Poziv na razmjenu iskustava

Uz dostupne informacije, korisnicima portala pravosudje.ba omogućeno je komentarisanje prezentacija i zaključaka konferencije, s ciljem dalje razmjene iskustava po pitanju smanjenja broja neriješenih predmeta.

Moderator: enes.sehic

Poziv na razmjenu iskustava

Postod enes.sehic u Pon Jan 21, 2013 08:57:54

Regionalna konferencija na temu “Razmjena iskustava o smanjenju broja neriješenih predmeta“ koju je organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u saradnji sa Instrumentom Evropske komisije za tehničku (savjetodavnu) podršku i razmjenu informacija (TAIEX) održana je 13. i 14. novembra/studenog 2012. godine u Sarajevu.

Cilj konferencije bio je razgovarati o neriješenim sudskim predmetima i razmjeniti pozitivna iskustva rješavanja ovih predmeta između svih zainteresovanih strana što je i jedna od preporuka sa drugog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine koji je održan 10. i 11. novembra 2011. godine.

Naime, na drugom sastanku o „Strukturalnom dijalogu o pravosuđu, između Evropske unije i Bosne i Hercegovine“, usvojene su preliminarne preporuke u okviru kojih, po pitanju neriješenih predmeta, Evropska komisija:

“…potiče sve zainteresirane strane da organiziraju regionalnu radionicu za razmjenu informacija o pozitivnim primjerima smanjenja broja neriješenih predmeta…”

Vijest o održanoj konferenciji objavljena je na pravosudnom portalu http://www.pravosudje.ba 15.11.2012. godine.

Nakon održane konferencije, uz odobrenje izlagača, VSTV objavljuje i prezentacije izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, te zemalja članica EU, Češke Republike i Austrije. Prezentacije sadrže pozitivna iskustva o smanjenju broja neriješenih predmeta, te statističke pokazatelje o efikasnosti u ovoj oblasti.

Pozivamo Vas da na ovom forumu dijelimo informacije, s ciljem dalje razmjene iskustava po pitanju smanjenja broja neriješenih predmeta.
enes.sehic
 
Postovi: 1
Pridružio se: Sri Apr 29, 2009 14:08:36

Re: Poziv na razmjenu iskustava

Postod muricenes u Uto Mar 25, 2014 13:56:32

Sutra počinje tematska konferencija predsjednika sudova „Smanjenje broja neriješenih predmeta“

(Sarajevo, 24. mart 2014.) – Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) u okviru projekta koji finansira Evropska unija (IPA 2012) „Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog komunikacijskog i informacijskog sistema“ i projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“ koji pored EU finansiraju kraljevine Norveške i Švedske, organizuje tematsku konferenciju predsjednika sudova „Smanjenje broja neriješenih predmeta“. Konferencija će se održati 25. marta 2014. godine s početkom u 11:00 sati u hotelu „Ero“ u Mostaru.

Na konferenciji će biti predstavljani rezultati rada sudova na predmetima tokom 2013. godine, efikasnija primjena Uputstva i način sačinjavanja planova za rješavanje predmeta u 2014. godini. Pored toga biće predstavljene poduzete aktivnosti u pogledu predvidivih rokova kao i dosadašnji rezultati unapređenja efikasnosti pravosuđa u BiH.

U uvodnom dijelu prisutnima će se obratiti Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a BiH i NJ.E. Fredrik Schiller, ambasador Švedske u BiH.

Konferencija je otvorena za medije, a u 11:40 sati predstavnici medija će imati priliku da uzmu izjave.

Za više informacija molimo kontaktirajte:
Kabinet predsjedništva VSTV BiH
Tel: 033 707 594; Mob: 061 131 785
muricenes
 
Postovi: 236
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 12:42:50
Lokacija: Bosna i Hercegovina


Povratak na Razmjena iskustava o smanjenju broja neriješenih predmeta

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron