CMS- pun pogodak ili promasaj?!

CMS- pun pogodak ili promasaj?!

Postod destination_one u Pon Jan 26, 2009 16:05:46

Da, na prijedlog mog kolege, moram se dotaci i te teme, koja je aktuelizovana u prethodnoj godini, kada je ovaj sistem zazivio u cijelom sistemu pravosudja.
CMS, ili Court Case Management System, ili opet sistem upravljanja predmetima je po mnogima jedna revolucionarna novina, koja u svojoj konstelaciji ima za cilj da olaksa svim uposlenim u pravosudju upravljanje predmetima za sve nivoe zaposlenika, pocev od upisnicara, daktilografa, sudija...
Uglavnom, radi se o programu koji vam je sada vec prilicno poznat, jer je priroda posla mnoge uputila na obavezu savladavanja osnovnih smjernica pri koristenju CMS-a, tako da se necu upustati u neku elaboraciju CMS-a kao softverskog programa.
Ali, ono cega cu se dotaci je njegova funkcionalnost, ili nefunkcionalnost.

Naime, iz svog licnog iskustva mogu da govorim i o pozitivnim , a bogami i o negativnim (ipak cu reci manjkavostima) iskustvima.
Sto se tice onih pozitivnih , tu ih ima poprilicno, pocev od eliminisanja manuelnog sistema obrade predmeta, azurnost u pogledu datuma, samih spisa, njihovih evidencija, zapravo transparentnost u svakom smislu, i to je ono sto mi se kod CMS-a jako dopada.
Medjutim, isto tako primjetio sam da nam ovaj simpaticni program pri tome oduzima i prilicno vremena. Priznacete, ostane se nekih petnaestak minuta, pa nekad i pola sata dok se sve radnje provedu kroz CMS, a to za nas pravnike ne ide bas u prilog, pa ako se tome jos doda i vise predmeta, onda to ustvari postane svojevrstan posao. Iskren da budem , u pocetku sam bio veliki entuzijasta, i nije mi tesko padalo sto ima toliko tih predradnji sa CMS-om, racunajuci da su to neke >>predskolske boginje>> koje cemo prevazici, ali medjutim, ja nisam primjetio da se ovaj sistem nadogradjivao u posljednje vrijeme. Zapravo mislio sam da ce stalno biti neki update-ovi , kao i kratice koje ce nam olaksati taj posao, ali do toga nije doslo.
Evo uzmimo za primjer izdavanje klasicne dnevne naredbe
Ako sudija npr. radi sa jednim daktilografom, ili cak ako radi sa odredjenim brojem daktilografa, onda bi , po logici stvari bilo lakse, da se prilikom oznacavanja osobe kojoj se naredba daje izbaci prozor sa vec aktuelnim daktilografom, a ne da se sada daktilograf trazi po cijelom spisku uposlenih u toj instituciji. Isto se odnosi i na akt , pri tome mislim da oni frekventni pojmovi koji se redovno upisuju treba da pojavljuju kao default, a da ih mi promjenimo ako zelimo drugu opciju.
Mislim da nam zapravo trebaju dobre kratice.
Isto tako,smatram da bi se vise radnji mogle objediniti u jednoj naredbi, a kako je to ranije i bio slucaj, prilikom manuelnog postupanja po predmetima. Npr. sada je potrebno da izdamo dvije naredbe kada zavrsimo predmet, naredbu -iskazati zavrsenim i -dostaviti. To se sve ranije radilo na jednoj naredbi, a sada su potrebne dvije ,ili tri akcije da se jedna , mogu slobodno reci formalnost obavi.
To su neka moja razmisljanja, u kom pravcu bi se CMS trebao razvijati, a otvroren sa i za druga misljenja. :)
D 1
destination_one
 
Postovi: 23
Pridružio se: Pon Nov 03, 2008 12:41:03
Lokacija: I.Sarajevo, Bosnia and Herzegowina

Re: CMS- pun pogodak ili promasaj?!

Postod anonimac u Sri Jan 28, 2009 15:05:15

Destination čestitam na otvaranju ove teme.

Mislim da je naslov previše provokativan. Pun pogodak ili pun promašaj? Ne možemo posmatrati stvari crno-bijelo. Nešto je savršeno ili nešto ne valja uopće. Obično istina bude negdje između.

CMS nije loš ali treba popraviti neke stvari, kao što je npr. dnevna naredba koju si spomenuo. Možda čak i ne treba mijenjati softvare, nego uvesti standardne zadatke za određene radnje u predmetu. Npr. umjesto "arhivirati" i "dostaviti" uvesti u praksu zadatak 99 i opisno napisati šta se želi uraditi, ili uvesti zadatak "arhivirati i dostaviti " i proslijediti ga odgovarajućoj osobi. Smatram da nije potrebno da se DNA nepotrebno detaljizira. Pripremiti poziv za ovoga, pripremiti poziv za onoga, pripremiti poziv za još ove..., poslati pozive....kada se daktilografu može dati naredba "uraditi sve neophodne radnje za pripremu ročišta za datum".

Također, mislim da ti je dobra ideja da daktilografi koji rade sa sudijom budu na vrhu liste.

Generalno, mislim da CMS ima više prednosti nego mana. Smatram da će VSTV raditi na usavršavanju ovog proizvoda.
anonimac
 
Postovi: 9
Pridružio se: Sri Maj 28, 2008 11:07:34

Re: CMS- pun pogodak ili promasaj?!

Postod Dragan V u Sri Dec 08, 2010 14:26:40

Veliki promasaj.... a o tome svjedoci i cinjenica da je ovaj sistem vrlo brzo izbacen iz upotrebe u skoro svim zemljama EU nakon sto su ga uveli, samo smo mi uveli ovaj sistem i ako se ne varam jos mozda dvije zemlje.
Dragan V
 
Postovi: 3
Pridružio se: Sri Dec 08, 2010 13:17:06

Re: CMS- pun pogodak ili promasaj?!

Postod EdinKup u Čet Feb 09, 2012 00:11:37

Smatram da se svaki CMS sistem mora dodatno customizeovati prema realnim potrebama ne bi li svojim korisnicima donio stvarna i merljiva poboljsanja. Potrebno je uposliti jednog informaticara koji bi se naprimjer temeljito posvetio tome kako bi se doslo do rezultata...

lako do posla
uradi sam Solarni paneli
EdinKup
 
Postovi: 2
Pridružio se: Sri Feb 08, 2012 23:58:28
Lokacija: Paris

Re: CMS- pun pogodak ili promasaj?!

Postod muricenes u Ned Apr 22, 2012 12:46:50

CMS je spor, los, nikakav, mislim da bolje sistem koriste u Bugarskoj i Rumunjskoj nego kod nas, a potroseno je za sad na reformu pravosudja jedno 500 miliona KM.

250 ljudi radi u VSTV BiH, a nikakve rezltate ne vidim - bar ja licno?
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: CMS- pun pogodak ili promasaj?!

Postod mirakolo u Sri Jul 04, 2012 20:59:05

Ukoliko jos niste rijesili problem dala bi Vam nekoliko uputstava.Ako presudom nije odredjeno da Vam duznik dug treba isplatiti u roku 30 dana(jer je veci iznos) pod prijetnjom izvrsenja-onda dosta morate raditi da bi vam isplatio. U roku do 3 mjeseca od pravomocnosti i izvrsnosti presude morali ste duzniku poslati UPOZORENJE da mora postupiti po presudi da se nebi izlagao novim troskovima u sudskim postupcima do konacne isplate duga sa kamatama.Nakon opomene ako vam ne odgovore i neisplati dug -poslati trebate drugu opomenu sa napomenom da ako u roku 10 dana neizvrsi obavezu da pokrecete sudski postupak.PPotom se pokrece sud.postupak tj.IZVRSNI Prijedlog kojim trazite namirenje sa racuna duznika i uplatu na vas racun i sve da obavi banka (ne duznik licno) tj.trazite plokiranje racuna do namirenja duga zajedno sa kamatom od dana kada ste duznika 1.put upozorili da nije postupio po izvrsnom nalogu presude pa sve do dana potpunog ispunjenja obaveze .Morate saznati za broj racuna duznika i u Prijedlogu navesti br.racuna i naziv banke duznika i vas ; ili:: ako ima imovinu i vise ne radi ili je racun zatvorio- saznati za imovinu sve podatke tacne te traziti da sud i izvrsi upis zaloznog prava na imovini duznika (u zemljisnim knjigama K.O.gdje ima imovinu )a na osnovu izvrsnog naloga Presude broj......od .....

Morate sve podatke upisati jer uprotivnom sud ce vas zahtjev odbaciti ili odbiti i oduziti vam postupak za ostvarenje a moze tako i nastati zastara potrazivanja na cemu rade duznici a i sud kako"brzo"radi malo ko ostvari pravo koje im daju "Presudom"....Izvrsni postupak bi trebao se brzo zavrsiti ali praksa suda nije takva...Na razne nacine se razvlaci pa i kada dobijete vrijednost je dosta manja.Zato obavezno u Prijedlogu traziti i kamatu i isplatu preko banke-brze ide.Trazite i naknadu troskova izvrsnog postupka zajedno sa zakonskom kamatom do ispunjenja obaveze.

Trebate znati da adv.je drago da postupak duze traje-vec znate zasto.Ali to je protivno vasem interesu.Zato morate i vi insistirati da adv.radi brzo i pravilno i neostavljajte da on sam radi kako hoce.Morate imati stalni nadzoj jer u protivnom svasta mozete doziviti...Obzirom da sam prosla kroz slicne i gore stvari imam ogromno iskustvo pa vam mogu pomoci u svemu sto vam treba ako niste sigurni u vaseg adv.Nemojte da se svodi na pricu nego za sve PISMENO PREDAVATI PA I VISE PUTA AKO NEODGOVORE ili ako u roku od 1.mj.kada predate Prijedlog (najbolje na protokol suda i odmah pitajte za broj da se mozete obracati na taj broj) na taj broj sto vam dadnu posaljite u 2 primjerka URGENCIJU ZA RAD ZURNO JER JE IZVRSNI PREDMET tj.nastavak parnic.post.za ostvarenje prava iz presude Jedan primjerak na broj a drugi naglasiti da je za predsjednika suda.OBAVEZNO KOPIJU ISTOG PODNESKA OSTAVITE ZA VAS I OD SL:OSOBE KOJOJ PREDATE PODNESAK TRAZITE POTVRDU O PRIJEMU( izbae iz kompjutera ostampano sa datumom prijema,brojem predmeta i ime sudca-te cete imati sve potrebne podatke da sami mozete pratiti i bez adv...

SSRETNO
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: CMS- pun pogodak ili promasaj?!

Postod mirakolo u Sri Jul 04, 2012 21:43:23

Dobra stvar samo puno n epomaze da se predmeti brze zavrsavaju.
Sudovi su i pored CMS sistema kao mrav. Sve sporije i nemarnije rade i ne donose MERITORNE ODLUKE.
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: CMS- pun pogodak ili promasaj?!

Postod mirakolo u Čet Jul 05, 2012 10:01:21

Pun je pogodak.
Oni koji su izbacili ga , kako kaze Dragan V., su oni koji uskracuju trasparentnost suda i javnost u postupcima ili je to ograniceno iz posebnih razloga.
Ali trasparentnost i javnost u tom slucaju traje samo do konacne podluke odnosno u postupku do donosenja odluke,a svaka konacna odluka pristupacna je i fizickoj osobi a ne kao ranije da se osporavao svaki pristup i zainteresiranoj osobi i licno stranci iz postupka. Svakako uvijek se treba raditi na usavrsavanju sistema.

dobro je jer se ima i trag o predmetu od pocetka do zavrsetka a ne kao prije nikako doci do informacija i kopletnih podataka pa ni oni koji rade u sudstvu. Samo nazalost i dalje uposlenici NADJU NACIN I "PRAVDANJE" da do podataka ne mogu doci za info.koje stranka trazi.Samo stranke moraju biti uporne i neodustajati i istrajati pored svega.
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: CMS- pun pogodak ili promasaj?!

Postod mirakolo u Sub Jul 07, 2012 11:03:52

Clanak anonimca mi se dopao jer je injeo stvarno stanje.

Uglavnom rad u sudu se se svodi u pisanju naredbi kako kazete "dostavi ovom ili onom"a osim toga u 3-4 godine nema nista drugog bitnog.
Ne dostavljaju se ni na odgovor tuzba..i dr.potom sto slijedi.
Ili cak stoje samo naredbe preds....te u nedogled se mijenjaju sudci i stanje next case review a pod Status stoji samo jedan zapis "OPENEND"- i to tako stoji najmanje 3 godine pa i u predmetima za koje zakon nalaze hitan rad.

Izuzetak cine u nekim predmetima koji nemaju po zakonu hitan tretman ali vidi cuda- iako je iz ove godine vec se privodi kraju.

Sistem je dobar jer i svako fizicko lice moze doci do podataka i ovakog zakljucka tj.moze viditi kak se "radi"
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Re: CMS- pun pogodak ili promasaj?!

Postod mirakolo u Pon Jul 09, 2012 14:36:27

Ne znam šta se dešava ali se javljaju problemi u sistemu , nikakvog pristupa ili pogrešno stoji ko nap:

Stoji i da nema korisnika koji su se prijavili , a ja sam prijavljeni korisnik - kako vidite .
Stoga, baš na ovu temu i odgovaram.
Možda sistem previše pohvalih .? Ili ……
mirakolo
 
Postovi: 350
Pridružio se: Sri Jul 04, 2012 20:17:59

Sljedeća

Povratak na Edukacija

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron