog suda u Sarajevu, uz to tuzlanski kadar, Goran Salihovic, primio sina svog "drugara" za svog "strucnog" (???) saradnika!
Ostali kandidati koji su ispunjavali SVE uslove konkursa su se mogli "slikati"!
Nisu ONI sinovi ili kceri Sesenama Cosica i njemu slicnih "pravednika" iz tuzlanske "skole" nepotizma!

Jadno li je pravo (i sa buducim pravnicima koje "uce" ONI profesori)...
Jadna li je pravda u BiH sa ovakvim tuziocima, sudijama i njihovim sefom, takodje tuzlanskim (bivsim) kadrom Miloradom Novkovicem...

Jadna li je i ova medjunarodna zajednica koja misli da moze "reformisati" ovo sto se zove BH pravosudje!


Slika
"Oslobodjenje", 25.06.2011.
Veci format:
http://www.zaslike.com/files/o14hirea26kjdp1p51tw.jpg

Hoce li Goran Salihovic, predsednik Opstinskog suda u Sarajevu (tuzlanska “skola”) odgovarati za prijem Cosicevog sina bez polozenog pravosudnog ispita, pored mase kandidata koji su ispunjavali SVE uslove trazene konkursom? Sumnjam, jer TAKVI ne odgovaraju. Ovo je BiH gde cak i pravosudje "funkcionise" ustaljenim tokom “i po babi i po stricevima”!

Evo jednog komentara na portalu tuzlalive.ba o "liku i delu" doticnog predstavnika BH pravosudja:

"nederland kaže:
02. 07. 2011 u 12:47 pm
Goran Salihovic je premazan svim mastima. Sudija koji nije u zivotu odsudio 100 predmeta otisao je previsoko u hijerarhiji. U Sarajevskom sudu ga niko ne voli, jer smatraju da je obicni sminker, a osim toga tesko podnose da im provincijalac iz Lukavca komanduje.
On se “istakao” i u nekim slucajevima dok je bio sudija u Tuzli. Opstinari su mu dodijelili stan krseci zakon, a tadasnja Finansijska policija je podnijela krivicnu prijavu protiv sefova opstine (Beslagic i kompanija) zbog izdvajanja tadasnjih, cini mi se, oko 130.000 maraka za stan, a materijal je u formi odluke uoblicio sekretar Jasmin Imamovic.
Tadasnji tuzilac TK Izo Tankic predmet je sakrio u ladicu i prijavljene face nikada nisu procesuirane. Salihovic je vratio dug Imamovicu, kada je ovaj upao u trosobni stan Ninele Markudov na Brcanskoj Malti, u kojem je bila njena cerka s malom bebom Vesna Lukic. tada je Goran Salihovic doveo pet krajnje sumnjivih svjedoka (medju kojima i neke koje je spasio zatvora) da svjedoce da Vesna LUkic nikada nije zivjela u stanu njene majke. Na osnovu takvog svjedocenja sve sudske instance su odlucile protiv Lukicke (mada postoje svjedoci, komsije, da se tu porodila) i stan od oko 100 kvadrata je, kao SLOBODAN, dodijeljen Jasminu Imamovicu!!!! Ostecena strana je poslije tuzbu predala sudu u Strazburu. Toliko o Goranu Salihovicu (pozdrav iz Nederlanda)"

Ah, ah, kake se kockice slazu, zar ne?
Zanimljivo (ali su jos su zanimljiviji komentari na ovu vest, gradjani su "odusevljeni" ovim "divnim" pravosudjem koje stranci tako hvale):


Goran Salihović novi glavni tužilac BiH

Nisam ni sumnjala u tuzlanske veze... i PODOBNOST!
I Milorad Novkovic je radio u tuzlanskom sudu... "ima neka tajna veza" kaze pesmica...


Goran Salihović glavni tužilac Tužilaštva BiH

objavljeno: 12. 12. 2012

Goran Salihović imenovan je za glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Na dužnost će stupiti 1. februara iduće godine. Tako je odlučio Visoki sudski i tužilački savjet BiH na vanrednoj sjednici.

Slika

Goran Salihović je predsjednik Opštinskog suda u Sarajevu. Prije sarajevskog, bio je predsjednik Suda za prekršaje u Tuzli. Nema tužilačkog iskustva, ali je već u dva mandata vodio najveći sud u BiH – Opštinski sud u Sarajevu.

Potpredsjednik je Udruženja sudija BiH i učestvovao je u pripremi više zakona iz oblasti pravosuđa.

tuzlalive.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Dec 15, 2014 13:04:31, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod mirakolo u Čet Dec 13, 2012 08:52:29

Sluzbena duznost, STA ZNACI SLUZBENA DUZNOST ??
Mnogima pojam: Rad po sluzbenoj duznosti, povrede sluzbene duznosti i sl.NISU POZNATE.

Upozoravanje na nesto sto nije u redu i NEREAGOVANJE NA TO - JE UPRAVO I POVREDA SLUZBENE DUZNOSTI...
Kako u sudskoj praksi tako i na forumu se desava. Od predsjednika suda i dr.odgovornih trazis npr.:informacije ...,urgenciju za rad na hitnom predmetu - A TAJ ISTI OSTAJE I GLUG I NJEM NA SVE ISTO KAO I ORGANIZATORI FORUMA...

Stoga i u ovu temu posljednji i ISKOPIRANI POST predstavljam.
Pomislih. pa mozda organizatoru nije interesantna tema o "RAZMJENI ISKUSTAVA.." i tema PISMO MODERATORU kao i """FIKTIVNI CLANOVI-virusi", PA NISU U TOKU DESAVANJA NA FORUMU, VJEROVATNO PRATE OVU TEMU PA EVO IM POST I U OVU TEMU .

Ako ne budu reagovali ni nakon zaprimanja ovog posta , zakljucak je DA " SPAVAJU" kao sto " SPAVAJU" I SUDSKI PREDMETI.

Gospodo, budite se . Radite nesto, pa ce se i smanjiti i BROJ STARIH PREDMETA . :!: :idea: :arrow: :arrow: Naprijed, ne stojte u mjestu...
___________________
______________________

Re: Pismo moderaciji
od mirakolo u Sri Dec 12, 2012 20:48:31

mirakolo je napisao:
Ja Vas pohvalih. Pohvale preuranjene.!

Za koji minut skinuste i moj post koji cu i ovde vam ga predstaviti ponovo a s razlogom jer zelim OBJASNJENJE IZ KOJIH RAZLOGA JE SKINUT.

Koliko se vidi da je: POST BIO NA POSTAVLJENU TEMU O RAZMJENI ISKUSTAVA O RJESAVANJU STARIH PREDMETA , tj.iznesen je stav i misljenje mirakola o postavljenoj temi.

Ako se neko nasao uvrijedjen na moje navode, nije do mene.
Niko ne moze biti uvrijedjen na navode - MOJI NAVODI ODGOVARAJU REALNOSTI.
______________________-
evo kopije:

Re: Gdje smo sada | 2012 godina
od mirakolo u Pon Dec 03, 2012 17:06:17
Razmjena iskustava o smanjenju broja neriješenih predmeta
Ova tema ce ostati prazna ili "polu-prazna".
NEMA SE STA RAZMJENJIVATI ni ovde a ni na licu mjesta.!
Razmjenjivati iskustva mogu samo ONI KOJI SU " bili " i koji su USPJESNI U RJESAVANJU STARIH PREDMETA. Broj starih predmeta se ne smanjiva.
NOVI PREDMETI POSTAJU stariji tj.STARI PREDMETI, te tako oni stari postaju jos stariji .
Uspjesnost je bila u prosjeku 36% - a to je nikakva uspjesnost, te FOTELJASI MOGU RAZMJENJIVATI SAMO NJIHOVA ISKUSTVA o tome KAKO DA PREDMET POSTANE JOS STARIJI.
mirakolo

Postovi: 303
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Uz post od isabel marant izbrisali i moj post koji sam gore predocila na ovu temu.

______________________________

Cudno da samo u VASU TEMU ( "RAZMJENA ISKUSTAVA ZA SMANJENJE BROJA STARIH PREDMETA" ), SLOBODAN JE PRISTUP NEUCLANJENIM .... koji u vasu temu za razmjenu STAVLJAJU SVOJE REKLAME I PONUDE O PRODAJI .. i

Vi na to NE REAGUJETE ni nakon upozorenja ....

Vec imate 7 postova koje NISTE OBRISALI. Pitam se da li vam to odgovara ?
Napominjem da ste izbrisali (u" vasoj" najnovijoj temi) postove od uclanjenih clanova - clanova koji sve po propisima i pravilima postupaju.

Sta je sa tim neuclanjenim, kako ulaze, ONI SU POZELJNI za vas ? .

To je jos jedan nacin vaseg "pravilnog postupanja"" na forumu , isto kao i u sudskoj praksi sa predmetima.
mirakolo

Postovi: 337
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59
______________________________________________
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod mirakolo u Čet Dec 13, 2012 09:02:17

Pravo RUGLO od organizatora STA DOZVOLJAVA ( reklame u ovom forumu," ubacivanje"neregistriranih clanova) i ko zna sta jos ce dozvoliti...

Vidim da ni bojan82 (koji je reagovao na postavljanje cijelog sudskog rjesenja na stranice foruma) ne reaguje ili i njemu to odgovara.?Ne reaguje ni falkone, ni svi oni "prvenci" od clanova foruma koji su NAVODNO i HTJELI RADITI NA POBOLJSANJU OVOG FORUMA.


Gdjeste, ni moderatora, ni aministratora, a ni vas gospodo. :o :shock:
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Dec 14, 2012 00:58:14

PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod mirakolo u Pet Dec 14, 2012 15:27:50

Mirakolo je imao pravo kada je na OVU TEMU iskopirao post....

KAKO SE VIDI, ova tema je NAJCITANIJA i SVE STO zelimo i zelite pisati, prigovoriti, upozoriti, skrenuti paznju na NEPRAVILNOSTI - trebamo stavljati na ovu temu .
Nju prate i moderator, aministrator i svi ostali. Prate vise nego temu "Razmjena iskustava.."


mirakolo je napisao:Sluzbena duznost, STA ZNACI SLUZBENA DUZNOST ??
Mnogima pojam: Rad po sluzbenoj duznosti, povrede sluzbene duznosti i sl.NISU POZNATE.

Upozoravanje na nesto sto nije u redu i NEREAGOVANJE NA TO - JE UPRAVO I POVREDA SLUZBENE DUZNOSTI...
Kako u sudskoj praksi tako i na forumu se desava. Od predsjednika suda i dr.odgovornih trazis npr.:informacije ...,urgenciju za rad na hitnom predmetu - A TAJ ISTI OSTAJE I GLUG I NJEM NA SVE ISTO KAO I ORGANIZATORI FORUMA...

Stoga i u ovu temu posljednji i ISKOPIRANI POST predstavljam.
Pomislih. pa mozda organizatoru nije interesantna tema o "RAZMJENI ISKUSTAVA.." i tema PISMO MODERATORU kao i """FIKTIVNI CLANOVI-virusi", PA NISU U TOKU DESAVANJA NA FORUMU, VJEROVATNO PRATE OVU TEMU PA EVO IM POST I U OVU TEMU .

Ako ne budu reagovali ni nakon zaprimanja ovog posta , zakljucak je DA " SPAVAJU" kao sto " SPAVAJU" I SUDSKI PREDMETI.

Gospodo, budite se . Radite nesto, pa ce se i smanjiti i BROJ STARIH PREDMETA . :!: :idea: :arrow: :arrow: Naprijed, ne stojte u mjestu...
...........................................................
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Dec 15, 2012 00:19:47

Tacno mirakolo, drzimo se mi NASIH tema... eno NJIMA one pustahije
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Dec 15, 2012 00:21:33

Sta reci na tekst?
Bravo Suzana Mijatovic!
Eto, menadzer je menadzer, pa makar i u DRZAVNOM TUZILASTVU!
Sta gradjani misle o izboru, o VSTV-u i uopste BH pravosudju, najbolje se vidi iz komentare ispod teksta...


Petak, 14. Decembar 2012 u 10:45

Menadžer u Tužiteljstvu

Za glavnog tužitelja BiH izabran Goran Salihović, koji u dosadašnjoj karijeri nije napisao nijednu optužnicu

Slika

Skoro pola godine trebalo je članovima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) da između dvanaest prijavljenih kandidata konačno izaberu novog glavnog državnog tužitelja. Nakon višemjesečnog lobiranja, intervencija i otvorenog protežiranja, za glavnog tužitelja BiH izabran je Goran Salihović, predsjednik Općinskog suda u Sarajevu, koji je još od zatvaranja konkursa (27. juna) važio za glavnog favorita.

Iako u dosadašnjoj skromnoj pravničkoj karijeri nikada nije napisao optužnice, Salihović je na jednu od najvažnijih pravosudnih funkcija izabran uz svesrdnu podršku predstavnika međunarodne zajednice (poglavito iz OHR-a), te jedinog stranog člana VSTV-a, norveškog odvjetnika Svena Mariusa Urkea, koji je već jedanaest godina na privremenom radu u BiH.

No, valja biti pošten pa kazati da je za Salihovićev izbor jednako bespoštedno lobirao i njegov blizak prijatelj Amir Jaganjac, predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH, koji je u junu ove godine izabran za člana VSTV-a.

Novi glavni tužitelj BiH karijeru je započeo kao analitičar u tadašnjem SUP-u u Lukavcu, a nastavio kao sudac u Općinskom sudu za prekršaje u tom gradiću. Poslije je preselio u Tuzlu, gdje je 1994. izabran za predsjednika Općinskog suda za prekršaje, a kasnije i Okružnog suda za prekršaje. I dok je u to vrijeme napredovao uz političku potporu lokalnog SDP-a, za njegov iznenađujući uspon u karijeri - imenovanje na poziciju predsjednika Općinskog suda u Sarajevu, najzaslužniji je Salihovićev prijatelj i zemljak Izo Tankić, sudac Suda BiH i dugogodišnji član VSTV-a.

Premda, sve doskora, Goran Salihović nije imao ambicija da se ozbiljnije bavi svojim (sudačkim) poslovom, njegove kolege u sarajevskom Općinskom sudu tvrde kako se poslije kandidature za glavnog državnog tužitelja naglo prihvatio radnih obveza. Dakako u namjeri da „prebaci sudačku normu“, Salihović je uspio da za mjesec dana preuzme čak 400 predmeta.

No, činjenica da je kao predsjednik Općinskog suda sam sebi raspoređivao najjednostavnije predmete - sporazumne razvode brakova, sitne prekršaje i slučajeve izjašnjavanja o krivnji, upućuje da Salihović nije ni izbliza bio učinkovit kako se predstavlja. Što, opet, u konačnici i nije bilo presudno, budući da se kod izbora glavnog državnog tužitelja ponajmanje vodilo računa o dosadašnjim rezultatima prijavljenih kandidata.

U najuži izbor za glavnog tužitelja, pored Gorana Salihovića, ušli su Zekerija Mujkanović, glavni tužitelj u Distriktu Brčko, i Božo Mihajlović, šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

Tužitelj Mujkanović je naknadno „diskvalificiran“ jer se izjasnio kao Bošnjak (podsjetimo da je i predsjednica Suda BiH bošnjačke nacionalnosti), nakon čega su članovi VSTV-a birali između Mihajlovića i Salihovića, koji se izjašnjava kao „ostali“. I mada bi njihove reference bilo čak i nepristojno uspoređivati - Mihajlović u Tužiteljstvu BiH radi gotovo deset godina, na dugogodišnje je robije, između ostalih, poslao Ferida Okića i Tasima Kučevića, osam članova VSTV-a je svoj glas dalo Salihoviću, šest ih je bilo protiv, a dva suzdržana.

Glavni argument onih koji su podržali izbor Gorana Salihovića bile su njegove menadžerske sposobnosti, baš kao da su odlučivali o imenovanju direktora u nekoj od stotina propalih državnih kompanija, a ne o šefu Tužiteljstva BiH, koje se financira iz državnog proračuna. Rijetkim tužiteljima koji još imaju volje da se pošteno i predano bave borbom protiv kriminala, kolege iz VSTV-a istodobno su poslali jasnu, nedvosmislenu poruku da su ponajmanje bitni rezultati rada, i da se tužiteljske karijere grade prema posve drugim standardima. (S. Mijatović)

slobodna-bosna.ba
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Dec 15, 2012 00:25:20

Ma nije valjda?
Steta sto nisu jednoglasni, ha?
8 ZA
6 PROTIV
2 SUZDRZANA

Ccccc... zanimljivo...


Salihović posvađao VSTS

Almedin Šišić - 14.12.2012 08:30
Slika

SARAJEVO - Imenovanje Gorana Salihovića, predsjednika Opštinskog suda u Sarajevu, za glavnog državnog tužioca Bosne i Hercegovine proteklo je u burnoj raspravi 16 članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, koji su se napola podijelili po ovom pitanju.

Naime, prema saznanjima "Nezavisnih", za Salihovićevo imenovanje glasalo je osam članova VSTV-a, šest je bilo protiv, dok su dva bila suzdržana.

Da je imenovanje Gorana Salihovića, koji po mišljenju mnogih nema potrebne kvalifikacije za ovu iznimno važnu funkciju za državu BiH, bilo sve samo ne čin konsenzusa juče je novinarima u Banjaluci potvrdila i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jokić, koja je i sama bila protiv Salihovićevog postavljenja.

"Bilo je još članova koji su bili protiv, a morali biste pitati one koji su glasali za njega zašto su to uradili. Predlažem građanima koji imaju nešto protiv Salihovića da to s argumentima prijave VSTS-u", istakla je Jukićeva, koja je naglasila da je VSTV-u pristigla jedna žalba protiv njega, ali da je većina odbila da se ona razmatra jer je bila anonimna.

"Moje osobno mišljenje je da čovjek koji nikad nije bio tužitelj ne treba da bude glavni tužitelj, jer on mora donositi odluke koje zahtijevaju poznavanje tužiteljske materije", dodala je Jukićeva.

Salihovićevo imenovanje izazvalo je čuđenje u javnosti oba entiteta, tim prije ako se zna da su pojedini njegovi protukandidati, poput Bože Mihajlovića, šefa Posebnog odjela Tužilaštva BiH za organizirani kriminal, tužioci sa dugogodišnjim iskustvom i impresivnom biografijom, koji su prethodnih godina procesuirali neke od nasloženijih slučajeva organiziranog kriminala.

No, prema saznanjima "Nezavisnih", 16 članova VSTV-a vodilo se isključivo činjenicom da pri izboru glavnog državnog tužioca nacionalni ključ mora biti ispoštovan. S obzirom na to da je predsjednica Suda BiH Bošnjakinja (Meddžida Kreso), predsjednik VSTV-a Srbin (Milorad Novković), pri čemu se funkcija ministra pravde BiH (koju obnaša Hrvat Bariša Čolak) briše, onda bi, prema tom stavu, nacionalni ključ mogao da bude ispoštovan samo ukoliko bi izbor tužioca bio iz reda Hrvata ili eventualno iz reda ostalih.

Na kraju su u igri ostali samo Hrvat Zdenko Kovač, te Salihović, koji se izjašnjava kao ostali i koji je od samog starta bio izraziti favorit jer je razvio jake političke veze i kontakte u krugovima međunarodne zajednice, pa i sa samim visokim predstavnikom Valentinom Inckom.

Juče smo pokušali dobiti objašnenje ovog izbora od predsjednika VSTV-a Milorada Novkovića, ali on je bio "na terenu" i nedostupan. Tako nismo uspjeli da dobijemo odgovore na osnovu kojih je kvalifikacija Salihović najbolji kandidat i kako je moguće da bude izabran neko ko nikada nije podigao nijednu optužnicu. Na ova pitanja nije nam mogao odgovoriti ni Asim Crnalić, sarajevski advokat i jedan od članova VSTV-a.

"Ne mogu vam reći to što ste me pitali, jer informacije može davati samo predsjednik VSTV-a. Članovi nemaju to pravo, jer predsjednik predstavlja Vijeće i obrazlaže njihove odluke", rekao je Crnalić.

Ko su bili kandidati

U igri za novog državnog tužioca bilo je ukupno 12 kandidata. Osim pomenutih Gorana Salihovića, Zdenka Kovača (zamjenika glavnog tužioca HNK) i Bože Mihajlovića, kandidati su bili i: Ismet Šuškić, Miroslav Marković, Saša Sarajlić i Ranko Debevec iz Tužilaštva BiH, Feliks Vidović, bivši ministar pravde FBiH, Zekerijah Mujkanović, glavni tužilac distrikta Brčko, Momir Zubac, direktor Pritvorske jedinice Suda BiH, te Mladen Sarić i Midhat Hodžić.

Nezavisne novine

Zanimljiv komentar na tulanskom vidiportalu (sta bi rekao Milorad Novkovic?), a takvih je mnoooogo:

"passabina (signed in using yahoo) Pravosudje je leglo korupcije I nerada. Protiv ogromnog kriminala koji buja u BiH oko privatizacije, korupcije, zloupotrebe položaja, stečajne mafije nema još niti jedne optužnice. U pravosudju imaju izvanredne plaće, obzirom na rezultat rada. Zakonski su oslobodjeni za svoje nezakonite odluke kao I za dugotrajna sudjenja. Ima radnih sporova koji traju I deset godina, koji su trajali u sudu kojem je predsjedavao Salihović. Visoko sudsko I tužilačko vijeće pruža zaštiitu nezakonitim radnjama pojedinih sudija kao I njihovom prijemu na ove pozicije, gdje vlada nepotizam. Prema tome u imenovanju G.Salihovića nema ništa čudno. Mislim the je cilj the se ništa ne mijenja, on je bio favorit medjunarodne zajednice. Trebalo bi obavezno uvesti civilnu kontrolu u radu pravosudja. Reply · · 12 hours ago"
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron