SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Pet Mar 11, 2016 23:39:48

Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 14, 2018 11:22:57, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Sub Mar 12, 2016 11:33:33

Sigurnost tužitelja Dubravka Čampare ugrožena

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se danas nakon što je list Dnevni avaz objavio navodnu prepisku između tužitelja Dubravka Čampare i svjedokinje Azre Sarić, piše N1. Iz Dnevnog avaza tvrde da je Čampara instruirao Sarić da svjedoči protiv Fahrudina Radončića koji se nalazi u pritvorskoj jedinci Suda BiH. Kako tvrde iz ovog lista, “prepiska predstavlja […]

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se danas nakon što je list Dnevni avaz objavio navodnu prepisku između tužitelja Dubravka Čampare i svjedokinje Azre Sarić, piše N1.

Iz Dnevnog avaza tvrde da je Čampara instruirao Sarić da svjedoči protiv Fahrudina Radončića koji se nalazi u pritvorskoj jedinci Suda BiH. Kako tvrde iz ovog lista, “prepiska predstavlja krunski dokaz da je u ovom slučaju navedeni tužitelj činio upravo ono što je Tužilaštvo BiH stavilo Radončiću na teret: ometao rad pravosuđa”.

Advokatica Vasvija Vidović koja je zastupala Radončića je prijavila je Čamparu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

“Tužiteljstvo BiH će svakako, u odgovoru na podnesak i žalbu odbrane u vezi pritvora, navesti zabrinutost zbog medijskih napada i ugrožavanja sigurnosti tužitelja i svjedoka u predmetu, kao i zbog prijetnji za život i sigurnost”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

“Uz grube konstrukcije, objavljena je fotografija tužitelja Čampare, kao i ime tužitelja i svjedokinje na crnoj naslovnici, što se može tumačiti kao prijetnja za život i sigurnost, što ćemo svakako navesti u podnesku Sudu BiH”, stoji u reakciji Tužilaštva na pisanje Dnevnog avaza.

Kako su naveli, o svemu navedenom će biti obaviješteno VSTV BiH i Ured disciplinskog tužitelja (UDT) pri VSTV BiH.http://epravo.ba/sigurnost-tuzitelja-du ... -ugrozena/

-----------
http://epravo.ba/
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Mar 12, 2016 21:28:09

nevenkagaragic je napisao:Bas mi je dosadilo, previse je ovoga, a opet bih da pratim i "arhiviram" ovde... posebno kad su u pitanju "krasni" ministri!
Samo da malo podsetim:

Strana 172

Strana 253


Slika

Velagić: “U MUP-u TK savjetovali su me da preko njih ne prijavljujem Imamovića jer bi akcija propala” (VIDEO) - U petak 29. januara u Općinskom sudu Tuzla čitanjem optužnice i svjedočenjem nekoliko svjedoka održan je glavni pretres u slučaju Bahir Imamović, koji se sumnjiči da je kao pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK, počinio krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi. Prvi saslušani svjedok u ovom predmetu bio je Zlatan Velagić, diplomirani ekonomista i zamjenik generalnog direktora firme “Tuzla kvarc” i svjedok optužbe u slučaju protiv Bahira Imamovića pomoćnika ministra u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK koji je uhapšen u maju 2015. god. u SIPA-inoj akciji “Kvarc”. Velagić je pred Općinskim sudom u Tuzli iznio okolnosti pod kojim je Imamović od njega tražio da mu da 30.000 KM, kako bi firma Tuzla Kvarc dobila koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na eksplotacionim lokalitetima Bukinje, Kužići i Moluška rijeka. Prema navodima Velagića, Imamović je već 2012. godine počeo sa koruptivnim radnjama...

BH STVARNOST... a prica se vec dugo... nista pozitivno!

VIDEO / SLUČAJ O KOJEM SE PRIČA I VAN BIH - Počeo sudski proces za brutalnu korupciju u TK:

Da dodam i ovo - zanimljiv tekst, neka i njega ovde!

Vehid Jahić: Zaštita kriminala “u ime zakona”!

Feb 2, 2016
Slika

Koalicija za zaštitu zvizdača jugoistočne Evrope, koja okuplja više od 20 nevladinih organizacija iz 10 zemalja i Internacionalni projekat za zaštitu zvizdača iz Berlina, uputili su otvoreno pismo premijerima Novaliću i Zvizdiću, povodom slučaja „Tuzla kvarca“. Oni daju podršku ovoj firmi, a poruke u pismu su pravi „šamar“ vladajućim bulumentama. Svakako opravdan.

U pismu optužuju vlast BiH, što se svakako odnosi i na njen „krak“ u Tuzlanskom kantonu, da su zaposleni i kompanija Tuzla kvarc, zbog prijave korupcije u Vladi TK, „postali žrtva brutalne i kontinuirane odmazde od strane korupcione mreže i brokratije“( čitaj vlasti TK o.a.)“. Potom da se „pravni okvir u BiH, sa pravosudnim sistemom i agencijama za provedbu zakona, koje koriste ogromne resurse da procesuiraju prijavitelje korupcije, prije nego su spremni da istražuju i procesuiraju javne službenike, koji su prijavljeni za korupciju.“ U pismu dalje poručuju da se „imovina Tuzla kvarca devastira od strane nadležnih koji djeluju pod sloganom „u ime zakona“. Ovakva zloupotreba javnih funkcija je u korijenu svih problema Tuzla kvarca i cijele BiH“.

Zbog svega toga Međunarodna koalicija za zaštitu zvizdača (koji ukazuju na korupciju širom Evrope o.a.) lobira kod međunarodnih institucija da se rješenje skandala oko odmazde nad prijaviteljem korupcije, u slučaju Tuzla kvarca i sličnih, Bosni i Hercegovini ispostavi kao formalna prepreka na putu EU integracija. To traže od svih relevantnih evropskih institucija i vlada država EU, ukoliko se problem Tuzla kvarca hitno ne riješi.

Od Zvizdića i Novalića traže da u roku od 15 dana poduzmu mjere u cilju zaštite prijavitelja korupcije.
Međunarodne organizacije, inače obazrive u kvalifikacijama, uputile su pravi i zaslužen „šamar“ vlastima BiH, F BiH i TK. Optužuju ih za nasilje nad zakonima ove države. Optužuju ih da progone i vrše odmazdu nad onima koji ukažu na korupciju u organima vlasti, umjesto da podstiču prijave protiv kriminala i korupcije, kako nam dugo lažno obećavaju sa svih nivoa vlasti. Pismo je upućeno na prave adrese, jer su dva pomenuta premijera na čelu izvršnih organa vlasti. U pismu još samo nedostaje ime Željke Cvijanović, koja je na čelu drugog entiteta, gdje svakako vlada ista odmazda prema prijaviteljima, koji ukažu na korupciju u strukturama vlasti. Odgovornih za nasilje nad zakonima je mnogo šira. To su rukovodstva i predsjednici svih vladajućih stranaka, koji –preko stranačkih organa – strogo kontrolišu sve nivoe vlasti u kojima su njihovi stranački miljenici.

Slučaj Tuzla kvarca indikativan je i za mnoge pljačkaške privatizacije. Oni koji su ukazivali na korupciju i kriminal pri privatizaciji su, na razne načine, ušutkivani. Zbog toga danima i mjesecima protestvuju nekadašnji radnici TTU, Livnice čelika i drugih firmi, koje je vlast prepustila korupcionašima i kriminalcima, jer su „u ime zakona“ vršili odmazdu nad onima koji su prijavljivali kriminal, a ne nad kriminalcima. Činile su to vlasti istih vladajućih stranaka, koje danas bezobrazno tvrde da su odgovorni prethodni funkcioneri vlasti. To je tačno, ali cijelo to vrijeme na vlasti su iste stranke i građani trebaju tražiti odgovornost od njih, jer one postavljaju funkcionere u izvršnim i drugim organima vlasti, koji su samo „izvršioci“ stranačkih naloga, koji služe za pljaqčku, zastrašivanje i apsolutno obespravljivanje širokih slojeva – radnika, nezaposlenih, penzionera i ostalih građana. Oni koji provode takvu stranačku politiku – od predsjednika Skupštine TK Senada Alića, do premijera Bege Gutića i ministara u Vladi TK, odgovorni su jer provode manipulatorsku politiku stranaka, a ne i zakone, koji štite zaposlene i druge kategorije građana. Isti su principi neodgovornosti vlasti u svim kantonima, entitetima i državi.

Bilo bi dobro da ovaj „šamar“ vlastima BiH „otvori oči“ u pristupu reformama. Da jednom shvate kako EU traži reforme korupcione i kriminalne vlasti, nezavisan pravosudni sistem, smanjenje javne uprave i potrošnje, sprečavanje oligarhija da „siluju zakone“… To će stvoriti optimalne uvjete za nova investiciona uloganja, kako stranaca, tako i domaćih bogatuna. Na taj način će se otvarati nova radna mjesta, zaustaviti odlazak obrazovane mladosti iz BiH i postupno stabilizirati stanje u državi. To se neće moći uraditi sa novim akcizama i nametima, te novim mjerama za osiromašenje radnika i penzionera, kako to u dosadašnjim „reformskim“ koracima pokušava Fadil Novalić i koalicija SDA – SBB.

Nakon ovog pisma iz Evrope ,u demokratskim društvima i državama, odgovorni funkcioneri bi ponudili ostavke, ili bi ih na to prisilile njihove stranke. Kod nas to dosad nismo doživvjeli! (Piše: Vehid JAHIĆ)

tuzlalive.ba


"Krasni" ministri, pomocnici, politicari, drzavni sluzbenici... BH svakodnevica!

Video/Nastavljeno suđenje Bahiru Imamoviću: Pogledajte kako pomoćnik ministra uzima i broji mito od 10.000 KM - Svjedočenjem Nebojše Miletića, istražitelja Državne agencija za istrage i zaštitu(SIPA), danas je u Općinskom sudu Tuzla nastavljeno suđenje Bahiru Imamoviću, pomoćniku ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK, koji se tereti za uzimanje mita od 10.000 KM kako bi završio proceduru dodjele koncesije preduzeću “Tuzla – kvarc”...

Slika
Pomocnik ministra uzima i broji mito od 10 000 KM
Faktor.ba
Published on Mar 11, 2016
"Snimak na kojem se vidi kako Bahir Imamović, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK uzima mito u iznosu od 10.000 KM i novac broji u autu. Novac je uzeo od Zlatana Velagića, zamjenika direktora u preduzeću "Tuzla kvarc"."


Gornji tekstovi i linkovi su kao "uvertira", tek da se podsetimo (a mnogo vise toga ima na ovoj temi)...
Vrlo ZANIMLJIV NASTAVAK SLEDI (kopiracu komplet jer je bas zanimljivo - i TEKST i ILUSTRACIJE):


Hitna smjena tužioca Tomislava Ljubića zbog odmazde nad zviždačem

Slika

COD Luna Savjetodavni centar za uzbunjivače/zviždače traži podršku 10 hiljada građana za hitnu smjenu glavnog tužioca Tuzlanskog kantona g.Tomislava Ljubića zbog osvete nad prijaviteljem korupcije firmom 'Tuzla kvarc'.

Slika

Kakvo herojsko djelo je uradio zviždač i prijavitelj korupcije g.Zlatan Velagić iz 'Tuzla kvarca', koje je dovelo do hapšenja korumpiranog pomoćnika ministra Vlade TK g.Bahira Imamovića u momentu preuzimanja obilježenih novčanica – MITO, koje je Bahir Imamović iznuđivao da bi firmi produžio koncesioni ugovor, pogledajte na ovim ekskluzivnim snimcima SIPA-e:

https://www.youtube.com/watch?v=qqbg0V43OnA


DESET razloga za hitnu smjenu glavnog tužioca Tuzlanskog kantona g.Tomislava Ljubića:

Slika

1. Tomislav Ljubić opstruira i odugovlači postupanje po prvoj prijavi korupcije izvršene regionalnom uredu SIPA-e od strane 'Tuzla kvarca' i zviždača Zlatana Velagića;

2. Zbog opstrukcije Tomislava Ljubića, 'Tuzla kvarc' je prinuđen da prijavu izvrši BH Tužilaštvu, uz obrazloženje da 'Tuzla kvarc' sumnja da će Tomislav Ljubić imati volje da uhapsi korumpiranog pomoćnika ministra;

3. BH Tužilaštvo brzo reaguje i uz pomoć zviždača Zlatana Velagića vrši hapšenje pomoćnika ministra Bahira Imamovića u momentu brojanja obilježenih novčanica (vidi iznad link/video), a Tomislav Ljubić se po izjavama svjedoka mnogo ljuti zbog toga što je 'Tuzla kvarc' dao takvu izjavu BH Tužilaštvu;

4. Tomislav Ljubić automatski sprema osvetu protiv prijavitelja korupcije firme 'Tuzla kvarc' i podiže optužnicu protiv zviždača za kršenje zakona (sa kvalifikacijom teška krađa) iz razloga što je firma radila u periodu dok je trajala procedura dodjele koncesionog ugovora, a Bahir Imamović je uhapšen od strane SIPA jer je tražio MITO da bi odobrio izdavanje koncesione dozvole; (Ovo je apsurd nad apsurdima);


Slika

5. Tomislav Ljubić ekspresno podiže optužnicu protiv 'Tuzla kvarca', prijavitelja korupcije i prijavitelja nesavjesnog rada samog Tomislava Ljubića (vidi tačku 2), a tek mjesecima kasnije podiže optužnicu protiv Bahira Imamovića;

6. Tomislav Ljubić troši ogromnu energiju da se sveti i proganja 'Tuzla kvarc' kao prijavitelja korupcije, umjesto da istražuje cijelu korupcionu šemu u oblasti koncesija, za šta su predočeni dokazi Tomislavu Ljubiću, ali reakcija je izostala;

7. Tomislav Ljubić selektivno podiže optužnicu protiv 'Tuzla kvarca', zanemarujući činjenicu da postoji pisana praksa Vlade TK da firme nastave raditi dok traje procedura dodjele koncesije, pri čemu se u istoj poziciji kao i 'Tuzla kvarc' nalaze rudnici 'Kreka' i mnogi drugi koncesionari, ali Tomislav Ljubić ne podiže optužnicu protiv 'Kreke' i drugih, već samo protiv 'Tuzla kvarca'; (Ovo je fenomen koji se u literaturi o korupciji naziva 'privatna država');


Slika

8. Tomislav Ljubić i Bego Gutić koji mu asistira u odmazdi nad 'Tuzla kvarcom' (premijer Vlade TK) zaustavljaju rad firme i 50 radnika sa njihovim porodicama ostavljaju bez posla i bez sredstava za život;

*Bego Gutić na sjednici Vlade TK 16.06.2015.godine (održana u jutarnjim časovima) donosi Odluku o dodjeli koncesije, a onda na vanrednoj sjednici 23.06.2015. godine poništava prethodnu Odluku pravdajući se postojanjem optužnice koju je Tomislav Ljubić podigao 16.06.2015.godine (u poslijepodnevnim časovima). (Ovakva igra na liniji Tužilaštvo TK - Vlada TK jedino se može posmatrati kroz prizmu discipliniranja 'Tuzla kvarca' kao zviždača, jer korupcija u oblasti koncesija je širi pojam od slučaja Bahira Imamovića, pa je bitno poslati poruku svim potencijalnim zviždačima: ''ĆUTITE ili ćete završiti kao 'Tuzla kvarc'!'');


Slika - Slika

9. Tužni vapaj desetogodišnje djevojčice, kćerke uposlenika 'Tuzla kvarca':

Proživljavajući agoniju svoje porodice, desetogodišnja djevojčica, kćerka radnika "Tuzla-kvarca" (čiji je identitet poznat redakciji DEPO Portala), napisala je iskren i bolno emotivan post na Facebook stranici Centra za odgovoronu demokratiju - Luna, reagujući na film "Cijena pravde" - dokumentovano svjedočanstvo o uništavanju ove bh. kompanije. A u njemu je napisala sljedeće:

"Žalosno, moj život započeo je sa Tuzla Kvarcem, jer moj baba radi tu... Nemamo ništa, svaki dan nam upitan, za sve što tražim od njega ili za školu ili za ostale svoje dječije potrebe. Do kada će me pratiti neimaština i ovakva budućnost, ne znam ni sama... Ali voljela bih da se i moj život promijeni na bolje, da i ja jedan dan imam kao moje drugarice i moje vršnjakinje, jer sve što poželim, to mi padne u vodu... Moj baba mi to ne može pružiti jer nema od čega, a bajagi ide na posao... Nadam se da će mi doći bolji dani... i da ce TUZLA KVARC stati na noge..."


10. Ako Tomislavu Ljubiću i Begi Gutiću koji mu asistira u odmazdi nad 'Tuzla kvarc', nisu dovoljni argumenti elaborirani u prethodnih 9 tačaka da se vrate iz sfere privatnih interesa u sferu javnog interesa, onda je pravna država konačno suspendovana;

VIDEO o agoniji 'Tuzla kvarca' pogledajte ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=aDFuUnPRVvg


Slika

onlinepeticija.com

KOMENTARI
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 14, 2018 11:27:13, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Mar 12, 2016 21:47:22

I opet gore spominjani Bego Gutic - novopeceni magistar sa "prestiznog" travnickog fakulteta koji dovodi u Tuzlu (valja i doktorirati?)...
Ispravka autoru teksta:
Bego Gutic je TEK magistrirao... naravno da uskoro ocekujemo i DOKTORAT!
Sad ce to zacas...


Kako je MUTO postao GUTO?

10/03/2016
Slika

Prvi policajac Tuzlanskog kantona Bego Gutić – Guto, od pendreka do doktorske disertacije prošao je trnovit put. I tako je Guto srušio sve predrasude o „glupim policajcima“.

Stranački podoban, materijal za manipulaciju… pa ko će ako ne pendrek efendija. I tako Guto, od policijskog Mute postade doktor prava.

O njegovo doktorskoj disertaciji mogao bi se vjerovatno napisati bestseler. Vrlo čitan bestseler, obzirom da je disertaciju odbranio na najprestižnijem svjetskom univerzitetu – u Travniku.

Svi smo dugo nagađali na čemu je Guto doktorirao, ali ovih dana ovu misteriju otkrio je sam. Tema disertacije vjerovatno je bila „Zakonska rješenja za osnivanje Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku – u Tuzli“.

Ispit položen, doktorat u džepu, Guto više nije Muto – a Tuzla dobila još jednu prestižnu visokoškolsku ustanovu. Prestižniju od Univerziteta u Tuzli, čiji je osnivač i vlasnik Gutina Vlada. Taj, sada nimalo prestižni Univerzitet u Tuzli, može komotno zatvoriti Pravni fakultet, jer se Guto pobrinuo da nam Univerzitet iz Travnika pravi nove Mute. Aferim Guto.

salines.info
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 14, 2018 11:27:53, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla


Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Mar 12, 2016 22:09:08

Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 14, 2018 11:28:51, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Mar 12, 2016 22:18:50

Da, dobar naslov: KADA ce VLAST ODGOVARATI??? NARODU!!!
"Neka visi Pedro" zar ne?


Advokat odbrane na kraju suđenja za paljenje zgrade Predsjedništva BiH
BILIĆ: Niko ne pita za odgovornost vlasti koja je dovela do bunta naroda


Objavljeno: 12. 03. 2016 - 20:44
Slika

Pred Sudom BiH jučer je završen glavni pretres na suđenju Salemu Hatiboviću, koji se tereti da je počinio krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine kada je za vrijeme protesta održanih 7. februara 2014. godine zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Na ročištu su završne riječi dali tužilac Dubravko Čampara i advokat optuženoga Senad Bilić.

Nadležnost Suda

Čampara je rekao da je Tužilaštvo BiH iznoseći materijalne dokaze, saslušavanjem svjedoka i Tužilaštva i odbrane, nalazima vještaka te saslušanjem Hatibovića, koji je svjedočio u svoju odbranu, uspjelo dokazati da je optuženi počinio ovo krivično djelo van svake razumne sumnje te tražio zatvorsku kaznu. Naveo je da su neki od ispitanih svjedoka vidjeli njegov automobil Mercedes ispred zgrade Predsjedništva te su vidjeli boce koje su na vrhu imale krpu, odnosno Molotovljeve koktele, kojima je zapaljena zgrada.

- Optuženi je bio svjestan da će nastupiti velika šteta na najznačajnijoj i najvećoj zgradi institucija koja je proglašena za nacionalni spomenik BiH – rekao je Čampara.

S druge strane, advokat Bilić rekao je da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati krivicu te ponovio da smatra da Sud BiH nije nadležan u ovom predmetu, jer u navedenim radnjama, između ostalog, nije ugrožen ni suverenitet ni teritorijalni integritet BiH.

Slika
Hatibović: Svjedočio u svoju odbranu

Istakao je i da je u slučaju direktora SIPA-a Gorana Zupca Tužilaštvu odgovaralo da tvrdi da je zgrada Predsjedništva zapaljena u 15 sati, jer ga je to osudilo, a u slučaju Hatibovića odgovara im da je zgrada što kasnije zapaljenja, odnosno iza 16 sati.

- Ni vrijeme ni sam uzrok nastanka požara ne mogu se dovesti u vezu s radnjama optuženoga – rekao je Bilić.

On je istakao da je čudno što Sud BiH nije htio dozvoliti da se pregleda videosnimak paljenja zgrade Predsjedništva koji bi dokazao da je požar nastao u vrijeme kada njegov branjenik nije bio ispred Predsjedništva te što nalaz nije uradio vještak protupožarne zaštite, kao ni što nije urađena DNK analiza optuženoga koja ga nikako ne bi mogla dovesti u vezu s krivičnim djelom.

Bunt naroda

Na kraju, advokat se zapitao zar je moguće da niko drugi neće preuzeti odgovornost i zar je moguće da je od svih samo njegovo branjenik kriv za ono što se desilo 7. februara 2014.

- Da bi se gubio karakter otvorenog socijalnog bunta, objavljivano je da su demonstranti od određenih političkih partija koje nisu u vlasti dobivali po 50 KM, da je nađena droga, ali ništa od toga nije tačno. Niko nije postavio pitanje odgovornosti vlasti koja je dovela da dođe do takvog bunta naroda. Niko nije bio nadležan za čuvanje zgrade Predsjedništva. Pa, nije ispitan ni direktor Arhiva BiH. Od svih, nađen je samo jedan krivac – Salem Hatibović. On je porodičan čovjek, nikada nije imao problema sa zakonom, mislim da treba biti oslobođen optužbi, jer Tužilaštvo nije uspjelo dokazati njegovu krivicu – rekao je Bilić.

Slika
Bilić: Čudna odluka Suda BiH

Kontradiktorna optužnica

- Kontradiktorno je to što je Nihad Trnka optužen da je zapalio prostorije u zgradi Predsjedništva koristeći otvoreni plamen. U optužnici protiv mog branjenika piše da je Hatibović dao Molotovljeve koktele Trnki i ostalim nasilnim demonstrantima. Sam Trnka rekao nam je ovdje da je prostorije u zgradi zapalio koristeći upaljač i papir - između ostalog je naveo Bilić.

Autor: E. MASLO
avaz.ba
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 14, 2018 11:31:23, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod nevenkagaragic u Sub Mar 12, 2016 22:42:19

PRIGODNA...
Ne slusam ga, ali OVO je nezaboravno i DECENIJAMA UPOTREBLJIVO (nazalost)!
Za ceo Balkan - opet NAZALOST!


Riblja Čorba - Pogledaj dom svoj, anđele | Tekst | HD

Slika
MrMatejaL
Published on Jun 21, 2013
Pesma: Pogledaj dom svoj, anđele
Album: Istina


sr.wikipedia.org:
Погледај дом свој, анђеле је песма београдског рок састава Рибља чорба. Налази се на шестом студијском албуму „Истина” који је издат 1985. године.

DA - POGLEDAJ! Znam da neces - zasto? Zato sto ZNAS ZA sve to:
- "beda, strah, i bol"
- "cemer, smrt i jad"

Dakle "stado" NE ocekuj "spas"... nemas od koga!

Pogledaj dom svoj andjele

Pogledaj dom svoj, andjele
I skini paucinu s ociju
Videces prizore potresne
Videces nesrecne i bolesne
Videces cemer, smrt i jad

Pogledaj stado, andjele
Sve samo bogalji i prosjaci
Slepi tumaraju u gomili
Svima su kicmu polomili
Od tebe ocekuju spas

Pogledaj bagru, andjele
Njihova dusa je prokleta
Svima su stavili amove
Sebi sagradili hramove
Ruke im ogrezle u krv

Andjele, andjele, andjele
Ruke im ogrezle u krv

Podigni mac svoj, andjele
Seti se krstaskih ratova
Seti se preklanih vratova
Kad dodjes Bogu na istinu
Nek' ti u dusi vlada mir

Uslisi molitve, andjele
Dabogda pocrkali dusmani
Pa budi andjeo osvete
Neka na svojoj kozi osete
Sta znaci beda, strah, i bol

Andjele, andjele, andjele
Sta znaci beda, strah, i bol

Andjele, andjele, andjele
Videces cemer, smrt i jad

Pogledaj dom svoj, andjele
I skini paucinu s ociju
Videces prizore potresne
Videces nesrecne i bolesne
Videces cemer, smrt i jad

Andjele, andjele, andjele
Videces cemer, smrt i jad
Videces cemer, smrt i jad
Videces cemer, smrt i jad
Videces cemer, smrt i jad
Posljednji put menjao nevenkagaragic dana Pon Maj 14, 2018 11:32:09, izmjenjena samo jedanput
PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic
 
Postovi: 5114
Pridružio se: Sri Maj 26, 2010 13:52:14
Lokacija: Tuzla

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Pon Mar 14, 2016 12:07:50

„NEVINI“ ROBIJAŠI: Istražioci Tužilaštva BiH prisiljavali svjedoke da daju lažne iskaze?

Sud i Tužilaštvo BiH nisu kaznili stvarne počinioce zločina nad bošnjačkim narodom nego ih koriste kao saradnike da bi osudili što veći broj Srba koji potpuno nevini robijaju.Sud i Tužilaštvo BiH koriste selektivnu pravdu, a u predmetima „Kravica“, „Korićanske stijene“, „Jević i drugi“, „Patkovci“, „Nikačević“ nisu kaznili stvarne počinioce zločina nad bošnjačkim narodom nego ih koriste kao saradnike da bi osudili što veći broj Srba koji potpuno nevini robijaju.Ovo je navedeno u pismu koje su porodice optuženih i osuđenih pripadnika srpskog naroda uputile predstavnicima vlasti i Boračkoj organizaciji RS, a prenosi Glas Srpske.Riječ je o porodicama Srba osuđenih u Sudu BiH za predmete ratnih zločina u kojima su, kako tvrde porodice, istražioci Bajro Kulovac, Ejub Zukić, Muris Brkić, Ibro Bulić i Mevludin Mujazinović prisiljavali svjedoke da daju lažne iskaze.U Tužilaštvu BiH nisu željeli da komentarišu navode iz pisma.


Slobodna Bosna

-------
http://epravo.ba
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

Re: SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI

Postod law u Pon Mar 14, 2016 12:08:42

OD VIŠKA GLAVA BOLI: BiH se zadužuje a na računu CBBiH ima 600 miliona KM „čistog viška“!

Na računu rezervi Centralne banke BiH nalazi se golemi višak novca, skoro 600 miliona KM, koji stoji zaleđen jer se političke elite ne mogu dogovoriti kome pripada i kako ga podijelitiNa računu Centralne banke BiH već dulje vremena leži zaleđen golemi kapital - skoro 600 miliona KM -a sve su prilike da se taj kapital još dugo vremena neće odlediti zbog svađe političkih elita oko njegove namjene i raspodjele. U opticaju su dvije potpuno oprečne „koncepcije“: Vlada Republike Srpske tvrdi da taj novac pripada entitetima, 33 posto budžetu RS-a, a 67 posto budžetu Federacije BiH, dok se s druge strane u Vijeću ministara i Upravnom odboru CBBIH forsira ideja o formiranju državnog investicionog fonda iz koga bi se finansirali razvojni projekti malih i srednjih preduzeća u oba entiteta.I jedan i drugi prijedlog, osim što se međusobno isključuju, imaju još čitav niz mana, pri čemu je najvažnije to što nisu utemeljeni na postojećim zakonskim propisima.OPREČNI PRIJEDLOZITo se prije svega odnosi na prijedlog Vlade RS da se višak novca iz Centralne banke BiH transferira u dva entitetska budžeta. Štaviše, Vlada RS predlaže da se promijeni postojeći i usvoji novi zakon kojim bi se decentralizirala Centralna banka BiH, na taj način što bi se organizirala kao klasično akcionarsko društvo, s 33 posto akcija RS-a i 67 posto akcijaFederacije BiH. Po tom principu dijelio bi se i profit Centralne banke BiH.Taj je prijedlog neprihvatljiv bošnjačkim političarima, u jednakoj mjeri u kojoj je srpskim političarima neprihvatljivo da se osnuje poseban državni investicioni fond. „To bi značilo prenos nadležnosti sa entiteta na državu i mi na to nikada nećemo pristati“, upozorio je predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji zagovara decentralizaciju Centralne banke BiH.No, državni investioni fond, čije se osnivanje stidljivo zagovara u Vijeću ministara BIH i Upravnom odboru CBBiH, ne nailazi na jednodušnu podršku ni u bošnjačkim političkim krugovima. Državni fondovi po definiciji su neefikasni, pored ostalog i zbog toga što su neizostavno pod utjecajem dnevne politike. U dva entiteta već postoje tri razvojna fonda - dva u Federaciji BiH (Razvojna banka i Odraz), i jedan u Republici Srpskoj

(Investiciono-razvojna banka RS). Svaka politički neutralna analiza otkrila bi da sve tri navedene institucije funkcioniraju na principu tajkunsko-političke sprege i da su izvor korupcije zapanjujućih razmjera.STRANAČKO ROĐAČKI KREDITIPo kojem je kriteriju Igor Dodik, sin Milorada Dodika, dobio kredit Investicionio-razvojne banke RS od 3 miliona KM, koji, kako se priča, nikada nije vratio?Nije li Invest ici ono-razvojna banka RS-a u proteklih pet- šest godina investirala više od 1,5 milijardi KM dobivenih od prodaje telekoma, a da se pri tome broj zaposlenih u Republici Srpskoj nije povećao nego se, naprotiv, smanjio!?Nisu li glavni klijenti Razvojne banke Federacije BiH tajkuni pred kojima su zatvorena sva vrata komercijalnih banaka i koji u Razvojnoj banci tra'e posljednju slamku spasa?Po identičnoj matrici poslovao bi i državni investicioni fond, ma ko ga vodio i ma kako bio nadziran i kontroliran.Višak novca iz Centralne banke BiH, od oko 600 miliona KM, za čas bi se istopio jednako kao što se u kratkom roku i nepovratno istopio tri puta veći iznos novca kojim je u posljednjih nekoliko godina raspolagala Investiciono-razvojna banka RS-a. U duboko podijeljenom društvu u kome nedostaje minumum uzajamnog povjerenja i uvažavanja, takav fond bio bi izvor dodatnih napetosti i podjela, pa i onih s nacionalnim predznakom. Njegovo osni vanje, kada bi se kojim slučajem i postigao politički konsenzus, trajalo bi godinama i rezultiralo bi dodatnim gomilanjem vrlo skupog i neproduktivnog činovničkog aparata koji bi na vlastito održavanje trošio značajan novac.IZLAZ U ZAKONUAko je neprihvatljiv prijedlog RS-a da se 600 miliona KM podijeli entitetima, i ako je neprihvatljiv prijedlog da se osnuje državni razvojni fond,šta je onda rješenje? Hoće li novac ostati i dalje zaleđen na računu Centralne banke BiH, kao što je godinama ranije stajao novac na računu Elektroprenosa (300 miliona KM) jer dvije entitetske vlade nikako nisu uspijevale dogovoriti njegovu raspodjelu?Rješenje se krije u postojećem Zakonu o Centralnoj banci BiH u kome je izričito propisana suradnja ove institucije sa svojim osnivačem - Parlamentom BiH. Na potezu je dakle Vijeće ministara BiH koje bi trebalo odrediti namjenu novca i zatražiti saglasnost Parlamenta BiH.Novac bi se, primjerice, mogao usmjeriti prema dvjema entitetskim direkcijama za cestogradnju uz izričitu klauzulu da se ne može trošiti u bilo koje druge svrhe. U oba entiteta već postoje konkretni projekti čija realizacija kasni zbog nedostatka novca. Takav je, pri mje rice, tunel kroz planinu Prenj, čija bi izgradnja mogla početi vrlo brzo ukoliko bi se osigurao potreban novac.Najgore bi „rjeenje“ bilo da novac, zbog izostanka dogovora, ostane na računu Centralne banke a da se dvije entitetske direkcije za cestogradnju i dalje zadužuju kod međunarodnih kreditora, i da se izgradnja autoceste otegne unedogled.(A.M.)

Slobodna Bosna

-------
http://epravo.ba
law
 
Postovi: 223
Pridružio se: Pon Jun 02, 2008 12:23:47

PrethodniSljedeća

Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron